vrijdag 6 december 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 6 december 2019 jaargang 15, nummer 42
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Lev Cinema vertoont: Disobedience

Lev Cinema vertoont: Disobedience

Op de tweede van de drie filmavonden die Crescas samen met Lev/JMW organiseert presenteren we je Disobedience, de verfilming van het gelijknamige boek van Naomi Alderman.

Centraal in de film staan het leven in een religieuze gemeenschap en de moed om uit te breken, met de hartsvriendinnen Ronit en Esti als hoofdrolspelers. De jonge vrouwen zijn samen opgegroeid in Londen in een orthodox-Joods milieu. Hun wegen scheiden zich als Ronit kiest voor een carrière als fotograaf in Amerika, en Esti trouwt met een een rabbijn in opleiding in Londen. Wanneer Ronits vader overlijdt, komt ze terug uit New York. In Londen bloeit de liefde tussen haar en Esti weer op. De omgeving ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan.
Na afloop van de film vertelt Naomi Italiaander openhartig over haar keuze om uit het orthodoxe milieu te stappen, en wat daarvan de gevolgen zijn geweest.

Je kunt de film komen zien op donderdag 9 januari. Je hebt de keus tussen film mét soep&broodje of alleen de film.

Klik op het plaatje voor een voorproefje van Disobedience.

De eerste Lev Cinema is al deze maand: op donderdag 19 december vertonen we de bekroonde film Va, Vis et Deviens (2005), waarin de geschiedenis van de tienduizenden Ethiopische Joden die in 1984 naar Israël emigreerden, wordt verteld door de ogen van één enkel kind.
Er zijn nog plaatsen, dus klik hier om je aan te melden!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Vegan in Tel Aviv!

Vegan in Tel Aviv!

Het zal je niet zijn ontgaan: de combinatie eten en Tel Aviv is hot!
Je kunt er fantastisch eten, wat de meesten van onze lezers vast wel weten, en vegetarisch koken is er tot ongekende hoogte gestegen. Nog niet zo heel lang geleden werd de stad zelfs uitgeroepen tot "vegan capital of the world."

Crescas haakt daarop in met twee kookworkshops 'Vegan in Tel Aviv'. Esther Erwteman, die de workshops zal leiden, noemt ze "plant based."
Voor ons bedacht ze een lunchmenu met voornamelijk onbekende Israëlische gerechten, en dat alles zonder boter, kaas en eieren. Immers, met een dérgelijke overweldigende keus aan verse groenten, kruiden en vruchten kun je dierlijke producten zonder enig probleem laten staan!

Omdat het aantal plekken in de keuken van Esther's Cookery beperkt is, raden we je aan je snel in te schrijven: vol is echt vol!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Joodse genealogie: vind je eigen 'Verborgen verleden'!

Joodse genealogie: vind je eigen \'Verborgen verleden\'!

Was je al lang van plan om eindelijk eens die stamboom op te zetten, maar kwam het er niet, omdat je niet wist hoe je eraan moet beginnen? Grijp dan nu je kans!

Op dinsdag 28 januari en dinsdag 4 februari geeft Harmen Snel, expert Joodse genealogie, twee workshops over Joodse genealogie, en krijg je uitleg hoe beginners een stamboom kunnen opzetten. Hij gaat uitgebreid in op de valkuilen in het Joodse stamboomonderzoek, de specifieke problemen betreffende ontbrekende registers, naamgeving en dergelijke, en legt uit waarom er grote verschillen bestaan tussen het onderzoeken van een Asjkenazische of een Sefardische familie.
De tweede les, dinsdag 4 februari, vindt plaats in het Stadsarchief van Amsterdam, waar Harmen je een beetje vertrouwd zal maken met de zaal en vooral: je wegwijs maakt in de verschillende zoekopties.
Kortom: 'Verborgen verleden' gaat Joods!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

"Antisemitisme gaat niet alleen over de plek van de Jood in de samenleving. Het is een voorloper van een algemene ontbinding van een samenleving, van een angst voor de ander, van geweld tegen de ander. De Jood is de eerste die die naam krijgt", betoogt de Parijse rabbijn Delphine Horvilleur (1974) in Bespiegelingen over het vraagstuk van het antisemitisme (Réflexions sur la question antisémite), dat deze week verscheen.
De nieuwe dichtbundel van Nachoem Wijnberg draagt de titel Afscheidswedstrijd. Termen uit de voetballerij, zoals buitenspel, aanvallers, verdedigers en strafschop, lopen als een rode draad door de gedichten en leveren de lezer haakjes om de betekenis van de kwatrijnen te begrijpen.
Theologe Magda van der Ende onderzocht de rol van vrouwen in de Bijbel, en ontdekte dat de meesten van hen hun naamsbekendheid te danken hebben aan hun positie als vrouw of moeder van een belangrijke mannelijke Bijbelse figuur. De schrijfster koos de Joodse mystieke kabbala met de tien sferen als basisstructuur voor haar boek Zeg me, wie ben je… Tien bijbelse vrouwen en kabbala. "Elk druppeltje wijsheid dat niet verloren gaat maar doorgegeven wordt komt de mensheid ten goede."

Uitgelicht

Gabriele Tergit (1894-1982) werd als Elise Hirschmann geboren in Berlijn in een welgestelde Joodse familie. Ze studeerde geschiedenis, filosofie en sociologie en promoveerde in 1925. Als kritisch rechtbankverslaggeefster bouwde ze een goede reputatie op, maar echte naamsbekendheid kreeg ze in 1932, toen haar roman Käsebier erobert den Kurfürstendamm verscheen. In 1933 vluchtte ze, samen met haar echtgenoot Heinrich Julius Reifenberg naar Tsjechoslowakije en belandde via Palestina in 1938 uiteindelijk in Londen, waar ze als schrijfster totaal onbekend was. Tergit was al lid van de schrijversorganisatie PEN, en van 1957 tot 1981 werkte ze als secretaris voor de PEN-afdeling van Duitstalige auteurs in het buitenland. Ze overleed in Londen in 1982.
In Käsebier verovert de Kurfürstendamm schetst Tergit haarscherp de Berlijnse samenleving tijdens de late Weimarrepubliek. Zij doet dat via de Berlijnse volkszanger Georg Käsebier, die in 1929 wordt 'ontdekt' nadat een beroemd schrijver een juichend krantenartikel over hem heeft geschreven. Hoogtepunt van de hype rond Käsebier is de bouw van een naar hem vernoemd theater aan de Kurfürstendamm, het uitgaanscentrum van Berlijn. De arme Käsebier wordt van zijn roem niet veel wijzer: Jan en allemaal weet er ongegeneerd een graantje van mee te pikken. Maar Käsebier, die niet meer is dan een middelmatig performer, is geen garantie voor blijvend succes: tal van financiële drama's en het faillissement van de kwaliteitskrant Berliner Rundschau door het beleid van zijn onscrupuleuze directeur, laten zien dat men flink heeft misgegokt.
Käsebier verovert de Kurfürstendamm is het eerste van twee boeken van Tergit: in het voorjaar van 2020 verschijnt haar magnum opus, de familiegeschiedenis De Effingers.

In het Engels

In Dutch Girl: Audrey Hep­burn and World War II beschrijft schrijver en biograaf Robert Matzen het leven van Hollywoodster Audrey Hepburn in het door de nazi's bezette Nederland. Tussen haar tiende en vijftiende woonde ze op verschillende plekken in en rond Arnhem en was voornamelijk bezig met klassiek ballet, haar grote passie. Hepburn zelf wilde over de oorlogsjaren weinig kwijt en ook over haar moeder, behept met onmiskenbare nazi-sympathie, zweeg ze zorgvuldig. Toch komt Hepburns verleden, mede door de bijdragen van de Nederlandse onderzoekers Maddie van Leenders en dr. Hans Visser ’t Hooft, met alle ups en downs goed in beeld. Dat Hepburn zich na de oorlog met hart en ziel inzette voor UNICEF is een bekend feit, maar dat ze actief bij het verzet betrokken was, zal wellicht niet iedereen weten, en evenmin dat ze hielp bij de verzorging van gewonden. Matzen heeft zijn best gedaan om zijn eigen onderzoek te doen en niet alles wat al over Hepburn geschreven was, klakkeloos als waarheid te beschouwen. In zijn boek ontstaat nu een genuanceerder beeld van de jonge Audrey, én van wéér een stukje van het leven in bezet Nederland.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Sami Tamimi en Tara Wigley, co-auteurs van de Ottolenghi-bestsellers Jeruzalem, Ottolenghi - Het Kookboek en Simpel, reisden door Bethlehem, Oost-Jeruzalem, Nabloes, Jenin, Haifa, Akko, Nazareth, Galilea en de Westelijke Jordaanoever. In het voorjaar van 2020 verschijnt hun culinaire reisverslag Falastin.
 • Assaf Gavron, schrijver van 'De nederzetting' en in 2015 winnaar van de WIZO-literatuurprijs, reisde dit najaar in de voetsporen van Amos Oz aan de hand van 'In the Land of Israel' (1993). Zijn verslag lees je in Tablet Magazine.

Vers uit de ramsj geplukt

Daniel Rozensztroch is een bezeten verzamelaar van alledaagse dingen, mits ze mooi zijn in zijn ogen. In Spoon (2017) brengt hij een visuele ode aan een van de meest universeel herkenbare en geliefde objecten uit ons dagelijks leven, de lepel …
Om in het bezit te komen van Jerusalem, the Biography (2017) van Simon Sebag Montefiore, zul je moeten intekenen (link onder de titel). In het boek beschrijft hij de grootse geschiedenis van de Eeuwige Stad aan de hand van de levens van koningen, veroveraars, soldaten en bouwers, van koning David, Nebukadnezar, Caesar en Jezus tot Ariel Sharon; een stad bewoond door Macedoniërs en Perzen, Grieken en Romeinen, Palestijnen en Israëli's.
Voor Ik hoorde het Jodinnetje snikken (2013) verzamelde Jacob Stelwagen 101 getuigenissen over oorlog, bezetting en bevrijding in Fryslân. De gedachten en belevenissen van Friezen, Duitsers, Duitsgezinden en geallieerden die de bezettingsjaren zelf hebben meegemaakt, laten zien hoe gewone mensen reageren en handelen in een extreme situatie en welke invloed die op vele mensenlevens heeft gehad.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

125 jaar nalatenschap van de ANDB, in De Burcht

125 jaar nalatenschap van de ANDB, in De Burcht

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) organiseert een aantal feestelijke activiteiten om te vieren dat de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) 125 jaar geleden werd opgericht.
In de Burcht, het schitterende, door Berlage gebouwde vakbondsgebouw van de ANDB aan de Henri Polaklaan nummer 9, vertellen story tellers op locatie de levensverhalen van vijf bekende en minder bekende inspirerende leden en bestuurders van de bond: Salomon Kleerekoper, Jan van Zutphen, Betje Lazarus, Louis Gans en Henri Polak. Ze geven een inkijkje in hun idealen en dadendrang en laten zien hoe groot de betekenis van de ANDB was. De monumentale Burcht is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, maar kan nu van binnen worden bewonderd.

Kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes hebben op basis van het archief van de ANDB een prachtige lichtprojectie gemaakt waarmee zij de geschiedenis van de bond zichtbaar en voelbaar maken. Deze lichtkunst is tot en met 29 december dagelijks van 17 tot 22 uur te bewonderen.

Klik hier voor meer informatie.

In het Joods Historisch Museum loopt tot en met 1 maart 2020 de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad, gemaakt in nauwe samenwerking met het IISG.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: 'Exil-fotografen in Amsterdam tijdens het interbellum' is een van de activiteiten van het Stadsarchief in het kader van de fraaie tentoonstelling 'Modern Perspectives. Foto & Film Amsterdam 1920-1940'. Bij te wonen op zondag 15 december.
 • Amsterdam: Het beste dat het Eurovisie Songfestival de afgelopen vijftig jaar heeft voortgebracht is zondag 15 december mee te beleven in de Ziggo Dome tijdens het Grote Songfestivalfeest. De line-up kent maar liefst vier Israëlische songfestivalwinnaars: Netta Barzilai, Dana International, Izhar Cohen en Gali Atari.
 • Dordrecht: Het Ivrietkoor Al Naharot bestaat inmiddels ruim zeven jaar, en het grijpt dit heugelijke feit aan voor een feestelijke Chanoekaviering op dinsdag 17 december in de eigen repetitieruimte (mail je komst naar ivrietkooralnaharot@gmail.com, dan krijg je de locatie te horen).
 • Amsterdam: Onder de titel 'De Joodse Diaspora in Perspectief' hebben het Menasseh ben Israel Instituut, het Nederlands Genootschap voor Joodse Studiën en de UvA woensdag 18 december een studiedag georganiseerd in het auditorium van het JHM over de huidige stand van zaken in het onderzoek naar de vroege diaspora.

In de Digibieb
In de Digibieb: Joodsche Kinderliedjes

In de Digibieb

De Sinterklaasliedjes jengelen misschien nog een beetje na, maar de radio vervangt ze meteen naadloos door muzikale kerstbomen en aanverwante zaken.
Wij kijken ook vast vooruit: Chanoeka begint op zondag 22 december, en daar horen heel andere liedjes bij. Maar wie kent ze nog?

Die vraag stelde Clara Asscher-Pinkhoff zich toen ze in 1912 haar bundel Joodsche Kinderliedjes uitbracht en ze van een nieuwe toonzetting liet voorzien.

Uitgeverij Amphora Books moet van de onsterfelijke charme van deze bijna honderd jaar oude kinderversjes overtuigd zijn geweest toen in 1980 de heruitgave, met illustraties van Leo Pinkhof, het licht zag. De inleiding bij die editie zegt: "Het zijn feestelijke liedjes, die betrekking hebben op hoogtijdagen uit het joodse jaar." De 'tijd van toen' wordt in deze onvergetelijke liedjes doorgegeven aan de jonge generatie, en er zullen vast en zeker nog oudere lezers zijn die ze zich herinneren met de oude melodieën.
In het voorwoord vraagt Clara Pinkhof (toen nog zonder Asscher) zich af of deze Joodse kinderliedjes nog wel nodig zijn. "Ze zijn gemaakt doordat Joodsche kinderen op een bijzondere Joodsche school mij in den Channoeko-Sinterklaastijd vroegen of we nu geen Sinterklaasliedjes gingen leeren." Clara, onderwijzeres in hart en nieren, droomde ervan dat kinderen thuis en op "de Joodsche school" liedjes zouden zingen. "Als het eens werkelijkheid werd! Maar ik ben al heel blij als er een paar kinderen zijn, die hun Joodsche leven van thuis in deze liedjes terugvinden en die ze daarom graag zingen."

Ze zijn toch zoo aardig, die Channoeko-lichtjes;
Ze kijken ons aan, net als kleine gezichtjes,
Zoo vroolijk en blij.
Zoo mooi, dat we telkens er naar moeten kijken,
Zoo licht, dat ze haast wel op zonnetjes lijken,
Die vlammetjes-rij.

Ze luisteren toe, hoe we allemaal zingen?
Van ’t Channoeko-feest en van heel mooie dingen,
En knikken er bij,
Maar is het zoo laat, dat w’in bed zijn gekropen,
Dan houden ze ook niet hun oogjes meer open,
Dan slapen ook zij.

Als je het boekje van de Digitale Joodse Bibliotheek op je eigen computer of tablet binnenhaalt, vind je de melodie van 'Channoeko' op pagina 17.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • 'Zoon van Mokum', de documentaire van Saskia van den Heuvel over Salomon Rodrigues ‘Monne’ de Miranda, diamantbewerker en vanaf 1916 vakbondsbestuurder van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB), gaat op zondag 15 december in een besloten voorstelling in première. Meer op de Facebookpagina van de film.
 • VRT News heeft het verhaal achter de 'Antwerpse handjes', de Joodse banketbakker Jos Hakker.
 • Probeer het je voor te stellen: Hitler, Trotsky, Tito, Freud en Stalin leefden in 1913 allemaal tegelijk in Wenen. BBC News dook dit bijzondere stukje geschiedenis op.
 • Op YouTube in iets meer dan één minuut maar liefst negen baanbrekende wetenschappelijke mijlpalen waarmee Israël negen procent van TIME magazine’s 100 Best Inventions for 2019 bezet.
 • Voor Mosaic Magazine zocht Philologos uit waar de naam 'Saracenen' vandaan komt.
 • De Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie maakte bekend dat op 3 december hun erelid Ze'ev Bar op 88-jarige leeftijd is overleden. Hij zal zeer worden gemist. Lees hier meer. Zijn genealogisch testament is te lezen op nljewgen.org.
 • Israel21C schrijft over het Elements Café in Tsfat, waar je, dankzij de kookkunsten van Zev Padway, een voormalige Hare Krishna, plant-based én glutenvrij kunt eten.

Website van de week
Epicurious!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De populaire food website Epicurious besteedt in 2019 ruim aandacht aan het Chanoeka-gerecht bij uitstek: latkes!

De redactie van het blad is flink losgegaan: de traditionele aardappellatkes krijgen gezelschap van latkes van zoete aardappel, van courgette, zelfs latkes van aardperen (ook wel jerusalem artichokes, nu volop te krijgen!).
Ook de toppings worden niet vergeten, er is zelfs een recept met de spannende titel Latkes with Lots of Sauces.

Dus wie vanaf 22 december elke dag een andere latke op tafel wil zetten: enjoy the ride, en vergeet niet voldoende olie in huis te halen …

Wij wensen onze lezers alvast Chanoeka sameach!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Ohad Naharin en Batsheva: Ehad Mi Yodea

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

'Echad mi jodea' ken je als het aftelliedje uit de Haggada dat aan het eind van de seder worden gezongen. De roemruchte Israëlische choreograaf Ohan Naharin, die in 1990 aantrad als artistiek leider van de Batsheva Dance Company, maakte er in datzelfde jaar een dans van.
Deze charismatische stoelendans met de dansers in traditionele chassidische kledij was destijds zijn 'visitekaartje' en inmiddels een wereldhit die altijd weer enorme indruk maakt.
Overigens was de choreografie in Israël aanleiding voor een grote controverse, die zo hoog opliep dat de voor festiviteiten voor het vijftigjarig bestaan van Jeruzalem geplande uitvoering moest worden geannuleerd.

De ontstaansgeschiedenis van 'Echad mi jodea' werd uitgezocht door Midnight East.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
6 - 13 december

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van deze week. Zondagnacht vertoont BBC 2 de speelfilm Defiance, over een groep Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert te overleven in de bossen in het oosten van Polen.
Vrijdagavond bij NPO 2 Extra in de serie 'Six over Rembrandt' de aflevering 'Rembrandt - de Oriënt'. De kunstenaar was uitermate nieuwsgierig naar hoe de wereld er in het exotische Oosten uit zag. Maar klopten de conclusies die hij trok uit de beelden die hij onder ogen kreeg?


vrijdag 6 december

 • Arte, 9.30: Kleine Germanen. Eine Kindheit in der rechten Szene (2018). Onthutsende documentaire die toont hoe kinderen van dag tot dag wordt geleerd vreemdelingen te haten. Elsa weet zich te bevrijden en vertelt hoe het voelt om op te groeien in een wereld waar nationale identiteit boven alles staat.
 • NPO 2 Extra, 9.35: Jordi Savall - Jerusalem. De Catalaanse gambist en dirigent Savall brengt musici uit Israël, Palestina, Syrië, Armenië en Turkije samen in 'Project Jerusalem, Jerusalem: City of two Peaces - Heavenly Peace and Earthly Peace'.
 • NPO 2, 21.05: Andere Tijden Special: WOII in amateurfilm. Een selectie uit vele uren uniek, door amateurs gemaakt beeldmateriaal laat zien hoe het leven in Nederland er tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzag.

zaterdag 7 december

 • NPO 1, 10.25: Close up. Afl.: Richard Artschwager - Shut up and look. De eigenzinnige en rebelse Artschwager (1923-2013) maakte sculpturen en schilderijen. Hoewel zijn werk tegenwoordig voor honderdduizenden dollars van eigenaar wisselt, werd de kunstenaar nooit echt beroemd.

zondag 8 december

 • Arte, 13.40: Die goldene Zeit in Andalusien (2018). Joden moslims en christenen leefden van de achtste tot in de vijftiende eeuw vreedzaam naast elkaar. Een voorbeeld voor onze eigen tijd, poneert deze Amerikaanse documentaire uit 2018.
 • NPO 2, 15.25: Leegstaand Monument (2019). Documentaire over het voormalig Joods Werkdorp in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Na jarenlange leegstand zijn er nu plannen om er Oost-Europese flexwerkers te huisvesten, en dat zorgt voor onrust.
 • NPO 2, 16.20: Naches. Afl.: Sopraan en "troubadour van het Jiddisje lied" Lucette van den Berg.
 • ZDF, 23.55: Die Superhelden der Geschichte: Von Odysseus bis Mandela. Helden zijn er altijd en overal. Wat beweegt ze? Politiek activiste Sophie Scholl (1921-1943) moest haar verzet tegen de nazi's met de dood bekopen.
 • BBC 2, 0.00: Defiance (2008). Een groep Joden probeert in de Tweede Wereldoorlog te overleven in de bossen in het oosten van Polen.
 • Arte, 1.15: Amen (2002). Indringende verfilming door Costa-Gavras van Der Stellvertreter van Rolf Hochhut, waarin een gelovige SS-er besluit dat de hele wereld zou moeten weten hoe Joden in de concentratiekampen met Zyklon B worden vergast. De reactie van de wereld blijft uit, tot zijn verbijstering.

maandag 9 december

n.v.t.


dinsdag 10 december

 • Arte, 13.55: Zeit des Erwachens (Awakenings) (1990). Indrukwekkend drama gebaseerd op het gelijknamige boek van neuroloog Oliver Sacks die eind jaren zestig van de vorige eeuw in het Mount Sinai ziekenhuis in New York patiënten met slaapziekte behandelde en zijn ervaringen noteerde. In de hoofdrollen Robert de Niro en Robin Williams.
 • TV 5 Monde, 22.59: Apocalypse, la paix impossible (1918-1926) (2018). Na afloop van de Eerste Wereldoorlog stevent de wereld onstuitbaar af op een volgende apocalyps.

woensdag 11 december

 • NPO 2, 22.55: 2Doc. Afl.: Parallel, een ode aan de verbeelding. Choreografe Ruth Meyer keert terug naar de bron van haar verbeeldingskracht: haar onderduiktijd in de Tweede Wereldoorlog. Samen met heel verschillende kunstenaars en choreografen creëert ze een dansmozaïek als ode aan de fantasie.
 • NPO 2, 10.00: Leegstaand Monument (2019). Documentaire over het voormalig Joods Werkdorp in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Na jarenlange leegstand zijn er nu plannen om er Oost-Europese flexwerkers te huisvesten, en dat zorgt voor onrust.

donderdag 12 december

 • NPO 2, 23.00: Het uur van de wolf. Afl.: Harvey Weinstein - Untouchable (2019). Hollywood, het systeem van entertainment, geld en eindeloze mogelijkheden, legde de roemruchte filmproducent geen strobreed in de weg: hij was "the sheriff in town" en waande zichzelf gevrijwaard voor alles.

vrijdag 13 december

 • NPO 2, 13.20: Het uur van de wolf. Afl.: Harvey Weinstein - Untouchable (2019). Hollywood, het systeem van entertainment, geld en eindeloze mogelijkheden, legde de roemruchte filmproducent geen strobreed in de weg: hij was "the sheriff in town" en waande zichzelf gevrijwaard voor alles.
 • NPO 2 Extra, 18.10: Six over Rembrandt. Afl.: Rembrandt - de Oriënt. De kunstenaar was uitermate nieuwsgierig naar hoe de wereld er in het exotische Oosten uit zag. Hij kocht prenten van matrozen en handelaars die terugkwamen van hun verre reizen, maar wat hij er precies op zag, wist hij niet. Zo noemde hij sommige figuren op zijn schiderijen 'Joden', maar de vraag is of die omschrijving klopt.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner propra banner amphora banner jonet banner luna3 banner joodsamsterdam banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven