vrijdag 2 augustus 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 2 augustus 2019 jaargang 15, nummer 27
 

Wie komt ons een handje helpen?

Wie komt ons een handje helpen?

Vrijdag 16 augustus verschijnt ons nieuwe cursusprogramma, en ook dit jaar wordt de brochure weer per post verstuurd. Dat is altijd een flinke klus, en daarom zoeken we voor maandag 12, dinsdag 13 en woensdag 14 augustus mensen die ons op kantoor willen helpen met het verzendklaar maken, opdat de gevulde enveloppen uiterlijk woensdagmiddag naar het postkantoor kunnen worden gebracht.
Vrijdag 16 augustus ligt het programma dan weer bij iedereen in de brievenbus.

Het gaat om drie handelingen: de folder voorzien van twee inlegvellen, de enveloppen voorzien van adresstickers en de folders in de enveloppen stoppen.

We beginnen om 9 uur 's morgens en zijn blij met alle hulp! Uiteraard zorgen wij voor koffie, thee of iets fris, en wat lekkers!

Laat het ons graag zo snel mogelijk weten, per mail naar info@crescas.nl!

Alvast bedankt!

Nog één keer even spieken ...

Nog één keer even spieken ...

Over twee weken verschijnt onze nieuwe folder met een cursus- en evenementenprogramma waar wij nu al reikhalzend naar uitzien.

Als lezer van de nieuwsbrief krijg je nog één keer een sneak peek voordat op 16 augustus alles online staat en de gedrukte brochure in de brievenbus ligt.

Je kunt ook in het komende seizoen weer met Crescas naar de film.
Eén titel noemen we alvast: Ask Dr. Ruth, de documentaire over het ongelooflijke levensverhaal van dr. Karola Ruth Westheimer (Frankfurt, 1928), die als kind de Sjoa overleefde en als Dr. Ruth de eerste én beroemdste sekstherapeut op de Amerikaanse radio en televisie werd. Voorafgaand aan de film geeft relatietherapeute Julie Wagschal een lezing over hoe deze vrouw zo bekend is geworden en wat haar uniek maakte. En wat is de betekenis van Dr. Ruth’s belangrijkste bevindingen?
Lev Cinema, Soep & film, dat we in samenwerking met Joods Maatschappelijk Werk organiseren, is wegens groot succes geprolongeerd. Drie avonden in december en januari krijg je een bijzondere Israëlische film te zien, met vooraf desgewenst een kop soep en een broodje en een nabeschouwing door een gastspreker. In de cursusfolder vind je de filmtitels.

We gaan natuurlijk ook weer in de benen: Ontdek Joods Tiel is een wandeling die je onder leiding van gids Pierre Schaafsma maakt door de Joodse geschiedenis van deze Gelderse Hanzestad. De eerste Joodse aanwezigheid dateert uit de Middeleeuwen! Je bezoekt een expositie over het Joodse Tiel van weleer en krijgt de gelegenheid nog vóór de opening de tentoonstelling te zien met schilderijen van de uit Tiel afkomstige Joodse kunstenaar Mozes Cohen (1901-1942).

Tijdens een achtdelige geschiedkundige cursus nemen we een Kijkje in het Israëlisch-Palestijns conflict.
De sprekers plaatsen het conflict in samenhang met de bredere historische, godsdienstige en internationale ontwikkelingen waarin het is ingebed. Je krijgt uitleg over de grondoorzaken van het conflict, en hoe het zich, van de late 19de tot de vroege 21ste eeuw, tot andere Midden-Oosterse problemen heeft verhouden.
Een vraag die velen nog altijd bezighoudt: waarom is het nooit tot een goed einde gebracht, hoewel veel Israëli’s en Palestijnen toch ooit een compromis-oplossing aanvaardden? Hoe je het Israëlisch-Palestijns conflict ook bekijkt, het is een gevoelig en beladen onderwerp.

Tijdens deze cursus zullen politieke en ethische discussies bepaald niet te vermijden zijn, en we gaan ze zeker niet uit de weg.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In De mooiste dag tekent Jamie Weisman een vlijmscherp beeld van het huwelijksfeest van Elisabeth Gottlieb en Hank Jackson en zeven van hun gasten en de wegen van het lot.
Een Jood, een christen en een moslim gaan met elkaar in gesprek over de Bijbelse figuur Mozes, de wetgever, profeet, religieus hervormer en bevrijder. Mosjé, Mozes, Moesa, de man Gods in interreligieus perspectief is de registratie van deze bijzondere ontmoeting.
De Russisch-Joodse schrijver Oeri Nissan Gnessin (1879–1913) wordt algemeen gezien als pionier van de moderne Hebreeuwse literatuur. De novelle Een zijspoor, de eerste van vier beknopte romans, is nu in Nederlandse vertaling verschenen.

In het Engels

"Een scherpzinnige, humoristische roman over liefde en sex", zo karakteriseert de Engelse krant The Guardian Fleish­man is in Trou­ble van de Amerikaanse Taffy Brodess­er-Akn­er (1975). Het verhaal over Toby Fleish­man en de grote crisis waarin zijn leven zich bevindt, wordt verteld door Lib­by Epstein, een vriendin van vroeger. Als lezer is het haast onmogelijk je te onttrekken aan de stress en spanningen in het op de klippen gelopen huwelijk van Toby en zijn bijna-ex Rachel, en ga je steeds meer meevoelen met Toby, maar ook met Libby. Zij mist in haar gezapige leventje juist iets spannends. Dat komt heftig tot uiting wanneer Rachel en Libby elkaar tegen het lijf lopen, en als lezer moet je je begrip van de gebeurtenissen herijken.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Het Joodse fonds van Gibbon Uitgeefagentschap is met ingang van 1 juli 2019 integraal overgenomen door Amphora Books. Het fonds zal onder de naam Amphora Books worden uitgebreid met nieuwe titels, waarbij de redactionele begeleiding van de voormalige Gibbon-medewerkers zal worden gecontinueerd. Amphora Books is met deze overname ook de huisuitgever van de serie Joodse Huizen, waarvan in 2020 het zesde deel zal verschijnen.
 • De Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit (1961) denkt op Literary Hub (aanrader om je op te abonneren!) terug aan haar met boeken en bossen gevulde kinderjaren.
 • "Primo Levi was meer dan een ooggetuige", schrijft nieuwswebsite WorldCrunch op 31 juli 2019, diens honderdjarige geboortedag.
 • De Jewish Book Council meldt dat bij de National Jewish Book Award nu ook prijzen kunnen worden gewonnen voor "Food Writ­ing and Cook­books."
 • In januari 2020 wordt Aan het einde van de nacht verwacht, de zesde roman van Nir Baram.

Vers uit de ramsj geplukt

Alexandra Zapruder bracht voor Geborgen bladzijden (2016) veertien onbekende oorlogsdagboeken van jonge schrijvers bijeen.
Nummers die een ziel hebben (2013) bevat de memoires van Edmund Peter ‘Mom’ Wellenstein (1919-2016), die vanwege zijn betrokkenheid bij het Delftse studentenverzet in Kamp Amersfoort belandde.
In Onzichtbare ouders (2014) bezoekt journaliste Margalith Kleijwegt de buurt in Amsterdam-West waar Mohammed B. opgroeide en naar school ging. Niet eerder werd een zo gedetailleerd beeld geschetst van de wereld van gewone allochtone gezinnen - over wie iedereen het heeft en die bijna niemand kent.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Groningen: In het kader van Sjoel XL tussen kunst en kitsch presenteert Synagoge Groningen het liederenprogramma 'Jozef Israëls in smartlappen en verhalen', uitgevoerd door het Groningse smartlappenduo Mazzel en Sores op zondag 4 augustus. De liederen worden afgewisseld met optredens van verhalenverteller Jeanet Landman, die vertelt over Jozef Israëls tijdens diens reis naar Spanje en Marokko in 1894.
 • Weert: Theaterduo George & Eran pakken in hun nieuwe voorstelling 'George en Eran worden rascisten' het thema 'racisme' bij de kop door de onderliggende mechanismen te ontleden. Wat mag je wel en niet zeggen, wie voelt zich tegenwoordig níet beledigd, gediscrimineerd of ongelijk behandeld… Het maakt niet uit: je doet het nooit goed. Zoals altijd een voorstelling vol humor en muziek. Te zien op het Limburg Festival op woensdag 7 augustus en in Amsterdam in het Vondelpark op zaterdag 10 augustus.
 • Amsterdam & Zutphen: Wereldwijd het grootste festival op originele historische piano’s uit de achttiende en negentiende eeuw, dat is het Geelvinck Festival dat van 8 tot en met 22 augustus plaatsvindt op meerdere locaties. Michael Tsalka koos als thema voor de negende editie 'De muzieksalon'.
 • Amsterdam: 'Händel Goes Tinder' is een speelse muzikale voorstelling/multimedia-opera bedacht door sopraan Channa Malkin en violiste Anastasia Kozlova. Dorinda, operaheldin uit Händels 'Orlando' gaat met moderne middelen op zoek naar de man van haar leven, met wisselend succes … Te zien in het Compagnietheater op donderdag 15 en vrijdag 16 augustus.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De historische apotheek De Castro aan de Muiderstraat in Amsterdam is onlangs verhuisd. Joods Amsterdam heeft het hele verhaal én de geschiedenis van dit bijzondere pand en zijn bewoners.
 • BBC News ontdekte de Joodse geschiedenis van Wales.
 • Neot Smadar is een kibboets anders dan alle andere. Atlas Obscura wist de weg erheen door de zuidelijke Negev te vinden.
 • Voor de New York Review of Books schreef de Amerikaanse Elaine Showalter een prachtig artikel over haar binding met de musical Fiddler on the Roof.
 • Ga op rondreis door het Midden-Oosten, op zoek naar de enige echte hoemoes samen met Gastro Obscura.
 • Aish.com liet "Jerusalem's Comedian" David Kilimnick uitzoeken wat bij Israëli's op de lachspieren werkt.
 • Holocaust Denial: A History With David Baddiel is de titel van een documentaire die begin 2020 zal worden uitgezonden op BBC 2. Lees meer op The JC.
 • Israël als land waar je lekker kan eten, ook The Spectator ontdekte het en schrijft erover.

Website van de week
The Dry Bones Blog

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In 1973, na zijn alija, begon New Yorker Jerry (later: Yaakov) Kirschen (1938) met het tekenen van een dagelijkse cartoon voor de Israëlische krant The Jerusalem Post. Je hebt ze vast wel eens onder ogen gehad, de lay-out van vier langwerpige tekeningen met commentaarballonnetjes komt je vast wel bekend voor.

Kirschens Dry Bones Blog start op 31 augustus 2005 - sindsdien gaan alle cartoons vergezeld van aanleiding en uitleg.

De website heeft, naast de dagelijkse cartoon (je kunt je op de startpagina inschrijven om die dagelijks in je mailbox te ontvangen), nog veel meer te bieden.
Zo heeft Kirschen met zijn Dry Bones Project en de daaruit voortgekomen Dry Bones Academy of Cartoon Advocacy and Activism de strijd aangebonden met het antisemitisme. De pay off op de startpagina luidt dan ook: "Dedicated To Combating the Willful Rewriting of History and Fighting the Spread of Antisemitism."

Dry Bones heeft een pagina op Facebook - leuk om te volgen, en om er commentaren te lezen!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Old Time Road x Dror Yikra

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

"Because everyone needs a lil' country in their Sabbath day…",
Aldus de Joodse a capella zanggroep Listen Up!, de enige met een vrouw in de gelederen, die de country/rap song 'Old Town Road' van Lil Nas X - al zeventien weken lang nummer 1 op de Amerikaanse hitlijsten - onder handen nam. Ze kozen de tekst van 'Dror Jikra', een Joods religieus gedicht, dat in 960 werd geschreven door de Spaanse rabbijn Doenasj ben Labrat.

De tekst is door tal van zangers gebruikt, onder wie Boaz Sharabi, The Maccabeats en Dana International.

Klik hier voor de tekst, in het Ivriet, fonetisch en Engelse vertaling.

En twee dagen voor verschijnen van deze nieuwsbrief wijdde de Belgische krant De Morgen een artikel aan het succes en de achtergronden van 'Old Time Road'.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
2 - 9 augustus

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Het is een schamele oogst deze week. Wij kiezen de documentaire Die Feige, vrijdagavond op Arte, en verder dinsdagavond op het tweede Duitse net Wir im Krieg, niet eerder vertoonde films over de nazitijd en de oorlog, alle uit privé-bezit.


vrijdag 2 augustus

 • NPO 2 Extra, 14.00: Annie Leibovitz: Life Through a Lens (2008). Documentaire van Barbara Leibovitz over haar zus, de gevierde portretfotografe Annie (1949).
 • Arte, 19.40: Paradiesische Verführung: Die Feige. Documentaire over de vijgenboom, de eerste plant die met name wordt genoemd in de Tora.
 • Veronica, 20.30: Inglourious Basterds (2009). Met een Oscar bekroonde oorlogsfilm van Quentin Tarantino waarin een groepje Amerikaans-Joodse soldaten in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's probeert te vermoorden. The Guardian (zie link) was niet onder de indruk.

zaterdag 3 augustus


zondag 4 augustus

 • NPO 1, 11.20: VPRO Boeken. Afl.: Carolina Lo Galbo spreekt met onderzoekjournaliste Linda Polman over haar boek Niemand wil ze hebben. Haar verhaal over het Europese "vluchtelingenmanagement" begint in 1938.
 • NPO 2, 14.50: Van Atlas naar Arabië. Presentator Kefah Allush reist van het meest westelijke puntje van het Atlasgebergte naar het hart van de Arabische wereld. Afl. 2: Tunesië - Joden in Djerba.
 • NPO 2, 15.35: Je zal maar uitverkoren zijn. Afl. 3: De keuze tussen goed en kwaad. Het Jodendom gaat niet uit van een conflict tussen goed en kwaad, maar van een strijd in de mens zelf. Dit innerlijke gevecht komt tot uiting in muziek, wetenschap en stand-up comedy.
 • NPO 2, 16.16: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Afl.: Yaniv Ze'ev, geboren in Israël, nu fietsenmaker in Emmeloord.

maandag 5 augustus

n.v.t.


dinsdag 6 augustus


woensdag 7 augustus

 • NPO 2, 21.10: In de beste families. Coen Verbraak praat in deze zesdelige serie met broers en zussen over hun familiesituatie en de grote levensthema’s die we allemaal meemaken.
 • NPO 2, 15.35: Je zal maar uitverkoren zijn. Afl. 3: De keuze tussen goed en kwaad. Het Jodendom gaat niet uit van een conflict tussen goed en kwaad maar van een strijd in de mens zelf. Dit innerlijke gevecht komt tot uiting in muziek, wetenschap en stand-up comedy.

donderdag 8 augustus

n.v.t.


vrijdag 9 augustus

 • NPO 2, 10.15: MAX Maakt Mogelijk. Afl.: Joodse ouderen in Oekraïne. Bang voor antisemitisme durven Joodse ouderen die de Sjoa hebben meegemaakt, nog altijd niet voor hun geloof uit te komen; ze moeten rondkomen van een schamel pensioentje.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner jonet banner propra banner israelactie banner luna3 banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven