vrijdag 2 november 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 2 november 2018 jaargang 14, nummer 38
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Een avond met maestro Jules: er zijn nog kaarten!

Een avond met maestro Jules: er zijn nog kaarten!

Het concert op zaterdagavond 17 november, waarin Jules van Hessen muziek dirigeert van Leonard Bernstein, Max Bruch en Sergej Rachmaninov, is hét muzikale evenement in ons programma van dit seizoen.

Voorafgaand aan het concert vertelt onze huis-maestro op maandag 5 en maandag 12 november over componist en dirigent Leonard Bernstein (1918-1990) en zal hij de werken van het concert toelichten. Op het programma staan de symfonische suite On the Waterfront van Leonard Bernstein, de Schotse fantasie van Max Bruch en de Symfonische dansen van Sergej Rachmaninov - stuk voor stuk composities die u beslist niet onberoerd zullen laten.

Jules c.s.
De belangstelling voor het concert is groot, en we waren dan ook blij dat we extra kaarten voor het concert konden inkopen. Omdat er nu toch een paar mensen hebben laten weten verhinderd te zijn, hebben we nog een paar kaarten beschikbaar.
Wilt u komen luisteren? Laat het ons snel weten op onze website.

Lezen, lernen, discussies: de Global Day of Jewish Learning

Lezen, lernen, discussies: de Global Day of Jewish Learning

De Global Day of Jewish Learning valt dit jaar op zondag 11 november. Wereldwijd wordt in Joodse gemeenschappen een dag lang gelezen, gelernt en gesproken over het thema van de editie 2018: Extraordinary Passages: Texts and Travels (Bijzondere passages: teksten en reizen).
Leo Mock, onze docent rabbinica, zal u begeleiden bij de studie en discussies.

De jaarlijks terugkerende Global Day of Jewish Learning is voor steeds meer mensen een punt in de tijd waarnaar al maanden van te voren wordt uitgekeken. De gedachte om één dag per jaar met Joden over de hele wereld - meer dan vijfhonderd Joodse gemeenschappen nemen er dit jaar aan deel! - gezamenlijk te leren, inspireert en geeft een intens gevoel van verbondenheid.

U kunt aanschuiven bij dit bijzondere evenement: meld u NU aan op onze website!

My Jewish Baking Class

My Jewish Baking Class

Voor de twee kookworkshops My Jewish Baking Class is de belangstelling overweldigend: alle plekken aan de fornuizen van Esther's Cookery zijn inmiddels vergeven.

Daarom hebben we een wachtlijst opengesteld: als zich daar voldoende mensen voor aanmelden, bestaat de kans dat we een oplossing vinden, zodat u toch nog kunt meedoen.

Klik HIER om uw naam op de wachtlijst te zetten!

Onze columnisten deze week

Vertaalwedstrijd Hebreeuws: wie durft het aan?

Vertaalwedstrijd Hebreeuws: wie durft het aan?

De Universiteit van Amsterdam en studievereniging Sechel organiseren jaarlijks een Vertaalwedstrijd Hebreeuws, met het doel de Hebreeuwse poëzie toegankelijk te maken voor de Nederlandstalige lezer.

De deelnemers moeten twee gedichten vertalen: een gezamenlijk gedicht dat door de organisatie wordt aangewezen en een individueel gedicht naar eigen keuze.
Het gezamenlijke gedicht van dit jaar en de selectie van mogelijke tweede gedichten is hier te vinden.
Let op: enkele gedichten voor vrije keuze zijn al 'vergeven'!

Dit jaar werd een keus gemaakt uit de recent verschenen bundel van de Hebreeuwse dichter Miri Ben-Simhon (1950-1996).
Miri Ben-Simhon werd geboren in Marseille als derde kind van Marokkaanse ouders, die vanuit Fez op weg waren naar Israël. Na vijf jaar in een doorgangskamp in Jeruzalem te hebben gewoond, kreeg het gezin in 1955 een eigen woning in een arme immigrantenwijk van de stad. Haar middelbare school doorliep Miri in een welvarender buurt, waar ze voor het eerst werd geconfronteerd met een negatieve houding ten opzichte van 'mizrachi-Joden'.

Met haar diploma op zak ging ze Hebreeuwse literatuur studeren aan de Hebreeuwse Universiteit en bezocht tegelijkertijd de Beit Zvi School voor Uitvoerende Kunsten in Tel Aviv. Een workshop creative writing hielp haar over de drempel: in 1983 werd voor het eerst een gedicht van haar hand gepubliceerd. Miri Ben-Simhon had haar hele volwassen leven psychische problemen die ze alleen met medicatie in bedwang kon houden.
Op 12 juli 1996 overleed ze, na een fatale aanrijding met een vrachtwagen op een onverlichte landweg.

Lees alles over de wedstrijd op vertaalwedstrijdhebreeuws.nl.
Let op: deelname is aan een aantal voorwaarden gebonden, en professionele vertalers kunnen niet meedoen.

Belangrijke data: vóór vrijdag 16 november moet de proefvertaling van het individuele keuzegedicht zijn aangeleverd, de definitieve vertalingen van beide gedichten moeten uiterlijk vrijdag 14 december 2018 ingeleverd zijn.
Een overzicht van de voorwaarden en de gang van zaken is te vinden op vertaalwedstrijdhebreeuws.nl/aanmelden/stap-voor-stap.

De Vertaalwedstrijd Hebreeuws wordt georganiseerd in samenwerking met het Juda Palache Instituut en JSG Maimonides, en gesteund door Crescas, Poëziecentrum en Bibliotheca Rosenthaliana.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De Roemeense schrijver Mihail Sebastian (pseudoniem voor Iosif Hechter, 1907-1945) vertelt een huiveringwekkend verhaal in de roman Sinds tweeduizend jaar. In 1934 verscheen deze felle aanval op populistische retoriek, antisemitisme en oorlogsdreiging voor het eerst.
De rechtvaardigen van Jan Brokken, over de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die een manier vond om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden, heeft in alle media al veel lovende aandacht gekregen.
Ivo Weyel kwam al snel na Oorlogszoon (2018) met Het verleden ruist voorbij, de bundeling van de familiekronieken die de afgelopen maanden in het Parool zijn verschenen. Opnieuw een zeer persoonlijk boek, deze levensgeschiedenis van Sylvain Kahn, de overgrootvader van Ivo Weyel, die in 1882 het modepaleis Hirsch & Cie opende aan het Leidseplein in Amsterdam.

Uitgelicht

De man die geen hekel had aan Joden, van Chaja Polak, heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Die begint met een artikel in NRC van 2 september 2017 met Isabel van Boetzelaer, schrijfster van Oorlogsouders, een boek dat de nodige ophef veroorzaakt, maar aanvankelijk ook op veel lof kan rekenen. Waar Van Boetzelaer de oorlogsgeschiedenis van haar met de nazi's sympathiserende naaste familieleden opschrijft en later, gehuld in boetekleed, herziet, duikt Polak in het verleden van haar eigen ouders die in april 1944 op hun onderduikadres werden gearresteerd en gedeporteerd. Ze legt in De man die geen hekel had aan Joden een link met Oorlogsouders en merkt op dat de relativering van goed en kwaad in de Tweede Wereldoorlog steeds sterker wordt: "allen een beetje schuldig, allen een beetje slachtoffer." In NRC van 26 oktober 2018 sprak Polak met Jannetje Koelewijn over haar boek. In het gesprek geeft ze haar emoties ruim baan.

In het Engels

Het is een grimmig en ongemakkelijk boek, The Lake on Fire van de Amerikaanse schrijfster Rosellen Brown (1939). In de personages van Chaya Shaderowsky en haar getalenteerde broertje Asher van acht wordt een beeld geschetst van het moeilijke bestaan van Joodse immigranten in het Amerika van de ‘Gilded Age’, waarin de kloof tussen arm en rijk immens is.
De twee nemen in 1891 de benen, weg van het armoedige bestaan op een collectieve boerderij in Wisconsin. In Chicago hopen ze hun American Dream te kunnen verwezenlijken, maar dat stelt ze voor grote uitdagingen. Ze weten met veel kunst en vliegwerk het hoofd boven water te houden, tot Chaya trouwt met een vermogende man, en Asher gaat studeren en werken aan de net gestichte University of Chicago.
Het verhaal verloopt dramatisch: Asher radicaliseert en zijn acties dreigen het leven van zijn zus te verwoesten. The Lake on Fire is een intens politiek boek - de maatschappelijke problemen die de schrijfster aankaart, zijn, ruim een eeuw na de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, onverminderd actueel.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Amos Oz en zijn Russische vertaler Victor Radutsky ontvingen voor de roman Judas de Russische literaire Jasnaja Poljana prijs, beheerd door de nazaten van Tolstoj. Lees meer op handofmoscow.com.
 • Het literaire weblog Tzum recenseert Sinds tweeduizend jaar: 'een frisse, intelligente, genuanceerde ideeënroman (…), die vaker gelezen moet worden om alle gedachten te laten bezinken."
 • Vrijdag 9 november is Pauline Broekema in Cultureel Café De Amer een van de gasten van stichting De Literaire Hemel om te praten over haar nieuwste boek, Het uiterste der zee. Ze dook diep in de geschiedenis van Joodse families in noord-Groningen en laat op indringende wijze herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd.
 • Voor Schokland, de vierde roman van Saskia Goldschmidt, werd een prachtige filmtrailer gemaakt.

Vers uit de ramsj geplukt

Richard Glazar (1920-1997) heeft een generatie gewacht voor hij Ontsnapt uit Treblinka (2016) schreef. In scherp maar ingehouden proza geeft hij een levendig beeld van zijn deportatie, de gruwelijke werkelijkheid van het kamp, de beraming van de opstand en zijn vlucht.
Bij verschijnen schoten woorden te kort voor The Genius of Judaism (2017) van Bernard-Henri Lévy (1948), maar toch ligt deze verfrissende kijk op wat het betekent Joods te zijn al binnen anderhalf jaar in de ramsj. De grote denker vindt de essentie van de Joodse identiteit in de Talmoed als dynamische basis voor argumenten, conflicten en discussies, en niet in het starre vasthouden aan de ge- en verboden in de Tora.
Ostend, Stefan Zweig, Joseph Roth, and the Summer Before the Dark (2016) van Volker Weidermann verscheen in Nederland onder de titel Zomer van de vriendschap, Oostende, 1936. Hij geeft een levendig beeld van de tijd die Irmgard Keun, Stefan Zweig en Joseph Roth samen doorbrachten, als een afscheidsfeest van de Europese cultuur voor de hel zou losbarsten.

Ramsj 2NOV

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

IDFA 2018

IDFA 2018

De 31e editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) begint woensdag 14 november en er zullen tot de laatste dag, zondag 25 november, op dertien locaties overal in Amsterdam enkele honderden lange en korte documentaires worden vertoond.

In het programma vonden wij ook dit jaar weer een aantal films die voor de lezers van onze nieuwsbrief interessant kunnen zijn, zowel door het onderwerp als vanwege de makers.

De titels van de films zijn aanklikbaar en leiden naar de betreffende pagina op de website van IDFA. Daar vindt u de locatie, de mogelijkheid om kaarten te bestellen en een uitgebreide omschrijving van de films.
Ook zijn daar trailers van de film te bekijken.

De volledige selectie die wij maakten uit het grote aanbod is te vinden op de pagina die wij voor de duur van IDFA op onze website hebben geplaatst.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

In de stad én de provincie Groningen wordt tussen 4 en 9 november met lezingen, een boekpresentatie en andere activiteiten extra aandacht besteed aan de herdenking van de Kristallnacht. Klik hier voor de PDF van het programmaboekje.


 • Groningen: Het Georgische mannenensemble Khareba & Gogia komt op 3 november naar Synagoge Groningen met een bijzonder herfstprogramma, waarin de bezoekers op de mystieke én krachtige klanken worden meegevoerd naar een wereld van bergen, eeuwige sneeuw, lieflijke beekjes, rijk gevulde tafels, wijn, vriendschap en (on)mogelijke liefdes. Kijk onder link waar het ensemble nog meer te horen zal zijn.
 • Amsterdam: Ter nagedachtenis aan het nachtelijke pogrom dat tachtig jaar geleden in Duitsland en Oostenrijk plaats vond en het begin van de Jodenvervolging inluidde, heeft het Goethe-Institut op donderdag 8 november Ivo Weyel, Hella en Sandra Rottenberg en Mischa Cohen uitgenodigd, vier Nederlandse auteurs die door hun familiegeschiedenis direct betrokken zijn bij de consequenties van de gebeurtenissen in de nacht van 9 op 10 november 1938.
 • Rotterdam: 'Het dansende lichaam als intuïtieve intelligentie' is de ondertitel van de voorstelling NEXT, die de Israëlische choreograaf Emanuel Gat koos voor zijn eerste samenwerking met de dansers van ICK. In de voorstelling, zaterdag 10 november, legt hij het mechanisme achter een choreografie bloot alsof het om een schaakpartij gaat.
 • Hattem: 'Dagboek van een cello' is een multidisciplinaire voorstelling van het Hexagon Ensemble en beschrijft de reis van een cello, gebouwd rond het jaar 1660, door de tijd en door Europa. De verteller is Maartje van Weegen, de muzikale verbeelding verzorgt Timora Rosler op cello.
 • Winterswijk: Een avond gewijd aan Joodse spiritualiteit onder de titel 'Spiritualiteit, mystiek en Kabbala in het Jodendom' kunt u dinsdag 13 november bijwonen. De lezing wordt gegeven door dr. Lia van Aalsum.
 • Amsterdam: In de fraaie Uilenburgersjoel is vrijdag 16 november choreografe/bewegingskunstenares Lily Kiara te zien met haar danssolo Silent Dances, over stilte als ontmoetingsruimte vanuit het verlangen een gevoel van gelijkwaardigheid te kunnen delen.
 • Delft: Het Israëlisch kamermuziekensemble Atar Trio (Ofer Shelley - piano, Tanya Beltser - viool en Ina Esther Just - cello) speelt zondag 18 november Traditions, een sprankelend programma voor kamermuziek met originele arrangementen van Benjamin Yusupov, Johann Sebastian Bach, Joseph Achron, Leonard Bernstein en Ofer Shelley.
 • Amsterdam: Willem van Bennekom (biograaf van Ed van Thijn) en Felix Rottenberg zijn zondag 18 november bij het Stadsarchief de spraakmakende gastsprekers in het gesprek 'Het Amsterdam van Ed van Thijn'.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Sandwichshop Sal Meijer, in de Joodse volksmond beter bekend als 'Broodje Meijer' zit op 1 november precies twee jaar op de nieuwe locatie aan de Buitenveldertselaan én bestaat dan ruim zestig jaar. Op Facebook vindt het bedrijf dat een mooi moment om terug te kijken en verhalen uit te wisselen. Dus heeft u nog mooie herinneringen of een goed verhaal? Deel ze, via Facebook of gewoon bij een lekker broodje in de zaak! Enne… is het nou MeIJer of MeYer?
 • The Forward vond teksten van Moshe Shimon Sivitz (1855–1936) die bijna vijftig jaar rabbijn was in Pittsburgh PA. In het licht van de aanslag van vorige week zijn ze actueel én troostrijk.
 • De befaamde Italiaanse schrijver Umberto Eco zette voor Open Culture de veertien belangrijkste kenmerken van het fascisme op een rijtje. Om over na te denken, en nóg eens en nóg eens.
 • Je bent van geboorte Japanse, je wordt Joods, en slaagt er in de keukens van beide tradities met elkaar te vermengen én koosjer te houden … JTA vertelt hoe Kristin Eriko Posner dat doet.
 • Het School Library Journal betoogt dat bibliotheken in een verdeelde wereld een belangrijke taak te vervullen hebben.
 • The Washington Post laat Martin Ginsburg, de in 2010 overleden echtgenoot van opperrechter Ruth Bader Ginsburg, in een historische serie nog een keer uitleggen waarom hij zielsveel van haar houdt. Nog altijd een hartverwarmende liefdesverklaring!
 • Wat weet ú over Israëlische pompoenen? Lees NoCamels en uw vragen zijn beantwoord!
 • Je denkt dat je nu wel alle risjes een keer hebt gehoord of gezien, maar helaas: lees wat IsraelCNN ontdekte.

Uit de Joodse Canon
1890: het onuitroeibare kwaad

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

In de Joodse geschiedenis van Nederland en voor die van Joods Limburg in het bijzonder is 1890 een jaartal met een gitzwarte rand. In dat jaar kwam bij de uitgeverij van Joseph Russel in Meerssen, waar nota bene al eind zeventiende eeuw Joden woonden, het eerste nummer van het extreem antisemitische weekblad De Talmudjood van de persen.

Geestelijk vader ervan was de Duitse katholieke theoloog August Rohling (1839-1931). In 1871 publiceerde hij Der Talmudjude. Zur Beherzigung für Juden und Christen aller Stände, een boek dat decennia lang hét standaardwerk zou zijn voor antisemitische journalisten en schrijvers. Al in 1877 beleefde het boek zijn zesde druk en het werd onder meer in het Frans en Italiaans vertaald. Rohling was in één klap beroemd als 'deskundige', mede geholpen door de katholieke kerk, die maar liefst 38.000 exemplaren kosteloos onder de gelovigen verspreidde.
In 1889 verscheen deze pseudowetenschappelijke, want voornamelijk uit jatwerk van anderen samengestelde, verhandeling in Nederlandse vertaling onder de titel Wat is toch de Talmud? En wat is een Talmud-jood?: Iets uit en over de verderfelijke geloofspunten en praktijken van het jodendom. Het boek was ingedeeld in twee hoofdstukken, 'De verdorven dogmatische leer van den Talmud-Jood' en 'De bedorven zedenleer van den Talmud-Jood', waarbij "door den vertaler de geboden en verboden gevoegd zijn van den Israelitischen godsdienst naar Maimonides." Ook die editie werd diverse malen herdrukt, de derde druk was zelfs vermeerderd met een curieus 'Voorbericht van den vertaler'.

Tot 1903 kon Rohling zijn virulente antisemitisme uitdragen. Hij vond daarbij relatief weinig tegenstanders op zijn pad. Hoewel direct na het verschijnen van Der Talmudjude de Duitse rabbijn dr. Theodor Kroner in het geweer kwam met zijn boek Entstelltes, Unwahres und Erfundenes in dem „Talmudjuden“ Professor Dr. August Rohling's. In 1883 bond rabbijn Joseph Samuel Bloch de strijd aan met Rohling, toen die, in het kader van een rechtsproces, beweerde te kunnen bewijzen dat Joden zich voedden met het vlees en bloed van christenen. Rohling had geen andere keus dan zich terug te trekken. Zijn geloofwaardigheid had een flinke deuk opgelopen, maar het kwaad was al geschied: het Europese antisemitisme had zich vastgebeten in het bewustzijn van tallozen. In dat klimaat kon een blaadje als De Talmudjood rekenen op veel lezers.

Meer over de geschiedenis van De Talmudjood vindt u in het gelijknamige lemma in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Website van de week
Historiek

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Historiek.net is een website vol geschiedenis, nieuws, historische samenvattingen, historische achtergronden bij het nieuws, boekbesprekingen, historische uitdrukkingen en gezegden, informatie over de Griekse mythologie, wereldoorlogen en veel historische foto's. Kortom: geschiedenis in de volste betekenis van het woord.

Uit dit brede aanbod kozen we deze week de pagina over de Kristallnacht van 9 november 1938, waar in elf artikelen vanuit diverse standpunten en thematiek naar de gruwelijke gebeurtenissen wordt gekeken.

Historiek biedt op vandaagindegeschiedenis.nl de mogelijkheid om per dag en jaar te zien wat er op de datum van je keuze gebeurde. Bekijk hier 'Vandaag in de geschiedenis' voor 9 november.

Historiek is ook te vinden op Twitter, Facebook en Youtube.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Jew Süss (1934)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Bij het zien van de afbeelding en de titel schrikt u wellicht - de titel van de film in deze 'In the Picture' is beladen. Immers: er is een film die bijna dezelfde titel heeft en oppervlakkig gelijkenis vertoont met deze rolprent uit het British Film Archive.

De Britse Jew Süss is een kostuumdrama naar de roman Jud Süsz van Lion Feuchtwangler, het verhaal over Joseph Süß Oppenheimer die koste wat het kost politieke macht probeert te krijgen om Joden een beter leven te kunnen geven. Regisseur Lothar Mendes volgt Feuchtwanglers tekst nauwgezet en oprecht. Niet dat Joseph Süss een lieverdje was, maar dat was (en is) voor filmhelden geen uitzondering.
De producent van Jew Süss wilde de aandacht vestigen op de Jodenvervolging - het feit dat de film in de pruikentijd is gesitueerd, stelde hem en de regisseur in staat de strenge censuur op films waarin het opkomst van het fascisme werd getoond, te omzeilen.
De film werd in de Verenigde Staten uitgebracht onder de titel Power – Jew Süss.


Beeld zegt vaak meer dan duizend woorden…

Het contrast met de afgrijselijk antisemitische propagandafilm Jud Süss, die in 1940 in opdracht van Joseph Goebbels in Duitsland werd gemaakt, is gigantisch. De posters van de films zeggen al voldoende.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
3 - 9 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Weinig echte vrolijkheid de komende week, maar wel een aantal programma's, in het bijzonder op de Duitse zenders, waarin antisemitisme aan de orde komt, en op maandag een uitzending over de Neue Synagoge in Berlijn.


zaterdag 3 november

 • NPO 2 Extra, 17.00: De nieuwe meesters. Vierdelige serie korte portretten van cultuurdragers met een islamitische achtergrond of opvoeding. Als we onszelf de vraag stellen wat jodendom betekent voor een kunstenaar, hoe zit dan dan met de islam, welke rol speelt die in hun leven en scheppend werk? Aan het woord komen een theatermaker/choreograaf, een mode-ontwerper, een zangeres en schrijfster en een singer/songwriter.
 • ONS, 20.01: Prisoners of war. Afl. 10 van serie 1: The Tape. De serie Prisoners of War is de oorspronkelijke Israëlische serie waarop de Amerikaanse tv-hit Homeland is gebaseerd.

zondag 4 november

 • Canvas, 20.55: Monuments sacrés. Franse serie over opmerkelijke religieuze gebouwen. Afl.: Du temple aux synagogues.
 • BBC 1, 22.00: The Little Drummer Girl. Dramaserie naar de gelijknamige Mossad-spionagethriller van John le Carré. Afl. 2: Actrice Charlie ontdekt dat de mysterieuze 'Joseph' de inlichtingenofficier Gadi Becker is. Becker levert Charlie uit aan zijn meerdere Martin Kurtz. Hij biedt haar de kans om te infiltreren in een gevaarlijke militiecel.
 • Arte, 23.00: Gidon Kremer - Die eigene Stimme finden. Eine Annäherung. Intiem portret van deze beroemde violist en toonaangevende intellectueel.
 • NPO 2, 23.10: Kruispunt. Afl.: Een steen voor een leven. Wat is het verhaal achter struikelstenen en hoe troostrijk is het om op deze manier te gedenken?
 • ZDF, 23.45: History. Afl.: Verwüstet, zerstört, entrechtet: Das Novemberpogrom 1938. De pogroms van tachtig jaar geleden tegen Duitse Joden werden ingegeven door haat en de zucht naar geweld. Hoe was dat mogelijk? Wat bewoog de daders? Duizenden verwoeste winkels, afgebrande synagogen en honderden doden vormden de voorbode van de vernietiging van het Joodse leven in Duitsland.
 • Arte tv, 0.00: Hommage an Yehudi Menuhin. Op 22 april 2016 zou deze beroemde violist honderd zijn geworden. Om dat te gedenken werd een concert opgenomen met Daniel Hope, Patricia Kopatchinskaja en Anoushka Shankar.
 • NPO 2, 1.12: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. De hoofdpersoon tovert nog even een glimlach op ons gelaat, brengt een relativering of een vrolijke noot. Afl.: Johan van de Walle, die woont in het hart van het Limburgse heuvellandschap. Hij is gepensioneerd bibliothecaris en studeert nog steeds veel in Joodse boeken. Op het eerste gezicht oogt hij wellicht wat braaf, maar na een lichte bergetappe op de fiets blijkt hij een ondeugende kant te hebben.

maandag 5 november

- ARD, 22.45: Der Antisemitismus-Report (2018). Hoe sterk is het antisemitisme in Duitsland tegenwoordig en wat klopt er van het idee dat antisemitisme voornamelijk leeft onder rechts-extremisten en moslims? Filmmaker Adrian Oeser sprak met een breed scala aan direct betrokkenen.
- NPO 2 Extra, 23.25: A White House Cantata. Met de musical 1600 Pennsylvania Avenue (het adres van het Witte Huis) schreef Leonard Bernstein in 1976 zijn laatste musical voor Broadway. Na Bernsteins dood werd de musical bewerkt tot A White House Cantata, voor orkest, koor en solisten. Opname van een concert op 8 juni 2018.
- ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Geheimnisvolle Orte: Die Synagoge mit der goldenen Kuppel (2018). De Neue Synagoge in Berlijn dateert uit 1866. Het gebouw was destijds een wonder van bouwkunst en politiek, een zichtbaar bewijs van tolerantie, acceptatie en het stevige zelfbewustzijn van de Joodse gemeenschap.


dinsdag 6 november

 • NDR Kultur Radio, 21.00: Neue Musik. Afl.: Im Rausch der Klänge - Das Festival Greatest Hits. Centraal staat de Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth die een nieuwe soundtrack schrijft voor de recent herontdekte stomme film Die Stadt ohne Juden (1924).

woensdag 7 november

 • NDR Kultur, 21.00: Chormusik. Afl.: Jüdische Musik der Romantik. Onder leiding van de Israëlische dirigent Elli Jaffe voeren de NDR Radiophilharmonie en het NDR-koor onder meer Liturgische Psalmen van Louis Lewandowksi uit.
 • NPO 2 Extra, 21.20: Het uur van de wolf. Afl.: Joke van Leeuwen - Een wereld tussen de oren (2017). Joke van Leeuwen is als groot Nederlands auteur en tekenaar overladen met prijzen vanwege haar proza en poëzie voor jong en oud, en toch is ze vrijwel onbekend in Nederland. Cineaste Heddy Honigmann gunt de kijker een blik op Van Leeuwens persoonlijke denkwereld.
 • ZDF, 0.30: Wie antisemitisch ist Deutschland? (2018). Barrie Kosky, de in Australië uit Joodse ouders geboren intendant van de Komische Oper Berlin ziet dat er Israëlische vlaggen worden verbrand en Stolpersteine vernield. Hij ontmoet mensen die onder het antisemitisme lijden, maar gaat ook de confrontatie met Jodenhaters niet uit de weg.

donderdag 8 november

 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Altijd fijn om een kwaliteitsgesprek te horen van Hanneke Groenteman met een gast. Vannacht is dat multikunstenaar Gover Meit, die ook zijn alter ego Stefano Keizers meebrengt.
 • NPO 2, 0.05: Best of Enemies (2015). Een ongekend fel televisiedebat in 1968 tussen twee politieke tegenpolen, de uiterst conservatieve journalist William F. Buckley en de progressieve schrijver en de liberale 'bon vivant' Gore Vidal, vormt de angstige voorbode van het huidige meedogenloze medialandschap in Amerika.

vrijdag 9 november

 • NPO 2 Extra, 12.30: A White House Cantata. Met de musical 1600 Pennsylvania Avenue (het adres van het Witte Huis) schreef Leonard Bernstein in 1976 zijn laatste musical voor Broadway. Na Bernsteins dood werd de musical bewerkt tot A White House Cantata, voor orkest, koor en solisten. Opname van een concert op 8 juni 2018.
 • NPO 2 Extra, 17.20: Het uur van de wolf. Afl.: Joke van Leeuwen - Een wereld tussen de oren (2017). Joke van Leeuwen is als groot Nederlands auteur en tekenaar overladen met prijzen vanwege haar proza en poëzie voor jong en oud, en toch is ze vrijwel onbekend in Nederland. Cineaste Heddy Honigmann gunt de kijker een blik op Van Leeuwens persoonlijke denkwereld.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner propra banner amphora banner joodsamsterdam banner luna3 banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven