Crescas nieuwsbrief - vrijdag 31 januari 2020

Nieuws over de Pubquiz! Geven jullie sjoeche?

Over twee weken is het zover: de Sjoeche Pubquiz van Crescas, NIW en Maccabi. Zaterdag 15 februari kunnen de teams de intellectuele degens kruisen!
We hebben al veel aanmeldingen binnen, maar er kunnen nog wel wat deelnemers bij. De mensen die zich al hebben aangemeld, hebben inmiddels mail van ons ontvangen.

Voor onze administratie is het belangrijk te weten wie in welk team zit, en wie de team captain is!
Een spoedige reactie wordt zeer op prijs gesteld (en wie al heeft terug gemaild gelieve deze oproep als niet verzonden te beschouwen).

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een fijn pakket aan vragen. Aarzel niet: je weet vast veel meer dan je denkt, en anders steek je beslist iets op van dit even genoeglijke als uitdagende vraag-en antwoordspel!

Meer informatie én aanmeldingsoptie vind je op onze website!

Chazzanoet: de kunst van de chazzan

Cantor Irwin Oppenheim geeft op woensdag 4 maart een lezing over zijn vak: het chazzanoet.
Synagogale muziek raakt bij velen een emotionele snaar. Hoe komt dat? Is het die gedoseerde snik in de stem, of de bijzondere melodieën, zo vaak in mineur gezet? Samen met Irwin ga je deze avond op zoek naar antwoorden. Je zult ontdekken dat het Amsterdamse chazzanoet de bakermat is geweest van de vroegste chassidische muziek, en hoe deze zich van daaruit verder heeft ontwikkeld. De chazzan (voorzanger) heeft de vrijheid om te improviseren, en put daarvoor ook uit niet-westerse muziek en tonaliteiten, met verrassend en soms uiterst exotisch effect.
Met de kennis van Irwin is Joodse muziek nooit meer helemaal hetzelfde. Je eerste 'luistertraining' krijg je tijdens de lezing: Irwin laat je een breed palet aan schitterende en inspirerende muziek horen.

[cursus]8034[/cursus]

Eli Content. So much I gazed on beauty

De overzichtstentoonstelling met dertig jaar werk en leven van de Nederlandse kunstenaar Eli Content (76) is alweer enkele maanden in het Joods Historisch Museum te zien. Misschien ben je al eens gaan kijken, en ben je onder de indruk geraakt van wat de 76-jarige ‘huiskunstenaar’ van het JHM in die jaren op papier en doek heeft gezet. Toch is er altijd nog iets meer te ervaren, en daarvoor is een rondleiding langs de kunstwerken een echt aanrader.
Omdat rondleidingen in het JHM uitsluitend voor georganiseerde groepen worden gegeven (en voor 'gewone' bezoekers dus niet beschikbaar zijn), heeft Crescas in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier op dinsdag 3 maart een rondleiding gepland, speciaal voor Crescasianen.
We maken er een echt uitje van: na afloop is er koffie/thee met naar keuze een bolus, brownie of boterkoek.
Mis deze unieke gelegenheid niet, en meld je snel aan op onze website!

Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Vers van de pers komt Aan het einde van de nacht, de nieuwe roman van Nir Baram (1976), een universeel verhaal over vriendschap en familie, verdriet en liefde.
De man in de rode mantel van Julian Barnes is een tijdsbeeld van Parijs in de Belle Époque, opgeschreven in een kleurrijke, historische roman over dr. Samuel-Jean Pozzi (1846-1918), die naam maakte als gynaecoloog, dandy en rokkenjager die verkeerde met grote namen als Oscar Wild, Sarah Bernard en Alfred Dreyfuss.
En hoe gaat het met u, dokter Sacks? is de liefdevolle, onopgesmukte biografie van neuroloog Oliver Sacks (1933-2015), geschreven door journalist en Sacks' vriend van tientallen jaren Lawrence Weschler.

Uitgelicht

Trompettist, dirigent en arrangeur Lex van Weren (1920-1996) verwierf na de oorlog veel aanzien als leider van het populaire City-theaterorkest, maar hij werd bijna even bekend vanwege zijn rol als trompettist in het vernietigingskamp Auschwitz. Vermaak bieden, dat deed Van Weren in opdracht van de Joodse Raad: de kinderen van de in de Hollandsche Schouwburg geïnterneerden bezighouden. Hij kende die plek goed: tijdens de eerste jaren van de Duitse bezetting speelde hij in het Joodsch Symphonie Orkest - orkesten hadden hun Joodse leden moeten ontslaan, en zo konden ze toch blijven optreden, in wat toen niet de Hollandsche maar de Joodsche Schouwburg heette.
Lex van Weren vertelde zijn oorlogsverhaal meerdere malen. Hij kon er begrip voor opbrengen dat zijn belevenissen vaak niet of nauwelijks werden geloofd. "De menselijke overlevingsdrift kent in extreme omstandigheden geen grenzen. Ik kan het zelf soms bijna niet geloven."
Dick Walda kreeg Lex van Weren in 1980 zover dat hij zijn ongelofelijke geschiedenis als gevangene nummer 163848 aan hem wilde vertellen. Trompettist in Auschwitz. Herinneringen van Lex van Weren is nu, na een aantal herdrukken, opnieuw uitgegeven, en van een inleiding voorzien door trompettist Erik Vloeimans.
In 1990 maakte de TROS een documentaire met en over Lex van Weren. terugkijken kan hier.

In het Engels

The Newish Jew­ish Ency­clo­pe­dia: From Abra­ham to Zabar’s and Every­thing in Between is een zeer hedendaagse aanvulling op de Encyclopaedia Judaica, die inmiddels tot 22 delen is uitgegroeid. Stephanie Butnick, Liel Leibovitz en Mark Oppenheimer, de auteurs van The Newish Jew­ish Ency­clo­pe­dia, vormen het dynamische drietal achter de populaire podcasts die Tablet Magazine onder de naam Unorthodox de wereld in stuurt. De ondertitel From Abraham to Zabar's and Everything in Between dekt de lading volledig. Op 352 fraai vormgegeven pagina's wordt alles wat onder 'Joods' kan worden ondergebracht, in woord en beeld verklaard. Het boek is serieus maar de luchtige toon detoneert daarbij allerminst.
Júist door de speelse presentatie is The Newish Jew­ish Ency­clo­pe­dia ook bijzonder geschikt voor wie meer wil weten over het Jodendom, en ook erg leuk voor mensen die alles (denken te) weten. Wie het boek nu bestelt heeft het op tijd in huis voor de Sjoeche Pubquiz die Crescas samen met NIW en Maccabi organiseert!
Times of Israel bezocht de redactieburelen van Tablet en sprak met de makers van het boek.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Ook bij de Amsterdamse Boekhandel wordt het gesprek aangekondigd dat Bertien Minco op zondag 16 februari zal hebben met Ronit Palache naar aanleiding van bloemlezing uit het oeuvre van Ischa Meijer Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan.
 • Arnon Grunberg zat op 24 januari aan tafel bij Op1 om te praten over zijn indrukwekkende boek Bij ons in Auschwitz.
 • Op woensdag 12 februari wordt bij de Gentse boekhandel Limerikch 'Der verirrte Kosmopolit. Joseph Roth in den Niederlanden und Belgien* feestelijk gepresenteerd. Klik hier voor meer informatie.
 • De recente roman Leugenaar van Ayelet Gundar-Goshen is een groot succes. Er zijn plannen om het boek te verfilmen.
 • Op het literaire weblog Tzum verscheen in de aanloop naar de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz een essay in twee delen over Strepen aan de hemel van G.L. Durlacher. Schrijfster Ellen Krol herlas het origineel én de door Jessica Durlacher herziene uitgave uit 2015.
 • Schrijver Özcan Akyol schreef voor het AD een column. Zijn tekst is een must read.
 • Kreupelhout (originele titel: Hain – Geländeroman) van Esther Kinsky wordt op dinsdag 11 februari gepresenteerd in het Goethe-Institut in Amsterdam. De Nederlands germanist Jerker Spits zal met Esther Kinsky over haar nieuwe roman in gesprek gaan.

Vers uit de ramsj geplukt

De jodenvervolging in foto's, Nederland 1940-1945 (2019) is in derde druk nu voor de introductieprijs in de uitverkoop gegaan. Historici René Kok en Erik Somers ontdekten tijdens de tien jaar waarin ze aan het boek werkten een onbeschrijfelijke schat aan zelden of nooit gezien materiaal. Het boek vertelt een chronologisch verhaal; dit keer zijn de foto's echter geen illustratie daarvan, maar een op zichzelf staande beeldgeschiedenis. In ons Boekennieuws van 15 februari 2019 bespraken wij De jodenvervolging in foto's, Nederland 1940-1945 in de rubriek Uitgelicht.
Marisha Pessl debuteerde in 2006 overrompelend met Special Topics in Calamity Physics. De roman/thriller speelt zich af rond Blue van Meer, een buitengewoon intelligent meisje dat met haar excentrieke vader, die professor is, van de ene naar de andere academische buitenpost verhuist. In de mysterieuze sterfgevallen die daar plaatsvinden, blijkt een wereld van raadsels en geheimen schuil te gaan. Blue zet al haar scherpzinnigheid en kennis van literatuur, filosofie en wetenschap in om het mysterie op te lossen, maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn.
In The Periodic Table (2012) vertelt Primo Levi (1917-1987) over zijn leven, als chemicus en als overlevende van de Duitse concentratiekampen. Elk van de 21 chronologisch geordende verhalen, die ieder een chemisch element als titel en thema hebben, onthult als in een scheikundeproef de verschillende fasen van Levi's leven.

Boekenopruiming bij Crescas!

Wij zijn op kantoor aan het opruimen, en daarbij kwam een flink aantal Jiddisje boeken uit een kast.
Het gaat om verschillende titels uit de Jiddische Bibliotheek. Je ziet op de afbeelding om welke het gaat.

We hebben uit deze boeken twee sets van tien titels die we ter overname aanbieden voor € 15,-.
Van sommige titels hebben we, los van deze twee sets, slechts enkele exemplaren. Ook daarmee kunnen combinaties worden gemaakt.
Mail ons op info@crescas.nl als je belangstelling hebt!

Muziek, de sleutel tot de ziel van Israël

De uitspraak uit de titel geldt zeker voor Israëlische muziek en zang. Wat Israëli's voelen, waar ze naar verlangen en waarom, dat ligt erin besloten.

Zan Nadir, de band van Gilad Nezer, speelt 'Israël 67-95 in Songs', een programma met Israëlische lichte muziek waarin deze beladen periode in de Israëlische geschiedenis centraal staat.

Op dinsdag 11 februari, twee dagen na Toebisjwat, treedt Gilad met Zan Nadir op bij de LJG Amsterdam. De muziek wordt geïllustreerd met videofragmenten van zelden vertoond archiefmateriaal en interviews met mensen die erbij betrokken waren.
Ook als je geen Ivriet kent, kunt je alles goed volgen: alle liederen en videofragmenten zijn in het Nederlands vertaald.

Klik hier voor een voorproefje.

Via Crescas krijg je een speciale korting op de toegangsprijs: als je vóór 9 februari reserveert, betaal je slechts €10.-.

Om te reserveren stuur je een mail (met in de titel: via Crescas), naar Gilad Nezer g.nezer@gmail.com, o.v.v. je naam en het aantal kaartjes.
Maak je betaling over naar Stichting KeyNote, NL20 RABO 0152 2037 53  o.v.v. 'Concert 11 februari'. Vergeet niet daarbij je naam te vermelden! 
Je kaartjes liggen op 9 februari op naam voor je klaar bij de kassa.

In de pauze van het programma kun je Israëlische hapjes en drankjes kopen.

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Coevorden: In de voormalige synagoge is van 31 januari tot 15 september een tentoonstelling te bezoeken over de concentratie- en vernietigingskampen van nazi-Duitsland met uniek materiaal uit Auschwitz, Dachau, Theresienstad en het doorgangskamp Westerbork.
 • Groningen: Klompen & Kamelen is de titel van de bijzondere verhalenbundel met korte verhalen van 48 Nederlanders en Vlamingen van alle generaties, geloofsovertuigingen en beroepsachtergronden over hun Israëlische ervaringen, anekdotes en avonturen. Het boek, in eigen beheer uitgegeven, wordt gepresenteerd op dinsdag 4 februari in de Synagoge aan de Folkingestraat. Voorafgaand aan de boekpresentatie spreken Awraham meijers en kemal Rijken in een 'talkshow' over de voors en tegen van alija maken (hem emigreren naar Israël).
 • Amsterdam: Stichting Kol Isha oganiseert op woensdag 5 februari een benefietavond voor Israëlische kinderen met Down syndroom.
 • Leeuwarden: Germa Greving, directeur van museum Het Pakhuis in Ermelo, vertelt zondag 9 februari in het Historisch Centrum Leeuwarden over het lot van Eva en Bram Beem, de kinderen van Rosette en Hartog Beem.
 • Groningen: De reizende tentoonstelling 'Componisten in oorlogstijd' strijkt op zondag 9 februari neer in de Synagoge aan de Folkingestraat, en zal daar te zien zijn tot en met 10 mei. Voorafgaand aan de opening wordt de muziektheatervoorstelling 'De blues van Dick Kattenburg' opgevoerd. Klik hier voor meer informatie daarover.
 • Amsterdam: De Amerikaanse schrijfster en historica Anne Applebaum spreekt op dinsdag 4 februari in de Rode Hoed over 'The future is now - propaganda and fake news'.
 • Amsterdam: In De Balie kun je dinsdag 11 februari de Canadese Buzzfeed journalist Craig Silverman horen. Hij was een van de eersten die in 2014 de term fake news gebruikte. Hij gaat in gesprek met vakgenoten over de situatie In Nederland.
 • Delft: De Israëlische mezzosopraan Naama Liany zingt in Synagoge Delft op zondag 13 februari liederen van Claude Debussy, Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Marc Lavry en Mikis Theodorakis, en noemt haar programma 'Gaia – Walking the ancient paths'.
 • Den Haag: In het CHAJ-centrum aan de Spaarwaterstraat houdt Claudien Glaudemans op zondag 23 februari een lezing over Joodse Hagenaars in Nederlandse werkkampen.

En dan nog dit: Het Zuidelijk Toneel zoekt voor Theater na de Dam X Keti Koti verhalen van mensen uit Tilburg en omstreken die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt of een verbintenis hebben met de koloniale geschiedenis van Nederland en hierover in gesprek willen gaan met jongeren. Meer informatie op hzt.nl.

Hartog Beem en het levende Jiddisj

Hartog Beem was leraar Duits op middelbare scholen in Zierikzee, Dordrecht, Leeuwarden en Hilversum en kwam in de Joodse Gemeentes in die plaatsen in contact met mensen die nog Jiddisj spraken. Daar werd de basis gelegd voor de boeken die hij schreef over het Jiddisj en in het bijzonder de varianten ervan die zich in de Nederlandse taal hebben genesteld. Het zijn standaardwerken geworden, en de spelling die hij in zijn taalboeken hanteert, gold lange tijd als leidend.
Dankzij Hartog Beem is het Jiddisj in Nederland nooit helemaal uit beeld geraakt, terwijl het aantal mensen die deze taal nog beheerste, na de Tweede Wereldoorlog heel klein was geworden.
In de Joodse Bibliotheek vind je zowel het alom geprezen Jerosche. Jiddische spreekwoorden en zegswijzen uit het Nederlandse taalgebied als Uit Mokum en de Medienne (1974). Van Jerosche verscheen tot vreugde van jiddisjisten, neerlandici en andere linguïsten in 1998 de derde, gewijzigde en aangevulde herdruk, 28 jaar na de tweede.

In onze culturele agenda vind je deze week een aankondiging van een lezing over Eva en Bram Beem, twee van de drie kinderen van
Hartog Beem (1892-1987). Zij werden in februari 1944 opgepakt en gedeporteerd. Vader Hartog zou ze ruim veertig jaar overleven.

Crescas heeft enige jaren geleden de online cursus Jiddisj opgezet waarmee je in dertig korte lessen Jiddisj leert lezen en schrijven. Grammatica komt aan bod, je krijgt korte filmpjes te zien waarmee je de uitspraak van het Jiddisj leert, en oefeningen waarmee je je leesvaardigheid vergroot.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • The Forward schrijft over tekenaar Jason Polan die op 37-jarige leeftijd overleed. Hij maakte naam met zijn project 'Every Person in New York'.
 • Özcan Akyol geeft in het AD ongezouten zijn mening over wat er gebeurt op Nederlandse scholen als daar aandacht wordt gegeven aan de Sjoa.
 • Huffington Post schreef vijf jaar geleden over de elf miljoen slachtoffers van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zes miljoen Joden, vijf miljoen niet-Joden. Onverminderd actueel!
 • Op Holocaust Remembrance Day, maandag 27 januari, circuleerde op Facebook een ongelofelijk mooie uitvoering op YouTube van 'El male rachamim', met daarbij de naam Jordi Savall. Deze barokspecialist is niet de zanger, dat is cantor Shlomo Katz in een opname uit 1950. Hier is de link naar YouTube.
 • Het moest er een keer van komen: het ultieme recept voor falafel. Op jamiegeller.com lees je hoe Jamie Geller, "the queen of New York falafel", ze maakt.
 • Ronald Lauder, president van het World Jewish Congress, hield een toespraak tijdens de herdenking in Auschwitz op 27 januari.
 • 'The Girl With The Red Coat' is integraal opgenomen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 • Eliesha Wiesel, de zoon van Eli Wiesel, vertelde aan New York Post hoe het is om op te groeien met een wereldberoemde overlevende van de Sjoa als vader.
 • Bij de Nationale Opera ging deze week Giuseppe Verdi's geliefde opera 'Nabucco' in première. Daar is iets mee aan de hand, getuige de recensie op Basia Con Fuoco.

En tot slot:
Lion Tokkie is voor het onderzoek naar de werkkampen in Nederland en de tentoonstelling in het Amsterdamse Bos in het najaar op zoek naar nazaten van Joodse mannen die hebben gewerkt in het Amsterdamse Bos ‘t Zand, Havelte, Schiphol Oost (of ons niet bekende plaatsen). Heb je documenten, foto’s van je Joodse ouders en/of grootouders, genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Laat het Lion weten met een mail naar Ltokkie@werkkampen.nl.

Het geheugen van oost

Wie op geheugenvanoost.amsterdam in het zoekveld het woord 'Joden' intikt, krijgt maar liefst 504 resultaten te zien.
Ze staan door elkaar, maar als je een categorie kiest aan de linkerkant van de pagina, heb je meteen meer overzicht.

Voor de items zorgt voormalig geschiedenisdocent en tegenwoordig 'chroniqueur' Frits Slicht, geboren in 1954 in Amsterdam. Sinds een aantal jaren schrijft hij op geheugenvanoost.nl verhalen over het Joodse verleden van de Transvaalbuurt.

Shalom Japan

De volgende keer dat je in New York bent, moet je toch echt naar South Williamsburg, Brooklyn NYC, om te gaan eten in restaurant Shalom Japan. Daar staat chef Aaron Israel in de keuken. Hij is getrouwd met de Japanse Sawako Okochi. Samen bedachten ze een hoogst ongebruikelijke vorm van 'fusion' koken, zodat je in hun succesvolle restaurant Shalom Japan nu wonderlijke combinaties kunt eten. Matseballen in de ramen is misschien nog wel de meest voor de hand liggende combinatie. Aaron bakt ook challe, maar net weer iets anders dan je gewend bent …

31 januari - 7 februari

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van de week: op Canvas wordt zaterdagavond de speelfilm 'Ida' uitgezonden. Deze film uit 2013 speelt zich af in Polen, begin jaren zestig, en zou kunnen worden gezien als road movie over identiteit.
Aflevering 7 van de Geert Maks serie 'In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt', zondagavond op NPO 2, gaat over Polen en de wijze waarop daar na de val van de Muur de geschiedenis steeds meer naar de eigen hand wordt gezet.
Meer geschiedenis dinsdagavond, eveneens op NPO 2: de 2Doc. documentaire 'Ganz: How I Lost my Beetle'. Over de Joodse uitvinder Josef Ganz, in 1932 de bedenker van de Volkswagen Kever, die daar in het nationaal-socialistische Duitsland geen erkenning voor krijgt, noch profijt.


vrijdag 31 januari

 • Arte, 09.50: 1944: Bomben auf Auschwitz? (1944: Should we bomb Auschwitz?) (2019). Het verhaal van Rudolf Vrba en Alfred Wetzler, twee gevangenen die in 1944 ontsnapten uit het vernietigingskamp.
 • Arte, 11.20: Die Kinder von Markt Indersdorf (2018). In 1945 werd in het district Dachau het eerste opvangcentrum voor vluchtelingenkinderen geopend.
 • NPO 2 Extra, 00.30: Night Will Fall. Hitchcocks "Lehrfilm für die Deutschen" (2014). Alfred Hitchcock was één van de filmmakers die de bevrijding van de concentratiekampen in 1944 en 1945 met de camera vastlegde. Zijn film belandde onvolledig in het archief en werd pas kortgeleden gereconstrueerd.

zaterdag 1 februari

 • NPO 2 Extra, 19.05: Musea op NPO2 Extra. Afl.: Kamp Westerbork. Canvas, 22.05: Nachtwacht. Afl.: "De manier waarop we met de Holocaust omgaan is te eenzijdig en werkt het antisemitisme in de hand", zegt historicus Nico Wouters. Hij gaat in debat met André Gantman, politicus en vooraanstaand woordvoerder van de Joodse gemeenschap, en met Annemiek Gringold, conservator van het Amsterdamse Sjoa-museum.
 • Canvas, 22.55: Ida (2013). Polen, 1962. Net voor ze haar geloften aflegt, krijgt het weesmeisje Anna te horen dat ze nog een tante heeft die haar wil spreken. Anna verlaat het klooster waar ze is opgevoed, en hoopt eindelijk te weten te komen wat er met haar familie is gebeurd tijdens de nazibezetting. Omdat tante Wanda het antwoord schuldig moet blijven, neemt ze Anna mee op een speurtocht door Polen om dat te achterhalen. De Guardian noemt de film "an eerily beautiful road movie."

zondag 2 februari

 • Arte, 11.00: Vergessene Schätze des Mittelmeers. Afl.: Das Israel Museum, Jerusalem. Het museum, dat hoog boven de stad uittorent, vertelt de geschiedenis van het Joodse volk, maar ook van vele andere volkeren.
 • NPO 2, 15.25: Mevrouw de Premier (2019). Golda Meir, de eerste en enige vrouw die ooit over Israël regeerde. Op basis van getuigenissen van voor- en tegenstanders en zeldzame archiefbeelden vertelt de documentaire het verhaal van Meirs dramatische premierschap, van haar verrassende opkomst en iconische internationale status als "koningin van het Joodse volk" tot haar tragische en eenzame ondergang.
 • NPO 2, 16.17: Naches. Afl.: Astrid van Helden, 'Soprano Absurdo' met een stembereik van vier octaven.
 • BBC 2, 16.50: The train (1964). In briljant zwart-wit gefotografeerde avonturen- c.q. Tweede Wereldoorlog-film over een fanatieke Oberst die verantwoordelijk is voor het transport van geroofde kunstschatten richting Heimat. Als het aan de loc-machinist en de stationschef ligt, haalt zijn trein de Frans-Duitse grens niet eens.
 • NPO 2, 20.35: Het Israël van Heertje en Bromet. Afl.: Illegaal. Raoul en Frans bezoeken Joodse kolonisten. Ze praten zowel met mensen die in nederzettingen wonen als met mensen die tot inkeer zijn gekomen. Ook bezoeken de heren de militaire rechtbank, waar een activist wordt berecht voor zijn geweldloze protesten tegen de nederzettingen.
 • NPO 2, 22.10: In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt. Afl. 7. Aan de goede kant van de geschiedenis. Toen Europa van de nazi's werd bevrijd, kreeg Polen te maken met inmenging van de Sovjet-Unie. De echte vrijheid kwam pas dertig jaar geleden, nadat de muur viel. Sindsdien is Polen bezig zijn nationale identiteit vorm te geven, waarbij de geschiedenis door velen nogal selectief wordt ingezet.
 • TV5 Monde, 23.07: Rendez-vous à Atlit (2014) (Atlit). Tragikomedie over Cali en haar twee zussen Darel en Asia, die elkaar ontmoeten omdat het huis dat ze van hun ouders hebben geërfd, moet worden verkocht. Tussen saamhorigheid en lachbuien komen twijfel en oude ruzies naar boven.
 • ZDF, 23.45: ZDF-History. Afl.: Das Ende - Die letzten 100 Tage des Zweiten Weltkriegs. Eind januari 1945 stonden de geallieerde legers aan de grenzen van het Duitse Rijk, zowel in het oosten als in het westen. Het einde van de oorlog was in zicht en toch eiste de laatste fase van de strijd de meeste doden.
 • NPO 2, 23.49: Naches. Afl.: Marie Locher, initiatiefneemster voor een historische modeshow met kleding van Joodse warenhuizen. Met de verzameling van Joke van Dijk stappen we terug in de tijd, en ontstaat er een feest van herkenning voor hen die al een tijdje meelopen, maar dan niet op de catwalk.

maandag 3 februari

 • NPO 2 Extra, 22.40: Stage and Screen - A Tribute to Leonard Bernstein. Concertopname uit 2015 van BBC Proms concert 67.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Versuchskaninchen Heimkind (2020). In de Bondsrepubliek Duitsland zijn vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren zeventig kinderen en jongeren die in kindertehuizen en psychiatrische instellingen verbleven, het slachtoffer geworden van medische proeven van artsen en farmaceutische bedrijven.
 • Arte, 0.50: Sex, Lügen und Social Media. Der Fall Anthony Weiner (2016). Documentaire over de Amerikaanse politicus Anthony Weiner. Hij heeft torenhoge ambities en tegelijkertijd een verbijsterend gebrek aan zelfcontrole. In korte tijd brengt hij zichzelf niet één, maar twee keer voor het oog van de gehele natie ten val.

dinsdag 4 februari

 • NPO 2, 22.40: 2Doc. Afl.: Ganz: How I lost my beetle. Josef Ganz is Joods en in 1932 uitvinder van de Volkswagen Kever, een lichte en wendbare auto die iedereen zich kan permitteren. Maar in het Duitsland van Hitler is geen plek voor een Joodse uitvinder. De documentaire vertelt het tragische verhaal van de man wiens ontwerpen en ideeën leidden tot de uitvinding maar die uiteindelijk alles kwijtraakt. In de film brengen Ganz' familie en bewonderaars zijn verloren erfgoed weer tot leven.
 • NPO 2 Extra, 22.50: John Williams and Steven Spielberg - The Adventure Continues (2017). Documentaire over de samenwerking tussen filmmaker Steven Spielberg en componist John Williams, die al 43 jaar voortduurt.

woensdag 5 februari

 • Arte, 13.45: Lauf Junge lauf (2013). Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlucht de negenjarige Srulik uit het getto van Warschau. Om te overleven moet hij zijn Joodse identiteit verborgen houden en net doen alsof hij een Pools katholiek weeskindje is. Als hij na de oorlog een onderkomen vindt in een Pools katholiek gezin denkt hij eindelijk veilig te zijn, maar de herinneringen uit zijn vroegere leven blijven terugkomen.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Afl.: Roel Coutinho, emeritus hoogleraar, arts, epidemioloog, microbioloog en voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, een onderdeel van het RIVM. Van zijn hand is net Epidemieën en pandemieën verschenen, deel 67 van de serie Elementaire Deeltjes.
 • NPO 2, 00.20: Mevrouw de Premier (2019). Golda Meir, de eerste en enige vrouw die ooit over Israël regeerde. Op basis van getuigenissen van voor- en tegenstanders en zeldzame archiefbeelden vertelt de documentaire het verhaal van Meirs dramatische premierschap, van haar verrassende opkomst en iconische internationale status als "koningin van het Joodse volk" tot haar tragische en eenzame ondergang.

donderdag 6 februari

 • BBC 2, 16.05: Yentl (1983) van en met Barbra Streisand. Gebaseerd op het boek Yentl, The Yeshiva Boy van Isaac Bashevis Singer. Volgens Steven Spielberg het beste regiedebuut sinds Citizen Kane.

vrijdag 7 februari

 • NPO 2 Extra, 23.30: Benjamin Herman - Project S. Op 4 mei 2018 verscheen het album 'Project S', gemaakt voor de gelijknamige documentaire over de Citroën SM. Herman bewerkte de soundtrack tot complete nummers en gaf daarmee een concert.