vrijdag 13 juli 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 13 juli 2018 jaargang 14, nummer 25
Onze columnisten deze week
 

Opgediept

Opgediept

Judith Herzberg schreef een vervolg op haar befaamde trilogie over de stille impact van de Sjoa op een Joodse familie. Na Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2002) is er nu Opgediept, een voorstelling die de schrijfster maakt samen met het Amsterdamse acteurscollectief de Theatertroep, bestaande uit tien jonge, eigenzinnige toneelspelers.

In Opgediept arriveert, als in een driedimensionaal Droste-effect, een aantal acteurs in een theater om het vierde deel van de trilogie van Herzberg te zien, maar de voorstelling is uitverkocht. Dus fantaseren ze hoe het verhaal zou kunnen verlopen en hoe het zou verder gaan met de personages. Daarbij stappen ze haast terloops in de rollen uit het stuk en komen in de loop van de avond bij vragen waar ze - mede door de eerste drie delen - mee worstelen.

Opgediept gaat op 12 februari 2019 in première. Voor de voorstelling op 30 maart 2019 in Stadsschouwburg Amstelveen heeft Crescas kaarten ingekocht. Zoals bij ons gebruikelijk is, maken we van uw theaterbezoek iets bijzonders: na de voorstelling is er een nazit met nabespreking, waarbij u bovendien met de spelers en regisseur in gesprek kunt gaan.

Voor het bestellen van kaarten moet u nog heel even geduld hebben: zodra half augustus ons seizoensprogramma zowel op de website als in gedrukte versie beschikbaar is, kunt u uzelf van plaatsen voorzien!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Spoken in Moskou bevat een verzameling reportages, dagboeknotities en brieven uit Rusland die Joseph Roth schreef tijdens zijn correspondentschap voor de Frankfurter Zeitung in 1926.
In De God van Galilea beschrijft de Amerikaanse nieuwtestamenticus Bart Ehrman helder en meeslepend de onstuitbare opkomst van het christendom tijdens de eerste vier eeuwen van de gangbare jaartelling. Ingrid Hoogendijk vertelt in Ons gaat het in ieder geval nog goed de geschiedenis van haar Nederlandse familie die in Oost-Pruisen de opkomst van het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog, de komst van de Russen en de ondergang van het Derde Rijk meemaakten.

Uitgelicht

Schrijver, dichter (en hoogleraar cultureel ondernemerschap en cultureel management aan de UvA) Nachoem M. Wijnberg (1961) kreeg op 24 mei van dit jaar de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde.
Het is een oeuvreprijs voor de achttien dichtbundels en vijf romans die hij sinds 1989 publiceerde, en toch is Wijnberg niet bij een heel groot publiek bekend. In december 2017 verscheen zijn nieuwste bundel Voor jou, van jou. Herinneren en herinneringen, daarom draait het in deze gedichten.

Je kan terugkrijgen
wat je je niet eens kan herinneren
dat je het weggegeven hebt.

Dat is wanneer je zegt
dat je het verhaal kan vertellen,
maar je weet niet waar te beginnen.

Het zijn de eerste regels van 'Of het makkelijker is je iets te herinneren als je een groot deel van je leven met dezelfde geweest bent of wanneer je je kan helpen door te bedenken dat dat in de tijd was dat je met die of die was' - Wijnberg houdt van lange titels, die het gedicht zelf tot een doordenkertje maken. Het is een rijk universum waarin de lezer wordt meegenomen, of liever: een binnenwereld die verrijkt is met tal van betekenisvolle denkwijzen, plaatsen en personages.

Wie meer wil weten over werk en leven van Nachoem Wijnberg kan goed terecht bij de Koninklijke Bibliotheek, die een uitgebreid dossier over hem online beschikbaar heeft gemaakt.

In het Engels

We maken een tripje "down memory lane, across the ocean" met Amy Elizabeth Explores Bloomingdale’s (1992), van de Amerikaanse jeugdboekenschrijfster Elaine Lobl Konigsburg (1930-2013). Alles in het decor van het verhaal - New York rond 1990 - klopte destijds precies, wat het boek meteen tot een hit maakte. Voor onze moderne smaak zijn de illustraties misschien wat oubollig, maar toch wordt het boek tot op de dag van vandaag graag gelezen. De schrijfster vertelt met een prettig soort duistere humor de avonturen van Amy, die vanuit Houston (Texas) bij haar grootmoeder in de grote stad op bezoek komt en samen met haar op weg gaat naar het "beroemdste warenhuis ter wereld".

AmyBloomingdales strip

Amy Elizabeth Explores Bloomingdale’s bezorgde Konigsburg de Newbery Medal, de belangrijkste Amerikaanse jeugdboekenprijs. Een artikel over Konigsburg en haar werk verscheen onlangs in Tablet Magazine. Ons maakten de titels van de boeken die daarbij worden besproken in elk geval wel nieuwsgierig.

ELK stripje

Nieuwsberichten uit boekenland

Vers uit de ramsj geplukt
De gedichtenbundel Rijk Verleden (2002) van Lévi Weemoedt is zo'n pareltje dat je met een beetje mazzel op het spoor komt. De schrijver heet eigenlijk Izak Jacobus van Wijk, en koos zijn pseudoniem "omdat de naam een joodse associatie heeft – mijn echte naam is Izaäk Jacobus en ik heb Joods bloed van vaderskant."
Jan van der Putten, "de Nederlandse Dan Brown", schreef met Operatie Menora (2015) een ingenieuze politieke thriller over de aanslag op het belangrijkste Joodse centrum in Buenos Aires in 1994, waarover de waarheid koste wat kost verborgen moet blijven.
In Nachtfilm (2013) van Marisha Pessl wordt de jonge, mooie Ashley Cordova, dochter van een beroemd filmregisseur, op een koude oktoberavond dood gevonden in een verlaten pakhuis in Manhattan. Het lijkt erop dat ze zelfmoord heeft gepleegd, maar onderzoeksjournalist Scott McGrath vermoedt dat er meer aan de hand is. Het boek laat zich lezen een spannende roman én als een surrealistische thriller.

Ramsj strip13JUL

Culturele agenda

Culturele agenda

Zomervakantie, talloze festivals, en waar willen we heen?

In deze tijden van schaarste is uw hulp nog meer gewenst dan anders: hebt u weet van een activiteit of evenement? Geef het ons door! Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Soest: Een workshop Hebreeuwse liederen uit de vier windstreken, onder leiding van Judi Gor-Zimmerman, zondag 15 juli. Prima te doen voor wie geen Ivriet leest: de liederen worden geleerd met fonetische tekst.
 • 's-Graveland: Sopraan Channa Malkin neemt deel aan het Wonderfeel festival op zondag 22 juli in de voorstelling Tune Out Burn In.
 • Groningen: de Jewcy zomer filmavonden van Shalom Culture zijn al een tijdje aan de gaan, maar er zijn nog twee filmvoorstellingen te gaan: donderdag 19 juli My Michael (1974), donderdag 26 juli Amnon’s Journey: Violins of Hope (2009).
 • Deventer: De tentoonstelling Onderduikhuisjes is te zien van zondag 22 juli tot en met zondag 26 augustus. Onderduikhuisjes beelden het verhaal uit van mensen die daar woonden en die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog omdat ze Joods waren of in het verzet zaten.
 • Middelburg: In de synagoge zijn negentien kleurrijke, handgemaakte art quilts te zien, gemaakt door de Joodse textielkunstenares Merlène Sanders-de Haseth (1948). Haar inspiratie vindt de in Panama geboren en sinds kort in Israël wonende kunstenares in de Joodse traditie en de Tora. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 5 augustus.
 • Elburg: De Joodse gemeenschap door de ogen van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Martin Monnickendam (1874-1943) - die tekeningen zijn tot en met zaterdag 15 september in Museum Sjoel Elburg. Elders in de stad zijn Monnickendams tekeningen en schilderijen van Veluwse landschappen te zien.
 • Groningen: Tijdens de zomermaanden juli, augustus en september organiseert Synagoge Groningen op alle zondagen wandelingen door de voormalige Joodse buurt rond de Folkingestraat. Tijdens de wandelingen wordt volop aandacht besteed aan de vijf monumentale kunstwerken die er 21 jaar geleden onder de titel Verbeeld verleden ter herinnering aan het Joodse verleden werden aangebracht. In de synagoge zelf is de expositie Stardust & Chickensoup te zien. Daarin geven studenten van kunstacademie Minerva met moderne middelen hun visie op hetzelfde onderwerp. De beroemde Gronings-Joodse zangeres Julia Culp geeft er acte de présence.
 • Amsterdam: De hoofdpersoon van Lia Tilons roman Archivaris van de wereld, Albert Kahn, staat centraal in de tentoonstelling De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918. Van 21 juni 2018 tot en met 6 januari 2019 is een intrigerende selectie reproducties van autochromes te zien, zowel die van Kahn zelf als die van andere pioniers van de kleurenfotografie.
 • Kampen: Marimbaspeler Alex Jacobowitz maakt zaterdag 4 augustus gebruik van de prachtige akoestiek in de gotische kruisbasiliek uit de twaalfde eeuw in het centrum van de stad.
 • Raalte: Voor het eerst in bijna tachtig jaar zal zondag 5 augustus weer Joodse muziek klinken in de voormalige synagoge in Raalte, dankzij de inspanningen van twee particulieren, die het gebouw aankochten en er nu een stilte- en bezinningscentrum van hebben gemaakt. Marimbaspeler Alex Jacobowitz zal op zijn bijzondere xylofoon klezmermuziek spelen.

In de Digibieb
Plattelandjes - Larense columns

In de Digibieb

Carry van Bruggen was veertig toen op 29 oktober 1921 de eerste van een serie columns verscheen in het Algemeen Handelsblad. Van Bruggen was toen al een geliefd schrijfster, en werd door de krant als een waardevolle toevoeging en lezersmagneet gezien.

In de korte verhaaltjes, die in het Zaterdags Bijvoegsel onder de titel 'Van het Platteland' te vinden waren, beschreef Van Bruggen haar belevenissen in het Gooise dorp Laren, waar ze toen al zeven jaar woonde.

"Carry van Bruggen had in 1921, toen ze met haar 'Plattelandjes' begon, een grote routine in het maken van columns. Zij was toen niet alleen een getalenteerd schrijfster, maar ook een vaardig journaliste, die snel kon werken. Al tijdens haar verblijf in Indië van 1904 tot 1907 had ze als columniste meegewerkt aan de DELI-COURANT; in de 'Brieven van May' schreef ze speelse, maar toch altijd ook scherpe bijdragen over zeer verschillende onderwerpen. Ze werd zich toen voor het eerst het verschil bewust tussen het schrijven van journalistiek en belletrie", aldus de neerlandici Jan Fontijn en Diny Schouten in hun boeiende inleiding bij de heruitgave in 1988.
Uit de in totaal 109 columns kozen Fontijn en Schouten er zeventig.

CarrieVanBruggen strip

In de eerste column, 'In de 'lange tram'', beschrijft Van Bruggen een ritje met 'de Gooische Moordenaar', de stoomtram die berucht was om de vele ongelukken die ermee gebeurden. In 'Het gelukkige vergeten…' wordt de Larense Brink genoemd, een plek in het dorp waar Van Bruggen de lezer laat meegenieten van haar Larense zondagochtenden.

Van Bruggen weet op luchtige conversatietoon haar lezers te betrekken bij haar onderwerpen. Is de Larense bewoner, die zijn bosje hakhout niet wil afstaan aan de dorpsgemeenschap, een individualist? Hoe komt het dat de etiquette onder de 'oude' Larense ingezetenen strenger is dan aan het keizerlijk hof?
Bijna honderd jaar later zijn deze columns, knappe observaties hoe mensen zich gedragen en zich van elkaar onderscheiden, nog altijd uiterst lezenswaardig, te savoureren als verrukkelijke bonbons. Het gelukkige vergeten…

Overtuig u zelf en lees het boek in de Joodse Bibliotheek of download het naar uw eigen computer.

Website van de week
Denk Mal Am Ort

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In navolging van het project Open Joodse Huizen, dat jaarlijks in tal van steden in Nederland rond 4 mei plaatsvindt, is in Berlijn nu ook zo’n bijzonder en indrukwekkend project gestart, onder de titel Denk Mal Am Ort.
Net als in Nederland gaat het erom de persoonlijke en individuele herinnering levend te houden aan mensen die tijdens de nazi-regime in Berlijn uit de gemeenschap werden gestoten en werden vervolgd, gedeporteerd en vermoord.
Onder de link DMAO 2018 vindt u de adressen die in dit kalenderjaar deelnamen.

Open Joodse Huizen werd in 2016 naar Berlijn gehaald door historica Jani Pietsch en Marie Rolshoven, die nauw betrokken is bij de educatieve projecten Gedenkstätte Stille Helden en de vaste expositie Wir waren Nachbarn - Biografien jüdischer Zeitzeugen.

De website heeft een versie in het Engels voor wie het Duits niet machtig is.

Jack Weil, u kent zijn naam wellicht als geestelijk vader (in 2001) en directeur van het Joods Filmfestival (helaas na een aantal succesvolle jaren toch ter ziele) kreeg het verzoek om op het adres Gervinusstraße 20 in de wijk Charlottenburg te komen vertellen over zijn moeder Ruth Rech, die daar opgroeide. Ze had er een gelukkige jeugd, maar die veranderde gestaag in een hel. Jack was een van drie sprekers, die op dat adres onder de titel Vier Zimmer, Hochzeit, Mord de verhalen over vroeger vertelden.

Carole Maykels, een vriendin van Jack Weil, was erbij en schreef voor ons onderstaand verslag.

Op zaterdag en zondag 5 en 6 mei betraden telkens zo’n vijftig bezoekers de lommerrijke binnenplaats van het stijlvolle pand uit 1911, gebouwd door een aannemer die er meteen ook zelf introk. Vrijwel alle bewoners speelden mee in een feestelijke revue ter gelegenheid van de opening.
In de hal met glas-in-loodramen en betegelde wanden hingen foto’s van de toenmalige bewoners – vrolijk en nog onkundig van hun latere lot. Van de zestig bewoners zijn er uiteindelijk 39 omgekomen.
Onder het uitbundige gezang van merels werden wij in de binnentuin door de organisatoren en huidige bewoners hartelijk ontvangen met koffie en koekjes. Daarna vertelden drie nazaten van de bewoners hun schrijnende verhalen.

Jacks moeder was er heel lang gelukkig geweest en trok samen met haar broertje vaak met de zoon van de aannemer op, totdat het pand als 'Judenhaus' werd gevorderd, de aanloop tot de uiteindelijke deportatie.
De familie van Ruth werd bij de zogenaamde Polenaktion naar Polen verdreven. Door haar huwelijk met een Duitser bleef Ruth daarvoor gevrijwaard. Haar echtgenoot Jules vluchtte naar Amsterdam, twee jaar later gevolgd door Ruth. Beiden belandden via Westerbork in Bergen-Belsen, waar Jules aan uitputting is bezweken.
Uiteindelijk keerde Ruth, 28 jaar oud en inmiddels wees en weduwe, naar Amsterdam terug.
In 1974 was er een hereniging met haar vroegere buurjongen en speelkameraad die hevige emoties losmaakte. Die waren er nu weer: bij de organisatoren, de fotografe, de bezoekers, de huidige bewoners en niet in de laatste plaats bij de sprekers zelf.

In the Picture
Avinu Melkeinu met Shulem Lemmer

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De jonge tenor Shulem Lemmer (1989) wordt gezien als de snel rijzende ster aan het firmament van cantors die ook buiten de Joodse wereld een naam voor zichzelf weten te maken.
Geboren in de Belzer-chassidische gemeenschap in Boro Park (NY) kreeg hij het chazzanoet met de paplepel ingegoten. Zijn broer Yaakov is voorzanger van de Lincoln Square Synagogue.
Maar ook andere muziek deed zijn invloed gelden: Shulem luisterde naar Luciano Pavarotti, Michael Jackson, Billy Joel, Elton John, Stevie Wonder, Andrea Bocelli en Josh Groban en liet zich door hen inspireren.

Eind juni tekende Lemmer een platencontract met Decca Gold voor zijn eerste CD, The Perfect Dream. Daarop zal allerlei synagogale muziek te horen zijn, waaronder 'Avinu Malkeinu' maar ook 'Bring Him Home' uit de musical Les Misérables, waarin de schoonheid van zijn stem en zijn intense presentatie goed uitkomen.

Bekijk de film hier

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Lees in New York Times het verhaal over ‘God Bless America’, het lied dat wel wordt gezien als het tweede volkslied van de Verenigde Staten. Het heeft Joodse wortels, ja heus!
 • In Newsweek een groot en fraai geïllustreerd artikel over de mislukte ontsnapping naar de VS in 1938 van de familie Frank, nog voor de Duitsers Nederland bezetten.
 • In de Nederlandse media wordt er geen melding van gemaakt, maar het is mede aan een Israëlische vinding te danken dat de Thaise voetballertjes heelhuids uit de grot zijn bevrijd. Lees meer op IsraelUnwired.
 • Bij Atlas Obscura een stukje Joodse geschiedenis van New York, en het gaat over de bagel.
 • Hoe de Pruisische adellijke (en Joodse) Gertrud Gunther uit handen van de nazi's wist te blijven; het is een bizar verhaal dat werd opgediept door OZY See Beyond.
 • Het overlijden van Claude Lanzmann, 5 juli 2018, heeft de wereld niet onberoerd gelaten. Uit de talloze 'In memoriams' kiezen wij dat dat in The Guardian verscheen, en we plaatsen het artikel dat op 4 januari 1986 in Vrij Nederland verscheen: 'Zo reageerden de eerste kijkers op Lanzmann’s documentaire Shoah'.
 • Om te beluisteren: een gesprek in het VPRO-radioprogramma Het spoor terug'van 18 februari 1996 met de Joodse godsdienstleraar Koos Caneel.
 • Ivriet leren met de smurfen? Dat kan nu, dank zij Hebrew Language Blog!

Radio en Televisie
13 - 27 juli

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Overzicht van interessante programma’s in de komende twee weken op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Voetbal, Tour de France en Wimbledon - er is weinig ruimte op de televisie voor iets anders dan sport. Voor velen is dat genieten, voor anderen die graag televisiekijken is het zoeken naar programma's die hen boeien en raken. Aanrader is het eerste deel van de documentaireserie Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten, woensdagavond op NPO 2. Ook niet te missen: opperrabbijn Binyomin Jacobs in gesprek met Coen Verbraak in Kijken in de ziel - religieuze leiders, maandagavond 23 juli op NPO 2.


vrijdag 13 juli

 • NPO 2 Extra, 18.25: BBC Proms. Afl.: Prom 43 - Martha Argerich, Daniel Barenboim and the West-Eastern Divan Orchestra. Op het programma muziek van Richard Wagner, Franz Schubert en Jörg Widmann. Opname van het concert op woensdag 17 augustus.
 • Arte, 23.20: Michael Bublé in Concert. De Canadese (en Joodse) jazz-zanger Michael Bublé (1975) presenteert zijn splinternieuwe studio-album met evergreens en nieuwe songs.

zaterdag 14 juli

 • WDR 3, 12.04: Kulturfeature. Afl.: Pressed against a wall - Der Schriftsteller Steve Sem-Sandberg. Portret van deze Zweedse schrijver die volgende maand zestig wordt.

zondag 15 juli

 • NPO 2 Extra, 9.00: Leonard Bernstein - Larger Than Life (2016). Muziekdocumentaire over deze beroemde componist en dirigent die na het succes van West Side Story de wereld aan zijn voeten had.
 • NPO 2 Extra, 22.20: Le concert (2009). Tragikomedie over een dirigent die door het Sovjet-regime wordt ontslagen omdat hij weigert Joodse orkestleden te ontslaan. Met een list weet hij zijn stiel weer op te pakken.
 • ZDF, 23.15: History. Afl.: Franco - Spaniens ewiger Diktator. Documentaire over de Spaanse dictator die met steun van Hitler en Mussolini aan de macht kwam en 36 jaar met ijzeren vuist over het land regeerde.
 • NPO 2, 1.14: Naches. Aan het eind van de televisieavond op NPO 2 gaat David Blitz langs bij een Joodse Nederlander, die iets van zijn leven met de kijker deelt. Afl.: Martin Colmans, koopman in rariteiten en bijzondere objecten.

maandag 16 juli

n.v.t.


dinsdag 17 juli

 • NPO 2, 19.35: Van Ninevé naar Nazareth. Afl.: De christelijke Palestijnen. Kefah Allush, zelf in 1969 geboren in Nabloes, keert terug naar bekend terrein. Hij tekent de verhalen op van christelijke Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Israël.
 • NPO 2, 21.10: De Kunstdetective. Zesdelige serie waarin de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand wordt gevolgd tijdens zijn speurtochten naar gestolen kunst. Afl. 1: Hitlers paarden.

woensdag 18 juli


donderdag 19 juli

 • NPO 2 Extra, 17.55: Jazzhelden. Afl.: Soesja Citroen, jazz-zangeres en initiatiefneemster van het Stolpersteine-project in haar woonplaats Gouda.

vrijdag 20 juli

 • Arte, 5.00: Ben Harper & Charlie Musselwhite. Opname van een concert in Parijs van de experimentalist Harper, zoon van een Afrikaans-Amerikaanse vader en een Joodse moeder, en de Amerikaanse bluesharmonicaspeler Musselwhite (1944). Ze spelen muziek van hun nieuwe album No Mercy in This Land.
 • Arte, 13.55: Brief einer Unbekannten (Lettre d'un inconnu)(2001). Speelfilm naar de gelijknamige roman van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig uit 1922, waarin een beroemde Weense schrijver op zijn 41e verjaardag een lange brief ontvangt van een vrouw die in hetzelfde gebouw woont als hij en alles van zijn leven blijkt te weten.


zaterdag 21 juli

 • NPO 2, 13.10: De Kunstdetective. Zesdelige serie waarin de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand gevolgd wordt tijdens zijn speurtochten naar gestolen kunst. Afl. 1: Hitlers paarden.

zondag 22 juli

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. Geschiedenisprogramma over de onvoltooid verleden tijd, met actueel nieuws over geschiedenis, columns en historische documentaires. Met in Het Spoor Terug 'Modern Man', een onderzoek naar de mens van nu in zijn of haar vele gedaantes, van de boze witte man tot de zelfmoordterrorist en de vrouw in het post me-too tijdperk, waarbij Joseph Cpnrads The Secret Agent de leidraad vormt.
 • NPO 2, 13.55: Ken uw klassieken. Afl.: Rachmaninov - Symfonische dansen. Voorafgaand aan de uitvoering van deze symfonie door het Koninklijk Concertgebouworkest vertellen enkele dirigenten en musici van het orkest wetenswaardigheden van de Symfonische dansen.

maandag 23 juli

 • NPO 2, 21.10: Kijken in de ziel: religieuze leiders. Coen Verbraak praat in zes afleveringen met twaalf religieuze leiders, waarbij rabbijnen, imams, dominees, zenboeddhisten, een bisschop, een katholieke zuster en een hindoepriester zich buigen over de grote vragen van het bestaan. Afl. 1: Opperrabbijn Binyomin Jacobs.
 • WDR, 22.10: Schtonk! (1992). Film gebaseerd op het grootste persschandaal uit de Duitse geschiedenis: in 1983 liet weekblad Stern zich voor een astronomisch bedrag de dagboeken van Hitler aansmeren. Een week later bleek dat het om een vervalsing ging.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Geheimnisvolle Orte. Afl.: Hitlers Linz. Nog altijd zijn in deze stad aan de Donau sporen te vinden van wat Hitler voor zich zag als modelstad van het nationaalsocialisme.
 • NPO Radio 1, 0.00: Brainwash Radio. Humans denktank van filosofen, wetenschappers, schrijvers en comedians doet iedere maand een poging de door de dagelijkse nieuws- en opinie-lawine overvolle hersens van de luisteraar een beetje schoner te spoelen. Afl. 1: Hanneke Groenteman in gesprek met emeritus-hoogleraar sociale wetenschap aan de UvA Abram de Swaan.

dinsdag 24 juli

n.v.t.


woensdag 25 juli

 • NPO 2, 21.15: Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten. Een geschiedenis. Vierdelige televisieserie waarin vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten worden uitgelicht. Afl. 2: Joodse grenzen (1948).
 • ARD/Das Erste, 22.45: Rabbi Wolff (2016). Indrukwekkend portret van rabbijn Willy Wolff (1927), die de visie heeft dat alles in het leven mogelijk is en dat het nooit te laat is om een nieuwe start te maken.

donderdag 26 juli

n.v.t.


vrijdag 27 juli

 • Arte, 14.05: Der Doppelgänger (Copie conforme, 1946). Met de roemruchte comédien Louis Jouvet in de rollen van Gabriel Dupon, handelsreiziger in knopen, en de gewiekste inbreker Manuel Ismora.

(advertenties)


banner luna3 banner amphora banner jonet banner joodsamsterdam banner propra banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven