vrijdag 6 september 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 6 september 2019 jaargang 15, nummer 31
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Auteurslezing Claudia Carli

Auteurslezing Claudia Carli

Naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Zoo lang ik hoop te leven geeft auteur Claudia Carli op woensdag 25 september om 19.30 uur een lezing bij Crescas. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse Alida Lopes Dias (1929-1943), haar poëziealbum en alle meisjes die erin schreven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Alida (Alie) Lopes Dias twaalf jaar en voor haar verjaardag krijgt ze een poëziealbum. Alie is Joods en aan het begin van het nieuwe schooljaar, in 1941, moet ze net als alle andere Joodse kinderen naar een Joodse school. Terwijl het net zich rond hen begint te sluiten, gaat het dagelijks leven door en Alie laat al haar vriendinnetjes in haar album schrijven. Het laatste gedichtje wordt eind 1942 opgeschreven. In het voorjaar van 1943 worden Alie en haar moeder van huis gehaald en naar Kamp Vught gebracht om van daaruit te worden gedeporteerd naar Sobibor. Van de negentien meisjes die in het album hebben geschreven, overleefden er maar zes de oorlog. Alie's zus Gretha overleefde en gaf het poëziealbum tegen het einde van haar leven aan de stiefvader van Claudia Carli, een goede vriend van Gretha. Hij gaf het album aan Claudia. Het poëziealbum zal te zien zijn tijdens de lezing.

Claudia Carli richtte zich tijdens haar werk in de filmproductie steeds meer op schrijven, en besloot een opleiding te volgen aan de Scriptschool in Amsterdam. Daarna kon ze direct aan de slag bij Scriptstudio, een afdeling van Endemol.
Tegenwoordig werkt Claudia als projectleider voor het educatieve project ‘Oorlog In Mijn Buurt’: een ontmoetings-onderwijsprogramma dat ouderen en kinderen dichter bij elkaar brengt rond persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Kinderen uit de groepen 7 en 8 bezoeken het huis van een oudere die tijdens de oorlog in hun buurt woonde, en houden daar een interview dat wordt vastgelegd in tekst, beeld en audio.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Kijkje in het Israëlisch-Palestijnse conflict

Kijkje in het Israëlisch-Palestijnse conflict

Israëlische Joden en Palestijnse Arabieren lijken soms wel op twee verschillende planeten te leven, planeten die elkaar amper bereiken maar toch een explosief mengsel vormen. Deze cursus helpt u hun conflict te begrijpen in samenhang met de bredere historische, godsdienstige en internationale ontwikkelingen waarin het is ingebed. Daarbij gaan we politieke en ethische discussies niet uit de weg. Wat zijn de grondoorzaken van het conflict, en hoe heeft het zich, van de late 19de tot de vroege 21ste eeuw, tot andere Midden-Oosterse problemen verhouden? Waarom is het nooit tot een goed einde gebracht?

De politieke geschiedenis komt uiteraard uitvoerig aan de orde: de opkomst van zionisme en Arabisch nationalisme, het Britse Mandaat en de Sjoa, de oprichting van de staat Israël en de Palestijnse catastrofe, en de erop volgende zeventig jaar van oorlog voeren en vrede zoeken, vol trauma's, maar soms ook wenkende vooruitzichten en telkens toch weer net gemiste windows of opportunity. Daarbij speelt intra-Palestijnse verdeeldheid tussen nationalisten en islamisten minstens zo'n grote rol als regionale spelers zoals Hezbollah of Iran - of de verharding van de Israëlische politiek zelf.

Peter Demant (1951) heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (Ph.D. 1988) en behaalde een livre-docência (post-doc) aan de Universidade de São Paulo in Brazilië. Hij is gespecialiseerd in Israël en de Palestijnen, het moderne Midden-Oosten en de islamitische wereld. Hij heeft aan diverse universiteiten in binnen- en buitenland gedoceerd en was een aantal jaren projectdirecteur van IPCRI (Israel/Palestine Center for Research and Information) in Jeruzalem. Van 2001 tot 2017 was hij als docent verbonden aan de Afdeling Geschiedenis en het International Relations Institute (IRI) van de Universidade de São Paulo.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

Amsterdam: Op vrijdag 6 september gaat in het Wilhelmina Huiskamerfestival de voorstelling 'De Blues van Kattenburg' in première. Acteur Harpert Michielsen vertelt het verhaal, Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) spelen de muziek. De voorstelling is ook te zien op zaterdag 7 september. Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Huiskamerfestival.

Amsterdam: In theater De Cameleon zijn op 7, 8, 14 en 15 september voorstellingen van het theaterstuk Golem. De Golem heeft velen geïnspireerd: in literatuur, film en theater. In deze theatervoorstelling transformeert beeldend kunstenaar Sebastian Holzhuber pianist Uzi Heymann tot de Golem. Meer weten over de Golem? Kom naar de (Engelstalige) Crescas lezing met de film Der Golem uit 1920 door Amir Vudka.

Amsterdam: Op zaterdag 7 september om 17.00 uur vindt in de Lumen Travo Gallery de opening plaats van On Friendship /(Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam. Deze kunstmanifestatie vindt plaats op 36 plekken.
Performance: Joseph Sassoon Semah, Baruch Abraham Peter Baren, Zuhal Gezik, Jom Semah.
Te zien zijn onder andere tekeningen uit de nieuwe serie ‘Between Graveyard and Museum’s Sphere’ en een in brons gegoten model van de Meir Tweig Synagoge van Hacham (opperrabbijn) Sassoon Kadoori, die tevens president was van de Babylonische gemeenschap in Irak. Hij leefde van 1885 tot 1971. De kunstenaar Joseph Sassoon Semah is zijn kleinzoon. Het in brons gegoten model, sleutelwerk van het project, wordt later ook op andere locaties tentoongesteld.

Maastricht: Noam Vazana treedt zaterdag 7 september op tijdens PAS, het Pleasure, Art and Science Festival, op de binnenplaats van de Minderbroederskerk, een van de locaties van het festival.

Overveen: Bart Wallet geeft zondag 8 september een lezing over Isaac Abraham Graanboom (Zweden 1738-1807), de eerste rabbijn van de 'Neie Kille' in Overveen. De Stichting tot Instandhouding van de Joodse Begraafplaats te Overveen organiseert de lezing om samen met de aanwezigen na te denken over de restauratie of reconstructie van de in verval geraakte graftombe van Graanboom. Plaats van handeling: Tetterode Sportcomplex, Tetterodeweg 15, 2051 EG Overveen en Joodse Begraafplaats Overveen. Opgeven graag voor 1 september met een mail naar joanpatijn@live.nl

Amsterdam: Op donderdag 12 september is er een lezing in de Academische Club in Amsterdam met de titel De vervolging en het vervolg - musici en componisten in en na de Tweede Wereldoorlog. Albert van der Schoot spreekt over de musici Sam Swaap en Louis Boer, en Eleonore Pameijer spreekt over vervolgde componisten en de situatie na de oorlog.

Amsterdam: In het dansduet Second zoeken de Israëlische danser en choreograaf Daniel Barkan en componist Enrico Meijer naar een nieuwe vorm van intimiteit in onze digitale samenleving. Te zien bij Dansmakers Amsterdam aan het Gedempt Hamerkanaal 203 op zaterdag 6, zondag 7, maandag 8 en zaterdag 14 september.

Amsterdam: The Fusion Kitchen of Israeli Music is een evenement georganiseerd en uitgevoerd door ensemble Zan Nadir, de Israëlische band onder leiding van Gilad Nezer. Op het programma: "Israeli music at its best, of all styles and backgrounds: Rock, Ethnic, Mediterranean, Latin and above all: Israeli!" Te beleven op zondag 22 september bij LJG Amsterdam.

Onze columnisten deze week

Radio en Televisie

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Zaterdag 7 september

  • BBC2, 20.30: Rise of the Nazis in 3 delen. Britse documentaire over de snelle verandering in Duitsland van liberale democratie, verkiezingen en rechtstaat tot een moordzuchtige dictatuur.

Zondag 8 september


Maandag 9 september

  • BBC2, 22.00 Rise of the nazis A powerful three-part forensic examination of how Germany turned from a liberal democracy into a brutal murderous dictatorship in just four years.

Dinsdag 10 september


Donderdag 12 september

  • NPO2, 20.25 Achter de dijken:Vrijheid. De strijd in Zeeland 1944/45 In het spoor van de bevrijders reist Leo Blokhuis van het eerste vrije stukje Nederland naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen.
  • CANVAS, 21.20 King Bibi. Documentaire over Nethanyahu.Regisseur Dan Shadur laat aan de hand van media-optredens zien hoe premier King Bibi Netanyahu zich in de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld.
  • BBC4, 22.00 Lost films of WW2. World War II Lost Films is a documentary assembled from archive footage from the World War II period.
  • Classica NL, 17.03 Jaap van Zweden dirigeert Symphonie Fantastique
  • MEZZO, 23.50 Yaron Herman Trio Herman begon op zijn zestiende piano te spelen. Hij had les van jazzmusicus Opher Brayer. Twee jaar later won hij een prijs op Rimon School of Jazz and Contemporary Music. Dit Jazz concert was opgenomen op July 4 2017 bij Jazz à Vienne.

Vrijdag 13 september

  • NPOextra, 23.15 Amy Winehouse live at Shepherd’s Bush. Een concert van Amy Winehouse, opgenomen in Londen in 2007. Met haar band speelt de Britse zangeres nummers van haar tot dan verschenen albums 'Frank' en 'Back To Black'. ARD, 23.30 Der Tel-Aviv Krimi. vierdelige Duitse misdaadserie. Afl.3. De net naar Tel Aviv verhuisde commissaris van politie Sara Stein valt met haar neus in de boter: de hoofdinspecteur is vermoord.
  • Stingray Classica NL, 17.41 Pianomania - Menahem Pressler
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner luna3 banner joodsamsterdam banner israelactie banner amphora banner jonet banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven