vrijdag 4 januari 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 4 januari 2019 jaargang 15, nummer 1
Deze cursussen starten binnenkort:
 

De Joodse wereld in beroering

De Joodse wereld in beroering

In 1665 maakt een Jood uit Smyrna - het huidige Izmir - bekend dat hij de langverwachte masjiach is. Samen met zijn profeet, Nathan van Gaza, zorgde hij ervoor dat de hele Joodse wereld, van Jemen tot diep in Rusland, het grote nieuws hoorde. In korte tijd schaarden grote delen van Joodse gemeenschappen zich achter Sjabtai Tsvi, inclusief tal van vooraanstaande rabbijnen.

In deze cursus gaan we op zoek naar de achtergronden van deze beweging rond een 'valse messias'. Wie was Sjabtai Tsvi en hoe kwam hij aan zijn ideeën? Hoe valt het te verklaren dat zoveel mensen zich achter hem schaarden? En welke invloed bleef deze beweging uitoefenen, ook nadat deze 'valse messias' zich tot de islam had bekeerd?

De cursus De Joodse wereld in beroering wordt gedoceerd door Bart Wallet, een garantie voor drie boeiende avonden, want Wallet is een begenadigd spreker met een fenomenale kennis van de Joodse geschiedenis.

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

De Achtste van Mahler

De Achtste van Mahler

Jules van Hessen over de Achtste van Mahler. Gustav Mahlers Achtste Symfonie, 'Die Symphonie der Tausend', is wellicht de meest grootschalige liefdesverklaring uit de muziekgeschiedenis. Dirigent Jules van Hessen gaat in op de ontstaansgeschiedenis van dit intrigerende werk. Waarom schreef Mahler deze fraaie ode, welke teksten gebruikte hij en wat was de rol van zijn vrouw Alma? Meer weten? Kom naar de lezing van Jules van Hessen op 20 januari.

Jules van Hessen (1959) is de vaste dirigent van het Nederlands Theaterorkest en het Philips Symfonieorkest en als gastdirigent actief bij een groot aantal symfonieorkesten. Verder is hij voorvechter en kenner van Joodse muziek en erevoorzitter/ artistiek directeur van het Internationaal Joods Muziekfestival.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Film @Crescas

Film @Crescas

Voor wie in het midden of het oosten van het land woont, is Apeldoorn de perfecte plaats om de prachtige films te zien die Film @Crescas dit seizoen voor u heeft weten te bemachtigen.

De door ons geselecteerde films zijn Itzhak, The film, over Itzhak Perlman, zijn werk en leven, The Museum, een documentaire over het Israel Museum, en Shalom Bollywood, een film over de rol van de Joods-Indiase gemeenschap in de oorsprong van 's werelds grootste filmindustrie. De films worden ingeleid door filmkenners en makers van de films, die ons een kijkje zullen bieden achter de schermen.

Deze drie films zijn op 13 januari te zien in Apeldoorn. Wees er snel bij! Op 20 januari is er een vertoning in Amsterdam en op 10 februari in Den Haag.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Van de bekende Canadees-Joodse psycholoog Steven Pinker verscheen onlangs in Nederlandse vertaling Verlichting nu. Een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang. Hij verdedigt in dit boek de waarden van de Verlichting die naar zijn mening onder vuur liggen.
In januari verschijnt een nieuwe roman van Wanda Reisel, Adam. Het is een filmische roman die het karakter volgt van iemand die vindt dat de wet niet voor hém geldt en daarmee weg denkt te komen.
Waarnemer, adviseur, beslisser van Uri Rosenthal beschrijft niet alleen zijn indrukwekkende carrière van wetenschappelijk onderzoeker tot politiek adviseur, maar ook zijn door de Tweede Wereldoorlog getekende jeugd.

Nieuws uit boekenland

 • Op 28 december overleed Amos Oz, een van de reuzen van de Israëlische literatuur en een onvermoeibaar strijder voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
 • De Israëlische schrijfster Ayelet Gundar-Goshen treedt op in het Internationaal Literatuurfestival Winternachten in Theater aan het Spui in Den Haag op 18 en 19 januari.

Vers uit de ramsj geplukt

Nu tweedehands verkrijgbaar uit de serie Privé-domein: Isaac Bashevis Singer, Op zoek; Emmanuel Berl, Rachel en andere gratiën; Franz Kafka/Max Brod, Een vriendschap in brieven.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keuze uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan info@crescas.nl is voldoende!

 • Almere: Vanaf 8 januari treedt het duo George en Eran op met de voorstelling George en Eran worden racisten.
 • Leiden: vanaf 11 januari is in Leiden en in andere steden de familiedansvoorstelling Gekkigheid te zien van het Israëlische choreografen-duo Inbal Pinto en Avshalom Pollak.
 • Amsterdam: op 12 januari is de nieuwe jazz-formatie Mr. Cohen te zien en te horen in Pompstation.
 • Haarlem: De theatervoorstelling Het kind achter de ogen van de Israëlische Nava Semel is op 12 januari te zien in Circus Hakim.
 • Assen: Het duo Noa Frenkel (zang) en Shuann Chai (piano) treedt 13 januari op met de nieuwe compositie The Scent of Pink van René Samson op teksten van Asaph Ben Menahem.
 • Amsterdam: Het Festival Joods Klassiek vindt plaats op 13 januari in de LJG Amsterdam. In drie korte concerten zetten internationale topmusici prachtige werken van Joodse klassieke componisten in het zonnetje.
 • Amsterdam: Het Menasseh ben Israel Instituut organiseert op 17 januari, in samenwerking met de Abteilung für Jiddische Kultur, Sprache und Literatur at the Heinrich Heine Universität, Düsseldorf, voor de dertiende maal het Amsterdam Yiddish Symposium.
 • Utrecht: op 26 januari treden sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias op met liederen over ballingschap in MerkAz.

In de Digibieb
Ach wat een gein (het Joodse Kienspel)

In de Digibieb

Ach wat een gein (het Joodse Kienspel) geeft een overzicht en uitleg van de namen van de nummers in dit onder Amsterdamse Joden zo populaire spel.

De schrijver van het boek, David (roepnaam Dave) Verdooner, was een Nederlands-Joodse brood- en banketbakker, genealoog en auteur. In de bekende bakkerij van zijn ouders in de Amsterdamse Transvaalbuurt leerde hij het vak van banketbakker. Na het overlijden van zijn vader nam hij de bakkerij over. Toen hij eind jaren tachtig om gezondheidsredenen het (banket)bakkersvak vaarwel moest zeggen en de zaak moest sluiten, stortte hij zich op de Joodse genealogie. Verdooner was medeoprichter en bestuurslid van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie.

Uit de Joodse Canon
1990: Woudschoten

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Het conferentiecentrum ‘Woudschoten’ in Zeist was een bekende plek voor Nederlandse Joden: menig congres werd er gehouden, van de zionistische vrouwenbeweging WIZO tot cursussen Hebreeuws van het Tarboetressort. Toch kreeg de naam Woudschoten vanaf 1990 een heel eigen betekenis. ‘Ik ben naar Woudschoten geweest’, wilde zeggen dat iemand naar één van de conferenties was geweest over de Joodse naoorlogse generatie. Daar werd een generatie zichtbaar die tot die tijd vaak in de schaduw had gestaan van de oorlogsoverlevenden.

Voor meer zie 1990: Woudschoten in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Het is weer lijstjestijd!

 • Tablet Magazine komt met een lijst van de tien beste Joodse films van 2018, waaronder Les quatre soeurs, de laatste film van Claude Lanzmann en - misschien verrassend, maar wel terecht - Spike Lee's BlacKKKlansman.
 • De Times of Israel komt met een verdrietige lijst van tien inspirerende Joden die ons dit jaar zijn ontvallen, onder wie Simone Veil en Zsa Zsa Gabor. Deze lijst werd opgesteld vóór het overlijden van Amos Oz op 28 december.
 • De Franse verzetsheld Georges Loinger, die honderden Joodse kinderen redde tijdens de nazi-bezetting van Frankrijk, is op 108-jarige leeftijd overleden.

Website van de week
Spitz Magazine

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Vol trots noemt Spitz Magazine zich het eerste Hebreeuwse tijdschrift in Berlijn (en Duitsland). Het verschijnt in drie talen: Hebreeuws, Duits en Engels. Het is opgericht door de Israëlische journaliste Tal Alon. Het richt zich in de eerste plaats op de grote groep in Berlijn wonende Israëli's, maar verder op iedereen die geïnteresseerd is in culturele en sociale onderwerpen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Myron Cohen (1951)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Myron Cohen (1902-1986) was een Amerikaans-Joodse stand-up comedian. Hij begon zijn loopbaan in de textielindustrie, waar hij zijn klanten vermaakte met grappige anecdotes en moppen. Vanaf het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw trad hij op in nachtclubs en was hij een regelmatige gast in het toen populaire televisieprogramma The Ed Sullivan Show.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
5 - 11 januari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tip van deze week is de documentaire Skip It!, die woensdag wordt uitgezonden op NPO 2, over het leven van Rod Ben Ze'ev. Wie zijn naam even googlet, komt al snel tot de conclusie dat Ben Ze'ev veel meer is dan alleen een verhalenverteller, zoals de gids hem omschrijft.


zaterdag 5 januari

 • RTL 7, 20.30: Valkyrie(2008). Over Von Stauffenberg en de (helaas mislukte) samenzwering om Hitler te vermoorden.

zondag 6 januari

 • NPO 2, 19.15: Max van Weezel, politiek journalist, blikt terug op zijn carrière als parlementair journalist.
 • BBC 2, 23.50: While We're Young (2014) van Noah Baumbach is een komedie over een kinderloos Joods echtpaar van middelbare leeftijd in New York dat nog graag jong wil zijn.

maandag 7 januari


dinsdag 8 januari


woensdag 9 januari

 • NPO 2, 0.00: Voordat ik geboren werd. Documentaire over de jonge Israëlische musicus Or Rozenfeld. (Herhaling)
 • NPO 2, 0.35: Skip It! Documentaire over het leven van de verhalenverteller Rod Ben Ze'ev. (Herhaling)
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner propra banner jonet banner luna3 banner amphora banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven