vrijdag 26 juni 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 26 juni 2020 jaargang 16, nummer 25
 

Zomerschrijvers 2020: Maurits de Bruijn - "Ik ben veel moediger als schrijver dan als zoon."

Zomerschrijvers 2020: Maurits de Bruijn - "Ik ben veel moediger als schrijver dan als zoon."

In de serie Zomerschrijvers 2020 onderzoekt journalist en schrijver Femmetje de Wind hoe Nederlands-Joodse schrijvers zich verhouden tot hun Joodse achtergrond en hoe die achtergrond tot uiting komt in hun literaire werk. Ze gaat met de auteurs in gesprek, waarbij ze zich niet beperkt tot het stellen van indringende vragen maar ook echt met haar gesprekspartners in discussie gaat. De gesprekken worden gevoerd via Zoom, en daarna ook uitgeschreven. Beide versies zullen op onze website te zien zijn.

Na Arnon Grunberg is nu de beurt aan Maurits de Bruijn, schrijver van Ook mijn Holocaust (2020). Zijn boek werd lovend ontvangen.

Wie is Maurits de Bruijn? Hij is 35, schrijver, queer, Joods, opgevoed in een gereformeerd milieu, gevoelig, grappig, angstig, flamboyant, broer van een jongen die verdween en zoon van een moeder die als baby aan de buren werd gegeven toen haar ouders en twee zusjes werden gedeporteerd naar Sobibor, en door een reis naar Israël nooit meer dezelfde als daarvoor. Femmetje de Wind spreekt met Maurits de Bruijn over zijn boek, maar vooral over zijn levensverhaal.

Klik hier om het gesprek met Maurits te lezen. Klik op de afbeelding om het gesprek te bekijken op onze website.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Eliëzer ben Jehoeda, de vader van het moderne Hebreeuws

Eliëzer ben Jehoeda, de vader van het moderne Hebreeuws

De Israëlische schrijfster Tami Shem-Tov (1969) schreef in 2010 voor jongere lezers Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda, het levensverhaal van Eliëzer ben Jehoeda (1858-1922), die er zijn levenswerk van maakte om van de Hebreeuwse taal weer een levende taal te maken. Hij was van mening dat Joden in Palestina voor hun dagelijkse leven een nieuwe moedertaal moesten hebben. Zijn tijdgenoten kenden Hebreeuws alleen als de heilige taal van Tanach, en moesten dus heel wat leren om het door Ben Jehoeda ontwikkelde moderne Hebreeuws onder de knie te krijgen.

Crescas heeft in de zomermaanden een Zomerleeskring Hebreeuws opgezet: vijf Zoom-bijeenkomsten waarin je het boekje van Tami Shem-Tov onder leiding van Hannah Neudecker gaat lezen.
Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda telt zestien bladzijden en is voorzien van een Nederlandse vertaling, gemaakt door Marcella Levi. De Hebreeuwse tekst is gevocaliseerd (voorzien van klinkerpuntjes) waardoor het lezen ervan eenvoudiger wordt.
Als je kennis van het Hebreeuws het prilste begin is gepasseerd en je zonder grote problemen een tekst kunt lezen, dan is deze Zomerleeskring bij uitstek geschikt om je Hebreeuws te oefenen!

De Zomerleeskring vindt plaats op de woensdagen 8 en 22 juli, 5 en 19 augustus en 2 september. De bijeenkomsten beginnen om 11.00 uur en duren tot 13.00 uur. We maken gebruik van het digitale ontmoetingsplatform Zoom.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Rock Tanach – Bijbelse referenties in seculiere Israëlische muziek

Rock Tanach – Bijbelse referenties in seculiere Israëlische muziek

Joodse en Israëlische poëzie en muziek worden - net als andere facetten van de cultuur - al vele jaren geïnspireerd door Hebreeuwse teksten en beelden uit Tanach. Eeuwenlang vonden fragmenten en motieven uit het Hooglied hun weg naar Hebreeuwse liefdespoëzie, maar ook naar devotionele, religieuze werken. Het gebruik van Bijbelse beelden en verwijzingen naar de figuren die de verhalen van het oude Israël bevolken, heeft echter een opmerkelijke en raadselachtige piek bereikt in niet-religieuze moderne Israëlische songteksten. Bijbelse verwijzingen in Israëlische muziek vind je vooral in razend populaire nummers uit de jaren zeventig.
Wat is er met deze figuren en afbeeldingen dat de aandacht trok van Israëlische songwriters en hen inspireerde? Wat wilden de schrijvers met het gebruik ervan bereiken of zeggen?

Studentenvereniging Sechel (UvA) heeft een zomercursus opgetuigd waarin je in acht Zoombijeenkomsten een grote verscheidenheid aan songteksten beluistert, leest en analyseert.
Samen met docent Daniel Kennemer onderzoek je voorbeelden van bijbels geïnspireerde thema's die tot de klassiekers van de Israëlische populaire muziek behoren en bespreek je de teksten.

Het lesmateriaal wordt zowel in het Hebreeuws als in vertaling verstrekt, zodat iedereen, ongeacht het kennisniveau van het Hebreeuws, kan deelnemen.

Tijdens de lessen worden songs van bekende artiesten als Chava Alberstein, Gidi Gov, Tsvika Pik, Arik Einstein, Shula Chen, Ester Ofarim, Yizhar Cohen, Zohar Argov, Idan Raichel en anderen onder het vergrootglas gelegd.
Stilistisch gezien variëren de gekozen nummers van trieste of romantische ballads tot snelle rocknummers en vertolkingen van traditionele Sefardische en Jemenitische Joodse melodieën.

Deze boeiende reeks Zoombijeenkomsten vindt plaats op de donderdagavonden 9, 16, 23 en 30 juli en 6, 13, 20 en 27 augustus.
Elke bijeenkomst begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur.

Je kunt je nu al inschrijven op onze website.
Na ontvangst van je aanmelding krijg je alle informatie die je nodig hebt (een Zoomcode en -inlog) via de mail toegestuurd.


Daniel Kennemer behaalde zijn BA in Bijbelse en Klassieke Archeologie en Geografie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Tegelijkertijd volgde hij onder meer cursussen Bijbels Hebreeuws, literatuur en epigrafie. Hij is docent modern en Bijbels Hebreeuws en schrijft sinds het voorjaar van 2019 voor Times of Israel een blog gewijd aan de diepere lagen van de Hebreeuwse taal. In 2009 richtte Kennemer Mount Carmel Languages op, een taleninstituut waar lessen Hebreeuws, Arabisch en Engels worden gegeven ten behoeve van een grote verscheidenheid aan gebruiksdoelen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Samenspel van Ariëlla Kornmehl is een verslag van een reeks gesprekken die de schrijfster had met ideëel ondernemer Marius Touwen (Zorg van de Zaak) over carrière, drijfveren, kunst en leiderschap.
Emeritus hoogleraar ontwikkelingspyschologie Dolph Kohnstamm (1937) deed onderzoek naar iets wat vele mensen zich uit hun jeugd zullen herinneren: het moment waarop ze zich plotseling bewust werden van hun individualiteit. Kohnstamm schreef die herinneringen op in Plotseling zelfbesef en verbindt een aantal boeiende vragen aan het verschijnsel.
In De zomer van 1945 schetst Wim Daniëls aan de hand van dagboekfragmenten, brieven, nieuwsberichten en rechtbankverslagen een bewogen zomer, waarin levensgroot verdriet bestond naast uitbundige vreugde om de herwonnen vrijheid.

Uitgelicht

Met medeweten en medewerking van de Nederlandse overheid, banken, verzekeraars en effectenhandelaren werden de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch beroofd. Na lange en moeizame onderhandelingen werd rond het jaar 2000 een restitutie van 347 miljoen euro vastgesteld. Over de bestemming van deze zogeheten Maror-gelden (Morele Aansprakelijkheid Roof en Rechtsherstel) lees je hier meer.
Econoom Philip Staal (1941) deed jarenlang onderzoek in archieven en dossiers en ontdekte dat niet alleen tijdens, maar ook ná de oorlog miljoenen euro's zijn verdwenen, geld dat de Joodse oorlogs­slachtoffers, onder wie veel oorlogswezen, rechtmatig toekomt. In zijn boek Mijn erfenis verweeft hij deze speurtocht met zijn eigen, hartverscheurende levensverhaal, dat begint in de oorlog. Philip Staal en zijn oudere broer Marcel overleefden de oorlog in onderduik, hun ouders Isaac en Anna werden verraden en in 1943 vermoord in Sobibor.
In 1998 ging Staal de strijd aan om tot rechtsherstel van de Joden én Joodse oorlogswezen te komen en werd in 2000 een van de ondertekenaars van de Maror-overeenkomst met de banken, de Amsterdamse beurs en de Joodse organisaties. Voor zijn inspanningen voor dit rechtsherstel werd Staal in 2001 onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In het Engels

De veelbekroonde Amerikaanse historica Sarah Abrevaya Stein dook voor haar boek Family Papers: A Sephardic Journey Through the Twentieth Century in de geschiedenis van de Ottomaans-Joods-Griekse familie Levy. Die woonde al vele eeuwen in de drukke Griekse havenstad Saloniki, en maakte naam en carrière als uitgever van boeken over het Sefardische jodendom in het Ottomaanse rijk. In de twintigste eeuw vertrokken vele van de Levy's uit hun geboortestad om zich elders te vestigen. Niet allen verging het goed: de Sjoa kostte bijna alle familieleden die in West-Europa waren gebleven, het leven.
Aan de hand van de talloze brieven die de familieleden elkaar vanuit hun diaspora schreven, reconstrueert Stein niet alleen specifiek de geschiedenis van de Levy’s maar ook algemener van de Sefardische Joden in het gebied rond de Middellandse zee. Tevens toont ze aan dat brieven voor de schrijvers en ontvangers de band met hun verre familieleden instandhouden, en ook als bron voor de geschiedschrijving van onschatbare waarde zijn.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De officiële presentatie van Priester in Sjoel, de biografie die Stefan van der Poel schreef over de Groningse priester-politicus Herman Verbeek vindt plaats op zondag 28 juni in Synagoge Groningen aan de Folkingestraat, het gebouw dat hij met inzet van al zijn mogelijkheden voor de sloop wist te behoeden. De bijeenkomst is in besloten kring, maar wel live te volgen via https://www.facebook.com/folkingestraatsynagoge.
 • Fabian Corver, zoon van de Utrechtse hoogleraar Nederlandse Taalkunde Norbert Corver, maakte een serie gesprekken over de Amerikaans-Joodse filosoof, activist en taalgeleerde Noam Chomsky. De eerste aflevering, 'Philosophy, Science, Language, & Cognition', waarin Corver spreekt met de Britse filosoof John Collins, vind je hier.

Vers uit de ramsj geplukt

Michael Chabon schreef een reeks essays over wat het betekent vader te zijn, en maakte er de bundel Pops - Fatherhood in Pieces (2018) van.
Alleen tijdens kantooruren (2008) van Remco Ensel is een verhandeling over schijn en wezen van het kantoorleven en tevens een kleine cultuurgeschiedenis van de kantoorklerk in literatuur en films.
De Amerikaanse psycholoog Louis Breger (1935) beschrijft in A Dream of Undying Fame (2009) hoe ver Sigmund Freud ging om als enige te worden gezien als autoriteit op het gebied van geestesziekten.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

In de Digibieb
Anne Frank: Weet je nog?

In de Digibieb

In de Joodse Bibliotheek bevindt zich het bijzondere en vrijwel onbekende boekje Weet je nog?, verhalen en sprookjes van de hand van Anne Frank. Inderdaad, dé Anne Frank.
Schrijven was Annes lievelingsbezigheid, ver voor ze in 1944 op het onderduikadres aan de Prinsengracht begon aan wat Het achterhuis zou worden. Haar kleine verhaaltjes, waarvan er acht zijn opgenomen in het boekje dat in 1949 met illustraties van Kees Kelfkens bij uitgeverij Contact verscheen, begon ze in 1943.
Op de flaptekst (die helaas aan het exemplaar in onze Digibieb ontbreekt) lezen we: "Anne was, toen zij dit als het ware voor haar jonge vriendjes en vriendinnetjes neerschreef, tijdens de oorlog ondergedoken in een stadskamertje, van waaruit zij van de wereld alleen de toppen van de bomen en de hemel kon zien. Maar in haar verhalen kon ze heerlijk dwalen door een wereld waar bloemen bloeien en geuren, elven en kabouters in het bos leven, het beertje Blurry zijn avontuurlijke ontdekkingsreis ondernam naar de wereld van de mensen en waar een beschermengel en een goede fee een meisje, zoals Anne zelf was, hielpen een goed mensenkind te worden."

AF weetjenog

Kinderboekenschrijfster en journaliste Annie Winkler-Vonk (1909-1993) schreef een nawoord bij die eerste (en enige) uitgave van Weet je nog?.
"De verschijning van deze verhalen en sprookjes is eigen­lijk iets ongewoons. Het gebeurt immers zelden of nooit, dat men de producten van een veertienjarige geest en een veertienjarig hart publicatie waardig keurt. Een veertien­jarige kan veelbelovend en begaafd zijn, uitermate ge­voelig, intelligent en vol warme liefde en begrip, maar zelden of nooit zijn de artistieke uitingen van een zo jeugdige mens — tenzij het om een wonderkind gaat — rijp en gaaf genoeg om aan de openbaarheid te worden prijsgegeven.
Ware Anne Frank in leven gebleven, dan zou ze deze eerste moeizaam gewrochte geesteskinderen ergens in een laatje hebben gesloten en er zo nu en dan met een ver­tederde glimlach naar hebben gekeken. Het zou ermee gegaan zijn als met alle eerstelingen van begaafde men­sen; ze zouden zijn geworden herinneringen aan een tijd, waarin de opgroeiende mens hevig leeft en waarneemt, diep voelt en lijdt, afscheid moet nemen van het kind-zijn, maar nog niet genoeg heeft ervaren en doorleefd om zich onder de volwassenen te scharen. Het bittere lot heeft gewild, dat Anne Franks eerstelingen tevens haar zwanezang waren."

Je kunt Weet je nog? online lezen of als pdf downloaden naar je eigen computer of tablet.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Nu steeds meer culturele plekken en evenementen weer coronaproof toegankelijk worden, hebben we binnenkort hopelijk weer wat meer te kiezen uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is. Vooralsnog is het 'real life' aanbod echter bijzonder klein: op musea na is vrijwel alle cultuur nog altijd uitsluitend via internet bij te wonen. Daarom blijven we voorlopig vooral naar digitaal kunst- en cultuurgeluk linken.
Natuurlijk zijn we benieuwd of onze nieuwsbrieflezers mooie tips hebben.
Laat ze ons weten! Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Mister Motley, het magazine over beeldende kunst dat kunst en leven aan elkaar knoopt, maakte een interview met beeldend kunstenaar Eli Content. De expositie 'So much I gazed on beauty' is nog tot 30 augustus te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.
 • De Britse actrice Helen Mirren presenteert zondag 28 juni een online concert door het Israëlisch Filharmonisch Orkest met maar liefst twéé dirigenten en een fantastisch programma. Meer informatie op The Algemeiner. Zonder registratie vooraf kun je er niet bij zijn!
 • In Deventer kijkt het Etty Hillesum Centrum met de jongste generatie uit vijf Deventer Joodse families terug op de het leven na de bevrijding. De tentoonstelling ‘Alsof er niets gebeurd was…’ Vijf joodse families na de oorlog' laat zien dat al die families met elkaar gemeen hebben dat over de oorlog heel lang niet werd gepraat. De tentoonstelling is tot 20 september te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Lees hier meer. Let op: Graag van tevoren reserveren op administratie@ettyhillesumcentrum.nl
 • Taalplatform Ulpan La-Inyan is bezig met een serie vrolijke zomerwebinars. Als we taal ook tot cultuur rekenen, ook al is strandpret het onderwerp van de meest recente les, dan kun je hier kiezen tussen Hebreeuws voor beginners en hier voor gevorderden.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Altijd handig: negen apps voor je smartphone om je leven weer een beetje op de rails te krijgen, verzameld en getest door Israel21c.
 • De burgemeester van Tel Aviv heeft aan de vooravond van Pride Week in Israël op i24News gezegd dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht zullen worden erkend. Ondertussen wordt elders in het land breed ingezet op homotherapie, schrijft Times of Israel.
 • De Koninklijke Bibliotheek van België liep wat achter met digitaliseren, weet jullie redacteur uit ervaring, maar nu zijn alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR online en van huis uit raadpleegbaar!
 • Met Gastro Obscura kun je leren koken als de oude Mesopotamiërs
 • De vermogende Russisch-Joodse familie Ephrussi heeft op vele plaatsen in Europa haar sporen nagelaten. In de Franse badplaats Saint-Jean-Cap-Ferrat staat de Villa Ephrussi de Rothschild, en Atlas Obscura nam er een kijkje.
 • Filmactrice Wynona Ryder deed een boekje open over haar collega Mel Gibson, en mooi is het niet, weet JTA.
 • Mondmaskers zijn hét mode-artikel van de toekomst, volgens NoCamels.

Website van de week
Medieval Hebrew Poetry

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De website van deze week, MedievalHebrewPoetry.org is gewijd aan de Middeleeuwse Joodse poëzie van de vierde tot de achttiende eeuw. De nadruk ligt op de tiende tot en met de twaalfde eeuw, de periode die wel de Gouden Eeuw van de Joodse cultuur in Spanje wordt genoemd.

De website biedt informatie over dichters en hun werk, en natuurlijk ook algemenere artikelen, bibliografieën en beeldmateriaal.
De doelgroep is breed: lezers, poëzieliefhebbers en betrokkenen bij literatuurwetenschap en bibliotheken, al richt men zich nog steeds vooral op de eerste twee.

Wat je niet mag missen:
The Poets and Their Poems bevat biografische informatie over, afbeeldingen van en links die betrekking hebben op Yehudah Halevi (circa 1080-1141), Samuel Hanagid (993-1056), Abraham Ibn Ezra (1089-1167), Moses Ibn Ezra (circa 1060-1138), Solomon Ibn Gabirol (1021-1058) en Joseph ben Tanchum ha-Yerushalmi (circa 1220-1291). Ook zijn daar Engelse vertalingen van hun werk te lezen.
Articles and Essays bevat artikelen over de middeleeuwse Joodse dichtkunst en de schrijvers ervan.
Souls in the Garden is een bundel met oude en nieuwe Sefardische poëzie die je als PDF kunt lezen en downloaden.

Henry Rasof, de editor van Medieval Hebrew Poetry, is op zoek naar een opvolger die de website wil gaan beheren. Belangstelling? Klik hier!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Anne Frank (The Whole Story)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 2001 was 'Anne Frank (The Whole Story)' een tweedelige televisieserie, uitgebracht door het Amerikaanse ABC. De beide afleveringen zijn nu tot één film van ruim drie uur aan elkaar geplakt.
Regisseur Robert Dornhelm brengt het leven van Anne Frank vóór, tijdens en na de tijd in het Achterhuis in beeld. De film is gebaseerd op de Anne Frank-biografie van Melissa Müller.
De hoofdrollen zijn voor Ben Kingsley als Otto Frank en Hannah Taylor-Gordon als Anne. De volledige spelerslijst is te vinden op IMDb.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
26 juni - 3 juli

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tip van de week. Zondagmorgen is op Arte de documentaire Mythos Odessa. Kulturstadt zwischen den Welten, uit 2018, te zien. Aan het woord komen mensen van vroeger en van nu die hun sporen hebben achtergelaten in deze fascinerende Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee.


vrijdag 26 juni

 • NPO Radio 4, 20.00: Vrijdagavondconcert. In het tweede deel van deze opname van 20 april 2018 de Nederlandse première van The Fall of Jericho (1748) van William Hayes (1708-1777). Let op: de link leidt naar een pdf van het programmaboekje van het concert!

zaterdag 27 juni

 • NPO 2 Extra, 20.25: Flip Noorman zingt Leonard Cohen. Na het overlijden van Leonard Cohen in 2016 bracht Flip Noorman een hommage aan zijn grootste inspiratiebron.
 • NPO 2, 20.35: Hollandse zaken. Journalistiek discussieprogramma waarin maatschappelijke kwesties en dilemma’s die Nederland bezighouden, bespreekbaar worden gemaakt.
 • NPO 2, 23.05: Het Uur van de Wolf. Afl.: Leonie, actrice en spionne. Annette Apon is erin geslaagd met een afwisseling van filmfragmenten en fictieve scènes het leven van de briljante dubbelspionne Leonie Brandt te verbeelden.

zondag 28 juni

 • Arte, 11.30: Mythos Odessa. Kulturstadt zwischen den Welten (2018). Aan het woord komen mensen van vroeger en van nu die hun sporen hebben achtergelaten op deze Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee.
 • NPO 2, 15.20: Kinderen van de Inquisitie (2019). Slot van deze tweedelige documentaire over de Spaanse Inquisitie, die meer dan 500 jaar geleden op het Iberisch schiereiland werd ingevoerd en nog steeds grote invloed heeft op de nazaten van de Joodse families die door de inquisiteurs werden gedwongen zich te bekeren tot het katholicisme.
 • NPO 2, 17.17: Naches. Afl.: Esther Erwteman, die een manier heeft gevonden om mensen bij elkaar te brengen en gezelligheid te bieden.
 • NPO 2 Extra, 20.30: Benjamin Herman - Project 5. Documentaire over het componeren van filmmuziek voor een documentaire over de geschiedenis van de Citroën SM.
 • NPO 2, 22.10: Why We Hate. Veelgeroemde documentaireserie, geproduceerd door Steven Spielberg, over de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van haat, en de oplossingen om haat uit te bannen. Afl. 4: Extremisme. Extremisme-expert Sasha Havlicek onderzoekt wat mensen aantrekt in ideologieën die haat en geweld aanwakkeren en praat met voormalig islamitisch militant Jesse Morton en voormalig nazi-skinhead Frank Meeink.
 • Arte, 22.55: Itzhak Perlman - Ein Leben für die Musik (2018). Documentaire over deze in 1945 in Tel Aviv geboren bijzonder veelzijdige violist.
 • NPO 2, 23.35: Naches. Afl.: Asher Omisi, voormalig diner chantant-restauranthouder in Schiedam.

maandag 29 juni

 • NPO 2 Extra, 17.05: Flip Noorman zingt Leonard Cohen. Na het overlijden van Leonard Cohen in 2016 bracht Flip Noorman een hommage aan zijn grootste inspiratiebron.
 • NPO 2 Extra, 21.45: De kunstdetective. Afl.: De vrouw met de Mona Lisa glimlach. Arthur Brand bijt zich vast in de zaak van een bijzonder schilderij: een portret van een vrouw wier glimlach precies lijkt op die van de Mona Lisa. Herh.: 1/7, 17.35.
 • NPO 2 Extra, 22.20: Elliott Erwitt - Silence Sounds Good (2018). Intiem portret van de Amerikaans-Joodse fotograaf die naam maakte met foto's van personen in het nieuws, én honden. Herh.: 1/7, 18.15.
 • NPO 2, 23.15: De Langste Nacht voor de Joodse Raad (2015). Documentaire waarin oud-journalist Hans Knoop spreekt met Rob Oudkerk, kleinzoon van professor David Cohen, een van de voorzitters van de Joodse Raad, en Leon de Winter, in een ontroerende reconstructie van een groot drama waarover tot op de dag van vandaag liever niet wordt gesproken.
 • Arte, 0.00: Nobody's Business (1997). Veelbekroonde, humoristische documentaire waarin regisseur Alan Berliner (1956) de geschiedenis en Joodse tradities van zijn familie onderzoekt.

dinsdag 30 juni

n.v.t.


woensdag 1 juli

 • NPO 2, 20.35: Andere tijden special. Afl.: "Let's go Holland!": 100 jaar toerisme naar Nederland". Na de oorlog groeide het toerisme uit Amerika en Europa snel, maar er was ook een keerzijde.
 • NPO 2, 15.20: Kinderen van de Inquisitie (2019). Slot van deze tweedelige documentaire over de Spaanse Inquisitie, die meer dan 500 jaar geleden op het Iberisch schiereiland werd ingevoerd en nog steeds grote invloed heeft op de nazaten van de Joodse families die door de inquisiteurs werden gedwongen zich te bekeren tot het katholicisme.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Te gast is Guida Joseph, gevierd illustrator. Haar vader had een concentratiekampsyndroom, na zijn dood neemt ze de zorg op zich voor haar dementerende moeder. Over haar ervaringen schreef ze het boek De rode draad, dat op 30 juni verschijnt.

donderdag 2 juli

 • NPO 2 Extra, 20.30: Benjamin Herman - Project 5. Documentaire over het componeren van filmmuziek voor een documentaire over de geschiedenis van de Citroën SM.

vrijdag 3 juli

 • NPO 2, 21.15: Nu te zien! Afl.: Breitner vs Israels, Cathelijne Broers bezoekt het Kunstmuseum Den Haag, waar een tentoonstelling is gewijd aan deze artistieke rivalen, de meest prominente schilders van de Amsterdamse School.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner amphora banner propra banner luna3 banner jonet banner joodsamsterdam banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Van Boshuizenstraat 12, 1083 BA Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven