vrijdag 7 februari 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 7 februari 2020 jaargang 16, nummer 5
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Ronit en Bertien: een gesprek en verhalen

Ronit en Bertien: een gesprek en verhalen

Als je jaren bezig bent om al het werk van Ischa Meijer te lezen om uit te vinden hoe de leidmotieven 'Joodse identiteit', 'oorlog' en 'antisemitisme' daarin worden behandeld, dan heb je wel wat te vertellen.
Ischa legde als interviewer zijn gesprekspartners het vuur na aan de schenen, en deinsde er niet voor terug hen te confronteren met hun visies en meningen als die hem niet aanstonden of op een andere manier troffen.
Boeiend om Ronit Palache te horen vertellen wat er achter de flaptekst van het boek zit: "[Ischa liet] anderen zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter, schrijver, verslaggever en als columnist, via zijn alter ego De Dikke Man."
Heeft Ronit tussen de vele gedaantes die Ischa aannam, de ware Ischa gevonden?

Kom op zondag 16 februari naar de Amsterdamse Boekhandel om het boeiende tweegesprek bij te wonen tussen Ronit Palache en de Nederlandse schrijfster Bertien Minco.
Misschien heb je zelf ook iets te vragen? Dan is dit je kans. En napraten doen we met een hapje en een drankje!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Over negen dagen: de Sjoeche Pubquiz!

Over negen dagen: de Sjoeche Pubquiz!

De tweede editie van de Sjoeche Pubquiz staat bijna voor de deur: zaterdag 15 februari is het zover! Crescas en het NIW kregen voor de organisatie van dit gezellige breinfestijn gezelschap van Maccabi Nederland.
We hebben nog plaats voor enkele teams, bij voorkeur met vijf personen. Ook 'losse' deelnemers zijn welkom: meld je snel aan, dan brengen wij je onder bij een van de teams of zetten jullie samen in een team.

We spelen acht rondes van tien vragen over Joodse geschiedenis, beroemdheden, Israël, Joods Nederland, religie, cultuur en wat nog meer onder de paraplu 'Joods' te schikken is.

Na ontvangst van je aanmelding op onze website nemen we contact met je op om de details van je deelname door te spreken!

Antisemitisme en islamofobie: hedendaags of van alle tijden?

Antisemitisme en islamofobie: hedendaags of van alle tijden?

Het populisme in Europa wint steeds meer terrein, met als naar nevenverschijnsel de toenemende ethnische discriminatie. Joden krijgen steeds vaker te maken met antisemitisme, moslims worden geconfronteerd met islamofobie.

In de lezing Antisemitisme en islamofobie. De parallellen en verschillen die professor Judith Frishman (1953) op donderdag 5 maart voor Crescas komt geven, wordt gekeken naar de parallellen en verschillen tussen antisemitisme en islamofobie en de invloed hiervan op de integratie van minderheden in West-Europa in de afgelopen eeuwen. En wat te denken van het 'anti-antisemitisme' (niet te verwarren met filosemitisme), een verwrongen en verhullende manier om het discrimineren van andere groeperingen te legitimeren?

Een beetje meer inzicht in deze zeer hedendaagse problematiek is altijd welkom, dus meld je snel aan op onze website!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz verzamelde Arnon Grunberg voor de bundel Bij ons in Auschwitz teksten van "morele getuigen", getuigen die slachtoffer waren van de terreur. Het boek kreeg veel media-aandacht, onder meer in VPRO's radioprogramma OVT.
Hier is alles veilig, het debuut van de Belgische Anneleen van Offel, (1991) is een aangrijpende roadtrip van een moeder op zoek naar haar stiefzoon Immanuel, die in Israël in het leger is gegaan. Wie was hij? Hemzelf kan ze het niet meer vragen …
Ook Géraldine Schwarz is voor haar boek De geheugenlozen op zoek gegaan. Aanleiding was de ontdekking dat haar Duitse grootvader Karl Schwarz in 1938 voordelig een Joods bedrijf had overgenomen. Als na de oorlog verlangt de eigenaar, die zijn familie in Auschwitz verloor, herstelbetalingen. Maar Schwarz weigert zijn verantwoordelijkheid als meeloper te erkennen.

Uitgelicht

Op de heuvel die vroeger Zandberg of Bovenover heette, ligt tussen de bomen de eerste Joodse begraafplaats in Arnhem. In oude annalen staat de begraafplaats vermeld als "het Oude Israëlisch Kerkhof". Daniël van den Bos (Velp, 1952) herinnerde zich dat op die plek, vlakbij zijn vroegere middelbare school, ooit Joden begraven lagen, en ging op onderzoek uit. Hij vond inderdaad een vijftal oude grafstenen met Hebreeuwse letters, én een steen waarop ook Nederlandse letters waren te vinden. Die matseiwe markeert het graf van Nathan de Bruin – overleden in 1827.
Die vondst werd het begin van een zoektocht die zeven jaar zou duren. Van den Bos ontdekte dat deze Nathan een eenvoudig koopman was die rond 1800 met zijn gezin aan de Oeverstraat woonde, en op 85-jarige leeftijd overleed. Hij zou stamvader worden van een familie van meer dan vijfhonderd personen.
In Gezagsgetrouwe Vredelievende Belastingbetalende Medeburgers volgt Daniël van den Bos de familie van Nathan de Bruin op hun reis door de tijd, van de dagen van de Republiek toen Joden werden gedoogd of weggejaagd tot het bewind van Napoleon toen Joden burgerrechten kregen.
In niets van wat de tien generaties De Bruin meemaakten onderscheiden ze zich van hun landgenoten: huwelijken, scheidingen, vreugde om geboren kinderen en verdriet als ze stierven of ontspoorden. De mannen verdienden hun brood als slager, textielfabrikant, handelsreiziger, diamantslijper, rechter of arts. Vrouwen werden pensionhouder, directrice van een kindertehuis, journalist of notaris. Toen de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, waren de De Bruins gewone Nederlanders. Niettemin verloren ze, omdat ze Joods waren, geleidelijk al hun rechten, en tenslotte zelfs het recht op leven. Familieleden die uit de kampen en de onderduik terugkeerden, waren vrijwel zonder uitzondering zwaar getraumatiseerd. Toch zetten deze nazaten van Nathan de Bruin loyaal hun schouders onder de opbouw van Nederland en begonnen een nieuw leven.
Historicus Bart Wallet schrijft bij het verschijnen van Gezagsgetrouwe Vredelievende Belastingbetalende Medeburgers: "Ik ben ervan overtuigd dat de talloze nakomelingen van Nathan de Bruin, maar ook een bredere kring van geïnteresseerden, zich zullen laten meenemen op de zoektocht naar het verleden en zich daarbij zullen verbazen over de bonte geschakeerdheid van de personen die Van den Bos uit familie- en archiefstukken heeft weten te reconstrueren."
Daniël van den Bos heeft een website waarop ook eerdere boeken van zijn hand worden besproken.
De geschiedenis van de Joodse begraafplaats in Arnhem is hier te lezen. In het Reformatorisch Dagblad een mooi artikel over de schrijver en zijn boek.

In het Engels

De naam Nor­man Lebrecht zal luisteraars naar BBC Radio 3 bekend voorkomen, en ook zijn website Slipped Disk is voor muziekliefhebbers een onmisbare bron van muziekactualiteiten. Lebrecht heeft al verschillende boeken op zijn naam staan, alle over muziek. Zijn nieuwste boek Genius & Anxiety heeft een bredere blik, getuige de ondertitel How Jews Changed the World, 1847-1947. "Een verbluffend meesterwerk over het spanningsveld tussen succes en discriminatie en de gloriedagen en de tragedie van het Joodse volk in Europa waaraan de westerse beschaving zo onmetelijk veel te danken heeft", aldus verschillende recensies.
Toch zijn het slechts enkele tientallen namen die in de genoemde honderd jaren de wereld zoals wij die nu kennen onherkenbaar hebben veranderd. De namen Karl Marx, Felix Mendelssohn, Siegmund Freud, Marcel Proust, Albert Einstein, Leonard Bernstein, Benjamin Disraeli, Sarah Bernhardt en Franz Kafka kent iedereen, maar wie kent de Oostenrijkse bioloog Karl Landsteiner (1868-1943), die de bloedgroepen ontdekte en daarmee bloedtransfusies mogelijk maakte; Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich (1854-191), uitvinder van de chemotherapie; de Britse chemicus Rosalind Franklin (1920-1958), die belangrijke uitvindingen deed op het gebied van genetica; de Duitse uitvinder Siegfried Samuel Marcus (1831-1898), die de benzinemotor bedacht, of Fritz Haber (1868-1934), die de basis legde voor kunstmest, waardoor de productiviteit van landbouwgrond over de gehele wereld kon worden verhoogd? Overigens komt Haber ook de twijfelachtige eer toe chloorgas en mosterdgas te hebben ontwikkeld die tijdens de Eerste Wereldoorlog beide op grote schaal werden gebruikt, en ook het beruchte Zyklon-B, al was dat in zijn tijd niet meer dan een insecticide.
Deze visionairs hebben hun Joodse roots gemeen en het vermogen om out of the box te denken. En als je dan bedenkt dat in 1847 slechts 0,25 procent van de wereldbevolking Joods was … Lees ook de bespreking in The Guardian.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De J.M.A. Biesheuvelprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste bundel korte verhalen in de Nederlandse taal, wordt in 2020 niet uitgereikt. Een van de dertien afgewezen inzendingen was Het adres van Marga Minco, waarvoor de schrijfster in juni 2019 de P.C. Hooft-prijs 2019 voor verhalend proza kreeg.
 • Coen Peppelenbos schreef voor Tzum een column over 'Tweets na Auschwitz'.
 • Wie graag schrijft, ambitie heeft om schrijver te worden en tussen de vijftien en vijfentwintig jaar is, kan meedoen aan Write Now!, de grootste schrijfwedstrijd van Nederland en Vlaanderen. De editie van 2020 is al van start gegaan. Vóór 1 april moet je inzending binnen zijn! Meer informatie vind je hier.

Vers uit de ramsj geplukt

In Adieu Parijs (2016) beschrijft de Franse schrijver en essayist van Joodse origine Léon Werth 1878-1955) hoe hij met zijn vrouw in juni 1940, en met hen hordes Parijzenaars de stad ontvluchten naar het veilige zuiden. Het boek is een visionair verslag vol antropologische observaties, vervat in een tragikomische kroniek van een wanhoopstocht richting de hoop.
Gerard Termorshuizen beschrijft in *Een humaan koloniaal
(2015) leven en werk van de Nederlandse journalist, auteur en dichter Herman Salomonson. Hij was hoofdredacteur van de Java-Bode, waarvoor hij van 1923 tot en met 1926 de 'Rijmkronieken van Melis Stoke' schreef. Melis Stoke was Salomons' pseudoniem, naar de dertiende-eeuwse schrijver en klerk in dienst van Floris V.
Een pleidooi voor echt koken (2013) van Michael Pollan (1955) wil de mens laten thuiskomen in de keuken. Zelf koken plaatst de mens, in de visie van Pollan, tussen natuur en cultuur, de plek waar we als mens het gelukkigst zijn. Pollan laat zien hoe de mens tot de meest vernuftige methoden kwam om rauw voedsel om te zetten in verrukkelijke spijzen en dat zelf koken dé manier is om gezonder en gelukkiger te worden.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: Benjamin, het kwartaalblad van JMW (Joods Maatschappelijk Werk) heeft het afgelopen jaar in een reeks artikelen het onderwerp Joods erfgoed onderzocht. Aan de resultaten wordt op zondag 9 februari in de Uilenburgersjoel het eerste Benjamin debat gewijd. Emile Schrijver, directeur van het Joods Historisch Museum en Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, houdt een inleiding, waarna een paneldiscussie volgt met Daniël Metz, Manja Pach en anderen. Er zal ook ruimte zijn voor vragen uit het publiek.
 • Rotterdam: Tenorsaxofonist Oded Tzur hoort bij de groeiende groep opmerkelijke jazzmusici uit Israël die internationaal furore maakt. Met bandleden Nitai Hershkovits, Petros Klampanis en Johnathan Blake speelt hij vrijdag 14 februari in Theater Lantarenvenster een programma met zijn eigen new type of swing’"" met een boeiende mix van jazz en Indiase muziek. Op 20 februari is Tzur in het Bimhuis in Amsterdam.
 • Amsterdam: 'Weimar - symbool van de Duitse 'Geist'?' is een lezing op dinsdag 18 februari in het Goethe-Institut over het stadje Weimar dat in de negentiende en begin twintigste eeuw een symbolische betekenis had voor Duitsland: tegenover de 'Macht' in Berlijn bloeide er de idealistische traditie van de Duitse 'Geist', waarin grote cultuur tot volle wasdom kon komen.
 • Den Haag: De expressionistische film 'Die Stadt ohne Juden' (1924) gold lange tijd als verloren, tot er in 2015 een kopie opdook op een Parijse vlooienmarkt. De film, over de opkomst van het fascisme, is weer akelig actueel. De Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth schreef een nieuwe soundtrack voor de film, die bij de vertoning op donderdag 20 februari live door Ensemble Klang wordt uitgevoerd. Te beleven in het Korzo theater.
 • Borne: Mezzosopraan Ekaterina Levental presenteert op vrijdag 28 februari in de Bornse Synagoge het derde deel van haar autobiografische drieluik. 'Schoppenvrouw' vertelt het verhaal van haar oma Dora Gorochovskaja en vier andere vrouwen uit dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Ulrike Meinhof, legendarische vrouwen die elk op eigen wijze een ode aan hoop en vrijheid brengen.
 • Amsterdam: CIDI-Verkiezingsavond met expert Noah Slepkov, de Israëlische Maurice De Hond. De bijeenkomst zal plaatsvinden in een café op een centrale plek in Amsterdam. We zullen met elkaar de exitpolls volgen en de verkiezingsuitslag bespreken.

Website van de week
75 jaar vrijheid

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De website 75 jaar vrijheid is een multimediaal project van de gezamenlijke regionale omroepen. Als je wilt weten wat waar en wanneer gebeurde en wat er aan herdenkingen op het programma staat, is dit een prima startpunt.

Je kiest eerst je eigen provincie, daarna je regio binnen de provincie en je ziet meteen welke activiteiten er gepland zijn. Je kunt er ook een thema kiezen en de tijdlijn bekijken. De agenda per provincie is een onmisbare bron van informatie voor je eigen kalender.

Nationaal zoeken is ook mogelijk.

75 jaar vrijheid is een dynamische website waar voortdurend items en verhalen worden toegevoegd. De site is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds).

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Jiddisj buikspreken … waarom ook niet? Jonathan Geffner is er een meester in, schrijft JTA.
 • Is het echt waar dat orthodoxe Joden in de VS dol zijn op Donald Trump? Zo eenvoudig ligt het niet, schrijft the Forward.
 • Omroepmedium Spreekbuis meldt dat de VPRO op 10 februari de vijfdelige podcast 'Een dik uur Ischa op de radio' over Ischa Meijer lanceert. Op 14 februari kun je online de radiodocumentaire 'Ischa solo' horen over een onderbelicht aspect van Ischa Meijers leven: zijn toneelwerk. Als Izzy M., als acteur en als chansonnier.
 • In The First News een artikel over een bijzonder herdenkingsproject op plaatsen waar in het verleden Joodse begraafplaatsen waren.
 • Het kruisvaardersfort Nimrod op de berg Hermon in het noorden van Israël werd bezocht door Atlas Obscura.
 • Er is een 'emoji' gemaakt die iedere zichzelf respecterende Israëli zal herkennen en vast ook zal gaan gebruiken. Kijk op Times of Israel hoe die eruit ziet.
 • Operaliefhebsters Ida en Louise Cook gaan de geschiedenis in omdat ze vele Joden het leven wisten te redden. Meer op BBC News.
 • Moment Magazine begint met een 'Jewish Objects Project'. Lezers wordt gevraagd naar spullen waaraan ze waarde hechten en die herinneringen dragen. Meer weten, of meedoen? Klik hier.

Uit de Joodse Canon
1970: Solidariteitscomité voor de Joden in de Sovjet-Unie

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

"Het is van groot belang dat het vanuit de basis van de Sowjetmaatschappij heroplevende antisemitisme wordt geneutraliseerd. Joden in noodsituaties moet hulp en bescherming worden geboden." Aldus rabbijn Awraham Soetendorp bijna vijftig jaar geleden, op 5 april 1970, tijdens de persconferentie waarop het startsein werd gegeven voor de landelijke gecoördineerde hulpactie voor de Sovjet-Joden. Daarvoor hadden het Solidariteitscomité voor de Joden in de Sovjet-Unie, het Centrum voor Informatie en Dokumentatie Israël (CIDI) en de Collectieve Israël Actie (CIA) de handen ineengeslagen. Men wilde een breed publiek informeren over de benarde positie van de Joden in de Sovjet-Unie en geld inzamelen voor de opvang van Sovjet-Joden in Israël.

Het Solidariteitscomité voor de Joden in de Sovjet-Unie hield in 1989 op te bestaan: voor Sovjet-Joden brak de vrijheid aan toen de Berlijnse Muur viel.

Lees meer in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Joan Nathan's 'Sacred Species' Salad

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Volgende week, op de 15e van de maand Sjevat vieren we Toebisjwat, het nieuwjaarsfeest van de bomen. Een andere naam is chag la'ielanot.
In 020 valt Toebisjwat op 10 februari, en begint zoals gebruikelijk bij Joodse feestdagen, de avond tevoren als de zon onder is.
In Israël worden op deze dag, die officieel ook Boomplantdag wordt genoemd, bomen geplant, en overal ter wereld worden op Toebisjwat zo veel mogelijk verschillende vruchten en noten gegeten. Volgens de traditie moeten daar in elk geval de zeven Bijbelse soorten bij zitten: tarwe, gerst, druiven, vijgen, dadels, granaatappels en olijven.
De Amerikaanse Joan Nathan, auteur van vele kookboeken over de Joodse keuken, schreef voor Tablet Magazine een artikel over achtergronden en betekenis van Toebisjwat, en zette op YouTube een recept voor een salade met de zeven soorten.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
7 - 14 februari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van de week: maandagochtend op NPO 2 Extra in de serie Close Up de documentaire 'Philip Glass - On The Road', over deze componist van hedendaagse muziek.
Woensdagavond op NPO 2 de documentaire 'Bellingcat - Truth in a Post-Truth World' uit 2018.


vrijdag 7 februari

 • NPO 2 Extra, 23.30: Benjamin Herman - Project S. Op 4 mei 2018 verscheen het album 'Project S', gemaakt voor de gelijknamige [documentaire][23] over de Citroën SM. Herman bewerkte de soundtrack tot complete nummers en gaf daarmee een concert.

zaterdag 8 februari

 • Arte, 5.35: Der einzig wahre Tarzan (2004). Portret van Johnny Weissmuller (1904-1984). Portret van de man die wereldfaam verwierf als Tarzan, maar over wie nog veel meer te vertellen is, zoals zijn Joodse komaf.
 • NPO 1, 10.20: De stilte van Mark Rothko (2014). Wie ooit oog in oog heeft gestaan met een van de grote, met intense kleuren geschilderde, abstracte werken van kunstenaar Mark Rothko, weet wat voor een bijzondere en indringende ervaring dat is.
 • NPO 2, 16.05: In Europa - De geschiedenis op heterdaad betrapt. Afl. 7. Aan de goede kant van de geschiedenis. Toen Europa van de nazi's werd bevrijd, kreeg Polen te maken met inmenging van de Sovjet-Unie. De echte vrijheid kwam pas dertig jaar geleden, nadat de muur viel. Sindsdien is Polen bezig zijn nationale identiteit vorm te geven, waarbij de geschiedenis door velen nogal selectief wordt ingezet.

zondag 9 februari

 • Arte, 5.25: Metropolis. Afl.: Auschwitz. Kunst nach Auschwitz, Esther Bejarano - Die Akkordeon-Spielerin von Auschwitz, 'Third Generation - Next Generation', fotograaf Benyamin Reich, Maya Jacobs-Wallfisch, dochter van een Sjoa-overlevende: 'Briefe nach Breslau' en Erez Kaganovitz – 'Humans of the Holocaust'.
 • NPO 2, 15.25: Ben-Goerion, epiloog (2016). Documentaire van Yariv Mozer gemaakt op basis van een interview uit 1968 met een van de grootste leiders uit de moderne geschiedenis: David Ben-Goerion.
 • NPO 2, 20.35: Het Israël van Heertje en Bromet. Afl. 7: Smart. Raoul woont de herdenking van gevallen soldaten bij. Hij ontmoet daar zijn studievriendin Hanni, die woordvoerder is geweest van het Israëlisch leger. Ook gaat hij in gesprek met een Palestijn en een Israëli die beiden een kind hebben verloren door geweld, maar toch goede vrienden zijn geworden.
 • NPO 2, 17.16: Naches. Afl.: Marie Locher, initiatiefneemster voor een historische modeshow met kleding van Joodse warenhuizen. Met de verzameling van Joke van Dijk stappen we terug in de tijd; er ontstaat een feest van herkenning voor hen die al een tijdje meelopen, maar dan niet op de catwalk.
 • NPO 2 Extra, 22.05: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - Bird on a Wire. Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documentaire geen sinecure was, is te horen in een podcast van The Guardian.
 • NPO 2, 23.46: Naches. Afl.: Alexander en Shirley Boeken, handelaars in groenten en fruit en ouders van een zoon en een dochter.

maandag 10 februari

 • NPO 2 Extra, 11.20: Close Up. Afl.: Philip Glass - On The Road. Componist van hedendaagse muziek Philip Glass (1937) is inmiddels behoorlijk op leeftijd maar lijkt niet te stoppen. Hij is altijd aan het werk én altijd op reis en heeft het succes na vele jaren nog steeds aan zijn zijde.
 • NPO 2 Extra, 22.05: Qui êtes-vous, Eleanor Roosevelt? (2016). Eleanor Roosevelt was de echtgenote van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en tilde tussen 1933 en 1945 de functie van first lady naar een totaal ander niveau. Ook voor Joden was ze met haar progressieve levenshouding, belangrijk.

dinsdag 11 februari

 • NPO 2 Extra, 12.10: Benjamin Herman - Project S. Op 4 mei 2018 verscheen het album 'Project S', gemaakt voor de gelijknamige [documentaire][23] over de Citroën SM. Herman bewerkte de soundtrack tot complete nummers en gaf daarmee een concert.
  • NPO 2 Extra, 2.05: Het Uur van de Wolf. Afl.: Score (2016). Documentaire waarin herkenbare filmmuziek wordt geanalyseerd. Een eerbetoon aan een ondergewaardeerde beroepsgroep die met zijn composities bijzondere verhalen vertelt.

woensdag 12 februari

 • Stringray Classics NL, 20.30: Pianomania! - Menahem Pressler. Pianist Menahem Pressler (1923) speelt met het Gulbekian Orchestra o.l.v. Leo Hussain muziek van Mozart, Chopin, Strawinsky en Debussy.
 • NPO 2 Extra, 21.25: Verborgen verleden. Afl.: Isa Hoes. Actrice Isa Hoes, de dochter van een katholieke vader en een Joodse moeder, is benieuwd naar haar Joodse verleden. Hoe hebben haar voorouders zich, ondanks het antisemitisme waar ze mee te maken kregen, weten op te werken tot succesvolle burgers van Nederland en Europa?
 • NPO 2, 22.55: Bellingcat - Truth in a Post-Truth World (2018). Het internationale platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd en is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties om de feiten boven tafel te krijgen.
 • NPO 2, 0.30: Ben-Goerion, epiloog (2016). Documentaire van Yariv Mozer gemaakt op basis van een interview uit 1968 met een van de grootste leiders uit de moderne geschiedenis: David Ben-Goerion.

donderdag 13 februari

 • Arte, 5.00: 20 Jahre West-Eastern Divan Orchestra (2019). Daniel Barenbaum, Anne-Sofie Muttr en Yo-Yo Ma spelen het Tripelconcert van Ludwig van Beethoven om het twintigjarig bestaan van het orkest te vieren.
 • NPO 2 Extra, 02.15: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - Bird on a Wire. Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documentaire geen sinecure was, is te horen in een podcast van The Guardian.

vrijdag 14 februari

 • NPO 2 Extra, 20.30: Het uur van de wolf. Afl.: Ik hou van mij (2004). De documentaire geeft een vrij genadeloos beeld van Ischa Meijer (1943-1995), die vandaag precies 25 jaar geleden onverwacht overleed.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner jonet banner propra banner israelactie banner luna3 banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven