vrijdag 7 september 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 7 september 2018 jaargang 14, nummer 31
Deze cursussen starten binnenkort:
 

My Jewish Baking Class

My Jewish Baking Class

In de Joodse keuken wordt van oudsher heel veel gebakken, en de tradities rond de Joodse feest- en gedenkdagen hebben daar alles mee te maken. Esther Erwteman, die de koookworkshops My Jewish Baking Class heeft samengesteld, is op zoek gegaan naar de talloze variaties die in de loop der tijd in de verschillende Joodse gemeenschappen tot het vaste bak-repertoire zijn gaan horen. "De kunst is om die recepten te moderniseren, zonder de traditie geweld aan te doen. De hoeveelheden vet en suiker die vroeger werden gebruikt, zijn niet meer van deze tijd; we vinden het niet eens meer lekker. Mijn moeder maakt haar kaastaart nog altijd volgens het recept van Saartje Vos, maar ik doe het heel anders, met een bodem van müesli, en labne voor de vulling. Maar boterkoek moet met boter, daar kun je echt niets aan veranderen."
Esther laat in haar workshops ook zien dat tijdgebrek eigenlijk geen rol speelt: "De stoofperen voor de kugel worden ook gaar als je er niet naast staat!"
De sleutelwoorden voor Esthers zoete kooklessen zijn: creatief, modern en verantwoord, en ze slaagt erin die zélfs toe te passen op soefganiot, de zoete, met jam gevulde en in olie gebakken beignets die traditioneel met Chanoeka worden gegeten. En omdat de workshops plaatsvinden op 8 en 15 november, volop pompoenentijd dus, gaat u óók daarmee aan de slag!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Nog een maand, en dan gaat Modern Hebreeuws van start!

Nog een maand, en dan gaat Modern Hebreeuws van start!

Wie zich heeft opgegeven voor de cursussen Modern Hebreeuws Kita Dalet of Modern Hebreeuws Kita Chet weet het al: maandag 8 oktober beginnen de lessen!

Je zorgt zelf voor een tas vol zin en leergierigheid, Crescas voorziet je van de benodigde leerboeken, een schrift en een pen.
We hebben al voldoende inschrijvingen, maar er zijn nog wel wat stoelen vrij in het leslokaal, dus aarzel niet!
Om zeker te weten welke van deze twee niveaus het beste past bij je bestaande kennis: doe de online Ivriet-zelftest die we speciaal voor dit doel hebben ontwikkeld.

Modern Hebreeuws Kita Alef gaat dit cursusjaar niet door, maar voor het voorjaar staat wel een Crash Course Ivriet in de planning, en daar kunt u dan wél een begin, wat heet, een vliegende start, maken met de eerste beginselen van het Moderne Hebreeuws.

Tijdelijk een beetje kleiner

Tijdelijk een beetje kleiner

De komende weken zal uw nieuwsbrief enkele malen in afgeslankte vorm verschijnen. Waarom?: uw nieuwsbriefredacteur Raya is met vakantie.

De honneurs worden, waar mogelijk, waargenomen door kantoor, maar om de toch al druk bezette office manager Channa en directeur Julie niet te veel te belasten, zult u pas in de nieuwsbrief van 5 oktober weer alle vaste items aantreffen.

In de periode van de Hoge Feestdagen (Rosj Hasjana op 9 en 10 september, Jom Kipoer op 18 september, Soekot van 24 t/m 30 september verschijnt de nieuwsbrief bovendien in een aangepast schema: de editie van vrijdag 14 september vervalt, de edities van vrijdag 21 en 28 september verschuiven naar zondag 23 en 30 september.

Voor de goede orde: voor onze cursussen en evenementen kunt u zich via de Cursuswijzer op onze website uiteraard wél gewoon aanmelden!

Met dank voor uw begrip!

Maestro Jules en Bernstein

Maestro Jules en Bernstein

Het kán u haast niet zijn ontgaan: de honderste geboortedag van Leonard Bernstein. Deze veelzijdige dirigent en componist heeft onuitwisbare sporen achtergelaten in de muziekgeschiedenis en heeft door zijn unieke manier van praten óver muziek ontelbare mensen leren luisteren. Lesgeven was voor hem "the noblest thing in the world."
Dirigent Jules van Hessen deelt met zijn illustere collega de drang om mensen vertrouwd te maken met muziek en de concertzaal. Wie al eens een cursus van hem bij Crescas heeft gevolgd, weet dat hij zijn enorme kennis op een heel toegankelijke manier en met humor deelt met zijn gehoor, waardoor je het afsluitende concert als het ware met nieuwe oren beluistert.

In november verzorgt Jules voor ons opnieuw een tweetal avonden, en daarin staat Leonard Bernstein centraal, maar niet alleen hij.
Op maandag 5 november laat Jules u horen waar hij de onmiskenbaar Joodse elementen in Bernsteins composities heeft gevonden. Maandag 12 november vertelt hij over de drie composities die hij tijdens het afsluitende concert op zaterdag 17 november met het Philips Symfonieorkest zal uitvoeren in het Amsterdamse Concertgebouw. Het concert wordt geopend met de symfonische suite uit On the Waterfront (1954), waarvan de oorsprong ligt in de filmmuziek bij Elia Kazans gelijknamige film.
Noa Wildschut speelt daarna de vioolsolo in de Schotse Fantasie van Max Bruch, en na de pauze liggen de meeslepende Symfonische dansen van Sergej Rachmaninov op de lessenaars.

De ervaring heeft geleerd dat Jules' cursussen enorm gewild zijn, dus wacht niet te lang met inschrijven!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Onze columnisten deze week

Crescas en Facebook: een combinatie die werkt!

Crescas en Facebook: een combinatie die werkt!

Crescas onderhoudt al enkele jaren een eigen pagina op het sociale medium Facebook, en daar willen we nóg meer gebruik van gaan maken.
We maken u daar attent op onze eigen activiteiten en evenementen (en die van anderen), delen nieuws van elders dat ons opvalt of belangrijk lijkt, en als u ons iets wilt vragen, laten weten of hebt op- of aan te merken, dan reageren we snel! Voldoende reden, lijkt ons, om onze vriend te worden op Facebook, of, zoals dat heet: ons te liken! U vindt ons hier!

We hebben met ingang van deze week bovendien alle items in onze wekelijkse nieuwsbrief onderaan de tekst voorzien van het bekende blauwe Facebook-logo. Met deze knop kunt u met één klik met uw vrienden delen wat u ze graag wilt laten lezen, en dat werkt uiteraard ook uitstekend vanaf uw smartphone of tablet.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Fans van Simon Soesan kijken altijd uit naar de columns die hij vrijwel wekelijks voor onze nieuwsbrief schrijft. Deze week is de verhalenbundel Ik ben jij verschenen, waarin hij schrijft over liefde en vriendschap in een Israël dat heel anders is dan de media ons willen doen geloven. Wie van binnenuit kijkt, ziet niet hetzelfde als wie van een afstand waarneemt.
Ook in de roman Het Donderdagtribunaal van Michel Laub spelen de media - in dit geval de sociale - een belangrijke rol. Is het mogelijk aan een veroordeling door die moderne volksrechtbank, waar geen ruimte is voor nuance en weerwoord, te ontkomen?
En last but not least de nieuwe Yotam Ottelenghi: Simpel. Wij horen u al denken: het woord 'eenvoudig' is op zijn manier van koken toch niet van toepassing? Welnu: laat u verrassen! De typische Ottolenghi-smaken zijn volop aanwezig, maar de wijze waarop ze worden bereikt, zijn inderdaad simpel. Inmiddels doodgewone ingrediënten combineert de chefkok op zijn unieke wijze tot telkens weer verrassende gerechten: van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

In het Engels

Op een grijze morgen in november 1941 - slechts enkele weken nadat Duitsland Oekraïne is binnengevallen, houdt de SS een pogrom in een klein dorpje. Honderden Joden worden bijeengedreven in een voormalige baksteenfabriek. Niemand weet wat er zal gebeuren, maar Yankel en zijn broertje Momik weten aan de soldaten te ontkomen. de Britse Rachel Seiffert (1971) roept in A Boy in Winter op wat in drie dagen kan gebeuren met vijf mensen die door het lot met elkaar verbonden raken: de twee jongens, het boerenmeisje Yasia dat ze weet te verstoppen, haar vriendje Mykola, dat uit het Rode Leger is gedeserteerd en in het Duitse leger is beland en Otto Pohl, een Duitse wegenbouwer met gewetenswroeging. Een verhaal van hoop en genade in een tijd waarin die niet meer lijken te bestaan.
In The Guardian vertelt Seiffert openhartig wat haar drijft opnieuw een boek te schrijven dat de Tweede Wereldoorlog huiveringwekkend dichtbij brengt.

Nieuwsberichten uit Boekenland

 • Hilde Pach werkt aan de vertaling van Tikoen achar chatsot van Yaniv Iczkovits, en schrijft op haar Facebookpagina: "Iczkovits, onthoud die naam! Zelden zo'n ambitieus, breedvoerig, soms wijdlopig en over-the-top, maar uiteindelijk rijk, overtuigend, humoristisch én verontrustend boek gelezen. Hebreeuwse roman die zich afspeelt in Oost-Europa eind 19e eeuw. De Nederlandse vertaling verschijnt begin volgend jaar bij uitgeverij De Geus.
 • Woensdag 26 september geeft Josha Zwaan een lezing bij Bibliotheek Katwijk over Saturnusplein 3, haar nieuwste roman.
 • Zondag 30 september is Daniël Samkalden te gast bij de Amsterdamse Boekhandel ter gelegenheid van zijn debuutroman Nova.

Vers uit de ramsj geplukt

Jonathan Safran Foer schrijft in zijn inleiding van Haggadah (2011) dat het verhaal van de uittocht van het Joodse volk uit Egypte geen geschiedkundig of filosofisch werk is, noch gebedenboek, gedicht of palimpsest (hergebruikt stuk perkament), maar het tegelijkertijd allemaal juist wél is. Foers Haggadah bevat de nieuwe vertaling van Nathan Englander, grafische vormgeving en illustraties van Oded Ezer en commentaren van Rebecca Newberger Goldstein, Lemony Snicket, Jeffrey Goldberg en Nathaniel Deutsch, aangevuld met een tijdlijn van Mia Sara Bruch. Een hebbeding dat nu voor een derde van de oorspronkelijke prijs in de uitverkoop ligt.
Nog zo'n bijzondere vondst is Max Beckmann - still lives (2014). Karin Schick en Hubertus Gassner maakten deze fraaie catalogus voor de gelijknamige tentoonstelling die in 2014-2015 in de Hamburger Kunsthalle te zien was.
Stillevens vormen een onderbelicht onderdeel van de schilderkunst van Max Beckmann (1884-1950). Een van de werken die in het boek worden besproken is het doek Türkenbundlilien, een stilleven met Turkse lelies, dat Beck schilderde toen hij net uit nazi-Duitsland naar Amsterdam was gevlucht.
Met Amy - my daughter (2013) schreef Mitch Winehouse twee jaar na de tragische zelfmoord van Amy een even liefdevol als onthullend portret van zijn dochter. Persoonlijke herinneringen en vele zwart-wit foto's geven de lezer een intieme inkijk in het leven van deze geliefde zangeres met haar magische stem, die het leven toch niet aan kon, en er uiteindelijk door werd verzwolgen.

Ramsjstrip 7SEPT

Facebook ? Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

Dit weekend, zaterdag 8 en zondag 9 september vindt in heel Nederland de Open Monumentendag plaats. Enkele duizenden bijzondere gebouwen openen hun deuren voor bezoek, en daaronder ook 16 (voormalige) synagoges. Kijk op openmonumentendag.nl: wij hebben al wat voorwerk voor u verricht.
Op Facebook zijn de programma's van een aantal Amsterdamse plekken nader uitgewerkt.

 • Soest: In het SHIRAH Centrum voor Hebreeuwse Zang kunt u zondag 9 september een workshop 'Het Joodse Nieuwjaar en de feestdagen' bijwonen, waarin moderne en traditionele liederen uit verschillende tradities inhoudelijk worden besproken én natuurlijk gezongen. Voor meer informatie: neem contact op met Judi Gor-Zimmerman op judigor@gmail.com.
 • Groningen: De uit Israël afkomstige multi-instrumentalist en zanger Avi Adir neemt u zondag 16 september in een vocaal en instrumentaal soloconcert, gecombineerd met het Oriëntaalse decor van Synagoge Groningen, mee op een muzikale reis door tijd en ruimte. Vrijdag 21 september geeft Avi Adir een workshop 'Authentic Singing' bij het centrum voor ontmoeting, bewustwording en ontwikkeling EdanZ.
 • Leeuwarden: Jofel, de Joodse cultuurdag, vindt dit jaar plaats op zondag 16 september. Een hele dag "een korreltje Joods, een korreltje noord & een korreltje cultuur." Op het programma (onder de link!) lezingen, concerten en films - een niet te missen evenement in het noorden van het land, in een fijne stad!
 • Amsterdam: In samenwerking met het JCK is zondag 23 september in het Nationaal Holocaust Museum i.o. de zeer persoonlijke voorstelling Retourje Polen te zien. Een vader en dochter reizen samen naar Polen om daar voormalig concentratiekamp Sobibor te bezoeken. Onderweg overpeinst de dochter haar familiegeschiedenis, haar Joodse identiteit en de behoefte om te herdenken. In hoeverre kan en mag je je de geschiedenis van de Sjoa toe-eigenen en wat zou er overblijven van haar Joodse identiteit als er geen antisemitisme meer was?
 • Haarlem: 'A Taste of Israeli Culture' presenteert Israëlische cultuur in tal van verschijningsvormen in Nederland. Zondag 23 september kunt u comédienne Rolanda Chagrin in actie zien in een vermakelijke show met personages en situaties die zó uit het Israëlische leven geplukt zijn! Zaterdag 22 september staat ze met hetzelfde programma in Amsterdam. De voorstelling is in het Engels, met een beetje Ivriet, en dus voor een groot publiek te volgen!
 • Amsterdam: Tijdens de editie van 'Toonzetters' op zondag 30 september onderzoeken bezoekers met virtuoos en wereldberoemd violist Liza Ferschtman wat het betekent om te luisteren, echt te luisteren, in een wereld die in toenemende mate visueel is ingesteld.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Joods bij de EO laat met trots weten dat de documentaire ‘Tedje & Meijer: de belofte van liefde’ genomineerd is voor de prestigieuze Prix Europa in de categorie Best European tv Documentary.
 • Met Rosj Hasjana in het nabije verschiet geeft The Nosher een verrukkelijk recept voor Sefardische juwelenrijst.
 • Wist u dat The Sound of Music een Hebreeuwse versie heeft? Jewniverse schrijft erover, én heeft een link naar de volledige opname.
 • Auschwitz-overlevende Mel Mermelstein accepteert niet dat Holocaust-ontkenners met hun bedrog wegkomen en sleept een aantal van hen voor het gerecht. Smithsonian wijdt er een fraaie longread aan.
 • Waar een granaatappel al niet goed voor is, dat weet Israel21C. Leuk om te lezen als u net zo'n vrucht hebt gepeld voor dat Sefardische rijstgerecht …
 • En dan nog iets… voor veganisten is de Joodse traditie om appels in honing te dopen een probleem. JTA legt het uit.
 • Zondagavond 9 september begint Rosj Hasjana, en klinkt overal ter wereld in de synagoge de sjofar, de ramshoorn. Chabad.org legt uit waarom dat gebeurt, in Tablet Magazine wordt een parabel (masjal) uit de jaren '30 van de vorige eeuw verteld die de tonen van de sjofar van een nieuwe betekenis voorziet.
 • In het piepkleine dorpje Ljoebavitsji lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het is de geboorteplaats van de Lubavitcher rebbe Menachem Mendel Schneersohn), en een toename van Chabad-toeristen zou voor de 200 inwoners een zegen kunnen zijn, schrijft JTA.

Website van de week
Holocaust Namenmonument

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De tijdlijn voor de bouw van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam is indrukwekkend te noemen, als je kijkt in het Dossier Holocaust Namenmonument op Buurtorganisatie 1018. Allerlei organisaties uit de Weesperpleinbuurt verzetten zich in vele toonaarden, maar uiteindelijk stemde de gemeenteraad op 6 juli 2018 toch in met de plannen - lees het verslag van die raadsvergadering hier.

Ondertussen is er al gebouwd aan een mooie, informatieve website. De homepage biedt een slide show van vier pagina's die toegang geven tot gerelateerde pagina's.
Er is hard gewerkt om op alle denkbare vragen over het monument antwoord te geven. Het waarom van het monument, en waarom juist daar, het comité van aanbeveling - een respectabele lijst -, de ontwerper, en de bouw, alles komt aan de orde. Het enige dat wij nog niet hebben kunnen vinden, is het tijdpad voor de bouw: wanneer wordt er gestart, en wanneer moet het monument klaar zijn?

HNM1018

Het laatste nieuws over het Namenmonument heeft een eigen tab op de website. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich inschrijven op de nieuwsbrief of volgt Holocaust Namenmonument op Facebook of Twitter.

Facebook ? Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Dip Your Apple - Fountainheads Rosh Hashanah

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

The Fountainheads, een groep jonge Israëlische zangers, dansers en muzikanten die studeren of studeerden aan de Ein Prat Academie voor Leiderschap in Israël, maakt een paar jaar geleden een Rosj Hasjana video waarin ze met een knipoog de verschillende tradities de revue laten passeren. Leuk genoeg om het nieuwe Joodse jaar 5779 mee in te gaan. Volgens de gangbare jaartelling begint dat op zondagavond 9 september, volgens de Joodse (maan)kalender is dat de eerste dag van de maand tisjri.

Sjana Tova oemetoeka, wij wensen u een goed en zoet nieuwjaar!

Bekijk de film hier

Facebook ? Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
7 - 14 september

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Deze week wordt teruggeblikt naar de aanslagen van 11 september 2001 en de Oslo-akkoorden van 1993. Voor dat laatste onderwerp is zowel bij de ARD als bij NPO 2 aandacht.
Arte zendt gedurende drie dagen het acht-delige historische docudrama Krieg der Träume uit.


vrijdag 7 september

 • NPO 2, 21.10: De kruisvaarder en de sultan (2018). Kefah Allush brengt een fascinerend geschiedenisverhaal tot leven. Met behulp van 3D-animatie reconstrueert hij hoe acht eeuwen terug duizenden Friese boeren de wapens oppakten om deel te nemen aan de Vijfde Kruistocht, een nieuwe poging om de stad Jeruzalem terug te veroveren op de moslims.

zaterdag 8 september

 • NPO 2, 7.00: Erik Scherder zoekt: Het geheim van Methusalem. De haast spreekwoordelijke aartsvader Metuselach zou volgens de Hebreeuwse bijbel 969 jaar oud zijn geworden en daarmee de oudste persoon aller tijden zijn. Neuropsycholoog Scherder gaat op zijn unieke, aanstekelijke en enthousiaste wijze op zoek naar een zinvolle en gelukkige oude dag.
 • NPO 1, 9.50: VPRO Boeken. Te gast is onder meer Arnon Grunberg, die vertelt over zijn nieuwe roman Goede mannen.
 • NPO 2 Extra, 10.35: Zomergastfilm. Afl.: My Architect – A Son's Journey (2003). Toen Louis Kahn (1901-1974) overleed, bleek zijn nalatenschap uit meer te bestaan dan zijn invloedrijke bijdrage aan de moderne architectuur. Kahn had namelijk drie afzonderlijke gezinnen.
 • NPO 2 Extra, 16.00: Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2011). Portret van de moeder aller moderedactrices Diana Vreeland (1903-1989).
 • NDR Kultur, 18.30: Musica. Afl.: Ilya Gringolts speelt het Vioolconcert (1945) van Erich Wolfgang Korngold.

zondag 9 september

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. 'Het spoor terug' zond op 24 maart 2013 een geestig en ontroerend portret uit van de in 1918 geboren Joodse couturier Max Heymans.
 • NPO 2, 13.35: Brainwash Talks. Afl.: De Amerikaanse psycholoog Dan Ariely legt uit waarom het maar niet lukt grip op je geld te krijgen. Hij legt de grootste denkfouten bloot, en helpt je die in je voordeel te gebruiken.
 • NPO 2, 15.20: Safta Judith (2018). Een zoektocht naar een oma, een te jong overleden vrouw in Israël, maakt dat een jonge vrouw terug gaat naar haar familiegeschiedenis en dichterbij haarzelf komt.
 • NPO 2, 16.15: Naches - Jofel Joods. Aan het eind van de televisieavond op NPO 2 gaat David Blitz langs bij een Joodse Nederlander, die iets van zijn leven met de kijker deelt. Afl.: het gezellig kibbelende oudere echtpaar Moshé en Marjan Lewkowitz.
 • ZDF, 23.30: ZDF History. Afl.: 9/11 - Was geschah am 11. September 2001? Het internet wemelt van de complottheorieën waarin wordt ontkend dat de aanslagen van 11 september 2001 werden gepleegd door islamitische terroristen. het programma onderzoekt of er nog ruimte is voor discussie.
 • NPO 2, 1.22: Naches - Jofel Joods. Afl.: advocate Rotem Nir leerde in het leger de verdedigingskunst Krav Maga kennen, die zijn oorsprong heeft in Hongarije en verder is ontwikkeld in Israël. Ze inspireert jong en oud om voor zichzelf op te komen en zichzelf te verdedigen.

maandag 10 september

 • NPO 2, 14.20: [MAX Maakt Mogelijk]12. Afl.: Joodse ouderen in Oekraïne. Bang voor antisemitisme durven Joodse ouderen die de Sjoa hebben meegemaakt, nog altijd niet voor hun geloof uit te komen; ze moeten rondkomen van een schamel pensioentje.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Friedensgespräche - Die Oslo Tagebücher (2018). In 1993 schudden premier Jitschak Rabin en PLO-leider Jasser Arafat elkaar de hand, een historisch gebaar dat het begin moest zijn van een oplossing voor het conflict in hun regio.

dinsdag 11 september

 • Arte tv, 20.15: Krieg der Träume (2018). Docudrama over het leven van mannen, vrouwen en kinderen in de jaren tussen 1918 en 1939. Afl. 1: Überleben, 2: Frieden, en 3: Entscheidungen worden aaneensluitend uitgezonden.
 • ARD/Das Erste, 22.45: The Cleaners (2018). Documentairedebuut van twee jonge Duitse theaterregisseurs die dankzij vasthoudend speurwerk de jonge, christelijke content moderators traceerden die op de Filipijnen dagelijks schokkende beelden van onze social media verwijderen.

woensdag 12 september

 • Arte tv, 20.15: Krieg der Träume (2018). Docudrama over het leven van mannen, vrouwen en kinderen in de jaren tussen 1918 en 1939. Afl. 4: Revolution, 5: Crash, en 6: Versprechen worden aaneensluitend uitgezonden.
 • NPO 2, 22.55: 2Doc. Afl.: The Oslo Diaries (2018). Reconstructie van de onderhandelingen van de Oslo-akkoorden aan de hand van aantekeningen, dagboeken en home video's van de onderhandelaars van destijds.

donderdag 13 september

 • Arte, 20.15: Krieg der Träume (2018). Docudrama over het leven van mannen, vrouwen en kinderen in de jaren tussen 1918 en 1939. Afl. 7: Verrat en afl. 8: Krieg.
 • Canvas, 21.20: Mark Zuckerberg: Inside Facebook (2011). Documentaire met een exclusief interview met Facebook-baas Mark Zuckerberg, opnames gemaakt in de burelen van Facebook in Silicon Valley en de geschiedenis van het ontstaan van Facebook, de rol van Zuckerberg, de concurrentie van Google en aanverwante bedrijven.

vrijdag 14 september

 • NPO 3, 21.15: Louis Theroux. Afl.: Louis & the Nazis (2003). Documentaire waarin Louis Theroux door Californië reist en daar mensen spreekt met uitgesproken racistische ideeën. Een verbijsterende ontmoeting met racistisch Amerika.
Facebook ? Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner luna3 banner amphora banner propra banner jonet banner joodsamsterdam banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven