vrijdag 21 juni 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 21 juni 2019 jaargang 15, nummer 22
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Oelpan Crescas: inschrijving met vroegboekkorting!

Oelpan Crescas: inschrijving met vroegboekkorting!

In het seizoen 2019-2020 biedt Crescas twee langlopende cursussen Modern Hebreeuws op twee niveaus: Kita Beet en Kita Hee.
Wie zich nu al inschrijft, kan gebruik maken van 10% vroegboekkorting op het cursusgeld.
Let op: je hebt de tijd tot en met maandag 24 juni: je aanmelding moet dinsdag 25 juni bij ons zijn ontvangen!

Wat kun je van de twee cursussen verwachten?

 • Kita Hee is bij uitstek geschikt voor gevorderde Ivriet sprekers. Je frist je kennis op van grammatica die je ooit al hebt geleerd, én je krijgt er nog wat nieuwe grammatica bij. In deze cursus ligt de nadruk vooral op het spreken. Met je medecursisten voer je gesprekken over allerlei onderwerpen, waarvoor docent Shirley Avni ook onderwerpen uit de actualiteit kiest. Al doende maak je je sluimerende kennis weer actief, en zul je merken dat je veel meer weet dan je dacht.
  Twijfel je of Kita Hee niet te hoog gegrepen is? Je kunt, vóór je besluit je in te schrijven, eerst overleggen met Shirley! Stuur een mail naar info@crescas.nl - ons kantoor brengt je vervolgens met haar in contact!

 • Kita Beet is de beste keus voor wie al een beetje Ivriet kent. Je verbreedt je basiskennis van de grammatica, en werkwoorden, het metselwerk van de taal, krijgen veel aandacht. Ook ontdek je dat kennis van 'binjaniem', het systeem waarin alle werkwoordsvormen zijn ondergebracht, erg handig is.
  Kita Beet is een echt totaalpakket: naast de theorie leer je spreken, lezen en luisteren, gesprekjes voeren met je medecursisten. De lessen worden regelmatig 'aangekleed' met liedjes en YouTube videofragmenten.

De laatste les is de inmiddels traditionele seizoensafsluiting in de vorm van een filmavond, voorafgegaan door een gezamenlijk etentje (op eigen kosten).

Omdat we de inschrijving voor deze twee cursussen nu al openstellen, kunt je nu dus ook al naar je eigen beschikbaarheid kijken, en dan weten wíj, wanneer we het lesmateriaal moeten bestellen, hoeveel er nodig is.

Kita Beet en Kita Hee gaan beide van start op maandag 16 september 2019!

Klik HIER voor het inschrijfformulier op onze website!

Als je niet eerder een Ivrietcursus bij Crescas volgde, maak dan de
online toets. Aan de hand van het resultaat kunnen wij je kennisniveau bepalen.

Ivrietlessen via Skype!

Ivrietlessen via Skype!

Voor degene die geen gelegenheid heeft om wekelijks in onze Ivrietschoolbanken plaats te nemen, heeft Crescas sinds een paar jaar een alternatief: Skypelessen Ivriet! Het is een nieuwe manier van studeren die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt en die zeer goede resultaten oplevert.

Onze docent Shelly Bodenheimer geeft je via Skype-chatgesprekken privéles in het leren schrijven, lezen, luisteren en spreken van modern Hebreeuws en bespreekt het via de e-mail opgestuurde huiswerk.
Als je je weggezakte kennis wilt opfrissen en niet aan lessen of zelfstudie bent toegekomen, is dit dé ideale manier, temeer omdat je in je eigen tijd en tempo kunt studeren, gewoon in je eigen huis.

Op onze website lees je hoe deze digitale lesmethode precies werkt en wat de minimale vereisten zijn om maximaal voordeel uit de lessen te halen.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De paarden van Hitler leest als een thriller: kunstdetective Arthur Brand haalde het wereldnieuws met zijn succesvolle jacht op de twee metershoge beelden die ooit voor de Rijkskanselarij stonden en na de oorlog spoorloos verdwenen leken.
Eva's geheimen is een beklemmende autobiografische roman, waarin de Russische schrijfster Ljuba Arnautovic (1954) haar heldhaftige grootmoeder Genofeva eert die onder het oog van de Duitse bezetter in 1944 maandenlang mensen verborgen hield in Wenen.
"Kijk hoe vrij ik hier kan wandelen. Doorheen de tijd, tussen de mensen. Alles kan toch gebeuren in de Onvoltooid Oostendse Tijd?" En wat dat is, beschrijft de Belgische auteur Koen Peeters (1959) in Een kamer aan zee.

Uitgelicht

"De rode draad in deze essays is mijn wens met een persoonlijke blik te kijken naar verschillende kwesties die ons land diep verdelen, waarbij enkele een zaak van leven of dood lijken te zijn. Dit is voor mij een poging gehoord te worden door mensen die een andere mening hebben dan ik." Aldus Amos Oz (1939-2018) in Beste fanatici.
In drie krachtige essays onderzoekt Oz de staat van Israël. De bundel opent met een geactualiseerde versie van zijn vermaarde, scherpzinnige essay 'Hoe genees je een fanaticus', waarin hij een antwoord probeert te formuleren op de vraag hoe iemand een extremist wordt en hoe hij daar vanaf kan worden geholpen. "Door mijn jeugd in Jeruzalem ben ik een deskundige in vergelijkend fanatisme geworden", zegt hij daarin. In ‘Lichten, niet een licht’ geeft Oz zijn visie op de orthodoxe 'verjoodsing' van de Israëlische maatschappij en in 'Dromen die Israël maar beter snel op kan geven’ houdt hij een pleidooi voor het opzetten van twee aparte staten voor Palestijnen en Israëli's. Guus Bauer las het boek voor het literaire weblog Tzum met grote aandacht en steekt zijn grote waardering voor de wijze waarop de schrijver het probleem van alle kanten benadert, niet onder stoelen of banken.
Beste fanatici is vooral een pleidooi voor het individualisme, een oproep tot dialoog van een bierkaaivechter. Vergeefsheid is zijn deel, maar de schrijver kan niet anders, zal toch altijd trachten gehoord te worden door andersdenkenden, en een poging willen wagen om tot nuance aan te zetten. Zonder ook maar een moment de profeet te willen spelen. Het is de vraag of je een fanaticus kunt genezen. De fanaticus is per definitie intolerant en daardoor in de contramine, agressief, kent eigenlijk geen mededogen."

In het Engels

Het meest recente nummer van het online literatuurmagazine Jewish Fiction .net, verscheen in april, kort voor Pesach, met maar liefst achttien verhalen, naar het Engels vertaald uit het Spaans, Russisch, Hebreeuws, Jiddisj en Deens. De bijdragen van Birte Kont, Emuna Elon, Eran Bar-Gil en Antonio Elio Brailovsky zijn geen op zichzelf staande verhalen, maar delen uit hun recente boeken. Alle achttien teksten zijn hier aanklikbaar.
Bijzonder is Samson Solomon and His Horses (Or: A Dream of a Former Coachman) van Jacob Dinezon dat in 1909 werd uitgegeven door de Hebrew Publishing Company in New York.
Bewaar de link: dit is echt heerlijk vakantie leesvoer! Bovendien kun je de verhalen eenmalig voor eigen gebruik printen: rechts boven de foto van de auteur staat een piepklein printsymbooltje.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat schrijver en journalist Ischa Meijer overleed. Na diens plotselinge dood besloot Conny Palmen I.M. te schrijven, het verhaal over hun relatie. Dat boek is bewerkt tot een vierdelige dramaserie die in 2020 wordt uitgezonden door AVRO/Tros. De hoofdrollen worden vertolkt door Wende Snijders en Ramsey Nasr.

Vers uit de ramsj geplukt

Na minder dan tweeënhalf jaar ligt Een simpel verhaal (2017) van Shmuel Yosef Agnon al in de uitverkoop. Het verhaal over dienstmeisje Bloeme en haar grote liefde Hirsjl die dolgraag met elkaar willen trouwen, maar hun huwelijksplannen lijken gedoemd te mislukken. Waarom is de moeder van Hirsjl (die ook de tante is van Bloeme) er zo tegen gekant?
De roman Goede mannen (2018) van Arnon Grunberg heeft nog sneller zijn weg gevonden naar de ramsj, zij het met lichte beschadiging. Brandweerman Geniek Janowski, is een liefdevolle echtgenoot, vader van twee zonen, die denkt dat een goede man altijd een stapje opzij doet, dat goed zijn niet veel anders is dan verlangen naar het goede. Maar kun je minder goede verlangens eigenlijk wel het zwijgen opleggen?
De Amerikaanse journalist Jack El-Hai onderzocht voor De nazi en de psychiater (2015) hoe de ambitieuze Amerikaanse legerpsychiater Douglas Kelley er bij de behandeling van Hitlers rechterhand Hermann Göring, in 1945, achter hoopte te komen wat nazicriminelen onderscheidt van de rest van de mensheid.

Ramsjstrip 21 6


Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: Twee rondleidingen op woensdag 26 juni met als verbindende factor de Kabbala. Lees meer op jck.nl.
 • Delft: Sea Roots is het eerste solo-album van violiste, componiste en muzikale wereldreizigster Moniek de Leeuw. Samen met de Balcony Players brengt ze donderdag 27 juni in de Synagoge Delft een programma met allerlei wereldmuziek, waaronder klezmer en gypsy.
 • Groningen: Het eerste Joods Film Festival Groningen vindt plaats van donderdag 27 juni tot en met maandag 1 juli 2019. Het festival biedt een uniek beeld van bijna honderd jaar Duitse film met elf films in vijf dagen. Elke avond kan men twee of drie films bekijken. De films worden vertoond in Het Mennohuis.
 • Amsterdam: De Israëlisch-Nederlandse choreograaf Amos Ben-Tal brengt op dinsdag 2 en woensdag 3 juli in theater Bellevue de zestig minuten versie van '30', een intrigerende voorstelling over de beleving van tijd.
 • Amsterdam: Historica Karen Armstrong geeft op dinsdag 2 juli een lezing over de oorspronkelijke betekenis van de teksten in heilige geschriften als de Bijbel, Koran en Tora. Volgens Armstrong schiet de uitleg van heilige geschriften in de bijbehorende geloofsgemeenschappen vaak tekort, terwijl de seculiere samenleving ze als irrelevant bestempelt. Het evenement vindt plaats in de Oude Lutherse kerk i.h.k.v. The School of Life.
 • Amstelveen: Jom HaVoetbal, hét Joodse sociale sportevenement bij uitstek, vindt dit jaar plaats op zondag 30 juni. Dit keer gaat het er extra feestelijk aan toe: Jomha viert zijn veertigste verjaardag! Klik hier voor alle informatie over plaats, tijden en toegang.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit & Research ontving maandag 17 juni van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem een eredoctoraat voor haar werk op het gebied van onderzoek naar voedselveiligheid en het wereldvoedselvraagstuk. Lees het persbericht en een deel van de toespraak van Louise Fresco op nvhu.nl.
 • Een toch wel onthutsend artikel op JTA over ‘Adolf Island’, een van de Kanaaleilanden, dat wij kennen als Alderney.
 • De onverwoestbare Ruth Bader Ginsburg heeft een MTV Movie & TV Award gekregen voor haar rol als "real life hero" in de documentaire RBG. Lees meer op The Hill.
 • Literary Hub schrijft over Franz Kafka als toeristische attractie in Praag.
 • The Conversation ontdekte dat de eerste homorechtenorganisatie in Duitsland in 1934 door Hitler werd ontbonden. Wie er lid van was, wachtte een gruwelijk lot.
 • Tablet Magazine wijdt een lang artikel aan de Zuid-Afrikaanse danser Boysie Dikobe, die bezig is met zijn gioer.
 • Ruim vijftig liefdesbrieven die de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen aan zijn muze Marianne schreef, hebben op een veiling ruim één miljoen dollar opgebracht, weet CBC.
 • Jonet heeft David Serphos aangetrokken als columnist. Op 18 juni verscheen zijn eerste bijdrage online.

Uit de Joodse Canon
Van Freudenstein tot Bleidesteijn: een successtory

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Het logo van Blijdesteijn Mode in Tiel vermeldt nog altijd het jaartal 1833, het jaar waarin Hijman von Freudenstein - in 1772 in het Duitse Anderbach geboren - in het Gelderse dorp Ophemert een nerinkje in manufacturen begon. En wie googlet op 'Van Blijdestein', komt direct op de tekst "Modehuis Blijdesteijn levert al sinds 1833 kwalitatieve kleding voor dames en heren."
Het openen van een winkel was, na jaren als marskramer in garen en band langs de boerderijen op het platteland te hebben getrokken, een stap die getuigde van lef en moed. En Hijman pakte het meteen goed aan: hij vernederlandste zijn achternaam in Van Blijdesteijn en onder die naam werd het familiebedrijf voortgezet.

Inmiddels staat de zesde generatie van de familie Van Blijdesteijn aan het roer bij Blijdesteijn Mode in Tiel. In de regio is de winkel een waar instituut geworden. "Van sommige families hebben we meerdere generaties gekleed. Zij groeien met ons mee", aldus Bram van Blijdesteijn, een van de drie familieleden die het bedrijf leidt.

Hoe de firma E. van Blijdesteijn in een kleine honderd jaar kon uitgroeien tot het succesvolle stijlmodehuis in Tiel, lees je in het venster Van Blijdesteijn, dat is te vinden in de negentiende eeuw in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Website van de week
Het Parabelproject

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In 2014 ging het project Parables and the Partings of the Ways van start, kortweg het 'Parabelproject' genoemd. Kern van het project is de vraag waardoor het Jodendom en het christendom in de eerste en tweede eeuw na Christus uit elkaar zijn gegroeid, terwijl zowel in het vroegrabbijnse Jodendom als in het vroege christendom dergelijke leerzame korte verhalen met een diepere levenswijsheid veelvuldig voorkomen.

Op parabelproject.nl geven de zeven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Tilburg in een reeks boeiende, zeer leesbare blogs inzicht hoe ze de parabels onder de loep genomen hebben, en tot welke conclusies ze zijn genomen.

Onder de tab Het project wordt door de onderzoekers uitgelegd wat parabels eigenlijk zijn en wat de betekenis is van gebruikte terminologie.

Het is uiterst intrigerende materie, en wie op de hoogte wil blijven heeft de keus uit een Nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Hakol Mishamayim

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Zes jonge mannen met zwarte keppels, witte overhemden en een 'talliet katan' en Mordechai Shapiro als 'voorzanger': ziedaar de setting voor een swingend stukje Hebreeuwse reli-pop, getiteld 'Hakol Mishamayim' (Alles komt van boven).

De boys kunnen dansen als de beste, en de videoclip trekt letterlijk het gewone dagelijkse leven in.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
21 - 28 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van deze week. De ARD/Das Erste zendt maandagavond Der Mann hinter Porsche - Adolf Rosenberger uit. Een Duits-Joodse familiegeschiedenis die begint bij de in 1967 in Los Angeles gestorven Alan Arthur Robert. Een van de oprichters van de firma.
Liefhebbers van Le petit prince mogen donderdagavond bij NPO 2 niet de documentaire missen die Marjoleine Boonstra maakte. Zij filmde op vier plekken lezers en vertalers van deze Franse klassieker. Resultaat: een indrukwekkend filmdocument.


vrijdag 21 juni

n.v.t.


zaterdag 22 juni

 • NPO Radio 1, 14.00: Zaterdagmatinee. De Letse sterviolist Gidon Kremer soleert bij het Radio Filharmonisch orkest o.l.v. Claus peter Flor.
 • NPO 2, 23.40: The Farewell Party (IL, 2014) (Mita tova) is een bitterzoete komedie over over vriendschap, de oude dag en het recht op een waardig levenseinde.

