vrijdag 22 maart 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 22 maart 2019 jaargang 15, nummer 10
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Crescas zoekt: een directeur m/v

Crescas zoekt: een directeur m/v

Op 1 maart lieten we onze lezers weten dat Julie Blocq in het najaar een nieuwe professionele uitdaging aan gaat, en daarom haar werkzaamheden als directeur bij Crescas zal beëindigen.

Crescas is nu op zoek naar haar opvolger. In de vacature staat omschreven waaraan de vrouw of man moet voldoen om ons unieke Joodse kenniscentrum leiding te geven en nog verder uit te bouwen voor een mooie toekomst.

U vindt de tekst voor de vacature hier op onze website.

Michel Legrand: meester van de evergreens

Michel Legrand: meester van de evergreens

Het is slechts weinig componisten gegeven: muziek schrijven die miljoenen mensen weet te raken en ook nog eens de tand des tijds doorstaat. De onlangs overleden Franse componist Michel Legrand deed het keer op keer.

Het Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen en pianist Cor Bakker brengen samen met het Nederlands Concertkoor en een sterrencast, onder wie Noortje Herlaar en Jon van Eerd, een symfonische hommage aan de grootmeester.

Maestro Jules van Hessen, die het concert niet alleen leidt maar ook presenteert, maakte een keuze uit het omvangrijke oeuvre van Michel Legrand. Natuurlijk staan ook evergreens als 'The Windmills of Your Mind', 'Les Parapluies de Cherbourg' en 'Papa Can You Hear Me' uit de film Yentl op het programma. De arrangementen van Bob Zimmerman staan borg voor een zinderende belevenis.
Het concert belooft dus een uniek muzikaal eerbetoon te worden, dat niet alleen de doorgewinterde Michel Legrandfan in het hart zal weten te raken!

Voor Crescas geeft maestro Jules donderdag 20 juni een inleiding op dit unieke concert.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Ivriet in twintig uur: de Crescas Crash Course!

Ivriet in twintig uur: de Crescas Crash Course!

De Crash Course Ivriet kita Alef, de stoomcursus voor echte beginners, gaat dit jaar van start op zondag 26 mei.

Het woord 'stoomcursus' is op deze circa twintig intensieve lesuren, waarin je de basis van het modern Hebreeuws wordt bijgebracht, absoluut van toepassing.
De ervaring heeft geleerd dat de deelnemers aan het einde van de cursus in staat zijn een eenvoudig gesprek te voeren. Ivriet schrijven en lezen leer je op beginnersniveau, maar omdat de lessen zo dicht op elkaar volgen, krijg je dat toch snel onder de knie.

Het enige dat je moet weten om de crash course te kunnen volgen, is het Hebreeuwse alfabet, het 'alefbeet'. Daarvoor heeft Crescas de online cursus My First Hebrew ontwikkeld, waarmee je zelfstandig en in je eigen tijd de letters kunt leren.

De data zijn ook dit jaar zo gekozen dat je geen vrije dagen hoeft op te nemen: 26 mei is een zondag, op maandag 27, dinsdag 28 en woensdag 29 mei zijn de lessen in de avonduren, en de laatste les, donderdag 30 mei, is op Hemelvaartsdag.

Wij zorgen voor het lesmateriaal, de drankjes en de koosjere lunch, de deelnemers voor de gezelligheid!

Schrijf u snel in op onze website om zeker te zijn van een plekje; wacht niet te lang: vol is écht vol!

Opgediept: hoe het alledaagse zijn onschuld verliest

Opgediept: hoe het alledaagse zijn onschuld verliest

'Opgediept' is de nieuwe toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg (winnaar van de Staatsprijs voor de Literatuur 2018).
In de voorstelling, die eigenlijk bedoeld was als vierde deel bij Herzbergs trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), onderzoekt een groepje acteurs waar die voorstellingen eigenlijk over gaan. Wat haast clownesk begint gaat allengs over in bittere ernst - de situaties en de personages worden vanuit het onvoorstelbare verleden van de Sjoa op indrukwekkende wijze naar het heden getrokken.

Crescas heeft voor de voorstelling op zaterdag 30 maart in Stadsschouwburg Amstelveen kaarten gereserveerd.
Laat ons snel weten dat u mee wilt gaan op onze website.

Onze columnisten deze week

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
De Poolse schrijfster Olga Tokarczuk (1962) beziet in De Jacobsboeken de achttiende-eeuwse controversiële sekteleider Jacob Frank, die werd geboren als Ya‘akov (Jakub) ben Yehudah Leib Frank. Zijn visie dat de wereld de schepping van een kwade God is, waarin boosaardige wereldleiders de mens met wetten, regels en voorschriften belemmeren de goede God te bereiken, leverde hem vele tienduizenden, merendeels Joodse volgelingen.
In Het volk, dat ben ik neemt de Noorse historicus Simen Ekern de opkomst en toekomst van het Europese rechts-populisme onder de loep en concludeert dat de groei van het populisme in Europa nog lang niet voorbij is.
En vorige week besproken in 'Uitgelicht': De biecht van Marianne Philips, het beklemmende verhaal waarin een ambitieuze vrouw in een koortsachtige val van haar zelfgebouwde voetstuk raakt. Nog altijd actueel, en daarom nu heruitgegeven.

Uitgelicht

De Amsterdamse schrijver Frans Pointl (1933-2015) zal bij velen vooral voor altijd verbonden blijven met zijn debuut De kip die over de soep vloog (1989). In zestien verhalen beschrijft hij daarin de verstikkende relatie met zijn door de oorlog getraumatiseerde moeder en het milieu waarin hij opgroeide. De verhalen - je zou ze kunnen lezen als ‘mini-tragedies’ - spelen zich af tijdens de vooroorlogse jaren, toen het gezin Pointl nog in betrekkelijke rijkdom leefde, tijdens de oorlog en de jaren erna, waarin de zwaar getraumatiseerde moeder Pointl haar zoon alleen opvoedde. Pointl maakt de kleurloze uitzichtloosheid van dat leven voelbaar, juist omdat hij zich onthoudt van zelfmedelijden of dramatiek.

De kip die over de soep vloog beleefde ruim twintig herdrukken, en is nu opgenomen in de bundel Verzameld werk. De kip die over de soep vloog en andere verhalen en gedichten. In het boek, dat in juni in een hardcover uitgave verschijnt, zijn ook ’Rijke mensen hebben moeilijke maten’, ‘De hospita’s', ‘De aanraking’, ‘De Heer slaapt met watjes in zijn oren’, ‘De laatste kamer’ ‘Zonder rampspoed valt er niets te melden’ en niet te vergeten de kattenverhalen in 'Poelie de Verschrikkelijke' opgenomen. In zijn kenmerkende, vaak licht ironische stijl doet hij verslag van zijn turbulente leven na zijn schrijversdebuut, de moeilijke omgang met zijn medemens en zijn belevenissen als patiënt in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en later in het Sarphatihuis, waar hij in 2015 overleed.

In het Engels

Savage Feast is de familiegeschiedenis van Boris Fishman (1979), waarin de rode draad wordt gevormd eten.
Aan het eind van het boek realiseer je je dat het de herinneringen aan maaltijden en recepten zijn die het verhaal vertellen. Bijzonder in het boek is hoe Fishman ontdekt dat je én Russisch én Amerikaans kunt eten en koken, zonder dat je je identiteit geweld aandoet.

Boris Fishman werd geboren in 1979 in Minsk, de toen nog Sovjetrepubliek Belarus, waar goed eten meer waard was dan geld, waar zijn grootmoeder, een Sjoa-overlevende, altijd vijf hele broden op voorraad had en de heerlijkste gerechten kookte, mede dankzij grootvader die uitstekend de weg wist op de zwarte markt.
Toch besloot de familie in 1988 de moeizame leefomstandigheden te ontvluchten en te emigreren naar Amerika. Daar werd eten op een andere manier heel belangrijk: hoe houd je je wortels levend als je zo ontheemd bent, zelfs als het je eigen keus was?
Voor Boris Fishman is de Oekraïense Oksana, die als dienstmeisje van de familie was mee geëmigreerd, zijn gids in barre tijden. Zij stuurt hem op pad om de producten te vinden die ze nodig heeft om de keuken-van-vroeger levend te houden.
In een interview op NPR vertelt Fishman over Oksana en geeft er het recept bij voor een hartige taart. "Here was a pie in front of me, and I bit into it and it tasted like no other pie I'd ever tasted. And that's because it was filled not with cherries or strawberries but ground chicken liver. And nothing could possibly sound less interesting, except it was one of the most delicious things I've ever had."
Tablet Magazine publiceerde daags na het verschijnen een voorproefje van het boek, mét een recept voor Roast Chicken Stuffed with Crepes and Caramelized Onion, van Oksana natuurlijk.


Nieuwsberichten uit boekenland

 • Het ontbreken hoor je niet, de achtste en laatste poëziebundel van dichter, columnist en beeldend kunstenaar Chawwa Wijnberg, wordt vrijdag 29 maart om 16.00 uur gepresenteerd in het LeesCafé van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.
 • Schrijver Marcel Möring gaat zondag 24 maart bij de Rotterdamse boekhandel Donner in gesprek met collega-schrijvers Hans Achterhuis, Vonne van der Meer en Jaap Toorenaar.
 • Gerard Klaasen praat zondag 31 maart bij de Amsterdamse Boekhandel met Jan Brokken over zijn laatste boek, De rechtvaardigen.
 • Tijdens de Boekenweek van 2019 zendt de VPRO van maandag tot en met vrijdag op NPO 2 om 19.15 uur de serie De bibliotheek uit. Programmamaker Frans Bromet en de zijnen dwalen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken en spreken bezoekers, medewerkers en vrijwilligers.

Vers uit de ramsj geplukt

De glazen brug (2007) van Marga Minco ligt in de vierde druk in de uitverkoop, terwijl een aantal andere boeken van de geliefde winnares van de P.C.Hooftprijs onlangs zijn herdrukt.
Sytze van der Zee werd benaderd door een man die beweerde dat zijn vader Anne Frank en haar familie bij de Gestapo had aangebracht. Dat riep de vraag op wie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland eigenlijk hadden deelgenomen aan de klopjacht op Joodse onderduikers. In Vogelvrij, de jacht op de Joodse onderduiker (2010) geeft hij de verraders, de verklikkers en de Jodenjagers een gezicht.
The Book Thieves - The Nazi Looting of Europe's Libraries and the Race to Return a Literary Inheritance (2017), van Anders Rydell, vertelt het verhaal van een van de meest angstaanjagende ambities van de nazi's: de inzet van boeken als wapen in de vernietigingsmachinerie. Het werd in 2017 in het Nederlands vertaald als De grote boekenroof.

Ramsj22MRT

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Muziek in de synagoge: de chazzan aan het woord

Muziek in de synagoge: de chazzan aan het woord

Wat is dat toch met Joodse synagogale muziek dat zoveel mensen er zo door geraakt worden? Is het de stem van de chazzan, of de intensiteit van de voordracht? De herkenning, en het gevoel thuis te zijn? En waarom hebben zoveel componisten die 'Joodse tonaliteit' met hun werk verweven?

Woensdag 27 maart geeft Irwin Oppenheim, de voorzanger van de Gerard Doustraatsjoel in Amsterdam, een lezing over het chazzanoet, waarin hij zijn gehoor meeneemt op een fascinerende ontdekkingsreis in geluid en beeld door de geschiedenis van de kunst van de chazzan.

We hebben nog een paar plekken vrij, dus meld je snel aan op onze website.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: In het kader van de tentoonstelling 'De Jodenvervolging in foto’s' houdt acteur Thom Hoffman zondag 24 maart een lezing over de wijze waarop nationale en internationale films bijdragen aan de historische beeldvorming van de Jodenvervolging.
 • Eindhoven: Lenny Kuhr viert op vrijdag 29 maart in het Muziekgebouw Frits Philips 'Lenny Kuhr 50 jaar troubadour' en presenteert daar haar nieuwe cd 'Het lied gaat door'.
 • Amsterdam: Op diverse locaties in het Joods Cultureel Kwartier is vanaf vrijdag 29 maart de omvangrijke tentoonstelling 'Kabbala, de kunst van de Joodse mystiek' te zien. Kabbala is de verzamelnaam voor een scala aan eeuwenoude mystieke Joodse tradities die tot op de dag van vandaag van grote invloed zijn.
 • Enschede: Zondag 31 maart vindt in de sjoel in Enschede de vertoning plaats van de documentaire 'Van onmacht naar kracht - Joodsche Raad Enschede 1941-’43'. Renée Sanders geeft een uitvoerige toelichting op de film, waarvan het verhaal zich voor een belangrijk deel afspeelt in de synagoge van Enschede.
 • Amsterdam: In het evenement Sign of the Times, woensdag 3 april in het International Theater Amsterdam, gaat architect Arna Mackic in gesprek met haar eminente collega Daniel Libeskind. Het gesprek zal zich concentreren op de rol van architectuur in een in toenemende mate boze maatschappij. Moet je als architect buigen of barsten?
 • Delft: In 'Weg van de harp' vertelt en speelt harpiste Regina Ederveen in Synagoge Delft op vrijdag 5 april over de legendarische harpiste Rosa Spier (1891-1967.
 • Borne: In de Bornse synagoge opent op maandag 8 april de tentoonstelling 'Joods Borne'. Tot en met zondag 21 april wordt het Joodse leven dat voor de Tweede Wereldoorlog bloeide in dit Overijsselse stadje aan de vergetelheid ontrukt.
 • Amsterdam: CIDI organiseert dinsdag 9 april een Israëlische verkiezingsavond. Op het programma onder meer een Midden-Oosten-paneldiscussie met kandidaten voor het Europees Parlement, een livestream met Israël, presentatie en duiding van de exit polls en analyses door experts. Let op: aanmelden vooraf is verplicht, via email aan cidi@cidi.nl of telefonisch via 070-3646862.

In de Digibieb
Zichronot - de herinneringen van Rebecca Kisch-Spitz

In de Digibieb

Een van de recente nieuwe aanwinsten in onze digitale bibliotheek is Zichronot - Herinneringen. Wie wat meer wil weten over de schrijfster dan wij hebben weten te vinden, komt op internet algauw de alternatieve schrijfwijze van haar voornaam tegen: Rebekka, maar ook dan leer je niet veel meer dan dat ze geboren werd in het Rembrandthuis, dat in 1862 was gekocht door haar grootvader rebbe Sjaje Kleerekoper.

Maar haar Zichronot, haar 'Jiddische memoires' die ze op hoge leeftijd opschreef, spreken voor zichzelf. Ze vertellen het verhaal van haar familie en het dagelijks leven in de Jodenhoek, in momentopnames van Joodse feestdagen, gewoontes en gebruiken, maaltijden en trouwpartijen.

In het voorwoord schrijft Jaap Meijer "Hebben deze herinneringen van mevrouw Rebecca Kisch (…) waarde voor de geschiedenis van de Joden in Nederland en verlenen zij daarenboven hier en daar reliëf aan de positieve inhoud van de oude, klassieke Jood? Wij geloven het.
Naar hun inhoud bevatten zij bouwstoffen voor de latere historiografie. Dat in deze luttele bladzijden folkloristisch materiaal en anecdotische, interessante bijzonderheden worden bewaard zal ook de ter zake bevoegde lezer aanstonds grif willen toegeven."

Wie dit lieve boekje wil lezen, kan hier terecht in onze Digibieb, de Joodse Bibliotheek waar u het online kunt lezen of downloaden.

Rebecca Kisch-Spitz is de grootmoeder van onze gewaardeerde columnist Eldad Kisch. Zijn meest recente bijdrage vind je hier.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • History Today besteedt aandacht aan de Franse Marie Schmolka die een belangrijke rol speelde bij de organisatie van de 'Kindertransporte'.
 • 'De boekenkast van het Achterhuis: poort naar de hel én bron van inspiratie' is de titel van een artikel in Vrij Nederland.
 • InTimes of Israel een verbijsterend bericht over Sjoa-ontkenner David Irving, die zich op geen enkele manier de mond laat snoeren.
 • JTA schrijft over een tentoonstelling in Kaapstad over Operation Moses, de exodus van Ethiopische Joden naar Israël.
 • Hebt u Shtisel gezien op Netflix? Dan is het artikel 'The Shtisel Phenomenon' op aish.com een must-read!
 • My Heritage heeft in samenwerking met het project BillionGraves alle Israëlische begraafplaatsen gedigitaliseerd.
 • Philologos legt in Mosaic Magazine uit dat klanken die op het eerste gehoor niks betekenen, wel degelijk ergens over gaan.

Website van de week
Benyamin Reich

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De Israëlische fotograaf Benyamin Reich (Bné Brak, 1976) kijkt met andere ogen naar het strenggelovige milieu waarin hij opgroeide.
Voor zijn camera geven orthodox-Joodse jongens en mannen zich bloot, vaak letterlijk. Reich toont een lichamelijke schoonheid die meestal onder de traditionele, alles verhullende zwarte kleding verborgen blijft. Het levert sensuele, spannende en zelfs soms bijna erotische beelden op, maar nergens wordt Reichs werk aanstootgevend.

Op zijn website benyaminreich.com vertelt de kunstenaar in een Artist Statement over zijn drijfveren.

Dat Reichs baanbrekende foto's bepaald niet onopgemerkt zijn gebleven, is te zien onder de tab Press. Daar ook een artikel dat in 2018 verscheen in HP/De Tijd.
In 2014 was Reich in Amsterdam. Een verslag van zijn bezoek is te vinden op YouTube.

Werk van Benyamin Reich is deze maand te zien in Rotterdam in de tentoonstelling Prayer for Beauty. An Unorthodox Ballad.

Reich heeft een pagina op Facebook.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
El Orfelinato

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In Ortaköy, de vroegere Joodse wijk van Istanboel, staat 'El Orfelinato', een verlaten gebouw dat ruim honderd jaar onderdak bood aan Joodse weeskinderen.

Met digitale technieken geeft het Turkse tech-bedrijf oddviz als in een digitaal poppenhuis een kijkje binnenin het gebouw, "waar de uitgesleten traptreden en de talloze verflagen de herinneringen aan het verleden vasthouden."

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
22 - 29 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Voor liefhebbers van het werk van Berthold Brecht deze week bij Arte twee kansen. Zondagavond brengt deze zender de twee delen van de gedramatiseerde biografie over het leven van deze dichter en toneelschrijver. En wie het geen punt vindt vroeg uit de veren te komen, kan zondagmorgen de interviews zien met de laatste ooggetuigen van Brechts baanbrekende werk bij het Berliner Ensemble.

vrijdag 22 maart

 • Arte, 06.15: ARTE Reportage. Afl.: Gaza: Sterne gegen Krieg. Astrofysicus Suleiman Baraka leert kinderen zonder angst naar de hemel te kijken.
 • NPO 2, 13.47: Het uur van de wolf. Afl.: Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal (2017). Documentaire van Keret-liefhebbers Stephane Kaas en Rutger Lemm over de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967), die met zijn surrealistische verhalen vol humor wereldberoemd is geworden.
 • NDR Kultur, 20.00: Konzert. Dirigent Omer Meir Wellber (1981, Beersjeva) maakt snel carrière - hij leidt het BBC Philharmonic en is vaste gastdirigent bij de Semper Oper in Dresden. Op 22 maart debuteert hij bij de NDR Elbphilharmonie met muziek van Haydn, Schnittke en Tsjaikovsky.
 • Arte, 20.15: Brecht (2018). Tweedelige gedramatiseerde biografie over het leven van dichter en toneelschrijver Berthold Brecht. Deel 1, Die Liebe dauert oder dauert nicht en deel 2 Das Einfache, das schwer zu machen Ist worden na elkaar uitgezonden. Met oorspronkelijk filmmateriaal uit Brechts tijd.

zaterdag 23 maart

 • WDR 3, 23.00: Open Sounds. Voor het hoorspel Le parleur hebben geluidskunstenaars Peter Kutin en Florian Kindlinger met Studio Akustische Kunst de stem van muziekfilosoof Theodor Adorno tot leven gewekt.

zondag 24 maart

 • Arte, 6.05: Brecht und das Berliner Ensemble. Erinnerungen an einen Traum (2018). In de Koude Oorlog vormde het Berliner Ensemble een eiland waarop Berthold Brecht een revolutie in het theater teweegbracht. Heinrich Breloer sprak met de laatste getuigen die vertellen over hun herinneringen aan Brecht.
 • NPO 1, 18.10: Lenny Kuhr: 50 jaar troubadour. Vijftig jaar geleden won Lenny Kuhr als negentienjarig meisje het Eurovisie Songfestival met haar liedje 'De Troubadour'. In dit persoonlijke portret komen de belangrijke gebeurtenissen in Lenny's leven voorbij en volgen we haar bij de voorbereidingen voor haar nieuwe muziekvoorstelling ‘Het lied gaat door’.
 • NPO 2, 15.20: Ben Gurion, epiloog (2016). Documentaire van Yariv Mozer gemaakt op basis van een interview uit 1968 met een van de grootste leiders uit de moderne geschiedenis: David Ben-Goerion.
 • NPO 2, 21.05: VPRO Tegenlicht. Afl.: Mijn bullshitbaan. Een op de vijf westerlingen voelt zich compleet nutteloos op het werk en voegt voor zijn/haar gevoel niets zinvols toe aan de maatschappij. In deze aflevering van Tegenlicht gesprekken met mensen die een bullshitbaan hebben gehad en dé expert op het gebied van zinloze banen: antropoloog David Graeber.
 • Canvas, 22.00: Docville Special. Afl.: Life, Animated (2016). Ontroerende documentaire over de autistische Owen Suskind, die zichzelf leerde communiceren via de animatiefilms van Walt Disney. Nu staat Owen op het punt uit huis te gaan.
 • WDR 3, 23.04: Studio Neue Musik. Afl.: His Master's Choice. Concert door het BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. hun Israëlische chefdirigent Ilan Volkov. Hij benadert klassieke muziek op een eigenzinnige manier.
 • NPO 2, 1.05: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Aflevering 13: Yuri Cohen. Hij dacht te kunnen ontsnappen uit de IT-wereld door geestverruimende middelen te gebruiken. Maar hij kwam van een koude kermis thuis, zocht hulp, opende zijn ogen en besloot zijn eigen zorgboerderij in Amersfoort op te richten.

maandag 25 maart

 • NPO 2, 14.17: MAX maakt mogelijk. Afl.: Oekraïne - hulp aan Joodse Holocaustoverlevenden. Uit angst voor antisemitisme durven ze er niet voor uit te komen dat ze Joods zijn.

dinsdag 26 maart


woensdag 27 maart

 • NPO 2 Extra, 19.10: Het uur van de wolf. Afl.: Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal (2017). Documentaire van Keret-liefhebbers Stephane Kaas en Rutger Lemm over de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967), die met zijn surrealistische verhalen vol humor wereldberoemd is geworden. Herh.: 29/3, 14.50.
 • NPO 2, 0.00: [Ben Gurion, epiloog]18 (2016). Documentaire van Yariv Mozer gemaakt op basis van een interview uit 1968 met een van de grootste leiders uit de moderne geschiedenis: David Ben-Goerion.

donderdag 28 maart

 • NPO 1 Radio, 0.00: Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen spreekt met de Nederlands-Poolse journalist en schrijfster Dore van Duivenbode over haar debuut Mijn Poolse huis, dat gaat over haar familiehuis bij Auschwitz. Vanaf zondag 31 maart neemt ze in Moja Polska op NPO 2 de kijkers vijf weken lang mee door Polen, op een manier zoals het niet eerder in beeld is gebracht.

vrijdag 29 maart

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner jonet banner israelactie banner joodsamsterdam banner luna3 banner amphora banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven