vrijdag 19 april 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 19 april 2019 jaargang 15, nummer 14
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Oelpan Crescas: Ivriet in twintig lesuren

Oelpan Crescas: Ivriet in twintig lesuren

De Crash Course Ivriet kita Alef, de stoomcursus voor echte beginners, gaat dit jaar van start op zondag 26 mei.

Het woord 'stoomcursus' is absoluut van toepassing op deze circa twintig intensieve lesuren, waarin je de basis van het modern Hebreeuws wordt bijgebracht.
De ervaring heeft geleerd dat de deelnemers aan het einde van de cursus in staat zijn een eenvoudig gesprek te voeren. Ivriet schrijven en lezen leer je op beginnersniveau, maar omdat de lessen zo dicht op elkaar volgen, krijg je dat toch snel onder de knie.

Het enige dat je moet weten om de crash course te kunnen volgen, is het Hebreeuwse alfabet, het 'alefbeet'. Daarvoor heeft Crescas de online cursus My First Hebrew ontwikkeld, waarmee je zelfstandig en in je eigen tijd de letters kunt leren.

De data zijn ook dit jaar zo gekozen dat je geen vrije dagen hoeft op te nemen: zondag 26 mei, maandag 27 mei, dinsdag 28 mei en woensdag 29 mei zijn de lessen in de avonduren, en de laatste les, donderdag 30 mei is Hemelvaartsdag, en die is dus altijd vrij.

Wij zorgen voor het lesmateriaal, de drankjes en de koosjere lunch, de deelnemers voor de gezelligheid!

Schrijf u snel in op onze website om zeker te zijn van een plekje. Wacht niet te lang: vol is écht vol!

Meedenkers en ideeën gezocht!

Meedenkers en ideeën gezocht!

Op het Crescas-kantoor draaien de creatieve geesten overuren, want er wordt hard gewerkt aan het nieuwe programma voor het seizoen 2019-2020.
We hebben, vinden wij, al heel wat moois in voorbereiding, maar we zijn ook heel benieuwd naar úw mening - het gaat immers om u!
Wilt u ons laten weten wat volgens u beslist niet mag ontbreken in het nieuwe programma?
Dat kan een specifiek onderwerp zijn, een thema, een bijzondere spreker, een locatie die aandacht verdient: voel u vrij om in de breedte én in de diepte met ons mee te denken!

Stuur uw suggesties naar info@crescas.nl.
Hoe eerder u uw idee aan ons laat weten, des te meer tijd wíj hebben om ermee aan de slag te gaan!

Bij voorbaat onze hartelijke dank!

Een stadswandeling door Joods Kampen

Een stadswandeling door Joods Kampen

In de IJsselstreek, daar waar Hanzestad Kampen ligt, leefden in de veertiende eeuw al Joden, maar dat was van korte duur, getuige de annalen uit die tijd. Halverwege de zevventiende eeuw haalde het stadsbestuur van Kampen Sefardische Joden uit Amsterdam naar de stad om de kwijnende economie nieuw leven in te blazen, en met succes, want tot ver in de negentiende eeuw maakten Joden actief deel uit van het economische, sociale en culturele leven.
Om te weten te komen hoe die situatie zich in en om Kampen kon ontwikkelen, om een stukje minder bekende Joodse geschiedenis van Nederland te leren kennen en met eigen ogen te zien wat er vandaag de dag nog is terug te vinden van het behoorlijk 'rijke' Joodse leven, is de stadswandeling met Jaap van Gelderen op zondag 19 mei een absolute aanrader.
Er zijn nog een paar plaatsen vrij, dus meld je snel aan op onze website!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Ivo Weyel, Chaja Polak, Guus Luijters en vele anderen vullen met hun verhalen over vooroorlogse bewoners het vijfde deel van het 'papieren monument' Joodse Huizen.
Klaas Smelik dook voor Maar wij noemen hen Joden: antizionisme in de praktijk in de verhitte discussies over het Israëlisch-Arabisch conflict en probeert een antwoord te formuleren op de vraag wanneer bij antizionisme sprake is van antisemitisme, en wanneer van legitieme kritiek op Israël.
De Duitse historicus Götz Aly beschrijft in Europa tegen de Joden, 1880-1945 het moderne antisemitisme als grensoverschrijdend fenomeen. Rivaliteit en afgunst, nationalisme en sociale crises leidden, zo betoogt Aly, vanaf 1880 in West- en Oost-Europa tot discriminatie, Jodenhaat en ten slotte de Sjoa.

In het Engels

In Elie Wiesel: An Extraordinary Life and Legacy. Writings, Reflections, Photographs deelt Nadine Epstein, hoofdredacteur van Moment Magazine haar persoonlijke herinneringen aan Elie Wiesel.
Sjoa-overlever en in 1986 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Elie Wiesel (1928-2016) schreef ruim vijftig fictie- en non-fictieboeken, en verwierf wereldfaam net Nacht, het openhartige en diep ontroerende verslag van de verschrikkingen die zich in de vernietigingskampen hebben afgespeeld.
In 1975 richtte Wiesel, samen met de Amerikaanse auteur Leonard Fein, het tijdschrift Moment Magazine op en was hoofdredacteur tot 2004, toen Nadine Epstein zijn taken overnam. Wiesel bleef betrokken als mentor en raakte nauw bevriend met Epstein. In het prachtig geïllustreerde boek deelt Epstein haar eigen dierbare herinneringen en laat ze tal van vrienden van Wiesel aan het woord. De Britse rabbijn Jonathan Sacks schreef het voorwoord.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Het boek Hun namen niet vergeten, met vijftien, door Channa Kalmann (1975) geschreven portretten van Amersfoortse Joden die de Sjoa niet hebben overleefd, wordt woensdag 24 april gepresenteerd in de St. Joriskerk in Amersfoort. Graag aanmelden met een mail aan eric@spitwerk.nl. Lees meer op herdenkingsstenenamersfoort.nl.
 • De lezersprijs Bookspot is voortaan een combinatie van fictie én non-fictie. Dit mede omdat de prijs de afgelopen jaren altijd ging naar de schrijver die ook de juryprijs won. Voor een mogelijk tweede winnaar, zoals de in 2018 genomineerde Suzanna Jansen met Ondanks de zwaartekracht, bleef geen optie over. Meer in Tzum.
 • In Literair Nederland is een boeiende column te lezen waarin het boek Onorthodox van Deborah Feldman een belangrijke rol speelt.

Vers uit de ramsj geplukt
Bij sommige boekwinkels is Als ik morgen niet op transport ga… (2015), het indringende verslag van Eva Moraal over het dagelijks leven in Kamp Westerbork, nog in de ramsj te vinden. Online is het boek uitverkocht.
Einstein & Elisabeth (2015), van de Vlaamse journaliste Rosine de Dijn, vertelt het verhaal van de ongewone vriendschap tussen een ongewone geleerde die de Nobelprijs voor Natuurkunde won, en een ongewone koningin van België, het nichtje van de sprookjesachtige Oostenrijkse keizerin Sissi.
Irena’s kinderen (2017) van de Amerikaanse cultuurhistoricus Tilar Mazzeo gaat over Irena Sendler, de vrouwelijke Oskar Schindler, die meer dan tweeduizend kinderen wist te redden uit de handen van de nazi's.
Rasjstrip19April

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

A Lion King Passover

A Lion King Passover

Pesach in het Joodse jaar 5779 was voor de New Yorkse a capella groep Six13 aanleiding voor een passende bewerking van de beroemde song 'Circle of Life' uit The Lion King.

Klik hier om de video te bekijken.

Alle medewerkers van Crescas wensen u een mooie seder en een fijne Pesach!

Ons kantoor is vanaf maandag 29 april weer open, en de eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op 3 mei.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

Omdat onze nieuwsbrief volgende week niet verschijnt en we te laat zijn om de vele activiteiten rond 4 en 5 mei onder uw aandacht te brengen hierbij de link naar Theater Na de Dam. Hier vindt u het volledige programma van de meer dan honderd voorstellingen in twaalf steden.
TndD2019


 • Amsterdam: de traditionele Mimoenaviering vindt dit jaar plaats op zondag 28 april in de Uilenburger Synagoge. Graag vooraf uw komst aankondigen op maimon.events@gmail.com.
 • Leeuwarden: Tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet worden in de Friese hoofdstad op zondag 298 april vijftien adressen opengesteld voor publiek. Directe getuigen, nazaten en kenners vertellen over het vooroorlogse Joodse leven en over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer. Klik hier voor meer informatie.
 • Amsterdam: In de reeks 'De Balie kijkt' wordt de documentaire 'De Erfenis van een Verzetsheld' vertoond. Het on-geromantiseerde verhaal van verzetsheld Johannes Post wordt daarin verteld door de ogen van zijn kinderen. Te zien in De Balie op **maandag 29 april.
 • Amsterdam: De Jom Hasjoa-herdenking, de jaarlijkse plechtige bijeenkomst van de Joodse gemeenschap ter herdenking van de slachtoffers van de nazi-terreur, alsmede de opstand in het getto van Warschau, zal plaatsvinden op donderdagavond 2 mei / 27 nisan om 19.00 uur precies in de Hollandsche Schouwburg.
 • Amsterdam: In samenwerking met Leo Smit Stichting presenteert Spui25 op vrijdag 3 mei de bijeenkomst 'Muziek, vervolging en verzet' over de diepe sporen die de Tweede Wereldoorlog ook in de muziek heeft achtergelaten.
 • Amsterdam: In het kader van de grote Kabbala-tentoonstelling in het Joods Historisch Museum houdt professor Irene Zwiep op woensdag 8 mei een 'inloopspreekuur Kabbala'. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • My Jewish Learning levert op de valreep van Pesach nog wat leuke weetjes over deze belangrijke Jomtov.
 • De geschiedenis van de Joden in het Middeleeuwse katholieke Frankrijk, vol kerkelijk en koninklijk antisemitisme en onderdrukking, dat is ook onlosmakelijk verbonden met de Notre Dame in Parijs, schrijft aish.com (met dank aan Eva van Sonderen voor de link).
 • "De toekomst is hier", zegt NoCamels met onverholen trots. nu de wetenschap erin is geslaagd een 3D-print van een werkend (!) menselijk hart te maken.
 • Wat doet een sinaasappel op de sedertafel, zoals je soms wel ziet? Jewish Currents legt het allemaal uit.
 • Tablet Magazine schrijft over Alfred Wetzler en Rudolf Vrba (Walter Rosenberg), twee Tsjechoslowaken die uit Auschwitz wisten te ontsnappen om de wereld te waarschuwen voor wat daar aan het gebeuren was.
 • Een groot artikel in The Paris Review - Feminize Your Canon over Etty Hillesum.
 • Ook Joden hebben verliezen te betreuren na de verwoestende brand in de Notre Dame in Parijs, schrijft The Forward.
 • En als laatste iets om te overdenken: de column 'You’ve got it mixed up: how my Judaism is separate from Israeli policies' in The Daily Californian.

Website van de week
No Camels, revisited

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

NoCamels is een in Israël gevestigde, Engelstalige website waar innovaties op het gebied van gezondheidszorg, technologie, milieu en maatschappelijke onderwerpen in de schijnwerper worden gezet. In Israël, om precies te zijn, waar het aantal start-ups en onderzoekscentra ongeëvenaard is. Het NoCamels team, bestaande uit gespecialiseerde jonge journalisten, houdt de vinger aan de pols en laat geen gelegenheid voorbijgaan om nieuwe ontwikkelingen én de mensen erachter aan de wereld te laten zien. De baanbrekende ontdekkingen en nieuwe ontwikkelingen bieden een positieve kijk op Israël in tijden waarin die harder nodig is dan ooit.

Sinds we de website in 2012 bespraken, is er het nodige veranderd, maar NoCamels zit, net als toen, vol lezenswaardige artikelen, ondergebracht in de tabs Technology (nu satelliet Bereeshit 1 is gecrasht, wordt Bereeshit 2 al voorbereid), Health (er wordt gewerkt aan natuurlijke vruchtensappen met veel minder suiker), Environment (recent het bericht over microplastics in tafelzout!), Design (er komt waarschijnlijk een Michelingids voor luxe vakantiewoningen) en Social Awareness bericht over 'social dining', een soort AirB&B waarbij Israëli's aan hun tafel gasten ontvangen.

Er zijn iedere dag nieuwe bijdragen aan de website, maar wie echt actueel op de hoogte wil blijven kan terecht op de sociale media Facebook, Twitter en Instagram, of abonneert zich op de nieuwsbrief.

Wie zich afvraagt waar de naam van de website vandaan komt: klik hier!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
The Biblical Plagues: Flight From Egypt

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Vandaag het derde en laatste deel van de documentaire The Biblical Plagues.

Negen rampzalige plagen hadden het land van farao verwoest, en nog wilde hij de Israëlieten niet gaan.
De wetenschap kon de eerste plagen verklaren vanuit niet een al te ingewikkelde opeenvolging van natuurverschijnselen, maar hoe zit het met de tiende plaag, de dood van de eerstgeborenen, de enige van de tien die tot in details wordt beschreven in Sjemot?

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
19 - 26 april

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

De Belgische zender Canvas zendt zaterdagavond de film Bar Bahar uit. In dit drama delen drie zeer verschillende Palestijnse vrouwen een appartement in Tel Aviv.
Zondagmorgen besteedt het radioprogramma OVT van de VPRO in 'Het spoor terug' naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum i.o. aandacht aan 'De Jodenvervolging in foto's'.


vrijdag 19 april

n.v.t.


zaterdag 20 april

 • NPO 1, 10.30: VPRO Vrije Geluiden. Afl.: Victoria Hanna is een Israëlische zangeres en stemkunstenaar die muziek maakt, gebaseerd op de kabbala. Verder: de Vlaamse beeldend kunstenaar Jan Verstraeten en componist en saxofoniste Celia Swart.
 • NPO 1, 10.30: Close up. Afl.: In Search of Chopin (2010). Phil Grabsky maakte een schitterend portret van leven en werk van de Poolse componist Fryderyk (Frédéric) Chopin.
 • Canvas, 22.05: Bar Bahar (2016). Drie zeer verschillende Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Het drietal heeft niet alleen te maken met wantrouwige Israëli's, de vrouwen leven bovendien in een wereld waar mannen het doorgaans voor het zeggen hebben.
 • NPO 2 Extra, 22.57: Tussenuur Slam, kort programma waarin jonge woordkunstenaars een podium krijgen om hun verhaal te doen. Afl.: 'Spoken Word artiest' Lev Avitan - De vreemdeling. Een krachtig en gelaagd betoog over vooroordelen, stereotypes en xenofobie.

zondag 21 april

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. In 'Het spoor terug' een lange reportage over 'De Jodenvervolging in foto's'. In geen ander land zijn er zoveel foto's gemaakt van de Jodenvervolging die ook bewaard zijn gebleven. De gelijknamige tentoonstelling is tot en met 6 oktober te zien in het NHM i.o. De besproken foto's zijn synchroon met het programma te zien op internet. De link zal tijdens het programma worden gegeven.
 • Arte, 14.00: Der Kindermörder von Bethlehem? Herodes der Große (2016). Israëlische documentaire over koning Herodes de Grote, geniaal krijgsheer en wrede heerser.
 • BBC 2, 22.00: Miriam’s Dead Good Adventure. De nu 77-jarige Britse Miriam Margulyes gaat de confrontatie aan met haar eigen sterfelijkheid (en die van anderen). Volgende week deel 2.
 • NPO 2, 23.20: De verwondering. Annemiek Schrijver ontvangt gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Afl.: Eva Durlacher. Ze groeide op in de schaduw van de Sjoa maar koos een andere weg om daarmee te leven dan haar vader Gerhard en zus Jessica.
 • NPO 2, 1.24: Naches. Een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Afl.: Lien Braaf en haar bijzondere winkel in Meppel.

maandag 22 april

 • NPO 2, 14.05: MAX Maakt Mogelijk. Afl.: Joodse ouderen in Oekraïne. Bang voor antisemitisme durven Joodse ouderen die de Sjoa hebben meegemaakt, nog altijd niet voor hun geloof uit te komen; ze moeten rondkomen van een schamel pensioentje.
 • RTL 7, 0.00: Little Fockers (2010). De perikelen in 'Meet the Parents' (2000) en 'Meet the Fockers' (2004) hebben niet kunnen verhinderen dat Gaylord (Greg) Focker en zijn vrouw Pamela kinderen hebben gekregen. Kreeg de eerste film nog wel wat waardering, nummer 3 blijft steken bij slechts één ster.
 • Arte, 1.55: Sigmaringen, Hauptstadt Frankreichs (Sigmaringen, le dernier refuge) (2017). Franse documentaire over Sigmaringen in Zuid-Duitsland, waar na D-Day de Franse nazi-regering zetelde.

dinsdag 23 april

 • Arte, 22.40: 1939/40, ein "Feldzug" nach Frankreich (2010). Tweedelige serie over het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarin het verhaal wordt verteld aan de hand van uitsluitend propagandistisch beeldmateriaal uit de bioscoopjournaals van toen. Der 'Sitzkrieg'.
 • NPO 2, 23.15: Himmlers hersens heten Heydrich. Zevendelige filmische televisievertelling, balancerend op de grens van feit en fictie. Gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet, over de even knullige als spectaculaire aanslag in 1942 op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich, de architect van de jodenvernietiging. Afl. 4: Kartonnen Duitsers.

woensdag 24 april

 • Arte, 9.30: Benjamin Netanjahu. Der Medienprofi und die Macht (2019). Aan de hand van media-optredens zien we hoe de inmiddels herkozen premier van Israël zich in de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld.
 • NPO 2, 21.15: Andere tijden. Afl.: Onderduiken in de Achterhoek. Kinderen van toen blikken terug op hun enerverende jeugdjaren. Er werd onder meer gefilmd in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

donderdag 25 april

 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen spreekt met Suzanne Raes over haar nieuwste film 'Ganz: How I Lost My Beetle' (2019), het waargebeurde verhaal van de Joodse uitvinder en autogek Josef Ganz (1898-1967), die in ballingschap de allereerste Volkswagen Kever ontwierp.

vrijdag 26 april

 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Liesbeth Staats spreekt met Maarten Asscher (1957) over zijn essaybundel Kort geluk. Asscher definieert geluk als "een kortstondige ervaring van innige compleetheid", en op dat gevoel zijn de essays dan ook gebouwd.
 • RTL 8, 0.25: The Reader (2008, 'Der Vorleser'). Drama naar de gelijknamige roman van Bernhard Schlink, over de vijftienjarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner propra banner luna3 banner israelactie banner joodsamsterdam banner amphora banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven