vrijdag 5 april 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 5 april 2019 jaargang 15, nummer 12
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Le Grand Michel Legrand

Le Grand Michel Legrand

Maestro Jules van Hessen, pianist Cor Bakker en zangers Noortje Herlaar en Jon van Eerd brengen, begeleid door het volledige Philips Symfonie Orkest en het Nederlands Concertkoor, een ode aan het werk van de onlangs overleden Franse componist Michel Legrand.

Voor het concert, dat een uniek muzikaal eerbetoon is aan Michel Legrand, maakte Jules een keuze uit de onvergetelijke melodieën van 'de meester van de evergreens'. In de prachtige orkestrale versies van de Nederlandse componist en arrangeur Bob klinken al die onvergetelijke songs nóg mooier.

Crescas heeft voor dit eenmalige concert in het Concertgebouw in Amsterdam op dinsdag 25 juni kaarten ingekocht. Bij het concert inbegrepen is de lezing op donderdag 20 juni, die Jules speciaal voor Crescas houdt over leven en werk van Michel Legrand.

Klik hier om je op onze website aan te melden voor deze double bill. Let op: er zijn kaarten eerste en tweede rang beschikbaar!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Stoomcursus Ivriet: kita alef!

Stoomcursus Ivriet: kita alef!

Onze stoomcursus Modern Hebreeuws heeft zich de afgelopen jaren bewezen als de állersnelste manier om in heel korte tijd deze taal te leren met authentiek oelpan-lesmateriaal.
Dit seizoen bieden we de Crash Course op niveau Alef, dat wil zeggen voor de échte beginners.

Onze Crash Course is een stoomcursus in de meest letterlijke zin van het woord: in circa twintig intensieve lesuren leer je de basis van het moderne Hebreeuws, zodat je na afloop van de cursus in staat bent een zéér eenvoudig gesprek te voeren en Ivriet te schrijven en te lezen.

Twee hele dagen en drie avonden ben je met onze Crash Course onder de pannen, en we hebben de cursus zó gepland dat je geen vrije dagen hoeft op te nemen.

De lessen worden gegeven op zondag 26 overdag, in de avonduren op maandag 27, dinsdag 28 en woensdag 29 en opnieuw overdag op donderdag 30 mei 2019 (Hemelvaartsdag).

Bij de cursus zijn lesmateriaal, drankjes en koosjere koekjes en lunches inbegrepen!

Het enige dat je nodig hebt voor je aan de cursus begint, is kennis van de schrijfletters van het Alef-Beet, het Hebreeuwse alfabet. Ook daarvoor kun je bij Crescas terecht: met de online training My First Hebrew leer je het Hebreeuwse alfabet lezen en schrijven.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Simone Jacobs portretteert in Palet van verzet vijftien moedige vrouwen die toen en nu met gevaar voor eigen leven streden en strijden voor rechtvaardigheid.
Voor de nazi's geen Jood; hoe ruim 2500 Joden door ontduiking van de rassenvoorschriften aan de deportaties zijn ontkomen is de titel van het promotie-onderzoek van NIOD-medewerkster Petra van den Boomgaard, dat ook als handelseditie verkrijgbaar is.
Turbulentie van David Szalay is een schakelvertelling waarin twaalf personen in losjes met elkaar verbonden verhalen een reis maken in een vliegtuig die begint en eindigt in Londen.

Uitgelicht

Dankzij journalisten Bert van Slooten en Elly van der Klauw weet Roos Bazuijnen (1932), kind uit een communistisch arbeidersgezin ("ik ben vernoemd naar Rosa Luxemburg") in Rotterdam eindelijk wat er in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders is gebeurd. Ze wist over haar vader alleen dat hij in het holst van de nacht was weggevoerd - dat hij in Neuengamme werd geïnterneerd, was haar lange tijd niet bekend.

Na de oorlog bleek hij in Hamburg als verzetsheld in een eregraf te zijn bijgezet. Ook Roos' moeder, die nog altijd actief was in het verzet, en een mysterieuze man die bij hen in huis was (een onderduiker wellicht?), werden door de Duitsers opgepakt. Roos bleef met haar twee zusjes van 5 en 8 in hun ouderlijk huis achter. "Tot de hongerwinter gingen we nog naar school, daar was het warm en veilig", herinnert ze zich. "Maar weet je, als kind stel je geen vragen bij wat je overkomt."

Zo, ben jij er ook nog? is meer dan alleen een een aangrijpend egodocument; de auteurs schetsen ook een beeld van het dagelijkse leven en het prille verzet in de Tweede Wereldoorlog.
Op maandag 2 mei 2016 vertelde Roos Derks haar verhaal bij De Wereld Draait Door, dat gesprek is hier terug te kijken.

In het Engels

The Way Back, van de Israëlische schrijver/columnist en Joods filosoof in opleiding Jonnie Schnytzer, zóu je desgewenst kort als volgt kunnen samenvatten: wanneer de zoon van een agent van de Israëlische geheime dienst Mossad wordt ontvoerd, dreigen duistere geheimen uit het verleden boven water te komen.
Maar die omschrijving benoemt nergens de fascinerende personages die het raamwerk vormen waarin deze zeer hedendaagse, bij vlagen briljante page turner is opgebouwd.
Te weten: David Hartbacher, een net uit de gevangenis ontslagen lid van een lokale burgerwacht die op de vlucht slaat naar Caïro, Limor Schwartz, een voormalig agent van de Mossad die zich bij haar jacht op een levensgevaarlijke terrorist geen strobreed in de weg laat leggen en de in Libië als Tzion geboren Zahid, die bij een bomaanslag zijn identiteit is kwijtgeraakt - pleegde hij die zelf, in opdracht van een machtige Arabische leider?

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Een prachtig gesprek met Chawwa Wijnberg in de Provinciale Zeeuwse Courant, naar aanleiding van haar achtste laatste bundel Het ontbreken hoor je niet.
 • Prof. dr. Klaas A.D. Smelik behandelt in zijn nieuwste boek Maar wij noemen hen Joden – Antizionisme in de praktijk lastige vraagstukken over antizionisme als een nieuwe vorm van antisemitisme. Of een gerechtvaardigde kritiek op de staat Israël? Wanneer mag men een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting en wanneer overschrijdt men de rode lijn? Woensdag 17 april wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD). Zij publiceerde onlangs met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers een actieplan tegen antisemitisme. U kunt erbij zijn: klik hier om uw aanwezigheid aan te kondigen (verplicht!).
 • In Rotterdam wordt zondag 13 april door burgemeester Ahmed Aboutaleb het eerste exemplaar van Zo, ben jij er ook nog? – Kind in de Tweede Wereldoorlog in ontvangst nemen. In het boek vertelt Roos Derks (87) op aangrijpende wijze hoe zij als tienjarig kind samen met haar twee jongere zusjes de oorlogstijd en de hongerwinter heeft overleefd.
 • De bokser. Het leven van Max Moszkowicz van Marcel Haenen, Israël zegt geen sorry meer van Derk Walters en Johannes van Dam. De biografie van Jeroen Thijssen staan op de longlist van de Brusseprijs 2019 voor het beste journalistieke boek.

Vers uit de ramsj geplukt

Noam Chomsky en Ilan Pappé geven in On Palestine (2015) hun (voor velen zeer omstreden) visie op 'het conflict' en hoe de internationale gemeenschap met Israël moet omgaan. Ze schreven het boek na Operation Protective Edge, de Israëlische militaire acties in de Gazastrook in 2014. Toch zijn de auteurs het niet altijd en in gelijke mate met elkaar eens.
Joseph Horowitz vertelt in On my way. The untold story of Rouben Mamoulian, George Gershwin and Porgy and Bess (2013) de geschiedenis van de wereldberoemde opera, die voor regisseur Mamoulian (1897-1987) zijn opkomst én zijn ondergang betekende. The City of Abraham. History, Myth and Memory: A Journey through Hebron (2012) van Edward Platt leest als een reis naar Hebron op de Westelijke Jordaanoever, het hart van het Israëlisch-Palestijnse conflict én woonplaats van zowel Israëli's als Palestijnen. In Hebron zijn daarnaast de wortels van de drie monotheïstische religies onontwarbaar met elkaar verknoopt.

StripRamsj5APRIL

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

De week van Crescas

De week van Crescas

In week 13 kon je bij Crescas twee bijzondere evenementen meemaken.

De lezing 'De kunst van de chazzan', die voorzanger Irwin Oppenheimer woensdag 27 maart gaf, was tot de laatste stoel volgeboekt. De aanwezigen hoorden Irwins boeiende verhalen over de vele aspecten van het chazzanoet. We zijn al in gesprek met Irwin over een vervolg in het seizoen 2019-2020!
Chazzan inline

Drie dagen later, zaterdag 30 maart, waren we in Schouwburg Amstelveen bij de indrukwekkende voorstelling 'Opgediept', waarin Judith Herzberg vanuit een andere hoek opnieuw kijkt naar het onderwerp van haar theatertrilogie over de impact van de Tweede Wereldoorlog op een Joodse familie.
De aanwezigen waren niet onverdeeld enthousiast, maar in de nabespreking met de acteurs, die werd geleid door Bertien Minco, werd duidelijk hoe deze voorstelling in deze vorm tot stand is gekomen. Toneelgezelschap De Theatertroep, die eerder de trilogie op de planken bracht, is drie jaar met Herzberg in gesprek geweest over een vervolg. Dankzij die dialoog stond de schrijfster zichzelf allengs toe heel persoonlijke aspecten uit haar eigen leven in de theatertekst te verwerken. De structuur van de voorstelling was erop gericht de tekst niet te laten overweldigen door de emotionele lading van de inhoud.
Wat je er ook van hebt gevonden: het was een gedenkwaardige avond.

Opgdiept inline

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Groningen: 'Joodse reizigers in het Romeinse rijk: Tussen globalisering en zelfbehoud' heet de lezing die dr. Bärry Hartog geeft op 11 april in Synagoge Groningen. De spreker gaat vooral in op de vraag welke gevolgen die reizen hadden voor de eigen cultuur en traditie.
 • Urecht: Sopraan en 'troubadour van het Jiddisje lied' Lucette van den Berg treedt met haar liedprogramma ‘A shtim fun harts’ (Voice of the Heart) zaterdag 13 april op bij Joods Cultureel Centrum MerkAz.
 • Amsterdam: Naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Opstaan in het Lloyd Hotel praten we zondag 14 april tijdens een persoonlijke avond in De Balie met PvdA-leider Asscher over zijn drijfveren, ideeën voor de toekomst en met gasten die hem inspireerden en ieder op hun eigen manier opstaan voor wat zij belangrijk vinden. Asscher zal ook ingaan op de vraag hoe je opstaat en verdergaat na een groot verlies, zowel persoonlijk als in de politiek.
 • Amsterdam: De jaarlijkse Ravensbrückherdenking op het Museumplein vindt plaats op zondag 14 april.
 • Groningen: Wie blij wordt van de nieuwe lente en iets met religie of levensbeschouwing heeft, kan op zondag 14 april meedoen aan S(PR)ING!. In de Lutherzaal (Stadsklooster) kun je luisteren naar liederen uit drie verschillende religies en levensbeschouwingen: bahá'í, humanisme en Jodendom.
 • Amsterdam: het Goethe Institut Niederlande, het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), het Duitsland Instituut Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier organiseren gezamenlijk woensdag 17 april het ééndaags symposium 'The Camera as a Witness - Photography and Memory'.

En alvast voor je agenda: op zondag 16 juni vindt bij de LJG Amsterdam het mini-symposium ‘Joodse Vader’ plaats. In een van de volgende nieuwsbrieven komen we hier uitvoerig op terug.

In de Digibieb
De kinderen van de Gazzan

In de Digibieb

In de Joodse Bibliotheek bevindt zich een boekje van zeventig pagina's van de hand van Mies de Haan. Mies was het jongste zusje van Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan, 'de kinderen van de Gazzan'.
De drie kinderen keerden zich elk op eigen wijze af van het Jodendom, maar Mies deed dat nog drastischer dan 'Joop' en Carrie: zij werd na de Tweede Wereldoorlog katholiek en veranderde haar voornaam Sara in Mies.
Zij schreef haar herinneringen op aan haar broer (Jacob Israël de Haan, mijn broer) en zus (Carry van Bruggen, mijn zuster), en in 1957 werden de twee publicaties gebonden tot De kinderen van de Gazzan.

Je zou verwachten dat zulke intieme geschreven portretten een fraai beeld zouden geven van het leven in het gezin van de Zaanse rebbe. Helaas: in 2010 schreef Leo Frijda in een column over Izak de Haan dat Mies' herinneringen "met enige behoedzaamheid moet worden gelezen."
Nee, dan Jaap Meijer in 1960 in het tijdschrift Roeping, om een beoordeling van het werk van Jacob Israël en Carry in een kader te plaatsen: "uitvoerig [is] te bewijzen, dat de jeugdherinneringen van Mies de Haan in geen enkel opzicht met de historische werkelijkheid overeenstemmen. De structuur van het milieu van de Zaandamse gazzen Izak de Haan is geheel anders geweest, dan zijn inmiddels overleden [katholiek gedoopte!] dochter wel wil doen voorkomen. De telkens weer opduikende legende over het vrome Joodse gezin van de patriarchale rebbe zal ingrijpend moeten worden gecorrigeerd."

Waarheidsgetrouw of niet: deze meningen maken toch nieuwsgierig naar de twee boekjes van Mies de Haan - ze schreef ze enkele jaren voor haar dood in 1957.

Van Sara/Mies hebben wij geen enkele foto kunnen vinden. Zou ú ons verder kunnen helpen?

Klik hier om het boekje te lezen of te downloaden in de Joodse Bibliotheek.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Het toerisme naar Israël groeit nog steeds, en daarmee ook de behoefte aan onderkomens. Globes ontdekt hostels die ook voor gewone toeristen geschikt zijn.
 • Fans van de televisieserie Marvelous Mrs. Maisel kunnen hun hart ophalen: er is nu een geheel roze Haggada verschenen. Lees meer op Kveller.
 • Een zomerkamp voor 'bnei anusim', de nazaten van gedwongen bekeerde Sefardische Joden in Brazilië, vond onlangs plaats in Sao Paolo. In JTA meer hierover.
 • The Nosher verzamelde tien recepten voor/met halva van over de hele wereld.
 • Niet-Joden die grappen maken over Joden, en dat zonder risjes? The Forward vond er een aantal!
 • Israel21C schrijft over 'See Tree', een moderne techniek die tuinders kan helpen bij het vermeerderen van hun productie. Zo krijgt elke boom in de boomgaard een digitaal 'medisch paspoort' …
 • RTV Oost maakte een interview met Renée Sanders, n.a.v. haar documentaire en lezing in de Synagoge van Enschede.

Website van de week
Miriam Beerman

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Vrijdag 5 april herhaalt zendgemachtigde AVROTROS in de serie Close up 'Van chaos naar kunst', de fraaie documentaire over Miriam Beerman (1923), de Amerikaanse kunstenares die in haar werk toont dat zelfs het vreselijkste menselijk leed kan worden overwonnen.

Wij namen een kijkje op haar website, omdat je daar in je eigen tempo haar ideeën tot je kunt laten doordringen.

In haar Artist's Statement schrijft ze:
"I have spent most of my life creating images that are responses to the brutality of our time. I am reminded constantly of the world’s injustice. It weighs upon my mind and body. Therefore, I seek the beauty and the vigor of the paint and the poetry that inspires the act of painting."

Miriam Beerman is een overlever en in haar kijk op het leven een inspirator voor familie, vrienden, vakgenoten en studenten. Houd jezelf op de been met je eigen kracht en creativiteit, en laat je er niet onder krijgen. Dat credo stelt haar in staat om de gruwelijke gebeurtenissen van onze tijd - de Sjoa, de bommen op Hiroshima en Nagasaki en de nooit helemaal verdwenen dreiging van een atoomoorlog - in indringende werken te maken, geschilderd in expressieve stijlen waarin ze haar eigen angsten kan uitdrukken in de personages die ze op het doek zet.

Beermans kunst is nooit behaagziek of esthetisch: de intense duistere emoties van het lijden van, zoals de documentaire zegt, "generaties slachtoffers" zijn heftig en onontkoombaar. Wie de figuren ziet, realiseert zich dat de wereld van Beerman stuk is, en dat zij niet anders kan dan dat te laten zien.

Miriam Beerman is nu 96 jaar en woont in een verzorgingshuis, maar zij werkt nog steeds.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Matzes bakken voor Pesach

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Ooit willen weten hoe toch die gaatjes in de matzes komen? In dit filmpje volgen we het productieproces van het 'lechem oni', het brood der ellende van begin tot eind.
Er werd gefilmd in maart 2012 in de matsebakkerij van de orthodoxe mosjav Komemioet in de buurt van Kirjat Gat.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
5 - 12 april 2019

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

De boeiendste programma's zijn deze week te zien op Arte, maar je moet er wel vroeg voor opstaan, of er een latertje van willen maken.


vrijdag 5 april

 • NPO 2 Extra, 15.50: Close up. Afl.: Miriam Beerman - Van chaos naar kunst. Documentaire over deze in 1923 in Providence, Rhode Island geboren Amerikaanse kunstenares, die in haar werk toont dat menselijk leed - zoals het leed veroorzaakt door de Sjoa, dat zijn weerslag heeft op vele generaties - kan worden overwonnen.

zaterdag 6 april

 • Arte, 5.25: Zsa Zsa Gabor, Königin des roten Teppichs. De in Hongarije uit Joodse ouders geboren filmster betaalde een hoge prijs voor de roem en glamour van Hollywood.
 • NPO 2, 9.00: Moja Polska! De Pools-Nederlandse journaliste Dore van Duivenbode reist terug naar haar geboorteland. Voor het laatst sluit zij de deuren van haar familiehuis nabij Auschwitz. Ze spreekt met de minnares van haar grootvader over lust en liefde en met ultrarechtse nationalisten over hun ideale Polen.
 • NPO 2 Extra, 10.35: Benali Boekt. Schrijver Abdelkader Benali onderzoekt de blijvende invloed van zes klassiekers uit de Nederlandse literatuur; boeken die vanwege het thema shockeerden of lezers ontroerden. Afl.: De tweeling van Tessa de Loo (1993). De schrijfster wil de belaste relatie tussen Nederlanders en Duitsers na de Tweede Wereldoorlog op de schop te nemen. Inmiddels wordt haar boek beschouwd als een omslag in het denken over de onderlinge verhoudingen.
 • NPO 1, 11.20: VPRO Boeken3. Carolina Lo Galbo spreekt met onderzoekjournaliste Linda Polman over haar boek Niemand wil ze hebben. Haar verhaal over het Europese 'vluchtelingenmanagement' begint in 1938.
 • Arte, 17.15: ARTE Reportage. Afl.: Israel: Die armen Alten / Cabo Verde: Sand stehlen zum überleben

zondag 7 april

 • Arte, 5.10: Die Bibliothek von Exeter von Louis Kahn. De beroemde Amerikaanse architect Louis Isadore Kahn (in 1901 in Estland geboren als Itze-Leib (Leiser-Itze) Schmuilowsky (Schmalowski)) ontwierp in 1971 voor de Phillips Exeter Academy in New Hampshire een opzienbarende bibliotheek.
 • NPO 2, 14.05: Van Atlas naar Arabië. Presentator Kefah Allush reist van het meest westelijke puntje van het Atlasgebergte naar het hart van de Arabische wereld. Afl. 2: Tunesië - Joden in Djerba.
 • WDR 3, 15.04: Kulturfeature. Afl.: Das tote Kind von Xanten und der Mord an der Witwe Stern – Zwei antisemitische Kriminalfälle. Ver voor het begin van de Tweede Wereldoorlog kampte Duitsland al met fel oplaaiend antisemitisme, getuige twee gruwelijke misdaden uit het verleden.
 • Arte, 16.10: Liebe am Werk. Serie over legendarische kunstenaarsparen. Afl.: Jeanne Hebuterne und Amedeo Modigliani (1884-1920). Het korte, dramatische leven van twee gedoemde kunstenaars, verbeeld in een collage van biografische echte en geconstrueerde beelden.

maandag 8 april

 • Arte, 22.10: Benjamin Netanjahu. Der Medienprofi und die Macht ('King Bibi'). In de week voorafgaand aan de verkiezingen, laat de documentaire aan de hand van media-optredens zien hoe de premier zich in de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld.

dinsdag 9 april

 • Arte, 500: Yael Naim & David Donatien. De Frans-Israëlische zangeres Yael Naim (1978) maakte in 2007 naam met de song 'New Soul', die door Apple werd gebruikt bij een reclamecampagne. Ze trad in 2016 op met multi-instrumentalist David Donatien en het Debussy Strijkkwartet.
 • NPO 2, 23.15: Himmlers hersens heten Heydrich. Zevendelige filmische televisievertelling, balancerend op de grens van feit en fictie. Gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet, over de even knullige als spectaculaire aanslag in 1942 op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich, de architect van de jodenvernietiging. Afl. 2: Grootmoeder is gestorven. Heydrich zet een aanval door zogenaamde Poolse opstandelingen op een Duits radiostation in scène. Dat geeft Hitler een excuus om Polen binnen te vallen, de Tweede Wereldoorlog is een feit.
 • BBC 1, 0.05: My Big Gay Jewish Conversion. Simon Atkins onderzoekt in hoeverre homoseksuelen worden geaccepteerd in de Joodse en de christelijke geloofsgemeenschap.

woensdag 10 april

 • Stingray Classica, 20.32: Hommage an Yehudi Menuhin (2016). Op 22 april 2016 zou deze beroemde violist honderd zijn geworden. Om dat te gedenken werd een concert opgenomen met Daniel Hope, Patricia Kopatchinskaja en Anoushka Shankar.

donderdag 11 april

 • ARD, 2.25: Wunderkinder (2011). 1941. De dochter van een Duitse bierbrouwer in Poltava sluit vriendschap met twee Russisch-Joodse muzikale wonderkinderen. Vanwege het oprechte drama en de fantastische jonge acteurs een aanrader!

vrijdag 12 april

 • Arte, 6.15: ARTE Reportage. Afl.: Israel: Die armen Alten / Cabo Verde: Sand stehlen zum überleben
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner luna3 banner israelactie banner joodsamsterdam banner amphora banner propra banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven