vrijdag 5 juni 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 5 juni 2020 jaargang 16, nummer 22
 

Zomerschrijvers 2020 bij Crescas

Zomerschrijvers 2020 bij Crescas

In een serie portretten zoomt journalist en schrijver Femmetje de Wind in op het leven en werk van bekende en minder bekende Nederlandse schrijvers. Het doel van de gesprekken is een inkijkje te krijgen in hoe deze auteurs zich verhouden tot hun Joodse achtergrond en hoe die achtergrond tot uiting komt in hun literaire werk.
De Wind: “Ik ben me er terdege van bewust dat ‘literatuur’ een diffuus begrip is, en dat wat als literatuur wordt bestempeld door de tijd heen, per moment en per lezer verschilt.
“De schrijvers met wie ik ga spreken, zijn mijn persoonlijke keuze. Ik stelde mezelf de vraag of deze schrijver werk wil maken dat relevant zal blijven. En roept zijn of haar werk bij herlezing steeds opnieuw vragen op? Bij de selectie heb ik ook gelet op een combinatie van oude en jonge schrijvers, om te komen tot een breed palet van smaken, ideeën en zienswijzen. De lijst is zeker niet uitputtend en er staan nog wel wat meer schrijvers op mijn verlanglijstje.
“Via de interviews hoop ik een goed beeld te schetsen van de manier waarop het jodendom in het werk van de auteurs gestalte krijgt. Bij sommigen wordt de Joodse identiteit ontkend of zelfs geridiculiseerd, bij anderen is het juist op elke pagina expliciet aanwezig.
“Omdat de ene auteur net debuteert en de andere al een omvangrijk oeuvre bij elkaar heeft geschreven, leg ik in mijn interviews de nadruk op het meest recente werk van de auteur. Daardoor geven de vraaggesprekken ook een beeld van de tijd waarin wij nu leven. Als interviewer stel ik me op als volwaardig gesprekspartner om te komen tot een uitwisseling van ideeën.”

Deze achtdelige serie wordt op vrijdag 5 juni afgetrapt door niemand minder dan Arnon Grunberg. De vorm van dit vraaggesprek wijkt iets af van de overige interviews, omdat het gesprek per e-mail plaats heeft. Zijn lange interview wordt in de komende weken in drie delen op onze website gepubliceerd.
Het eerste deel, 'Ik denk dat men moet leren spelen met het trauma. Ik kan je leren spelen', lees je hier.
Deel 2 verschijnt op 12 juni, deel 3 op 19 juni.

Femmetje spreekt via Zoom vervolgens op vrijdag 26 juni met Maurits de Bruijn, Ook mijn Holocaust (2020), vrijdag 3 juli is Robert Vuijsje, Salomons oordeel (2019), aan de beurt. Op vrijdag 10 juli gaat ze in gesprek met Judith Fanto, Victor (2020), op vrijdag 17 juli met Marcel Möring, Amen (2019).
Nina Polak Gebrek is een groot woord (2018) komt op vrijdag 24 juli aan het woord en Ronit Palache, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan (2020), op vrijdag 31 juli.
Het gesprek met dichter Nachoem Wijnberg, Voor jou, van jou (2017), sluit vrijdag 7 augustus de serie af.

Op onze website kun je de Zoom-interviews bekijken én lezen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Zoomlezing: Sefarad in Afrika

Zoomlezing: Sefarad in Afrika

Drie van de vier winnaars van het Eurovisie Songfestival zijn van Sefardische afkomst. Dat is geen toeval: vanaf het moment dat de staat Israël een feit was, trokken Joden uit Jemen, Marokko, Iran, Irak en nog verder weg in Afrika naar het beloofde land.
Ze brachten de klank van hun eigen muzikale cultuur met zich mee, en die vond er een vruchtbare bodem. De ‘soundscape’ van Israël nam ze moeiteloos op.
Over de plaats en invloed van de muziek van deze 'Afrikaanse' Joden gaat de tweede Zoomlezing die de Israëlische singer-songwriter Noam 'Nani' Vazana in juni 2020 voor Crescas geeft.
Wil je de lezing van Nani, woensdag 10 juni om 11.30 uur, bijwonen via het digitale medium Zoom? Schrijf je in op onze website! Na ontvangst van je aanmelding krijg je alle informatie die je nodig hebt (een Zoomcode en -inlog) via de mail toegestuurd.


Noam Vazana gebruikt in de drie lezingen over de fascinerende geschiedenis van de Israëlische volksmuziek in totaal achttien liederen als leidraad voor haar verhalen.
Waarom juist achttien? De getalswaarde van achttien staat voor 'chai', het Hebreeuwse woord dat 'leven' betekent. En dat is de verbindende factor tussen de lezingen: in het beloofde land vond het Joodse leven een werkelijk thuis.

Noams derde en laatste Zoomlezing is op woensdag 17 juni om 11.30 uur. Dan vertelt Noam over 'klezmer in Hollywood. Klik hier om je voor deze lezing nu alvast aan te melden.

Van greppel tot voorgrond - De Joden van Oekraïne

Van greppel tot voorgrond - De Joden van Oekraïne

Op NPO 2 wordt zondag 7 juni om 15.25 uur de documentaire 'Van greppel tot voorgrond - De Joden van Oekraïne uitgezonden'. Daarin onderzoeken journaliste Rachel Levy en regisseur David Djindjikhachvili de toekomst van Joden in een land dat al eeuwenlang wordt geplaagd door hevig antisemitisme. Des te opvallender is dat een ruime meerderheid van de Oekraïners in 2019 voor een Joodse president koos, de jonge televisiekomiek Volosymyr Zelensky.

Diezelfde dag, zondag 7 juni dus, vertelt Rachel Levy om 20.00 uur speciaal voor Crescas via Zoom over de totstandkoming van haar film. Het evenement is interactief: je kunt via je Zoomscherm vragen stellen aan Rachel Levy.
Als je daar bij wilt zijn: meld je aan op onze website! Je ontvangt na betaling je inloggegevens.

Mocht je de documentaire hebben gemist en ook het Zoomgesprek willen volgen: vanaf 17.00 uur is 'Van greppel tot voorgrond - De Joden van Oekraïne' op onze website te zien!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

De tragiek van het Palestijns-Israëlisch conflict

De tragiek van het Palestijns-Israëlisch conflict

Speciaal voor Crescas geeft historicus Bart Wallet een vijftal lezingen rond 'Klassiekers van de Joodse Studies' waarvoor toonaangevende werken uit de Joodse geschiedwetenschap het uitgangspunt vormen.

Voor de vijfde en laatste lezing, maandag 15 juni om 11.30 uur, koos Bart Righteous Victims: A History of the Zionist-Arab Conflict, 1881-2001 (2011) van de Israëlische historicus Benny Morris (1948).
Morris is een van de 'New Historians' die sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw de gangbare verhalen over het ontstaan van de staat Israël analyseren en kritisch beschouwen.
Onder vakgenoten staan Morris en zijn boek in hoog aanzien, al valt zijn revolutionaire opvatting van de Israëlische historiografie niet bij iedereen in goede aarde. Righteous Victims wordt gezien als een van de standaardwerken over het conflict, maar de discussies over de inhoud zijn nog lang niet verstomd.

Wil je de lezing van Bart bijwonen via het digitale medium Zoom?
Schrijf je in op onze website.
Na ontvangst van je aanmelding krijg je alle informatie die je nodig hebt (een Zoomcode en -inlog) via de mail toegestuurd.

Voor Barts Zoomlezing 'De vroegmoderne periode als kraamkamer van het moderne jodendom', op maandag 8 juni om 11:30, zijn nog plekken vrij! Klik hier om je aan te melden!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Het was een nationaal project, De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s, waar inwoners van Nederland enthousiast aan hebben meegewerkt, door aansprekende foto's van Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor selectie in te sturen. Het resultaat is een veelzijdig en verrassend beeld van hoe de Nederlandse samenleving terugkijkt op de jaren van oorlog, bezetting en onderdrukking.
Ik hoop dat alles weer gewoon wordt van Mirjam Schwarz is het waargebeurde en aangrijpende verhaal van Thea Windmuller en Thea's grote liefde, de Duits-Joodse vluchteling Wolfgang Maas. Middels een grote hoeveelheid fotoalbums en documenten uit het huis van Schwarz' ouders en vooral het dagboek van haar tante Thea krijgt ze stap voor stap inzicht in het onthutsende verhaal van haar Joodse familie.
De rattenlijn van de Frans-Britse jurist Philippe Sands gaat over oorlogsmisdadiger Otto von Wächter die op de vlucht voor zijn veroordeling in juli 1949 het leven laat. Volgens Stephen Fry is het boek "een meeslepend avontuur, een verbijsterende ontdekkingsreis en een angstaanjagend en actueel portret van het kwaad in al zijn complexiteit, banaliteit, zelfrechtvaardiging en krankzinnigheid."

Uitgelicht

"Hartog Beem heeft de geschiedenis van de Joodse gemeenten buiten de Randstad op de kaart gezet. Daarvan is dit boek over Leeuwarden een onovertroffen hoogtepunt." Aldus rabbijn Edward van Voolen, in zijn voorwoord bij de nieuwe uitgave van Joden van Leeuwarden. Geschiedenis van een Joods cultuurcentrum.
Als kenner van de Joodse bronnen en jarenlang bestuurslid van de gemeente was Hartog Beem (1892-1987) als geen ander in staat Joods Leeuwarden van binnenuit te beschrijven, vanaf het prille begin in de zeventiende eeuw tot de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hij was al in 1940 gevraagd, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog leidde tot uitstel van de plannen. In 1942 ging Beem met zijn vrouw Rosetta en hun twee kinderen in onderduik in de Potgieterstraat in Leeuwarden. De kinderen werden gedeporteerd, de ouders overleefden de oorlog.

In 1974 verscheen Joden van Leeuwarden. Geschiedenis van een Joods cultuurcentrum, met een apart hoofdstuk van de hand van architectuurhistoricus J.F. van Agt (1922-2013) over de Friese synagogen (de meeste daarvan zijn inmiddels verdwenen). Deze uitgave is alleen nog antiquarisch te vinden.
Uitgeverij Koninklijke van Gorcum besloot de oorspronkelijke tekst van het boek ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding opnieuw uit te geven, nu met een extra hoofdstuk van Chaim Caran, genealoog van de Friese Joden, met nieuwe gegevens over de oudste en de meer recente geschiedenis van de Joden in de Friese hoofdstad. Edward van Volen introduceert Hartog Beem in zijn voorwoord. Het boek bevat nu ook een namenindex.
De bewogen geschiedenis van de Joodse populatie van Leeuwarden krijgt een bijzonder perspectief door de vele citaten uit de notulen van de gemeente, eerst in het Jiddisch en later in het Nederlands. Het tragische lot van de Joden in Leeuwarden en het moeizame naoorlogse herstel beschrijft Beem als ooggetuige met ingehouden emotie.

Jonet schreef een artikel over Joden van Leeuwarden. De geplande feestelijke presentatie van het boek ging vanwege corona niet door, maar wellicht is er een herkansing op 22 juli 2020: dan is het 350 jaar geleden dat Leeuwarden zijn eerste Joodse begraafplaats kreeg op de Boterhoek.
Twee van Beems boeken zijn in de Joodse Bibliotheek van Crescas aanwezig.

In het Engels

De hoofdfiguur in Hannah’s War, de debuutroman van de Amerikaanse schrijfster en regisseur Jan Elias­berg, is de Duits-Joodse atoomfysicus Hannah Weiss die met die met vele andere uit Europa gevluchte wetenschappers betrokken is bij de Amerikaanse ontwikkeling van atoomwapens. Het is een race tegen de klok: wie daar als eerste over kan beschikken, zal de winnaar worden van de Tweede Wereldoorlog. In 1938 werkt Hannah in Berlijn in de catacomben van het Kaiser Wilhelm Instituut, waar ze als "Joodse slaaf" wordt behandeld.
Haar kennis van atoomsplitsing is de enige reden dat ze nog niet is gedeporteerd. Een mannelijke collega helpt Hannah naar Amerika te ontkomen. Daar wordt ze met argwaan bekeken: misschien is ze wel een spion die geheime informatie naar Duitsland verstuurt. Jack Delaney, de detective die onderzoek doet naar Hannah, is niet opgewassen tegen haar snelle geest en lichamelijke schoonheid. Een romance kan dan ook niet uitblijven.

Nieuwsberichten uit boekenland

Vers uit de ramsj geplukt

Shira Keller won voor haar roman M. (2011) over beeldend kunstenaar Leah Rosenberg en de overmacht van herinneringen de Academica Literatuurprijs 2013.
Door de waterspiegel (2013) van Tomas Lieske vertelt het verhaal van Eva, een van de 2.844 Joodse kinderen die vlak voor de oorlog uit Wenen werden gered en in een tehuis of pleeggezin terechtkwamen, en waterbouwkundig ingenieur Sebastian die op weg gaat naar zijn grote liefde maar nooit bij haar aankomt.
Elisabeth Asbrink legt in 1947. Hier begint het heden (2017) een kaleidoscopisch mozaïek van de gebeurtenissen in het jaar 1947, als de fascisten op de vlucht zijn, in Polen een half miljoen mensen worden aangeklaagd wegens collaboratie, de Engelsen van Palestina af willen en in de haven van Marseille een wit passagiersschip ligt met mensen aan boord die naar een nog niet bestaand land willen, Israël.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Op woensdag 3 juni 2020 is Marc de Hond, presentator, spreker, theatermaker, rolstoelsporter, overleden aan de gevolgen van kanker. Hij werd slechts 42 jaar. Hij is op donderdag 4 juni in besloten kring begraven.

“Er is niet alleen licht aan het einde van de tunnel, maar je kunt ook gewoon lampjes in de tunnel ophangen.”
Zijn nagedachtenis zij tot zegen.

Kemal Rijken schreef voor Jonet een uitgebreid In Memoriam. Een prachtig filmpje waarin Marc zelf aan het woord komt, is te zien op YouTube.


 • Tablet Magazine portretteert de Eritrese Asmeret Tekleab, die in coronaquarantaine in haar appartementje in Tel Aviv mondmaskers maakt.
 • In de archeologische opgraving van Tel Arad, schrijft Bible History Daily, zijn resten van marihuana gevonden. Een samenvatting van het wetenschappelijke artikel hierover lees je op tandfonline.com.
 • Over het begrip 'clean meat' zullen we hopelijk nog veel horen. In Israël zijn start-ups druk bezig nieuwe technologie te ontwikkelen, weet Israel21C.
 • Té grappig: Philologos legt in Mosaic Magazine uit waarom het woord 'poedel' (het hondenras) in de Knesset niet mag worden gebruikt.
 • Wat wist paus Pius XII nou wel of niet over de Sjoa? Historia dook in nieuw ontdekt feitenmateriaal.
 • De Architect heeft (een beetje) nieuws over het Nationaal Holocaust Museum. Groter nieuws publiceert het Joods Cultureel Kwartier op zijn Facebookpagina: de gemeente Amsterdam draagt vijf miljoen bij aan het NHM!
 • In de Schotse hooglanden is de Joodse Hadassah Broscova-Righetti nauw betrokken bij de opvang van wilde vogels. Lees er meer over in The Jewish Chronicle.

Culturele agenda

Culturele agenda

Nu steeds meer culturele plekken en evenementen weer toegankelijk worden, hebben we binnenkort hopelijk weer wat meer te kiezen uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Omdat lang niet iedereen zich al waagt in musea, concertzalen en dergelijke, blijven we voorlopig ook nog naar digitaal kunst- en cultuurgeluk linken. Natuurlijk zijn we benieuwd of onze nieuwsbrieflezers mooie tips hebben.
En verder: mis je een activiteit of evenement en weet je hoe het bijwonen ervan geregeld is? Laat het ons weten! Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: Het Joods Cultureel Kwartier heeft zijn deuren weer geopend. De tentoonstellingen die door de corona-uitbraak bijna drie maanden niet te zien waren, zijn weer te bezoeken. Klik hier om een keus te maken!
 • Online: Een tentoonstelling met werk van de jonge Israëlische fotograaf Daniel Tsal is te zien op de website van het Tel Aviv Museum.
 • Online: Sylvain Poons 'Thuiskomst 1945' in een radio-opname van 11 februari 1971. Op Youtube.
 • Online: Chef Vered Guttman gaf een kookles van ruim een uur in de vorm van een 'Zoominar', voor Moment Magazine.

In de Digibieb
Kurt of Koert, Berk(e)ley of Berkleij? Wie helpt zoeken?

In de Digibieb

In de Joodse Bibliotheek bevindt zich een publicatie die met raadselen is omgeven. Niet het onderwerp: de titel Overzicht van het ontstaan, de werkzaamheden en het streven van den Joodsche Raad voor Amsterdam is duidelijk genoeg. Wat de publicatie bijzonder maakt, is het feit dat dit het eerste boek is dat in 1945 over de Sjoa werd gepubliceerd. De schrijver is mr. Kurt (Koert Philippus Leendert) Berkley. De hoeveelheid informatie die we over deze jurist hebben, is buitengewoon gering, dus doen we een nieuwe poging om meer over zijn leven te weten te komen: zijn boek is uniek en alleen al daarom belangwekkend.
Wat we inmiddels wél weten, is dat hij op 8 februari 1991 op 81-jarige leeftijd in Amsterdam overleed, zes jaar na zijn broer Maximiliaan.
Wie zou het leuk vinden via de links op geni.com voor ons op onderzoek uit te gaan?

In de inleiding spreekt meteen de jurist: "Aangezien door de Duitschers al het archief­ materiaal in beslag genomen en waarschijnlijk vernietigd werd, kan dit korte geschrift geen aanspraak op vol­ledigheid en juistheid in alle onderdeelen maken. Ge­tracht wordt de hoofdlijnen der gebeurtenissen in een historisch juist licht te stellen."
Opmerkelijk is dat mr. Berkley deze woorden al in februari 1945 opschreef, drie maanden vóór de bevrijding van de noordelijke Nederlanden. Zou mr. Berkley wellicht in Limburg hebben gewoond, waar de bevrijding al in het najaar van 1944 een feit was, of heeft iemand hem gekend toen hij in de Amsterdamse Maasstraat woonde? De portretfoto, die we met wat merkwaardige extra informatie vonden bij een artikel over de Nederlandse neurowetenschapper Cornelius Ubbo Ariëns Kappers, op researchgate.net, maakt misschien een herinnering los.

Hoe dan ook: het boek geeft, op basis van wat toen bekend was, een degelijk overzicht van de Joodsche Raad voor Amsterdam vanaf de oprichting in februari 1941 tot en met september 1943. Mr. Berkley besluit zijn tekst met de conclusie "dat men zoowel het aanvaarden van de opdracht door de voor­zitters als de werkzaamheden en het streven van den Joodsche Raad voor Amsterdam kan billijken; dat de Joodsche Raad voor Amsterdam het door hem beoogde doel niet volledig heeft bereikt, behoort dezen — gelet op alle omstandigheden — niet te worden aangerekend."

Je kunt Overzicht van het ontstaan, de werkzaamheden en het streven van den Joodsche Raad voor Amsterdam online lezen of als PDF naar uw eigen computer of tablet downloaden.

Website van de week
Joods Groningen

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De Groningse Regina Philip ontdekte bij genealogisch onderzoek dat een aanzienlijk deel van haar wortels in haar geliefde stad Groningen ligt.
Toen bleek dat grote aantallen Joodse 'Stadjers', onder wie familieleden van Regina, de Sjoa niet hebben overleefd, besloot ze een website op te zetten waar de Joodse verhalen van Groningen Stad een plek zouden vinden en voor iedereen zichtbaar zouden zijn; waarbij de verhalen verder gaan dan de summiere gegevens van de burgerlijke stand.

Ze ging te rade bij Rob Snijders, de drijvende kracht achter Joods Amsterdam en Joods Rotterdam. Hij gaf Regina toestemming zijn concept te gebruiken.

Sinds kort is Joods Groningen 'in de lucht', en de site is zelfs in deze prille staat al zeer de moeite waard.

Iedereen die Joodse verhalen kent die direct te maken hebben met vooroorlogs Joods Groningen Stad: deel ze met Regina! Via een webformulier kun je haar laten weten dat je een verhaal (en foto's!) hebt die op de website mogen verschijnen!

Joods Groningen is actief op Facebook. Ook handig voor een eerste contact met Regina.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Franeker 1937 1939 De Franeker Kibboets

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In de Leeuwarder Courant verscheen op 2 juni 2020 een artikel over het leven op de Franeker kibboets. Daarin staat te lezen dat in Franeker van 1934 tot 1941 een Joodse landbouwschool heeft bestaan waar jonge zionisten die een nieuw bestaan willen opbouwen in Palestina, zich konden voorbereiden op hun grote avontuur. Toen er 8mm-filmbeelden van de kibboets werden ontdekt, kwam dit onderbelichte onderdeel van de vooroorlogse Franeker geschiedenis onder de aandacht. De filmpjes werden gemaakt door een verwoed amateurfilmer, Jacob Bramson, tweede geneesheer in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker en religieus zionist. In 1941 wordt hij uit zijn functie gezet. Hij overleeft de Sjoa en keert met zijn kinderen na de oorlog terug in Franeker, waar hij nog drie jaar in het ziekenhuis werkt. In 1948 gaat hij op alija.

Het tweede, kortere filmpje van de Franeker kibboets is ook op YouTube te zien.

Voorlopig zijn artikelen in de Leeuwarder Courant vanwege corona kosteloos te lezen, na registratie.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
5 - 12 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tip van de week. Veel films en documentaires die zijn gerelateerd aan de Sjoa en de Tweede Wereldoorlog. Wie wat anders zoekt: donderdagmiddag is op NPO 2 de film Funny Girl, uit 1968, weer eens te zien. De film is gebaseerd op het leven van de beroemde comédienne Fanny Brice (1891-1951), mooie rol van zangeres Barbra Streisand.


vrijdag 5 juni

n.v.t.


zaterdag 6 juni

 • Mezzo, 0.00: Jazz à La Villette 2018. Afl.: Avishai Cohen Trio in concert, tien jaar na het verschijnen van hun album Gently Disturbed.

zondag 7 juni

 • NPO 2, 15.25: De Joden van Oekraïne - Hirschfeld: een man met een missie. Journaliste Rachel Levy en regisseur David Djindjikhachvili belichten de toekomst van Joden in een land dat al eeuwenlang wordt geplaagd door hevig antisemitisme.
 • NPO 2, 16.14: Naches. Afl.: Duffy Fishbain, power woman uit Israël, werkt dag en nacht en komt tot ontspanning met een loodzware hobby.
 • NPO 2, 22.10: Why We Hate. Veelgeroemde documentaireserie, geproduceerd door Steven Spielberg, over de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van haat, en de oplossingen om haat uit te bannen. Afl. 1: Oorsprong. Evolutionair antropoloog Brian Hare zoekt de oorsprong van haat in ons verre verleden.
 • NPO 2, 23.36: Naches. Aflevering: Moshe Lewkowitz en zijn vrouw Marjan hebben plezier met bridgen en muziek. Ze genieten ook van elkaar, maar niet helemaal op een manier zoals je die verwacht.

maandag 8 juni

 • Arte, 5.55: Das internationale Kammermusikfestival Jerusalem 2016. Tijdens de 19de editie van de festival traden onder meer op: pinaisten Menahem Pressler, András Schiff en Kirill Gerstein, dwarsfluitist Emmanuel Pahud, violiste Baiba Skride en cellist Julian Steckel. Ze spelen Schubert, Brahms, Beethoven, Mendelssohn en Busoni.
 • Arte, 19.40: Re: Wem gehört das Heilige Land? Deutsche Siedler im Westjordanland. De Duitse Joden Chaya Tal en Nethanel von Boxberg vestigen zich in Gush Etzion bij Bethlehem. Maar dat gaat zomaar niet.
 • TV5 Monde, 23.02: La famille Wolberg (2009). Simon is burgemeester in Frans Baskenland, Joods, geliefd bij de inwoners maar veracht door zijn echtgenote, achttienjarige dochter en elfjarige zoon. Hij vertoont tirannieke trekjes, in de hoop op een harmonieus gezin, terwijl hij in stilte rondloopt met een ernstige ziekte.

dinsdag 9 juni

 • Arte, 12.15: - Arte, 19.40: Re: Wem gehört das Heilige Land? Deutsche Siedler im Westjordanland. De Duitse Joden Chaya Tal en Nethanel von Boxberg vestigen zich in Gush Etzion bij Bethlehem. Maar dat gaat zomaar niet.
 • Canvas, 21.20: Kinderen van de Holocaust. Twaalf getuigen vertellen over het leed dat henzelf en hun familie is aangedaan tijdens de Sjoa en over de invloed van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog op de rest van hun leven. Afl.: Daders van de Holocaust. Hoe is het nazi-regime ertoe gekomen heel gewone mensen om te vormen tot moordenaars? Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van iedereen die een rol vervulde in het vervolgingssysteem? En hoe zit het met de Belgische verantwoordelijkheid? Zeven experts uit verschillende disciplines ontleden de systematiek van de nazi-vernietigingspolitiek.

woensdag 10 juni

 • NPO 2, 20.30: Na de bevrijding. Afl.: Afrekening. In de eerste weken na de bevrijding wordt een eindeloze stroom Jodenjagers en collaborateurs opgepakt en berecht. Een kampbewaker, een officier van justitie en een lid van een executiepeloton van toen vertellen hun verhaal.
 • ARD Das Erste, 23.30: Dokumentarfilm im Ersten. Afl.: Kleine Germanen – Eine Kindheit in der rechten Szene (2019). Hoe Duits extreem-rechts zijn kinderen opvoedt. Exit Deutschland helpt mensen om zich uit het rechtse milieu te bevrijden, maar ook vertegenwoordigers van Nieuw Rechts komen aan het woord.

donderdag 11 juni

 • NPO 2, 14.00: Funny Girl (1968). Het leven van de beroemde comédienne Fanny Brice (1891-1951), die veel succes had in de beroemde Ziegfield Follies en acteerde in vroege geluidsfilms, vormde de basis van een succesvolle Broadway-musical. Zangeres Streisand speelt ook in de filmversie het titelpersonage.

vrijdag 12 juni

 • Mezzo, 1.15: Jazz à La Villette 2018. Afl.: Avishai Cohen Trio in concert, tien jaar na het verschijnen van hun album Gently Disturbed.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner jonet banner propra banner amphora banner luna3 banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven