inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Dubbele identiteit

Joodse oorlogskinderen die in een ander geloof zijn opgevoedKun je tegelijkertijd een katholieke priester zijn en een actief Joods-religieus leven leiden? Twaalf jaar nadat hij als priester was gewijd, ontdekt Romuald Waszkinel dat hij het kind is van Joodse ouders en dat zijn naam eigenlijk Jacob Weksler is. Zijn Joodse ouders hebben hem in de oorlog, toen hij nog maar 8 dagen oud was, ter adoptie afgegeven bij een Pools-Christelijk echtpaar dat zo zijn leven heeft gered. Zij noemden hem Romuald. Op haar sterfbed vertelt Romualds Poolse moeder haar 35 jaar oude zoon dat hij, net als zovele kinderen die in de oorlog waren opgenomen door katholieke families, als Joods jongetje geboren is.
In de documentaire Torn volgt de Israëlische documentairemaakster Ronit Kertsner de bijzondere reis van Romuald Waszkinel / Jacob Weksler. Van het leiden van de mis in een kerk in Polen tot het leven in een religieuze kibboets in Israël. Hij wordt verscheurd door twee religies, door twee identiteiten. Hij kan en wil niet kiezen tussen Romuald Waszkinel en Jacob Weksler. Hij is niet in staat een van de religies op te geven. Als gevolg daarvan wordt hij door beide religies en door de staat Israël afgewezen. Hij mòet een keuze maken.

Bekijk linksboven de trailer van Torn

Een soortgelijk, maar toch ook weer heel ander verhaal, is het levensverhaal van Maurits Cohen. Ook hij wordt als Joods jongetje geboren, verliest zijn ouders in de oorlog en groeit op in een Christelijk gezin. Hij gaat naar Amerika, waar hij theologie studeert. Terug in Nederland wordt hij dominee. Na 10 jaar neemt hij een drastische beslissing. Hij besluit verder te leven als Jood. Het christendom laat hij achter zich, overigens zonder spijt te hebben van de tijd dat hij als Christen door het leven ging. Het christendom heeft hem warmte gegeven, het waren zeker geen verloren jaren. Maar, zijn identiteit is hem duidelijk geworden. Hij is Jood.
Waar Romuald Waszkinel / Jacob Weksler geen keuze kan en wil maken tussen jodendom en katholicisme, kiest Maurits Cohen voor het jodendom.

Tijdens het Filmisreal filmfestival in maart 2012 bood Crescas een vertoning aan van de documentaire Torn. Na afloop van de film hielden wij een interview met Maurits Cohen dat u hiernaast (2e video) kunt bekijken.