vrijdag 12 juli 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 12 juli 2019 jaargang 15, nummer 25
 

Crescas krijgt geld uit erfpachttegoeden

Crescas krijgt geld uit erfpachttegoeden

Van de 125 aanvragen voor geld uit de Joodse erfpachttegoeden heeft de Commissie Joodse Erfpachttegoeden er 52 geselecteerd die in aanmerking komen voor een deel van de beschikbare 10,4 miljoen euro.

Onder de organisaties die (een deel van) het aangevraagde geld krijgen, bevindt zich ook Crescas, dat bijna driekwart van het aangevraagde bedrag zal ontvangen. Het geld zal worden besteed aan het interactief maken van deze nieuwsbrief om nog meer mensen nog beter te kunnen bereiken; en aan de oprichting van een leiderschapsacademie waar nieuwe, jonge Joodse leiders kunnen worden opgeleid om zo de Joodse toekomst in Nederland te verzekeren.
Andere educatieve organisaties die geld zullen ontvangen zijn onder andere het CIDI, het Menasseh Ben Israel Instituut, het Joods Bijzonder Onderwijs en het Cheider.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In haar onlangs verschenen boek Het grote niets betoogt Rosanne Hertzberger dat ons vertrouwen in de wetenschap te groot is en misplaatst. Ze laat zien hoe we onze ogen sluiten voor de valkuilen van wetenschappelijk onderzoek en hoe we stelselmatig vergeten dat we ook zonder geloof nog altijd mens zijn: hopeloze kuddedieren, tot in onze tenen onredelijk, dol op rituelen en theater.
Eerste liefdes en laatste verhalen is een bundel essays uit de nalatenschap van de wereldwijd geliefde en geroemde neuroloog Oliver Sacks. Tijdens zijn leven verrichtte Sacks belangrijk onderzoek in de hersenwetenschap. Tot op de dag van vandaag wordt hij geprezen om de literaire kracht van de verhalen die hij schreef over zijn patiënten.
Brief aan mijn vader en ander proza uit de nalatenschap bevat een keuze uit de literaire nalatenschap van Franz Kafka.
Kafka schreef zijn beroemde 'Brief' vijf jaar voor zijn dood, toen hij 36 was. Dat hij er meer dan particuliere waarde aan hechtte, blijkt uit het feit dat hij er een getypt manuscript van maakte. Toch was de brief wel degelijk voor zijn vader bedoeld, maar Kafka durfde hem niet zelf op te sturen. Hij vroeg zijn moeder de brief door te geven, maar zij weigerde. Het is een uiterst persoonlijk, pijnlijk en aangrijpend document waarin de vadergestalte bijna mythische vormen aanneemt.

Nieuwsberichten uit boekenland

Op 2 en 3 oktober 2019 organiseert de Nederlandse Kafka-Kring een reis naar het Berlijn van Franz Kafka. Neem voor meer informatie contact op met Sjoerd Munniks, de secretaris van de Nederlandse Franz Kafka-Kring. Zijn mailadres: s.j.munniks@gmail.com, en kijk ook op de website en/of op de Facebook-pagina van de Franz Kafka-Kring. Voor liefhebbers van de schrijver niet te missen - het is een prachtig programma. Let op: definitieve opgave en betaling vóór 1 september 2019!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

De Jerusalem Post meldt het overlijden op twintigjarige leeftijd van de Joodse Afro-Amerikaanse acteur Cameron Boyce. Hij werd vooral bekend door zijn rol in de Disney Channel comedy show Jessie. Boyce overleed aan een hersenbloeding.
De Jerusalem Post wijdt ook een artikel aan het overlijden van de beroeme Braziliaanse journalist Salomao Schvartzman. Schvartzman overleed op zaterdag 6 juli op de leeftijd van 85 jaar. Hij beschouwde zijn verslaggeving over het Eichmann-proces in 1961 als het hoogtepunt van zijn carrière.
Joden en fietsen? Het lijkt het begin van een mop, maar de Forward heeft de "geheime Joodse geschiedenis" van de Tour de France ontdekt. Ten tijde van de Dreyfus-affaire werd het eerste Franse sporttijdschrift, Le Vélo (de fiets), opgericht, in 1892. Dit tijdschrift had de moed om tegen de publieke opinie in legerkapitein Dreyfus te steunen. Daarmee streek de redactie een aanzienlijk deel van de lezers tegen de haren in. Dat leidde tot de oprichting in 1900 van een concurrerend blad, L'Auto-Vélo, door een syndicaat van extreem-rechtse, anti-Dreyfus fietsenfabrikanten.
Met het overlijden van 'matriarch' Marcelle Haroun op 93-jarige leeftijd is de Joodse bevolking in Caïro nu gereduceerd tot slechts vijf personen, aldus de Times of Israel. Dit zijn haar dochter en haar vier kleindochters.

Onze columnisten deze week

In the Picture
Family Business (Netflix)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Family Business is de Frans-Joodse versie van de bekende Amerikaanse serie Breaking Bad, maar dan zonder het extreme geweld. In deze komische serie verandert de familie Hazan hun bijna failliete koosjere slagerij in een marihuana plantage. Naast de wat plattere humor, vindt de Joodse kijker ook veel interessante verwijzingen naar de Joodse geschiedenis en actualiteit.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Website van de week
Top vijftig Joodse blogs, websites en nieuwsbrieven

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Website van de week is een handig overzicht van maar liefst vijftig Joodse blogs:blogfeedspot.com/jewish_blogs. Op nummer 1 staat de conservatieve publicatie The Jewish Press. Maar ook de progressieve organisatie Jewish Voice for Peace staat op de lijst.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tip: fans van Amy Winehouse kunnen vrijdagavond terecht bij Arte, voor de documentaire Amy van Asif Kapadia over deze veel te jong overleden Britse singer-songwriter.


zaterdag 13 juli

Canvas, 22.25: Through the Wall (La'avor et hakir), 2016. Romantische komedie van Rama Burshtein. De Filmkrant beschreef de film als "Sex and the City in orthodox Jeruzalem."


zondag 14 juli

NPO2, 1.19: Naches. Over Esther Erwteman en haar droom om mensen bij elkaar te brengen en gezelligheid te bieden. Herhaling.
BBC1, 18.00: Barbra Streisand, Becoming an Icon. Muziekdocumentaire over de roem en het succes van Barbra Streisand, die opgroeide in een arbeidersgezin in Brooklyn. Herhaling.
Radio NDR Kultur, 8.40 en 19.00: Glaubenssachen + Gedanken zur Zeit over de mislukte aanslag op Hitler door Graaf von Stauffenberg.


maandag 15 juli

Arte, 20.15: Coup de Foudre (1983) van Diane Kurys. Over twee door de oorlog getekende vrouwen, de Joodse vluchtelinge Lena en Madeleine, die een vriendschap ontwikkelen en samen naar Parijs gaan om hun ongelukkige huwelijken te ontvluchten.


woensdag 17 juli

Stingray Classica NL, 17.30: Hommage aan Yehudi Menuhin.


donderdag 18 juli

BBC 4, 23.00: Blood and Gold: The Making of Spain with Simon Sebag Montefiore. Documentaireserie over tweeduizend jaar Spaanse geschiedenis.


vrijdag 19 juli

Arte, 21.45: Amy (2015), documentaire van Asif Kapadia over de Britse singer-songwriter Amy Winehouse, overleden in 2011.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner propra banner amphora banner jonet banner luna3 banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven