Bloeme Evers-Emden: docent, feministe, maar bovenal gedreven Joods

Gepubliceerd op: 22 februari 2024

Bloeme Evers-Emdem: een buitengewone, gedreven vrouw in Joods Amsterdam.

Geboren in 1926, groeit Bloeme Evers-Emden op in, wat lijkt, de beschermende omgeving van een socialistisch Joods Amsterdams diamantslijpersgezin.

In de oorlog verliest ze bijna haar hele familie. Toch weet ze na die verschrikkelijke periode haar leven weer op te pakken en uit te groeien tot een van meest markante vrouwen in het naoorlogse Joods Amsterdam.

Tolerant
Hoewel ze zich aan de Joodse wetten hield, was ze zeer tolerant en open naar iedereen die zich in het jodendom wilde verdiepen. Ze was de drijfveer van de Joodse gemeenschap in Amsterdam-West, leidde vele lerngroepen, die ze bij haar thuis ontving en niet zelden aanspoorde met een persoonlijke herinnering via sms. Zij was een bewust Joodse vrouw, die de positie van de vrouw in het jodendom meerdere malen openlijk ter discussie stelde en op die manier zowel lof als opgetrokken wenkbrauwen oogstte.

Ze ging op latere leeftijd psychologie studeren, wat uitmondde in een promotie op 63-jarige leeftijd. Als ontwikkelingspsycholoog deed ze taboedoorbrekend onderzoek naar de manier waarop onderduikkinderen terugkijken op hun oorlogstijd.

Publicaties
Over dit onderwerp schreef zij een aantal boeken, gebaseerd op haar onderzoek. In Geleende kinderen (1994) beschrijft zij de ervaringen van onderduikouders en hun Joodse beschermelingen in de jaren 1942 tot 1945. Voor Ondergedoken geweest, een afgesloten verleden? uit 1995 onderzocht zij de geschreven antwoorden van driehonderd onderduikkinderen op een vragenlijst. Geschonden bestaan is een weergave van interviews met ouders die hun kinderen lieten onderduiken. In 1999 verscheen haar laatste boek: Je ouders delen. Bloeme Evers-Emden sprak met 51 kinderen over hun gezin waarin jonge Joodse onderduikers waren opgenomen. Wat vonden ze ervan dat ze hun ouders moesten delen? En hoe ontwikkelde de relatie tussen die 'eigen' kinderen en pleegkinderen zich tijdens de oorlog en later?

Bloeme Evers-Emden was tot op hoge leeftijd actief en bleef waarschuwen voor het oplaaiend antisemitisme in Nederland.

Schrijf je nu in voor deze bijeenkomst over Bloeme op maandag 8 april op de website van Crescas. Deelname kost 17,50 euro.

Foto: Michel Waterman

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.