Lili, een boek dat geschreven mòest worden

Gastcolumnist

vrijdag 7 juni 2013

Lydia Blom studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Zij is het gelukkigst wanneer ze muziek kan maken. Met Carolien Kamminga vormt ze het duo Blom & Ca. Onder de naam Kochawiem speelt dit duo een programma met overwegend Joodse en Israëlische muziek. Momenteel volgt Lydia een studie Algemene cultuurwetenschappen.

Voor George de deur achter zich had dichtgedaan en de drie trappen langzaam naar beneden was gelopen, had hij nog gauw in de spiegel gekeken en de hoed, die hij van de kapstok had gepakt, goedgekeurd. Hij had zichzelf tevreden toegeknikt, want hij hield ervan om goed gekleed te zijn en deze donkerbruine hazenharen hoed met de brede rand stond mooi bij de oude camel jas en zelfs bij zijn bleke gezicht en zijn prominente boksersneus.

Dit is de openingsalinea van het boek Lili, geschreven door Leopoldine Hertzberger. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van redden, onderduiken en overleven. Hertzberger werkte na haar studie Frans in Parijs op het Institut Néerlandais. Daar leerde zij George kennen die haar zijn verhaal vertelde.

Vlak voor de drie verdwenen door de toegangsdeur keek de vrouw even om en ineens meende George het gezicht te herkennen van een meisje, dat hij vaker in de stad had gezien bij de kruidenier vlakbij zijn kantoor. Dan was zij altijd samen met haar kleine broertje en zusje. Zo’n klein moedertje. Hoe oud kon ze zijn.

In Rouen, in ‘t voorjaar van 1943, zag George dat er voor het bureau van politie een jeep voorreed, waaruit een fel tegenstribbelend meisje werd gehaald. Hij herkende het meisje, Lili, omdat hij haar en haar familie in de buurt wel eens tegenkwam en hij realiseerde zich in een split second dat hier iets niet klopte. Brutaalweg liep hij het bureau binnen. Stelde zich voor als de oom van Lili en zei dat hij haar kwam halen.
Zijn coup lukte, hij kreeg het meisje mee.

Het is bijzonder hoe toeval een rol kan spelen in het leven. Of, in dit geval, het verschil uitmaakt tussen leven en dood.
Door Lili gewoon te ‘ontvoeren’ heeft dit meisje, van toen 15 jaar, de oorlog overleefd, in onderduik bij George thuis.
Het boek loopt van Lili’s 15e tot haar 18e jaar en beschrijft de spanning die onderduik met zich meebrengt. De spanning of haar ouders de oorlog overleven. Spanning tussen de man en het opgroeiende meisje. George wil haar een veilige en geborgen plek bieden. Dat blijft het hele boek zijn leidraad.

6 Juni 1944 was D-day en 30 augustus werd Rouen bevrijd.
De tweede helft van het boek beschrijft het leven nà de oorlog, de ‘bevrijding’.

Het boek is heel beeldend geschreven, filmisch bijna.
Het deed me een beetje denken aan de sfeer die je ook vindt bij Maigret.
De stijl is soms een beetje kinderlijk, ik denk dat het boek ook voor jongeren heel geschikt is.
Er zit een enorme spanning in het verhaal, dat zorgde ervoor dat ik het boek achter elkaar uitlas.

Dit boek moest geschreven worden. Want uiteindelijk is de oorlog een optelsom van alle verhalen die er over geschreven zijn.


Leopoldine Hertzberger: Lili
Uitgeverij Boekscout.nl, Soest, 2012
ISBN: 978-94-6206-465-2

8 + 1 = ?

Columns 2023

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.