vrijdag 10 januari 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 10 januari 2020 jaargang 16, nummer 1
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Het fenomeen Dr. Ruth, aka 'Grandma Freud'

Het fenomeen Dr. Ruth, aka \'Grandma Freud\'

Bijna 92 is ze, Karola Ruth Westheimer, wereldwijd bekend als Dr. Ruth. In 1980, toen haar eerste radioprogramma de ether in ging, begon in Amerika haar snelgroeiende faam als sekstherapeut. Haar streven: een einde maken aan de Amerikaanse preutsheid in en buiten de slaapkamer. Tot op de dag van vandaag voorziet Dr. Ruth, die inmiddels cultstatus heeft bereikt, de Amerikanen van haar opvattingen en wijsheden op het gebied van seks, liefde en relaties.
In 2019 werd een documentaire gemaakt over deze opmerkelijke vrouw. Ze vertelt daarin zelf over haar carrière, haar grootste successen én haar door de Sjoa overschaduwde jeugd.
Op donderdag 6 februari kun je, samen met de Amerikaans-Nederlandse psychologe en relatietherapeute Julie Wagschal kijken naar deze documentaire. Als de tijd het toelaat - de documentaire duurt 1 uur en 40 minuten - kan Julie nog iets vertellen over het belang van Dr. Ruths bevindingen en die afzetten tegen recentere onderzoeksresultaten.

Schrijf je hier in op onze website als je deze boeiende lezing wilt bijwonen.

Klik hier voor de trailer van de film.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Eten in Tel Aviv, honderd procent 'plant-based'

Eten in Tel Aviv, honderd procent \'plant-based\'

Begin november 2017 werd Tel Aviv door de Britse krant The Independent uitgeroepen tot "vegan capital of the world". De stad telde toen al vierhonderd restaurants waar je 'plant-based' kunt eten, en dat aantal zal, ruim twee jaar later, ongetwijfeld nog flink zijn gestegen. En de combinatie Tel Aviv en eten wás al hot …

In onze twee kookworkshops 'Vegan in Tel Aviv' leert Esther Erwteman je 'plant-based' koken, een manier van voedselbereiding die nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is.
Ze heeft voor Crescas een superlekker lunchmenu samengesteld met voornamelijk onbekende Israëlische gerechten, en dat alles zonder boter, kaas en eieren. Immers, met een dérgelijke overweldigende keus aan verse groenten, kruiden en vruchten kun je dierlijke producten zonder enig probleem laten staan!

We hebben nog rie plaatsen vrij in de keuken van Esther's Cookery, maar wacht niet te lang: als die zijn opgevuld is vol dus écht vol!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Wegens groot succes herhaald: The Band's Visit

Wegens groot succes herhaald: The Band\'s Visit

Bikur Ha-Tizmoret, het verhaal over de Egyptische politiefanfare die, op weg naar een optreden in een Arabisch cultureel centrum, verdwaalt in Israël en daar met drie locals de nacht moet doorbrengen, maakte als film een ware zegetocht langs vele internationale festivals en werd ruim vijftig maal bekroond, ongetwijfeld mede door de fabelachtige Ronit Elkabetz (1964-2016) in de rol van de eenzame caféhoudster Dina.

Lev Cinema vertoont deze onweerstaanbare komedie op donderdag 23 januari. Na afloop van de film vertelt Gilad Nezer, chazzan bij de LJG Amsterdam, over Midden-Oosterse muziek en sluit de avond af in de hoopvolle geest van de film met een aantal vredesliederen uit het Midden-Oosten.

Voor deze genoeglijke filmavond hebben we nog plaatsen vrij. Klik hier als je daarbij ook een kopje soep en een broodje wilt, en hier als je aan de film en Gilads muzikale omlijsting voldoende hebt.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Mis het niet, de Sjoeche Pubquiz!

Mis het niet, de Sjoeche Pubquiz!

Zaterdag 15 februari is het zover: de tweede editie van de Sjoeche Pubquiz. Dit keer heeft Maccabi Nederland zich aangesloten bij Crescas en het NIW, het dynamische duo dat de eerste editie organiseerde.

We hebben plek voor tien teams van vijf personen. We spelen acht rondes met tien vragen per ronde over Joodse geschiedenis, beroemdheden, Israël, Joods Nederland, religie, cultuur en wat nog meer onder de paraplu 'Joods' te schikken is.

Heb jij je team al samengesteld? Zo niet, schrijf je dan snel in met vrienden of collega's, en ga je alvast grondig voorbereiden: voor het winnende team is er naast eeuwige roem en speciale aandacht in het NIW, een heel aardige hoofdprijs!

We kunnen uiteraard niet garanderen dat we voor 'losse' inschrijvingen voldoende mensen zullen hebben om een team mee samen te stellen.

We hebben een video-opname van de vorige pubquiz: klik hier om een indruk te krijgen van deze gezellige en leerzame bijeenkomst!

Aanmelden met je team doe je op onze website.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In Mijn naam is Selma kijkt Selma van de Perre (1922) terug op haar leven, dat begon zoals talloze andere levens, maar waarin de genadeloze loop van de geschiedenis door haar Joodse afkomst bepalend zou worden.
Van Arnon Grunberg verschijnt Bezette gebieden, dat door de uitgever wordt omschreven als "een hartverscheurende, maar ook zeer komische roman over het verleden dat toekomst en heden overwoekert, over schuldige affaires op onschuldige plekken, en onschuldige affaires op schuldige plekken."
In De laatste getuige vertelt Eva Fastag (1917) bij monde van Pieter Serrien hoe zij Kazerne Dossin (de Belgische tegenhanger van Westerbork, bij Mechelen) en de Sjoa overleefde.

Uitgelicht

Aan de vooravond van Chanoeka, zaterdag 21 december 2019, overleed in haar woonplaats Middelburg dichter en beeldend kunstenaar Chawwa Wijnberg. Ze werd 77 jaar. Haar uitgeverij In de Knipscheer plaatste een prachtig IM, hier te lezen.
In maart 2019 verscheen daar Chawwa's laatste dichtbundel Het ontbreken hoor je niet. Alle thema’s die Wijnberg in haar dertigjarig bestaan als dichter beschreef, komen erin samen: haar oorlogsverleden met de existentiële angst en het grote missen, het geluk van de liefde en de vreugde over de grootsheid van kleine zaken als het groeien van gras en madeliefjes bij de voordeur, intens beleefd maar ook met humor beschouwd. Maar ook haar bittere woede om de liefdeloosheid en haat die de wereld in hun greep lijken te hebben, en haar zorg om hoe het toch verder moet.
De Zeeuwse krant PZC bezocht de schrijfster bij het verschijnen van de nieuwe bundel voor een interview. Wijnbergs overlijden was aanleiding voor een mooi IM, ook de Volkskrant plaatste een necrologie.

Mooie woorden schreef collega-dichter en vriend Paul Gellings op zijn website: "Op weg naar Chawwa en haar geliefde Marianne in de trein door de zilverigheid van winternevel over landerijen. Het sprookje (1942-2019) is uit. En het sprookje begint weer, het verhaal van de herinnering."
Op de Facebookpagina van Chawwa staan nu talloze, intens ontroerende reacties op haar dood, maar je vindt er ook de gedichten, overdenkingen en afbeeldingen waarmee ze onverbiddelijk en onvermoeibaar de aandacht vestigde op zaken die haar raakten, en dat waren en vele.
De website chawwawijnberg.nl blijft in de lucht: daar is heel veel te lezen, te zien en te overdenken.
Haar nagedachtenis zij tot zegen.

In het Engels

Een onvervalste 'gothic' roman, deze keer, The Hotel Nev­ersink van Adam O’Fal­lon Price. Dit donkerromantische verhaal is een familiesage, moordmysterie en spookverhaal inéén. Liefhebbers van Edgar Allan Poe zullen er vleugjes van The Fall of the House of Usher in ontdekken.
The Hotel Neversink begint in Liberty, New York, maar de handeling verplaatst zich al snel naar de vergane glorie van de Catskills, ooit een geliefd vakantie-oord voor Joodse families, waar de steenrijke Joodse immigrant Asher Sikorski in 1931 hotel The Neversink opent.

Het hotel moet het kroonjuweel van de ‘Borscht Belt' worden. De onderneming wordt een commercieel succes, tot er kinderen van gasten op onverklaarbare wijze spoorloos verdwijnen. Daarmee heeft de reputatie van het hotel een onuitwisbare smet opgelopen. Jaren later probeert Lenny Sikorski, de kleinzoon van Asher, uit alle macht het hotel draaiende te houden, terwijl achternicht Alice alles op alles zet om erachter te komen wie er achter de verdwijningen heeft gezeten.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Pieter van Os is zaterdag 11 januari bij Boekhandel Blankevoort om te vertellen over Liever dier dan mens: Een overlevingsverhaal, het onwaarschijnlijke verhaal van Marilka - Mala Rivka Kizel - Shlafer en de spelonken van de Europese geschiedenis waarin zich dat afspeelde. Indien haar gesteldheid het toelaat - Mala is nu 93! - zal de hoofdpersoon van het boek zelf ook aanwezig zijn.
 • Op vrijdag 17 januari is Arnon Grunberg te gast bij Boekhandel Blankevoort, waar collega-schrijver Anneke Brassinga hem zal interviewen over zijn nieuwe roman Bezette gebieden.
 • 25 jaar na zijn dood verschijnen er drie boeken van en over Ischa Meijer. Bij Prometheus komen Ischa's drie autobiografische boeken Brief aan mijn moeder, Een rabbijn in de tropen en Hoeren uit in de bundel Zó, en niet anders. Bij dezelfde uitgeverij verschijnt een herdruk van Gijs Groentemans Ischa, verhalen van vrienden, familie en vrouwen. Ronit Palache zocht voor Ik heb niets ­tegen antisemieten, ik lééf ervan (Arbeiderspers) teksten bij elkaar waarin Meijer zich uitspreekt over zijn Joodse afkomst. Op zondag 16 februari is Palache bij Crescas voor een vraaggesprek met Bertien Minco, waarin ze vertelt over de totstandkoming van deze bloemlezing. Daar kun je bij zijn: klik hier om je aan te melden!
 • Op Literair Nederland wordt Het huisje aan de sloot (1950) van Carry van Bruggen afgestoft en herlezen. Het artikel vermeldt niet dat het boekje in de Joodse Bibliotheek digitaal kan worden gelezen of gedownload.

Vers uit de ramsj geplukt

Het lied en de waarheid (2017) is het magnum opus van Helga Ruebsamen (1934-2016), een magistrale roman waarin heimwee, verlies en onschuld de leidmotieven zijn.
De truc (2016) is de debuutroman van Emanuel Bergmann (1972) waarin de hoofdpersonages geloven dat goochelen (lees: magie) kan zorgen voor wonderen en lichtheid en duisternis elkaar op ingenieuze wijze afwisselen in een verhaal dat zich afspeelt in nazi-Duitsland en het Los Angeles van nu.
Een buitenkansje om The Seven Good Years. A Memoir (2016) van Etgar Keret te bemachtigen. Hij ontdekt dat je zelfs in de meest onwaarschijnlijke situaties toch iets goeds kunt ontdekken.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Delft: In het Filmhuis in Delft programmeert Synagoge Delft op maandag 13 januari de documentaire 'Het geheugen van Auschwitz', waarin de vraag wordt gesteld hoe de herinnering aan een van de gruwelijkste plekken uit de geschiedenis bewaard moet/kan worden. Na afloop is er ruimte voor discussie met Manfred van Eijk, de regisseur van de film.
 • Amsterdam: Het Menasseh ben Israel Instituut organiseert op donderdag 23 januari in de Uilenburgersynagoge het veertiende Amsterdam Yiddish Symposium, getiteld 'Yiddish knights'. Meer informatie en inschrijven op mbii.nl.
 • Amsterdam: De conservering van cultureel erfgoed op de Westelijke Jordaanoever (en ook elders in het Midden-Oosten) wordt voortvarend aangepakt. In de lezing 'Heritage and the Cultural Struggle for Palestine' op donderdag 23 januari bij Spui 25 komen diverse deskundigen aan het woord.
 • Apeldoorn: Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, opent op zondag 26 januari 2020 het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden bijna 1300 patiënten en personeel van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch naar Auschwitz gedeporteerd. Voortaan is er een permanente plek om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te blijven vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te blijven bespreken. Lees hier meer over de opening

Tourist Guide to Warsaw: komedie en melodrama inéén

Tourist Guide to Warsaw: komedie en melodrama inéén

De spetterende voorstelling 'Tourist Guide to Warsaw' is in januari te zien in de regie van de gerenommeerde Israëlische acteur en 'comedy wizard' Iftach Ophir.
De oerversie van 'Tourist Guide to Warsaw' werd gespeeld in 1999 in het Habima Theater in Tel Aviv, met in de hoofdrol de grande dame van het Israëlische toneel Lia Koenig. Daarna ging het stuk op wereldtournee, en werd in 2013 in het Yiddishpiel Theatre in Tel Aviv in een Jiddische versie gespeeld, opnieuw met Lia Koenig als leading lady.

'Tourist Guide to Warsaw' is een donkere komedie waarin met een fikse dosis intelligente humor en tegelijkertijd op een diepgaande manier de kwestie aan de orde komt van de eerste en tweede generatie Sjoa-overlevenden en hun claims met betrekking tot tijdens Tweede Wereldoorlog geroofde bezittingen. Beide generaties moeten in het reine komen met zichzelf en met het verleden, en dat alles in een wereld waarin geld een belangrijke drijfveer dan wel schier onoverkomelijke hobbel is.

Ondertussen woedt er, temidden van alle perikelen, ook een oorlog tussen moeder Marga Weissberg en zoon Yosef. De eerste keert terug naar het Polen van haar jeugd, zoon Yosef, mislukt als echtgenoot en als kunstschilder, lijdt onder zijn jeugd die werd gedomineerd door de Sjoa en door zijn moeder.

De hoofdrollen worden gespeeld door Iftach Ophir (Yosef) en Erga Netz (Marga Weissberg) Yasmin Kedar, Nathan Yamin en Eliza Zakrzewska.

Deze even hilarische als ontroerende komedie wordt gespeeld in het Hebreeuws en is voorzien van Engelse boventiteling, en is in januari 2020 slechts zeven keer in Nederland te zien. Klik hier voor locaties en plaatsbespreking.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

De Joodse bruiloft, een uniek verhaal

De Joodse bruiloft, een uniek verhaal

In het hart van de vooroorlogse Joodse wijk in Leeuwarden is in de Holocaust Herdenkingsweek, van 23 januari tot en met 31 januari, een indrukwekkende theatervoorstelling te zien, gebaseerd op het boek De Joodse bruiloft, een koffer vol oorlogsgeheimen (2018) van journalist Auke Zeldenrust. De voorstelling begint met een wandeling door de Joodse buurt, begeleid door huidige bewoners van de wijk, en eindigt in Zalen Schaaf, een van de oudste theaters van Nederland. Daar wordt de voorstelling gespeeld, met Auke Zeldenrust zelf als 'ceremoniemeester' en verteller.

Klik hier voor meer informatie.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Uit de Joodse Canon
1830: ook voor Joden een betekenisvol jaartal

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

1830 is het jaar waarin de Belgische Revolutie, Belgische Omwenteling of Belgische Opstand plaatsvond, de gewapende opstand tegen koning Willem I der Nederlanden die tot afscheiding van de zuidelijke provincies en de onafhankelijkheid van België zou leiden.

De Zuidelijke Nederlanden (lees: België) waren het conservatieve beleid van de Nederlandse koning Willem I beu, en groeiend ongenoegen was er op allerlei terrein. Het Nederlands was, in het goeddeels Frans georiënteerde België, van hogerhand tot voertaal bestempeld, de rooms-katholieke kerk, waartoe het merendeel van de bevolking behoorde, werd door de protestantse koning niet meer dan gedoogd, en wie al te duidelijk bezwaar aantekende tegen diens repressieve beleid, kon rekenen op zware strafmaatregelen.
Het Historisch Nieuwsblad publiceerde in juni 2011 het artikel De revolutie begon in het theater, waarin de directe aanleiding, een opvoering van de opera La Muette de Portici van Daniel François Esprit Auber (1782-1871), wordt uiteengezet als de start van de Belgische Opstand.

Er is een goede reden waarom dit stukje Belgische geschiedenis een plaats heeft gekregen in de Canon van 700 jaar Joods Nederland. De Joodse bevolking in de Noordelijke Nederlanden wilde maar al te graag laten zien dat zij de nog maar enkele decennia tevoren verkregen burgerrechten ten volle verdiende, en sloot zich aan bij de troepen die de revolterende Belgen in toom trachtten te houden.

De Nederlandse generaal David Hendrik baron Chassé had in zijn grote legerdivisie, waarmee hij het fort Antwerpen tegen de Belgische opstandelingen verdedigde, heel wat Joodse soldaten, en de baron stak zijn lof voor hen niet onder stoelen of banken: "Het strekt mij tot een wezenlijk genot (…) mijn gevoelen over de Israëlieten, onze medeburgers, als soldaten, mede te delen. Gedurende twee jaren heb ik op de Citadel van Antwerpen een groot aantal onder mijn bevel gehad. In al dien tijd hebben zij de beste bewijzen van moed, trouw, krijgstucht en volharding gegeven. Als man van eer kan ik verzekeren, dat, zoo mijn leeftijd niet vervlogen ware, en ik opnieuw een veldtogt moest ondernemen, ik mij zeer gelukkig zoude achten, over eenige duizende dier brave soldaten het bevel te voeren." Dat het patriottisme van de Joden niet door iedereen op waarde werd geschat, lees je in het lemma Belgische opstand in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Raquel Montoya-Lewis is Joods, vrouw en 'native Amercan', en is benoemd tot opperrechter, meldt Kveller met onverholen trots.
 • In Jamie Oliver rolde van de ene verbazing in de andere toen hij kennismaakte met het fameuze Israëlische ontbijt. Times of Israel citeert hem en heeft een korte video.
 • Een lijstje met opzienbarende restaurants in Tel Aviv die je niet zomaar op het spoor komt: lees in No Camels welke dat zijn en waar je ze vindt!
 • Ook al zijn alle decemberfeestdagen weer achter de rug, een bijzonder 'kerstverhaal' in The New Yorker is té leuk om nog een jaar op de digitale plank te laten liggen.
 • Dankzij Israel21c komen je avocado's binnenkort wellicht ook uit Portugal.
 • De Britse Simon Phippen (1932) is in het najaar van 2019 uit de administratieve dood herrezen. Tablet Magazine heeft het ontroerende verhaal.
 • Jonet meldt dat zangeres Achinoam - Noa - Nini in maart naar Amsterdam komt voor een concert met muziek van Bach.

Website van de week
Jewish Book Week

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Jewish Book Week is een literair festival dat jaarlijks plaatsvindt in Londen. Joodse schrijvers en andere Joodse, bij literatuur betrokkenen komen er spreken over een breed scala aan onderwerpen en thema's in fictie, poëzie en non-fictie waarin 'Joods' leidend is.
Het huidige tijdsgewricht en het politieke klimaat in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld zijn onvermijdelijk - gerenommeerde schrijvers en debutanten hebben er allen hun zegje over te zeggen.

Jewish Book Week 2020 gaat van start op zaterdag 29 februari en loopt tot en met zondag 8 maart.

Kijk voor de meest recente informatie op Facebook, en houd ook jewishbookweek.com in de gaten voor het laatste nieuws over de evenementen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Uncle Chaim

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Abie wil koste wat het kost de schijn ophouden dat hij uit een doodgewoon gezin komt. Maar hij heeft een groot geheim: zijn geestelijk gehandicapte oudere broer Chaim waar hij van jongs af aan niets mee te maken wilde hebben. Abie realiseert zich dat hij er niet aan ontkomt zijn zoon Danny te vertellen over diens gekke oom met zijn bizarre gedrag. Pas als hij het bestaan van broer Chaim bekendmaakt, kan die eindelijk echt deel worden van de familie.

Times of Israel volgde in 2004 de opnames van 'Uncle Chaim'.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
10 - 17 januari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tips: deze week op vrijdag en zaterdag veel aandacht voor jazzmusicus Benjamin Herman.
Zondagavond is op NPO 2 extra, 'The Elegant Universe' te zien, waarin natuurkundige Brian Greene uitgebreid ingaat op Einsteins snaartheorie.


vrijdag 10 januari

 • NPO 2 Extra, 18.25: 50 jaar de Benjamin. Benjamin Herman is één van de bekendste en populairste Nederlandse jazzmuzikanten, die met zijn spel en zijn stevige geluid een inspiratiebron is voor verschillende generaties jonge saxofonisten. Aansluitend: concertregistratie van het project Benjamin Herman concert Project S.

zaterdag 11 januari

 • NPO 2 Extra, 18.40: VPRO Vrije Geluiden. Afl.: Giovanca ontvangt in deze laatste televisie-uitzending samen met Melchior Huurdeman vier gasten: de Nederlandse zangeres van Kaapverdische afkomst Dina Medina, de operazangeres die alle gebruikelijke hokjes achter zich liet Tania Kross, componist, rietblazer en éminence grise Theo Loevendie, en dé jazzheld van ons land Benjamin Herman.
 • NPO 2, 23.05: Close up. Afl.: Garry Winogrand - fotograaf (2018). Fotograaf Garry Winogrand (1928-1984) werkte in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw als straatfotograaf en legde in zijn werk de veranderende Amerikaanse samenleving vast. Door op spontane wijze gewone mensen en hun dagelijks leven in beeld te brengen, ontwikkelde hij de voor hem kenmerkende 'snapshot' stijl, die tegenwoordig allesbepalend is in de moderne beeldcultuur. 

zondag 12 januari

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. Met in het tweede uur deel 2 van het gesprek met Selma van de Perre ('Mijn naam is Selma').
 • NPO 2, 20.35: Het Israël van Heertje en Bromet (2019). Achtdelige serie waarin Raoul Heertje en Frans Bromet naar Israël reizen, het land dat ze goed kennen en waar ze zich, mede door hun Joodse achtergrond, onlosmakelijk mee verbonden voelen. Maar het land roept ook vragen, irritatie en soms boosheid bij hen op.
 • NPO 2 extra, 21.30: The Elegant Universe (2003). Natuurkundige Brian Greene gaat uitgebreid in op Einsteins snaartheorie. Afl. 1: Einstein's Dream.
 • NPO 2, 0.05: Naches. Afl.: Rose Rodriques Pereira, dichter, schrijfster en moeder. Haar laatste boek is een high fantasy roman over een gezin dat in een oude boerderij gaat wonen en terechtkomt in een verborgen aardrijk. Het dagelijks leven vormt haar inspiratiebron, met zonen die liever in hun eigen wereld leven.

maandag 13 januari

 • NPO 2, 17.15: De strijd. Aflevering 6: De oorlog. De sociaal-democratie en de vakbeweging waren niet goed voorbereid toen Nederland in 1940 door Duitsland werd bezet.

dinsdag 14 januari

n.v.t.


woensdag 15 januari

 • Mezzo, 17.24: Jazz a Vienne. Klarinettist Yom speelt met zijn band The Wonder Rabbis zijn befaamde mix van klezmer en andere muziekstijlen.

donderdag 16 januari

 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen spreekt met Melcher de Wind, zoon van de Joodse psychiater Eliazar (Eddy) de Wind (1916 - 1987) over diens kampdagboek Eindstation Auschwitz, dat deze maand na tal van perikelen eindelijk verschijnt.

* vrijdag 17 januari*

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner amphora banner jonet banner joodsamsterdam banner luna3 banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven