inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Radio en televisie

17 augustus 2019 - 23 augustus 2019

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips: zaterdagmorgen is op Stingray Classica NL de concertfilm Menuhin in Hollywood, uit 1947, te zien.
Zondagmorgen op NPO 1 bespreekt Het Filosofisch Kwintet onder leiding van Clairy Polak woorden en begrippen die om allerlei redenen zijn beroofd van hun oorspronkelijke betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren.


vrijdag 16 augustus

 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Afl.: Laura Starink, slaviste, journalist en schrijfster.

zaterdag 17 augustus

 • Stingray Classica NL, 12.44: Menuhin in Hollywood (1947). Opnames van violist Yehudi Menuhin (1916-1999), aan het werk in de Charlie Chaplin Studios, waar hij klassieke en romantische werken speelt van Ludwig van Beethoven, Henryk Wieniawski, J.S. Bach en Niccolò Paganini. De opname, die de geschiedenis is ingegaan als 'Yehudi Menuhin in Concert Magic' is de eerste concertfilm die door - en voor - Hollywood werd geproduceerd.
 • Arte, 20.15: Orphée aux enfers, de beroemde komische opera van Jacques Offenbach, in de regie van de Australische regisseur Barrie Kosky, live vanuit Saltzburg.
 • Veronica, 20.30: Noah (2014). Amerikaanse bijbelfilm uit 2014 met Russell Crowe in de rol van Noah, de man die een onmogelijke opdracht krijgt wanneer de wereld dreigt te worden vernietigd door een allesverwoestende overstroming.

zondag 18 augustus

 • NPO 1, 12.10: Het Filosofisch Kwintet. Onder leiding van Clairy Polak bespreken vaste deelnemer Philipp Blom en wisselende mededenkers woorden en begrippen die om allerlei redenen zijn beroofd van hun oorspronkelijke betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren. Afl. 1: Vrijheid.
 • NPO 2, 15.35: Je zal maar uitverkoren zijn. Afl. 5: De betekenis van macht en onmacht. Komend vanuit een ongelijkwaardige positie kunnen Joden geleidelijk aan bijdragen aan maatschappelijke ontwikkelingen via onder meer vakbonden, politiek en rechterlijke macht.
 • NPO 2, 16.14: Naches. Afl. 33: Zangeres Channa Malkin. Samen met Anastasia Koslova presenteert ze een vernieuwende blik op componist Händel. Het tweetal combineert zijn muziek met theater, comedy en een dating-app, waardoor klassieke, traditionele schoonheid een nieuw leven krijgt op de smartphone. Herh.: na middernacht op NPO 2, 1.38.
 • NPO 2, 18.25: Verborgen verleden. Afl.: Job Cohen, oud-burgemeester en voormalig politicus. Hij heeft nog een paar prangende vragen over zijn familiegeschiedenis.
 • NPO Radio 4, 20.00: Zomeravondconcert. Afl.: BBC Prom 14: The Creation. De Israëlische dirigent Omer Meir Wellber met het BBC Proms Youth Choir en de BBC Philharmonic en solisten.
 • ZDF, 23.45: ZDF-History. Afl.: Hitlers Geheimwaffen-Chef - Die zwei Leben Hans Kammlers. Officieel pleegde de voor Hitlers geheime wapenprogramma verantwoordelijke SS-generaal Hans Kammler op 9 mei 1945 zelfmoord. Maar nieuwe bronnen suggereren dat hij door de geallieerden naar Amerika is gebracht.

maandag 19 augustus

 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Afl.: Columniste en journaliste Nausicaa Marbe (1963).

dinsdag 20 augustus

 • Arte, 6.15: ARTE Reportage. Afl.: Israel: Die armen Alten. Tienduizenden gepensioneerden leven onder de armoedegrens en moeten met baantjes hun inkomen proberen te verhogen.

woensdag 21 augustus

 • NPO 2, 21.10: In de beste families. Coen Verbraak praat in deze zesdelige serie met broers en zussen over hun familiesituatie en de grote levensthema’s die we allemaal meemaken.
 • BBC Radio 3, 20.30: Prom 45. Afl.: Mississippi Goddam: A Homage to Nina Simone. Het Metropole Orkest begeleidt Nora Fischer en Ledisi.
 • NPO 2, 23.50: Je zal maar uitverkoren zijn. Afl. 5: De betekenis van macht en onmacht. Komend vanuit een ongelijkwaardige positie kunnen Joden geleidelijk aan bijdragen aan maatschappelijke ontwikkelingen via onder meer vakbonden, politiek en rechterlijke macht.

donderdag 22 augustus

 • BBC Radio 3, 20.30: Prom 46. Afl.: City of Birmingham Symphony Orchestra speelt live, onder leiding van de jonge Litouwse dirigente Mirga Grazinyte-Tyla, de 3e symfonie van de Pools-Joodse Mieczyslaw Weinberg (1919-1996). Lees meer over de componist op basiaconfuoco.com.
 • Canvas, 21.15: Midnight in Paris (2011). Fijne feel good komedie van Woody Allen, waarin een schrijver magisch wordt getransporteerd naar het Parijs van de jaren twintig van de twintigste eeuw.
 • NDR Kultur, 22.30: ARD Radiofestival 2019. Afl.: Die Holocaust-Überlebende Inge Berger befragt von Martin Busch. De 94-jarige woont tegenwoordig in New York, waar ze haar herinneringen deelt over haar leven als achttienjarige onder de naziterreur.

vrijdag 23 augustus

 • Arte, 2.25: Wem gehört der Mond?. De maan lijkt een geopolitiek machtsmiddel te worden. Ook Israël is toegetreden tot het clubje landen dat iets wil met de maan.