inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Lezing Dominique Moïsi

Joodse gemeenschappen in een veranderend Europa

De Fransman Dominique Moïsi (1946) is één van de meest vooraanstaande geopolitieke denkers ter wereld en een veel gevraagd internationaal commentator. Moïsi publiceert regelmatig in de Financial Times, de New York Times, Die Welt en andere internationale kranten en magazines.

Bij de European Jewish Communities Summit in Barcelona, 28-29 juni 2015, schetste hij de context van de ontwikkelingen waarmee wij als Joodse gemeenschappen te maken hebben. Na 70 jaar vrijheid en vrede in Europa zijn Joden opnieuw het doelwit van bedreigingen en aanslagen. Maar daarin zijn ze niet alleen. De bedreigingen en aanslagen richten zich ook op politie en andere autoriteiten. Dominique Moïsi wijst op drie belangrijke ontwikkelingen.
Ten eerste: de positie van het Westen is niet langer toonaangevend in het internationale krachtenveld. Demografisch alleen al is haar aandeel van 20 procent van de wereldbevolking teruggelopen tot een kleine 6 procent.
Ten tweede: er is sprake van een oorlog binnen een beschaving, en wel in de islam. Sommige elementen binnen de islam zijn in oorlog met ons, het Westen. De grenzen, ooit bepaald door kolonialistische staten, verbrokkelen. ISIS heeft al meer territorium in handen dan wat er van Syrië en Irak overgebleven is.
Ten derde: Rusland. Een voormalige grootmacht die zich vernederd voelt en wil herrijzen tot zijn eerdere glorie en zijn invloed wil herwinnen. Dat heeft een destabiliserende invloed op ons continent.
Het Westen kampt met drie uitdagingen: één uit het zuiden en één uit het Oosten en daartussen de uitdaging uit haar eigen midden: de opkomst van het populisme in Europa.

Beluister hier de lezing, die iets meer dan 40 minuten duurt.


(mp3 downloaden)