vrijdag 26 oktober 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 26 oktober 2018 jaargang 14, nummer 37
Deze cursussen starten binnenkort:
 

De halacha: een eeuwenoude gids voor nieuwe wegen

De halacha: een eeuwenoude gids voor nieuwe wegen

Vier avonden films kijken en de inhoud en betekenis ervan bespreken: dat doen de deelnemers aan de cursus Halacha aan de hand van Ma'aleh films. Samen met onze docent rabbinica Leo Mock neemt u enkele oeroude halachische ge- en verboden onder de loep zoals die in een moderne, herkenbare setting worden geplaatst in de korte films van eindexamenstudenten van de Ma'aleh School of Television, Film and the Arts, de orthodox-Joodse filmacademie in Jeruzalem.
Centraal staat de vraag of de regels, ge- en verboden die in de halacha zijn vastgelegd nog wel van deze tijd zijn. Wellicht komt u voor uzelf tot een bevredigende oplossing, en misschien blijft de vraag onbeantwoord. De confrontatie van de halacha met de hedendaagse werkelijkheid dwingt hoe dan ook tot nadenken.

Halacha aan de hand van Ma'aleh films wordt in Amsterdam gegeven op twee avonden in november en twee avonden in december. In in 2018 wordt in Utrecht en Leiden telkens één zondagmiddag een verkorte cursus aangeboden.

Op onze website kunt u zich inschrijven voor alledrie de locaties.

Let op: voor deze cursus kunt u zich ook voor elke avond afzonderlijk aanmelden!

Philip Roth, schrijver, Amerikaan en Jood, in willekeurige volgorde

Philip Roth, schrijver, Amerikaan en Jood, in willekeurige volgorde

In samenwerking met De Amsterdamse Boekhandel organiseert Crescas op zondag 18 november een lezing over de intrigerende, iconische en soms behoorlijk controversiële schrijver Philip Roth.

Philip Roth (1933-2018) schonk de Amerikaanse literatuur een erfenis van dertig, stuk voor stuk bijzondere boeken. De roman Nemesis (2010), een schokkend en intens pijnlijk relaas over de gevolgen van een polio-epidemie voor een hechte gemeenschap in de zomer van het oorlogsjaar 1944, is zijn laatste boek. Meer zouden er ook niet komen: in november 2012 kondigde Roth in een gesprek met The New York Times aan dat hij niet meer zou schrijven: "The struggle with writing is over." Twee jaar later gaf hij voor de BBC bij Alan Yentob zijn laatste televisie-interview. Roth overleed op 23 mei 2018, kort na zijn 85ste verjaardag.

Ook voor wie het werk van Philip Roth kent, zal de lezing van Joost de Vries, Roth-kenner, redacteur en literair criticus van weekblad De Groene Amsterdammer, meer zijn dan de schok der herkenning. Wat Joost vertelt over de wereld van Roth, diens verhouding tot het Jodendom en zijn eigen Joodse identiteit in het bijzonder, en of (en zo ja hoe) hij door zijn werk aantoonbaar invloed heeft gehad op Joden in Amerika, is voor nieuwe lezers van het werk van de grootste Amerikaanse schrijver na de Tweede Wereldoorlog een geweldige introductie. Want Roth moet je leren lezen. In het spanningsveld tussen fictie en autobiografie, waar veel van zijn literaire werk zich bevindt, ontvouwde hij een genadeloze visie op het hedendaagse Amerika, op Amerikaanse Joden en daarmee op zichzelf.
Het leverde hem felle kritiek, grote bewondering én tal van literaire prijzen op.

Manyfaces of Philip Roth

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Marcel Haenen heeft voor De bokser, zijn indrukwekkende (aldus NRC) biografie van strafpleiter Max Moszkowicz, gesproken met vrijwel iedereen die de man goed heeft gekend.
Culinair journaliste en kookboekexpert Jonah Freud herlas De Elisabeth. Praktische recepten van de huishoudschool Mariakroon, Culemborg, en paste de recepten aan voor de moderne man en vrouw. Volgens Johannes van Dam (1946-2013) is dit "nostalgisch maar tijdloos werk" "het beste receptenboek van de Nederlandse keuken."
Antropoloog Krijn van der Jagt schreef Voorbij geweld en discriminatie. Een postkoloniale lezing van de Bijbel "omdat er nog altijd veel mensen zijn die de teksten in de Bijbel letterlijk nemen. Gewoon brave mensen die denken: dat heeft de schepper toch zo gezegd."

Uitgelicht

Anderhalf jaar werkte Esther Shaya aan Harry en Sieny. Overleven in verzet en liefde, het boek "dat absoluut en dringend geschreven moest worden." Tussen februari 2016 en mei 2018 sprak Shaya vele uren met Harry Cohen en Sieny Cohen-Kattenburg en tal van mensen die met het echtpaar een geschiedenis delen. Tevens doorzocht zij onvermoeibaar een groot aantal stadsarchieven, websites, boeken, artikelen en andere bronnen. Uitgever Gert Jan de Vries prees Shaya in zijn hartelijke toespraak als "iemand die uitstekend research kan doen, een sensationele doorzetter is, een rijp inzicht bezit in emoties, alsmede geduld, kennis van de materie en begrip van menselijke en maatschappelijke verhoudingen en die dan ook nog eens prachtig kan schrijven."
Het indrukwekkende levensverhaal van Sieny (1924) en Harry (1920) heeft Shaya verwerkt tot een boek dat leest als een combinatie van een geschiedenisboek met foto's die het verhaal tot leven brengen en een spannende roman, "al vond Harry het helemaal niet belangrijk dat hun oorlogsverhaal in een boek zou worden vastgelegd", zoals de schrijfster zei tijdens de drukbezochte boekpresentatie op 18 oktober in het Stadsarchief van Amsterdam. Maar helemaal aan het eind van het boek is duidelijk dat het echtpaar dat al in de jaren tachtig van de vorige eeuw mondjesmaat was gaan doen en dat zijn ze de laatste decennia van hun lange levens blijven doen.
Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Harry Cohen, die, zo zei dochter Greta, "niet eerder een belangrijke gebeurtenis bijwoonde zonder Sieny." Burgemeester Femke Halsema kreeg het tweede exemplaar. Zij besloot haar toespraak met de woorden "Het is een prachtig boek, van grote betekenis voor de naoorlogse generaties."

In het Engels

Een boek waarvan de titel is gevat in driedubbele haakjes, dat valt op. Deze als 'echo' bekend staande schrijfwijze is een antisemitisch symbool dat door extreem rechts in Amerika wordt gebruikt bij Joodse namen, en door Joden zelf om de Alt-right beweging aan de kaak te stellen.
(((Semitism))): Being Jewish in America in the Age of Trump van journalist Jonathan Weisman grijpt dan ook meteen de aandacht. Weisman, Joods, seculier en zoals zovelen van zijn Joodse generatiegenoten volkomen geïntegreerd en sociaal geaccepteerd, was nooit in aanraking gekomen met enige vorm van antisemitisme en zag Joodse identiteit als een gegeven waarmee je kunt doen (en laten) wat je zelf wilt. In Weismans geval kwam aan die onschuld in mei 2016 een abrupt einde, toen hij op het sociale medium Twitter citeerde uit de column This is how fascism comes to America van de neoconservatief Robert Kagan in The Washington Post. Hij werd het doelwit van een stortvloed aan antisemitische vuilspuiterij, en daarbij werd vaak Donald Trump genoemd, die op het punt stond te worden benoemd als Republikeinse presidentskandidaat. Het boek krijgt aan de vooravond van de tussentijdse verkiezingen in de VS, waaraan in Illinois Arthur Jones, een onverholen neonazi, bewonderaar van Hitler en Holocaust-ontkenner, voor de GOP deelneemt, een extra wrange bijsmaak.
In hoeverre Weisman een richting weet aan te geven hoe Joods Amerika in het geweer moet komen, daarover zijn de meningen in diverse toonaangevende kranten verdeeld. Maar het boek is belangwekkend genoeg om aandacht te krijgen, al was het maar omdat ook wij er niet omheen kunnen dat in Amerika een nieuwe vorm van ‘normaal’ aan het ontstaan is.
Op YouTube geeft Weisman een korte toelichting op zijn boek.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Trauma als verhaal: een avond over het oeuvre van Arnon Grunberg, ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Afgrond zonder vangnet. Liefde en geweld in de romans van Arnon Grunberg donderdag 1 november, in de Amstelkerk in Amsterdam.
 • Deze ontspoorde wereld. Het oorlogsdagboek van Paula Bermann. Amsterdam, 15 juni 1940 – Jutphaas, 19 maart 1944 wordt op 8 november gepresenteerd ten huize van uitgeverij Balans in Amsterdam. Elma Drayer maakte een keuze uit de geschriften van Bermann; Arnon Grunberg schreef een inleiding bij het boek. Wie er bij wil zijn kan een mail sturen naar rsvp@uitgeverijbalans.nl.
 • Arnon Grunberg is dezer dagen op promotietoernee: woensdag 7 november bezoekt hij, vanwege het verschijnen van zijn nieuwe boek Goede mannen boekhandel Broekhuis in Enschede.
 • Vorige maand verscheen Ver-geet-mij-niet. Over het verborgen leven van een Joods meisje, geschreven door Bart van Es. Bij de Amsterdamse Boekhandel wordt op zondag 11 november Lien de Jong, de hoofdpersoon uit Van Es' boek, geïnterviewd door Renée Sanders.

Vers uit de ramsj geplukt

1915 Diary. A Russian Jewish Writer at the Eastern Front (2016) van de Joodse schrijver, folklorist en cultureel-politieke activist S.A. (Semjon Akimovich) An-sky (1863-1920). Shloyme Zanvl Rappoport, zoals An-sky's echte naam luidt, ging in 1915 aan de slag in Galicië om er de Joodse burgers bij te staan in hun benarde situatie, ontstaan toen het tsaristische Russische leger het gebied was binnengevallen. Van de vele, in het Russisch (Jiddisj was zijn moedertaal) geschreven dagboeken die An-sky bijhield, zijn van slechts twee fragmenten bewaard gebleven. Ze geven een indringend beeld van het leven van soldaten en burgers in oorlogstijd.
Patrick Modiano (1945), de Franse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014, brengt in Pedigree, A Memoir (2016) de schimmige jaren van het Parijs na de Tweede Wereldoorlog tot leven, een wereld waarin hij opgroeide als zoon van een Belgische moeder en een Joods-Italiaanse vader. Hij beschrijft zijn jeugd waarin circusartiesten, handelaars op de zwarte markt en uitgesproken boeven regelmatig over huis kwamen en beschrijft tot in detail zijn herinneringen aan de dood van zijn jongere broer Rudy. Wie het werk van Modiano kent, zal in Pedigree de sfeer en situaties herkennen die kenmerkend zijn voor zijn romans. De oorspronkelijke Franse tekst, Un pedigree, verscheen in 2005 bij Gallimard.
Cineaste en schrijfster Marceline Loridan-Ivens (1928-2018) was vijftien toen ze in 1944 samen met haar vader Szlama werd opgepakt werd in het door de Duitsers bezette Parijs en gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Zij kwam terecht in Birkenau, hij verdween in Auschwitz. Eén kort briefje heeft ze van haar vader ontvangen. Bijna zeventig jaar later schrijft Marceline haar vader in haar memoires But You Did Not Come Back (2016) een antwoord, waarin ze niet alleen haar herinneringen ophaalt, maar hem ook deelgenoot maakt van haar worsteling om na de oorlog een plek in het leven te heroveren. In 2015 verscheen het boek bij uitgeverij Grasset onder de titel Et tu n'es pas revenu - het sloeg in als een bom. De schrijfster overleed op 18 september van dit jaar.

Ramsj 26OKT

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

11 november: Nationale Kristallnachtherdenking

11 november: Nationale Kristallnachtherdenking

De Nationale Kristallnachtherdenking vindt dit jaar plaats op zondag 11 november in de Portugese Synagoge. Het programma begint om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 18.15 uur. Toegang is gratis.

Gastspreker dit jaar is Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer. Verder wordt er gesproken door de voorzitter van het Centraal Joods Overleg, Eddo Verdoner, door Kristallnachtgetuige Luise Jacobs en, namens de jongeren, door Liora Soesman.

De herdenking wordt muzikaal opgeluisterd door Roeland Jagers (altviool) en Jean Johnson (klarinet).

Anders dan voorgaande jaren is er geen stille tocht naar de voormalige Hollandsche Schouwburg en geen kranslegging.

Belangstellenden kunnen zich opgeven via het e-mailadres aanmelden@cjo.nl. Uiterlijk 1 november ontvang u de bevestiging.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

WIZO Literatuurprijs 2018

WIZO Literatuurprijs 2018

De WIZO leesclubs hebben hun keuze bepaald. Op zondag 4 november wordt tijdens een literaire middag bekendgemaakt welk boek favoriet was en de WIZO-Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen.

De leesclubs lazen Daar komen de vliegen (2017) van David Pefko, De Schuilplaats (2017) van Christophe Boltanski, Donker Woud (2017) van Nicole Krauss, Grensleven (2016) van Dorit Rabinyan, Het Duel (2016) van David Grossman en Het Misverstand (2017) van Peter Hein.

De middag bij boekhandel Van Rossum in Amsterdam start met een lezing door dr. Yaniv Hagbi (UvA), met als thema: Wie was het echte slacht-Offer? – Het offer van Jitschak in moderne Hebreeuwse Poëzie.
Daarna zal de nieuwe voorzitter van WIZO Nederland, Michaja Wiener, de prijs uitreiken.
Verder wordt Ivo Weyel geïnterviewd over zijn nieuw te verschijnen boek Het verleden ruist voorbij.

Uiteraard zullen ook de genomineerden voor de WIZO-Literatuurprijs 2019 bekend worden gemaakt.
De literaire middag begint om 13.30 uur. De kosten (inclusief koffie/thee en een versnapering) zijn € 10,-.
Men kan zich aanmelden via info@wizo.nl.

Lees hier meer over WIZO en boeken, de WIZO-Literatuurprijs en de leesclubs.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd is te zien, te horen en te doen.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!


Volgende week strijkt het internationale Seret Film- en Televisie Festival neer in Nederland. Van 28 oktober tot en met 7 november worden in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen, Maastricht en Rotterdam zestien recente Israëlische films vertoond. Op de startpagina van seret-international.org worden de films besproken en zijn trailers te zien. Het schema welke film waar en wanneer te zien zal zijn, is als PDF te downloaden.
Voor de meest actuele informatie kijk je op Facebook.


 • Diemen: Songs of Love and Exile is een ontroerend, swingend en betoverend concert door gitarist Izahr Elias en sopraan Channa Malkin. Het duo vult het programma op zondag 28 oktober met Italiaanse, Spaanse en Joodse muziek van de 11de tot en met de 21ste eeuw, muziek vol heimwee en verlangen.
 • Amsterdam: Toonzetters met saxofonist Benjamin Herman. Tijdens deze editie van 'Toonzetters' gaan we op vrijdag 9 november op een muzikale zoektocht naar talent. Kun je talent herkennen? En hoeveel talent heb je nodig om geniaal te kunnen spelen?
 • Amsterdam: Timothy Snyder: The Road to Unfreedom, dinsdag 13 november
 • Amsterdam: het Menasseh ben Israel Instituut organiseert woensdag 14 november een symposium over Halakha, Sharia and Secular Law. Er zal worden gesproken over de betekenis van geloofswetten als rituele slacht, besnijdenis en de relatie tussen kerk en staat. Leggen ze nog wel gewicht in de schaal in onze seculiere juridische cultuur? Een van de sprekers is prof. Ernst Hirsch Ballin, met een lezing getiteld: Religious Citizens: about the Significance of Identities in a Secular State.

In de Digibieb
E.W. Asscher: Jeugdherinneringen

In de Digibieb

De Joodse Bibliotheek is onlangs uitgebreid met een groot aantal 'nieuwe' boeken. Van de meeste auteurs kennen we de biografie en kunnen we hun levensverhaal op de auteurspagina voorzien van een foto.
Van E.W. - Eva Wilhelmina - Asscher weten we dat ze leefde van 1867 tot 1940, een dochter was van Emanuel Benjamin Asscher en Betje de Vedder en ongehuwd bleef. Vluchtig speur- en leeswerk lijkt erop te wijzen dat er minstens vier, en vermoedelijk meer kinderen waren. We kennen broer Benjamin Emanuel (1859-1941), zus Séraphine Angélique (Fien) (1865-1948) en An. Van de eerste twee zijn op internet foto's te vinden, maar over Eva Wilhelmina en zusje An weten we niets.
Eva zelf vertelt in 'Het krachtmiddel' dat ze "een der jongsten, het derde meisje" was. "Wij meis­jes waren in twee groepen ingedeeld, de drie oudsten vormden de eene en het jonge zusje, een zwak troetelpopje, de andere." In dit verhaal geeft ze inzicht in de "zeer geloovige Semitische familie" waar ze in werd geboren.
In een later verhaal lezen we dat ze door het dienstmeisje Eetje werd genoemd.
Het gezin woonde in de Muiderstraat, "aan de zijde tusschen de Heerengracht en Rapenburgerstraat", waarover ze meldt dat die "toen reeds vervallen" was. Ze noemt Artis en "het feest­lokaal 'Eik en Linde'" en spreekt over "Ghetto jongens, mijn medescholieren." In 'Het Sleetje' krijgen we als hedendaagse lezer echt een beeld van de sfeer in het gezin waarin Eva opgroeide.

Eva Wilhelmina moet in haar tijd een bekende naam zijn geweest, afgaand op de inleiding die ze plaats bij haar boek Jeugdherinneringen: "Deze 'Herinneringen' schreef ik op, nadat ze door omstandigheden in mijn geest gewekt werden. Ze zijn eertijds verschenen in 'Het Kind', 'Het 2de Winterboek der Wereld-Bibliotheek', 'De Groene Amsterdammer', 'Het schoolblad voor Vlaanderen', 'Leven en Werken' en in andere periodieken. Daar in sommige schetsen naar een vorige verwezen wordt, meende ik bij het bundelen dezelfde volgorde te moeten behouden."
De korte verhaaltjes zijn momentopnames uit haar leven, die ze vaak met een stichtelijke slotzin afsluit. De twee langere verhalen, 'De invloed van het kind bij beroepskeuze' en 'In hoeverre is godsdienst bij de opvoeding van kleine kinderen goed te achten', laten zien dat Eva als pedagoge uitgesproken ideeën had. De eerste titel is als brochure in 2013 nog heruitgegeven en in 2018 als e-book.

Jeugdherinneringen werd in 1925 uitgegeven door de Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur Amsterdam in een reeks 'Handboekjes Elck het Besten'. U kunt het in de Joodse Bibliotheek online lezen of als PDF downloaden.

Mocht u meer informatie hebben over Eva Wilhelmina en/of het gezin Asscher: mail het naar lichansky@crescas.nl!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De Irish Times schrijft over de complexe Joodse geschiedenis van Ierland.
 • Twaalf dingen om te doen op sjabbat als je in Israël bent. Israel21C vertelt waar je moet wezen in het ruime etmaal van vrijdag- tot zaterdagavond.
 • De Poolse Saul Dreier (93) overleefde de Sjoa en richtte vijf jaar geleden een muziekgezelschap op bestaande uit lotgenoten waarmee hij overal ter wereld optreedt om een boodschap van hoop te brengen. Lees meer in The Jerusalem Post.
 • The JC brengt het verbijsterende bericht dat steeds meer Britse onderwijzers een vorm van begrip tonen voor Hitler en excuses weten te vinden voor de Sjoa.
 • De Canadese krant Montreal Gazette luidt de noodklok: door milieumaatregelen dreigen de met hout gestookte oven waarin bagels worden gebakken, te doven. Het alternatief: ovens op gas.
 • De nog altijd geliefde frisdrank Fanta heeft een bizarre ontstaansgeschiedenis. Atlas Obscura diepte die op.
 • Kurt Weills politiek-satirische opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny werd bij de eerste voorstelling in Frankfurt met 23 open doekjes ontvangen, maar daags daarna waren er rellen, waarbij 150 nazi's met stinkbommen gooiden en het beruchte Horst Wessellied aanhieven. BR Klassik heeft het hele verhaal.
 • Wie denkt dat in het Jodendom geen magie en tovenarij voorkomt, heeft het mis. Moment Magazine legt het uit.

Website van de week
Op Facebook: The Jew In You

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Facebook heeft een overweldigend aantal boeiende, leuke, bijzondere Facebookpagina's die voor lezers van onze nieuwsbrief de moeite waard zijn, en zo af en toe gaan we er een uitkiezen.

We beginnen met The Jew in You, een pagina die is gemaakt en wordt onderhouden door Beit Hatfutsot: Museum of the Jewish People in Tel Aviv. Doel: het leven van alledag op een snelle en speelse manier voorbij laten komen. Je vindt er links naar boeiende artikelen, citaten (sommige van het type tegeltjeswijsheden), foto's van van alles en nog wat, zoals een handleiding hoe je je veters in Davidssterpatroon kunt strikken (mits je schoenen acht vetergaatjes hebben …).
Aan de linkerkant van de pagina kun je zelf kijken wat er aan foto's en video's (aanrader!) te vinden is.
Posts geeft een wat 'schoner' beeld van de inhoud van de pagina, en onder Community kunnen de vrienden van The Jew in You hun berichten en oproepen achterlaten.

The Jew in You biedt een fijne mix van luchtigheid en ernst, en je kunt uiteraard onder elke post je commentaar achterlaten. En wat écht prettig is: er is op JIY géén reclame!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Levy Falkowitz, Yedidim "Carlebach Medley"

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Op 30 mei 2018 vond op de trouwlocatie The Addison Park in Keyport, New Jersey, de choepa plaats van Brach & Kalish. Dat werd gevierd met een concert door het Aaron Teitelbaum Orchestra met het Yedidimkoor en Levi Falkowitz als solist.
Er werd een medley gespeeld en gezongen van een aantal 'top hits' van chazzan, rabbijn en geestelijk leider Shlomo Carlebach (1925-1994), de zingende 'reb Shlomo'. Aanstekelijke muziek waarbij je eigenlijk niet stil kunt blijven zitten.

Jammer genoeg gaat Carlebach niet alleen als belangrijk componist van hedendaagse Joodse spirituele muziek de geschiedenis in. Hij was niet geheel van onbesproken gedrag, zo bleek na zijn dood.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
26 oktober - 2 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tip van deze week: in de serie 2Doc op NPO 2 woensdag de aflevering God’s Address. Een documentaire over de Tempelberg in Jeruzalem die de complexiteit laat zien van samenleven in Jeruzalem. Hoe manifesteren religie en politiek zich in het dagelijks leven van de bewoners in Jeruzalem?


vrijdag 26 oktober

 • RTL 8, 1.05: Black Swan (2010). Psychologische thriller waarin balletdanseres Nina (Natalie Portman) met rivale Lily strijdt om de hoofdrol in het klassieke ballet Het zwanenmeer.

zaterdag 27 oktober

 • Arte, 5.45: Ateliergespräche. Afl.: Kunstcurator Kasper König ontmoet in New York beeldhouwer Claes Oldenburg en de schilderes Nicole Eisenman.
 • NPO 1, 10.25: Close up (2015). Afl.: De stilte van Mark Rothko. Wie ooit oog in oog heeft gestaan met een van de grote, met intense kleuren geschilderde, abstracte werken van kunstenaar Mark Rothko, weet wat voor een bijzondere en indringende ervaring dat is.
 • Vice, 3.05: Battle for Jerusalem. De aankondiging van Trump, op 6 december 2017, dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou gaan verhuizen, veroorzaakte grote onrust. Vice-verslaggeefster Gianna Toboni sprak met leiders en burgers aan beide zijden van het Israëlisch-Palestijnse conflict over de gevolgen.

zondag 28 oktober

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. Live uitzending vanuit De Brakke grond in Amsterdam, waar de winnaar van de Libris Literatuurprijs zal worden bekendgemaakt. Onder de genomineerde boeken ook De sigarenfabriek van Isay Rottenberg van Hella Rottenberg en Sandra Rottenberg.
 • BBC 2, 22.00: Last Chance Lawyer New York City. Documentaireserie waarin we advocaat Howard Greenberg, altijd op ramkoers met de openbaar aanklagers, aan het werk zien. Vanuit zijn kantoor in Brooklyn bindt hij de strijd aan met de staat, die er volgens hem per definitie op uit is de burgers een oor aan te naaien. Laatste aflevering: I'll Rest When the Enemy Rests.
 • NPO 2, 1.30: Naches. Een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. De hoofdpersoon tovert nog even een glimlach op ons gelaat, brengt een relativering of een vrolijke noot. Afl.: Willi Samsom woont samen met Mirjam in Drachten. Hij staat bekend als handelaar in vlaggen, maar is het soort koopman dat alles kan verkopen. Ook als amateurbokser staat hij zijn mannetje, maar toch weet Mirjam feilloos aan te geven wat zijn zwakke plek is.

maandag 29 oktober

 • RTL 7. 20.30: Ben Hur (2016). Remake van het klassieke sandalenepos over de Joodse prins Judah Ben-Hur en de Romeinse weesjongen Messala. Wat begon als een hechte vriendschap eindigt dramatisch als Judah wordt beschuldigd van verraad. Na jaren als galeislaaf te hebben gewerkt, keert hij terug naar Jeruzalem op zoek naar zijn vrouw, de graven van zijn familie en wraak.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Die Versteigerer - Profiteure des Holocaust (2018). In deze documentaire wordt uit de doeken gedaan wie betrokken was bij de inbeslagname en daaropvolgende verkoop van huisraad van gedeporteerde Joden.

dinsdag 30 oktober

 • RTL 7, 20.30: Zwartboek. Oorlogsdrama uit 2006 over een Joodse verzetsvrouw die infiltreert bij de nazi's.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Afl.: Acteur Bram van der Vlugt (1934) spreekt met Pieter van der Wielen, nu eens niet over zijn eigen levensgeschiedenis, maar over het theaterstuk 'Vasalis, altijd vandaag', over leven en werk van dichter en psychiater M. Vasalis (1909-1998).

woensdag 31 oktober

 • NPO 2, 22.55: 2Doc. Afl.: God’s Address. Documentaire over de Tempelberg in Jeruzalem die de complexiteit laat zien van samenleven in Jeruzalem. Hoe manifesteren religie en politiek zich in het dagelijks leven van de bewoners in Jeruzalem? Hoe is het mogelijk dat deze plaats nog altijd enorme implicaties heeft voor de rest van de wereld?

donderdag 1 november

 • NPO 2, 23.00: Close up. Afl.: Bobbi Jene - Choreografe. Dansdocumentaire over de Amerikaanse danseres en choreografe Bobbi Jene Smith die tien jaar lang deel uit maakte van het Israëlische dansgezelschap Batsheva. Als ze de dertig nadert, neemt ze de beslissing van haar leven en keert ze terug naar haar geboorteland.

vrijdag 2 november

n.v.t.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner israelactie banner luna3 banner amphora banner propra banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven