In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Verborgen juweeltjes in Israël

Aflevering 1: Het zuiden, van de bewoonde wereld naar de Dode Zee en de Arava-woestijn

Joanne Nihom reisde voor Crescas door het land, en ontdekte op haar tocht van het zuiden naar het noorden de mooiste plekjes en de lekkerste restaurants, en ontdekte dat ook beroemde toeristische trekpleisters nu op een nieuwe manier te beleven zijn. Met de vele tips van Joanne in uw bagage ziet u Israël met andere ogen!

Naar Israël deze zomer? De leukste, meest recente, nieuwste tips van ‘niet zomaar’ plekken als je richting het zuiden van het land gaat. Vanuit de bewoonde wereld rijd je, via de Dode Zee, de Arava-woestijn in. Felle zon, een briesje, de gele, witte, crèmige soms rode kleur van het zand, groen, palmbomen, lang uitgestrekte vlaktes, bergen, bedoeïen-dorpen. Stilte. Vooral stilte. Een andere wereld. Niet overal WiFi. Onthaasten. Hier en daar is het groen. Veel palmbomen. De Dode Zee. Arad. Vele moshavim, zoals Idan, Hatzeva, Ein Yahav, Sapir, Tsofar, Zuqim en Paran, die het landschap bepalen. Dorpen met gemotiveerde idealisten die de strijd aangaan met een ooit leeg, dor en kaal gebied. Veel van deze dorpen voorzien in hun levensonderhoud door productie van aubergines, meloenen, paprika’s en tomaten. Zij maken hierbij gebruik van gerecycled water, zonne-energie en natuurlijke compost- technieken. Ook het toerisme heeft hier zijn intrede gedaan. Home Cooking en zimmeriem (bed & breakfast). Ze bevinden zich in allerlei moshavim die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken, de lokale bevolking te ontmoeten en te horen over hun leven. Een ander Israël. Een kleine greep uit een enorm aanbod.

Per boot de Dode Zee verkennen

Een vast onderdeel van iedere Israëlreis. Dobberend. Wel of niet met modder ingesmeerd. Met of zonder een krant. Een avontuur, een heerlijk relaxte bezigheid. Sinds kort is er nog een andere manier om de mystieke wonderen van de Dode Zee te verkennen: per boot. Met Noam Bedein als gids, als ‘storyteller’ zoals hij zelf zegt.
Noam Bedein: 00 972 54 5598977 of noam.bedein.smc@gmail.com


© Noam Bedein

Het leven in de woestijn

Als je de Arava binnenrijdt dan vraag je je af: ‘Wie wonen hier, waar leven ze van, wat groeit hier, hoe kunnen gewassen hier groeien? Hoe komen ze aan water? In het Vidor Visitor Center worden al deze vragen, en meer, beantwoord. Een 3D-film, een interactief museum waar je zelf regen kunt maken en een kijkje in het leven van families die in een paradijs leven. Het Vidor Visitor Center is dagelijks geopend van 9-16, met op elk heel uur rondleidingen.
Gelegen aan de Arava Highway 90, vlakbij de Hatzeva kruising.
www.vidor-center.co.il, tel: 077–5681608 of tel: 052- 8666114


© Freddy Naftali

Voor het ontbijt, de lunch of avondeten ‘home hospitality’
Omdat er in de woestijn niet veel restaurants zijn, is dit de nieuwe trend. Bij een familie thuis wordt er voor je gekookt. Gezellig in de huiskamer geniet je van de meest heerlijke gerechten. Zoveel leuker dan eten in een druk restaurant. Te gezellig, te lekker, dé manier om kennis te maken met de lokale bevolking en over andere culturen te leren.

In Sapir bijvoorbeeld bij Danny, oorspronkelijk uit Argentinië en zijn vrouw Martha voor een echte Argentijnse maaltijd met vlees met een veelheid aan verse salades. Hier hun adres en dat van een aantal anderen in de Arava. Voor alle adressen geldt: ruim van te voren reserveren.

Ook: in het zuiden ligt het tempo van de mensen anders: lager, veel lager. Mocht er niet direct gereageerd worden als je belt, probeer het dan nog een paar keer. Het komt altijd goed!

Danny & Martha in Sapir

Argentijns eten met heerlijke verse salades.
tel: 052-3666174

Annamaja Foods

Een home-restaurant met alleen maar veganistische gerechten. Schuif gezellig aan en eet mee. ‘Take away’ is ook mogelijk, handig voor als je onderweg bent.
www.annamajafoods.com, tel 054-5821483

Ariela’s Kitchen, Idan

Authentieke Jemenitische keuken, koosjer
(weetje: Ariela maakt ook heel veel verschillende broodsoorten, allemaal overheerlijk.)
tel: 052- 42 60933

Ma’ayán & Yizhár’s Kitchen, Hatzeva

Gezonde en verse gerechten, afgestemd op het seizoen.
tel: 052-5450888

Hagìt & Idó’s kitchen, Ein Yáhav

Israëlisch eten met groenten en fruit van de plaatselijke kwekers.
Hagit is banketbakker dus zorg dat je voldoende ruimte overhoudt voor haar overheerlijke toetjes.
tel: 052- 4260762

Evelìn & Meir’s kitchen, Sapìr

Marokkaans eten doorgegeven van grootmoeder op moeder. Koosjer. Ook welkom op vrijdagavond.
tel: 052-3666138

Hagìt’s kitchen, Paran

Traditionele Iraakse gerechten, koosjer.
tel: 052- 3666165

Toeren in de Arava

Je kan er alleen op uit om de woestijn te verkennen, maar veel leuker is het om dit te doen met een ervaren gids die de omgeving door en door kent.

Alon Dembovsky, tel: 052-3868932
Eric Weinstein, tel: 052-8991070

Overnachten in de Arava

Sahara, Idan, 6 luxe suites met jacuzzi, met een verwarmd privé zwembad dat zowel in de winter als in de zomer open is.
tel: 052-3307777

Ei-Sham, Zofar
Vijf houten huisjes, ook geschikt voor families. Met zwembad (alleen open in zomer). Verder allerlei buitenspelen en barbecue faciliteiten.
Tel: 052-4260528

Arava Land, Zuqim

Zeven privé-suites met een eigen verwarmd zit-zwembad. Een adembenemend uitzicht. Stilte. Genieten. Onthaasten. Pure romantiek. Ben je hier dan wil je de deur niet meer uit en dat hoeft ook niet want Arava Land heeft een eigen toprestaurant.
www.Eretzarava.com, tel: 052-6060954

Mountain bikes

Mountainbike fietsen door de Arava. Met of zonder Yuval Seret, hij is de verhuurder en gids. De mountainbikes zijn te huur voor een halve of een hele dag, inclusief helm, een houder voor een fles water en een plattegrond van de omgeving.
tel: 052-3929862

Zuqim Artist colony
Vierentwintig studio’s, galeries en winkeltjes met aardewerk, mandala's en nog veel meer. Iedere vrijdag open van 11 uur tot 14 uur. Met muziek, lekkere hapjes en een adembenemend uitzicht op de Arava.

Voor vragen en/of informatie: joannenihom@bezeqint.net

© Joanne Nihom


Download deze pagina als PDF