vrijdag 3 mei 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 3 mei 2019 jaargang 15, nummer 15
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Stadswandeling door Joods Amersfoort

Stadswandeling door Joods Amersfoort

De Joodse geschiedenis van Amersfoort is een verhaal dat al in de 16de eeuw begint en dat brede bekendheid verdient. Daarom hebben we op zondag 2 juni een stadswandeling georganiseerd waarin het letterlijk rijke verleden van de 'Keistad' op allerlei manieren wordt belicht. Op tal van plekken in de stad zijn daarvan nog restanten en prachtige verhalen te vinden.
Amersfoorter Louk de Liever (1939) is de man die ze u zal vertellen.

Een klein stukje historie vooraf: de stadsbestuurders van Amersfoort hebben door de eeuwen heen de poorten opengehouden voor Joden, ook in tijden dat veel steden hun de toegang weigerden. In ruil daarvoor brachten Joden, met hun vaardigheden op het gebied van textiel en tabak, welvaart naar de stad. De tabakscultuur was, in tegenstelling tot vele andere beroepsgroepen, niet in gildes georganiseerd, dus Joden konden daarin ongehinderd door restricties werken.

Louk laat u kennis maken met de 18de-eeuwse tabakshandelaren Benjamin en Abraham Cohen, vertelt u over het 'muurhuis' Bollenburgh tegenover de synagoge, waar ooit de beroemde staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) woonde en waar in de Tweede Wereldoorlog een onderduikplek was waar zeven Joden een veilig heenkomen vonden. Hij leidt u rond door het 18de-eeuwse synagogecomplex aan de Drieringenstraat en bekijkt met u de twee antieke besnijdenisstoelen en een Torarol die niet op kalfsperkament is geschreven maar op hertenleer. In die bijzondere omgeving zal Louk de Liever voor ons tevens op de sjofar blazen.

Aanmelden zoals gebruikelijk op onze website!

Michel Legrand: meester van de evergreens

Michel Legrand: meester van de evergreens

Het is slechts weinig componisten gegeven: muziek schrijven die miljoenen mensen weet te raken en ook nog eens de tand des tijds doorstaat. De onlangs overleden Franse componist Michel Legrand deed het keer op keer.

Het Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen en pianist Cor Bakker brengen samen met het Nederlands Concertkoor en een sterrencast, onder wie Noortje Herlaar en Jon van Eerd, een symfonische hommage aan de grootmeester.

Maestro Jules van Hessen, die het concert niet alleen leidt maar ook presenteert, maakte een keuze uit het omvangrijke oeuvre van Michel Legrand. Natuurlijk staan ook evergreens als 'The Windmills of Your Mind', 'Les parapluies de Cherbourg' en 'Papa Can You Hear Me' uit de film Yentl op het programma. De arrangementen van Bob Zimmerman staan borg voor een zinderende belevenis.
Het concert belooft dus een uniek muzikaal eerbetoon te worden, dat niet alleen de doorgewinterde Michel Legrand-fan in het hart zal weten te raken!

Voor Crescas geeft maestro Jules donderdag 20 juni een inleiding op dit unieke concert.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

De Joodse Canon op de website van de gemeente Amsterdam

De Joodse Canon op de website van de gemeente Amsterdam

Op 19 april 2019, de dag waarop Pesach 5779 werd ingeluid met de traditionele Sederavond, verscheen op de Facebookpagina van de gemeente Amsterdam het bericht dat negen vensters over Joods Amsterdam uit de Canon van 700 jaar Joods Nederland op de website van de gemeente zijn opgenomen.

Voor Crescas en Joods Maatschappelijk Werk, initiatiefnemers van de 'Joodse Canon', is het een eer en een vreugde dat op deze manier de bijzondere Joodse geschiedenis van onze hoofdstad bij zoveel mensen onder de aandacht wordt gebracht.

Klik hier om de pagina te bekijken.

Onze nieuwsbrief besteedt twee maal per maand aandacht aan een venster uit de Joodse Canon.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Opstaan in het Lloyd Hotel van Lodewijk Asscher heeft al veel aandacht getrokken in de media. Het boek trok om allerlei redenen de aandacht, maar vooral omdat Asscher een zeer persoonlijk relaas geeft van gebeurtenissen in zijn privé- én zijn politieke leven.
In diezelfde media lag Ad van Liempt onder vuur, maar niet vanwege zijn proefschrift Gemmeker. Commandant van Kamp Westerbork, waarvoor hij diepgravend onderzoek deed. Het boek is, volgens uitgeverij Balans, "een verpletterende biografie van een sluwe schrijftafelmoordenaar, een verhaal vol cynisme en machtsmisbruik, met daartegenover de peilloze tragiek van Gemmekers slachtoffers."
Jan Brouwers en Inger Schaap onderzochten voor Daadkracht rond kamp Vught de hulpverlening die burgers uit die stad en omstreken gaven aan gevangenen en hun familie.

Uitgelicht

Joodse Huizen. Verhalen van vooroorlogse bewoners. In het vijfde deel van dit 'papieren monument' vind je de indrukwekkende, ontroerende verhalen over de mensen die woonden op adressen in Ommen en West-Terschelling, Groningen en Dedemsvaart, Amsterdam en Rotterdam, Winterswijk en Apeldoorn, Steenwijk en Hattem, Scheveningen, Heemstede en Gorinchem. 24 schrijvers reconstrueerden liefdevol de historie van de plekken en van hen die er woonden voor ze voorgoed werden verdreven. Immers, "een huis is meer dan een verzameling stenen", zegt Bart Wallet in zijn boeiende voorwoord bij deze uitgave.

In totaal zijn inmiddels honderddertig adressen van hun verhalen voorzien - de index achterin het boek groepeert de adressen op naam van de bewoner en per provincie, met daarachter de naam van de schrijver en in welk deel de tekst te vinden is. Met 61 adressen heeft Amsterdam daarbij een aparte vermelding.
Het eerste exemplaar werd op zondag 14 april in ontvangst genomen door Dieuwertje Blok. Bert Nienhuis maakte, zoals ieder jaar, de groepsfoto van alle medewerkenden.

Alle JH5 schrijvers

In het Engels

Door het boek The Jew, the Cathedral and the Medieval City: Synagoga and Ecclesia in the Thirteenth Century (2014) van kunsthistorica Nina Rowe krijgt de geschiedenis van de Notre Dame in Parijs, die op maandag 15 april in een grote brand grote schade opliep, meer 'gezicht' dan alleen als rooms-katholieke kerk met een lange historie. De bouw begon in 1163 en zou bijna tweehonderd jaar in beslag nemen. In Joodse media werden de 'Joodse' elementen van de beelden op het monumentale gebouw al uitgebreid belicht. 'Ecclesia' en 'Synagoga' waren in de Middeleeuwen belangrijke symbolen, die de onwetende gelovigen de verhouding tussen de heilige kerk en het verdorven Jodendom uitlegden. Het zijn deze twee figuren waaraan Nina Rowe haar betoogt ophangt.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Op 23 april overleed in Amsterdam schrijfster Joosje Lakmaker (Esther de Boer-van Rijk, Hollands populairste actrice, Voorbij de Blauwbrug. Het verhaal van mijn joodse grootvader). Eva van Sonderen plaatste op haar Facebookpagina het I.M. dat het maandblad 'ns Amsterdam aan de schrijfster wijdde.
 • Op Literatuurplein een interview met Judith Belinfante over haar grootmoeder, de schrijfster Marianne Philips (1886-1951). "De echte dingen van ieder mens behoeven misschien wel nooit verteld te worden, anders zouden er natuurlijk woorden voor zijn."
 • De bokser. Het leven van Max Moszkowicz van Marcel Haenen is één van de vijf genomineerden voor de Brusseprijs 2019 voor het beste journalistieke boek.
 • Schrijfster Olga Tokarczuk werd door Literair Nederland geïnterviewd over De Jacobsboeken.

Vers uit de ramsj geplukt

Literatuurwetenschapper Robert Alter zet zijn vertaling van de Hebreeuwse Bijbel voort met Ancient Israel - The Former Prophets - Joshua, Judges, Samuel, and Kings - A Translation with Commentary (2014). De haren rijzen je soms ten berge: geweld, sluwheid en bedrog zijn eerder regel dan uitzondering.
In Tranzyt Antwerpia. In het spoor van de Red Star Line laten schrijver Pascal Verbeken en de Vlaamse fotograaf Herman Selleslags het oude Europa van de landverhuizers herleven door letterlijk in de voetsporen te treden van de Joodse tiener Benjamin Kopp, die in 1912 besloot de dreigende pogroms in zijn Poolse sjtetl te ontvluchten en op weg ging naar Antwerpen.
De Amerikaanse historicus James Loeffler lat in The Most Musical Nation - Jews and Culture in the Late Russian Empire (2013) op basis van talloze documenten uit conservatoria en archieven zien dat Joden in het tsaristische Rusland naarstig op zoek waren naar een manier om hun identiteit te moderniseren. Muziek was daarbij hun belangrijkste instrument.
Strip3mei

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!


Let op: er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de voorstelling 'Ludmilla, een opera-pastiche in de hel' in de Uilenburger synagoge te Amsterdam op 4 mei. Lees ook het artikel 'Operette bij een open graf: de macabere revues in kamp Westerbork' in de Volkskrant van 2 mei.

 • Amsterdam: De problemen van Israël als Joodse staat worden donderdag 9 mei in het academisch debatcentrum Spui 25 onder de loep genomen in het evenement 'Israel has a Jewish Problem: Self-determination as Self-Elimination'.
 • Zuilen: 'Alhambra Revisited' is een muzikale en culturele ontdekkingsreis door de geschiedenis van het Iberisch schiereiland, waar Joden, christenen en moslims elkaar troffen in veldslagen en conflicten, maar waar ook een intense culturele uitwisseling plaatsvond. Het Trio Safia met Rolinha Kross (zang), Monique Lansdorp (viool), Haytham Safia (luit) en verteller Gottfrid van Eck (klarinet) laat je kennismaken met de verhalen, muziek en poëzie die daaruit ontstonden. zaterdag 11 mei in het ZIMIHC theater Zuilen.
 • Delft: In de synagoge speelt op zondag 12 mei het Duo NIHZ (Sanna van Elst blokfluiten en zang en Bobby Rootveld, gitaar en zang) de 'Westerbork Serenade' met liederen van Johnny & Jones, afgewisseld met 'Shir Hashirim' (het Hooglied) van Gianmartino Maria Durighello.
 • Amsterdam: In de Balie wordt zondag 19 mei minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag geïnterviewd. Is ze te soft, of juist te hard?
 • Door heel Nederland: Tot en met 20 mei 2019 is Club Guy&Roni op tournee door Nederland met 'Brave New World 2.0', een theatrale science fiction voorstelling met 23 acteurs, dansers en musici. Kijk in de agenda van het gezelschap voor plaatsen en data.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De Canadian Jewish News publiceerde op Jom Hasjoa, 2 mei 2019, een indrukwekkende brief aan zanger-dichter Leonard Cohen (1934-2016).
 • Nechama Leibowitz is de eerste vrouw die voor de website Sefaria commentaren mag schrijven, weet JPost.
 • Het blog Jewish Refugees schrijft over de ongeveer vijfduizend Tunesische Joden die te maken kregen met de Duitse bezetting van hun land tussen november 1942 en mei 1943.
 • Het verhaal van Eva Heiman houdt Israël al enige tijd in zijn greep, meldt CIDI. Maar er is ook ophef: vooral de manier waarop het verhaal wordt verteld, via het Instagram-account @Eva.Stories, alsof Eva een hedendaagse millennial was die met haar smartphone haar ervaringen deelt.
 • De drie meest onmisbare Joodse uitdrukkingen volgens Jewniverse.
 • Een verhelderend artikel in Vrij Nederland over het gedoe rond het Namenmonument in Amsterdam.
 • New York Times schrijft over het heropende Museum of Italian Judaism and the Shoah (MEIS Museo Nazionale dell'Ebraismo Italiano e della Shoah) in de Italiaanse stad Ferrara.

In de Digibieb
Jehuda Halevi, de proto-zionist

In de Digibieb

Voor Jehuda Halevi, de schrijver die we deze week uit de Joodse Bibliotheek kozen, nemen we u bijna duizend jaar mee terug in de tijd. Bij de ingang van het Ralli museum in Caesarea staat een wit marmeren beeld van hem, gemaakt door de Spaanse beeldhouwster María Ángeles Lázaro Guil (1959), waarvoor zij zich baseerde op de vele afbeeldingen die in de loop der tijd van hem zijn gemaakt - zó zou hij er kunnen hebben uitgezien.

Jehuda Halevi (op internet ook te vinden als Juda of Yehuda HaLevi) werd ergens tussen 1075 en 1085 geboren in Toledo, in het zuiden van Spanje. Een erudiet man met een degelijke Joodse kennis, medicus, filosoof en schrijver, die uiteindelijk besloot zijn hart te volgen en naar Jeruzalem te reizen. In zijn eigen woorden, geschreven vanuit Alexandrië: "O stad van de wereld, kuis en schoon, in het verre westen, ik zucht en smacht naar u." Maar hij zou nooit in Jeruzalem aankomen: na een tocht door de woestijn vanuit Egypte, in de voetsporen van Mozes, zou hij, naar verluidt, door een Arabier zijn gedood, terwijl hij met zicht op de stad een gedicht voordroeg. Recent onderzoek heeft bewezen dat Halevi het Heilige Land nooit heeft betreden en in Egypte is gestorven.

In zijn literaire nalatenschap bevindt zich een groot aantal synagogale werken. Halevi was zich zeer bewust van de moeilijke positie waarin de Joden zich bevonden - hij leefde immers ten tijde van de eerste kruistochten - en drukte zijn zorg uit in gedichten. Hij had een rotsvast geloof in de kracht van het Joodse volk, hetgeen hem de titel 'proto-zionist' opleverde.

Halevi's gedichten komen recht uit het hart, zijn vervuld van een groot religieus besef en zijn, in al hun eenvoud, van een grote en direct aansprekende schoonheid.

Er zijn twee boeken van Jehuda Halevi in de Digibieb, beide voorzien van een uitgebreide inleiding op de man, zijn werk en de tijd waarin hij schreef.

Salomon Pinkhof (1893-1945) vertaalde in 1929 een aantal liefdes- en religieuze gedichten, uitgegeven als Gedichten van Jehuda Halevi, Heinrich Brody (1868-1942) maakte vijf jaar eerder een veel ruimere keuze voor zijn tweetalige uitgave van Selected Poems of Jehudah Halevi.

U kunt beide boeken in de Joodse Bibliotheek van Crescas online lezen, of downloaden naar uw eigen computer.

Website van de week
The Workmen's Circle

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

The Workmen's Circle werd in New York op 4 september 1900 opgericht door Jiddisj sprekende Joodse immigranten, en heette toen Der Arbeter Ring.
Meer dan twee miljoen Joden waren naar Amerika gevlucht voor de pogroms in Rusland en al die mensen moesten worden geholpen bij het vinden van een plek in het nieuwe vaderland. Daarbij stond van meet af aan voorop dat bij de integratie de Asjkenazische taal, cultuur en geschiedenis niet verloren mocht gaan.
Die missie staat tot op de dag van vandaag centraal in de activiteiten van The Workmen's Circle.

In de jaren twintig van de vorige eeuw was het aantal leden gegroeid tot ruim 84.000, maar dat kromp geleidelijk, tot het er in 1996 nog ongeveer 28.000 waren. Tegenwoordig telt de organisatie ongeveer 11.00 leden en zijn de activiteiten aangepast aan de moderne tijd.

Het is een bijzonder stuk Joods leven in de VS vroeger én nu dat op circle.org te lezen is. De ontstaansgeschiedenis van TWC wordt uit de doeken gedaan onder de tab Our History.
De startpagina zouden wij omschrijven als 'tacheles': geen wolligheid, duidelijkheid voor alles!

The Workmen's Circle maakt bij het verwezenlijken van de missie en visie voortreffelijk gebruik van de sociale media Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest.
Er wordt ook een nieuwsbrief verstuurd: inschrijven kan rechts bovenaan de startpagina.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Fluorescent

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Israëlische filmmakers Tim Razumovsky en Eyal Oren maakten in 2012 een animatiefilm over de moderne Israëlische maatschappij.
Ze gaven de film woorden mee uit het boek Prediker: "Wat krom is kan niet recht worden gemaakt en wat ontbreekt kan niet worden meegeteld."

In hun film laten de makers een vreemdeling afdalen tot in de diepste krochten van de moderne Israëlische maatschappij. Door de combinatie met de soundtrack van Gil Landau en Yaeli Cohen wordt het bekijken van de film een haast meditatieve ervaring.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
3 - 10 mei

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Zaterdag 4 mei is voor mensen die weinig weten over de Sjoa dé kans om de kennis bij te spijkeren met de vele films over het onderwerp. Absolute aanrader is 'Denial', zaterdagavond om 23.45 uur uur op BBC 2, over het proces van revisionist David Irving tegen historica Deborah Lipstadt,


vrijdag 3 mei

 • Arte, 9.30: 1939/40, ein "Feldzug" nach Frankreich (2010). Tweedelige serie over het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarin het verhaal wordt verteld aan de hand van uitsluitend propagandistisch beeldmateriaal uit de bioscoopjournaals van toen. Deel 1, 'Der "Sitzkrieg"' en deel 2, '"Der Blitzkrieg"' worden na elkaar uitgezonden.
 • NPO 2, 13.18: Ersin in wonderland. In aflevering 3 van de tweede serie bezoekt Ersin Kiris als toerist én journalist Bethlehem, de stad die als geboorteplaats van Jezus jaarlijks vele busladingen toeristen trekt. Maar nu heeft zich een concurrent geopenbaard en die heet Banksy.
 • NPO 3, 20.25: Mijn Jodenbuurt (2016). Filemon Wesselink woont in een buurt met een beladen geschiedenis: de Rivierenbuurt in Amsterdam. Hij vraagt zich af hoe het is gesteld met de verdraagzaamheid in de wijk waar veel Joden wonen.
 • BBC Radio 3, 20.30: Radio 3 In Concert. Afl.: A Deeply Personal Farewell. Het City of Birmingham Orchestra speelt muziek van van in Theresienstadt vermoorde componisten Hans Krasa (Overture for Small Orchestra) en Gideon Klein (Partita for Strings). Mahlers 9de symfonie sluit het programma af.

zaterdag 4 mei

 • RTL 7, 20.03: Zwartboek (2006). Oorlogsdrama over de Joodse verzetsvrouw Rachel Stein die infiltreert bij de nazi's.
 • Veronica, 20.02: Inglourious Basterds (2009). Met een Oscar bekroonde oorlogsfilm van Quentin Tarantino waarin een groepje Amerikaans-Joodse soldaten in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's probeert te vermoorden.
 • SBS9, 20.30: Schindler's List (1993). Veelvuldig bekroond oorlogsdrama over de Duitse industrieel Oskar Schindler die in de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 1.100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije, door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn emailfabriek.
 • NPO 2, 21.00: Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork. Portret van SS-commandant Albert Gemmeker, verantwoordelijk voor het in kamp Westerbork op transport stellen van zo'n 80.000 Joden, Roma en Sinti naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's.
 • NPO 2 Extra, 21.15: Yalom's Cure (2014). Documentaire over en door het werk van Irvin D. Yalom, een van de invloedrijkste psychotherapeuten ter wereld, met unieke ideeën over de menselijke geest en de betekenis van het bestaan. En wie is Yalom zelf? Herh.: 5/5, 7.15.
 • NPO 3, 22.15: Riphagen (2016). Een misdaadthriller gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog gebaseerd op het leven van Andries ‘Al Capone’ Riphagen, niet alleen bokser, zwarthandelaar en souteneur, maar vooral fervent Jodenjager.
 • NPO 2, 22.35: Son of Saul (2015). Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is lid van het Sonderkommando, een geïsoleerde groep Joden die worden verplicht de nazi's te assisteren bij hun uitroeiingspraktijken. Terwijl Saul aan het werk is in een van de crematoria, ontdekt hij het lijk van een jongen in wie hij trekken van zijn zoon herkent.
 • NPO 1, 22.40: Andere tijden sport. Afl.: Boksen voor je leven. De Joodse profbokser Barry Groenteman duikt in het verleden van het Joodse boksen en van zijn illustere voorganger Ben Bril.
 • BBC 2, 23.45: Denial (2016). Waargebeurd gedramatiseerd verhaal over het proces wegens smaad dat de beruchte Britse Holocaust-ontkenner David Irving in 1996 aanspant tegen uitgeverij Penguin en daarmee tegen schrijfster en historicus Deborah Lipstadt, die hem in haar boek Denying the Holocaust (1993) van historisch revisionisme beschuldigt.
 • NPO 3, 0.50: Süskind (2012). Oorlogsfilm van Rudolf van den Berg gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind. Süskind besluit in 1942 voor de Joodsche Raad te gaan werken in Amsterdam. Een levensgevaarlijk kat- en muisspel begint. Door handjeklap te spelen met de SS, weet Süskind honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen te redden. Schindler's List in Nederland.
 • BBC 2, 1.30: 13 Minutes: The Plot to Assassinate Adolf Hitler (2015). Georg Elser was een tegenstander van het nationaal-socialisme in Duitsland. Hij besloot een bomaanslag te plegen om Hitler te doden, maar de top van de nationaal-socialistische partij ontsnapte op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller in München op het nippertje aan de aanslag.

zondag 5 mei

 • NPO 2, 8.25: De verwondering. Afl.: Frans Weisz (1938). Hij kijkt terug op zijn veelbewogen leven en blikt vooruit: er is nog zo veel wat hij wil doen. Weisz werd geboren aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, overleefde de Sjoa in een rooms-katholiek boerengezin in Limburg. Zijn ouders werden weggevoerd naar Auschwitz: moeder Selma kwam terug, vader Géza niet.
 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. Met in 'Het Spoor Terug' de reportage uit 2019 'De jongen van Zuchthaus Siegburg', het tot nu toe onbekende verhaal van de zeer gelovige student Theo Vogels uit Hilvarenbeek die in april 1943 weigert de loyaliteitsverklaring van de Duitse bezetter te ondertekenen.
 • NPO 2, 15.20: Naches. Afl.: Naches Extra. Keuze van ruim een uur korte portretten van Joodse Nederlanders, gedraaid door David Blitz om de kijker 'naches'(plezier, genot) te bezorgen.
 • Arte, 15.35: Citizen Kahn - Bankier und Kunstmäzen (2016). Documentaire over bankier en mecenas Albert Kahn (1860-1940). In 1909 maakte Kahn een zakenreis naar Japan en kwam terug met een collectie foto's. Dit was het beginpunt van de 'Archives of the Planet', een gigantische fotocollectie waarvoor Kahn fotografen opdrachten gaf wereldwijd (kleuren)foto's (autochromes) en films te maken. Sinds 1986 zijn de foto's ondergebracht in het Musée Albert Kahn in Parijs.
 • NPO Radio 1, 21.00: Radio doc. Afl. Het schimmenspel. Filmregisseur Frans Weisz (1938) gaat op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944).
 • NPO 1, 23.10: Andere tijden sport. Afl.: Boksen voor je leven. De Joodse profbokser Barry Groenteman duikt in het verleden van het Joodse boksen en van zijn illustere voorganger Ben Bril.
 • TV 5, 23.32: HH, Hitler à Hollywood (2010). Maria de Medeiros ontdekt dat filmster Micheline Presle in de jaren dertig meespeelde in een film van regisseur Luis Aramcheck, die in 1946 op mysterieuze wijze verdween, en ook de film is nooit vertoond. Wat zit hierachter?
 • ARD, 0.05: Le Jeune Karl Marx (2017). Biopic over Karl Marx, die in 1844 in Parijs de jonge excentriekeling Friedrich Engels leert kennen. Ze delen hun opvattingen over de uitbuiting van de arbeidersklasse en stellen gezamenlijk het Communistisch Manifest op.
 • Arte, 0.25: 1939/40, Ein "Feldzug" nach Frankreich (2010). Tweedelige serie over het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarin het verhaal wordt verteld aan de hand van uitsluitend propagandistisch beeldmateriaal uit de bioscoopjournaals van toen. Deel 1, 'Der "Sitzkrieg"' en deel 2, '"Der Blitzkrieg"' worden na elkaar uitgezonden.
 • BBC 4, 0.30: Leonard Bernstein at the BBC. Portret van deze in alle opzichten charismatische componist, dirigent en icoon van de muziek van de twintigste eeuw.

maandag 6 mei

 • NPO 2 Extra, 13.15: 2Doc. Afl.: De claim - zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog (2016). Documentaire over het werk van de Restitutiecommissie, die speurt naar door de nazi’s geroofde kunstschatten die worden geclaimd door Nederlandse Sjoa-overlevenden. Herh.: 8/5, 7.20.
 • Net 5, 20.30: Noah (2014). Amerikaanse Bijbelfilm uit 2014 met Russell Crowe in de rol van Noah, de man die een onmogelijke opdracht krijgt wanneer de wereld dreigt te worden vernietigd door een allesverwoestende overstroming.

dinsdag 7 mei

 • NPO 2 Extra, 14.40: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.
 • NPO 2, 0.00: Himmlers hersens heten Heydrich. Zevendelige filmische televisievertelling, balancerend op de grens van feit en fictie. Gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet, over de even knullige als spectaculaire aanslag in 1942 op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich, de architect van de jodenvernietiging. Afl. 6: De wraak. Heydrich is dood, maar het moorden gaat door. Een dorp dat niets met de aanslagplegers te maken heeft, wordt met de grond gelijkgemaakt.

woensdag 8 mei

 • NPO 2 Extra, 10.40: Yalom's Cure (2014). Documentaire over en door het werk van Irvin D. Yalom, een van de invloedrijkste psychotherapeuten ter wereld met unieke ideeën over de menselijke geest en de betekenis van het bestaan. En wie is Yalom zelf?
 • NDR, 20.00: Hörspiel. Afl.: Geister in Princeton. Hoorspelversie van het gelijknamige toneelstuk van Daniel Kehlmann over de Oostenrijkse mathematicus Kurt Gödel, die in 1933 vanuit Wenen vluchtte naar de VS.

donderdag 9 mei

 • NPO 2, 13.50: De verwondering. Afl.: Frans Weisz (1938). Hij kijkt terug op zijn veelbewogen leven en blikt vooruit: er is nog zo veel wat hij wil doen. Weisz werd geboren aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, overleefde de Sjoa in een rooms-katholiek boerengezin in Limburg. Zijn ouders werden weggevoerd naar Auschwitz: moeder Selma kwam terug, vader Géza niet.
 • Arte, 2.20: Liebe am Werk. Serie over legendarische kunstenaarsparen. Afl.: Jeanne Hebuterne und Amedeo Modigliani (1884-1920). Het korte, dramatische leven van twee gedoemde kunstenaars, verbeeld in een collage van biografische echte en geconstrueerde beelden.

vrijdag 10 mei

 • NPO 2 Extra, 11.10: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner jonet banner israelactie banner luna3 banner amphora banner joodsamsterdam banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven