vrijdag 19 oktober 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 19 oktober 2018 jaargang 14, nummer 36
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Maestro Jules & Bernstein: update

Maestro Jules & Bernstein: update

Hét muzikale evenement in ons programma van dit seizoen is het concert op zaterdagavond 17 november, waarin Jules van Hessen muziek dirigeert van Leonard Bernstein, Max Bruch en Sergej Rachmaninov.
Voorafgaand aan het concert verzorgt onze huis-maestro twee avonden waarin hij vertelt over Leonard Bernstein, aan wiens honderdste geboortedag dit jaar wereldwijd aandacht wordt besteed, en de overige werken van het concert zal toelichten.
Na een lezing van Jules luistert u, zelfs als u de muziek denkt te kennen, toch met andere oren!

De belangstelling blijkt groot, en we zijn dan ook blij dat we 12 extra kaarten voor het concert hebben kunnen inkopen.
U kunt dus nog aansluiten, maar wacht niet te lang: op is in dit geval écht op!

Klik HIER om u direct aan te melden.

Nieuw: de Crescas kenniscadeaubon!

Nieuw: de Crescas kenniscadeaubon!

Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Geef je geliefde, familielid of vriend(in) dan een kenniscadeaubon van Crescas!
De ontvanger van deze cadeaubon kan zelf een keuze maken uit de lezingen, wandelingen, cursussen, kookworkshops, theateravonden of online cursussen die in ons cursusprogramma worden aangeboden.
De gulle schenker kiest de waarde van de cadeaubon.

Goed om te weten: de cadeaubon is na aanschaf veertien maanden geldig: dat betekent in de praktijk dat indien u hem nu aanschaft, hij te gebruiken is voor het programma voor het seizoen 2018-2019 én voor de eerste maanden van het seizoen 2019-2020!

Op onze website vindt u alle informatie die u nodig heeft om de kenniscadeaubon aan te schaffen.

Zondag 11 november 2018: dé internationale lerndag!

Zondag 11 november 2018: dé internationale lerndag!

De jaarlijkse Global Day of Jewish Learning, in 2018 alweer voor de negende maal, is voor steeds meer mensen een moment in de tijd waarnaar al maanden van te voren wordt uitgekeken. De gedachte om één dag per jaar met Joden over de hele wereld - meer dan vijfhonderd Joodse gemeenschappen nemen er dit jaar aan deel - gezamenlijk te leren, inspireert en geeft een intens gevoel van verbondenheid.

Dit jaar valt de Global Day op zondag 11 november. Het thema is 'Extraordinary Passages: Texts and Travels' (Bijzondere passages: teksten en reizen). Op tal van manieren wordt op deze studiedag de geschiedenis van het Joodse volk van Abraham tot nu onder de loep genomen, met als centrale vraag: hoe hebben de reizen van het Joodse volk tot op de dag van vandaag invloed op ons bestaan?
Onze docent rabbinica Leo Mock is zoals gebruikelijk uw gids die u door de dag en het thema leidt en u begeleidt bij de studie en discussies.
De lunch, een drankje en wat lekkers zijn inbegrepen.

Rabbijn Adin Even-Israel Steinsaltz, die in 2010 de voltooiing van zijn Talmoedvertaling vierde met de eerste Global Day of Jewish Learning, licht het thema van 2018 toe in zijn tekst 'The First Step'.
"Onze reis begint op het moment dat we ons losmaken uit een toestand van doelloosheid. Dit is de eerste stap. Natuurlijk kunnen we nog niet ten volle begrijpen wat de betekenis ervan is en wat deze spontane stap in het onbekende voor gevolgen zal hebben in onze toekomst. Pas in een later stadium bereiken we een mate van rijping en zelfkennis die ons in staat stellen te begrijpen welke weg wij zijn ingeslagen. Wij verlaten de materiële en spirituele loosheid en gaan op weg naar een nieuwe, en vooralsnog onbekende bestemming…"

Op theglobalday.org leest u meer over het thema. In de groepsgesprekken gaan de deelnemers en de docent elk op eigen wijze en gezamenlijk in op de vele vormen van reizen, fysiek en mentaal. Tal van spirituele Joodse teksten dienen daarbij als uitgangspunt en leidraad.

Wacht niet te lang met inschrijven!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Ontdek de leefwereld van Wally van Hall

Ontdek de leefwereld van Wally van Hall

De themawandeling waarin we in de Amsterdamse voetsporen treden van Walraven (Wally) van Hall, op zondag 7 april 2019, was binnen de kortste keren volgeboekt.
We hebben daarom een wachtlijst geopend, de mensen die zich daarvoor hadden aangemeld, kunnen wij nu laten weten dat de wandeling 'Ontdek van Halls leefwereld' wordt herhaald op zondag 12 mei 2019.

U kunt nog aansluiten bij de wandeling waarin u, onder leiding van Van Halls biograaf Erik Schaap, langs de plekken komt die een belangrijke rol speelden in het verzetsleven van Wally van Hall, en daar de echte, niet geromantiseerde verhalen hoort die er voor altijd mee verbonden zullen zijn.
Wacht niet te lang met aanmelden: vol is vol!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
De Roemeense schrijfster Hédi Fried (1924, Sighet) overleefde Auschwitz en Bergen-Belsen. Al meer dan dertig jaar vertelt ze haar verhaal op middelbare scholen en universiteiten. In Vragen die ik kreeg over de Holocaust en in de antwoorden die ze geeft, benadrukt ze dat domme vragen niet bestaan en dat wie niets weet, ook niets weet te vragen.
András Forgách schildert in De akte van mijn moeder het portret van Bruria Forgách, een mooie Joodse vrouw die heimwee heeft naar haar geboortestad Jeruzalem, terwijl ze haar fascinatie voor de utopie van het communisme met zijn sterk antizionistische ideologie nooit helemaal heeft losgelaten.
De nieuwste van Arnon Grunberg heet Goede mannen. "Een boek intrigeert meestal het meest door hetgeen er niet verteld wordt", schrijft de recensent van het literaire blog Tzum, en omschrijft de hoofdpersoon als "iemand die weet welke ongeschreven regels je dient te volgen in het bestaan, maar een toneelspeler blijft in zijn eigen leven."

Uitgelicht
Sasha Pechersky. De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde, van Selma Leydesdorff, is de bijzondere biografie van de Russische soldaat die de massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen leidde, maar daar later nooit publiekelijk de erkenning voor kreeg die hij verdiende.
Sinds deze week draait in de Nederlandse bioscopen de speelfilm Sobibor, de Russische versie van deze heldendaad. Zonder ook maar iets af te doen aan het onderwerp van de film zijn toch uitgesproken kritische geluiden te horen. Historisch onderzoeker Ad van Liempt vindt de eenzijdige portrettering van Pechersky problematisch, omdat hij wordt neergezet als "Russische militair die een heldenrol speelt", maar dat hij in Sobibor zat omdat hij een Jood was, wordt verzwegen.
Selma Leydesdorff ziet de film als een Russische propagandastunt die president Poetin via deze Russische held moet helpen bij zijn pogingen Rusland weer groot te maken in de wereldopinie.
In haar boek gaat zij verder dan de gebeurtenissen in Sobibor.

"De echte Sacha Pechersky wacht in het naoorlogse Rusland een tragisch lot", vertelt ze op 13 oktober 2018 in het programma Nieuwsuur. "In 1948 beginnen de grote antisemitische acties en iedereen die in een Duits kamp heeft gezeten wordt gewantrouwd. Stalin heeft een hekel aan Joden. Pechersky wordt daar slachtoffer van. Hij wordt uit zijn huis gehaald, hij wordt werkloos en raakt straatarm en geïsoleerd. Hij wordt niet erkend als Joodse held." De ondertitel van de Engelse vertaling (2017) van Leydesdorffs boek luidt Holocaust Hero, Sobibor Resistance Leader, and Hostage of History.
De combinatie van de film en het boek werpt in elk geval een scherp licht op een episode uit de geschiedenis van de Sjoa die niet vaak genoeg onder de aandacht kan worden gebracht.

In het Engels

Ilana Kurshan groeide op op Long Island, New York State, als dochter van een rabbijn, studeerde aan Harvard, herstelde van een ernstige ziekte, trouwde en volgde haar echtgenoot naar Jeruzalem. Terwijl hij zijn religieuze studie voltooide, strandde het huwelijk. Ilana besloot niet terug te keren naar de VS. Ze vond werk als vertaler en literair agent, en sloot zich aan bij wat wel 'de grootste leesclub van de wereld' wordt genoemd: de talloze mensen die dagelijks een pagina uit de Talmoed lezen en overdenken, het lernen van daf jomi. Ze deed er ruim zeven jaar over om deze eeuwenoude rabbijnse lessen stuk voor stuk door te werken. Ondertussen hertrouwde ze en kreeg drie kinderen. In If All the Seas Were Ink - zelf noemt ze het boek haar memoires - beschrijft ze hoe de Talmoedische wijsheid haar leerde om te gaan met hartzeer, liefde, verlies, het moederschap en het huwelijk. Stap voor stap kreeg ze zichzelf en haar leven terug op koers. In Tablet Magazine schrijft ze erover, en op toojewishradio.com kun je Kurshan zelf haar verhaal horen vertellen. Het boek werd bekroond met de Sami Rohr Prize 2018.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Vanwege het verschijnen van De rechtvaardigen, waarin Jan Brokken het verhaal vertelt van oorlogsheld Jan Zwartendijk, was de schrijver zondag 14 oktober op tv te gast in VPRO Boeken en woensdag 10 oktober op de radio bij VPRO Nooit meer slapen. Beide uitzendingen zijn de moeite waard om terug te kijken of luisteren.
 • Chaja Polak presenteert donderdag 1 november haar nieuwe boek De man die geen hekel had aan Joden, haar eerste non-fictie werk. Plaats van handeling: boekhandel Van Rossum.
 • In de Maand van de geschiedenis verschijnen twee boeken waaraan wij binnenkort meer aandacht zullen besteden: De gestolen tijd. Op zoek naar mijn Joodse familie van Philo Bregstein en Rauter – Himmlers vuist in Nederland, geschreven door Theo Gerritse.
 • Oud-advocaat Bram Moszkowicz gaat aangifte doen wegens smaad en laster tegen de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer, omdat die in zijn recent verschenen boek De bokser over Moszkowicz' vader beweert dat de nu 92-jarige ex-advocaat "een soort Holocaust-exploitant" is. Meer op tpo.nl.

Vers uit de ramsj geplukt

Het fraai vormgegeven Ich will doch nur, dass ihr mich liebt (2015), waarin collega-schrijvers het schrijverschap en de persoon van Arnon Grunberg in kaart brengen. Sacha Batthyany (1973) vertelt in En wat heeft dat met mij te maken (2016) de geschiedenis van zijn familie en hoe die door een gruwelijke misdaad, gepleegd in 1945, voor altijd getekend is. Fysisch antropoloog Arie de Froe heeft in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal Joden weten te ‘ontjoodsen’. Tegen de verdrukking in heeft hij zijn wetenschappelijke expertise bewust gebruikt en misbruikt om mensenlevens te redden. In Ontjoodst door de wetenschap. De wetenschappelijke en menselijke integriteit van Arie de Froe onder de bezetting (2015) geeft jurist en letterkundige Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira De Froe postuum de eer die hem toekomt.

Ramsj 19OKT

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Uit de Joodse Canon
Ben Bril, de Joodse bokslegende

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Boksen, en in het bijzonder Joods boksen (dat bestaat echt!) blijkt bij nogal wat mensen te leven. De lezing over deze vechtsport, die Crescas dit seizoen in de boksschool van Barry Groenteman heeft georganiseerd, mag zich verheugen in grote belangstelling. Zoals we u vorige week al lieten weten, hebben we de datum verplaatst naar zondag 17 maart 2019, en er zijn nog plaatsen verkrijgbaar.

Maar omdat dat nog even duurt, hebben we ons maar eens verdiept in Ben Bril, de beroemdste van alle Nederlandse Joodse boksers.
De bokscarrière van Bril bestaat uit twee delen: voor de oorlog bokste hij zelf - in 1928 won hij goud op de Olympische Spelen in Amsterdam. De ouderen onder u zullen de foto van Bril in witte short met Davidsster op de rechter broekspijp wel kennen. Na de oorlog leidde hij als scheidsrechter drie maal belangrijke bokstoernooien.
Deze nieuwe carrière had Ben Bril vooral te danken aan zijn vrouw Celia. Met haar en zijn zoon Ab overleefde hij concentratiekamp Bergen-Belsen. In 1947 zorgde zij dat Ben, die zwaar getraumatiseerd was door de oorlog en het verlies van vrijwel zijn hele familie, bij de Boksbond de scheidsrechterscursus mocht volgen. Dat hij de geschiedenis in zou gaan als een van de beste scheidsrechters ter wereld kon niemand bevroeden.
Ben Bril, die nog voor de oorlog zelf al uit de ring was gestapt omdat hij voorzag dat hij als Jood zijn sport niet lang meer zou kunnen uitoefenen, werd alom geroemd om zijn rechtvaardigheid en neutraliteit. Waar een bokser vandaan kwam, maakte hem niet uit, alleen de goede afloop van de wedstrijd telde. Voor hem stond zijn verantwoordelijkheid als scheidsrechter vóór alles. In sportkringen was Bril niet geheel onomstreden: de een noemde hem een onverbeterlijke idealist, een ander vond hem arrogant, en wat kon men er tegen hebben dat hij "technisch hoogbegaafd" was?

Bril zelf zei het beter dan iedereen: "Het is gewoon allemaal een kwestie van mentaliteit, van zelfbeheersing."

Zijn betekenis voor de sportbeoefening door Joden wordt toegelicht in de Canon van 700 jaar Joods Nederland in het lemma Ben Bril op Olympische Spelen.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Antwerpen: The 5th Annual Great Big Challah Bake, woensdag 24 oktober, té leuk om niet te vermelden, ook al is het net over de grens! Haast je om je op te geven, dat kan hier.
 • Reek (NB): In de muziektheatervoorstelling 'De weg' neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental vrijdag 26 oktober het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. De weg die leidde van land naar land, toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Een dag later, zaterdag 27 oktober, is deze voorstelling te zien in de Noord-Hollandse gemeente De Rijp.
 • Amersfoort: In het muziektheaterprogramma 'De grens', zondag 28 oktober, gebruikt Ekaterina Levental fragmenten uit haar eigen dagboeken om het verhaal te vertellen over haar vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie. de voorstelling is onderdeel van het themaprogramma 'Grenzeloos Purcell'.
 • Amsterdam: De tiende Jacob Israël de Haan-lezing wordt vrijdag 2 november gehouden door Abram de Swaan. De titel van de lezing luidt: Over fetischisme, hedendaagsch en toentertijd, bij Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan.
 • Online: U kunt via het internet meediscussiëren op donderdag 25 oktober vanaf 12.00 uur over het onderwerp Webinar on antisemitic hate speech. Er kunnen maximaal veertig deelnemers worden toegelaten, en registratie is dan ook verplicht. De discussie vindt plaats in het kader van het EU-project The Parliament of Rights. Meer informatie onder deze link.
 • Groningen: 'De Taal van de Golem, de Letters van het Leven' is de titel van de vertelling die theatermaker Marcel van der Pol maakte over de Golem, een menselijk wezen dat in de zestiende eeuw door de Praagse rabbijn Juda Löw van klei werd gemaakt en tot leven werd gewekt. Deze beroemde Joodse legende wordt u gebracht op zondag 28 oktober.
 • Utrecht: De eerste bijeenkomst van Jonge Judaïci binnen het jaarthema 'Vervolging en Verzet' vindt plaats op maandag 5 november. Marc van Berkel zal tijdens de bijeenkomst een presentatie geven over zijn promotieonderzoek naar de Holocaust in Nederlandse en Duitse geschiedenisboeken, en Renske Janssen zal ingaan op het Alexandrijnse 'pogrom' in het jaar 38 van de gangbare jaartelling in Egypte.

LET OP: door een venijnig griepvirus heeft het koor Sjalsjelles het concert van zaterdag 20 oktober in het Vierwindenhuis moeten annnuleren.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Deutsche Welle meldt dat er voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in Berlijn drie orthodoxe rabbijnen zijn ingewijd.
 • Een opiniestuk op The New York Times over het heldendom van de Japanse Jodenredder Chiune Sugihara.
 • Twee jaar na zijn overlijden weet Leonard Cohen nog steeds te verbazen. JTA publiceert een gedicht uit 2015, getiteld 'Kanye West Is Not Picasso'.
 • Een gebedenboek met aantekeningen van Marilyn Monroe wordt geveild, meldt The Washington Post. De roemruchte filmactrice werd in 1956 Joods, toen ze trouwde met de Pools-Joodse toneelschrijver Arthur Miller.
 • My Jewish Learning maakte een lijstje met genetische ziektes die vooral bij Asjkenazische Joden voorkomen.
 • In Mosaic Magazine buigt Philologos zich over de eerste regel van het boek Beresjiet. De schepping van de wereld zou wel eens heel anders kunnen zijn verlopen …
 • Op de website van het liefdadigheidsproject Meir Panim is een gratis kookboekje te downloaden met zestien Israëlische recepten.
 • Een leuk verhaal van Israel21C over Eyal Shani, "de wereldberoemde koning van de geroosterde bloemkool."

Website van de week
Joods Antwerpen

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Een bescheiden website, joodsantwerpen.be, maar zeker leuk om de aandacht op te vestigen.
De mensen achter Joods Antwerpen organiseren educatieve en culturele excursies voor scholen, bedrijven, families en dagjesmensen.
"Wij vertellen u graag alle ins en outs over één van Europa’s meest relaxte, meest fascinerende wijken, 'Het Jeruzalem van het Noorden', de Joodse wijk in Antwerpen", laten ze de bezoeker van de website weten.
De tab 'Over ons' bevat een voorstelrondje plus uitleg over de Joodse geschiedenis van de Diamantwijk in de Scheldestad, en het Jodendom als geloof. Alle pagina's zijn voorzien van prachtige zwart-witfoto's.
Rondleiding vermeldt exact alles wat u wilt weten over de wandeling door de Joodse wijk, en meldt helemaal onderaan de pagina dat de opbrengsten van de wandelingen geheel ten goede komen aan een liefdadigheidsorganisatie in de wijk.

Prominent wordt op de startpagina de aandacht gevestigd op de Facebookpagina van de site Joods Antwerpen. Ons inziens zeker een aanrader om die te volgen, want daar worden de meest actuele zaken en evenementen gemeld.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Schweizer Juden: 150 Jahre Gleichberechtigung

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Documenten waarin melding wordt gemaakt van huisbezit door Joden zijn de eerste tastbare bewijzen dat er Joden hebben geleefd in het gebied dat wij nu kennen als Zwitserland. Ze dateren uit de dertiende eeuw; voor het hardnekkige gerucht dat Joden zich er al ten tijde van het Romeinse Rijk zouden hebben bevestigd, is nog geen enkel betrouwbaar bewijs. Zwitserland was wel een trekpleister, want Joodse handelslieden vestigden zich in een periode van 150 jaar in tal van plaatsen.
Het verging de Joden in het katholieke Zwitserland niet anders dan elders in Europa. Hun sociale positie was zwak, ze werden vervolgd, verdreven of uitgesloten en waren, net als in de omringende landen, verplicht als Jood herkenbaar te zijn door het dragen van de 'Jodenhoed', een geel hoofddeksel met een punt erop. Rond 1620 woonden in de meeste Zwitserse steden geen Joden meer. De Zwitserse grondwet van 1848 ontzegde de Joden het recht zich op andere plaatsen dan Lengnau en Oberendingen te vestigen, en pas bij de grondwetsherziening van 1874 herkregen zij hun vrijheid van beweging.
De Joodse bevolking van Zwitserland telde in 1850 ongeveer 3150 personen, 0,1 procent van de gehele Zwitserse bevolking. Het percentage is gegroeid tot 0,4 procent, ongeveer 20.000 personen.

In 2016 was het 150 jaar geleden dat Joden in de Zwitserse grondwet gelijk werden gesteld aan het christelijke bevolkingsdeel en dat de emancipatie een feit was. Dat werd onder meer gevierd met een fototentoonstelling en een animatie die de geschiedenis van de Joden in Zwitserland vertelt.

Een toelichting op die tentoonstelling is te bekijken op YouTube.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
19 - 26 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips: het VPRO-programma Vrije geluiden, zaterdagmorgen op NPO 1, ontvangt het vijfkoppige Ezra Collective uit Londen, het Nederlandse Herz ensemble en de Canadese singer-songwriter Ben Caplan.
Liefhebbers van Leonard Cohen kunnen dinsdagmiddag in het programma Stadt Land Kunst onder meer kennismaken met 'zijn' Montréal.


vrijdag 19 oktober

 • NPO 2 Extra, 17.10: Souvenirs (2006). Nederlands-Israëlische documentaire waarin filmmaker Halil Efrat met zijn vader door Europa trekt, op zoek naar diens verleden als soldaat in de Tweede Wereldoorlog en de vele Hollandse liefjes die hij had.

zaterdag 20 oktober

 • NPO 2 Extra, 6.00: The Lab (Hamaabada) (2013). Controversiële documentaire van Yotam Feldman over de lucratieve Israëlische wapenindustrie, waarin wordt gesuggereerd dat Israël Gaza gebruikt als proeftuin, door daar iedere twee jaar bombardementen uit te voeren.
 • NPO 1, 10.30: VPRO Vrije geluiden. Met het vijfkoppige Ezra Collective uit Londen, het Nederlandse Herz ensemble en de Canadese singer-songwriter Ben Caplan.
 • NPO 1, 11.20: VPRO Boeken. Met onder meer Jan Brokken over zijn nieuwe boek De rechtvaardigen.
 • ONS, 20.00: Hatufim (Prisoners of War) (2009). De serie Prisoners of War is de oorspronkelijke Israëlische serie waarop de Amerikaanse tv-hit Homeland is gebaseerd. We maken kennis met drie Israëlische militairen: Nimrod Klein, Uri Zach en Amiel Ben-Horin. Zij zijn zeventien jaar geleden bij een geheime actie tegen een Hezbollah-topman in Libanon krijgsgevangen gemaakt.

zondag 21 oktober

 • NPO 2 Extra, 22.00: 2Doc. Afl.: De film die nooit werd afgemaakt (A Film unfinished) (2010), documentaire door Yael Hersonski, samengesteld uit materiaal voor een nooit voltooide nazi-propagandafilm uit 1942 over het getto van Warschau.
 • Arte, 22.30: Gershwin, der amerikanische Klassiker (2018). Muziekdocumentaire over deze beroemde componist die de regels van de klassieke muziek doorbrak en deze vermengde met jazz.
 • NPO 2, 1.15: Naches. Een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. De hoofdpersoon tovert nog even een glimlach op ons gelaat, brengt een relativering of een vrolijke noot. Afl.: Lien Braaf en haar bijzondere winkel in Meppel.

maandag 22 oktober

 • Vice, 14.05: Battle for Jerusalem. De aankondiging van Trump, op 6 december 2017, dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou gaan verhuizen, veroorzaakte grote onrust. Vice-verslaggeefster Gianna Toboni sprak met leiders en burgers aan beide zijden van het Israëlisch-Palestijnse conflict over de gevolgen.
 • Stingray Brava, 14.11: Perlman dirigeert het Israëlisch Filharmonisch Orkest. U ziet een concert uit maart 2010, dat werd opgenomen in het Mann Auditorium in Tel Aviv. Violist Itzhak Perlman staat op de bok in dit aan Beethoven gewijde concert.

dinsdag 23 oktober

 • NPO 2 Extra, 7.15: Souvenirs (2006) (Suvenirim). Nederlands-Israëlische documentaire waarin filmmaker Halil Efrat met zijn vader door Europa trekt, op zoek naar diens verleden als soldaat in de Tweede Wereldoorlog en de vele Hollandse liefjes die hij had.
 • Arte, 13.00: Stadt Land Kunst. Afl. met onder meer aandacht voor het Montréal van Leonard Cohen.
 • NPO 2 Extra, 23.00: Bob Dylan - No Direction Home. Muziekdocumentaire uit 2005 van Martin Scorsese over een van de meest invloedrijke en innovatieve muzikanten ooit, die in 1941 ter wereld kwam als Robert Allen Zimmerman. Tweede deel.
 • TV5 Monde, 23.03: Fortune et infortunes des Bettencourt (2016). Documentaire terugblik op de niet zo fraaie geschiedenis van de familie Bettencourt en de oprichting van het cosmeticamerk L'Oréal.

woensdag 24 oktober

 • Arte, 0.20: Le Train - Nur ein Hauch von Glück (1973). Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog losbarst, proberen velen de nazi's te ontvluchten. Onder hen een Franse familieman en een Joods-Duitse vrouw die, zogenaamd als echtpaar, naar Zuid-Frankrijk reizen.

donderdag 25 oktober

n.v.t.


vrijdag 26 oktober

 • RTL 8, 1.05: Black Swan (2010). Psychologische thriller waarin balletdanseres Nina (Natalie Portman) met rivale Lily strijdt om de hoofdrol in Het zwanenmeer.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner luna3 banner joodsamsterdam banner israelactie banner jonet banner propra banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven