vrijdag 19 juni 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 20 juni 2020 jaargang 16, nummer 24
 

Zomerschrijvers 2020: Arnon Grunberg deel 3

Zomerschrijvers 2020: Arnon Grunberg deel 3

In de serie Zomerschrijvers 2020 onderzoekt journalist en schrijver Femmetje de Wind hoe Nederlands-Joodse schrijvers zich verhouden tot hun Joodse achtergrond en hoe die achtergrond tot uiting komt in hun literaire werk. Ze gaat met de auteurs in gesprek, waarbij ze zich niet beperkt tot het stellen van indringende vragen maar ook echt met haar gesprekspartners in discussie gaat. De gesprekken worden gevoerd via Zoom, en daarna ook uitgeschreven. Beide versies zullen op onze website te zien zijn.

Femmetje begon haar marathon met Arnon Grunberg. De vorm van dit vraaggesprek wijkt af van de overige interviews, omdat het gesprek per e-mail heeft plaatsgevonden. Het is een lange gesprek geworden, dat we in drie delen op onze website publiceren.

Het derde en laatste deel, “Is dit interview een poging tot therapie van jou? Zoek je mij als therapeut?”, staat vanaf vrijdag 19 juni online en lees je hier.
Deel 1,"Ik denk dat men moet leren spelen met het trauma. Ik kan je leren spelen", vind je hier. Klik hier voor het tweede deel, “Als liefde stopt is die dan mislukt? Dus alleen liefde tot het graf is gelukte liefde?”.

Voor de nieuwsbrief van 26 juni spreekt Femmetje met Maurits de Bruijn, schrijver van Ook mijn Holocaust (2020).

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Crescas gaat verhuizen!

Crescas gaat verhuizen!

Woensdag 24 juni betrekken we een nieuwe, frisse ruimte aan de Van Boshuizenstraat 12 in Amsterdam. Het adres komt je misschien bekend voor: op hetzelfde adres is ook Joods Maatschappelijk Werk gevestigd,

Leslocaties
Een deel van onze cursussen wordt op de nieuwe locatie gehouden, maar ook de vertrouwde cursusruimte Lev in Beth Shalom blijven we voor enkele activiteiten gebruiken. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, zien we je graag weer op die locaties.

Tot het zover is bieden we een groot aantal activiteiten en cursussen online aan, zoals de prachtige nieuwe serie Zomerschrijvers, een reeks gesprekken met Nederlands Joodse schrijvers, en een aantal cursussen waarin taal centraal staat.

Bereikbaarheid
Ons telefoonnummer 020-6402380 blijft ongewijzigd en ook het mailadres is hetzelfde: info@crescas.nl. Ons kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: bus 62 stopt vlakbij (halte Kastelenstraat) en in de directe omgeving is voldoende (betaalde) parkeerruimte.

Het nieuwe cursusjaar
In onze nieuwe behuizing werken we met veel inzet aan onze missie: educatie en Joodse kennis bieden in de breedste zin van het woord!
Voor het cursusjaar 2020-2021 hebben we veel nieuwe mooie cursussen in petto. Daarvoor hebben we samenwerking gezocht met andere Joodse organisaties, zoals het Joods Cultureel Kwartier en het Menasse ben Israël Instituut, het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland, het Nieuw Israëlietisch Weekblad, de Bibliotheca Rosenthaliana, de Joods-culturele organisatie Oy Vey, Sechel - de studievereniging van de opleiding Hebreeuwse taal en cultuur van de Universiteit van Amsterdam, het Joods Studiecentrum Leiden en Joods Maatschappelijk Werk.

Het Joods Educatief Centrum Crescas is dé plek om op een plezierige manier te leren, te groeien en je kennis te verbreden en verdiepen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Van sjtetl naar Zweinstein: een zomercursus

Van sjtetl naar Zweinstein: een zomercursus

Het Jiddisj heeft zijn laatste woord nog niet gezegd. Aldus Isaac Bashevis Singer na het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor literatuur 1978 voor zijn geschriften in het Jiddisj.

In het kader van onze zomerprogrammering hebben we samen met studentenvereniging Sechel een studiegroep moderne Jiddisje literatuur in het leven geroepen. De cursus, die de intrigerende titel 'Van sjtetl naar Zweinstein' meekreeg, bestaat uit acht Zoomlessen. De cursus is bij uitstek geschikt voor wie haar/zijn kennis van het Jiddisj wil verbeteren. Door, samen met docente Daniella Mauer, gezamenlijk moderne Jiddisje literaire teksten te lezen en bestuderen leer je niet alleen meer over de taal maar ook over de geschiedenis en cultuur van de Asjkenazische Joden.
Als je basiskennis hebt van het Jiddisj en het Hebreeuwse alfabet beheerst, kun je aan deze cursus deelnemen.

Na afloop kun je een onderbouwde keus maken of je het werk van Mendele Mocher Sforim (Shalom Jacob Abramovitsch) (1835-1917) of Harry Potter en de steen der wijzen van J.K Rowling in het mame-loshn (moedertaal, Jiddisj) willen lezen als een echte 'balebos' (inderdaad: bolleboos).

Van sjtetl naar Zweinstein gaat van start op dinsdag 30 juni en wordt gegeven via het digitale medium Zoom.
Elke les duurt twee uur, met een korte pauze van vijftien minuten


Daniella Mauer behaalde haar M.A. Jiddisj aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en doet aan de UvA promotie-onderzoek naar vroegmoderne Jiddisje medische boeken. Daniella Mauer werd geboren in Antwerpen, waar ze Jiddisj leerde van haar grootouders.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In Waterlooplein • De buurt binnenstebuiten geven Kirsten van Kempen en Hetty Berg een beeld van het ontstaan, de bloei en de afbraak van een iconische Amsterdamse buurt op basis van de meest recente onderzoeksresultaten.
De Pools-Joodse Mordechai Gebirtig (1877-1942) is een van de klassieke Joodse volksdichters wiens liederen nog altijd niets van hun zeggingskracht hebben verloren en die tot op de dag van vandaag worden gezongen. Nu is er de tweetalige bundel Mijn liederen/Majne lider, waarvoor David Omar Cohen de fraaie vertalingen uit het Jiddisj maakte.
De Belgische historicus en godsdienstwetenschapper Jan Maes deed voor zijn boek De ster en het kruis grondig onderzoek naar de vrijwel vergeten maar daarom niet minder onthutsende geschiedenis van de Jodenzending door de gereformeerde kerken in België. Ook Nederlandse missionaire predikanten droegen hun steentje bij.

Uitgelicht

Salo Muller heeft als Joods kind vanaf 1941 op niet minder dan acht adressen ondergedoken gezeten nadat hij vanuit de crèche van de Hollandsche Schouwburg werd gered. Hij verbleef onder meer in Friesland, waar hij Japje werd genoemd. De onderduikouders die de jonge Salo anderhalf jaar onder hun hoede namen, Klaas Vellinga en Pietje Heddema-Bos, zijn in 2008 geëerd met een Yad Vashem eremedaille. Over zijn belevenissen in de oorlogsjaren schreef hij Tot vanavond en lief zijn hoor!. Dit waren de laatste woorden die zijn moeder Lena Blitz tegen hem zei toen ze hem bij de kleuterschool afzette. Die dag werd ze, samen met haar man Louis Muller opgepakt door de Duitsers. Na negen weken in Westerbork zijn Salo's beide ouders gedeporteerd naar Auschwitz en daar vermoord.
Salo Muller maakte naam als fysiotherapeut van Ajax in de hoogtijdagen van de club in de jaren zeventig, bouwde vanaf 1972 zijn eigen fysiotherapiepraktijk op, was dertig jaar hoofdredacteur van Fysioscoop, tijdschrift voor de fysiotherapeut en schreef twee boeken over sportblessures.
Salo's activiteiten als schrijver spelen zich af op twee terreinen: het werk van de fysiotherapie en de Tweede Wereldoorlog, en beide thema's behandelt hij vanuit zijn persoonlijke ervaring en expertise.
Salo's oorlogsherinneringen Tot vanavond en lief zijn hoor! beleven na de eerste druk in 2005 nu de vierde druk. Zijn verhaal blijft onverminderd actueel. In 2017 werd het boek in het Engels vertaald als See You Tonight and Promise to Be a Good Boy.

In het Engels

De Amerikaanse historica Pamela Nadell (1951) publiceerde in 2019 America's Jewish Women: A History from Colonial Times to Today. De tijdlijn begint halverwege de zeventiende eeuw, toen er nog nauwelijks Joden in Amerika leefden, en gaat diep in op de laatste decennia van de negentiende eeuw, toen Joodse vrouwen een belangrijke rol gingen spelen op tal van sociaal-maatschappelijke gebieden die voor de Joodse immigranten uit Oost-Europa het inburgeren zouden vereenvoudigen. Steeds meer vrouwen veroverden aanzienlijke maatschappelijke en politieke posities, een ontwikkeling die zich voortzette toen de volgende golf immigranten in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog naar de VS kwam. Nadell koos de vrouwen die ze portretteert vanuit een tamelijk liberaal-Joodse invalshoek, waardoor vrouwen uit meer orthodoxe denominatie onderbelicht blijven. Wat je daar verder ook van vindt: Nadell laat zien hoe belangrijk Joodse vrouwen zijn geweest voor kiesrecht, vakbonden, burgerrechten, feminisme en godsdienstvrijheid.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Nina Polak heeft De Inktaap 2020 gewonnen. De schrijfster ontvangt deze literaire jongerenprijs voor haar in 2018 verschenen roman Gebrek is een groot woord. Nina Polak is op vrijdag 24 juli gesprekspartner van Femmetje de Wind in onze serie Zomerschrijvers 2020.
 • Het voormalig huis van de Joodse schrijver Etty Hillesum in Amsterdam is officieel gered van de sloop nu de stad het huis heeft aangewezen als gemeentelijk monument.
 • Schrijver, journalist en intellectuele dwarsdenker Renate Rubinstein (1929–1990) wordt dertig jaar na haar overlijden door Ronit Palache geëerd met een boek in de reeks Privé-domein. Verwachte verschijning: november 2020.
 • Tijdens het Feest der poëzie had in het kader van Theater na de Dam '75 jaar Bevrijding – de liederen van Mordechai Gebirtig' zullen plaatsvinden, maar door corona-omstandigheden werd de organisatie genoodzaakt een alternatief te vinden. Plaats van handeling: Mayer Manor aan de Nes in Amsterdam, een historische plek waar in de Tweede Wereldoorlog dertien Joden zaten ondergedoken. Van het programma werd een gecomprimeerde registratie gemaakt die nu op Youtube te zien is.
 • Natascha Van Weezel begon op maandag 15 juni met een wekelijkse opiniërende column voor de rubriek Het Hoogste Woord in Het Parool en maakte een vliegende start met een pakkende tekst over seksisme en racisme.
 • Tijdens een feestelijke virtuele bijeenkomst wordt bij Spui 25 de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt en tien jaar Europese Literatuurprijs gevierd. Op de longlist staat ook De Jacobsboeken, het in Polen controversiële relaas over de Joodse sekteleider Jakub Frank (1726-1791) van Olga Tokarczuk.

Vers uit de ramsj geplukt

Goodbye to Berlin (1989) van Christopher Isherwood (1904-1986) is de basis voor de film Cabaret. In het Berlijn van de jaren dertig staan de levens van velen onder druk: een rijke Joodse weduwe, een homostel, en Sally Bowles, decadent, verwend, en dakloos.
De voedselcommissaris (2018) van Kees Tukker (1955) is een indringende reconstructie van de dilemma's in het leven en werk van zijn oudoom, topambtenaar Jan Groen Tukker tijdens de Tweede Wereldoorlog, die onderduikers van eten voorzag maar daarvoor de Duitse bezetter te vriend moest houden.
In The Blood of Free Men (2012) laat de Amerikaanse historicus Michael S. Neiberg zien dat de uiteindelijke bevrijding van de door verschillende partijen felbegeerde Franse hoofdstad in 1944 heel wat voeten in de aarde had.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Nu steeds meer culturele plekken en evenementen weer toegankelijk worden, hebben we binnenkort hopelijk weer wat meer te kiezen uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is. Vooralsnog is het 'real life' aanbod echter bijzonder klein: op musea na is vrijwel alle cultuur nog altijd via internet bij te wonen. Daarom blijven we voorlopig vooral naar digitaal kunst- en cultuurgeluk linken.
Natuurlijk zijn we benieuwd of onze nieuwsbrieflezers mooie tips hebben.
Laat ze ons weten! Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • In De Balie spreekt op vrijdag 26 juni de Franse journaliste en schrijfster Géraldine Schwarz met emeritus hoogleraar Abram de Swaan over antisemitisme, racisme en fascisme in het naoorlogse Europa als gevolg van het gebrek aan historisch besef in zowel Europa als de VS. Wil je erbij zijn? Haast je - plaatsverdeling op basis van de coronarichtlijnen is van toepassing!

Corona blijkt nog altijd een bijzondere bron van inspiratie, zoals onderstaand lijstje laat zien.

 • Bij de online tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum heeft het Joods Cultureel Kwartier (JCK)een digitale tentoonstellingszaal ingericht. Daarin is (beeld)materiaal verzameld over Joods leven in Amsterdam tijdens de coronacrisis. Het is een lopend project, dus er wordt nog meer materiaal aan de zaal toegevoegd! Bekijk de zaal hier. Wie interessante suggesties voor de JCK-zaal heeft, kan gebruik maken van deze link. Stuur het in via coronaindestad.nl.
 • De Palestijns/Bulgaarse muzikante en actrice Mira Awad - liefhebbers van Idan Raichel zullen haar kennen van het nummer 'Azini' dat ze zong op diens tweede album 'Mi'ma'amakim' - zingt iedere donderdag op haar Facebookpagina Isolation Songs - Corona Studios.
 • Volition 1, van de Israëlisch-Nederlandse choreograaf Amos Ben-Tal, is een vervreemdende ervaring. ook deze video van zestig minuten is een multidisciplinair project, waarvoor hij inspiratie vond in de song Black Swan van Nina Simone, oorspronkelijk een aria uit de dramatische opera The Medium van Gian Carlo Menotti.
 • Gewoon omdat ze prachtig zingt en musiceert: de in Nederland wonende en werkende Portugese celliste Isabel Vaz. Met haar beeldschone liedje 'Acordai', dat ze met zichzelf opnam in het hart van de corona-isolatie, 16 maart, veroverde ze in één klap vele harten. Al haar video's vind je hier, 'Acordai' staat op de vijfde rij van boven, derde van links.

In de Digibieb
Jacob Israël de Haan: Kanalje en Opstandige liedjes

In de Digibieb

Deze week presenteren we weer eens een pareltje uit de digitale Joodse Bibliotheek: de heruitgave uit 1977 van Kanalje van Jacob Israël de Haan (1881-1924).

Deze heruitgave, die werd aangevuld met De Haans Opstandige liedjes, kwam tot stand dankzij het literaire kwartaaltijdschrift De Engelbewaarder, een initiatief van de Stichting Vrienden van het Amsterdamsch Litterair Café De Engelbewaarder.

Ten tijde van het verschijnen van Kanalje, in 1904, was De Haan, die toen nog zonder zijn tweede voornaam 'Israël' publiceerde, als medewerker verbonden aan het Zondagsblad van het sociaal-democratische dagblad Het Volk. Zijn toen als zeer scrabreus beschouwde 'gay' roman Pijpelijntjes was de uitgever van Het Volk een doorn in het oog, zelfs zo zeer dat een advertentie voor het boek werd geweigerd. De Haan repliceerde met Kanalje, een bundel socialistische schetsjes, en voegde aan zijn naam 'Schrijver van Pijpelijntjes' toe - alles om zijn homofobe SDAP-collega's te bereiken. Ook Kanalje werd, net als Pijpelijntjes, niet besproken, maar nu werden advertenties voor beide boeken wel geplaatst.

In de nieuwe uitgave van Kanalje worden de socialistische pennevruchten van de 23-jarige Jacob de Haan uitvoerig ingeleid door literator Kees Joosse en historicus Jaap Meijer, die tal van niet of nauwelijks bekende bijzonderheden aan de dag brengen, aldus de achterflap van de editie van De Engelbewaarder.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

In Amsterdam is op 96-jarige leeftijd de Joodse verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk overleden. In 2016 verscheen Betty, een Joods kinderverzorgster in verzet. Naar aanleiding daarvan maakte AT5 een interview met haar.
Als een van de laatste getuigen van het verzet rond de Hollandsche Schouwburg vertelde ze in de laatste jaren van haar leven aan scholieren over haar werk in de crèche aan de overkant van de straat, van waaruit ze met gevaar voor eigen leven ruim zeshonderd Joodse kinderen wist weg te smokkelen.
Lees op Joods Amsterdam meer over deze bijzondere vrouw. Het Parool publiceerde een mooi I.M. over Betty Goudsmit. Haar nagedachtenis zij tot zegen.


 • In mei sprak Times of Israel met Arun 'Arele' Schaechter Viswanath (1991) die Harry Potter and the Philosopher's Stone in het Jiddisj vertaalde.
 • Kveller weet te melden dat in juli van dit jaar een begin wordt gemaakt met de derde serie van de veelgeroemde tv-serie Shtisel. Shira Haas liet op haar Facebookpagina een foto zien van het script, dat werd gepubliceerd door The Algemeiner.
 • Atlas Obscura was weer even toerist in Israël, en bezocht er de begraafplaats van Safed (Tsfad)
 • In december 2011 werd rabbijn Sergio Bergman gekozen als lid van het Argentijnse Lagerhuis. Nu is deze strijdbare politicus benoemd tot hoofd van de World Union for Progressive Judaism. Lees meer op wupj.org.
 • Kun je als Amerikaanse Jood wel leven in een land zonder bagels? Aan Tablet magazine vertelde Jordyn Haime over zijn verblijf in China.
 • Gerookte vis is niet weg te denken uit de traditionele Joodse keuken, maar waar hebben we het dan precies over? In The Forward krijg je advies van een expert.
 • Ook het befaamde Maria Austria Instituut, waar de archieven bewaard worden van ruim vijftig fotografen die een band met Amsterdam hadden, heeft het moeilijk. Op maibeeldbank.nl kun je foto's selecteren die je als print in bezit kunt krijgen.
 • National Geographic brengt het nieuws dat de herkomst van de Dode Zeerollen is getraceerd aan de hand van het DNA van de huid waarop de teksten werden geschreven.

Website van de week
Artist Aviv

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Artist Aviv is de kunstenaarsnaam van Aaron Hodge Silver (St. Louis, MO, 1977). Hij heeft tal van disciplines beoefend, maar concentreert zich de laatste jaren op ijzersmeedwerk en papierknipkunst - een groter contrast kun je je niet voorstellen.
Zijn website artistaviv.com opent met zijn meest recente paper cut: een talliet met daarin de woorden Black Lives Matter. Aan Jewschool vertelde hij waarom en hoe hij dit werk maakte.

Artist Aviv is een ontdekkingsreis die je meeneemt in het hoofd en het hart van deze bijzondere kunstenaar.
Je vindt hem op Facebook onder Aaron Hodge Silver en als Artist Aviv

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Artists 4 Israel's Top 30 Murals LIVE

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De organisatie Artists 4 Israel zet zich sinds januari 2009 in voor een eerlijke berichtgeving over Israël en om door middel van kunst gemeenschappen en mensen te helpen die beschadigd zijn door terrorisme en haat.

"Wij geloven in de helende kracht van kunst, Daarom brengen wij de grootste kunstenaars naar Israël en vele andere landen om gemeenschappen en mensen te helen die beschadigd zijn door conflicten. Wij werken met avant-garde kunstenaars die graffiti, street art, tattoo, street wear en speelgoed maken, kunstvormen die zeer aanwezig zijn maar vaak ondervertegenwoordigd in het grote speelvlak van de kunsten. Zij verbeteren de kwaliteit van leven en zorgen voor sociale veranderingen, zij maken door oorlog geslagen verwondingen onzichtbaar en helpen mensen hun levens blijvend te herpakken."

In coronatijd gebruikte Artists 4 Israel het digitale medium Zoom binnen hun Facebookpagina voor een tweedelige virtuele wandeling langs street art in Israël. Craig Dershowitz doet de presentatie.
Artists 4 Israel's Top 30 Murals LIVE part 2 vind je hier.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
19 - 26 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tip van de week. Zondagmiddag bij NPO 2 het eerste deel van de tweedelige documentaire Kinderen van de Inquisitie, uit 2019. De Inquisitie werd meer dan 500 jaar geleden op het Iberisch schiereiland ingevoerd en heeft nog steeds grote invloed op de nazaten van de Joodse families die door de inquisiteurs werden gedwongen zich te bekeren tot het katholicisme.


vrijdag 19 juni

 • NPO 2 Extra, 18.45: Verborgen verleden. Afl.: Maurice de Hond. De bekende opiniepeiler weet al veel van zijn familiegeschiedenis, maar niet waar zijn Joodse voorouders nou echt vandaan komen.

zaterdag 20 juni

 • NPO 2, 14.00: Podium Witteman presenteert: De Matinee. Afl.: het tweede deel van Juditha Triumphans, het enige oratorium van Antonio Vivaldi dat de tand des tijds heeft doorstaan.
 • Arte, 17.30: Arte Reportage. In het derde segment aandacht voor scholieren in Israël die in opstand komen tegen het spijkerbroekverbod op scholen.
 • NPO Radio 4, 19.00: NTR Opera Live. Afl.: Rossini - Mosè in Egitto, in een opname uit 1973. In de titelrol: de fameuze Bulgaarse bas Nicolai Ghiaurov.

zondag 21 juni

 • NPO 2, 15,15: Kinderen van de Inquisitie (2019). Tweedelige documentaire over de Spaanse Inquisitie, die meer dan 500 jaar geleden op het Iberisch schiereiland werd ingevoerd en nog steeds grote invloed heeft op de nazaten van de Joodse families die door de inquisiteurs werden gedwongen zich te bekeren tot het katholicisme. Volgende week zondag 28 juni het tweede deel.
 • NPO 2, 16.16: Naches. Afl.: Asher Omisi, voormalig diner chantantrestauranthouder in Schiedam.
 • Arte, 19.30: Daniel Hope spielt Beethoven. De Zuid-Afrikaans-Joodse violist speelt zijn persoonlijke keuze uit het werk van Ludwig van Beethoven die 250 jaar geleden werd geboren.
 • NPO 2, 22.10: Why We Hate. Veelgeroemde documentaireserie, geproduceerd door Steven Spielberg, over de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van haat, en de oplossingen om haat uit te bannen. Afl. 3: Middelen en tactieken. Journalist en auteur Jelani Cobb onderzoekt hoe propaganda, ontmenselijking en internet haat kunnen aanwakkeren, versterken en verspreiden.
 • NPO 2, 23.36: Naches. Afl.: Martin Colman, koopman in rariteiten.

maandag 22 juni

 • BBC 1, 20.30: Panorama. Afl.: Hunting the Neo-Nazis. Een wereldwijd netwerk van neo-nazi's is druk doende leden te werven, ook in het VK.
 • Arte, 0.30: Ach du großer jiddischer Gott (2015). Regisseur Marian Kiss reconstrueert haar familiegeschiedenis die begint in Berlijn in het jaar 1914 en in diezelfde stad in 2015 eindigt.

dinsdag 23 juni

 • Arte, 1.10: Arte Reportage. In het derde segment aandacht voor scholieren in Israël die in opstand komen tegen het spijkerbroekverbod op scholen.

woensdag 24 juni

 • NPO 2, 20.30: Na de bevrijding. Afl. 5: Koude oorlog. De grote rol in het verzet van de communistische partij levert de groepering aanvankelijk een stevige aanhang op. De partij verliest echter stemmen door de kwestie Indonesië.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Te gast is arts en schrijver Ivan Wolffers, zoon van een Joodse vader.
 • NPO 2, 0.10: Kinderen van de Inquisitie (2019). Tweedelige documentaire over de Spaanse Inquisitie, die meer dan 500 jaar geleden op het Iberisch schiereiland werd ingevoerd en nog steeds grote invloed heeft op de nazaten van de Joodse families die door de inquisiteurs werden gedwongen zich te bekeren tot het katholicisme. Volgende week zondag, 28 juni, het tweede deel.
 • ZDF, 0.35: Tödliche Ermittlungen: Wie starb Staatsanwalt Alberto Nisman?. Er doen wilde geruchten de ronde over de mysterieuze dood van de Argentijnse officier van justitie Alberto Nisman. Ook Israël wordt genoemd.

donderdag 25 juni

 • NPO 2, 14.20: Yentl (1983) van en met Barbra Streisand. Gebaseerd op het boek Yentl, The Yeshiva Boy van Isaac Bashevis Singer. Volgens Steven Spielberg het beste regiedebuut sinds Citizen Kane.

vrijdag 26 juni

 • NPO Radio 4, 20.00: Vrijdagavondconcert. In het tweede deel van deze opname van 20 april 2018 de Nederlandse première van The Fall of Jericho (1748) van William Hayes (1708-1777). Let op: de link leidt naar een pdf van het programmaboekje van het concert!
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner amphora banner propra banner israelactie banner luna3 banner jonet banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven