vrijdag 15 november 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 15 november 2019 jaargang 15, nummer 39
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Jigal Krant bracht in het voorjaar van 2018 met zijn bekroonde kookboek TLV de keuken van Tel Aviv naar Nederland. Nu gaat de reis andersom: in TLV - De culinaire stadsgids wijst hij de Nederlander de weg naar 'zijn' Tel Aviv.
Treinen op dood spoor verwijst naar de transporten die vanuit kamp Westerbork vertrokken naar Theresienstadt, Auschwitz en Meuselwitz. De Joodse Oostenrijker Fred Schwarz (1923-2012) heeft ze allemaal gezien, de bijna honderd deportatietreinen en dagelijks ervaren dat het leven van de gevangen Joden in het kamp altijd draaide om de trein. Op archief.ntr.nl kun je hem zelf aan het woord horen.
In Een jongensleven vertelt Stephen Fry met bijna onverdraaglijke eerlijkheid en zelfkennis en tegelijk onweerstaanbare humor over de elf jaren die hij op een kostschool doorbracht, tot hij als achttienjarige jonge man zijn eigen keuzes kon maken.

Uitgelicht

In Verloren in de tijd van Einstein gaat historicus David Wertheim op zoek naar Alfred Coppel Elsbach, de in Oss in 1896 geboren filosoof wiens filosofische inzichten in de betekenis van de relativiteitstheorie in zijn tijd internationale aandacht kregen, ook van Albert Einstein, die in 1905 zijn relativiteitstheorie had ontwikkeld.
Elsbach maakte in 1931, niet lang na het verschijnen van het Encyclopaedisch handboek van het moderne denken, waaraan hij als een van vijf auteurs meewerkte, een einde aan zijn leven.
Wie was deze telg uit een Joodse familie van slagers en industriëlen in Oss?

Hoe kwam hij in aanraking met enkele van de grootste filosofen en natuurkundigen van een door oorlog en wetenschappelijke ontwikkelingen snel veranderende wereld? Waarom schreef hij over de relativiteitstheorie? En wat maakte dat hij als 34-jarige niet verder wilde leven? Wertheim neemt de lezer mee op zijn zoektocht naar het antwoord op deze en andere vragen.
Uiteindelijk mondt het boek uit in een verkenning van de mogelijkheden en de onmogelijkheden om het verleden terug te halen. En waarom zouden wij dat eigenlijk willen?

In het Engels

Niet nieuw maar wel spannend is The Golem of Paris (2015) van Jonathan Kellerman (1949), schrijver van onder meer 33 thrillers. Samen met zijn zoon Jesse (1978), met twaalf romans op zijn naam, verzon hij een nieuw avontuur waarin Los Angeles' detective Jacob Lev een dubbele moord uit 2004 probeert op te lossen.
Daarvoor moet hij naar Parijs, waar moorden worden gepleegd die sterk aan zijn zaak doen denken. Tijdens het onderzoek beginnen het verre en niet zo verre verleden en de hoofdfiguren van zijn moordzaak op beangstigende wijze door elkaar heen te lopen. Voor Jacob Lev is er geen ontkomen aan - ook zijn eigen verleden speelt mee.
Vader en zoon Kellerman weven een net waarin een bovennatuurlijk, tot leven gebracht kleiwezen en de keiharde hedendaagse realiteit van de politie in Oost-Europa verstikkend in elkaar grijpen. Een echte page turner!

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Meir Shalev heeft met zijn boek De wilde tuin, aantekeningen van een wildtuinier de WIZO-Literatuurprijs 2019 gewonnen. De WIZO leesclubs lezen voor de WIZO-Literatuurprijs 2020 De onsterfelijken van Chloe Benjamin, Het beloofde feest van Ilay den Boer, De akte van mijn moeder van András Forgách, Vrachtbrief van Miriam Guensberg, Wijzigingen bijhouden van Sayed Kashua en Salomonsoordeel van Robert Vuijsje.
 • Gideon Samson wint de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor kinderliteratuur voor de verhalenbundel Zeb., dat vorige maand ook de Gouden Griffel ontving. Volgens de jury voegt Samson "een uniek absurdistisch geluid toe aan de Nederlandse jeugdliteratuur."
 • Maastricht: Samuel Levie, chefkok en vader, bedacht voor Eten met Nijntjes vijf korte verhalen waarin Nijntje op ontdekkingstocht gaat, en maakte er veertig eenvoudige, gezonde en voornamelijk vegetarische recepten bij. Zondag 17 november om 12.15 uur kun je komen proeven bij Boekhandel Dominicanen.
 • Amsterdam: Fotograaf Chris de Bode zocht kinderen in noodsituaties op en maakte, in opdracht van Save the Children, indrukwekkende portretten. Het eindresultaat is het prachtige Droomboek, dat woensdag 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, bij Scheltema wordt gepresenteerd.
 • Amsterdam: Het in deze nieuwsbrief uitgelichte boek Verloren in de Tijd van Einstein, op zoek naar de waarheid achter A.C. Elsbach van David Wertheim wordt op donderdag 28 november officieel gepresenteerd in het auditorium van het Joods Historisch Museum/Menasseh Ben Israel Instituut. Reservering noodzakelijk.

Vers uit de ramsj geplukt

De grote boekenroof (2017) van Anders Rydell vertelt het verhaal van een van de meest angstaanjagende ambities van de nazi's: de inzet van boeken als wapen in de vernietigingsmachinerie.
In Mij krijgen ze niet levend neemt journalist Lucas Ligtenberg (1958) de Nederlandse 'zelfmoordepidemie' van mei 1940 - bijna vierhonderd mensen maakten na de Duitse inval een eind aan hun leven - onder de loep.
Ronit Palache beschrijft in Ontroerende onzin (2017) de Joodse identiteit in het Nederland van nu, waarin erbij horen, herkenning voelen, samen klitten, strijd leveren, het delen van een zwaar verleden, maar ook de humor, het intellectualisme en de verbondenheid met Israël een rol spelen, evenals de verscheurdheid tussen vroom en vrij, de ruzietjes, regeltjes en discussies over wie er Joods is en wie niet, en het altijd latent aanwezige wantrouwen en de angst voor antisemitisme.

6:

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

De invloed van Plato: een lezing over anders-zijn

De invloed van Plato: een lezing over anders-zijn

In het Westen is de waardering voor de eigenheid van mensen onder invloed van het denken van Plato maar matig ontwikkeld, en worden verschillen tussen mensen al gauw problematisch. Het Joodse denken bewandelt daarentegen een behoorlijk eigenzinnig en zelfs revolutionair pad. Het contrast tussen het gangbare denken, dat uitgaat van universaliteit en kenbaarheid, en de Joodse traditie, waarin veel ruimte is voor particulariteit, verrassing en verschil, is groot.

In zijn boek Leven met verschil. Menswaardige verscheidenheid in een tijd van botsende culturen houdt rabbijn Jonathan Sacks een pleidooi voor verdraagzaamheid in tijden van extremisme.
Naud van der Ven gebruikt voor zijn lezing 'De invloed van Plato' (op woensdag 11 december) Sacks' boek om te laten zien dat de door de Hebreeuwse Bijbel geïnspireerde Joodse manier van denken een eeuwenoud alternatief biedt voor het universalisme van Plato.
Met als belangrijke boodschap: er is niets mis met anders-zijn.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Conversos - een nieuw bestaan in Amsterdam

Conversos - een nieuw bestaan in Amsterdam

"Je bekeert je tot het christendom, of je moet Spanje verlaten", was de boodschap aan de Joden die aan het einde van de vijftiende eeuw nog in Spanje woonden. Velen hadden dat al gedaan, maar veiliger of beter was hun leven niet geworden. Portugal, dat enige tijd beschutting leek te bieden, werd onder druk van Spanje ook voorzien van onderdrukkende wetten. En zo vluchtten vele Iberische Joden naar het noorden.
Rond 1600 kende Amsterdam 'De Portugese Natie', een gemeenschap uit Spanje en Portugal verdreven Sefardische Joden. Maar de meesten van hen hadden al zo lang als christenen geleefd dat Jodendom nauwelijks méér was dan een woord.
In het liberale Amsterdam voelden de nieuwkomers zich veilig genoeg om voorzichtig de weg terug te vinden naar het geloof van hun voorouders en zo werd de kiem gelegd voor een nieuwe religieuze minderheid.

Julia van der Krieke vertelt zondag 15 december in haar lezing 'Conversos - Een kijkje in het dagelijks leven van de eerste Joodse gemeenschap in Amsterdam' hoe de Sefardiem vaste voet aan de grond kregen in het vroeg zeventiende-eeuwse Amsterdam en deel gingen uitmaken van de binnenstadsbevolking. Julia verzamelde tal van voorbeelden uit primaire bronnen, waardoor je een levendig, kleurrijk beeld krijgt van een uniek stukje hoofdstedelijk Joods verleden.

Deze lezing is de tweede van vijf die Crescas organiseert in samenwerking met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.

Wacht niet te lang met inschrijven: de ervaring leert dat deze lezingen zich in grote belangstelling mogen verheugen!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Lev Cinema: drie topfilms!

Lev Cinema: drie topfilms!

Wegens groot succes hebben we ook dit seizoen weer 'Lev Cinema' in het programma opgenomen, drie avonden waarop we, in samenwerking met Joods Maatschappelijk Werk, bijzondere films vertonen.
Donderdag 19 december is dat de ontroerende film Va, Vis et Deviens (1984), over de wanhoopsdaad van een zwarte christelijke moeder die haar zoon Schlomo wegstuurt om hem van de hongerdood te redden.
Donderdag 9 januari vertonen we Disobedience, de verfilming van Naomi Aldermans gelijknamige indrukwekkende boek over een verboden liefde, het leven in een religieuze gemeenschap en de moed om uit te breken en een nieuw leven te beginnen.
Donderdag 23 januari draaien we de prijswinnende komedie The Band's Visit (Bikur Ha-Tizmoret, Israël, 2007). De film gaat over een Egyptisch orkest dat strandt in een Israëlisch dorpje. Spraakverwarring alom (hoe Petach Tikva verandert in Beit Hatikva), maar regisseur Eran Kolirin vindt de oplossing daarvoor in dat wat niet in taal uit te drukken is. De onvergetelijke actrice Ronit Elkabetz speelt de rol van restauranthoudster Dina.

Na vertoning worden de films nabesproken met een gastspreker en is er ruimte voor vragen en discussie.
Omdat we de films vertonen rond etenstijd, hebben we voor wie dat wil een heerlijk kopje soep en een broodje. Je kunt je aanmelden voor film mét en film zónder, maar wacht niet te lang: het aantal plaatsen is beperkt en vol is écht vol!

Op onze website vind je veel meer informatie over de gastsprekers én trailers van de films.

Tip voor Chanoeklaas: geef een film cadeau! Op de website vind je de knop om dat meteen te regelen!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Utrecht: CIDI organiseert op woensdag 20 november het symposium 'De toekomst van Holocausteducatie, 75 jaar na de bevrijding'. Meer informatie op de website van CIDI. Plaats van handeling: de voormalige penitentiaire inrichting De Lik. Aanmelden via cidi@cidi.nl of bellen naar 070-3646862.
 • Amsterdam: Een concertlezing over Lex van Delden en Marius Flothuis door Joyce Kilian, met muziek van beide componisten door Eleonore Pameijer (fluit) en Erika Waardenburg (harp), te horen op donderdag 21 november in het Verzetsmuseum.
 • Amsterdam: 1919 was een beslissend jaar voor Jacob Israël de Haan, waaraan het Allard Pierson Museum dinsdag 26 november een lezing wijdt. Er wordt verteld, voorgelezen en gezongen door verschillende prominenten.
 • Rotterdam: Kom woensdag 27 november naar de Van Nellefabriek voor de JNF Israel Experience en zie wat het Joods Nationaal Fonds heeft bereikt sinds de oprichting in 1902. Je kunt meepraten over de nieuwe plannen en de uitdagingen die het JNF het hoofd moet bieden.
 • Middelburg: De derde Etty Hillesum lezing van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum wordt gegeven op donderdag 28 november in de Burgerzaal van het Oude Stadhuis. Ronny Naftaniel zal spreken over ‘Het eeuwig antisemitisme en het Joodse antwoord daarop’. Graag vooraf aanmelden op info@ehoc.nl.
 • Coevorden: Mechajee Hameetiem is de titel van de lezing die Josephine Zilverberg donderdag 28 november in de synagoge van Coevorden zal geven over Joodse rituelen rond sterven, dood en begrafenissen.

Tot slot een correctie: bij de aankondiging vorige week voor de film Remember Baghdad (2017) die in het kader van de kunstmanifestatie 'On Friendship/(Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam' zondag 17 november in het Hilton Hotel wordt vertoond, werd een verkeerd mailadres vermeld.
Het juiste adres om je aan te melden is: lindabouws@gmail.com.

Uit de Joodse Canon
Isaac/Balthazar Orobio de Castro, 1617-1687

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Isaac (Balthazar) 'Abraham' Alvares Orobio de Castro arriveerde rond 1656 in Amsterdam als een van de vele conversos die hun heil zochten in de relatieve vrijheid van de Noordelijke Nederlanden.
Hij legde zijn Portugese naam Don Batthason de Castro af en nam de Joodse voornaam Isaac aan. Hij werd een gezien geneesheer en filosoof, met een kritische houding ten opzichte van Spinoza en diens Ethica.

We citeren uit het het twintig delen tellende Biographisch Woordenboek der Nederlanden van Abraham Jacob van der Aa, waarin Isaac/Balthazar Orobio de Castro wordt beschreven.

"OROBIO (Isaac of Baltazar) in Spanje uit Roomschgezinde ouders geboren, werd echter door hen in de Joodsche godsdienst opgevoed, waarvan hij echter niets waarnam dan de vasten en den grooten verzoendag. In ’t eerst legden hij zich toe op de wijsbegeerte van Aristoteles, waarin hij vervolgens aan de hoogeschool van Salamanca onderwijs gaf. Naderhand nam hij zijn verblijf te Sevilië en oefende er de geneeskunst uit. Niet lang had hij aldaar vertoefd of hij werd als een jood aangeklaagd en in de gevangenis der inquisitie geworpen. Hij zelf geeft een treffende beschrijving van de rampen en folteringen, die hij in dien geduchten kerker moest uitstaan. In een hok, naauwelijks groot genoeg om er zich in om te kunnen keeren, opgesloten, verloor hij schier zijn verstand en meermalen vroeg hij zich zelven: 'of hij werkelijk die Orobio was, welke in Devilië vrij en frank plagt te wandelen, op zijn gemak leefde en vrouw en kinderen had'.”

Wat volgt, is een realistische beschrijving van de martelingen die hem op de pijnbank werden aangedaan. Maar Orobio bleef standvastig en verliet Spanje zodra hij was genezen. Hij werd hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Toulouse. "Hier gedroeg hij zich uitwendig als een lid der Roomsche kerk, doch onmagtig om zijne ware gevoelens voor zich te houden en het gevaarlijk achtende ze te ontdekken, begaf hij zich naar Amsterdam, deed openbare belijdenis van de Joodsche godsdienst, liet zich besnijden en oefende de geneeskunde uit."

'Marano Don Balthasar Orobio', zoals dr. Isaac Orobio de Castro in zijn nieuwe woonplaats ook wel werd genoemd, stierf in 1687 (het Joodse jaar 5448) en werd begraven op het oudste, uit 1614 daterende gedeelte van de Joodse begraafplaats Beth Haim, in graf 72 op karton 2.

In het lemma 'Isaac/Balthazar Orobio de Castro (1620-1687)' in de Canon van 700 jaar Joods Nederland wordt vooral het werk van Orobio de Castro besproken.
De volledige tekst van Van der Aa vind je hier.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Fish&Chips, veel Britser kun je het niet verzinnen, maar deze geliefde snack heeft een bijzonder boeiende geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Gastro Obscura zocht het uit.
 • Tijdens de Reichskristallnacht van 9 november 1938 werden ook huizen van gewone burgers verwoest, en vele mensen hebben dat nooit geweten, schrijft The Conversation.
 • In The Guardian een lovende bespreking van de tentoonstelling Charlotte Salomon: Life? or Theatre?, die het Jewish Museum in Londen heeft overgenomen van ons Joods Historisch Museum.
 • Zondag 10 november hield burgemeester Femke Halsema van Amsterdam 'De preek van de leek'. Het Bijbelboek Exodus (Sjemot) was leidraad voor haar betoog. De hele toespraak is te lezen op amsterdam.nl.
 • Op Amstelveenz staat het nieuws dat in de bocht van de Amsterdamseweg / Prins Bernhardlaan een herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers uit Amstelveen zal komen.
 • De Brabantse krant Tubantia schrijft over de Joodse Vriezenvener Richard de Haas die de oude synagoge in Vriezenveen van de dreigende sloophamer wil redden.
 • De laatste stand van bouwzaken van het Holocaust Namenmonument is te lezen op holocaustnamenmonument.nl.
 • Het is een pijnlijk verhaal in Trouw, over het Joodse gezin Schmidt dat uit Hipolytushoef dreigt te worden weggepest. Inmiddels is camerabewaking geïnstalleerd, melden diverse media.

Website van de week
Hebrew Language Blog

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Het Hebrew Language Blog is onderdeel van de Amerikaanse organisatie Transparent Language, waar Amerikanen die in het buitenland gaan werken, op speelse wijze en met gebruikmaking van allerlei nieuwe technologische snufjes een vreemde taal kunnen leren.

De afdeling Modern Hebreeuws heeft voldoende leuks te bieden om het Hebrew Language Blog in deze rubriek op te nemen, maar wat vooral onze aandacht trok is het lied 'Sjevet Achiem ve'achajot' ('Zeven broers en zussen') waaraan aandacht wordt besteed.
Het Israëlische radiostation Galgalatz ronselde maar liefst 35 popuaire Israëlische zangers voor dit loflied op Israël. De song kwam uit in april van dit jaar en werd een enorme hit.
Leuk om alle achtergrondinformatie te lezen en mee te lezen met de tekst, die voor het gemak van 'nekoedot' (klinkerpuntjes) is voorzien.

Op de pagina staan drie links naar de oorspronkelijke versie én twee 'spin-offs'.

Veel plezier ermee, en onthoud: "Keep Calm and Learn Hebrew!"

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
The Lost Names of Lithuania

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Abel en Glenda Levitt werden geboren in Litouwen, en vluchtten, net als vele van hun landgenoten, voor het toenemende antisemitisme naar Zuid-Afrika. Tegenwoordig wonen ze in Israël, waar ze sinds 2001 nauw betrokken zijn bij tal van activiteiten in zowel Israël als in hun geboorteland, om het Joodse erfgoed in Litouwen te bewaren en de herinnering aan de vele duizenden daar vermoorde Joden levend te houden en te eren.

Ze maakten een indrukwekkende documentaire die in ruim een uur laat zien wat het echtpaar heeft weten te verwezenlijken, en hun ongelofelijke gedrevenheid alle ruimte geeft.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
15-22 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tips van de week. Voor liefhebbers van Leonard Cohen deze week nog twee gelegenheden om op NPO 2 Extra, in Het uur van de Wolf de documentaire Bird on a Wire te zien: vrijdagavond of woensdagnacht.
De WDR zendt laat op maandagavond de vierdelige filmsage Holocaust, Die Geschichte der Familie Weiss uit.
Donderdagavond laat zendt de WDR vervolgens de documentaire Wie «Holocaust» ins Fernsehen kam uit, over diezelfde gedramatiseerde oorlogsgeschiedenis over de fictieve familie Weiss.


vrijdag 15 november

 • Arte, 13.45: Der Staat gegen Fritz Bauer (2014). Zonder de Duitse procureur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) was SS'er Adolf Eichmann, die de logistieke regie voerde over de massavernietiging van de Joden, nooit opgepakt.
 • NPO 2 Extra, 22.00: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - Bird on a Wire. Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documentaire geen sinecure was, is te horen in een podcast van [The Guardian][16].

zaterdag 16 november

 • NPO 2 Extra, 20.15: Life, Animated (2016). Ontroerende documentaire over de autistische Owen Suskind, die zichzelf leerde communiceren via de animatiefilms van Walt Disney. Nu staat Owen op het punt uit huis te gaan.
 • Eén, 21.30: Un sac de billes (2017). Drama over twee Joodse broertjes die zich in het bezette Frankrijk het leven moeten zien te redden. Naar het autobiografische boek van Joseph Joffo (1931-2018)

zondag 17 november

 • ARD, 23.50: Hannah Arendt (2012). Rustige, tikje afstandelijke biopic van Margarethe von Trotta over de filosofe Hannah Arendt (1906-1975) en haar theorie dat het kwaad zich vaak niet groots en overweldigend presenteert, maar eerder banaal.
 • NPO 2 Extra, 0.45: Naches. Afl.: Deborah Walg, spin in het web van het Joods Hospice Immanuel. "We weten zeker dat we doodgaan, dus laten we er wat moois van maken."

maandag 18 november

 • TV 5, 23.00: La valise (1973). Komische avonturenfilm over de Franse geheim agent Augier, die zijn Israëlische collega Bloch in het geheim en heelhuids uit probleemland Libië moet smokkelen.
 • WDR, 23.25: Holocaust, Die Geschichte der Familie Weiss (1978). Vierdelige filmsage over het gevecht van een Joodse familie om de marginalisering en uitroeiing van de Joden in nazi-Duitsland te overleven.
 • NPO 2, 23.40: De maatschap. Afl. 2 van de vierdelige dramaserie over de opkomst en ondergang van het familie-imperium Meyer. De serie is geïnspireerd door de familiegeschiedenis van de bekende Nederlandse advocatenfamilie Moszkowicz.

dinsdag 19 november

 • RTL 7, 20.30: Ben Hur (2016). Remake van het klassieke sandalenepos over de Joodse prins Judah Ben-Hur en de Romeinse weesjongen Messala. Wat begon als een hechte vriendschap eindigt dramatisch als Judah wordt beschuldigd van verraad.
 • Canvas, 23.10: Last Chance Lawyer New York City (2018). Documentaireserie waarin we advocaat Howard Greenberg - 'The real call Saul' -, altijd op ramkoers met de openbaar aanklagers, aan het werk zien. Greenberg helpt een jonge vrouw die wordt beschuldigd van het doodschieten van haar man.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen (2019). Afl.: Luuk Bouwmans, regisseur van 'Allen Tegen Allen'. Een documentaire over het vooroorlogse Nederlandse fascisme en het mogelijke mechanisme waarin, net als toen, nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

woensdag 20 november

 • NPO 2 Extra, 02.05: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - Bird on a Wire. Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documentaire geen sinecure was, is te horen in een podcast van [The Guardian][16].

donderdag 21 november


vrijdag 22 november
n.v.t.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner israelactie banner luna3 banner jonet banner amphora banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven