Crescas nieuwsbrief - vrijdag 29 juni 2018

Ons nieuwe programma - bíjna klaar!

De puntjes worden op de i gezet, de laatste afspraken gemaakt en datums vastgelegd: het programma voor 2018-2019 is bíjna klaar!

Over een paar weken wordt uw nieuwsgierigheid niet langer op de proef gesteld: 17 augustus gaat de cursusfolder op de post én staat het volledige programma online.

Maar tipjes van de sluier oplichten werkt ook als smaakmaker, vandaar dat we u nu al vertellen dat Philip Menco, vanuit zijn jarenlange ervaring als financieel consulent, in een lezing zijn kijk op ethisch beleggen volgens een Joodse visie met u zal delen.
Voor zijn lezing kozen wij, samen met hem, de titel Koosjer Beleggen. Na een algemene inleiding over geld beleggen laat Philip zien hoe je dat op verantwoordelijke wijze kunt doen en daarbij rekening houdt met het welzijn van de huidige en toekomstige bewoners van de aarde.

Voorzanger Irwin Oppenheim zal een lezing verzorgen over chazzanoet.
In De kunst van de chazzan zal hij de emotionele zeggingskracht van chazzanoet onder de loep nemen. Waarom duikt juist deze muziek ook in populaire muziek op allerlei onverwachte plekken op? U leert over de geschiedenis van het chazzanoet en de verschillende zangstijlen van chazzaniem (voorzangers), en vanzelfsprekend komt ook het Nederlandse chazzanoet aan de orde.

En nog even dit, voor de goede orde: volgende week verschijnt de nieuwsbrief niet: we gaan de komende weken 'op halve kracht'. Dat wil zeggen dat de nieuwsbrief NIET verschijnt op 6 juli, 20 juli en 3 augustus, en wél op 13 juli en 27 juli.

Oelpan Crescas: de inschrijving is geopend!

In het komende seizoen vindt u in ons programma Kita Alef, Kita Dalet en Kita Chet, drie langlopende cursussen Modern Hebreeuws op drie niveaus.
De lessen zijn opgebouwd volgens de in Israël gebruikte oelpan-methode, waarbij de nadruk ligt op praktische oefeningen in lezen, schrijven en spreken. Basiskennis van de grammatica wordt opgebouwd en uitgebreid en u leert de eerste beginselen van de 'binjaniem', het systeem waarin alle werkwoorden zijn onder te brengen.
Per niveau wordt voortgebouwd op de kennis die u al heeft, zodat u aan het eind van 'uw' kita echt een flink eind bent opgeschoten.

We hebben besloten voor deze cursussen de inschrijving nu al, dus nog vóór het verschijnen van het volledige programma, open te stellen. Dan kunt ú naar uw eigen beschikbaarheid kijken, en weten wíj wanneer we het lesmateriaal moeten bestellen en hoeveel er nodig is.
En alvast voor uw agenda: Kita Alef, Kita Dalet en Kita Chet gaan alle drie van start op maandag 8 oktober 2018.
Let op: wie zich vóór 10 juli inschrijft, krijgt tien procent vroegboekkorting op het cursusgeld!

Klik HIER voor het inschrijfformulier op onze website!

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Kukolka is de meeslepende debuutroman van de Oost-Duitse schrijfster Lana Lux (1986), die leest als een genadeloos realistische, hedendaagse versie van Hector Malots Alleen op de wereld.
Derk Walters ging in september 2014 voor NRC als correspondent naar Israël, maaar per 1 juni 2017 werd zijn werkvergunning ingetrokken - Walters was te kritisch over het land. Over zijn correspondentschap schreef hij Israël zegt geen sorry meer.

In het Engels

In het jaar 2018 wordt op grote schaal en op allerlei manieren herdacht dat de beroemde componist en dirigent Leonard Bernstein werd geboren. Voor Jamie Bernstein was geen beter moment denkbaar voor de publicatie van haar memoires.
In Famous Father Girl: A Memoir of Growing Up Bernstein geeft Bernsteins oudste dochter een indringend en ontroerend beeld van de man die de wereld kende als flamboyante publiekslieveling die bevriend was met de beroemdsten van zijn tijdgenoten.
Met milde humor laat ze haar vader zien als "the man in the scratchy brown bathrobe who smelled of cigarettes; the jokester and compulsive teacher who enthused about Beethoven and the Beatles; the insomniac whose 4 a.m. composing breaks involved spooning baby food out of the jar. He taught his daughter to love the world in all its beauty and complexity." Jamie Bernstein deelt de inspiratie die ze van haar vader met de paplepel kreeg ingegoten, met iedereen die haar werk leest en ziet en heeft daarmee voor zichzelf een geweldige carrière gemaakt.

Uitgelicht

Minny Mock-Degen werd in Zwitserland geboren op 4 mei 1945 en groeide op in Amsterdam. Ze studeerde culturele antropologie aan de UvA en maakte in 1985 alia. In 2009 promoveerde ze aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem op het proefschrift Ba’alot Teshuvah: The dynamics of becoming orthodox - Dutch Jewish women returning to Judaism and how their mothers felt about it, dat ook in een handelseditie is verschenen. Ondertussen was ze in Nederland al begonnen met schrijven - in 1979 debuteerde ze met Nagelwater, een bundelling van verhalen die zich afspelen in naoorlogs Joods Nederland. In 1983 verscheen de roman Tussenstop, over een jonge Joodse Amerikaan die, speurend naar het wezen van de Joodse identiteit, in Amsterdam belandt. En nu is er dan de verhalenbundel Rijkdom, waarin elementen van Mocks eerdere boeken samenkomen. Joodse verhalen, die zich afspelen in Joodse milieus, waarin het oorlogsverleden nooit ver weg is. "Opvallend aan de verhalen van Minny Mock is het ontbreken van zelfbeklag en sentimentaliteit. De schrijfster mengt humor, sarcasme en triestheid vakkundig, zodat verhalen met veel spanning ontstaan, die niets van een klaagzang weghebben", aldus de recensent van Nagelwater in 1979. Deze woorden gelden onverminderd ook voor Rijkdom.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Freek en Hella de Jonge zijn zaterdag 30 juni te gast bij boekhandel De Koperen Tuin, waar Freek zijn vrouw zal interviewen over haar boek Hartschade.
 • Om naar uit te kijken: Harry en Sieny. Overleven in verzet en liefde, de ontroerende dubbelbiografie van Harry Cohen (98) en Sieny Kattenburg (94) die vorige week hun 75-jarig huwelijk vierden.
 • In NRC een kritische recensie van het hierboven genoemde Israël zegt geen sorry meer.

Vers uit de ramsj geplukt

De veelbesproken bestseller en in 2007 winnaar van de NS Publieksprijs Het zijn net mensen (2007) van journalist Joris Luyendijk beleefde in 2015 zijn 32e druk. Maar nu is het boek toch in de ramsj beland. Luyendijk werkte van 1998 tot 2003 als correspondent in het Midden-Oosten. Met dit boek wil hij de kloof dichten die gaapt tussen wat hij aan den lijve meemaakte en wat hij daarvan kon laten zien op radio, tv en in de krant.
Will Ellsworth-Jones schreeft de biografie Bansky - The Man Behind the Wall (2012), ongeautoriseerd, want deze Britse kunstenaar doet er alles aan om zijn identiteit zorgvuldig geheim te houden. Dat geeft hem ook de vrijheid om overal ter wereld ongehinderd maatschappijkritische graffiti te plaatsen. 1946, The Making of the Modern World (2014), van de in 1956 in Hongarije geboren Britse journalist en historicus Victor Sebestyen, is een portret van het jaar waarin de Koude Oorlog begon, Oost-Europa opnieuw werd ingedeeld, een begin werd gemaakt met de stichting van de staat Israël en de onafhankelijkheid van India in gang werd gezet.

Ramsj strip 22JUN

Culturele agenda

Het culturele seizoen loopt nu écht op zijn eind, en binnenkort beginnen de zomervakanties. We hebben toch nog wat leuke dingen gevonden.
En als ú voor de komende periode nog iets weet waar publiek welkom bij is, laat het ons dan snel weten op lichansky@crescas.nl!

 • Amsterdam: De Berlijnse historicus en tentoonstellingsmaker Christoph Kreutzmüller kijkt vrijdag 29 juni met kritisch analyserende blik naar tentoonstellingen over het Derde Rijk zoals die sinds de jaren 1950 in Duitsland te zien zijn geweest.
 • Soesterberg: 'Thijl', de spectaculaire Nederlandse opera over de 16e-eeuwse geuzenleider Tijl Uilenspiegel, slaat een brug tussen de Tachtigjarige Oorlog en de wereld van vandaag. Jan van Gilse (1881-1944) schreef deze "grootste Nederlandstalige opera ooit." De voorstelling wordt van 30 juni t/m 17 juli uitgevoerd op de voormalige vliegbasis Soesterberg.
 • Soesterberg: In het kader van de opera 'Thijl' verzorgt het Leo Smit Ensemble op zaterdag 30 juni en woensdag 11 juli 'concertlezingen' met liederen van Jan van Gilse, Leo Kok, Henriëtte Bosmans, Rosy Wertheim, Dick Kattenburg en Mordechai Gebirtig en werken voor fluit (en piano) van Leo Smit, Dick Kattenburg en Marius Flothuis.
 • Rijswijk: het Tollensensemble speelt zaterdag 30 juni onder meer het Concert voor alviool en strijkorkest van Leo Smit, met de 21-jarige Ursula Skaug als solist.
 • Amsterdam: een rondetafelgesprek/discussiemiddag, zondag 7 juli, over de rol van de monarchie in de Joodse geschiedenis van de twintigste eeuw.
 • Amsterdam: de Spaans-Joodse Ladino-cultuur staat zaterdag 7 juli centraal in 'Ke Haber' ('What's new'), een intercultureel project en een reis van verleden naar heden in muziek, beeld en verhalen waarop de Israëlische zangeres Noam Vazana u meeneemt. Reisgezellen zijn verder Anass Habib, Esra Dafidan, verhalenverteller Urias Boerleider en VJ Tarantula.
 • Amsterdam: Op het jaarlijkse festival Julidans staat op zaterdag 7 juli en zondag 8 juli 'The Jewish Connection Project' geprogrammeerd, een zoektocht naar de betekenis van identiteit. Ben je Joods als 'men' je zo noemt en betekent dit dan automatisch dat je ergens bijhoort? Of je wil of niet?
 • Leeuwarden: choreograaf Guy Weizman verruilt het theaterpodium voor recreatiegebied De Groene Ster voor een reeks voorstellingen van 'Conference of the Birds'. Tientallen muzikanten, acteurs en dansers brengen in een soort gigantisch vogelnest een oud Perzisch gedicht tot leven. Zes maal te zien vanaf zaterdag 7 juli.
 • Den Haag: een verzetstentoonstelling over de Haagse schilderes en verzetsheldin Ru Paré (1896-1972) is nog tot en met zondag 23 september te zien in het Museon.

En nu alvast voor uw agenda: het Chanoekaconcert dat in 2017 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw binnen de kortste keren was uitverkocht, wordt in 2018 verplaatst naar de Grote Zaal.
Noteer de datum: 5 december, en let op: de kaartverkoop is al van start gegaan!

Joodse burgemeesters van Amsterdam

In de Canon van 700 jaar jaar Joods Nederland staat bij het jaartal 1967 het lemma 'Joodse burgemeesters van Amsterdam'.
Het artikel tracht antwoord te vinden op de vraag of het toeval is dat Amsterdam na de oorlog merendeels door Joodse burgemeesters werd geleid, of dat er sprake was van bewust beleid.

Zeker is wel dat niemand van het illustere viertal - Ivo Samkalden, Wim Polak, Ed van Thijn en Job Cohen het gemakkelijk heeft gehad in zijn bestuurlijke taken, maar aan gedrevenheid ontbrak het hen niet.

Nu de benoeming van een opvolger voor de zeer geliefde Eberhard van der Laan beklonken is, leek het de redactie van uw nieuwsbrief wel aardig nog eens achterom te kijken, zeker nu alles anders wordt met een vrouwelijke burgemeester van een partij die niet eerder in de hoofdstad zo'n hoge functie heeft bekleed.

Femke Halsema wordt 19 juli beëdigd. Er wachten haar vele lastige en netelige kwesties - wij spreken de hoop uit dat ze de stad naar een voorspoedige, veilige toekomst zal leiden!


Ons Amsterdam bespreekt in het dossier Burgemeesters onder meer de burgemeesters sinds 1824 - geen enkele van deze 25 burgervaders was Joods, en aan 'oorlogsburgemeester' Edward Voûte, die het ambt bekleedde van 1941 tot 1945, kleeft zelfs een smetje vanwege zijn overmatige gezagstrouw.

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Huffington Post schrijft over de documentaire Three Identical Strangers, over een identieke drieling die veertig jaar geleden direct na de geboorte van elkaar werden gescheiden. De rol die de Jewish Board hierbij speelde, is schimmig.
 • Geschiedenistijdschrift Historiek heeft een uitvoerig artikel over de nationaalsocialistische propagandafilm Der Ewige Jude, die voorkomt in een boek over voorwerpen die iets vertellen over de geschiedenis van nazi-Duitsland.
 • Er is een nieuwe sidoer (gebedenboek) ontwikkeld, speciaal voor vrouwen, schrijft de Forward.
 • Philologos duikt in Mosaic Magazine in James Joyce's Ulysses, het levensverhaal van de half-Joodse Leopold Bloom.
 • Op 17 juli vindt La Course plaats, het eendaagse wielerevenement in de Tour de France voor vrouwen. Nog altijd een uitzondering dus, maar in 1894 was het Annie Cohen Kopchovsky (ook wel bekend als Annie Londonderry) die op de fiets klom voor een rondje om de wereld. Jewish Women's Archive schrijft over haar, en ook Total Women's Cycling bewijst deze sportvrouw avant la lettre eer.
 • Israel21C plaatst tien adembenemend mooie foto's van vogels in Israël.
 • In het jaar waarin de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein wordt herdacht, komt de New York Times met een onbekende opera van de beroemde componist en dirigent.
 • Op de Facebookpagina van het Joods Cultureel Kwartier een boeiende inleiding bij een kunstwerk dat momenteel te zien is in het Nationaal Holocaust Museum i.o.

Max Liebermann Route

De Stichting Max Liebermann Noordwijk is in het leven geroepen om de nalatenschap van de grote Duitse impressionistische kunstschilder Max Liebermann te vereeuwigen op de plaatsen waar hij tussen 1905 en 1913 regelmatig verbleef en werkte.

De keus van de stichting viel op een wandelroute door Noordwijk en omgeving waarlangs 23 reproducties van Liebermanns schilderijen op panelen te zien zijn. De gekozen schilderijen geven een goed beeld van Noordwijk in het begin van de twintigste eeuw en van de onderwerpen die de voorkeur van Max Liebermann hadden, zoals strandvermaak, sport en dorpsleven.

De Max Liebermann Route werd op 1 juni 2018 officieel opengesteld. De website maxliebermannnoordwijk.nl die het project begeleidt geeft al een goede indruk, maar als u de wandeling écht wilt ervaren, zult u in de benen moeten.
De wandeling langs het Max Liebermann wandelpad lijkt ons 'een aangename excursie' (om in negentiende-eeuwse termen te blijven) voor een niet te warme Hollandse zomerdag.

Strictly Kosher, a Jewish Culture Documentary

De Joodse gemeenschap in het Britse Manchester telt 40.000 zielen. Voor deze documentaire mochten de camera's van Real Stories heel dichtbij komen om de Joodse tradities, hoogtijdagen en gebruiken op film vast te leggen.
Allerlei mensen komen aan het woord en vertellen intens en vaak met de nodige humor, en ontzenuwen tussen de bedrijven door allerlei wonderlijke ideeën die niet-ingewijden maar niet los lijken te kunnen laten.

Real Stories is een Internetkanaal waar de meest uiteenlopende documentaires te zien zijn.

29 juni - 6 juli

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Er wordt deze week veel herhaald; het WK voetbal heeft nog altijd ruimschoots de overhand op de publieke zenders. De moeite waard: documentaires over filmregisseur Billy Wilder, Simon & Garfunkel en Barbra Streisand.


vrijdag 29 juni

 • Arte, 23.45: Ben Harper & Charlie Musselwhite. Opname van een concert van de experimentalist Harper, zoon van een Afrikaans-Amerikaanse vader en een Joodse moeder, en de Amerikaanse bluesharmonicaspeler Musselwhite (1944). Ze spelen muziek van hun nieuwe album No Mercy in This Land.
 • BBC 2, 0.05: Romper Stomper. Zesdelige Australische serie (en opvolger van de gelijknamige opzienbarende speelfilm uit 1993) over een bende extreemrechtse skinheads en hun antifascistische tegenhangers. Afl. 1: Arrival en afl. 2: If Blood Should Stain the Wattle.

zaterdag 30 juni

 • Arte, 6.15: Die vielen Leben des Sammy Davis Jr. (2017). Documentaire van Sam Pollard over deze zwarte, Joodse Portoricaanse entertainer die zijn populariteit inzette om tegen racisme en antisemitisme te strijden.
 • Arte, 11.35: Mythos Einstein - Leben und Werk eines Rebellen. Documentaire over de vele legendes en verhalen die over Albert Einstein bekend zijn - hij was zelf uiterst gesloten over zijn privéleven.
 • NPO 2 Extra, 16.30: Op afstand (2000). Portret van Michael Zeeman van de Amerikaanse schrijver Philip Roth, die wereldberoemd werd met Portnoy's Complaint, een scandaleuze roman waarin alles wat in de roerige jaren zestig in Amerika was veranderd, aan de orde kwam.
 • NPO 2 Extra, 19.48: Tussenuur Slam. Afl.: Stryder: De Palestijnse droom.
 • NPO Radio 4, 20.00: Zomeravondconcert. rechtstreeks uit het Concertgebouw het feestelijke openingsconcert van de Robeco SummerNights. Op het programma: The Gershwin Project.
 • NPO 2 Extra, 21.30: A Dangerous Method (2011). Speelfilm over leven en werk van Sigmund Freud in de vorm van een geromantiseerde biopic.

zondag 1 juli

 • Arte, 9.55: Der alte Mann und das Kind (1967) (Le vieil homme et l'enfant). Autobiografisch oorlogsdrama van de Franse regisseur Claude Berri, die als achtjarige jongen wordt ondergebracht bij een fervente Pétain-aanhanger, die niet weet dat zijn onderduikertje Joods is.
 • Canvas, 21.50: Never Be Boring: Billy Wilder (2017). Billy Wilder, een van Hollywoods grootste schrijvers en een cinematografisch genie, werd geboren als Samuel Wilder en vluchtte als jonge reporter uit Duitsland via Parijs naar New York toen de nazi's aan de macht kwamen.
 • NPO 2, 0.41: Naches. Documentaireserie van David Blitz waarin Joodse Nederlanders voor het slapen gaan ons nog even een glimlach op het gelaat toveren. Afl. 1: Moshé Lewkowitz. Hij en zijn vrouw en Marjan hebben plezier met bridgen en muziek. Ze genieten ook van elkaar, maar niet helemaal op een manier zoals je die verwacht.

maandag 2 juli

 • NPO 2 Extra, 7.35: Op afstand (2000). Portret van Michael Zeeman van de Amerikaanse schrijver Philip Roth, die wereldberoemd werd met Portnoy's Complaint, een scandaleuze roman waarin alles wat in de roerige jaren zestig in Amerika was veranderd, aan de orde kwam.
 • NPO 2 Extra, 21.30: [A Dangerous Method]11 (2011). Speelfilm over leven en werk van Sigmund Freud in de vorm van een geromantiseerde biopic.
 • NPO 2, 19.10: Van Nablus naar Ninevé. Afl.: De Samaritanen van de Westelijke Jordaanoever. Kefah Allush gaat ze opzoeken.

dinsdag 3 juli

 • NPO 2 Extra, 11.20: [A Dangerous Method]13 (2011). Speelfilm over leven en werk van Sigmund Freud in de vorm van een geromantiseerde biopic.
 • NPO 2 Extra, 12.55: Op afstand (2000). Portret van Michael Zeeman van de Amerikaanse schrijver Philip Roth, die wereldberoemd werd met Portnoy's Complaint, een scandaleuze roman waarin alles wat in de roerige jaren zestig in Amerika was veranderd, aan de orde kwam.
 • BBC Radio 3, 20.30: Radio 3 in Concert. Afl.: A Britten Celebration. Centraal staat de kinderopera Noye's Fludde uit 1957, gebaseerd op een middeleeuws mirakelspel over Noach en de ark.

woensdag 4 juli

 • NPO 2 Extra, 11.20: A Dangerous Method (2011). Speelfilm over leven en werk van Sigmund Freud in de vorm van een geromantiseerde biopic.
 • NPO 2 Extra, 12.55: Op afstand (2000). Portret van Michael Zeeman van de Amerikaanse schrijver Philip Roth, die wereldberoemd werd met Portnoy's Complaint, een scandaleuze roman waarin alles wat in de roerige jaren zestig in Amerika was veranderd, aan de orde kwam.
 • Arte, 22.00: Kriegsfotografinnen (2016). Documentaire over toonaangevende vrouwelijke oorlogsfotografen als Alice Schalek (1874-1956) en Gerda Taro (1910-1937).
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Te gast is theatermaker en schrijver Ilay den Boer (Het beloofde feest).

donderdag 5 juli

 • NPO 2, 19.10: Van Nablus naar Ninevé. Kefah Allush gaat op zoek naar de vergeten volken van het Midden-Oosten. Afl.: De Druzen van Libanon.
 • NPO 2, 23.00: Het uur van de wolf. Afl.: Simon & Garfunkel - 40 jaar Bridge over Troubled Water. Bijzondere archiefmateriaal uit de jaren zeventig en nieuw gemaakte interviews met Paul Simon en Art Garfunkel vormen het kloppend hart van deze documentaire.

vrijdag 6 juli

 • Arte, 21.55: Barbra Streisand - Geburt einer Diva, 1942-1984 (2015). Documentaire over de Amerikaanse zangeres, actrice, producente en filmregisseuse die haar carrière in de showbusiness helemaal zelf vorm wist te geven en ondertussen uitgroeide tot rolmodel voor vrouwen en homo's.
 • BBC 2, 0.05: Romper Stomper. Zesdelige Australische serie (en opvolger van de gelijknamige opzienbarende speelfilm uit 1993) over een bende extreemrechtse skinheads en hun antifascistische tegenhangers. Afl. 3: Poetry en afl. 4: The Dark Heart of Things.