zondag 23 juni

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. Programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. met onder meer de wekelijkse column van cabaretier Micha Wertheim.
 • NPO 2, 18.15: Verborgen verleden. Afl.: Hanneke Groenteman. Ze is vooral nieuwsgierig naar de voorouders van vaderskant – de ‘Groentemannen’.
 • NPO 2, 1.12: Naches. Aflevering 26. De laatste aflevering van het eerste seizoen van Naches speelt zich af aan de grens met onze oosterburen, daar waar heden, verleden en toekomst van Joods Nederland in een kleine synagoge samenkomen.

maandag 24 juni

 • Arte, 15.50: Israel - Der Norden (2018). Het agrarische gebied tussen Kinerret en de Golanhoogvlakte wordt gezien als de graanschuur van het land.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Der Mann hinter Porsche - Adolf Rosenberger (2019). Duits-Joodse familiegeschiedenis die begint bij de in 1967 in Los Angeles gestorven Alan Arthur Robert. Hij werd in 1900 in Pforzheim geboren als Adolf Rosenberger. Vóór de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij Mercedes-Benz, om vervolgens samen met Ferdinand Porsche en Anton Piëch de firma Porsche op te richten.

dinsdag 25 juni

 • Arte, 15.50: Israel - Der Süden (2018). Het gebied ligt tussen Jeruzalem en Eilat aan de Rode Zee. Dankzij moderne technieken is het gebied tot bloei gebracht: tuinbouwers produceren meer dan het land op kan.

woensdag 26 juni

 • NPO 2, 17.00: A Place to Call Home. Seizoen 5 van de 12-delige Australische dramaserie over de belevenissen van en intriges rond de steenrijke Australische familie Bligh, met een flinke Joodse component. Vandaag afl. 1: Eigen grootste vijand.
 • Arte, 21.25: Augenblicke - Gesichter einer Reise (2017) (Visages villages). Gewoon omdat het zo'n beeldschone film is, deze documentaire van regisseur en fotograaf Agnès Varda (1928-2019) en graffitikunstenaar JR over de reusachtige fotoportretten die ze maken tijdens een reis door Frankrijk.
 • Arte, 23.00: Gaza - Leben an der Grenze (2018). Het complexe conflict met Israël gezien door de ogen van de bewoners van 'Aza'.
 • NPO 2 Extra, 0.15: Vicky Cristina Barcelona (2008). Romcom van Woody Allen over de hartsvriendinnen Vicky en Cristina die de zomer in Barcelona doorbrengen.

donderdag 27 juni

 • NPO 2, 17.00: A Place to Call Home. Seizoen 5 van de 12-delige Australische dramaserie over de belevenissen en intriges van de steenrijke Australische familie Bligh, met een flinke Joodse component. Vandaag afl. 2: Neveneffecten.
 • NPO 2, 22.55: Het uur van de wolf. Afl.: Het wonder van Le petit prince (2016). De klassieker Le petit prince van Antoine de Saint-Exupéry, na de Bijbel het meest vertaalde boek ooit, blijkt op alle werelddelen een bron van troost. Marjoleine Boonstra filmde op vier plekken lezers en vertalers en maakte er een indrukwekkend filmdocument van.

vrijdag 28 juni

 • NPO 2 Extra, 9.00: Faces (2007). Documentaire over de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR die in maart 2007, samen met zijn vriend Marco, de omstreden Veiligheidsmuur in Israël voorzag van enorme portretten van Israëli's en Palestijnen met hetzelfde beroep, en daarmee de grootste illegale fototentoonstelling ooit realiseerde.
 • NPO 2, 17.00: A Place to Call Home. Seizoen 5 van de 12-delige Australische dramaserie over de belevenissen en intriges van de steenrijke Australische familie Bligh, met een flinke Joodse component. Afl. 3. Alles wat blinkt.
 • NPO 2 Extra, 19.00: Vicky Cristina Barcelona (2008). Romcom van Woody Allen over de hartsvriendinnen Vicky en Cristina die de zomer in Barcelona doorbrengen.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner propra banner israelactie banner joodsamsterdam banner amphora banner jonet banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven