vrijdag 24 mei 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 24 mei 2019 jaargang 15, nummer 18
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Stadswandeling door historisch Joods Amersfoort

Stadswandeling door historisch Joods Amersfoort

De Joodse geschiedenis van Amersfoort is een verhaal dat al in de 16de eeuw begint en dat brede bekendheid verdient. Daarom hebben we op zondag 2 juni een stadswandeling georganiseerd waarin het in alle opzichten rijke Joodse verleden van de 'Keistad' wordt belicht. Gids langs de vele plekken met verhalen is een gids van het Gilde Amersfoort die de geschiedenis tot leven brengt.
Geboren Amersfoorter Louk de Liever (1939) wacht u op in het 18de-eeuwse synagogecomplex aan de Drieringenstraat. Daar bekijk je onder meer de twee antieke besnijdenisstoelen en krijg je de op hertenleer geschreven Torarol te zien, een uniek object dat halverwege de 17de eeuw vanuit Italië naar de synagoge van Nijkerk werd gebracht en daar tot de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt.
Alleen al voor het verhaal rond dit belangrijke voorwerp zou u deze wandeling niet mogen missen!

We hebben nog drie plekken vrij: aanmelden zoals altijd op onze website!

Geschiedenis van het Joodse boek, online!

Geschiedenis van het Joodse boek, online!

Vanaf de oprichting in 1999 heeft het Joods Educatief Centrum Crescas zich ten doel gesteld op alle mogelijke manieren kennis over te dragen over het Jodendom.
Om onze educatieve taak nóg beter te kunnen uitvoeren zijn we een aantal jaren geleden, toen dat als leermethode nog helemaal niet zo algemeen werd aangeboden, gestart met e-learning: kennis vergaren en leren via internet. Inmiddels zijn dertien digitale 'cursussen' online beschikbaar. Hoewel het woord 'cursus' niet helemaal de lading dekt: digitaal leren is een fantastische manier om jezelf te ontwikkelen, je kennis uit te breiden en te verdiepen én, door de wijze waarop het materiaal wordt gepresenteerd, je te laten verrassen.

Een van onze digitale paradepaardjes is de cursus 'Geschiedenis van het Joodse boek', waarin prof. dr. Emile Schrijver zijn grote kennis van en liefde voor Joodse boeken deelt en met hart en ziel vertelt over de achtergronden en betekenis van de vroegste Europese incunabelen tot de 17de-eeuwse Amsterdamse Haggada en een 19de-eeuwse Indiase Estherrol.

Het enige dat je nodig hebt om deze cursus online te volgen is een computer, laptop of tablet. De audio- en video-cursussen kun je ook op je smartphone volgen.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Jeremy Dronfield schreef in De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde het waargebeurde verhaal op van het gevecht van Gustav Kleinmann en zijn zoon Fritz om te overleven. Dronfield baseerde het boek op de dagboeknotities van Gustav Kleinmann, die in 1995 werden uitgegeven als The Dog Will Not Die.
In Adolf Hitler. Opkomst & Ondergang zijn de twee delen van de biografie van de Führer bijeengebracht. Historicus Volker Ullrich ontrafelt de persoonlijkheid van Hitler en maakt duidelijk hoe Hitler tot het bittere einde op de medewerking van de generale staf en een groot deel van de bevolking kon rekenen.
Eigen volk van Kemal Rijken is een fascinerende en verhalende kroniek van het Europese nationalistisch populisme, waarin de persoonlijke verhalen van eigengereide politici de leidraad vormen. Wij zitten er middenin, en moeten kiezen of we geloven in datgene wat ons wordt voorgeschoteld.

Uitgelicht

"Een spectaculaire morele thriller", zo omschrijft de boekrecensent van de VPRO-gids Adam, de nieuwste van Wanda Reisel. Elders krijgt het boek het predicaat "filmische schelmenroman" mee. Hoofdfiguur Adam Landau is vanuit de Industriële Club in Amsterdam ooggetuige van een verwoestende aanslag op het Nationaal Monument op de Dam. De gebeurtenis zet hem aan zijn leven volledig om te gooien. Als financieel medewerker bij een liefdadigheidsorganisatie sluist hij, ongehinderd door enig moreel besef, miljoenen naar buitenlandse banken en vertrekt met de noorderzon, op een reis die hem ver van huis brengt. De vraag dringt zich op of Adam op de vlucht slaat voor zijn getraumatiseerde familieverleden, of is hij, alle potsierlijke avonturen ten spijt, op zoek naar de confrontatie met de grenzen van zijn eigen onaantastbaarheid? Is hij wel zo ongrijpbaar en onzichtbaar als hij zou willen?

In het Engels

In oktober 2018 verscheen Israeli Soul. Easy, Essential, Delicious van chef Michael Solomonov en zijn beste vriend en zakenpartner Steven Cook. Samen runnen ze een aantal moderne Israëlische restaurants in de VS, en Zahav in Philadelphia werd begin mei 2019 uitgeroepen tot het beste restaurant in Amerika.
Israeli Soul is een verzameling oerIsraëlische gerechten, die al generaties lang worden doorgegeven en in dat proces ook telkens een eigen draai krijgen. Voor het boek at het tweetal zich een weg door Israël, van Tel Aviv tot de meest afgelegen dorpen in het land. Het resultaat van hun verzamelde ervaringen bewerkte Solomonov voor de gewone thuiskok.
Wat het boek extra leuk maakt, zijn de vele verhalen die de recepten vergezellen. En van de vele prachtige foto’s krijg je als lezer gegarandeerd trek én zin om meteen de keuken in te gaan.
Als voorproefje het recept voor Solomonovs iconische luchtige hoemoes.
Mix in de keukenmachine 1 gepelde teen knoflook, het sap van 1 citroen en 2,5 dl goede kwaliteit tehina. Voeg geleidelijk ijskoud water toe en blijf malen tot de tehina glad en romig is. Doe er 2 uitgelekte blikken kikkererwten en wat zout en peper bij en maal tot een lichte, gladde massa zonder korreltjes - gebruik zoveel water als daarvoor nodig is.
Tips van de chefs: voeg wat gepelde ongezouten pistaches toe, en/of garneer de hoemoes op een schaaltje met gefrituurde kikkererwten en idem peterselie, en maak af met paprikapoeder en lekkere olijfolie.
Klik hier om Solomonov en Cook op de foodie website Serious Eats te horen praten over hun liefde voor eten en hun relatie tot elkaar.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Susan Sontag, "the Dark Lady of Intellectual Life", die in 2004 overleed, is volgens de nieuwe biografie van Benjamin Moser Sontag: Her Life, de schrijver van Freud: The Mind of the Moralist, en niet, zoals altijd werd aangenomen, haar ex-echtgenoot Philip Rieff. Lees meer in de Volkskrant.
 • In Palm Springs (CA) is op bijna 104-jarige leeftijd de Amerikaanse schrijver Herman Wouk overleden. Hij maakte naam met zijn romans The Caine Mutiny and The Winds of War, die bestsellers werden en ook als film en televisieserie grote indruk maakten. Wouk werd geboren in New York als kind van Russisch-Joodse immigranten. In 1959 verscheen This Is My God: The Jewish Way of Life - en dat in een tijd dat andere Amerikaans-Joodse schrijvers in hun werk worstelden met hun Joodse identiteit.
 • Op zondag 26 mei praat Ronit Palache tijdens de Literaire Salon @AmbassadeHotel met Esther Verhoef over haar nieuwe thriller Façade. Kom ook!

Vers uit de ramsj geplukt

Een maaltijd in de winter (2014) van Hubert Mingarelli behandelt een dilemma dat in dit boek in het verleden is geplaatst, maar een universele kwestie aan de orde stelt: "Befehl ist Befehl" ten opzichte van geweten en menselijkheid. Ook de Engelse versie, A Meal in Winter is in de ramsj verkrijgbaar.
Freud, de geboorte van een psychoanalyticus (2014) van de Britse psychotherapeut Adam Phillips is een toegankelijke introductie op het leven en het denken van Sigmund Freud en daarmee van de ontstaansgeschiedenis van de psychoanalyse.
Jan Bank onderzocht voor God in de oorlog, de rol van de kerk in Europa in de periode 1939-1945 de houding van de geestelijkheid in heel bezet Europa, van Griekenland tot Noorwegen. "Bij de kerkelijke inspanningen om Joden te redden, ging het vooral om gedoopte Joden."
In The Essential Samuel Beckett. An Illustrated Biography (2003) beschrijft Enoch Brater de levensloop en de carrière van de wereldberoemde, Nobelprijs winnende toneelschrijver van Ierse komaf Samuel Beckett (1903-1989).

Ramsj 24mei

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Mini-symposium ‘Joodse Vader’

Mini-symposium ‘Joodse Vader’

Samen met het Levisson Instituut organiseert de LJG Amsterdam een mini-symposium over het LJG-beleid ten aanzien van mensen met een Joodse vader.
De LJG beschouwt mensen wier moeder niet-Joods is maar de vader wel, niet a priori als Joods. Als zij besluiten als Joods te willen worden erkend, kunnen zij een traject volgen dat leidt tot een "bevestiging van de Joodse status". Over dit proces, de erkenning en het beleid dat de LJG ten aanzien van deze groep voert, bestaan veel misverstanden. Met dit mini-symposium wil de LJG ruimte bieden aan degenen die zich betrokken voelen bij het Jodendom, maar vanuit het traditionele Joodse denken niet als Joods worden erkend.

Programma:
1. Rabbijn Joram Rookmaaker over het beleid van de LJG ten aanzien van mensen met een Joodse vader, de belangrijkste halachische teksten en de ontwikkeling van het LJG-beleid op dit gebied.
2. Sprekers over hun persoonlijke ervaringen.
3. Een paneldebat met LJG-rabbijnen.

Datum: zondag 16 juni 2019, 16.00-18.00 uur
Locatie: LJG Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41, 1079 RK Amsterdam
Verplicht aanmelden per mail naar secretariaat@ljg.nl. Zonder aanmelding vooraf helaas geen toegang. Uw aanmelding moet uiterlijk donderdag 6 juni binnen zijn!

Er zal ook gelegenheid zijn om vragen te stellen, zowel plenair als individueel.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: 'Genesis and the Big Bang' is de titel van de lezing die fysicus en Torageleerde Gerald Schroeder (The Science of God: The Convergence of Scientific and Biblical Wisdom) op donderdag 30 mei zal presenteren bij Adagio Amsterdam City South.
 • Winterswijk: In de zomermaanden juni, juli en augustus wordt elke dinsdagavond het Joodse verhaal van Winterswijk verteld en getoond. Achter de synagoge en aanpalende gebouwen aan de Spoorstraat gaat een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.
 • Brussel: In het Joods Museum van België is de tentoonstelling 'Die andere dat ben ik' te zien, waarin een beeld wordt gegeven van de Joodse en islamitische gemeenschappen in Marokko.
 • Amsterdam: Huis De Pinto organiseert op donderdag 30 mei een documentaire- en dialoogavond waarin het leven in Palestina centraal staat: divers, maar toch altijd in het teken van de bezetting. Aan de hand van drie korte documentaires - Uncertain Travel, Palestine Underground en The Living of the Pigeons – zullen Adinda van Kranendonk en Sofie Doorman van 'Ontmoet Palestina' ons een kijkje geven in het dagelijkse leven in Palestina.
 • Amsterdam: De opera Die Gezeichneten van de Oostenrijks-Joodse componist Franz Schreker wordt uitgevoerd op zaterdag 1 juni in het Concertgebouw. Lees hier meer over dit indrukwekkende werk.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Dynamische prijskaartjes in de supermarkten hebben in de afgelopen week het nieuws ruimschoots gehaald, maar er wordt nauwelijks aandacht besteed aan Wasteless, het bedrijf die deze techniek heeft ontwikkeld. Lees erover in Globes. Leuk om te weten: David Kat, de man die in Nederland verantwoordelijk is voor de business development van Wasteless in Europa, geeft in het seizoen 2019-2020 een lezing voor Crescas waarin hij zijn visie op eten, verspillen en een recept voor het beter maken van deze planeet zal ontvouwen.
 • In Ioannina in het westen van Griekenland leeft nog een heel klein aantal Joden, maar voor hoelang nog? Times of Israel schrijft erover.
 • Binnenkort verschijnt het boek Uprooted: How 3,000 years of Jewish civilization in the Arab world vanished overnight van Lyn Julius. The Jewish Chronicle publiceert het voorwoord.
 • Het nieuws dat het Holocaustarchief in de Duitse stad Bad Arolsen, thuishaven van de International Tracing Service, vanaf 21 mei meer dan dertien miljoen documenten online heeft gezet, is u misschien ontgaan, maar de NOS en nu.nl brachten het bericht wel.
 • In de Los Angeles Times een opiniestuk van Hen Mazzig over het vertekende beeld van Israël. "No, Israel isn’t a country of privileged and powerful white Europeans."
 • Op Netflix is weer een Israëlische serie te zien, Dead To Me. Volgens Kveller een absolute 'must see' voor alle Joodse vrouwen. Ook in Nederland, trouwens.
 • In Jeruzalem gaat op 30 mei de 58ste editie van het Israel Festival van start. MFA wijdt er een uitgebreid artikel aan, mét links.
 • En tot slot, gewoon omdat het zó de moeite waard is, de briljante speech van Congreslid Jamie Raskin voor de staat Maryland over president Trump, te zien op Huffington Post.

Uit de Joodse Canon
Jom HaVoetbal

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Dit jaar bestaat het jaarlijks Joodse voetbalfestijn annex familiesportdag Jom HaVoetbal, in de wandelgangen ook wel 'JomHa' genoemd, veertig jaar.
Jong en oud, van veteranen en senioren tot junioren, bar en bat mitswa, dames, pupillen en meisjes: alle deelnemers worden heel zorgvuldig ingedeeld volgens een poulesysteem. En jaarlijks komen ook uit het buitenland teams naar JomHa. Zeventig teams spelen in totaal ruim 160 wedstrijden.
Zouden de bedenkers en organisatoren van de allereerste 'JomHa' in 1979 hebben verwacht dat hun plan tot zo'n succes zou uitgroeien? Zeker is dat dit jaarlijkse Joodse sportevenement, waarin heel Joods Nederland tegen elkaar voetbalt, niet meer uit de loeach (Joodse agenda) is weg te denken.
Aan dit grootste Joodse sportfestijn én de betekenis ervan voor Joods Nederland is in de Canon van 700 jaar Joods Nederland een venster gewijd, dat je hier kunt lezen.

Plaats en datum van de lustrumeditie: zondag 30 juni 2019 in Sportpark Escapade in Amstelveen. Wie de ambitie heeft om met een zelf samengesteld team mee te doen, kan zich nog tot 1 juni aanmelden!

Kijk voor meer informatie op jomhavoetbal.nl.

Website van de week
Irgoen Olei Holland

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Irgoen Olei Holland is de naam van de Nederlandse Immigrantenvereniging in Israël, officieel opgericht op 29 april 1943. Maar IOH bestond in feite al sinds 5 mei 1940, omdat een aantal Nederlandse Joden in het toenmalige Palestina met vooruitziende blik de behoefte zagen aan een organisatie die nieuwe immigranten uit Nederland zou kunnen bijstaan. Bij het vijftigjarig bestaan van IOH verscheen Irgoen Olei Holland. De ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse Immigrantenvereniging in Israel geschreven door Chaya Brasz. NRC wijdde er destijds een lang artikel aan.

Maar IOH gaat mee met haar tijd: er is een website waarop vooral praktische informatie is te vinden over wat je allemaal moet weten als je 'alija maakt' (naar Israël emigreert).
Er is een digitale nieuwsbrief Aleh, maar wie echt wil weten wat IOH beweegt, wordt vriend van de organisatie op Facebook.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Eurovision Song Contest 2019: nog één keer

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Wie donderdag 16 mei de halve finale van de ESC 2019 heeft gezien, werd verrast door het optreden van de Shalva Band tijdens het tellen van de stemmen. Acht Israëlische jongeren met een fysieke of psychische handicap zongen 'A Million Dreams'. De groep wilde niet optreden tijdens de grote finale op zaterdag, omdat de generale repetitie op vrijdagavond, sjabbat, zou zijn. Hun optreden maakt grote indruk.

Klik hier voor het optreden van de Shalva Band.

Op de finale-avond stond Idan Raichel met zijn band op het podium. Zij zongen 'Bo'i', een nummer van het debuutalbum The Idan Raichel Project uit 2002. In 2019 nog even pakkend als toen, en na het grote geweld van het merendeel van de finalisten, een meer dan welkom geluid.

Klik hier voor de video, en hier voor de tekst.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
24 - 31 mei

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tip van de week: tussen alle programma's in het teken van de Tweede Wereldoorlog is The Family Album, dinsdagavond laat op NPO 2 Extra wellicht een welkom alternatief. In deze documentaire schetst Alan Berliner met home movies uit de jaren twintig, dertig en veertig een fraai beeld van het dagelijkse leven in het Amerika in die tijd.
Herhaling op donderdagavond op een 'normaler' tijdstip.


vrijdag 24 mei

 • NPO 2, 0.15: Im Labyrinth des Schweigens (2014). Het in gebleekte tinten gevangen speelfilmdebuut van de Italiaans-Duitse acteur en televisieregisseur Giulio Ricciarelli houdt het midden tussen een historisch drama en een thriller. De jonge openbaar aanklager Johann Radmann stuit in 1958 op essentieel bewijsmateriaal waarmee een groots proces in gang kan worden gezet tegen voormalige Duitse SS'ers.

zaterdag 25 mei

 • NPO 2 Extra, 21.30: Benali Boekt. Afl: De Zaak 40/61 van Harry Mulisch. In 1961 deed Harry Mulisch voor het weekblad Elsevier verslag van het Eichmann-proces. Het leidde een jaar later tot zijn boek De zaak 40/61. Meer dan vijftig jaar later bezoekt Abdelkader Benali in Jeruzalem Gabriel Bach, een van de twee aanklagers bij het proces.

zondag 26 mei

 • WDR 3, 15.04: Kulturfeature. Afl.: Lauter vergangene Momente - Die nervösen Tagebücher des Jonas Mekas. Begin dit jaar overleed filmpionier en schrijver Jonas Mekas. Hij ontvluchtte het bezette Litouwen, zat in diverse concentratiekampen en vertrok in 1949 naar Amerika, waar hij zich ontpopte als sleutelfiguur in de avant-garde cinema.
 • NPO 2, 1.15: Naches. Afl.: Victoria Ten, afkomstig uit Zuid-Korea. In het Vondelpark geeft ze les in de oosterse bewegingsleer Qi gong, waarin lichaam en geest worden verenigd tot een harmonisch samenspel. Ze doet haar best dit ook in haar dagelijks leven toe te passen, maar dat blijkt niet altijd even eenvoudig te zijn.

maandag 27 mei

 • Arte, 14.15: Phoenix (2014). WOII-drama over de Joodse Nelly, die Auschwitz heeft overleefd maar zodanig verminkt is dat ze plastische chirurgie nodig heeft. In de puinhopen van naoorlogs Berlijn gaat de nieuwe Nelly op zoek naar haar man Johnny.
 • NPO 2 Extra, 21.30: Benali Boekt. Afl: De Zaak 40/61 van Harry Mulisch. In 1961 deed Harry Mulisch voor het weekblad Elsevier verslag van het Eichmann-proces. Het leidde een jaar later tot zijn boek De zaak 40/61. Meer dan vijftig jaar later bezoekt Abdelkader Benali in Jeruzalem Gabriel Bach, een van de twee aanklagers bij het proces.

dinsdag 28 mei

 • Arte tv, 20.15: "Blut und Boden". Nazi-Wissenschaft (2017). Documentaire van regisseur David Korn-Brzoza over de Forschungsgemeinschaft Deutsches Ahnenerbe, die al in 1935 het nazi-regime van 'wetenschappelijk bewijs' voorzag voor de rassenideologie.
 • Arte, 21.55: Fritz Bauer - Generalstaatsanwalt. Nazi-Jäger (2016). Documentaire over advocaat Fritz Bauer (1903-1968) zonder wiens vasthoudendheid het proces tegen SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann misschien wel nooit zou hebben plaatsgevonden.
 • NPO 2 Extra, 23.40: The Family Album (1988). Documentaire waarin Alan Berliner met home movies uit de jaren twintig, dertig en veertig een fraai beeld schetst van het dagelijkse leven in het Amerika in de eerste helft van de vorige eeuw.
 • Arte tv, 23.55: Mit offenen Karten. Afl.: Rotes Meer - Kalter Krieg in warmen Gewässern (2018). Documentaire over de geopolitieke betekenis van de Rode Zee en het Suezkanaal in het bijzonder.
 • BBC 1, 0.00: Young, Welsh and Pretty Religious. Documentaireserie over jonge mensen uit Wales en hoe zij hun geloof beleven. Afl. 2: Hannah praat over het toenemende antisemitisme dat ze zelf ervaart, Sahar vertelt hoe ze omgaat met moslimhaat en christen Will heeft het, samen met enkele van zijn LGBT+ vrienden over hun kerken die hen afwijzen.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen praat met Kefah Allush, wiens boek De munt van Judea is genomineerd voor de Gouden Strop.

woensdag 29 mei

 • NPO 3, 15.30: Max Minsky en ik (Max Minsky und ich). Jeugdfilm uit 2007, onder meer met de Cinekid Award onderscheiden, over de dertienjarige Nelly, die aan de vooravond van haar bat mitswa haar plannen om goed te worden in basketbal doorkruist ziet.
 • NPO 2 Extra, 18.55: 150 Psalms. De drieduizend jaar oude psalmen als spiegel van de moderne maatschappij. In twaalf concerten gaat het om thema's als vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik.

donderdag 30 mei

 • NPO 2 Extra, 19.30: The Family Album (1988). Documentaire waarin Alan Berliner met home movies uit de jaren twintig, dertig en veertig een fraai beeld schetst van het dagelijkse leven in het Amerika in de eerste helft van de vorige eeuw.
 • NPO Radio 4, 20.00: Avondoncert. Afl.: Zoom-festival - Americana. Op het programma muziek van John Adams, Erick Korngold, Bernard Hermann en Edgar Meyer.
 • NPO 2, 23.45: Close up. Afl.: De gestroomlijnde wereld van ontwerper Raymond Loewy. De Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper werd wereldberoemd als "de koning van het streamline design."
 • NPO 2, 0.40: De nachtzoen. Afl.: Josha Zwaan over de menselijke kwetsbaarheid.

vrijdag 31 mei

 • Mezzo, 20.30: Ivry Gitlis & Friends. Concert met een keur aan topmusici in een spannend en verrassend programma. Opgenomen op 7 januari 2019 in Parijs.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner amphora banner luna3 banner jonet banner israelactie banner propra banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven