vrijdag 22 februari 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 22 februari 2019 jaargang 15, nummer 6
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Crash Course 2019

Crash Course 2019

Onze stoomcursus Modern Hebreeuws heeft zich de afgelopen jaren bewezen als de állersnelste manier om in heel korte tijd en haast spelenderwijs deze taal te leren. Dit seizoen bieden we de Crash Course op niveau Alef, dus helemaal gericht op beginners.
Het is hard werken, maar de circa twintig intensieve lesuren van deze vijfdaagse stoomcursus hebben de afgelopen jaren voor velen hun rendement ruimschoots bewezen: je bent na afloop van de cursus in staat een eenvoudig gesprek te voeren en Ivriet te schrijven en te lezen.
Wij zorgen voor heerlijke lunches, hapjes en drankjes en uiteraard voor het lesmateriaal.

We gaan van start op zondag 26 mei, gaan verder op maandagavond 27, dinsdagavond 28 en woensdagavond 29 mei en sluiten af op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag). Voor deze cursus hoef je dus geen vrije dagen op te nemen!

Om maximaal profijt te hebben van de lessen is het van belang dat je de schrijfletters van het Hebreeuwse alfabet beheerst. Daarvoor hebben we de online cursus My First Hebrew - Het Hebreeuwse alfabet leren lezen en schrijven.

Kijk voor meer informatie over de Crash Course op onze website.

Met Crescas naar het theater

Met Crescas naar het theater

Het wordt een goede traditie: jaarlijks een of twee theatervoorstellingen opnemen in ons programma. Voor 2019 kozen we 'Opgediept', de nieuwe toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg (winnaar van de Staatsprijs voor de Literatuur 2018).
De voorstelling was oorspronkelijk bedoeld als vierde deel bij Herzbergs beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002) - over de stille impact van de Sjoa op een familie. Maar door de wijze waarop acteurs van De Theatertroep omgaan met de situaties en de personages ontstaat een op zichzelf staand theaterstuk waarin verleden en heden onlosmakelijk met elkaar verbonden raken.

Crescas heeft voor de voorstelling op zaterdag 30 maart in Stadsschouwburg Amstelveen kaarten gereserveerd.
Laat het ons snel weten dat u mee wilt gaan op onze website.

How to Seider

How to Seider

Voor de tweede maal hebben we How to Seider in ons programma opgenomen. Vorig seizoen bleek al dat je over Pesach, de jomtov waarop tijdens de seder de volledige Haggada (het verhaal van de uittocht uit Egypte) wordt gelezen en een speciale maaltijd wordt gegeten, nooit helemaal bent uitgepraat.
Als alle voorbereidingen - dit jaar begint Pesach op 19 april! - klaar zijn, alle boodschappen in huis zijn, het huis brandschoon is en je weet hoeveel gasten er aan de sedertafel aanschuiven, kun je, als om 19.30 uur de zon onder is, een begin maken met al die prachtige, bijzondere tradities die sinds mensenheugenis overal in de Joodse wereld springlevend zijn gebleven.

Over die oeroude gebruiken komt dinsdag 19 maart, een volle maand vóór Pesach, onze docent rabbinica Leo Mock je van alles vertellen en hij zal dan ook je vragen beantwoorden.
Om voldoende tijd te hebben, beginnen we om 18.30 uur. We sluiten af rond 22.00 uur.

Uiteraard zorgen wij voor lesmateriaal, maar als u graag uw eigen Haggada wilt gebruiken, omdat u daarin het beste de weg weet: neem die vooral mee! Wij zorgen voor koosjere soep en belegde broodjes.

Let op: deze cursusavond is vrijwel gelijk aan die van vorig jaar, alleen iets uitgebreider!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In Spiegelmoeders vertelt Judith van der Wel het levensverhaal van drie Joodse vrouwen: een grootmoeder en haar onafscheidelijke tweelingzus, haar dochter en haar kleindochter. Dat wat hun levens heeft getekend, is vandaag de dag weer beangstigend actueel.
Michel Veering baseert Een liefde in Dresden. 1945 op bij toeval teruggevonden brieven, een dagboek en enkele half verbrande foto's waaruit hij het dramatische verhaal van zijn ouders, de Nederlandse dwangarbeider Jan en de Joods-Oostenrijkse Thérèse kon reconstrueren. Ze overleefden de hel van het bombardement van Dresden op 13 februari 1945 en verloren elkaar nooit uit het oog.
Ook Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann gaat terug naar het verleden. De Spaanse schrijfster Carmen Romero Dorr laat zich voor haar roman gedeeltelijk inspireren door de familieverhalen die ze hoorde toen ze een kind was.

Uitgelicht

Gerben Post schreef Lotty's bankje. Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam. In 95 korte verhalen verbindt hij de vele monumenten en locaties in de stad met de gebeurtenissen die ze herdenken. De titel (lees hier meer over hoe die werd gekozen) verwijst naar het bankje aan de Apollolaan waar Lotty Huffener-Veffer (1921-2018), die als enige van haar gezin de Sjoa overleefde, na terugkeer in Amsterdam op 26 augustus 1945 haar eerste nacht in de open lucht doorbracht, omdat ze nergens terecht kon. Historicus Gerben Post heeft zich gespecialiseerd in de Sjoa en vooral in de Jodenvervolging in Nederland. Hij deed onderzoek naar de verhouding tussen Joodse en niet-Joodse Nederlanders vlak voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Zijn boek is onder de titel Lotty's Bench in februari 2019 in Engelse vertaling verschenen.


In het Engels

The Cat Who Lived With Anne Frank is een prentenboek voor kinderen van 8 - 10 jaar. David Miller, Steven Rubin en illustratrice Elizabeth Baddeley beschrijven de Sjoa door de ogen van Mouschi, de kat van Peter van Pelt die samen met zijn ouders in het achterhuis zit ondergedoken. Anne zelf komt aan het woord in korte citaten. De reacties op het boek variëren van positief: "This gentle introduction to one of the darkest times in modern history can also provide a starting point for more in-depth study, reading, and discussion" (School Library Journal) tot kritisch: "this fanciful cat’s-eye view minimizes the events and the systematic annihilation" (Kirkus review).

Nieuwsberichten uit boekenland

 • René Kok en Erik Somers geven zondag 24 februari bij de Amsterdamse Boekhandel een lezing over 'De Jodenvervolging Nederland 1940-1945'.
 • Bij boekhandel Van Rossum wordt dinsdag 26 februari het boek Spiegelmoeders van Judith van der Wel (zie boven) gepresenteerd. Graag vooraf uw komst kenbaar maken!
 • In Middelburg presenteert Michel Veering donderdag 28 februari zijn boek Een liefde in Dresden. Toegang is gratis, gelieve online een kaartje te reserveren.
 • Het literaire weblog Tzum bespreekt de heruitgave van Het nationaalsocialisme als rancuneleer, misschien het bekendste essay van Menno ter Braak (1902-1940). In het voorwoord legt Bas Heijne uit waarom het pamflet van Ter Braak in deze tijd actueel is.

Vers uit de ramsj geplukt

Leonard Cohen. Everybody knows (2014) van schrijver en muziekhistoricus Harvey Kubernik (1951) is een rondgang door het werk van de in 2016 overleden singer-songwriter, die, volgens Kubernik, op eenzame hoogte staat. "No other contemporary songwriter has created a body of work of such consistent quality, and such singular emotional and intellectual brilliance, as Leonard Cohen."
Spoken in Moskou (2018) bevat een verzameling reportages, dagboeknotities en brieven uit Rusland die Joseph Roth schreef tijdens zijn correspondentschap voor de Frankfurter Zeitung in 1926. Verbijsterend dat dit bijzondere boek nu al in de uitverkoop ligt.
Ook The people and the books, 18 classics of Jewish literature (2017) is een recente uitgave. In het boek onderzoekt literatuurcriticus en schrijver Adam Kirsch de rijke literaire traditie van het Jodendom, van de Tora tot heden. Hij duikt onder meer in de religieuze teksten Devariem en Megilat Ester, het gedachtegoed van Maimonides, de autobiografie van de zeventiende-eeuwse zakenvrouw Glickl van Hameln en het Zionistisch Manifest van Theodor Herzl. In de Forward verscheen in november 2016 een aardig artikel over het boek.

Ramsj inline 22FEB

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Het weekend van Crescas

Het weekend van Crescas

Het was een gezellig en druk weekend voor Crescas: zaterdag 16 februari werd bij HaBaron de allereerste Sjoeche Pub Quiz gehouden. Team Goochem (what's in a name … - red.), bestaande uit Benjamin Cohen, Gilad Quazan, Elvira Levi, Sjlomo Krant en Ernst Numann ging met de eer en de wisselbokaal naar huis.
Deelneemster Jacqueline Jacob liet ons na afloop in een tweet weten dat het een super gezellige, goed georganiseerde avond was. "Presentatie door Esther (Voet - red.) en het feit dat zij de quiz had samengesteld…kol hakavod! De locatie met heerlijke hapjes, echt top!! De spelers, geweldig en sportief!!
Voor herhaling vatbaar!
(p.s. ben geen spelletjes fanaat maar dit kan ik iedereen aanraden, groot succes…)"
Online is de hele pub quiz terug te zien: die werd namelijk live gestreamd!

Zondag 17 februari beleefde Crescas in het kader van de samenwerking met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland de derde Jaap Sajetlezing. Professor Irene Zwiep vertelde op haar onnavolgbare wijze over het project Minhag Europa waarin vele duizenden gebedenboeken (sidoeriem) die in synagogen en scholen, musea en bibliotheken, privé-archieven en op boekenplanken worden bewaard, worden geïnventariseerd en waar mogelijk gedigitaliseerd.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Brussel: Het Joods Museum van België neemt zaterdag 23 februari deel aan de manifestatie Museum Night Fever, de Brusselse Museumnacht, met een indrukwekkende voorstelling waarin de foto's van Leonard Freed tot leven worden gewekt door kleinkunstenaars van Cabaret Mademoiselle!.
 • Amsterdam: 'Klassiek in West - Aan de Vergetelheid Ontrukt' iz de titel van een concert zondag 3 maart in de Jeruzalemkerk met werk van vervolgde en ‘vergeten’ componisten als J.M. Coenen, Leo Smit, Rosy Wertheim en Brandts Buys door Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit) en pianiste Reinild Mees.
 • Groningen: In de synagoge aan de Folkingestraat brengt Niki Jacobs op zondag 3 maart een ode aan Joodse popikonen in haar nieuwe programma 'Niki Jacobs - Van Cohen tot Winehouse'.
 • Amsterdam: In de serie 'Menasseh spreekt met schrijvers' interviewt David Wertheim, directeur van het Menasseh ben Israel Instituut, in de Uilenburger synagoge schrijvers van opmerkelijke recente boeken over Joodse cultuur en identiteit. Woensdag 6 maart is theatermaker Ilay den Boer aan de beurt. Geboren in Israël, opgegroeid in Nederland, ervoer Den Boer steeds meer spanningen tussen zijn Nederlandse en Israëlische familie. Hij schreef erover in Het beloofde feest, waarin hij de loyaliteitsconflicten rond Israël onderzoekt die in vele Nederlands-Joodse families bestaan.
 • Delft: In Synagoge Delft zingt Sarah Luïz onder begeleiding van Erwin Beijersbergen (gitaar) en Wietze van der Zweep (percussie), tijdens een denkbeeldig familiebezoek haar misjpoge toe in 'De Voorstelling'.
 • Amsterdam: Signs and Sounds in Nazi-Occupied Amsterdam is de titel van de lezing door Saskia Coenen-Snyder, hoogleraar Moderne Joodse geschiedenis aan de University of South Carolina. Voor de lezing in de Uilenburger synagoge op donderdag 14 maart zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, maar wacht niet te lang: op is op, vol is vol!
 • Diemen: Anne-Maria van Hilst, hoofd onderwijs LJG Amsterdam, geeft vrijdag 22 maart in de Hogeschool Inholland een seminar voor vrouwen over seksualiteit van vrouwen in Joodse, christelijke, islamitische en humanistische tradities. Door middel van lezingen en workshops bekijken de deelneemsters hoe in de verschillende tradities met seksualiteit en intimiteit wordt omgegaan.
 • Amsterdam: Op de prachtige locatie Salon Viotta speelt Cabaret Kwatsch op dinsdag 9 april voor het Joods Cultureel Kwartier de voorstelling 'Van alles wat', een doorsnee van vijftig jaar Cabaret Kwatsch! Klik hier voor meer informatie en tickets. Let op: de locatie heeft slechts beperkt plaats!
 • Amsterdam: Het duurt nog wel een paar maanden maar zet ook dit vast in je agenda: maandag 24 juni is Woody Allen met The Eddy Davis New Orleans Jazz Band in Koninklijk Theater Carré.

De Digibieb in de krant!

De Digibieb in de krant!

Groot was onze verrassing toen Volkskrantcolumniste Sylvia Witteman in de krant van vrijdag 15 februari onze Digibieb noemde. De aanleiding was haar ontdekking van het werk van Mary Dorna, in haar woorden "een soort Joop ter Heul from hell, met een strenge vader, een zachte moeder en een, volgens betrokkenen ‘onmaatschappelijke voorkeur’."
Kennelijk is Witteman op onderzoek uit gegaan, want ze schrijft: "Haar (Mary Dorna - red.) werk is niet meer in druk, maar op joodsebibliotheek.nl is het gratis te lezen." De column, die hier te lezen is, hebben we natuurlijk op onze Facebookpagina gedeeld.
Wat ons minstens zo verraste was het neveneffect van Wittemans tekst: vrijwel onmiddellijk begonnen aanbiedingen voor boekdonaties binnen te stromen!

Zoals u vast wel weet, wordt er nog steeds gewerkt aan uitbreiding van de boekencollectie van de Joodse Bibliotheek, en nieuwe boeken zijn altijd welkom. Als we zeker weten dat ze vrij zijn van auteursrechten - dat moet altijd heel zorgvuldig worden nagetrokken! - kunnen we de boeken laten digitaliseren.

Hebt ú boeken die u ons zou willen schenken? Laat het weten met een mailtje naar info@crescas.nl.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In Ketura in Israël blijkt een op Masada gevonden 2000 jaar oude dadelpalmpit te zijn ontkiemd, weet Atlas Obscura. In tien jaar tijd is de palmboom, die de naam Methusalem heeft gekregen, uitgegroeid tot een drie meter hoog gezond gewas.
 • De Daily Beast schrijft over de Joodse acteur en Sjoa-overlevende Werner Klemperer (1920-2000), die carrière maakte met het spelen van rollen als nazi …
 • New York eert Jerome Wilson Rabinowitz (1918-1998), beter bekend als choreograaf Jerome Robbins (onder andere West Side Story) met een tentoonstelling in de New York Public Library, en de New York Times ging er kijken.
 • In Mosaic Magazine weer een bijdrage van Philologos. Meestal weet hij zelf het antwoord op vragen, maar dit keer had hij de hulp van een lezer nodig om de hertkomst van de Jiddisje uitdrukking 'tapn a vant' te achterhalen.
 • Kikkererwten 'for life', wat zou dat zijn? Lees verder in Israel21C.
 • Het Joodse vrouwenmagazine Alma. ontdekte acht onweerstaanbaar grappige vrouwelijke comédiennes.
 • In JTA ontkent voedselgigant Nestlé bij monde van Osem het gerucht dat de populaire snack Bamba binnenkort in de VS verkrijgbaar zal zijn. Jammer voor wie zich er al op verheugde!

Website van de week
Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In het late najaar van 2018 was het op alle denkbare media in binnen én buitenland: Salo Muller, oud-fysiotherapeut van Ajax, zag zijn tweeënhalf jaar durende moeizame strijd om de Nederlandse Spoorwegen te laten toegeven dat het bedrijf tijdens de Duitse bezetting had meegewerkt aan de deportatie van Joden via kamp Westerbork en daar riant aan had verdiend, bekroond met de toezegging dat "op morele gronden" slachtoffers en nabestaanden van de Sjoa een financiële vergoeding zal worden betaald. "Mijn eis is dat het sneller dan snel gebeurt. Mensen zijn oud. Er moet voor het einde van het jaar een commissie worden benoemd die daar op toeziet. Ik wil dat het in het voorjaar allemaal klaar is", aldus Muller in een vraaggesprek met NPO Radio 1.

En dat is gelukt. In januari 2019 werd de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS ingesteld. Job Cohen en zijn drie medebestuursleden buigen zich over de vraag op welke wijze een individuele tegemoetkoming aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven en over de daadwerkelijke uitvoering van de regeling.

Eerder deze week schreef Salo Muller op zijn Facebookpagina: "Men is hard aan het werk. Ik houd echt de vinger aan de pols. Maar er is sinds vandaag een site. www.commissietegemoetkomingns.nl
Daar staat veel in. En hij wordt bijgehouden als er weer nieuws is."

Alle reden dus om de website Commissie Tegemoetkoming vandaag Website van de Week te maken.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Bari Weiss and Deborah Lipstadt discuss the rise of antisemitism at home and abroad

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Volgens IsraellyCool is het gesprek tussen historica Lipstadt en New York Times journaliste Weiss een absolute must watch.
Een van de onderwerpen die aan bod komen, zijn de recente, flagrant antisemitische uitspraken van Ilhan Abdullahi Omar, die voor de Democratische Partij namens de staat Minnesota in het Congres zitting heeft.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
22 februari - 1 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Arte zendt maandagnacht (u kunt de film natuurlijk ook opnemen) een filmklassieker uit, de stomme film Orlacs Hände 1924) van de Duits-Joodse cineast Robert Wiene. De handen die concertpianist Paul Orlac na een treinongeluk krijgt getransplanteerd, blijken het leven van hun misdadige eerste eigenaar niet te zijn vergeten …


vrijdag 22 februari

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. In 'Het Spoor Terug' een aflevering van onze serie 'Het Laatste Woord': De gemeenschap heeft een vijand nodig om zichzelf te begrijpen. Dat is de boodschap uit 1932 van de Duitse rechtsgeleerde en filosoof Carl Schmitt. Schrijver Arnon Grunberg las het boek en voorzag het van commentaar in zijn essay ‘Vriend en Vijand’.
 • NPO 2 Extra, 17.25: De mezoeza (2015). Documentaire over de geschiedenis en de betekenis van de mezoeza en de plek die deze vandaag de dag inneemt in de beleving van het Joodse geloof.
 • RTL 8, 20.30: The Reader (2008, Der Vorleser). Drama naar de gelijknamige roman van Bernhard Schlink, over de vijftienjarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?

zaterdag 23 februari

 • NDR Kultur, 20.00: Opernkonzert. Afl. gewijd aan Gustav Mahler en de culturele hoogtijd van het Weense fin de siècle, waarin componisten als Richard Strauss, Alexander von Zemlinsky, Franz Schreker en Erich Wolfgang Korngold alle ruimte hadden.
 • NPO 2, 23.45: You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010). Komedie van Woody Allen over de gecompliceerde liefdesrelaties van een aantal Londenaren. Volgens The Guardian geen meesterwerk, maar wel onderhoudend.

zondag 24 februari

 • ARD, 0.55: Der Kongress (2013, The Congress)). Drama van de Israëlische cineast Ari Folman (1962) over de werkloze actrice Robin Wright die voor een moeilijke beslissing staat. Ze krijgt van een filmstudio het lucratieve aanbod om haar lichaam en emoties te laten scannen, maar mag daarna nooit meer optreden.
 • NPO 2, 1.12: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Afl.9: Gideon Italiaander. Zijn naam is vooral in Amsterdam niet te missen voor wie op zoek is naar spullen waarvan je nog niet wist dat je ze goed kunt gebruiken. Of als je met weinig budget een trouwjurk, een linker-skihandschoen of een fles parfum wilt kopen. We zien bij hem thuis wat hij met de mooiste spullen doet.

maandag 25 februari

 • WDR 3, 19.04: Malibu. God's Gym, van Leon de Winter werd bewerkt tot een hoorspel in vier afleveringen dat vanavond en de komende drie dagen wordt uitgezonden.
 • ARD, 23.30: Der Reichstag. Geschichte eines deutschen Hauses (2017). Docudrama over de veelbewogen geschiedenis van het Duitse parlementsgebouw in Berlijn en de mensen die er mee verbonden waren. Canvas, 21.15: Kinderen van de collaboratie.
 • Arte, 23.55: Orlacs Hände (1924). Stomme film van de Duits-Joodse cineast Robert Wiene. Concertpianist Paul Orlac verliest zijn handen bij een treinongeluk. Hij ondergaat een transplantatie en krijgt nieuwe handen, die eerder van een misdadiger zijn geweest. Orlacs nieuwe handen blijken een eigen wil te hebben. Johannes Kalitzke was in 2017 de vijfde componist die deze zwijgende film van een geluidsdecor voorzag.

dinsdag 26 februari

 • Stingray Classica NL, 22.01: Menuhin in Hollywood (1947). Opnames van violist Yehudi Menuhin (1916-1999) aan het werk in de Charlie Chaplin Studios waar hij klassieke en romantische werken speelt van Ludwig van Beethoven, Henryk Wieniawski, J.S. Bach en Niccolò Paganini. De opname, die de geschiedenis is ingegaan als 'Yehudi Menuhin in Concert Magic' is de eerste concertfilm die door - en voor - Hollywood werd geproduceerd.

woensdag 27 februari

 • NPO 2, 20.25: Het leven van Hitler - Een blauwdruk voor dictators (2017, Wer war Hitler). Vierdelige Duitse serie van Hermann Pölking (1954) waarin de sociale en politieke achtergrond van de opkomst van de Führer chronologisch in beeld is gebracht. Afl. 1: 1929-1938. Aan het begin van de jaren dertig wint de NSDAP bij elke verkiezing meer kiezers. Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier en zijn macht wordt onbeperkt. Hij vergaart fortuinen en verbergt zijn privéleven.
 • Arte, 0.40: Es war einmal… Afl.: Get - Der Prozess der Viviane Amsalem (2016). Documentaire die via de ontstaansgeschiedenis van de film de Israëlische samenleving een spiegel voorhoudt.

donderdag 28 februari

n.v.t.


1 maart

n.v.t.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner joodsamsterdam banner jonet banner amphora banner propra banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven