vrijdag 27 maart 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 27 maart 2020 jaargang 16, nummer 12
 

In memoriam Harry Jacob van den Bergh z”l

In memoriam Harry Jacob van den Bergh z”l

Met het overlijden van Harry van den Bergh, op 77-jarige leeftijd, verliest Joods Nederland één van zijn meest vooraanstaande leden.

Harry was politicus, een sociaaldemocraat in hart en nieren en zijn leven lang lid van de Partij van de Arbeid. Tussen 1977 en 1987 was hij Tweede Kamerlid, met Buitenlandse Zaken en Defensie in zijn portefeuille, en van 2010 tot 2018 gemeenteraadslid in zijn woonplaats Amstelveen. Hij zette zich in voor talloze Joodse en niet-Joodse organisaties. Zo was hij onder andere voorzitter van Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter van Veilig verkeer Nederland, voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland en voorzitter van Humanity in Action.

Ook Crescas is hem veel dank verschuldigd. In de zomer van 2011 was Harry één van de eersten die columns ging schrijven voor de Crescas-website. In zijn eerste bijdrage, Ter kennismaking, werd meteen duidelijk wat wij, en onze lezers, van hem mochten verwachten. Hij opende met: “Ik meen oprecht dat het een kowed is op deze site voor 3.500 potentiële lezers te mogen delibereren, te mopperen, te adviseren, te prijzen en te wanhopen over vele zaken die in de Joodse (en niet-Joodse) wereld en in Israël aan de orde zijn.” De toon was gezet. Een lange reeks columns volgde, vaak over de Israëlische politiek, waarbij hij – onlangs zijn liefde voor Israël - stevige kritiek niet schuwde.

Vrijdag 13 maart 2020 plaatsten wij zijn 255e column. Het zou, zoals wij nu weten, zijn laatste bijdrage zijn.

In april 2018 overleed Marijke van den Bergh, Harry’s geliefde echtgenote. Haar verlies is hij eigenlijk nooit te boven gekomen. Zondag 22 maart 2020 is Harry naast zijn Marijke begraven.
Moge hun beider zielen zijn opgenomen in de bundel van het eeuwige leven.


Als je een reactie wilt achterlaten, klik dan hier.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Online: Joodse filosofie

Online: Joodse filosofie

Misschien heb je je weleens afgevraagd waarin Joodse filosofie verschilt van 'gewone' wijsbegeerte? En heb je er, in deze tijd, met Pesach around the corner, behoefte aan te begrijpen wat, vanuit de filosofie bezien, traditie tot traditie maakt?

In de online cursus Joodse filosofie kun je aanschuiven bij Reinier Munk, hoogleraar Geschiedenis van de Moderne Filosoof en Moderne Joodse Filosofie aan de VU, en Menachem Lorberbaum, hoogleraar Joodse Filosofie aan de Universiteit van Tel Aviv.
De twee hooggeleerden hebben voor de camera twaalf gesprekken opgenomen waarin ze verschillende onderwerpen bij de kop pakken.

Het fijne van online lessen volgen is dat je altijd weer terug kunt keren, als je iets niet duidelijk is, of een inzicht opnieuw verklaard wilt horen.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Online: Basiscursus Joodse genealogie

Online: Basiscursus Joodse genealogie

Genealogie is 'hot'. Televisieprogramma's als 'Who do you think you are' (BBC) en 'Verborgen verleden' (NPO) zijn enorm populair, en de commercials voor websites die mensen helpen hun familiehistorie te ontrafelen, al dan niet aan de hand van DNA, komen bijna dagelijks voorbij.

'Gewone' genealogie is een hele klus, want hoe en waar begin je met het zoeken van gegevens? Wat weet je al en hoe is die kennis in te passen in een groter geheel? Lijnen lopen dood en familieverhalen blijken niet te kloppen, maar vaak is de aanhouder de winnaar.

Joodse genealogie loopt daarmee gedeeltelijk parallel, maar de weg naar een eindresultaat leidt voor een aanzienlijk deel langs andere paden, vaak met niet minder hobbels die moeten worden genomen. Joods stamboomonderzoek maakt gebruik van specifiek Joodse bronnen, en dan hebben we het nog niet eens over de roemruchte 'misjpologie', de mondelinge overlevering van wie aan wie verwant is.

Voor onze online Basiscursus Joodse genealogie hebben wij al het nodige voorwerk gedaan, zodat je zelf niet meer hoeft uit te zoeken welke genealogie-software die is toegespitst op Joodse aspecten, goed en betrouwbaar is. Je kunt meteen aan de slag!

Klik hier voor meer informatie en hoe je met enkele muisklikken de beschikking kunt krijgen over dit bijzondere materiaal.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Pesach 5780 bij Crescas

Pesach 5780 bij Crescas

Pesach begint woensdagavond 8 april en eindigt op donderdag 16 april.
In deze periode is het kantoor van Crescas, uitsluitend telefonisch!, bereikbaar op maandag 6 en dinsdag 7 april. Op **woensdag 8 april zijn we er tot 13.00 uur. Mails aan info@crescas.nl worden bewaard en op gezette tijden gelezen en waar nodig beantwoord.
Vanaf maandag 20 april zijn we weer terug, al is op dit moment nog niet te zeggen of we dan ook lijfelijk weer op kantoor zijn. Bellen en mailen kan altijd, dus bereikbaar zijn we zeker!

De nieuwsbriefredactie van Crescas gaat twee weken met Pesachverlof. Ook wij hebben tijd nodig om huis, haard en Seder voor te bereiden.
Dat betekent dat je op 10 april en 17 april geen nieuwsbrief in je digitale postvak zult vinden.

Tijdens de Pesachpauze houden we op de dagen zonder werkverbod wél onze Facebookpagina bij. Het overzicht van televisie- en radioprogramma's voor de Pesachperiode zal te vinden zijn op crescas.nl/radiotv.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Falastin, het kookboek dat wel gezien wordt als het langverwachte vervolg op Jeruzalem van Yotam Ottolenghi. Sami Tamimi en Tara Wigley reisden langs Bethlehem, Oost-Jeruzalem, Nabloes, Jenin, Haifa, Akko, Nazareth, Galilea en de Westelijke Jordaanoever en schreven op wat ze er aten.
Voor De geldjas van Max Nord verzamelde oud-journalist Harry van Wijnen indrukwekkende verhalen uit het verzet, die hij op het spoor kwam in unieke gesprekken met de laatste mensen die er nog over konden vertellen.
Hannelore Wolf (1933-2020) vertelt in De brug het verhaal over het naoorlogse leven van haar echtgenoot Hirsch Wolf. Overtuigd atheïst en communist als hij was, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, wilde hij toch Joods worden begraven.

Uitgelicht

"75 jaar na het einde van de oorlog en de bezettingstijd in Nederland verschijnen nog altijd boeken over die tijd. Nog steeds worden persoonlijke verhalen verteld, die de lezers van nu aan de tijd van toen herinneren en de persoonlijke belevenissen van mensen in die tijd tastbaar maken", zei dr. Katja Happe, Cleveringa-hoogleraar 2019/2020 aan de Universiteit Leiden.
Zo'n verhaal is ook De papegaaien van Moshe, waarin Ineke Kievit-Broeze haar zoektocht optekende naar het onderduikkind Jopie, dat in 1943 op tweejarige leeftijd bij de opa en oma van Ineke Kievit kwam.

Jopie, die eigenlijk Moshe heet, overleefde de oorlog door de moed van zijn pleegouders. Twee jaar lang werd hij liefdevol opgenomen in het gezin, maar na de oorlog keerde hij terug naar zijn eigen familie. Ineke had vele vragen. "Waar begin ik aan? Waar begin ik? Wanneer begin ik?", maar ze wilde ook weten waarom Jopie juist in Nijverdal bij de familie Broeze terechtkwam, wat dat verblijf voor hem voor gevolgen heeft gehad en hoe hij daar, zoveel jaren later, op terugkijkt. En in breder verband: wat doe je in tijden van nood, waar ligt de scheidslijn tussen goed en kwaad? Ineke Kievit vindt de antwoorden in Israël, waar ze Moshe in eigen persoon ontmoet, in de contacten met mensen uit haar eigen en Moshe’s familie en in archieven. Zo reconstrueert ze de feiten, en ervaart al doende de grote kracht van liefde. De aquarel op de kaft van het boek werd gemaakt door Joanne Nihom, een vroeger buurmeisje van Ineke.

In het Engels

Modejournaliste Hadley Freeman (1978) wist dat haar ‘grand-mère’ Sala Glass in Frankrijk woonde in de tijd dat Hitler opstootte naar de macht, maar in haar familie werd over die periode vrijwel nooit gesproken. Hoe Sala aan deportatie ontkwam, bleek een verhaal op zichzelf, maar ook dát bleef verborgen, tot Freeman een schoenendoos in handen kreeg waarvan de inhoud het begin zou worden van een legpuzzel waaraan vele, vele stukjes ontbraken.
Wie was die man met wie grand-mère zo overduidelijk gelukkig op de foto stond, wat betekende dat cryptische telegram van het Rode Kruis, en hoe kwam Sala aan die originele tekening van Picasso?
Ze ging naar de Picasso-archieven in Parijs, een boerderij in de Franse Auvergne, moest zelfs naar Auschwitz, en kreeg uiteindelijk steeds meer zicht op de geschiedenis van haar grootmoeder en haar drie broers Jacques, Henri en Alex. House of Glass, The Story and Secrets of a Twentieth-Century Jewish Family is een spannende familiesage en laat tegelijkertijd zien hoe Joden in de twintigste eeuw in Amerika hun plek in de maatschappij moesten zien te vinden, én nog iets van hun identiteit moesten zien te bewaren.
In The Guardian, de krant waaraan Freeman als moderedactrice verbonden is, verscheen eind februari een groot artikel over het boek.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De voorgenomen boekpresentatie van Joodse Huizen 6 is, uiteraard geannuleerd, maar uitgeverij Amphora overweegt een toepasselijke video te maken. Volg onze Facebookpagina om daar te zijner tijd meer over te horen.
 • Wat ook niet doorgaat, is de presentatie op 19 april van het boek Brieven aan mijn Palestijnse buurman, waarin Yossi Klein Halevi een oprechte poging doet zijn visie op het conflict tussen Israël en de Palestijnen uit te leggen aan zijn imaginaire Palestijnse buurman.
 • De Querido Academie heeft de Facebookpagina Verzet je zinnen gelanceerd. Iedereen kan meedoen: je kunt je inzending van maximaal 300 woorden gewoon als reactie plaatsen onder de opdracht. Enkele ingezonden stukjes krijgen professionele feedback van docenten en redacteurs in de vorm van een video met een bespreking waar iedereen van kan profiteren. Als je de smaak te pakken hebt zijn er ook nog meer uitdagende vervolgopdrachten.
 • Philip Roth's Plot Against America is bewerkt tot een zesdelige televisieserie, te zien op HBO. Lees hier meer.

Vers uit de ramsj geplukt

Hitler's British Isles (2018), van de Britse schrijver Duncan Barrett (1983), vertelt het huiveringwekkende verhaal over de Duitse bezetting van de Kanaaleilanden.
Salinger (2014) is de definitieve biografie van J.D. Salinger (1919-2010), een van de meest fascinerende en raadselachtige figuren uit de moderne wereldliteratuur. Shane Salerno deed voor een filmdocumentaire grondig onderzoek naar het leven van de auteur van The Catcher in the Rye, David Shields verwerkte het gevonden materiaal tot een boek. Het ligt nu voor een kwart van de oorspronkelijke prijs in de uitverkoop.
Nopi (2015) bevat 120 recepten van het veelgeprezen Londense restaurant Nopi van Yotam Ottolenghi en chef Ramael Scully. De geoefende thuiskok die niet bang is voor een uitdaging kan met dit boek haar/zijn lol op! Ottolenghi en Scully maken een avontuurlijke culinaire reis die loopt van het Midden-Oosten tot het Verre Oosten, en dat proef je!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

In plaats van de Culturele agenda

In plaats van de Culturele agenda

In een week kan veel veranderen… Dachten we vorige week nog dat vanaf 6 april het gewone leven weer geleidelijk op gang zou komt, inmiddels weten we dat die datum is verschoven naar 1 juni. Laten we hopen dat de crisis dan voldoende is afgezwakt om de opgelegde zeer strenge restricties wat te versoepelen.
Ook Crescas heeft er flink last van: we hebben alle lezingen en lessen moeten afzeggen. Uiteraard houden we je op de hoogte als daar toch opeens verandering in komt, en verder onderzoeken we mogelijkheden om enkele lezingen en lessen via een digitaal platform aan te bieden.

Maar voorlopig zit iedereen die niet absoluut dingen buiten de deur moet doen, thuis. En ook daar is niets meer zoals we gewend waren: het sociale verkeer is tot een minimum gereduceerd, met alle ongemakken en verdriet van dien.
Om toch de cultuurhonger wat te stillen, verzamelt de nieuwsbriefredactie tips voor boeiende, leerzame en/of vermakelijke dingen die je virtueel kunt doen. We hoeven ons dus niet te vervelen.

 • Synagogues360 biedt virtuele rondleidingen langs bijzondere synagoges. Je kunt kiezen uit diverse thema's - elk thema telt verschillende gebouwen. Je moet wel Adobe Flash op je computer hebben geïnstalleerd.
 • Leuk om te volgen: de Facebookpagina van het Joods Cultureel Kwartier.
 • Bas en LJG-chazzan Gilad Nezer is een van de zangers die op de website van het Nederlands Kamerkoor een persoonlijke videoboodschap richt aan ouderen, kwetsbaren en alle keiharde werkers in de zorg.
 • Operaliefhebbers kunnen hun hart ophalen: op operawire.com staat een lange lijst met operahuizen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika die opnames van hun producties streamen. Let wel op de datum: elk van de operahuizen hanteert eigen schema's!
 • Theaterregisseur Ivo van Hove bedacht een online project: alle honderd verhalen uit de Decamerone van de Italiaanse dichter Giovanni Boccaccio laten voorlezen door acteurs van het ITA en het Nationaal Theater. Boccaccio schreef zijn raamvertelling in de periode 1349–1360, toen de pest Florence in zijn greep had. Klik hier voor meer informatie en waar je de afleveringen online kunt beluisteren.
 • En als je ook zelf wat wilt gaan doen: Atlas Obscura wijst je de weg, en je kunt het helemaal van huis uit doen.

Ben jíj online iets tegengekomen waarvan je meent dat ook anderen dat zouden moeten zien of beleven: stuur een mail naar lichansky@crescas.nl.
Dank, namens ons allen!

In de Digibieb
Levie David Staal: Israël onder de volkeren

In de Digibieb

Levie David Staal (8174-1943) was hoofd van de Joodse lagere school in Zutphen en gaf daar ook Joodse les. In 1906 publiceerde hij Israel onder de volkeren. Schets der Joodsche geschiedenis van de Grieksche overheersching tot heden. Een boek voor school en huis. Het boek was een succes: in 1915 verscheen de tweede druk, in 1927 de derde en in 1937 de vierde druk.
Het succes van Israel onder de volkeren was vooral te danken aan het feit dat Staal feilloos wist waarmee hij zijn lezers kon boeien. De historische kennis die hij, hoewel zelf geen geschiedkundige, met hen deelde, en dat in een taal die voor jong en oud begrijpelijk was, bleef keurig binnen de Joodse traditionele kennis van de geschiedenis, waarbij de hand van God in penibele situaties altijd precies op tijd kwam om de Joden te redden.
Staal zorgde bij elke nieuwe druk voor een actualisering van de inhoud, maar hield daarbij rekening met zijn publiek, dat weinig op had met het zionisme.
Met de kennis van nu is het ultra-traditionele beeld van de Joodse geschiedenis vooral een curiositeit, en een tijdsbeeld van het Nederlandse orthodoxe jodendom.

Ziehier een fragment uit het voorwoord bij de derde druk:
"Tusschen de verschijning van den tweeden en den derden druk van Israël onder de Volkeren" liggen ongeveer tien jaren. Tien jaren — in het algemeen een korte tijdruimte bij een geschiedenis, die over eeuwen loopt, doch in dit geval een periode van machtige beteekenis wegens de geweldige gebeurtenissen, die erin hebben plaats gegrepen en wegens de groote veranderingen, die gedurende dit decennium op ieder gebied van menschelijk denken en streven en werken zijn ingetreden. Ook de Jodenheid is bij dit alles ten nauwste betrokken geweest — zoowel actief als passief; zooals de structuur der wereld in dien tijd in vele opzichten een wijziging heeft ondergaan, zoo heeft ook de structuur der Jodenheid een ander aspect gekregen. Het bijwerken van het boek tot den dag van heden beteekende dus niet het vermelden van enkele feiten en namen, maar vorderde — vooral ook in het belang der jeugd, die haar levenshouding nog moet bepalen — een meer uitvoerige uiteenzetting met oorzaken en gevolgen van de belangrijke geschiedenis in dit tijdvak."

In de Joodse Bibliotheek vind je de derde druk, klaar om online te worden gelezen of te worden gedownload naar je eigen computer of tablet.

Een korte biografie van Levie David Staal is te lezen op blog.despinoza.nl.
De tekening in de afbeelding is in 1934 gemaakt in opdracht van het NIW, ter gelegenheid van Staals vijftienjarig hoofdredacteurschap van dat periodiek.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Omdat niets meer is zoals we al zo lang gewend zijn, vanaf deze week een blokje nieuws dat direct of indirect met het coronavirus (Covid-19) te maken heeft.

 • JMW biedt een hele serie ideeën om je mee te vermaken zolang je in thuis-isolatie zit.
 • Rabbijnen in Israël geven toestemming voor de Seder op afstand, met een paar mitsen en maren. Meer in Jerusalem Post.
 • Kveller heeft zeer bruikbare tips voor de Seder in tijden van corona.
 • Joodse kerkgenootschapen vinden hun digitale draai in coronacrisis, kopt Jonet.
 • Uit Amerika komt zorgelijk nieuws, en het heeft alles te maken met het virus. Lees erover in Tablet Magazine.

 • De Britse kunstenaar Leon Fenster werkte vijf jaar aan een Chinese versie van de Haggada, specaal voor de circa duizend Chinese Joden. De presentatie gaat vanwege de coronapandemie niet door, meldt Times of Israel.
 • In NieuwWij plaatste rabbijn Awraham Soetendorp een prachtig stuk dat eenieder een hart onder de riem steekt en inspiratie biedt in tijden van isolatie.
 • En gewoon omdat het zo fijn is om naar te kijken: estafettedans!

Website van de week
Pesach!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De Website van de Week is dit keer een hele reeks websites, allemaal gewijd aan Pesach. Uit het overweldigende aanbod kozen we de mooiste, bijzonderste en de nieuwste: deze belangrijke Jomtov blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Ga er lekker voor zitten als je even pauze hebt tijdens de Pesach-schoonmaak, en blader door fraaie digitale haggadot, vind anders-dan-andere recepten met matses, verwonder je over de Seder in andere delen van de wereld, of verwonder u over Pesach-liedjes zoals je ze wellicht niet eerder zag of hoorde.

Veel plezier en alvast Chag Sameach!

Het Asufa Design collectief in Israël maakt ieder jaar weer een adembenemend mooie Haggada. Jaren geleden lieten we er al eens een voorbeeld van zien. Een voorproefje van de editie-2020 is te bekijken op de bestelpagina. Gewoon even doorklikken, dan weet je wat je krijgt. Dat geldt trouwens ook voor eerdere uitgaven.

Charoset-ijs? Je verwacht het niet, en jammer dat het alleen in Israël verkrijgbaar is, maar wat let je om het zelf te maken? Times of Israel geeft je nog wat meer ideeën voor ijs koosjer voor Pesach.
Met het door The Nosher ontwikkelde recept voor een Toscaanse versie van gehakte lever, perfect voor Pesach, heb je vast minder moeite.
Jamie Geller laat op JoyofKosher.com weten dat Pesach gewoon doorgaat … Je vindt er tips, recepten en overdenkingen.

En hoe ver ben jij met de Pesach-schoonmaak? Lees in Forward/The Sisterhood wat er kan gebeuren "if Men Cleaned for Pesach".

Technion in Haifa heeft een wel heel opmerkelijke Seder in elkaar geknutseld.
De Israëlische choreograaf Ohad Naharin maakte een versie van Echad Mi Jodea. Op JewishHumorCentral ontketende het filmpje een felle discussie.

Op meer serieuze toon: de Britse emeritus opperrabbijn Jonathan Sacks gaat in discussie of in de Haggada een politieke boodschap verborgen zit, en zo ja, welke. Een video van ruim een uur, te bekijken op YouTube.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Russian Jews. Film 1: Before the Revolution

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Russische journalist en televisiepresentator Leonid Parfenov vertelt het verhaal van het Joodse leven tijdens het regime van de tsaar. Joden verwierven op grote schaal hun eigen plek in de maatschappij en wisten lange tijd hun tradities te behouden, zo goed en zo kwaad als dat ging.
Parfenov laat ook zien hoe het woord ‘pogrom’ wereldwijd betekenis kreeg en in woordenboeken werd opgenomen, vertelt over de eerste emigratiegolf naar de Nieuwe Wereld en zet de revolutionairen in de schijnwerper die het bewind van tsaar Nicolaas II omver wierpen en in oktober 1917 het lot van Rusland bezegelden.

De film is Engels ondertiteld.

In deel 2 behandelt Parfenov de periode 1917-1948, deel 3 onderzoekt de recentere Joodse geschiedenis, en begint bij het jaar 1948.

De Atlanta Jewish Times was in 2018 zeer enthousiast over de documentaires.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
27 maart - 3 april

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tip voor leden van de LJG's Amsterdam, De Haag, Rotterdam, Gelderland en andere geïnteresseerden: in de radio 4 serie 'Muziek tot leven', is woensdagmorgen 1 april aandacht voor het werk van de componist Hans Lachman (1908-1991), bij leven geruime tijd als organist werkzaam bij de LJG Amsterdam en muzikaal betrokken bij de oprichting van andere LJG's. De serie op woensdagmorgen gaat door tot 4/5 mei.


vrijdag 27 maart

 • Arte, 21.35: Betty Boop for ever (2020). Het rondborstige vrouwtje werd in 1930 gecreëerd door Max (Majer) Fleischer (1883-1972), pionier uit het Amerikaanse cartoontijdperk. De documentaire onderzoekt wat het stripfiguurtje belichaamt: jonge dame, lustobject, femme fatale of feminist? In Jewish Virtual Library het verhaal van Fleischers leven.

zaterdag 28 maart

 • Arte, 10.00: Stadt Land Kunst Spezial. Afl.: Wien. In 2020 gedraaid portret van de Oostenrijkse hoofdstad, en voor Stefan Zweig "Welthauptstadt".
 • NPO 2 Extra, 16.20: Shadow World. Veelgeprezen onverbiddelijke, maar glasheldere documentaire uit 2016 over de internationale wapenhandel en de verwevenheid met de politiek. Gebaseerd op het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein. Aansluitend: Regisseur aan de keukentafel, waarin Chris Kijne spreekt met de maker van deze documentaire, Johan Gimonprez.
 • NPO 2, 20.25: Krabbé zoekt Chagall. Afl.: Academie. Chagall kon in Sint-Petersburg met hulp van de vader van een vriend studeren. Hij gaat in de leer bij beroemde kunstenaars, leert de wereld van het theater kennen en ontdekt het kleurrijke werk van Gauguin. Met steun van zijn Joodse netwerk vertrekt hij uiteindelijk naar Parijs. Herh.: NBP 2 Extra, 0.55
 • NPO 2, 20.35: In de voetsporen van de Bevrijding. Afl.: Presentator Philip Freriks bezoekt met de Joodse verzetsstrijder Selma van de Perre concentratiekamp Vught en concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland.
 • NPO 2 Extra, 21.05: Krabbé kijkt verder. Direct na iedere aflevering van 'Krabbé zoekt Chagall' gaat Jeroen samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames. Herh.: NPO 2 Extra, 1.35.
 • NPO 3, 23.35: Moos (2016). Een koosjere komedie waarin liefde en humor belangrijker zijn dan uiterlijke schijn.

zondag 29 maart

 • Arte, 11.40: Geheimnisvolle Schwarze Löcher. De Amerikaanse astrofysicus Janna Levin groeide op in een traditioneel Joodse omgeving maar haar fascinatie lag als heel jong kind al bij alles wat de kosmos betreft. Herh.: 1/4, 9.25.
 • NPO 2, 13.40: Brainwash Talks. Afl.: Religie en wetenschap, zijn die met elkaar te verzoenen? Volgens literatuurwetenschapper en journalist Warda El-Kaddouri wel.
 • NPO 2, 14.50: Andere tijden. Afl.: Het koor van Kamp Amersfoort. Het programma volgt de repetities van een koor dat bestaat uit familieleden van gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Amersfoort hebben gezeten. Dirigente Nicoline Snaas is de dochter van de 97-jarige Nic Snaas, die op miraculeuze wijze uit het kamp kon wegkomen.
 • Arte, 16.10: Metropolis. Afl.: Tel Aviv, de meest westerse stad van het Midden-Oosten.

maandag 30 maart

 • Canvas, 22.15: Rise of the Nazis (2019). Britse documentaire over de snelle verandering in Duitsland van liberale democratie, verkiezingen en rechtstaat tot een moordzuchtige dictatuur. Afl. 3: Night of the Long Knives. Adolf Hitler is net geen jaar kanselier en moet een fragiel evenwicht bewaren. Aan de ene kant moeten de nazi's rekening houden met president Paul von Hindenburg en vicekanselier Franz von Paepen, beiden leden van de traditionele Duitse heersende aristocratie. Aan de andere kant hebben de nazi's hun eigen basis met de Bruinhemden (SA), miljoenen kwade, rechteloze mannen die vernielingen aanrichten in de Duitse straten.

dinsdag 31 maart

 • NPO 2, 20.25: Krabbé zoekt Chagall. Afl. 3: Tafellinnen. Chagall vertrekt naar Parijs, waar hij naam hoopt te maken als schilder en zo een serieuze huwelijkskandidaat te worden voor zijn geliefde Bella. Hij laat haar achter in Vitebsk en krijgt een symbolisch afscheidscadeau mee, een tafellaken. Herh.: 25/3, 16.10
 • NPO 2 Extra, 21.05: Krabbé kijkt verder. Direct na iedere aflevering van 'Krabbé zoekt Chagall' gaat Jeroen samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames.

woensdag 1 april

 • Arte, 5.00: Barbara, die Lady des französischen Chansons (2016). Ze werd in 1930 geboren in Parijs in een Joods gezin als Monique Serf, overleefde de Duitse bezetting in onderduik, en had in 1965 met haar chanson 'Göttingen' haar eerste grote hit.

 • Canvas, 21.20: Belsen: Our Story (2020). Overlevenden van dit beruchte concentratiekampen vertellen hun verhaal, en maken duidelijk waarom de verschrikkingen nooit mogen worden vergeten.


donderdag 2 april

 • Arte, 5.00: "Wer wird mich jetzt noch lieben?" (2013). Saar is veertig jaar, homo en hiv-positief. Zal zijn orthodoxe familie in de kibboets hem na zeventien jaar wil willen opnemen?
 • SBS 9, 20.30: The Debt (2007) (Hachov). Thriller over drie Mossad agenten die in de jaren '60 op jacht gaan naar 'de chirurg van Birkenau'. Dertig jaar later worden de veteranen als helden geëerd, terwijl ze zichtbaar worstelen met spoken uit het verleden.

vrijdag 3 april

n.v.t.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner amphora banner jonet banner propra banner israelactie banner joodsamsterdam banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven