vrijdag 25 oktober 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 25 oktober 2019 jaargang 15, nummer 37
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Het Israëlisch-Palestijns conflict, historisch bezien

Het Israëlisch-Palestijns conflict, historisch bezien

De achtdelige cursus 'Kijkje in het Israëlisch-Palestijns conflict' gaat van start op donderdag 31 oktober. De lessen zijn door docent Peter Demant zó ingedeeld dat zoveel mogelijk achtergronden en aspecten van deze gevoelige, taaie materie aan de orde komen.
Demant vindt het belangrijk zijn cursisten inzicht te geven in het conflict. Israëlische Joden en Palestijnse Arabieren gaan al zo lang en telkens opnieuw op hun eigen barricades, en geen enkele poging om met de betrokken partijen tot een oplossing te komen heeft succes gehad.
Waar een wil is, is een weg, zou je toch zeggen.

De behandelde onderwerpen zullen ongetwijfeld tot discussies leiden, maar die zullen zeker bijdragen tot meer begrip, zowel voor de betrokkenen in Israël als voor de toehoorders.

Kijk op onze website om de onderwerpen per les te bekijken en Peter Demant zelf zijn cursus te horen inleiden.

Belzer, Bratslaver, Satmarer en Lubavitcher?

Belzer, Bratslaver, Satmarer en Lubavitcher?

Binnen het chassidisme hebben zich sinds de oprichting rond 1770 een aantal stromingen ontwikkeld die in West-Europa, Israël en later ook in de Verenigde Staten in hoog tempo vele aanhangers kregen.

In drie lezingen op 30 oktober, 6 en 13 november vertelt Bart Wallet over de oorsprong en de achtergronden van het chassidisme en waarom het chassidisme van de Belzers, Bratslavers, Satmarers en Lubavitchers nog altijd zo succesvol is.

Alle vragen die je misschien had bij het lezen van de boeken van Isaac Bashevis Singer, Chaim Potok en andere Joodse schrijvers, vinden hier hun antwoord!

Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus mis het niet!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Violist op het dak: kom luisteren én meespelen!

Violist op het dak: kom luisteren én meespelen!

Wie kent Max niet, het matsemannetje dat woont in het Kindermuseum van het JHM in Amsterdam? In november heeft Max de hoofdrol in een interactief familie-vertelconcert.
Het verhaal speelt zich af in het huis van Max, op een doodgewone dag in de week, maar als hij wakker wordt, ziet hij iets heel vreemds: achter zijn huis staat opeens een droombos en op het dak staat iemand viool te spelen!
Dat bijzondere bos is in het Kindermuseum en kun je zelf gaan bekijken - het is mooi en spannend én het maakt muziek!
Op zondag 24 november is het droombos zelfs tot in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw te horen: maestro Jules van Hessen ontlokt met zijn Maestro Jules Orkest aan het bos zijn allermooiste klanken!

Bij de woorden "violist op het dak" denk je natuurlijk meteen aan de beroemde musical Anatevka'/'Fiddler on the Roof. Het is vooral die onsterfelijke muziek die uit het droombos zal opklinken.
Speciaal voor Crescas vertelt Jules van Hessen op woensdag 20 november over de muziek die de Amerikaans-Joodse componist Jerry Bock (1928-2010) in 1964 schreef voor Fiddler on the Roof. Jules' verhaal is ook voor kinderen echt leuk om te horen!
Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven


Speel je zelf een instrument? Neem het mee naar het concert! Aan het slot mag iedereen op het podium een klein stukje meespelen.
Als je je voor 1 november 2019 daarvoor opgeeft krijg je de bladmuziek toegestuurd en kun je de noten alvast thuis studeren!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De man die alles zag, de nieuwe roman van Deborah Levy, zweeft tussen tijdzones, tussen liefdes, tussen het oude en nieuwe Europa en onderzoekt wat er kan gebeuren als je probeert het verleden uit de weg te gaan.
De roman Cilka’s keuze van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Heather Morris (De tatoeëerder van Auschwitz) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lale Eisenberg (1916-2006) en Gisela Fuhrmannova (1925-2003). De verweving van pijnlijke feiten en geromantiseerde fictie kwam de schrijfster op kritiek te staan, maar het boek werd desondanks een bestseller.
Drago Jancar zet zijn roman En ook de liefde in de Sloveense stad Maribor, waar in 1941 de Duitsers de dienst zijn gaan uitmaken en Sonja, Valentin en Ludek te maken krijgen met de gevolgen van die bezetting.

Uitgelicht

Frank Diamand (1939) heeft zijn nieuwe poëziebundel Ik is een ander opgedragen aan zijn geliefde Evelien Gans, die op 19 juli 2018 overleed.
De bundel opent met ‘Voor E’, een cyclus intieme gedichten aan en over de vrouw met wie Diamand sinds 2006 het leven deelde.
Vriend Saul Friedländer, over wie Diamand in 2012 de documentaire maakte ‘Als de herinnering komt’, vond de gedichten "hartverscheurende uitdrukkingen van liefde en smart."
Verlies in allerlei soorten en maten loopt als een lijntje door de gedichten, maar het is niet alleen kommer en droefenis: Diamand weet ook alledaagse dingen indringend en soms zelfs grafisch in woorden te vangen. Elk gedicht is een geconcentreerde, persoonlijke expressie van een indruk, een gedachte, een droom of een overweging, vluchtig of met een blijvende echo.

In het Engels

Met A Proverb A Day In Biblical Hebrew van de Amerikaanse theoloog Jonathan G. Kline kun je dagelijks een van de gezegden uit het Bijbelboek Spreuken overdenken of je hersens over breken. "Many of the sayings in the biblical book of Proverbs are difficult to read in Hebrew, even for those who know this language well. A Proverb a Day in Biblical Hebrew is designed to help readers of all levels of Hebrew competence meditate on and understand the concise and sometimes enigmatic sayings found in the book of Proverbs.
Each verse is presented on one page, which is marked with a day number (from 1 to 365) and a date (January 1 to December 31) so the book can be used as a daily reader or devotional. On each day’s page, the verse for the day is divided into two halves, based on the fact that each of the proverbs in the book constitutes a poetic couplet consisting of two parts. After each poetic line, all the words it contains are laid out and glosses are provided. All verbs (including participles) are fully parsed. Finally, at the bottom of the page, an English translation of the verse from two pages earlier is provided."

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Oproep!
  Frank Hemminga en Esther Shaya schrijven een boek over het bijzondere leven van Henriëtte Henriques Pimentel, directrice van de crèche aan de Plantage Middenlaan. Ze zijn op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen over het dagelijkse leven in de crèche of over het bestuur van de crèche (Vereeniging Zuigelingen-inrichting en Kinderhuis). Alle informatie is welkom, ook verhalen uit de tweede of derde hand!
  Contact via mail: esthershaya@gmail.com.

 • Bij Spui 25 wordt maandag 4 november gevierd dat de Europese Literatuurprijs 2019 is gewonnen door Wil Hansen voor zijn vertaling van de roman Onder de Drachenwand van de Oostenrijkse auteur Arno Geiger.

 • De Poolse schrijfster Olga Tokarczuk hoorde op 10 oktober 2019 dat zij de Nobelprijs voor Literatuur 2018 heeft gewonnen - vanwege een hardnekkige onverkwikkelijkheid bij de prijzeninstantie een jaar te laat. In 2019 verscheen het in Polen controversiële De Jacobsboeken, over de Joodse sekteleider Jakub Frank (1726-1791).
 • Binnenkort verschijnt TLV - De culinaire stadsgids, een handzaam boek waarmee Jigal Krant mensen die in Tel Aviv de foodie hotspots willen ontdekken, de weg wijst.

Vers uit de ramsj geplukt

Beter wordt het niet (2017) van de overleden chef Anthony Bourdain bevat een verzameling van zijn favoriete gerechten uit meer dan veertig jaar professioneel koken en wereldreizen, en is ook een stukje autobiografie.
Net nu in Amsterdam een tentoonstelling is gewijd aan de Amsterdamse diamantindustrie, vinden we Brilliance and Fire, a Biography of Diamonds (2017) van Rachelle Bergstein.
Voor liefhebbers van de cartoonfiguren Charlie Brown, Lucy en hun vriendjes en hondje Snoopy, geesteskinderen van Charles M. Schulz (1922-2000), zijn er drie facsimile edities (uitgegeven in 2015) voor een habbekrats te koop. Good Ol' Charlie Brown, More Peanuts en Snoopy bevatten de dagelijkse strips uit de jaren 1955-1957. Voor rabbijn en psychiater Abraham J. Twerski was het werk van Schulz een bron van inspiratie, zo vertelde hij in 2015 aan Tablet Magazine.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Heb ‘t Lev!

Heb ‘t Lev!

De hele maand november organiseert Joods Maatschappelijk Werk extra activiteiten in de regio Zuid-Holland voor iedereen met een Joodse achtergrond en eventuele partners, onder de mooie benaming 'Heb 't Lev!'.

'Heb ’t Lev' is in het leven geroepen als tijdelijke JMW-activiteitenplek in de regio. De eer van de eerste editie valt ten deel aan Den Haag en Rotterdam. Het programma is zeer gevarieerd, met lezingen, lekker eten, film, muziek en andere sociale activiteiten.

Online kun je het programmaboekje bekijken en je aanmelden (verplicht), al of niet met introducé(e).

Crescas heeft zich met genoegen tot samenwerkingspartner verklaard voor deze belangrijke activiteit. Wij wensen JMW succes, en alle deelnemers fijne en waardevolle momenten!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In de Digibieb
Theodor Herzl, keur uit zijn geschriften

In de Digibieb

Een van de nieuwere aanwinsten in onze Joodse Bibliotheek is een door dr. J. Melkman samengestelde bloemlezing uit de geschriften van de Oostenrijks-Hongaars-Joods ideoloog, journalist en publicist Theodor Herzl, ook wel "de vader van de Joodse staat" genoemd.

In zijn verantwoording schrijft dr. Melkman: "Bij de keuze uit de geschriften van Herzl heb ik mij, gezien de beperkte omvang, die tot mijn beschikking stond, laten leiden door de gedachte, dat voor de lezer van onze tijd vooral dat moment belangrijk was, waarop Herzl zelf gegrepen werd door de idee van de Joodse staat." Hij vervolgt: "Bij het herlezen van de geschriften van Herzl voor deze bloemlezing trof het mij herhaaldelijk hoe moeilijk het was om een keuze te maken, die gericht is op de belangstelling van de mens van onze tijd (dat was 1954, red.). Aan de ene kant immers is veel van wat Herzl schreef achterhaald door de tijd; voorspellingen, die in zijn tijd gewaagd leken, werden niet slechts bewaarheid maar zeer vaak overtroefd door de werkelijkheid, zodat ze thans al te gema­tigd schijnen. Opvattingen, die door hem moeizaam veroverd werden en die een revolutie in het denken van de Joden teweeggebracht hebben, zijn tegenwoordig vanzelfsprekend en omdat een enkele keer vo?o?r en heel vaak na hem, diezelfde meningen veel indringender en treffender geformuleerd zijn, zien ze er bij Herzl uit als gemeenplaatsen.
Daartegenover staat echter, dat voor ons, Zionisten, elk woord van Herzl, ook dat, wat niet zijn verwezen­lijking in de practijk vond of zelfs weerlegd is, een dierbare her­innering is en als het ware geheiligd werd door de geschiedenis. Daar, bij hem, ligt de geboorte van onze beweging, de geboorte van de Joodse staat."

De teksten worden ingeleid door David Ben-Goerion, oud-minister president van Israël.

De bloemlezing die in de Joodse Bibliotheek digitaal te lezen is of naar je eigen computer of tablet te downloaden, telt slechts 66 bladzijden. Een klein getal, dat omgekeerd evenredig is aan de omvang van Herzls gedachtegoed.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

In Amsterdam, Amstelveen en Maastricht gaat zondag 27 oktober het Seret film- en televisiefestival van start. Klik op de link om te zien welke films waar en wanneer te zien zijn!

 • Amsterdam: 'Bezetting en beeld. Over de dynamiek tussen historisch onderzoek en publiek debat' is de titel van een bijeenkomst op woensdag 30 oktober bij het academisch debatcentrum Spui25. Medewerkers van het NIOD zullen spreken en vragen beantwoorden.
 • Den Bosch: 'The Body Imitates the Landscape' is een installatie van beeldend kunstenaar Adi Hollander en componist Claudio Baroni waarbij de bezoekers van de manifestatie November Music in de kunstkamer van de Willem Twee een intense sensore ervaring kunnen beleven.
 • Sittard: Dit najaar presenteert Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen een omvangrijke overzichtstentoonstelling van Joseph Sassoon Semah – één van de meest veelzijdige, innovatieve en invloedrijke kunstenaars die Nederland rijk is. Being Touched by an Angel Just Before Birth, de titel van de Sittardse tentoonstelling, is ontleend aan een verhaal uit de Talmoed. De tentoonstelling maakt deel uit van de grootschalige manifestatie On Friendship/(Collateral Damage) III – The Third GALUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam.
 • Amsterdam: 'Kun je als Jood nog wel links stemmen?'. Onder deze ietwat provocerende titel gaan Robbert Baruch, Alon de Lieme en Bart Schut én het publiek onder leiding van schrijver/journalist Robert Vuijsje op donderdag 29 oktober in discussie in het LJG-Debatcafé.
 • Utrecht: De tweede editie van de 'Wij Herdenken Jongerenconferentie' vindt plaats op zondag 3 november in Het Huis Utrecht. De conferentie concentreert zich op de vraag hoe social media kunnen worden ingezet om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog bij jongere generaties levend te houden.
 • Amsterdam: De Nationale Kristallnacht herdenking 2019 vindt plaats op zondag 10 november. Gastsprekers zijn Kajsa Ollongren, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Michael Marcan, die als achtjarige jongen de Kristallnacht in Keulen meemaakte, en CJO-voorzitter Eddo Verdoner. De plechtigheid vindt plaats in de Portugese Synagoge. Aanmelden vooraf is noodzakelijk!
Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Aan Slate vertelt Steven Skybell hoe het voelt om de rol Tevye de melkboer te spelen in tijden van toenemend antisemitisme.
 • Zubin Mehta stond op 20 oktober voor de allerlaatste keer voor het Israëlisch Philharmonisch Orkest. Times of Israel was erbij. Op YouTube zijn de laatste drie minuten van het concert te zien.
 • Randy Newman (1943) gaat in 2020 op wereldtournee met een nieuwe show - An Evening with Randy Newman, staat op zijn website te lezen - en komt ook naar Nederland.
 • De song 'Strange Fruit' werd in 1937 geschreven door de Amerikaans-Joodse singer-songwriter Abel (Lewis Allen) Meeropol (1903-1986). Billy Holiday nam het op in 1939. Het werd haar beroemdste song, en zou haar in 1959 het leven kosten, schrijft The Progressive. Over Meeropol is meer te lezen op NPR.
 • Gal 'Super Woman' Gadot gaat de rol spelen van Irena Sendler, de Poolse maatschappelijk werkster die 2500 Joodse kinderen het leven redde in het Getto van Warschau. Lees meer in Kveller.
 • Atlas Obscura ontdekte de eroev van Manhattan en volgde rabbijn Moshe Tauber bij zijn controle van de onzichtbare sjabbesgrens.
 • Terwijl Bart Wallet voor Crescas een cursus geeft over het chassidisme, gaat het Centrum voor Joodse spiritualiteit HaMakor op reis naar Oekraine langs de plekken waar chassidische rabbijnen liepen, zongen en mediteerden.

Website van de week
Stichting Antisemitisme Preventie

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De Stichting Antisemitisme Preventie (SAP), werd in januari 2019 in het leven geroepen omdat het aantal antisemitische incidenten alarmerend stijgt.
De drie bestuursleden van SAP zijn niet-Joods. Voorzitter Eric Vink, secretaris Teus den Otter en penningmeester Cor Verkade menen dat, juist door het ontbreken van een link met het Jodendom of de staat Israël, hun Stichting SAP een verschil zou moeten kunnen maken. "Het CIDI werkt keihard aan de bestrijding van het antisemitisme, SAP wil een bijdrage leveren aan de preventie", aldus het bestuur.

De website van SAP toont duidelijk waar de stichting voor staat en hoe men de gestelde doelen denkt te bereiken.

Het beleidsplan van SAP is hier te lezen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Thuiskomen - Lasjoev habaita

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Shiri Maimon speelt een hoofdrol in én zingt de titelsong van de nieuwe Israëlische film Forgiveness (Mechilah).
JPost wijdde op 15 oktober een artikel aan "the kind of movie critics tend to hate and audiences tend to love."

Maar wat je er ook van vindt: de muziek is mooi.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
25 oktober - 1 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tips van de week: vrijdagavond op NPO 2 in de serie 'Verborgen verleden van Nederland' de aflevering: Portugese Synagoge, al sinds 1675 als tempel midden in het Amsterdamse leven.
Zondagmiddag, eveneens op NPO de documentaire 'Stad van verlangen'. Toen de nazi's in Duitsland de architectenacademie Bauhaus sloten, weken architecten in de jaren '30 uit naar Tel Aviv en gaven de stad haar bijzondere stijl.


vrijdag 25 oktober

 • Arte, 5.00: Die Barenboim-Said Akademie. Jenseits der Musik. De onlangs in Berlijn geopende muziekschool brengt jonge Joden, moslims en christenen samen om gezamenlijk muziek te studeren, ver van oorlogen en crises.
 • NPO 2 Extra, 20.30: Bauhaus Spirit - 100 Years of Bauhaus. Deze invloedrijke architectuurschool kende tal van toonaangevende Joodse architecten die vooral in Tel Aviv hun radicale artistieke utopie konden verwezenlijken. Herh.: 29/10, 11.50.
 • NPO 2, 21.05: Verborgen verleden van Nederland. Afl.: Portugese Synagoge, al sinds 1675 als tempel midden in het Amsterdamse leven. Menig Portugees-Joodse familiegeschiedenis kent verhalen over woeste piraten, messiaanse rabbijnen en wereldreizigers, en precies daarom is de Portugese Synagoge, ondanks vervolging, ondanks de gruwelen van de Sjoa, allereerst een plek van leven. Herh.: 28/10, 15.05.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Vandaag is de Amerikaanse biograaf en vertaler Benjamin Moser te gast, naar aanleiding van zijn lovend ontvangen biografie van Susan Sontag.

zaterdag 26 oktober

 • NPO 2, 16.10: Verborgen verleden van Nederland. Afl.: Portugese Synagoge, al sinds 1675 als tempel midden in het Amsterdamse leven. Menig Portugees-Joodse familiegeschiedenis kent verhalen over woeste piraten, messiaanse rabbijnen en wereldreizigers, en precies daarom is de Portugese Synagoge, ondanks vervolging, ondanks de gruwelen van de Sjoa, allereerst een plek van leven.
 • Canvas, 23.45: How to Swim (2018). Avigail (Dina Sanderson) is hoogzwanger en is bang voor de bevalling. Ze weet Tami (Orli Zilbershatz, 'Shtisel') een vrouw die ze tijdens haar controle in het ziekenhuis ziet, met een smoes te verleiden een paar uur met haar door te brengen. Prijswinnende korte film van de jonge Israëlische regisseur en screenwriter Noa Gusakov.

zondag 27 oktober

 • Arte, 5.00: Kollwitz. Ein Leben in Leidenschaft (2016). Documentaire uit 2016 over leven en werk van de belangrijke Duitse beeldend kunstenaar Käthe Kollwitz (1867-1945). Jewish Currents publiceerde in 2014 het artikel 'The Jewish Connections of Käthe Kollwitz'.
 • NPO 2 Extra, 8.25: Het uur van de wolf. Afl.: Joke van Leeuwen - Een wereld tussen twee oren (2016). Heddy Honigmann laat ons kijken in de persoonlijke denkwereld van deze geliefde schrijfster en tekenaar. Herh.: 29/10, 7.05.
 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. In de Rode Zaal in de Brakke grond in Amsterdam reikt Sybrand Buma de Libris Geschiedenisprijs 2019 uit. Onder de kanshebbers: Jan Brokken met De rechtvaardigen.
 • NPO 2, 15.20: Stad van verlangen. Toen de nazi's de architectenacademie Bauhaus sloten, weken architecten in de jaren '30 uit naar Tel Aviv. Wat hadden zij voor ogen bij het 'inrichten' van de nieuwe stad? En in hoeverre dragen hun idealen nu nog bij aan het karakter van de Israëlische metropool?
 • NPO 2, 16.16: Naches. Afl.: Matsuki en Tos, broer en zus. Japanners met Joodse roots: zij heeft een kapsalon, hij runt een Amsterdamse eetbar met Japanse hapjes. Herh.: 0.40.
 • WDR 3, 20.04: WDR 3 Oper. Afl.: Barkouf oder Ein Hund an der Macht. Tweehonderd jaar geleden werd Jacques Offenbach geboren, aanleiding voor tal van bijzondere uitvoeringen, waaronder deze zelden gehoorde komische opera, nu voor het eerst in Duitse versie. Opera comique van Jacques Offenbach

maandag 28 oktober

 • NDR Kuktur, 20.00: Welt der Musik. Afl.: Die Legende lebt - Vladimir Horowitz zum 30. Todestag. De Duitse pianist Michael Korstick maakte Horowitz van nabij mee in New York en ontrafelt zijn magie.
 • Arte, 20.15: Der Staat gegen Fritz Bauer (2014). Zonder de Duitse procureur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) was SS-er Adolf Eichmann, die de logistieke regie voerde over de massavernietiging van de Joden, nooit opgepakt. In deze spannende speelfilm wordt duidelijk gemaakt waarom Bauer de Israëlische geheime dienst inschakelde voor Eichmanns opsporing in Argentinië, iets wat hem op een aanklacht wegens landverraad kwam te staan.
 • Arte, 23.55: La Roue (1923). Vrijwel vergeten Franse stomme film van de pionier van de speelfilm, Abel Gance, over treinmachinist Sisif, het meisje Norma en Sisifs zoon Elie, en een verwoestend treinongeluk.

dinsdag 29 oktober

 • Canvas, 21.20: Kinderen van het verzet. Afl. 2: De hel van de kampen. September 1944. Het grootste deel van België is bevrijd, maar de oorlog is nog niet voorbij. Getuigen vertellen hoe zij de bevrijding in België meemaakten.
 • NPO 2, 23.20: De zaak Menten. Deel 2 van het driedelig docudrama waarin journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het weekblad Accent, in de jaren '70 geleidelijk persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

woensdag 30 oktober

 • NPO 2, 23.55: Stad van verlangen. Toen de nazi's de architectenacademie Bauhaus sloten, weken architecten in de jaren '30 uit naar Tel Aviv. Wat hadden zij voor ogen bij het 'inrichten' van de nieuwe stad? En in hoeverre dragen hun idealen nu nog bij aan het karakter van de Israëlische metropool?

donderdag 31 oktober

 • Arte, 5.00: Vladimir Horowitz: das Moskau-Konzert. Opname van het concert dat de beroemde pianist in 1986 gaf in Moskou, nadat hij 61 jaar lang niet meer in zijn geboorteland was geweest.
 • NPO 2, 23.00: Little stars of Bethlehem (2018). Op initiatief en onder leiding van de Nederlandse celliste Fabiënne van Eck haalt de Cello Biënnale Amsterdam in 2018 acht kinderen uit vluchtelingenkampen bij Bethlehem naar Nederland voor een concert. De jonge talenten volgen lessen aan de plaatselijke muziekschool. Herh.: 1/11, 13.20.

vrijdag 1 november

 • NPO 2 Extra, 20.30: Letters From Baghdad (2016). Documentaire van Zeva Oelbaum en Sabine Krayenbühl over archeologe Gertrude Margaret Lowthian Bell (1868-1926) die op een bijzondere manier het Midden-Oosten in kaart bracht, en daarmee de basis legde voor de nieuwe grenzen van het gebied na de Eerste Wereldoorlog.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner propra banner luna3 banner jonet banner amphora banner israelactie banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven