Ladino leren met gedichten

Loading...
Data
8x op dinsdag:
6, 13 en 20 december '22
10, 17, 24 en 31 januari '23
7 februari '23
Tijd
18:45 - 20:15
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 195,00

Ladino is de taal die door de Sefardische Joden in hun vroegere vaderland Spanje gesproken werd. Toen de Joden in 1492 het Iberisch schiereiland moesten verlaten, moesten de meeste van hun ze materiële zaken achterlaten, maar hun rijke culturele erfgoed namen ze mee. de Sefardische cultuur bleek vitaal en veerkrachtig: ze werd van generatie op generatie doorgegeven.

In de cursus Ladino leren met gedichten maak je in zang en gedichten kennis met de rijkdom van het Ladino in taal en cultuur.
In elk van de acht bijeenkomsten leer je een gedicht en maak je kennis met de taal door de woorden te lezen, hun betekenis te begrijpen, naar de liederen te luisteren, zelf de woorden uit te spreken en, als je er zin in hebt – door de liederen ook zelf te zingen!
De culturele en historische achtergrond van de gedichten en liederen komt tijdens de les zeker ook ter sprake.

Docente en musicus Noam Vazana maakte naam met haar muzikale Sefardische repertoire. Niet alleen zingt ze de eeuwenoude liederen, ze schrijft ook zelf gedichten in het Ladino. Het Ladino is allesbehalve een dode taal: binnen de hedendaagse Joodse cultuur maakt hij een enorm bloei door.

Bij deze cursus wordt geen grammatica of leerboek gebruikt: je leert het Ladino door de taal te ervaren! De docente neemt voor elke les het materiaal mee waarmee je aan de slag gaat.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.