Evelien Gans-lezing: David Feldman

Antisemitism, Racism and Anti-Racism: A History

Gepubliceerd op: 2 mei 2024

David Feldman, directeur van het Birckbeck Institute for the study of Antisemitism en hoogleraar geschiedenis, houdt de eerste Evelien Gans-lezing. In Antisemitism, Racism and Anti-Racism: A History, richt hij zich op ontwikkelingen in de relaties tussen kritiek op Israël en antisemitisme en tussen zionisme en racisme.

In de decennia na de Sjoa werd de strijd tegen antisemitisme en die tegen racisme door velen met elkaar verbonden. Recent lijkt een einde te zijn gekomen aan die verbondenheid. Waarom zijn deze vormen van activisme steeds meer van elkaar gaan verschillen? En hoe beïnvloedt de huidige situatie in Israël en Gaza deze tendens?

Debat
Na de lezing zullen Barbara Henkes (RUG), Ugur Üngör (UvA en NIOD) en Hans Wallage (UvA en CIDI) reageren en daarbij ingaan op de Nederlandse context.

De lezing van David Feldman is Engelstalig, de reacties op de lezing en het panelgesprek daaropvolgend zijn in het Nederlands.

Voorafgaand is er de mogelijkheid gezamenlijk met de andere bezoekers te dineren. Wilt u hier gebruik van maken? Voeg dan de optie ‘diner’ toe aan uw ticket.

Over Evelien Gans
Evelien Gans (1951 – 2018) gold als een geëngageerde wetenschapper, kritische en strijdbare historica en kroniekschrijver van het Joodse leven. Naast haar werk als onderzoeker bij het NIOD was ze bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom. In 2018 zei ze nog in een interview in Vrij Nederland: “Ik ben niet alleen Joods, maar ook vrouw, links en historica.” Zij overleed in 2018. Haar zus Heleen Gans, vriendin Judith Bruinsma en collega Dienke Hondius organiseren samen met De Balie, De Groene Amsterdammer en het Menasseh Ben Israel Instituut deze lezing om haar gedachtegoed eer te bewijzen.

Over de sprekers:
David Feldman is hoogleraar geschiedenis en directeur van het Birkbeck Institute for the Study of Antisemitism. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van Joden in Groot-Brittannië en op de geschiedenis van antisemitisme. Zijn artikelen verschenen onder meer in The Guardian, Financial Times, Haaretz, History Workshop Online en The Independent.

Uğur Ümit Üngör is hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD. Hij schreef drie boeken over genocide, waaronder The Making of Modern Turkey: Nation and State in Eastern Anatolia (2011). Momenteel werkt hij aan zijn boek Assad’s Militias and Mass Violence in Syria.

Barbara Henkes promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam en is als historica verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzoekt vormen van sociale en politieke in- en uitsluiting in de moderne geschiedenis. Haar werk gaat over herinneringen aan repressie en hoe die in onze samenleving doorwerken. Dat komt ook tot uitdrukking in publicaties zoals Negotiating Racial Politics in the Family (2020).

Hans Wallage promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam waar hij nu werkt als docent. Daarnaast werkt hij als onderzoeker antisemitisme bij het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Hij onderzoekt de Joodse migratiegeschiedenis, waar antisemitisme vandaan komt en hoe het zich heeft ontwikkeld.

De lezing vindt plaats op 15 mei in Debatcentrum De Balie in Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 15,50 euro (inclusief consumptie)

Beeld: Evelien Gans (Foto: Ernst Coppejan, via Uitgeverij Prometheus)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.