vrijdag 31 juli 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 31 juli 2020 jaargang 16, nummer 30
 

Nieuws van Crescas, en een tipje van de sluier

Nieuws van Crescas, en een tipje van de sluier

Het cursusjaar 2019-2020 is bijna achter de rug. We kijken terug op een periode waarin we vanaf begin maart van de ene op de andere dag onze activiteiten moesten stilleggen. Zo snel we konden hebben we vervangende lezingen en lessen kunnen organiseren, met dank aan de docenten die zo enthousiast op korte termijn hun medewerking toezegden.

Op 9 september 2020 begint Crescas vol goede moed aan een nieuw studiejaar. Over het cursusprogramma willen we nu nog niet té veel vertellen, maar wel dat het rust op twee pijlers: Joodse literatuur en Joodse geschiedenis.
Taal is een vast onderdeel in ons programma: Modern Hebreeuws wordt dit seizoen aangeboden op drie niveaus. Ook het Jiddisj krijgt dit jaar veel aandacht, en we hebben een primeur: een cursus Arabisch voor beginners!

Vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen vinden de cursussen en evenementen voorlopig nog uitsluitend online plaats.

Een nieuw jaar en een nieuw programma, een nieuw adres, en vanaf 21 augustus ook een nieuwe huisstijl en een geheel vernieuwde website!
De wekelijkse nieuwsbrief verschijnt na deze week nog twee maal in de oude vertrouwde vorm: daarna …? Dát zie je op 21 augustus!

Zoomlezing: Seksualiteit en religie

Zoomlezing: Seksualiteit en religie

Anne-Maria van Hilst (1988) specialiseerde zich na haar studie geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam in 'Tznioet en seksualiteit bij Joodse vrouwen' en schreef daarover haar doctoraalscriptie.

In de Zoomlezing Seksualiteit en religie op dinsdag 4 augustus om 20.00 uur spreekt ze over seksualiteit, een belangrijk thema in een mensenleven.
Verbinding, plezier (hopelijk) en nieuw leven, het hoort allemaal bij seks, en toch is het voor velen, en zeker voor mensen met een religieuze achtergrond, een onderwerp dat bij voorkeur wordt vermeden. Maar waarom en is dat altijd zo geweest? En wat zeggen de Joodse teksten eigenlijk over seksualiteit? Is er een verschil te ontdekken tussen de teksten van Tanach, Talmoed en daarna? Speelt traditie een rol in de beleving? En hoe kun je op dit gebied meer wederzijds begrip laten ontstaan tussen Joden en niet-Joden?

Schrijf je in op onze website. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je per mail een Zoomcode en -inlog.
Daar kun je ook het vlog zien dat Anna-Maria opnam als introductie tot haar lezing.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Wie komt ons een handje helpen?

Wie komt ons een handje helpen?

Ons nieuwe cursusprogramma verschijnt vrijdag 21 augustus, en ook dit jaar wordt de brochure weer per post verstuurd.
Dat is altijd een flinke klus, en daarom zoeken we voor dinsdag 18 augustus en woensdag 19 augustus enkele personen die ons van 10.00 tot 15.00 uur op kantoor willen helpen met het insteken van de cursusfolder in de enveloppen.

We zijn blij met alle hulp! Uiteraard zorgen wij voor koffie, thee of iets fris, een hoop gezelligheid én wat lekkers erbij!

Laat je het ons zo snel mogelijk weten? Liefst per mail naar info@crescas.nl!

Alvast bedankt!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

"De Tweede Wereldoorlog moet een moreel kompas blijven", aldus Leonard Ornstein en Larissa Pans, die voor hun boek Oorlogsgesprekken tal van BN-ers vroegen naar de invloed die de Tweede Wereldoorlog op hun familie en op hun leven heeft gehad.
Bettine Siertsema vertelt in Diamantkinderen het verbijsterende verhaal van de bijna vijftig kinderen van gedeporteerde Amsterdamse 'Diamantjoden' die dankzij de Pools-Joodse Luba Bergen-Belsen overleefden.
Jaap Tanja, werkzaam bij de Anne Frank Stichting, gaat in Elementaire Deeltjes 66 - Discriminatie in op het wezen van discriminatie en wat we ertegen kunnen doen.

Vers uit de ramsj geplukt

Hier ben ik (2017), de monumentale nieuwe roman van Jonathan Safran Foer beschrijft drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een Joodse familie in het hedendaagse Washington D.C. Centraal staat de vraag wat het begrip 'thuis' inhoudt. De dwarsligger-editie ligt nu dus in de uitverkoop.
Medisch journalist René Steenhorst maakte van De ontdekkingsreis van Bob Pinedo. Patiëntendokter en kankerwetenschapper (2018) in feite een biografische schets van een halve eeuw kankergeneeskunde, gezien door de ogen van misschien wel de beroemdste oncoloog van Nederland.
Sasha Pechersky (2017) van Selma Leydesdorff is de bijzondere biografie over de Russische soldaat die de massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen leidde, maar die daar later nooit de erkenning voor kreeg die hij verdiende.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Nu steeds meer culturele plekken en evenementen weer toegankelijk worden, hebben we binnenkort hopelijk weer wat meer te kiezen uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is. Omdat lang niet iedereen zich al waagt in musea, concertzalen en dergelijke, blijven we voorlopig ook nog naar digitaal kunst- en cultuurgeluk linken. Natuurlijk zijn we benieuwd of onze nieuwsbrieflezers mooie tips hebben.

En verder: mis je een activiteit of evenement en weet je hoe het bijwonen ervan is geregeld? Laat het ons weten! Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Online: Het audio-feuilleton ELMA van SLAA is inmiddels aan de vierde aflevering toe. Je kunt ze beluisteren via je favoriete podcast-app, of gewoon online.
 • Tip: Muziekliefhebbers kunnen de jaarlijkse BBC Proms op radio en televisie node missen, maar 'Autie Beeb' heeft er wat op gevonden. Klik hier om te zien wat, waar en hoe!
 • Online: In het VPRO radioprogramma OVT was zondag 26 juli de eerste aflevering te horen van Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding, waarin ooggetuigen spreken over de eerste jaren na de oorlog. Deel 1: De stand van zaken: na de roes, is online terug te luisteren.
 • Rotterdam: Leeuwen op de Coolsingel is een tentoonstelling in Museum Rotterdam over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Sterke verhalen, gekleurde herinneringen en mythes zijn bijna net zo bepalend voor het beeld dat we hebben van de oorlog als voorwerpen, archieven en foto’s. Op Vimeo kun je al een klein voorproefje zien.
 • Online: Op Facebook zit Israeli Art Online, een leuke pagina om te volgen!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Tablet magazine wijdde een aantal artikelen aan Tisja beAv (dit jaar op donderdag 30 juli), de traditionele treur- en vastendag waarop de verwoesting van de eerste (in 568 voor) en de tweede (70 na) tempel in Jeruzalem wordt herdacht. Veel mooi leeswerk!
 • Jonet meldt dat er een samenwerking tot stand is gekomen met het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepel van Joodse organisaties in Nederland. Een gelukwens is op zijn plaats!
 • The Forward heeft in Vivian Sansour een nieuwe culinaire redacteur gevonden. Ze maakt een vliegende start met een artikel over aubergines.
 • In de Brabantse krant Tubantia een boeiend artikel over de Joodse Brigade, Joodse vrijwilligers uit Palestina die in het Engelse leger meevochten tegen de nazi's.
 • In haar blog op Times of Israel betoogt Emily Cohen dat 48 uur zwijgen op Twitter als gebaar tegen het almaar toenemende antisemitisme op dit sociale medium, contraproductief kan zijn.
 • Altijd al willen weten hoe de Klaagmuur (de Kotel) een van de heiligste plaatsen in het jodendom is geworden? Lees meer op The Librarians.
 • De Emmy's, de jaarlijkse televisieprijzen in de VS, hebben een leuke line-up met een aanzienlijk Joods aandeel. Shira Haas is voor haar onvergetelijke rol als Etsy in 'Unorthodox' genomineerd in de categorie beste actrice! Klik hier om alle namen te zien.
 • Op zijn blog Zicht op Italië schrijft uitgever Gerrit van Oord over een bijzondere brief die hij tegenkwam bij het opruimen van archiefdozen.

Website van de week
IPOR het InterProvinciaal Opperrabbinaat

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Op de tijdlijn van deze nieuwsbriefredacteur kwamen telkens, wat heet: bijna dagelijks inzichtelijke verhalen voorbij van de hand van opperrabbijn Binyomin Jacobs. Het zijn de dagboekaantekeningen die opperrabbijn Jacobs in coronatijd maakt op verzoek van het Joods Cultureel Kwartier.
Op de website van Christenen voor Israël schrijft Jacobs: "Ik besef dat vele trouwe lezers op vakantie zijn, maar anderen blijven thuis en voor hen geeft mijn dagboek hopelijk een paar minuten afleiding, bezinning of bemoediging. En voor mezelf is het dagboek-schrijven een onderdeel geworden van mijn dagelijkse rituelen. Kan ik wel zonder dat dagboek-ritueel?"

Alle afleveringen van het Dagboek van een opperrabbijn in coronatijd vind je op de website van het IPOR.

je vindt opperrabbijn Jacobs ook op Facebook.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Wild israel: The Living World Around the Dead Sea

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 2016 werd de Amerikaanse televisieserie Wild Israel gemaakt. Er werd gefilmd langs de Middellandse Zee, in de Negev, in Eilat en omstreken en rond de Dode Zee, en de laatste van de vijf delen ging integraal over migratie - vogels dus.

De woestijn van Judea is niet groot, maar herbergt wel een aantal extreme natuurverschijnselen: de laagstgelegen binnenzee ter wereld, oogverblindende zoutformaties en een ongelofelijke soortenrijkdom, zowel in flora als in fauna, en dat alles tegen de achtergrond van felle zon en heel veel zand.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
31 juli - 7 augustus

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tip van de week. Zondagmiddag is op NPO de documentaire 'Mevrouw de Premier' (2019) te zien. Golda Meir was de eerste en enige vrouw die ooit over Israël heeft geregeerd. De documentaire werd samengesteld op basis van getuigenissen van voor- en tegenstanders en zeldzame archiefbeelden. Herhaling op dinsdag.


vrijdag 31 juli

 • NPO 2, 23.20: Pawn Sacrifice (2014). Ambitieuze verfilming van de fameuze tweekamp die het getroebleerde schaakgenie Bobby Fischer speelde tegen wereldkampioen Boris Spassky.

zaterdag 1 augustus

 • Stingray Classica NL, 19.25: The Violin's Voice (2017). Documentaire over de Duits-Joods-Russische violist Frank Peter Zimmermann en zijn Stradivarius, "de liefde van mijn leven", uit 1711.
 • Arte, 20.15: Amsterdam, London, New York: Welt-Städte (2017). Vierdelige documentaireserie over drie wereldsteden en hoe ze dat in de loop der eeuwen konden worden. De laatste twee delen worden aansluitend uitgezonden.
 • NPO 2 Extra, 22.35: Yanick Nézet-Séguin en Gil Shaham: Bartók en Mahler. Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Yannick Nézet-Séguin speelt het tweede vioolconcert van Bartók en de eerste symfonie 'Der Titan' van Gustav Mahler. Met de Israëlische violist Gil Shaham.
 • Arte, 23:50: Simon & Garfunkel: Traumwandler des Pop (2011). Muziekdocumentaire over de totstandkoming van het album Bridge over Troubled Water (1970).
 • NPO Radio 1, 0.00: Brainwash zomerradio. Afl.: Peter Cohen, gepensioneerd socioloog en 'drugsprofessor'.
 • NPO 2, 0.10: Youth (2015). In een Zwitsers kuuroord treffen we twee oude vrienden die al jaren voorbij de houdbaarheidsdatum leven. "Heerlijk barokke ode aan de jeugd (ook de jeugd die is levend gebleven in oude mensen), vol prachtige beelden, intelligente bespiegelingen en prikkelende aforismen."

zondag 2 augustus

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. Met om 11.20 uur deel 2 van de serie Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding.
 • NPO 2, 15.20: Mevrouw de Premier (2019). Golda Meir, de eerste en enige vrouw die ooit over Israël regeerde. Op basis van getuigenissen van voor- en tegenstanders en zeldzame archiefbeelden vertelt de documentaire het verhaal van Meirs dramatische premierschap, van haar verrassende opkomst en iconische internationale status als "koningin van het Joodse volk" tot haar tragische en eenzame ondergang.
 • NPO 2, 16.13: Naches. Afl.: Gideon Italiaander. Zijn naam is vooral in Amsterdam niet te missen voor wie op zoek is naar spullen waarvan je nog niet wist dat je ze goed kunt gebruiken. Of als je met weinig budget een trouwjurk, een linker-skihandschoen of een fles parfum wilt kopen.
 • Arte, 16.00: Das große Welttheater Salzburg und seine Festspiele (2019). Het wereldberoemde operafestival bestaat dit jaar honderd jaar en heeft de geschiedenis van de twintigste eeuw van zeer nabij meegemaakt.
 • NPO 2, 1.07: Naches. Afl.: Eddy Robles, Joodse vrijmetselaar uit Suriname. Het is maar goed dat hij op tv is, want op de radio zou je een heel ander beeld van hem krijgen. Hij is getrouwd met een moslima en ook zij is mooi om naar te kijken.

maandag 3 augustus

 • Arte, 8.45: Stadt Land Kunst. In deze aflevering onder meer het Joodse verleden van de Poolse stad Krakau.
 • ARD/Das Erste, 22.45: Der Terror der einsamen Wölfe. De rechts-extremistische Stephan Baillet pleegde op 9 oktober 2019 een aanslag op de synagoge van Halle. Bij politie en justitie wist niemand wie hij was.
 • Arte, 01.45: Die Siedler der Westbank. Afl 1: Die Prophezeiung en afl. 2: Die Erfüllung worden aansluitend uitgezonden. Historische analyses van de Joodse aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever en een kijkje in verschillende daar levende Joodse gemeenschappen. Hoe afhankelijk zijn ze van de Israëlische regering, en wat is de invloed ervan op het vredesproces?

dinsdag 4 augustus

 • NPO 2, 10.05: Het Israël van Heertje en Bromet (2019). Achtdelige serie waarin Raoul Heertje en Frans Bromet naar Israël reizen; het land dat ze goed kennen en waar ze zich, mede door hun Joodse achtergrond, onlosmakelijk mee verbonden voelen. Afl. 5: Feest.
 • Stingray Classica NL, 20.30: Penderecki - Symphony No. 7 'Seven Gates of Jerusalem'. De Poolse componist schreef zijn zevende symfonie in 1996 ter gelegenheid van 3000 jaar Jeruzalem. De opname werd gemaakt tijdens het Praags Lentefestival 2017.
 • NPO 2, 15.20: Mevrouw de Premier (2019). Golda Meir, de eerste en enige vrouw die ooit over Israël regeerde. Op basis van getuigenissen van voor- en tegenstanders en zeldzame archiefbeelden vertelt de documentaire het verhaal van Meirs dramatische premierschap, van haar verrassende opkomst en iconische internationale status als "koningin van het Joodse volk" tot haar tragische en eenzame ondergang.
 • Arte, 2.20: In het kader van bijzonder: de indrukwekkende dansfilm BalletBoyz: Young Men (2016), een choreografie van de Spaanse balletmaker Iván Pérez over een groepje jonge mannen die in een onduidelijke oorlog worden gedrild en uit alle macht proberen hun menselijkheid niet te verliezen.

woensdag 5 augustus


donderdag 6 augustus

 • Canvas, 22.30: Amy (2015). Documentaire van Asif Kapadia over de Britse singer-songwriter Amy Winehouse, overleden in 2011.

vrijdag 7 augustus

 • BBC 2, 22.00: Miriam Margolyes: Almost Australian. Kleurrijk, scherp, Joods, op leeftijd en met overgewicht, en sinds 2013 Australisch staatsburger. Ze gaat op zoek naar het wezen van het land, waar de liefde van haar leven woont.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner jonet banner luna3 banner joodsamsterdam banner amphora banner israelactie banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Van Boshuizenstraat 12, 1083 BA Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven