inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Radio en televisie

7 december 2019 - 13 december 2019

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van deze week. Zondagnacht vertoont BBC 2 de speelfilm Defiance, over een groep Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert te overleven in de bossen in het oosten van Polen.
Vrijdagavond bij NPO 2 Extra in de serie 'Six over Rembrandt' de aflevering 'Rembrandt - de Oriënt'. De kunstenaar was uitermate nieuwsgierig naar hoe de wereld er in het exotische Oosten uit zag. Maar klopten de conclusies die hij trok uit de beelden die hij onder ogen kreeg?


vrijdag 6 december

 • Arte, 9.30: Kleine Germanen. Eine Kindheit in der rechten Szene (2018). Onthutsende documentaire die toont hoe kinderen van dag tot dag wordt geleerd vreemdelingen te haten. Elsa weet zich te bevrijden en vertelt hoe het voelt om op te groeien in een wereld waar nationale identiteit boven alles staat.
 • NPO 2 Extra, 9.35: Jordi Savall - Jerusalem. De Catalaanse gambist en dirigent Savall brengt musici uit Israël, Palestina, Syrië, Armenië en Turkije samen in 'Project Jerusalem, Jerusalem: City of two Peaces - Heavenly Peace and Earthly Peace'.
 • NPO 2, 21.05: Andere Tijden Special: WOII in amateurfilm. Een selectie uit vele uren uniek, door amateurs gemaakt beeldmateriaal laat zien hoe het leven in Nederland er tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzag.

zaterdag 7 december

 • NPO 1, 10.25: Close up. Afl.: Richard Artschwager - Shut up and look. De eigenzinnige en rebelse Artschwager (1923-2013) maakte sculpturen en schilderijen. Hoewel zijn werk tegenwoordig voor honderdduizenden dollars van eigenaar wisselt, werd de kunstenaar nooit echt beroemd.

zondag 8 december

 • Arte, 13.40: Die goldene Zeit in Andalusien (2018). Joden moslims en christenen leefden van de achtste tot in de vijftiende eeuw vreedzaam naast elkaar. Een voorbeeld voor onze eigen tijd, poneert deze Amerikaanse documentaire uit 2018.
 • NPO 2, 15.25: Leegstaand Monument (2019). Documentaire over het voormalig Joods Werkdorp in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Na jarenlange leegstand zijn er nu plannen om er Oost-Europese flexwerkers te huisvesten, en dat zorgt voor onrust.
 • NPO 2, 16.20: Naches. Afl.: Sopraan en "troubadour van het Jiddisje lied" Lucette van den Berg.
 • ZDF, 23.55: Die Superhelden der Geschichte: Von Odysseus bis Mandela. Helden zijn er altijd en overal. Wat beweegt ze? Politiek activiste Sophie Scholl (1921-1943) moest haar verzet tegen de nazi's met de dood bekopen.
 • BBC 2, 0.00: Defiance (2008). Een groep Joden probeert in de Tweede Wereldoorlog te overleven in de bossen in het oosten van Polen.
 • Arte, 1.15: Amen (2002). Indringende verfilming door Costa-Gavras van Der Stellvertreter van Rolf Hochhut, waarin een gelovige SS-er besluit dat de hele wereld zou moeten weten hoe Joden in de concentratiekampen met Zyklon B worden vergast. De reactie van de wereld blijft uit, tot zijn verbijstering.

maandag 9 december

n.v.t.


dinsdag 10 december

 • Arte, 13.55: Zeit des Erwachens (Awakenings) (1990). Indrukwekkend drama gebaseerd op het gelijknamige boek van neuroloog Oliver Sacks die eind jaren zestig van de vorige eeuw in het Mount Sinai ziekenhuis in New York patiënten met slaapziekte behandelde en zijn ervaringen noteerde. In de hoofdrollen Robert de Niro en Robin Williams.
 • TV 5 Monde, 22.59: Apocalypse, la paix impossible (1918-1926) (2018). Na afloop van de Eerste Wereldoorlog stevent de wereld onstuitbaar af op een volgende apocalyps.

woensdag 11 december

 • NPO 2, 22.55: 2Doc. Afl.: Parallel, een ode aan de verbeelding. Choreografe Ruth Meyer keert terug naar de bron van haar verbeeldingskracht: haar onderduiktijd in de Tweede Wereldoorlog. Samen met heel verschillende kunstenaars en choreografen creëert ze een dansmozaïek als ode aan de fantasie.
 • NPO 2, 10.00: Leegstaand Monument (2019). Documentaire over het voormalig Joods Werkdorp in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Na jarenlange leegstand zijn er nu plannen om er Oost-Europese flexwerkers te huisvesten, en dat zorgt voor onrust.

donderdag 12 december

 • NPO 2, 23.00: Het uur van de wolf. Afl.: Harvey Weinstein - Untouchable (2019). Hollywood, het systeem van entertainment, geld en eindeloze mogelijkheden, legde de roemruchte filmproducent geen strobreed in de weg: hij was "the sheriff in town" en waande zichzelf gevrijwaard voor alles.

vrijdag 13 december

 • NPO 2, 13.20: Het uur van de wolf. Afl.: Harvey Weinstein - Untouchable (2019). Hollywood, het systeem van entertainment, geld en eindeloze mogelijkheden, legde de roemruchte filmproducent geen strobreed in de weg: hij was "the sheriff in town" en waande zichzelf gevrijwaard voor alles.
 • NPO 2 Extra, 18.10: Six over Rembrandt. Afl.: Rembrandt - de Oriënt. De kunstenaar was uitermate nieuwsgierig naar hoe de wereld er in het exotische Oosten uit zag. Hij kocht prenten van matrozen en handelaars die terugkwamen van hun verre reizen, maar wat hij er precies op zag, wist hij niet. Zo noemde hij sommige figuren op zijn schiderijen 'Joden', maar de vraag is of die omschrijving klopt.