vrijdag 20 maart 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 20 maart 2020 jaargang 16, nummer 11
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Een woord van de directeur

Een woord van de directeur

Lieve vrienden! Het Joodse volk is altijd stevig met elkaar verbonden geweest, en dat heeft ons altijd sterk gehouden. Nu we uit voorzorg fysieke afstand houden, vinden we alternatieve manieren om verbonden te blijven en elkaar op te vrolijken. De fysieke afstand is geen sociale afstand! Onze sociale banden houden wij levend; en het leven staat niet stil; de nieuwe omstandigheden bieden ons juist de gelegenheid om bij allerlei aspecten van ons leven stil te staan. Alle dingen waarvan wij denken: ooit ga ik hiervoor tijd vrij maken; voor mijzelf zorgen, een oude hobby oppakken, lekker koken, boeken uit die stapel eindelijk lezen, iets nieuws leren. Bij Crescas zijn de fysieke bijeenkomsten afgelast, maar wij hebben veel meer te bieden: op onze website hebben wij ons online aanbod naar voren geschoven, de digitale bibliotheek en de Joodse Canon zijn nog altijd online beschikbaar, onze columnisten delen met jou hun ervaringen en inzichten en de langlopende cursussen gaan gewoon door met de video-app!

En voor wie gewoon wat vrolijke of ontroerende tunes wil horen, hier mijn persoonlijke (Israëlische) keuze:

 • Rita (live, met uitleg over het ontstaan van dit prachtige en ontroerende gedicht): Mechakah (Ik wacht)
 • Een profetisch kosmisch vrolijk lied: Eli Mohar en Joni Rechter (live opname) of in betere kwaliteit, alleen audio.
 • En hiervan word je beslist vrolijk: Lasjier! (Zingen!) Het legendarische Israëlische trio Chocola, munt en kauwgum op 'Kol hakoach'.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Online: De Joodse keuken

Online: De Joodse keuken

Deze digitale cursus bestaat uit op video opgenomen kooklessen voor negen traditionele Joodse gerechten.

Het begrip ‘op grootmoeders wijze’ wordt vaak ten onrechte gebruikt, maar voor deze recepten geldt: ze worden werkelijk al generaties lang min of meer op dezelfde manier gemaakt.
Wat natuurlijk niet betekent dat met een wat meer hedendaagse benadering ook geen buitengewoon smakelijk resultaat te bereiken valt: de kugel met peren is daar een goed voorbeeld van. Kan nog nét voor Pesach: en zijn ook nog wel stoofperen verkrijgbaar. Je hebt daarna nog tijd genoeg om de chameets uit de keuken weg te poetsen!

Tijdens het koken vertelt televisiekok Raya Lichansky over de herkomst en de geschiedenis van de gerechten. Iedere les eindigt met een handig boodschappenlijstje, waarop je kunt aanvinken wat je al in huis hebt.

Je kunt De Joodse keuken op je tablet of laptop zetten zodat je de lessen in je keuken kunt bekijken. Zo kun je meteen mee aan de slag.

Als je alle lessen hebt gevolgd, maak je zelf zonder al te veel moeite kippensoep, gemberkoek, gehakte lever, matseballen, viskoekjes, latkes, gremsjeliesj, sjalet en kugel met peren.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Online: Starterskit Jodendom

Online: Starterskit Jodendom

Niet iedereen is bekend met al die typisch Joodse gebruiken en gewoontes rond sjabbat, de Joodse feestdagen (Pesach is al over enkele weken!), de choepa (bruiloft) en de lewaja (begrafenis).
Waarom mag een Jood sommige producten niet eten, en wat gebeurt er eigenlijk tijdens een dienst in de synagoge? Waarom wordt in het Jodendom een andere kalender gehanteerd, en wat is het verschil tussen de Tora en de Talmoed? En wat is het kasjroet (de Joodse spijswetten) nog meer dan "het bokje mag niet in de melk van de moeder worden gekookt" en het verbod op varkensvlees?

In de online cursus Starterskit Jodendom vind je antwoord op deze en vele andere vragen over over het Joodse volk en de Joodse religie, vragen waarvan je misschien niet eens wíst dat je ze had.

We hebben Jochanan Belinfante gevraagd je in zestien korte audiolessen in deze materie wegwijs te maken.
Immers: als je niets weet, kun je ook niets vragen!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Herman van Veen en vriend en generatiegenoot Rob Chrispijn schreven samen Bevrijdingskind, een boek vol persoonlijke herinneringen, ingegeven door de muziek die hun leven kleurde. "De soundtrack van een bewogen leven", noemt de uitgever dit fijne boek.
De roman Viktor, het debuut van Judith Fanto, is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van de schrijfster. De boekpresentatie van vrijdag 27 maart is afgelast, maar het boek zelf is wel al verkrijgbaar.
Voor Toen ik kind was, was er oorlog in mijn buurt verzamelde journaliste Minka Bos verhalen van ouderen over hun jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog, verteld voor kinderen van nu.

Uitgelicht

Een en al liefde – Hebreeuwse gedichten van Clara Asscher-Pinkhof is een bijzonder boek. Niet alleen vanwege de inhoud - Clara Asscher-Pinkhof (1896-1984) kennen we vooral als auteur van proza, niet van poëzie - maar zeker ook omdat de bundel in eigen beheer is geproduceerd en uitgegeven door Museum Sjoel Elburg.
In het fraai vormgegeven boek zijn niet eerder uitgegeven gedichten opgenomen. De gedichten zijn vertaald door Esther Rozendaal-van Belle. De Hebreeuwse teksten zijn voorzien van nekoedot (klinkerpuntjes), wat de gedichten voor mensen met minder ervaring met het Ivriet toegankelijk maakt.
De vertaalster voorzag de gedichten van commentaar. "De titel van deze bundel Een en al liefde is ontleend aan een regel uit het gedicht 'No'omi' (p.42-43). In het gedicht zien we de Bijbels No'omi met een kind op schoot. Ze vertelt hem haar levensverhaal in de vorm van een sprookje: er was eens… Elke keer als het verhaal stokt, vraagt het kind haar verder te gaan, want het wil alles weten. No'omi vertelt waarvoor ze leeft: voor haar man, haar kinderen en voor dit kind op haar schoot. (…) Het gedicht laat een vrouw boordevol liefde zien. Een vrouw als Clara zelf. Aan No'omi heeft Clara haar eigen positieve kijk op het leven meegegeven." Lees hier meer over de presentatie van het boek op 13 februari 2020.
De dichtbundel is te koop in de museumwinkel van Museum Sjoel Elburg, bij boekwinkels in de regio en per email aan info@sjoelelburg.nl.

In het Engels

How Yiddish Changed America and How America Changed Yiddish van schrijver en letterkundige Ilan Stavans (Ilan Stavchansky, 1961) is "for readers unfamiliar with Yiddish writing, a revelation; for readers and aficionados of the language, a treasure." Het boek is een verbluffend rijke bloemlezing van voorbeelden waarin het Jiddisj en Amerikaans-Engels met elkaar verstrengeld zijn geraakt.
Stavans en zijn mede-auteur Josh Lambert, directeur van het Yiddish Book Center, volgen de chronologische reis van het Amerikaans-Jiddisj (het Yinglish, zoals Leo Rosten het in 1988 omschreef) vanaf het moment dat Oosteuropese Joden voet op Amerikaanse bodem zetten, met in hun schamele bagage hun mamaloshn (moedertaal). Ze lazen het werk van een indrukwekkende lijst bekende en minder bekende schrijvers, onder wie Irving Howe, Emma Goldman, Isaac Bashevis Singer, Allen Ginsberg, Cynthia Ozick, Grace Paley, Michael Chabon, Alan Alda, Leonard Nimoy en Elliott Gould. Ze kozen teksten, woorden, uitdrukkingen en begrippen uit hun gedichten, essays, romans, memoires, liedteksten en conversaties, tot en met kookboeken en stripverhalen aan toe en zien hoe de taal zich vestigt in de literatuur, op Broadway, in Hollywood en zelfs in wat de schrijvers "de andere Amerika's" noemen: Canada, Cuba en Latijns-Amerika. De auteurs noemen hun boek een grabbelton vol verrassingen.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De roman De Jacobsboeken door Olga Tokarczuk, vertaald uit het Pools door Karol Lesman, staat op de longlist voor de Europese literatuurprijs 2020,
 • Het literaire weblog Tzum weet dat de uitzending van Leon de Winter in de gesprekkenreeks die Özcan Akyol voert met dwarsdenkers in de literatuur, een recordaantal kijkers bereikte. Je kunt de uitzending hier terugkijken.
 • En de Boekenweek is officieel wel afgelopen, maar op een later tijdstip kun je alsnog gratis met de trein, met het boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl als geldig treinkaartje. En de Boekenweek wordt Boekenmaand, dat wil zeggen: opgerekt tot en met 31 maart, dus je kunt nog altijd voor vijftien euro boeken kopen en het boekenweekgeschenk cadeau krijgen!

Vers uit de ramsj geplukt

The Palomar (2017) is een kookboek met ruim honderd gerechten uit het moderne Jeruzalem die worden geserveerd in het gelijknamige restaurant. Het boek stond in 2017 op de shortllist voor de Food & Travel Magazine Award. Als de wereld weer uit de greep van corona is en we weer mogen reizen: je vindt het eethuis aan de Beit Ya'akov St 10.
In De bijbel voor ongelovigen - deel 4 (2015) kijkt Guus Kuijer met een scherp oog naar de verhalen over koning David en de splitsing van het rijk. De auteur bespreekt op zijn unieke wijze het koningschap van David en diens dood, en de regering van Davids zoon Salomo en zijn duizend vrouwen. Die maken dat Salomo ontrouw wordt aan de God van Israël. Het rijk scheurt, en Israël en Juda krijgen concurrerende koningen.
Historicus Ernst Piper (1952) beschrijft in Nacht over Europa. Cultuurgeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog (2014) hoe de Eerste Wereldoorlog, het tijdperk van de grote slachtpartijen, burgers van de oorlogvoerende landen, onder wie ook kunstenaars, wetenschappers en intellectuelen, tot soldaten maakte, en laat zien hoe rampzalig de nawerking van de oorlog was na 1918. De arbeidersbeweging is uiteengevallen, Joodse minderheden leven in diepe ellende. De voedingsbodem voor de Tweede Wereldoorlog is al gelegd.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Intensivist in tijden van corona

Intensivist in tijden van corona

We hebben deze week een bijzondere gastcolumnist: intensive care specialist Mark E. Seubert. Hij schrijft over de ademhalings- of luchtwegondersteuning die ernstig zieke Covid-19 patiënten nodig hebben, en legt uit waarom in sommige gevallen patiënten met het coronavirus zelfs daarmee niet te redden zijn.
Om 'vanuit het veld' te horen wat er overal in Nederland gedaan wordt om te zorgen dat zulke zwaar zieken mensen zo goed mogelijk te behandelen, is verhelderend.

Je leest Marks column hier.

In plaats van de Culturele agenda

In plaats van de Culturele agenda

Nu alle bijeenkomsten met meer dan honderd personen in elk geval tot maandag 6 april zijn afgelast, en velen uit voorzorg ook kleinere groepen mijden, is het culturele en sociale leven vrijwel geheel tot stilstand gekomen.
We kunnen alleen maar vurig kunnen hopen dat daarna het gewone leven weer geleidelijk op gang komt.

Ook Crescas heeft alle lezingen en lessen opgeschort, tot duidelijk wordt wanneer we de draad weer mogen oppakken, en daarvan houden we je uiteraard op de hoogte.

En zo zit opeens iedereen die niet absoluut dingen buiten de deur moet doen, thuis.

In het kader van 'Gedeelde smart is halve smart, en gedeelde vreugde, hopelijk, dubbele vreugde!' geeft de nieuwsbriefredactie tips voor boeiende en/of vermakelijke dingen die je virtueel kunt doen.

Om te beginnen kun je naar het museum. People.com wijst je de weg naar twaalf wereldberoemde musea. Waarvoor je in het echt trouwens vaker wel dan niet een time slot moet boeken, dus grijp je kans!

Muziekliefhebbers hebben natuurlijk keus genoeg online, maar stem eens af op Kan Kol Ha Musica, het Israëlische klassieke radiostation. Vaak verrassende programmering, en tussen de bedrijven door leer je ook nog wat Ivriet, omdat elk uur begint met Chadasjot (het nieuws).

Je kunt kijken en luisteren naar de Israëlische pianist Boris Giltburg, die begon met een megaproject: de uitvoering van alle 32 pianosonates van Ludwig van Beethoven. Giltburg vertelt over de muziek én laat de opnames zien op beethoven32.com.

Ben jij online iets tegengekomen waarmee we onze acute cultuurhonger kunnen stillen? Stuur een mail naar lichansky@crescas.nl, want we hebben nog wel wat weken te gaan …

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Omdat niets meer is zoals we al zo lang gewend zijn, vanaf deze week een blokje nieuws dat direct of indirect met het coronavirus (Covid-19) te maken heeft.

Conorajournaal week 12

 • Maccabi NL heeft een programma opgezet voor ouderen, alleenstaanden en zieken die hulp nodig hebben. Jonet maakte er een mooi nieuwsbericht van.
 • Van oudsher hadden Joden bijzondere rituelen in tijden van epidemieën. Lees er meer over in Tablet Magazine.
 • En nou we het daar toch over hebben: The Librarians hebben daarover ook een mooi blog geschreven.
 • "Al netilat jadajiem", woorden uit de beracha voor het handen wassen. ReformJudaism, laat zien dat het grondig handen wassen verankerd ligt in de Joodse traditie.
 • In de strijd tegen corona bundelen Israël en de Palestijnse Autoriteit de krachten, schrijft Israel21C.

 • De discussie over wel of geen kitnijot (klik hier als je niet weet wat dat zijn) laait jaarlijks op, en deze keer is de eer aan Moment Magazine.
 • In Israel21C een fijn verhaal over Israëlische wijnmakerij.
 • Het Joods Nationaal Fonds stuurde ons een digitale kaart met een link naar een video waar je echt blij van wordt.

In de Digibieb
Clara Asscher-Pinkhof 1996-1984

In de Digibieb

De Joodse Bibliotheek bezit 22 van de in totaal 26 boeken die Clara Asscher-Pinkhoff schreef.
Elk boek op zichzelf is een tijdsbeeld, van de Joodse kinderliedjes (1918) tot het serieuze werk (De weg alleen, 1949, Grijze gesprekken, 1972).

In de bijna zestig jaren van haar schrijverschap veranderde de taal in woordgebruik en spelling, maar zelfs de oudste boeken zijn nog altijd zeer leesbaar: Clara Asscher-Pinkhof was een rasverteller die met intens gevoel durfde te schrijven.

Aan onze collectie digitaal beschikbare titels ontbreken nog: Voor een schuit met violen en Tineke en wat ze zoo'n heelen dag doet, beide in 1936 uitgegeven bij Leopold, en Diamant wonderlyk kristal (1975, Fibula-van Dishoeck).
Opmerkelijk is dat sommige boeken, vermoedelijk vanwege de achternaam Asscher, ten onrechte aan Clara Asscher blijken te worden toegeschreven.
Haar autobiografie Danseres zonder benen (1966) is nog altijd in druk.

Kijk in de Joodse Bibliotheek voor meer informatie en alle boeken, die je online gratis kunt lezen en/of downloaden.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Basjana haba’a - Volgend jaar

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Zanger Ran Yehoshua woont in Jeruzalem aan een straat met veel appartementsgebouwen waarvan de balkons op de straat uitkijken. Hij zong voor zijn medebewonders om ze in deze barre dagen een hart onder de riem te steken.
Met dank aan Brigitte Wielhesen, die het op haar Facebookplagina plaatste.

Basjana haba’a, nesjev al hamirpeset venispor tsiporim nodedot.
Volgend jaar gaan we op het balkon zitten en tellen we alle trekvogels.

Jeladim, bechoefsja, jesachachoe tofeset bejn habajit, oelebejn hasadot.
Kinderen op vakantie spelen vangertje tussen het huis en de velden.

Od tireh, od tireh, kama tov jihje, basjana, basjana haba’a.
Je zult zien, je zult zien, hoe goed het volgend jaar zal zijn.

Basjana haba’a, nifros kapot jadajim, moel ha’or hanigar halavan.
We zullen onze open handen spreiden in het heldere witte licht.

Anafa levana, tifros ba’or knafajim. Vehasjemesj tizrach betocha.
Een witte reiger zal kracht verspreiden in het licht van zijn vleugels. En de zon zal opkomen in hun midden.

Od tireh, od tireh, kama tov jihje, basjana, basjana haba’a.
Je zult zien, je zult zien hoe goed het zal zijn volgend jaar, et cetera …

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Website van de week
Atals Obscura: the definitive guide to the world’s hidden wonders.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Op Atlas Obscura ga je vanuit je luie stoel op virtuele ontdekkingsreis door de hele wereld. Er zijn nu 19.257 plaatsen op de kaart gezet. De ongelofelijke rijkdom aan de nieuwsgierigheid prikkelende informatie maakt dat je van de ene verbazing in de andere rolt.

Je moet zelf ervaren wat de tabs Trips, Experiences, Places, Foods, Stories en Videos aan boeiends te bieden hebben.

Onderaan de startpagina heb je meer opties om door de site te navigeren. Laat het maar aan AO over om je via Nearby te vertellen wat er in jouw buurt te beleven is.
Je kunt ook zelf suggesties doen, en je abonneren op de nieuwsbrief van AO.

Je vindt AO op Facebook, Twitter, Instagram en Youtube.

Jullie nieuwsbriefredacteur heeft Atlas Oscura op haar persoonlijke Facebook-tijdlijn ingesteld als opstart: elke dag iets wonderlijks en wetenswaardigs om de dag mee te beginnen, voordat het wereldgebeuren weer onontkoombaar alles domineert.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
20-27 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Bijzonder: De klanken van Chagall, de muziek die past bij het werk en leven van kunstenaar Marc Chagall. Van 17 maart t/m 8 mei 2020 op NPO Radio 4 in De Klassieken (woensdagen, 09:00-12:00 uur) en in Opium (vrijdagen, 22.30-0.00).
Tip van de week: woensdagavond op NPO 2 in de serie Movies that Matter de documentaire When Are You Coming Back, Kees? uit 2019. In 1987 maakte filmstudent Kees Schaap een documentaire over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Dertig jaar later gaat Schaap terug, vol twijfels.


vrijdag 20 maart

 • NPO 2 Extra, 15.45: Foto-Eddy - Negatieven van mijn vader (2013). Als kind reisde regisseur David de Jongh vaak mee met zijn vader, de bekende Vrij Nederland-fotograaf Eddy de Jongh. Na diens overlijden in 2002 gaat David op zoek naar de verhalen die zijn vader gedurende zijn leven zorgvuldig verborgen had gehouden en achterhaalt hij hoe Eddy als enige uit zijn Joodse gezin, de Sjoa overleefde.
 • BBC 2, 0.05: The Man with the Iron Heart (2016). Verfilming van Laurent Binets bestseller HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich), over de succesvolle moordaanslag op SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, hoofd van onder meer de Gestapo en één van de architecten van de Sjoa.

zaterdag 21 maart

 • NPO 2 Extra, 9.35: Krabbé zoekt Chagall. Het leven van beeldend kunstenaar Marc Chagall (1887-1985) is een aangrijpende, spannende tocht door de moderne wereldgeschiedenis. Jeroen Krabbé reist in de voetsporen van Chagall naar Vitebsk, Moskou, St. Petersburg, Parijs, Berlijn, New York, Zuid-Frankrijk en Jeruzalem om het verhaal te vertellen van deze unieke kunstenaar die zijn hele leven op de vlucht is geweest. Afl. 1: Jeugd.
 • Arte, 12.15: Stadt Land Kunst Spezial. Afl.: Wien. In 2020 gedraaid portret van de Oostnerijkse hoofdstad, en voor Stefan Zweig "Welthauptstadt".
 • NPO Radio 4, 19.00: Opera Live. Afl.: Nadia Boulanger - La ville morte. Opname gemaakt op 8 maart in de opera van Gothenburg.

zondag 22 maart

 • NPO 2 Extra, 14.00: Foto-Eddy - Negatieven van mijn vader (2013). Als kind reisde regisseur David de Jongh vaak mee met zijn vader, de bekende Vrij Nederland-fotograaf Eddy de Jongh. Na diens overlijden in 2002 gaat David op zoek naar de verhalen die zijn vader gedurende zijn leven zorgvuldig verborgen had gehouden en achterhaalt hij hoe Eddy als enige uit zijn Joodse gezin, de Sjoa overleefde.
 • Arte, 17.45: Barbara, die Lady des französischen Chansons (2016). Ze werd in 1930 geboren in Parijs in een Joods gezin als Monique Serf, overleefde de Duitse bezetting in onderduik, en had in 1965 met haar chanson 'Göttingen' haar eerste grote hit.
 • NPO 2, 18.10: Podium Witteman. Paul Witteman ontvangt de Bulgaars-Joodse violist Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Concertgebouworkest. Hij speelt met zijn collega's het begin van het Vioolconcert van Felix Mendelssohn. Countertenor Cameron Shahbazi, Canadees van Iraanse afkomst, studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij zingt 'Caro mio ben' van Giuseppe Giordani (1751-1798).
 • NPO 2, 23.45: Naches. Afl.: Sopraan en "troubadour van het Jiddisje lied" Lucette van den Berg.

maandag 23 maart

 • Arte, 13.00: Stadt Land Kunst. Afl.: Australien und Crocodile Dundee / Krakau / Lyon. In Krakau gaat het programma op zoek naar het Joodse verleden van deze Poolse stad.
 • Arte, 20.15: Nachts, wenn der Teufel kam (1957). Een seriemoordenaar slaat toe in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een detective jaagt op de echte moordenaar, maar de verkeerde man wordt gearresteerd. Gerechtigheid in nazi-Duitsland blijkt niet zo gemakkelijk te verkrijgen.

dinsdag 24 maart

 • Arte, 8.45: Stadt Land Kunst. Afl.: Australien und Crocodile Dundee / Krakau / Lyon. In Krakau gaat het programma op zoek naar het Joodse verleden van deze Poolse stad.
 • NPO 2, 20.25: Krabbé zoekt Chagall. Afl.: Academie. Chagall kon in Sint-Petersburg met hulp van de vader van een vriend studeren. Hij gaat in de leer bij beroemde kunstenaars, leert de wereld van het theater kennen en ontdekt het kleurrijke werk van Gauguin. Met steun van zijn Joodse netwerk vertrekt hij uiteindelijk naar Parijs. Herh.: 25/3, 16.10
 • NPO 2 Extra, 21.05: Krabbé kijkt verder. Direct na iedere aflevering van 'Krabbé zoekt Chagall' gaat Jeroen samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames.

woensdag 25 maart

 • NPO 2 Extra, 17.50: Benali boekt. Afl.: De tweeling van Tessa de Loo (1993). Schrijfster Tessa de Loo toont de ambitie om de belaste relatie tussen Nederlanders en Duitsers na de Tweede Wereldoorlog op de schop te nemen.
 • NPO 2, 22.20: Andere tijden. Afl.: Het koor van Kamp Amersfoort. Het programma volgt de repetities van een koor dat bestaat uit familieleden van gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Amersfoort hebben gezeten. Dirigente Nicoline Snaas is de dochter van de 97-jarige Nic Snaas, die op miraculeuze wijze uit het kamp kon wegkomen.
 • NPO 2, 22.55: Movies that Matter. Afl.: When Are You Coming Back, Kees? (2019). In 1987 maakte filmstudent Kees Schaap een documentaire over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Dertig jaar later gaat Schaap terug, vol twijfels. Verwachtte de familie dat de film hen zou redden? Het bezoek is aanleiding voor een discussie over de rol van een filmmaker. Is het je verantwoordelijkheid om onrecht te laten zien dat door de wereld wordt genegeerd? Om 23.50 op NPO 2 Extra DocTalks waar Kees Schaap vertelt over zijn documentaire.

donderdag 26 maart

 • NPO 2 Extra, 20.25: Shadow World. Veelgeprezen onverbiddelijke, maar glasheldere documentaire uit 2016 over de internationale wapenhandel en de verwevenheid met de politiek. Gebaseerd op het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein.

vrijdag 27 maart

 • Arte, 21.35: Betty Boop for ever (2020). Het rondborstige vrouwtje werd in 1930 gecreëerd door Max (Majer) Fleischer (1883-1972), pionier uit het Amerikaanse cartoontijdperk. De documentaire onderzoekt wat het stripfiguurtje belichaamt: jonge dame, lustobject, femme fatale of feminist? In Jewish Virtual Library het verhaal van Fleischers leven.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner joodsamsterdam banner luna3 banner jonet banner amphora banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven