vrijdag 30 november 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 30 november 2018 jaargang 14, nummer 42
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Door de ogen van Levinas

Door de ogen van Levinas

Filosoof en Levinas-kenner Naud van der Ven zoomt in op het concept denkschaamte.
De Hebreeuwse Bijbel vertoont op sommige plaatsen een gevoeligheid die in andere oertekstverzamelingen, zoals de mythes van de Mesopotamiërs of de Grieken, onbekend is.
Denkschaamte gaat over de vraag wat er gebeurt als de ene mens denkt voor de andere en daarbij te ver gaat. Hij schendt de integriteit van de ander. Maar dankzij de denkschaamte is verzoening vervolgens heel goed mogelijk.
Het gegeven dat dit thema onbekend is in veel Westerse filosofie, verklaart waarom het werk van Levinas soms vreemd aanvoelt. Maar het maakt ook duidelijk dat Levinas iets wezenlijks heeft toe te voegen aan onze manier van filosofie bedrijven en wijsheid verzamelen. Deze avond over Levinas zal erop gericht zijn om die toegevoegde waarde zichtbaar te maken.

Naud van der Ven (1955) studeerde geschiedenis in Utrecht en behaalde een kandidaats Semitische talen in Leiden. In 2006 promoveerde hij op een studie naar verbindingen tussen het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas en trends in de organisatiekunde.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Lev Cinema

Lev Cinema

Na een succesvol tweede seizoen bieden we u dit jaar wederom drie films, met ditmaal het thema familie. Wij verwelkomen u met een heerlijk kopje soep en een broodje. Na afloop wordt de film nabesproken met een gastspreker en is er ruimte voor vragen.

Filmavond 1: The Cakemaker

Een banketbakker uit Berlijn besluit na de dood van zijn minnaar op zoek te gaan naar zijn gezin in Jeruzalem ...

Thomas is banketbakker en zijn koekjes en taartjes zijn zo lekker dat Oren, een getrouwde zakenman uit Israël, daar altijd speciaal voor langskomt als hij maandelijks voor zijn werk in Berlijn moet zijn. Er ontstaat een relatie tussen de twee en Oren woont voortaan bij Thomas als hij in Berlijn is. Op een dag krijgt Thomas geen contact meer en verneemt hij dat Oren is omgekomen. Hij gaat naar Jeruzalem om antwoorden te zoeken en maakt kennis met Orens echtgenote maar vertelt haar niets over zijn achtergrond ...

Cinemagazine
"The Cakemaker laat zien dat de menselijke veerkracht een hoop vermag en dat het leven ondanks alle ellende genoeg moois heeft te bieden."

Voor deze filmavond zijn nog plaatsen beschikbaar, maar let op: de plaatsen met soep en broodje zijn op één na uitverkocht.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Uit de nalatenschap van Hanny Michaelis verscheen onlangs Oorlogsdagboek, een selectie uit twee eerder verschenen dagboeken van de in 2007 overleden dichteres.
Rebel - Politieke herinneringen van Angelica Balabanoff bevat een waar lexicon van beroemde revolutionairen uit de periode rond de Eerste Wereldoorlog. Balabanoff zelf raakte in de vergetelheid, ten onrechte naar nu blijkt.
De in de Verenigde Staten woonachtige Duitse kunstenares Nora Krug schreef een bijzonder boek over haar vaderland, Heimat, waarin zij in het reine probeert te komen met de geschiedenis van haar land en haar familie.
Afgrond zonder vangnet van Yra van Dijk is een studie van het werk van Arnon Grunberg, die zich in het bijzonder richt op de vraag naar de rol van de Joodse achtergrond van de schrijver.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keuze uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan info@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: 'Vervolgde componisten in Nederland' is de titel van een expositie bij de LJG Amsterdam waarin u kennismaakt met vaak bijna vergeten Joodse componisten die een belangrijke rol speelden in het bloeiende muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, vooral in Amsterdam. Te zien vanaf vrijdag 30 november.
 • Amsterdam: De succesvolle kindertentoonstelling 'Verzetsmuseum Junior' gaat vanaf eind november op reis! In een vrachtwagen van bijna elf meter lang komt het verhaal van Eva, Jan, Nelly en Henk langs bij scholen, buurthuizen, bibliotheken en evenementen in Amsterdam en omgeving.
 • Utrecht: Op 2 december geeft Lenny Kuhr – ambassadeur van Givat Haviva – een benefietconcert getiteld 'Het lied gaat door' in het Joods Cultureel Centrum MerkAz in Utrecht. Het concert staat in het teken van Chanoeka. Aanmelden bij Leonie Cramwinckel: leoniecr@mwinckel.nl
 • Amsterdam: Op 5 december is er een Chanoekaconcert in het Concertgebouw, dit jaar voor het eerst in de grote zaal. Net als vorig jaar vervult een jonge opkomende Israëlische ster de rol van solist: chazzan Israel Nachman van The Tel Aviv International Synagogue. Hij wordt ondersteund door the Jewish Amsterdam Chamber Ensemble onder leiding van Joan Berkhemer. Zij brengen een divers programma met de mooiste parels uit de Joodse en Israëlische muziektraditie, waaronder klassieke, religieuze, Israëlische volksliederen en hedendaagse composities.
 • Haarlem: Op 7 december, in het symposium Wijs en Waarachtig van het Doopsgezind Seminarium (VU) geeft de Franse filosofe Catherine Chalier, een leerling van Emmanuel Levinas, een lezing over 'Individuele vrijheid, Levenswijsheid, Spirituele gemeenschapsvorming'. Aanmelden via conferentie@doopsgezind.nl.
 • Delft: Noam (Nani) Vazana brengt zondag 9 december muziek van haar nieuwste CD, Nani-Andalusian Brew. Ze zingt daarop traditionele Ladino liedjes en enkele eigen composities in het Ladino, Hebreeuws en het Engels.
 • Amsterdam: In de lezing Israeli Politics Decoded, woensdag 12 december, gaat de Canadese journalist David Sheen in op de rechtse politiek in Israël en de Verenigde Staten en probeert hij een antwoord te vinden op de vraag of deze steeds extremere trend nog te stoppen is, en zo ja, hoe.
 • Amsterdam: In de LJG Amsterdam is op zondagmiddag 16 december een debatcafé gewijd aan 'Van wie is de roofkunst in Nederlandse musea?', onder voorzitterschap van Emile Schrijver, met onderzoekster Helen Schretlen en restitutiespecialist Wouter Veraart. Zaal open om 14:30. Aanmelden bij het secretariaat van de LJG Amsterdam.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Zondagavond 2 december begint Chanoeka. Hoeveel weet u eigenlijk van dit gezellige feest? Ja, soefganiot en latkes, en natuurlijk het wonder … De Amerikaanse Forward maakte een quiz waarmee u zichzelf kunt testen.
Het Noordhollands Dagblad meldt dat er wordt gewerkt aan een toneelvoorstelling over het lot van de ondergedoken familie Bonnewit. Het stuk is geschreven door Martine Faber en heet 'Foto's die vervagen'. Het zal in april en mei 2019 worden gespeeld in Heiloo.
Volgende week vindt het Jerusalem Film Festival plaats. Daar zal onder andere een documentaire te zien zijn van Elizabeth Rynecki, over haar speurtocht naar de verdwenen schilderijen van haar door de nazi's vermoorde overgrootvader, aldus Haaretz.

Website van de week
Heeb Magazine - The New Jew Review

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Heeb Magazine, een brutaal ogend web-magazine voor Joodse jongeren, werd in 2001 gelanceerd in Brooklyn, New York. Het wil een oneerbiedig en hip 'zine' zijn voor de moeilijkst bereikbare groep in de Joodse gemeenschap, die van 18 tot 34 jaar. Het publiceert vooral over cultuur, maar ook, op een wat 'andere' manier, over religie. Het bereikt veel niet-aangesloten Joodse jongeren die niets zien in de georganiseerde Joodse gemeenschap, maar die wel manieren zoeken om uitdrukking te geven aan hun Joodse identiteit, op een manier die relevant is voor hun manier van leven. Heeb is niet verbonden aan Joodse organisaties en geheel onafhankelijk.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
The Maccabeats - Latke Recipe - Hanukkah

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Een gezongen recept voor latkes van de Maccabeats. Lekker swingen in de keuken tijdens het bakken van dit traditionele Chanoeka-gerecht. De Maccabeats zijn een close-harmony zanggroep die elk jaar minstens één nieuw Chanoekalied produceert.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
1 - 7 december

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Onze tip van de week: de vierdelige VPRO-serie 'Natascha's beloofde land', donderdagavond op NPO 3. Deze week aflevering 2.


zondag 2 december

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT over de Duitse zelfmoordgolf aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, 6 mei 1945.

maandag 3 december

 • TV5 Monde, 22.59: La règle du jeu (Frankrijk, 1939). Tragikomedie van Jean Renoir met onder anderen Marcel Dalio, Nora Gregor en Roland Toutain. Volgens François Truffaut "de film der films."

woensdag 5 december


donderdag 6 december

 • NPO 3, 20.55: Natascha's beloofde land. Reportageserie van de VPRO waarin Natascha van Weezel een maand lang door Israël en over de Westbank fietst. Aflevering 2: De cirkel van geweld.

vrijdag 7 december

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner luna3 banner israelactie banner jonet banner propra banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven