vrijdag 5 juli 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 5 juli 2019 jaargang 15, nummer 24
 

Tipje van de sluier - Verborgen Verleden, maar dan Joods

Tipje van de sluier  - Verborgen Verleden, maar dan Joods

In twee workshops geeft Harmen Snel, expert Joodse genealogie, uitleg hoe beginners een stamboom kunnen opzetten. Uitgebreid zal worden ingegaan op de valkuilen in de Joodse genealogie, de specifieke problemen betreffende ontbrekende registers, naamgeving et cetera. En het grote verschil tussen het onderzoeken van een Asjkenazische of een Sefardische familie. De tweede les zal plaatsvinden in het Stadsarchief, waarbij met behulp van de bronnen het onderzoek kan worden begonnen of voortgezet.

Harmen Snel (1958) werkt na zijn opleiding aan de Rijksarchiefschool sinds 1981 bij het Amsterdamse Stadsarchief. Altijd op zoek naar de moeilijkste soorten van onderzoek binnen de genealogie was beoefening van Joodse genealogie een logische stap.

En nog een kijkje in het nieuwe programma

En nog een kijkje in het nieuwe programma

Joodse kunst

De algemene opvatting (of misvatting) is dat kunst (en zeker figuratieve kunst) en Jodendom onverenigbaar zijn. Toch is Joodse kunst rijk en gevarieerd. Van gebruiksvoorwerpen voor religieuze doeleinden tot moderne uiting van de existentiële vragen in het hedendaagse leven en de uiting van de turbulente geschiedenis van het Joodse bestaan. Van figuratief tot abstract, van concreet tot conceptueel. Maar altijd in dialoog met de omringende culturen. Maar wat ís Joodse kunst? Of: wat maakt een kunstvoorwerp Joods? Bestaat er een Joodse stijl? Of heeft Joodse kunst te maken met het inhoudelijke aspect en de functie van een voorwerp?

In deze cursus staat Joodse kunst als een cultuur-historisch fenomeen centraal. Er wordt gekeken naar de functie van kunst binnen het Jodendom vanaf haar vroegste bestaan en door de eeuwen heen: kunst in de synagogen, de cyclus van de feestdagen, gebruiksvoorwerpen, geïllumineerde middeleeuwse manuscripten, drukkunst, en de vele uitingen van kunst vanaf de tijd van de emancipatie tot de Tweede Wereldoorlog.

Nieuw bestuur CIJO

Nieuw bestuur CIJO

Het CIJO, de jongerenvereniging van CIDI, heeft tijdens de Algemene Ledenvergadering op donderdag 27 juni een nieuw bestuur gekozen. Het CIJO-bestuur bestaat nu uit: Jonas Poolman (20, Amsterdam), Alfie de Vries (21, Amsterdam), Gigi Gil (23, Leiden), Ezra Pardovich (19, Amsterdam) en Noam Brilleslijper (20, Amstelveen). Zij hebben alle vijf al bestuurservaring opgedaan bij Joodse jeugdverenigingen en beginnen nu vol enthousiasme aan deze nieuwe taak.

Onze columnisten deze week

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In Oorlog in en om Grou beschrijft Ulke Brolsma de gebeurtenissen in dit dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de loop van de oorlog kreeg Grou steeds meer last van de Duitse bezetter. Mede daardoor stak het verzet de kop op, mensen die hun leven op het spel zetten in de strijd tegen de vijand. En er waren collaborateurs, die een groot gevaar vormden voor het toenemende aantal onderduikers.
Van Arnon Grunberg verscheen onlangs Van achterdocht tot zelfgenoegzaamheid. Korte verhandelingen voor de moderne mens. Grunberg zegt hierover zelf onder andere: "De korte verhandeling is een mini-essay, een samenvatting, een bloemlezing. Als men de schrijver vraagt: wat wilde u nou eigenlijk zeggen met dit of dat?, dan kan hij antwoorden: ‘Lees mijn korte verhandelingen, de rest is uitwerking'."
De Nederlandse vertaling van Het keerpunt, de autobiografie van Klaus Mann, telg uit de nog steeds interessante familie Mann, is een aanrader. Het is de neerslag van een uitermate bewogen en strijdbaar leven, vol dynamiek, hoop, teleurstelling en desillusie. Mann geeft niet alleen een intieme inkijk in zijn eigen ontwikkeling als avontuurlijke outsider, maar vertelt ook vele details over zijn beroemde ouders.

Nieuws uit boekenland

  • Op 2 en 3 oktober 2019 organiseert de Nederlandse Kafka-Kring een reis naar het Berlijn van Franz Kafka. Neem voor meer informatie contact op met Sjoerd Munniks, de secretaris van de Nederlandse Franz Kafka-Kring. Zijn mailares: s.j.munniks@gmail.com, en kijk ook op de website en/of op de Facebook-pagina van de Franz Kafka-Kring. Voor liefhebbers van de schrijver niet te missen - het is een prachtig programma. Let op: definitieve opgave en betaling vóór 1 september 2019!
Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

Amsterdam: Rondleiding Ets Haim en de Embassy of the Free Mind op woensdag 10 juli om 10.30 uur in het kader van de tentoonstelling over Kabbala.
Deventer: Op 14 juli organiseert het Etty Hillesum Centrum een Joodse stadswandeling die onder andere langs synagogen en woonhuizen voert, waaronder dat van Etty Hillesum.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Voor wie op vakantie gaat met de auto heeft Jewish Boston een lijst gemaakt van de beste Joodse liedjes voor onderweg. De songs van onder anderen Paul Simon, Randy Newman en Billy Joel zijn via de website te downloaden.
Ha'aretz meldt dat 36 Joodse demonstranten zijn gearresteerd die onder de leuze 'Nooit meer' demonstreerden bij een detentiefaciliteit in Florida, waar immigranten - onder wie veel kinderen - onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden.
Inmiddels zijn zes kinderen door verwaarlozing en ondervoeding gestorven in de 'detentiecentra'. Deze zijn onder andere door een van de officiële aanklagers van de Neurenberger processen vergeleken met concentratiekampen.
In het voormalige Joodse getto van Barcelona staat een huis dat ooit eigendom was van Astruch Adret, een Joodse ondernemer die in 1391 werd gedwongen zijn huis te verkopen en zich te bekeren tot het katholicisme. JTA meldt dat dit huis nu een Joods cultureel centrum is geworden. Het heet Casa Adret en trekt maandelijks honderden bezoekers.

Website van de week
Jewish Currents

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Website van de week is Jewish Currents, een Brits cultureel magazine van progressieve signatuur. Het heeft zijn wortels onder andere in de Jiddische arbeidersbeweging, maar besteedt ook veel aandacht aan culturele onderwerpen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Sy - 'On Being Short and Hairy and Loud and Jewish'

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Klein, harig en Joods is een ontroerend gedicht over de middelbare schooltijd van Sy, een jonge Amerikaanse Jood.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips: woensdagavond duikt het BBC-programma Panorama (BBC 1) in de antisemitisme crisis binnen de Labour partij.
Wie BBC 4 kan ontvangen, kan donderdagavond (laat) kijken naar de Britse documentaireserie Blood and Gold: The Making of Spain, van Simon Sebag Montefiore.


zaterdag 6 juli

Veronica, 20.30: Exodus: Gods and Kings (2014). Ridley Scotts tweeënhalf uur durende versie van het Exodusverhaal. Met Christian Bale als de twijfelende Mozes.


zondag 7 juli

BBC 2, 15.55: Yentl (1983) van en met Barbra Streisand. Gebaseerd op het boek Yentl, The Yeshiva Boy van Isaac Bashevis Singer. Volgens Steven Spielberg het beste regiedebuut sinds Citizen Kane.
NPO 2, 0.40: Naches, aflevering Flip de Liema.
Canvas, 20.10: Kinderen van de collaboratie, aflevering De oorlog. Over kinderen van Belgische collaborateurs. Herhaling serie uit 2017.
Arte, 20.15: The Big Lebowski (1998) van de gebroeders Joel en Ethan Coen. Een spannende en fantasierijke komedie die nooit gaat vervelen.


woensdag 10 juli

BBC 1, 22.00: Panorama, Is Labour Anti-Semitic? Het bekende nieuwsachtergronden-programma duikt in de antisemitisme crisis binnen de Britse Labour partij.
ARD, 22.45: Lea Tsemel, Anwältin (2019). Documentaire van Rachel Leah Jones over de Israëlische advocate Lea Tsemel, die al vijftig jaar opkomt voor de rechten van Palestijnen.


donderdag 11 juli

BBC 4, 23.00: Blood and Gold: The Making of Spain. Britse documentaireserie waarin historicus, journalist en schrijver Simon Sebag Montefiore op zoek gaat naar 2000 jaar Spaanse geschiedenis.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner israelactie banner propra banner luna3 banner amphora banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven