vrijdag 6 maart 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 6 maart 2020 jaargang 16, nummer 9
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Joodse kunst of geen Joodse kunst, dat is de kwestie

Joodse kunst of geen Joodse kunst, dat is de kwestie

Een vraag waar antwoorden in vele nuances op te geven zijn. Is Joodse kunst kunst door Joden gemaakt, is het kunst waarop Joodse symboliek of beeldtaal wordt gebruikt, of misschien wel beide? En hoe figuratief mag Joodse kunst zijn?

Kunsthistoricus en rasverteller Diklah Zohar gaat op dinsdag 17 maart in de eerste van de drie lezingen die ze voor Crescas zal geven, in op deze basiskwesties. Ze bespreekt verschillende definities van het begrip 'Joodse kunst' en benoemt ook de plaats van de maker tegenover die van de kijker. De één 'vertelt', en hoe komt dat aan bij de ontvanger?

Aan de hand van diverse objecten, van de late oudheid tot de moderne tijd, neemt Diklah je mee door de wondere wereld van de Joodse kunst.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

A Wasteless World, YES please!

A Wasteless World, YES please!

Wie kent de reclame niet waarin wordt gesproken over "een wereld zonder wegwerpplastic" … Nu nog een wereld zonder verspilling, en er gloort hoop! Hoewel het recente bericht dat bij sommige fastfoodketens per uur (!) tot wel zes zakken vlees in de vuilniszak verdwijnen, vooralsnog weinig reden geeft voor optimisme.

David Kat, de man die verantwoordelijk is voor de business development van de Israëlische start up Wasteless in Europa, begint zijn kruistocht tegen voedselverspilling bij supermarkten, de primaire grootleveranciers aan consumenten.
Op donderdag 26 maart geeft David voor Crescas een lezing waarin hij vertelt hoe supermarkten en hun klanten zélf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen om het grote weggooien terug te dringen, en hoe de supermoderne technologie van Wasteless daarbij een belangrijke medespeler kan zijn.

De lezing focust op hoe de situatie nu is (en reken maar dat je zult schrikken van de cijfers!) en hoe dat, met niet eens zoveel moeite, ingrijpend anders kan.
Wij denken dat je na deze lezing toch met iets andere ogen je boodschappen zult doen …

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Ontdek Joods Tiel

Ontdek Joods Tiel

De Gelderse plaats Tiel kennen de ouderen onder jullie vast als de stad van Flipje, het vrolijke fruitbaasje van jamfabriek De Betuwe.
Maar wist je dat er al sinds de Middeleeuwen Joden in Tiel hebben gewoond? Tot in de zestiende eeuw was er niks aan de hand, maar de Spaanse landvoogd Requesens moest niets van hen hebben, en zo verdwenen de Joden uit Tiel. Maar niet voor lang: al halverwege de zeventiende eeuw keerden de eerste Joden terug, en in de negentiende eeuw was de Joodse gemeenschap uitgegroeid tot een aanzienlijke kille, met een Joodse school, een synagoge en een begraafplaats.
Zondag 17 mei kun je met Crescas onder begeleiding van gids Pierre van der Schaaf door de Joodse geschiedenis van Tiel wandelen. Pierre zet zich in voor het behoud van het Joodse erfgoed in zijn woonplaats, is een van de beheerders van de begraafplaats en een vat vol informatie, waaruit hij gul tapt tijdens zijn rondleiding.
Wie dat wil, kan de wandeling afsluiten met een bezoek aan het speciaal voor Crescas vervroegd geopende Flipje- en Streekmuseum, waar vitrines staan met bewaard gebleven Joods erfgoed en waar een bijzondere expositie te bewonderen is met schilderijen van de Joodse Tielse kunstenaar Mozes Cohen (1901-1942).

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De appelboom van Christian Berkel (1957) is een aangrijpende, deels autobiografische roman over drie generaties van zijn Duits-Joodse familie, met de tumultueuze twintigste eeuw als achterdoek.
Beethoven in de bunker bestaat vrijwel geheel uit portretten van klassieke musici, die op de een of andere manier met de nazi’s te maken kregen. Fred Brouwers (1948) zet met de ondertitel Musici onder het nazisme: vereerd, verbannen, vergast meteen de toon. Een fascinerend boek.
Melanie Dobson maakte naam als schrijfster van historische romans. Haar nieuwste boek, Een kamer vol lichtjes, begint in Nederland in het jaar 1942 en leidt, 75 jaar later, naar Oeganda. Daartussen ligt een labyrint vol geheimen en raadsels, waardoor het boek zich laat lezen als een thriller.

Uitgelicht

Een huis in Engeland noemt schrijver Maarten Asscher "de roman van een kleinzoon." In zijn boek reconstrueert Asscher het levensverhaal van zijn grootouders. Dat doet hij op twee manieren: overdag fysiek speurend in de overgebleven brieven, dagboeken en officiële stukken, en in zijn vele slapeloze nachten zwerft hij in zijn hoofd door het dierbare huis in Londen waar zijn grootouders woonden en hijzelf jaarlijks logeerde. Tijdens die nachtelijke wandelingen komt het verleden als vanzelf tevoorschijn. Behalve de dierbare herinneringen aan de heerlijke zomers die hij daar doorbracht, verschijnen ook onvertelde verhalen over vroeger en komen onbeantwoorde vragen op.
Hoe waren zijn grootouders met hun drie kinderen de oorlog doorgekomen, nota bene na een verblijf in Westerbork? En waarom zijn ze ná de oorlog plotseling naar Engeland vertrokken?

In het Engels

The Yellow Bird Sings, de debuutroman van Jennifer Rosner, speelt zich af in Polen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Moeder Róza en haar dochter Shira van vijf ontsnappen aan de razzia in hun dorp door zich te verschuilen in een hooischuur. Het kleine meisje is dol op muziek en heeft, jong als ze is, al vele melodieën in haar hoofdje. En die muziek wil eruit, maar ze moet stil zijn, mag geen enkel geluid maken. Daarom begint haar moeder een verhaal over een meisje in een betoverde tuin dat, net als Shira, een hoofd vol muziek heeft, maar doodstil moet zijn, want buiten de tuin liggen de reuzen op de loer. Maar dan verschijnt de gele vogel. Die mag wel geluid maken, en zingt alle muziek die het meisje in haar hoofd verzint. En als de gele vogel zingt, gaan de bloemen in de tuin bloeien.
En dan komt het moment waarop Róza moet kiezen: geeft ze haar dochter uit handen om haar in veiligheid te brengen?
Rosner baseerde The Yellow Bird Sings voor een groot deel op de verhalen die ze hoorde van vrouwen die als kind in onderduik de oorlog hadden overleefd.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Beroofd volgens de regels van biograaf en journalist Joep Boerboom vertelt het aangrijpende verhaal van de wettelijk geregelde beroving van zeven markante Joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting. De presentatie van het boek vindt plaats op zondag 8 maart bij boekhandel Praamstra.
 • Begin april verschijnt van Coen Verbraak het boek Oorlogskinderen. Een van de hoofdstukken is gewijd aan het heftige verhaal van Xaviera Hollander. Je kunt het nu alvast lezen op xavierahollander.com.
 • Fleishman is in Trouble van Taffy Brodesser-Akner is nu ook genomineerd voor de Britse Women’s Prize for Fiction.
 • Op zaterdag 14 maart spreekt Maarten Asscher bij Boekhandel Blankevoort over zijn zojuist verschenen roman Een huis in Engeland.

Vers uit de ramsj geplukt

De Zwitserse investeringsbank UBS verwierf 54 werken uit de laatste levensfase van Lucian Freud (1922-2011) en exposeerde die in 2017 in Berlijn, Freuds geboortestad, in het Martin-Gropius-Bau. Closer (2017), de titel van de catalogus van die expositie, is nu in de ramsj beland.
Secularism in question (2015) is de neerslag van een onderzoek van historici Ari Joskowicz en Ethan B. Katz naar de ontwikkeling van het religieuze Jodendom in de moderne tijd. De trend van toenemende secularisering onder Joden is al enkele decennia gekenterd: er is sprake van een duidelijke heropleving van gelovig zijn, al kennen de begrippen 'seculier' en 'religieus' ook een zeer hedendaagse mengvorm.
Talmoedwetenschapper Daniel Boyarin (1946) bestudeerde voor A Traveling homeland (2015) de plaats en de rol van de Babylonische Talmoed voor Joden in de diaspora. Juist de bestudering van de teksten, ongeacht waar die plaatsvindt, verschaft Joden een identiteit, een Joodse maar ook een die elementen bevat van de leefomgeving.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

De Dirigente

De Dirigente

De kamerkoren esGROOT, Rénanim en Sjier Chadasj geven op zaterdag 21 maart en zaterdag 4 april een concert om het heugelijke feit te vieren dat Marcela Obermeister Shasha 25 jaar koordirigent is, en onder meer deze vocale ensembles dirigeert.

Op het programma: Psalm 42 van Felix Mendelssohn-Bartholdi, begeleid door het Philharmonisch Orkest Mozart o.l.v. Ivo Meinen. Solistische medewerking verlenen sopraan Phoebe Kirrage en bariton Oz Shasha.

De koren zingen vóór de pauze ook een eigen programma, met liederen van Rossi, Ramirez, Lewandowski en anderen. Aan de piano zit Jo van Beusekom.

Het concert in de Zuiderkerk in Amsterdam, op 21 maart, is vrijwel uitverkocht, voor het concert in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, op 4 april, zijn zeker nog plaatsen verkrijgbaar.

Voor tickets klik hier!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: Op zondag 8 maart staat een lezingenmiddag op het programma in de RAS sjoel aan het Obrechtplein te Amsterdam. Dit architectonisch uitzonderlijke gebouw is nauwelijks bekend en ook de architect Harry Elte is onderbelicht gebleven. De geschiedenis van de RAS synagoge wordt vanuit cultuurhistorisch en architectonisch perspectief belicht in lezingen van Renée Sanders, Loes Gompes, Bart Wallet, Ton Heijdra en Berend van der Lans. Paul Morel modereert, en Piet Cohen verzorgt een rondleiding.
 • Den Haag: Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren dertig van de vorig eeuw, en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrachi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis. Daaraan wordt een concert gewijd op vrijdag 13 maart in het Koorenhuis. Je hoort Mirjam van Dam met een begeleidend ensemble.
 • Amsterdam: In het Verzetsmuseum spreekt woensdag 18 maart Erik Somers van het NIOD met Ad van Liempt en Bas Kortholt van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de afrekening met collaborateurs en landverraders direct na de oorlog en de impact hiervan op de Nederlandse samenleving. Titel van het evenement: Helden en schurken/Afrekening.
 • Amsterdam: In theater De krakeling speelt zondag 29 maart de Israëlische acteur Amichai Pardo de interactieve theatervoorstelling 'Tien luciferdoosjes', naar een verhaal van Janusz Korczak. Alles wat wordt gezegd, hoor je direct naar het Nederlands vertaald.

In de Digibieb
Erets Israël, Het Joodsche Land

In de Digibieb

Jacobus Henricus Kann (1872-1944) is een naam die dringend aan de vergetelheid moet worden ontrukt. Politiek zionist in hart en nieren, in 1897 een van de weinige Nederlanders die het eerste zionistische congres in Basel bijwoonden en met opperrabbijn Joseph Dunner en dichter Abraham van Collem een van de oprichters van de Nederlandse Zionistenbond (NZB). Kann kocht op papier een stuk land in Kerem Jabali ten noorden van Jaffa, de locatie van de eerste Joodse wijk van Tel Aviv, en zag, toen hij in 1907 zelf op Palestijnse grond stond, al snel in hoe belangrijk een goede verstandhouding met de Arabische bevolking van het land was.
Een gedetailleerde levensbeschrijving van Jacob Kann is te vinden op dutchjewry.org.

De Joodse Bibliotheek is in het bezit van Erets Israël, Het Joodsche Land (1908), waarin hij verslag doet van zijn eerste reis door Palestina en Syrië.
"Erets Israël, het Joodsche Land, werd in de oudheid Kanaän, dat is Laagland of Nederland, genoemd. En inderdaad doet het lage gedeelte van Judea, vooral het kustland, aan het Hollandsche landschap denken.
Als Nederlandschen Jood was het mij een vreugde dit op te merken, want hoezeer ook één met het Joodsche Volk, voel ik mij toch ook tevens Nederlander, en voel ik mij niet minder gehecht aan Nederland, dat ik liefheb, zooals men slechts zijn geboorteland kan liefhebben." Kann verlucht zijn verhalen met foto's: "Mijn kodak is mij van veel nut geweest; de best geslaagde opnamen zijn in dit boekje weergegeven."
Tijdens zijn reis ziet hij dat er voor het zionisme veel werk te doen is om Palestina tot bloei te brengen, en de toon waarop hij dat aan de orde stelt, duldt geen tegenspraak.

Erets Israël, Het Joodsche Land geeft in tweehonderd bladzijden een beeld van wat nu Israël is.

Je kunt het boek online lezen of downloaden in de Joodse Bibliotheek.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De blogs van de Nationale Bibliotheek van Israël zijn altijd verrassend en een groot genoegen. Neem bijvoorbeeld het verhaal achter Gadi ben Susi, de allereerste Ivriet-gesproken tekenfilm. Lees het hier.
 • Eet als een Israëli als horomonen je parten spelen, is het advies in The JC (voor vrouwen …)
 • In Tablet Magazine schrijft Liel Leibovitz een onderhoudend verhaal waarin Poerim een belangrijke rol speelt.
 • Aan AVROTROS vertelt Jeroen Krabbé over zijn tv-reis langs het rusteloze leven van zijn jeugdheld Marc Chagall. Vanaf dinsdag 17 maart om 20.30 uur te zien op NPO 2.
 • Honest Reporting vertelt in het kort hoe het écht zit met de Golanhoogte.
 • Op YouTube kun je 'Feker Libi' ('De liefde van mijn leven') zien en horen, het liedje waarmee Eden Alene in vier talen Israël zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.
 • In de Jüdische Allgemeine een artikel over de voorgenomen herbouw van twee synagoges in Hamburg en Berlijn die tijdens de Kristallnacht in 1938 werden verwoest.
 • Talk of the Table gaat over de rijke historie van de Joodse keuken.

Website van de week
Israel Antiquities Authorities

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Met grote regelmaat worden in Israël archeologische vondsten gedaan die, afhankelijk van wie je het vraagt, als belangwekkend worden omschreven. Oudheidkundige bevindingen kunnen ook in politiek opzicht een rol spelen: zie je nou wel, dit bewijst dat dit stukje land al in de …e eeuw Joods was. Oudheidkundige bevindingen waarvan ook de politiek zich, soms voortijdig, wel bedient.

Wie in Israël een spade in de grond steekt, loopt de kans op restanten uit de oudheid te stoten. Niet voor niets dus dat in 1990 de Israel Antiquities Authorities (voorheen Israel Department of Antiquities) werd aangewezen om de Law of Antiquities uit 1978 uit te voeren en te controleren.
De website van Israel Antiquities Authorities is zeker een bezoek waard, al was het maar om te zien hoe deze belangrijke organisatie tot stand kwam (History of the IAA) en waar men mee bezig is (Public Information).

Het Rockefeller Museum krijgt, als plaats waar archeologische vondsten van IAA worden ondergebracht, een eigen pagina. Verwacht hier echter geen fraaie afbeeldingen: deze zijn te vinden op imj.org.il.
Marine Archaeology geeft een overzicht van en korte toelichtingen bij de projecten langs de Middellandse Zee.
Archeologische vondsten zijn, zoals bekend, geliefd bij rovers, en aan Preventing Antiquities' Robberies is dan ook een hele module binnen de website gewijd. Je vraagt je af hoe boeven een ruim twee meter lang bronzen scheepskanon uit de Ottomaanse tijd ongezien uit het museum hebben weten te ontvreemden.
Wie precies wil weten waar in Israël wordt en werd opgegraven, kan terecht op de module Archaeological Survey of Israel. Het aantal sites is verbijsterend. Klik op een blokje op de kaart en je krijgt precies te zien wat er wordt/is gedaan. Op Gallery of Sites and Finds vind je beknopte informatie over lopende en recent afgesloten opgravingen.

Echt leuk wordt het onder Movies: hier vindt de bezoeker korte filmpjes, zoals de video over de virtuele reconstructie van de Tempelberg ten tijde van Herodes. (Let op: hiervoor moet je in je browser Adobe Flash hebben geïnstalleerd!)
En tot slot: ga eens schatgraven in de module National Treasures!

IAA is actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
HAPPY (PURIM)!

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De song 'Happy' kennen we allemaal, maar met deze 2015 Pharrell Remix wordt het toch weer een beetje anders. Wij kunnen in elk geval niet stil blijven zitten …

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
6 - 13 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van de week. Zaterdagavond bij NPO 2 Extra de documentaire 'Daar, aan het eind van de gang', waarin een beeld wordt geschetst van de Italiaanse stad Ferrara en zijn inwoners.
Zondagmiddag bij NPO 2 in de serie 2Doc de documentaire 'Moeder & Grunberg'. Waarin Arnon Grunberg voor een boek over zijn moeder vele gesprekken met haar voert. Herhaling woensdagavond laat.
Donderdagavond is bij NPO 2 in de serie 2Doc de adembenemende documentaire 'Death in the Terminal' (2016) te zien. Over de minutieuze reconstructie van een terreuraanslag op een Israëlisch busstation en de tragedie die zich daarbij ontvouwt.


vrijdag 6 maart

 • NPO 2 Extra, 12.25: Elliott Erwitt - Silence Sounds Good (2018). Intiem portret van de Amerikaans-Joodse fotograaf die naam maakte met foto's van personen in het nieuws, én honden.

zaterdag 7 maart

 • NPO 2 Extra, 20.30: Het leven van Hitler - Een blauwdruk voor dictators (2017, Wer war Hitler). Vierdelige Duitse serie van Hermann Pölking (1954) waarin de sociale en politieke achtergrond van de opkomst van de Führer chronologisch in beeld is gebracht. Afl. 3: 1938-1943. Na de bezetting van Tsjechoslowakije houdt de wereld zijn adem in. Beschermd door het Molotov-Ribbentroppact valt Hitler Polen binnen. Groot-Brittannië en Frankrijk verklaren Hitler de oorlog en ondanks alle waarschuwingen is hij perplex. Maar toch zet Hitler door en slaagt erin door de lakse houding van het Westen de top van de militaire macht te bereiken. Herh.: 10/3, 13.40.
 • NPO 2 Extra, 21.10: Daar, aan het eind van de gang (2010). Documentaire waarin een beeld wordt geschetst van de Italiaanse stad Ferrara en zijn inwoners. De Joodse schrijver Giorgio Bassani (1916-2000) was een van hen en beschreef de Italiaanse stad in zijn verhalen.

zondag 8 maart

 • NPO 2, 14.00: New Generation. Afl.: Sun Mi Hong & Benjamin Herman. De laatste onderkende het verbluffende talent van de Koreaanse drumster en zorgde dat ze een carrière in de Nederlandse jazzscene kreeg.
 • NPO 2, 15.20: 2Doc:. Afl.: Moeder & Grunberg. Arnon vertrekt uit New York om in Amsterdam een boek te schrijven over zijn moeder, Hannelore Klein. Tijdens de gesprekken over de oorlogsjaren wordt de spanning tussen moeder en zoon voelbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze voor elkaar voelen.
 • NPO 2 Extra, 23.43: Naches. Afl.: Marktkoopman Jacques Huisman zet de traditie van zijn familie voort en laat zien dat niet alle vormen van communicatie tegenwoordig digitaal gaan. Hij is zowel letterlijk als figuurlijk sportief ingesteld en heeft respect voor vriend, tegenstander en zichzelf.

maandag 9 maart

 • NPO 2 Extra, 20.20: Het uur van de wolf. Afl.: Harry Mulisch en de bevlieging (2008). Harry Mulisch kijkt met filmmaker Cherry Duyns naar het verleden en naar de toekomst. Naar het begin en naar het einde. Een film over zijn geboortestad Haarlem, zijn vader en moeder, het huis van zijn eerste herinneringen en het huis van zijn eerste verhaal.
 • ARD, 22.45: Die Story im Ersten. Afl.: Die Akte Otto Warmbier. Was geschah wirklich in Nordkorea? (2020). De Amerikaanse student Otto Warmbier overleed in 2017 na terugkeer uit Noord-Korea. Over de doodsoorzaak bestaat verdeeldheid.
 • NPO 2, 22.50: Kruispunt. Afl.: De onderduikkinderen van Friesland. Bert Barend (77) en Elli Slier (86) zijn twee van de honderden kinderen die in de kleine dorpjes in Friesland onderdak kregen tijdens de oorlog. Ze nemen ons mee terug naar de plek waar zij woonden met hun onderduikouders.
 • Arte, 0.50: Stalins Henker. Das Massaker von Katyn (2020). Pas in 1990 gaf Rusland toe dat de massamoord in Katyn in 1940 op 4.400 Poolse officieren, onder wie ook enkele honderden Joden, een geheime zuiveringsactie was.

dinsdag 10 maart

 • Arte, 23.50: Wahre Geschichte. Afl.: Adolf Hitler, "Größter Feldherr aller Zeiten?" (2017). In november 1939, na de veroveringen in Midden-Europa, besluit Hitler, tegen het advies van zijn generaals in, Frankrijk en Groot-Brittannië aan te vallen.

woensdag 11 maart

 • NPO 2, 23.55: 2Doc:. Afl.: Moeder & Grunberg. Arnon vertrekt uit New York om in Amsterdam een boek te schrijven over zijn moeder, Hannelore Klein. Tijdens de gesprekken over de oorlogsjaren wordt de spanning tussen moeder en zoon voelbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze voor elkaar voelen.

donderdag 12 maart

 • Arte, 9.45: Der Hitler-Stalin-Pakt (2018). Documentaire over de overeenkomst die op 23 augustus 1939 kon worden gesloten omdat de landen rond Duitsland Hitlers opmars niet wisten te stuiten en dwars werden gezeten door de vijandschap tussen het Westen en de Sovjet-Unie.
 • NPO 2, 10.00: Zembla. Afl.: Gaza: De verloren zaak. De Nederlandse Palestijn Ismail Ziada verliest bij een Israëlische precisieaanval zijn moeder, drie broers, schoonzus en een neefje van twaalf jaar. In Nederland begint Ziada een rechtszaak tegen de twee oud-generaals, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het bombardement.
 • NPO 2, 13.55: De verwondering. Afl.: Madelon Bino. Voor het Spielbergproject interviewde Madelon Bino overlevenden van de Sjoa over hun oorlogservaringen, waarover ze haar eigen ouders - onderduikkinderen - geen vragen durfde te stellen.
 • NPO 2, 22.50: 2Doc. Afl.: Death in the Terminal (2016). Indrukwekkende documentaire waarin een terreuraanslag op een Israëlisch busstation in 2015 wordt gereconstrueerd en de tragedie die zich daarna ontvouwt.

vrijdag 13 maart

 • NPO 2 Extra, 17.50: Verborgen verleden. Afl.: Hanneke Groenteman, die wil weten of ze van Asjkenazische of Sefardische Joden afstamt.
 • NPO 2, Extra, 20.35: Eating Animals (2017). De verfilming van het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer geeft een onthutsend en ontluisterend beeld van de bio-industrie en is een onverbiddelijk pleidooi voor de vermindering van onze vleesconsumptie.
 • NPO 2, 0.15: Pawn Sacrifice (2014). Ambitieuze verfilming van de fameuze tweekamp die het getroebleerde schaakgenie Bobby Fischer speelde tegen wereldkampioen Boris Spassky.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner jonet banner luna3 banner israelactie banner propra banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven