vrijdag 7 december 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 7 december 2018 jaargang 14, nummer 43
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Lev Cinema

Lev Cinema

Voor het derde achtereenvolgende jaar presenteert Crescas de serie Lev Cinema. 'Next to Her' is de tweede film, te zien op donderdag 3 januari. Deze film wordt nabesproken door Blanche de Vries. Volgens de Filmkrant is het een voortreffelijk geacteerd drama dat laat zien hoe liefdevolle bescherming kan doorslaan. De angst de controle te verliezen krijgt beklemmende kanten. Actrice Dana Ivgy kreeg al veel lof toegezwaaid voor de verbluffend natuurlijke manier waarop ze in Next to Her de verstandelijk beperkte jonge vrouw Gabby speelt. Toch is dit met veel prijzen onderscheiden regiedebuut van Asaf Korman geen doorsnee gehandicaptendrama. De echte hoofdpersoon is Gabby’s liefdevolle zus Chelli die de taak van verzorger met obsessieve vastberadenheid op zich heeft genomen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Online cursus De Joodse keuken

Online cursus De Joodse keuken

Deze cursus kunt u in uw keuken bekijken en er meteen mee aan de slag. Speciaal voor u worden negen traditionele Joodse gerechten ‘op grootmoeders wijze’ klaargemaakt.
Televisiekok Raya Lichansky vertelt tijdens het koken over de herkomst en de geschiedenis van deze gerechten en leert u hoe u ze klaarmaakt. Iedere les eindigt met een handig boodschappenlijstje, waarop u kunt aanvinken wat u al in huis hebt. Na het volgen van deze cursus maakt u zelf zonder al te veel moeite kippensoep, gemberkoek, gehakte lever, matzeballen, viskoekjes, latkes, gremsjeliesj, sjalet en kugel met peren. Daarna hoeft u het alleen nog maar op te eten.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Endlösung – Het lot van de Joden 1933-1949 van David Cesarani is een complete en diepzinnige geschiedenis van de Sjoa, met ruime aandacht voor wat daaraan voorafging en wat erop volgde.
In Ons kamp. Een min of meer Joodse geschiedenis vertelt Marja Vuijsje de geschiedenis van haar vaders familie. Hij overleefde Auschwitz omdat hij zo mooi trombone kon spelen en sprak vaak over "dat rotkamp", maar niet over zijn vermoorde familie.
Een biografie van de nazi-architect Albert Speer, die tevens Hitlers minister van Bewapening was. Speer slaagde er na de oorlog verbijsterend genoeg in zichzelf vrij te pleiten van schuld. Magnus Brechtken schreef de biografie Albert Speer. Een Duitse carrière

Nieuws uit boekenland

 • Schrijfster Nina Polak is genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs met haar boek Gebrek is een groot woord. De BNG Literatuurprijs wordt elk jaar uitgereikt en is een prijs voor "jonge schrijvers met een jong oeuvre". De winnaar ontvangt een beeld van kunstenaar Theo van Eldik en een bedrag van 15.000 euro.
 • Marcel Möring interviewt Kader Abdolah in boekhandel Donner in Rotterdam op zondag 9 december.
 • Bij de Amsterdamse Boekhandel zijn zondag 9 december Lévi Weemoedt en Özcan Akyol te gast voor een interview over Akyols boek Pessimisme kun je leren, de selectie die hij maakte uit de gedichten en versjes van Lévi Weemoedt.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keuze uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan info@crescas.nl is voldoende!

 • Deventer: 9 december van 13.00 tot 15.00 uur is er een Joodse stadswandeling. Deze wandeltocht van twee uur voert langs oude Joodse plekken in de binnenstad van Deventer als synagoges, woonhuizen en winkels. Zo komen we langs de huizen en winkels van de families Hillesum, Cohen, Van Spiegel, Adelaar, Sam Noach ("De man van Deventer") en Gosschalk; en langs “De Sajetbaal” van Moos Noach.
 • Delft: Noam (Nani) Vazana brengt zondag 9 december muziek van haar nieuwste CD, Nani-Andalusian Brew. Ze zingt daarop traditionele Ladino liedjes en enkele eigen composities in het Ladino, Hebreeuws en het Engels.
 • Amsterdam: Het Rode Kruis en de hulpverlening aan politieke gevangenen in de Tweede wereldoorlog. Op 10 december geeft Regina Grüter in het Verzetsmuseum een presentatie over haar onderzoek, met speciale aandacht voor de hulpverlening van het Rode Kruis aan politieke gevangenen. Dit naar aanleiding van haar vorig jaar verschenen boek Kwesties van Leven en Dood. Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. Inge Brakman, voorzitter van het Rode Kruis, zal hier vervolgens verder op ingaan.
 • Amsterdam: In de lezing Israeli Politics Decoded, woensdag 12 december, gaat de Canadese journalist David Sheen in op de rechtse politiek in Israël en de Verenigde Staten en probeert hij een antwoord te vinden op de vraag of deze steeds extremere trend nog te stoppen is, en zo ja, hoe.
 • Amsterdam: In de LJG Amsterdam is op zondagmiddag 16 december een debatcafé gewijd aan 'Van wie is de roofkunst in Nederlandse musea?', onder voorzitterschap van Emile Schrijver, met onderzoekster Helen Schretlen en restitutiespecialist Wouter Veraart. Zaal open om 14:30. Aanmelden bij het secretariaat van de LJG Amsterdam.
 • Amsterdam: Donderdag 27 december is er een speciale avondopenstelling van de Portugese Synagoge. De koperen kroonluchters en honderden brandende kaarsen geven de ruimte een spectaculaire aanblik. Het is een van de weinige gelegenheden voor publiek om de synagoge te bezoeken wanneer de kaarsen branden.

In de Digibieb
Joods huwelijks- en echtscheidingsrecht

In de Digibieb

Joods huwelijks- en echtscheidingsrecht is een studie van de veel te vroeg overleden jurist Joop Al, mede-oprichter van Crescas. Joop Al was mede-auteur van een aanhangsel bij de ketoeba dat het mogelijk maakt voor vrouwen om zelf een get aan te vragen. Dit was een oplossing voor het probleem dat vrouwen traditioneel afhankelijk zijn van hun ex-echtgenoot voor het verkrijgen van een officiële Joodse scheiding, een zogeheten get.
Het boek is het enige Nederlandstalige boek dat uitgebreid ingaat op het Joodse huwelijks- en echtscheidingsrecht. Het was de bedoeling dat er nog een tweede deel zou komen over de agoena, de geketende vrouw, die niet kan hertrouwen omdat haar ex-echtgenoot haar een get weigert te geven. Helaas kwam dit tweede deel er nooit door het overlijden van Joop Al in 2002 op de leeftijd van slechts 54 jaar.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Oi gewalt! Er is een latke-oorlog uitgebroken, nadat op donderdag 29 november, net voordat Chanoeka begon, een artikel in The New York Times waarschuwde voor de mogelijk fatale gevolgen van gebakken of gefrituurde aardappelen. Hoewel latkes niet met name werden genoemd, nam de Algemeiner aanstoot aan het artikel: het zou geen pas geven om net voor Chanoeka angst te zaaien voor de gebakken/gefrituurde aardappel. Maar daarmee was de affaire nog niet afgesloten: kennelijk geschrokken van het boze artikel, verzekerde New York Times redacteur Patrick LaForge de Algemeiner dat de plaatsing van de waarschuwing voor gefrituurde aardappelen net voor Chanoeka volkomen toeval was. Sterker nog: hij verzekerde de redactie van de Algemeiner dat hij latkes helemaal niet vond thuishoren in de categorie waarover het artikel sprak: frietjes, oftewel fast food … Een hele opluchting.
 • De organisatie Na de oorlog heeft de Respect Award van het CIDI gewonnen omdat "Het uitgesproken doel van de stichting is om het verhaal van de Shoa te blijven vertellen, ook als ooggetuigen dat niet meer kunnen. Hiermee bestrijden zij ook racisme en antisemitisme onder jongeren."
 • WIZO Nederland en het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) in Bilthoven, het eerste gespecialiseerde borst(kanker)zorg ziekenhuis in Nederland, organiseren op zondag 13 januari 2019 een informatieve bijeenkomst betreffende borstzorg op maat en erfelijke aanleg bij mensen van Joodse komaf.
 • My Jewish Learning onthult de (misschien schokkende) oorsprong van de dreidel in een goed doorwrocht artikel. De 'Joodse' verklaringen van het spel blijken allemaal veel later te zijn bedacht om het spel een Joods tintje te geven. Leuk en interessant om tijdens Chanoeka te lezen.

Website van de week
American Jewish World Service

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

American Jewish World Service is de website van de gelijknamige organisatie: de eerste en enige Joodse organisatie die zich uitsluitend bezighoudt met het bestrijden van armoede en het bevorderen van mensenrechten in ontwikkelingslanden. De organisatie is gebaseerd op het belang van rechtvaardigheid in de Joodse traditie. AJWS is een van de belangrijkste fondsen in de wereld voor het promoten van mensenrechten.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Six13 - Bohemian Chanukah (naar Queen)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

'Bohemian Chanukah' van Six13 is volgens velen de Chanoeka song die alle Chanoekaliedjes overbodig maakt, inclusief die van de concurrent Maccabeats. Oordeel zelf. In elk geval zeer knap gemaakt.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
7 - 14 december

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Voor liefhebbers van Nederlandse (jazz)muziek: donderdag 13 december wordt op NPO 2 Extra Benjamin Herman 's avonds in het zonnetje gezet met drie verschillende programma's, waaronder één herhaling.


zaterdag 8 december


maandag 10 december

 • ARD, 22.45: Tesla unter Strom. Reportage. Oprichter en directeur van Tesla Elon Musk en zijn bedrijf komen steeds meer onder druk te staan nu andere autofabrikanten beginnen met vergelijkbare projecten.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen in gesprek met acteur en regisseur Eran Ben-Michaël. Hij is onder andere bekend van de voorstelling 'George & Eran lossen de wereldvrede op'.

dinsdag 11 december

 • NPO 2 Extra, 0.50: Thy Father's Chair (2015). Herhaling van een documentaire over een orthodox-Joodse tweeling in Brooklyn, New York.

woensdag 12 december


donderdag 13 december

 • NPO 3, 20.55: Natascha's beloofde land. Vierdelige reportageserie, aflevering 3: De barrière van het geloof.
 • NPO 2 Extra, 20.30: Alles wat klinkt. Documentaire over Theo Loevendie en zijn opera The Rise of Spinoza.
 • NPO 2 Extra, 21.25: 50 jaar de Benjamin: Documentaire over de nestor en inspirator van de Nederjazz. Bekend als bandleider van The New Cool Collective. Zoon van rabbijn Sonny Herman
 • NPO 2 Extra, 22.20: Benjamin Herman - Project 5. Documentaire over het componeren van filmmuziek voor een documentaire over de geschiedenis van de Citroën SM.
 • NPO 2 Extra, 23.25: New Generation. Muziekprogramma met Benjamin Herman en Gideon Tazelaar. Herhaling.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner propra banner joodsamsterdam banner jonet banner amphora banner luna3 banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven