Verwacht: de Pesach-app!

Leo Mock z”l

vrijdag 15 april 2016

Het was weer een druk weekje, los nog van de Pesach-schoonmaak, die als het goed is op volle toeren draait met alle vreugde en gekte … Zo was er de nasleep van de Panama Papers met de mini-enquête die er aankomt, de ‘duiding’ van het referendum over Oekraïne, de rel rond de Duitse komiek die Erdogan beledigde, heibel op Schiphol door een gekke Pool, de ban op schijfremmen in de wielersport en het schokkende nieuws dat plantaardige olie misschien helemaal niet zo goed is voor het hart.

En dan is er natuurlijk veel regionaal nieuws. Op de radio hoor ik een interview met een aspergesteker uit Limburg die ook nog een mondje Pools praat – je kon nog nét het verschil horen tussen het dialect van ons ABN en het Oost-Europese taaltje. Of het radio-interview met iemand uit de agrarische sector die komt uitleggen waarom zoveel Nederlandse boeren emigreren naar het buitenland, en wat dat met het afschaffen van het ‘melkwohdoem’ (melkquotum) te maken heeft. Voeg daar Pauw en Tan bij en het is allemaal nauwelijks bij te houden …

Ondertussen ben ik deze weken voor Pesach druk in de weer met het ontwikkelen van een matze-app. Deze zal precies berekenen hoeveel kilo matzes we dit jaar gaan inkopen. Want elk jaar gaat het mis: óf we moeten middenin Pesach matzes bijkopen – en altijd teveel – óf van begin af aan hebben we véél te veel matzes ingekocht. Het gevolg is dat we nog ver na Sjawoe’ot op matzes knabbelen. Gewoon omdat het kan. Maar nu we godzijdank de computer hebben, moet het toch mogelijk zijn om zoiets te berekenen. Een voorbeeld: je geeft aan wat je gezinssamenstelling is – hoeveel volwassenen, hoeveel kinderen, met hun leeftijden. Dit vermenigvuldig je in de Diaspora met 8 (acht dagen Pesach), in Israël met 7. Dit is je basisniveau. Maar je hebt de beide seideravonden. Hiervoor kun je speciaal het aantal gasten invoeren, hun leeftijden, et cetera. Tot slot kun je aangeven op welke dagen je zeker nog meer gasten hebt, hun aantal met leeftijd. Om niet te krap in te kopen, voeg je voor de zekerheid anderhalve kilo extra toe. En dan is er natuurlijk de kalendercorrectie, voor jaren zoals 2016 / 5776 waarin de laatste dag Pesach op een Sjabbat valt, zodat je hoogstwaarschijnlijk ook nog die zaterdagavond mee moet tellen in de totale matze-consumptie. Enfin, als hij af is zet ik de app on-line …

Tja en dan Israël, daar is altijd ook wel nieuws. Neem nu dat onderzoek naar hoe Diaspora-Joden over Israël denken – iets dat je niet snel in het NIW zult lezen, maar wel in de Engelse editie van de Yediot, 'Diaspora Jews voice their opinions about Israel'. De uitkomsten waren wel verrassend – althans voor sommigen:

Contrary to the belief that most Diaspora Jews embrace, cherish and view Israel as a fulfilled dream, there are plenty who have criticism to offer, and they are not willing to automatically accept every move Israel makes.

Uiteraard is het niet allemaal kritiek – er zijn positieve geluiden – maar het Palestijns-Israëlische karakter, het dalende democratische karakter van de staat Israël en de onverdraagzaamheid tegenover andere stromingen dan het orthodoxe jodendom, zijn terugkerende factoren die voor bedenkingen zorgen. Een interessant artikel, vooral ook vanwege de manier waarop men tegenwoordig in Joods Nederland de gelederen sluit wanneer het over Israël gaat.

En dan was er nog Jakov Litzman, de minister van volksgezondheid. Die zou, op bezoek in Frankrijk, voor opschudding in de media gezorgd hebben toen hij weigerde om zijn Franse vrouwelijke collega Marisol Touraine een hand te geven. Dat werd door het orthodoxe Kikar Hasjabbat bericht en heel kort in het Engels op Arutz 7 gemeld. Ook zou hij zijn hoed niet hebben afgedaan toen hij het Franse Parlement betrad. Enfin, mijn Frans is echt heel slecht, maar hier iets in deze taal over de affaire. Instaan voor de kwaliteit van dit Franse medium kan ik al helemaal niet … Maar vooruit, bekijk deze historische foto op de site van het JHM waarop chacham Pereira de hand van koningin Juliana schudt en daarbij zijn hoofdbedekking heeft afgenomen. Zo kan het dus ook …

En om deze column positief te eindigen, verwijs ik nog even naar het Jerusalem College of Technology (JCT) dat speciale programma’s heeft voor ultra-orthodoxe mannen, maar ook vrouwen. High-tech op zijn ultra-orthodox. Of deze eenzijdige focus op de in hun ogen neutrale computergestuurde techniek heilzaam is, is een tweede. We hebben eigenlijk wel al een heleboel ICT in het huidige tijdvak – de geesteswetenschappen, geschiedenis en dergelijke lijken mij misschien wel meer bij te dragen voor een heilzaam mens-zijn. Niet afschaffen dus dat geschiedenisvak op de middelbare school …

Sjabbat sjalom!

8 + 1 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.