vrijdag 22 juni 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 22 juni 2018 jaargang 14, nummer 23
Onze columnisten deze week
 

De keuken in met Crescas!

De keuken in met Crescas!

Ook het komend seizoen vindt u weer kookworkshops in ons cursusprogramma. Samen met Esther Erwteman hebben we twee splinternieuwe onderwerpen gekozen: de Perzische keuken en Patisserie.

Uw culinaire ontdekkingsreis door de Perzische keuken begint in februari 2019. Verse en gedroogde vruchten, noten, rijst en heel veel verschillende groentes worden bereid met een keur aan geurige specerijen. Verwantschap met de keuken van het Midden-Oosten is er zeker, maar toch is de Perzische keuken verrassend anders!

In november 2018 kunt u zich bekwamen in het maken van patisserie en leert u de fijne kneepjes van het echte banketbakkersbakwerk. Een uitdaging waaraan u zich aan het eind van de workshops ook in uw eigen keuken kunt wagen!

Esther Wks

Voor beide kookworkshops is de inschrijving nog niet geopend, maar als uw handen nu al jeuken om de keuken in te gaan, kijk dan eens naar onze digitale kooklessen. De Joodse keuken kunt u in uw keuken op uw tablet bekijken, en meteen meekoken. De negen traditionele Joodse gerechten worden met moderne middelen en tóch op grootmoeders wijze klaargemaakt.

JK strip

Een van de toppers is de roemruchte 'Kugel met peren' - een zwaar en tijdrovend maar wel typisch Nederlands-Joods nagerecht. Maar het kan ook anders: onze versie staat binnen twee uur op tafel én is lekker licht!

Alle recepten hebben een logische ingrediëntenlijst en zijn, op basis daarvan, voorzien van een handig boodschappenlijstje.

Kijk op onze website voor meer informatie. Daar kunt u de cursus ook meteen bestellen - na ontvangst van uw betaling is het materiaal altijd voor u beschikbaar!

Crescas zomerschema

Crescas zomerschema

De schoolvakanties gaan in 2018 van start in het zuiden van het land (7 juli), gevolgd door regio midden (14 juli) en region noord (21 juli).
In deze periode gaat de nieuwsbrief een aantal weken over op een gewijzigd verschijningsschema.

Na de nieuwsbrief van volgende week 29 juni vervallen de edities van 6 juli, 20 juli en 3 augustus.
Vanaf 10 augustus zijn we er weer als vanouds met uw wekelijkse portie nieuws, boeken en cultuur.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Madeleine Albright, van 1997 tot 2001 minister van Buitenlandse Zaken van de VS, waarschuwt in Fascisme tegen de destructieve, democratie ontwrichtende stroming die in de hele wereld bezig is aan een hernieuwde opmars.
Igor Cornelissen onderzoekt in Tussen Lenin en Lucebert een van de meest markante figuren van het Nederlandse communisme, kunstcritica Mathilde Visser (1900-1985). De schrijver reconstrueert het bijzondere levensverhaal van deze in bontjas gehulde dame.
Het mooiste uit de bijbel is een verzameling teksten uit Genesis, Ruth, Ester en andere Bijbelboeken die zijn gekozen om hun literaire kwaliteit. De verhalen werden gepresenteerd in de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) van 2004.

Uitgelicht

Dina-Perla de Winter groeide op in Amsterdam in een streng orthodox Joods milieu. Binnen het gezin voelde ze zich zó onveilig dat ze besloot haar leven een totaal andere wending te geven. Ze was vijftien toen ze het Joods-orthodoxe Cheider verruilde voor een gewone middelbare school. Op haar achttiende vluchtte ze uit huis en verbrak direct alle contact met haar familie. In haar opzienbarende boek Exodus uit de Vuurtoren, dat in november 2017, verscheen, vertelt ze haar levensverhaal.
Maar daarbij bleef het niet: de ervaringen van toen en de overlevingskracht die Dina-Perla in zichzelf wist te ontketenen, vonden hun weerslag in Levende sierlijkheid. Basisprincipes voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit, dat eind mei 2018 verscheen. Dina-Perla betoogt daarin dat de spirituele ontwikkeling belangrijk is als basis voor een leven dat in balans is en waarin je kan omgaan met de veranderlijkheid van de wereld om ons heen. Keuzes maken op basis van zelfverworven innerlijke zekerheden en onafhankelijk van het doen en laten van anderen - het klinkt misschien zweverig en vaag, maar de kern is dat ieder mens streeft naar geluk en welzijn.
Dina-Perla heeft zichzelf bewonderenswaardig empowered, en deelt die groei gul met haar lezers. Van deze gedreven vrouw zullen we in de toekomst zeker meer horen.

In het Engels

In An Odyssey of Food, My Journey Back to Israel maakt Alon Shaya een emotionele reis door zijn verleden, en dat levert een prachtig kook- en verhalenboek op.

Shaya inline2

"Two-time James Beard–award winner Shaya has written an excellent cookbook with a moving narrative about his journey from childhood as a young Israeli immigrant to the U.S., to days as a ne’er-do-well student championed by his high school home-economics teacher, to life as a chef in Las Vegas, New Orleans, Italy, and places in between. He recalls his final trip to see his dying grandmother — the one who nurtured him with food as a child. With her unable to speak well, and his Hebrew nearly nonexistent, he raced back and forth from the kitchen to her bedroom to have her taste and critique as he tried to capture the essence of her cooking before she died."

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Deze week in ons Boekennieuws genoemd, en op Literair Nederland besproken: Tussen Lenin en Lucebert van Igor Cornelissen.
 • De shortlist voor de OPZIJ Literatuurprijs 2018 is bekend. De tien geselecteerde boeken zijn gekozen uit de longlist van 33, en die waren overgebleven na beoordeling van de oorspronkelijke 81 titels.
 • Lody van de Kamp geeft zondag 1 juli bij de Amsterdamse Boekhandel een lezing over zijn boek Sara, het meisje dat op transport ging, dat op het nippertje gered werd door 'tante' Truus Wijsmuller.

Vers uit de ramsj geplukt

De interessanten (2013) van Meg Wolitzer is een 'coming-of-age' roman over alledaagse strubbelingen van blanke burgers tegen de achtergrond van een veranderend Amerika. Centraal staat een groepje tieners dat zichzelf 'De Interessanten' noemt. Ze zijn onafscheidelijk en delen elkaars dromen over een leven als kunstenaar, acteur of schrijver: later als ze groot, volwassen en vooral succesvol zijn. Maar de reis van jeugd tot middelbare leeftijd loopt heel anders, vol compromissen, geheimen, leugens en ongelijkheden.
De Macedonische schrijver Goce Smilevski heeft van Het web van Spinoza (2014) een soort dubbelroman/biografie gemaakt, waarin hij zowel de jonge als de oude Spinoza aan het woord laat over zijn leven. Het verschil in perspectief is uiterst boeiend, en maakt van de grote filosoof ook een man wie niets menselijks vreemd is.
De affaire-Koerilov (2015) van Irène Némirovsky (1903-1942) is een meeslepende en spannende historische roman, waarin de 22-jarige bolsjewiek Léon M. in 1905 onder een valse naam als lijfarts in dienst komt van Valeriaan Aleksandrovitsj Koerilov, de minister van Onderwijs onder tsaar Nicolaas II. Zijn linkse kameraden willen dat Koerilov op spectaculaire wijze om het leven wordt gebracht, om zo het tsaristische regime aan het wankelen te brengen.

Ramsj 22JUN strip

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er, zo kort voor de zomervakanties beginnen, te doen in Nederland?

 • Amsterdam: De Amerikaanse bas Mitchell Sandler zingt zondag 24 juni in de Engelse kerk op het Begijnhof samen met het Purcell Kamerorkest muziek van Henry Purcell, John Dowland, MatthewLocke en Georg Friedrich Händel.
 • Groningen: de Midzomermiddag over conflicthantering binnen religie en levensbeschouwing in de Synagoge Groningen heeft in 2018 als thema 'Ruzie binnen het geloof: hoe maak je het goed?' Zondag 24 juni kan iedereen op het ‘Tempelplein’ achter de synagoge aan de Folkingestraat op een informatiemarkt spontaan in gesprek gaan met mensen van verschillende levensbeschouwingen en religies.
 • Apeldoorn: De indrukwekkende tentoonstelling 'Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier' over de Joodse psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat, is sinds februari 2018 te zien op de plek waar nu ’s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg zit. De belangstelling is dermate groot dat de expositie wordt verlengd tot en met zaterdag 1 september.
 • Amstelveen: Maar liefst zeven maal, dagelijks van maandag 25 juni tot en met zondag 1 juli, kunt u in de open lucht de dynamische theatervoorstelling 'To Voice', meebeleven. In een hallucinerend geluidslandschap in het Amsterdamse Bos laten dertien spelers, geregisseerd door choreografe Keren Levi, hun stem horen. De productie vindt plaats in het kader van het Boslab Theaterfestival.
 • Amsterdam: Het Goethe-Institut organiseert op vrijdag 29 juni de lezing 'Victims and Perpetrators in Museums – How Germans dealt with the Nazi past in Exhibitions'. Aan het woord komt historicus, tentoonstellingsmaker en curator bij het Jüdische Museum in Berlijn Christoph Kreutzmüller. Let op: aanmelding vooraf is noodzakelijk!
 • Winterswijk: Gedurende de zomermaanden juli en augustus is er iedere dinsdagavond een anderhalf uur durende rondleiding. Achter de gebouwen aan de Spoorstraat gaat een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld. De tentoonstelling met werk van Max van Dam (1910-1943) uit de tijd dat hij als Joods kunstenaar nog vrij kon reizen en zijn inspiratie onder meer vond in Zuid-Frankrijk en Italië is dan ook te zien.
 • Amsterdam: Noa Wildschut speelt vrijdag 7 juli met het Nederlands Philharmonisch Orkest het Vioolconcert van Max Bruch.

In de Digibieb
'Kalverstraat', van modepaleizen tot achenebbisj winkeltjes

In de Digibieb

Wie vandaag de dag door de Amsterdamse Kalverstraat loopt, zal zich niet kunnen voorstellen dat deze 'koopgoot' honderd jaar geleden een voorbeeld was van de smaak van de opkomende middenklasse, die kon bloeien ver weg van het "zedeloze en degenererende karakter van Parijs, waar de doorsnee burger maar beter weg kon blijven" (aldus M.G. Kempering in Het verloren paradijs. De literatuur en de cultuur van het Nederlandse fin de siècle).


In Kalverstraat (1903), deels roman deels sociale reportage, beschrijft Bernard Canter (1871-1956) de wederwaardigheden van de neringdoenden in deze populaire winkelstraat. U ontmoet de achenebbisje bloemenwinkelier Vlissingen en diens dochter Trees, die in de Taksteeg een klein zaakje in potten, pannen en modieuze huisraad als vazen en porselein dreef, naar voorbeeld van de winkel in luxeartikelen J.A. Tognacca & F. Cossa. U maakt kennis met kledingverkoper David de Leeuw, die met lede ogen aanziet hoe bij zijn overbuurman A la ville de Londres een elektrische kroonluchter wordt opgehangen. "Hij kende de kracht van het avondlicht in een winkel. Het licht trok de menschen aan zooals een kaarsvlam de muggen. Daar kon zijn gaslicht niet tegen op. Langen tijd had de winkel van David de Leeuw de mooiste gasverlichting gehad. Aan een lange, rechte stang een veertigtal kleine, witte ballonnetjes naast elkaar." De lezer volgt de straatarme "gesjochtene jonge" Harry Hirschfeld die zich met kunst en vliegwerk een positie in de Kalverstraat weet te verwerven en uiteindelijk in de Kalverstraat een modezaak opent met "dure model-mantels, zijden rokken, zijden kousen en helkleurige satijnen blouses", en Mantua, de zonderlinge Joodse Italiaan die zich van huisschilder tot kunstschilder had ontwikkeld en "reputatie [had] gekregen en klandizie bij de winkeliers. Als een pui eens extra mooi geschilderd moest worden, of een nieuwe winkel moest een geschilderd of een gepolychromeerd plafond hebben, werd Mantua aan 't werk gezet."

Kalverstraat speelt zich vrijwel geheel af in Amsterdams-Joodse sferen en geeft een geweldig beeld van het wel en wee van de neringdoenden. Het boek werd uitgegeven door het Vennootschap Letteren en Kunst en was een bestseller. De roman telt 365 pagina's. Lezers die niet zijn ingevoerd in het Joodse milieu, vinden op bladzijde 362 de "Beteekenis van enige in dit werk voorkomende Hebreeuwsche, Jiddische of Bargoensche woorden."

In de Joodse Bbliotheek kunt u Kalverstraat downloaden naar uw eigen computer of desgewenst online lezen. Op DBNL.org staat de e-bookversie klaar voor kosteloze download.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De horrorfilm Hereditary bevat, hoe bizar dat ook klinkt, wijze Joodse lessen, over dood en de omgang met rouw, ontdekte Tablet Magazine.
 • Romeinse artisjokken zijn inzet van een rabbinaal decreet; zijn de mammole die worden gebruikt voor carciofi alla giudia (Joodse artisjokken) nu wel of niet kosjer? BBC Travel zocht het uit.
 • Atlas Obscura dook in de verborgen Joodse geschiedenis van Shanghai en maakte er een fraai geïllustreerd artikel over.
 • Het rommelt in 'Deli' land… 'Ben's Best', de befaamde deli met de perfectste pastrami van Queens, sluit 30 juni voorgoed de deuren, laat de Joodse broodjeszaak weten op zijn website, terwijl in Miami 'Josh’s Deli' door [The Forward][5] tot de meest on-kosjere deli uit de geschiedenis wordt uitgeroepen.
 • Nog voor de wereld echt op zijn kop stond over de Amerikaanse immigratiepolitiek trokken twee befaamde Joodse Amerikanen van leer in The New Yorker. Lees wat Dr. Ruth Westheimer en Henry Kissinger erover te zeggen hebben. In dat kader levert The Forward niet mis te verstane kritiek op het woordgebruik van de Amerikaanse president.
 • In het hart van Ohabei Shalom, de oudste Joodse begraafplaats in Boston, wordt een opvangcentrum gebouwd voor nieuwe immigranten, meldt Times of Israel.
 • In juli gaat het San Francisco Jewish Film Festival van start, en Jewish News of Northern California heeft niet alleen de line-up van de films, maar ook een aantal trailers.
 • Meer filmnieuws: The Catcher Was a Spy vertelt het opzienbarende verhaal van Morris (Moe) Berg (1902-1972), de Joodse baseballspeler uit New York die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontpopt als nazi-jager. Lees wat JTA ervan vindt.
 • Israel21C tipt vakantiegangers naar Israël over een moderne manier van kamperen, 'glamping' genaamd.

  [5]: Read more: https://forward.com/food/403436/joshs-deli-is-the-most-non-kosher-jewish-deli-ever/

Website van de week
Gunter Demnig en de Stolpersteine

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Deze week nemen we u mee naar de website van Gunter Demnig (1947), de Duitse beeldend kunstenaar die in 1996 het kunstproject 'Stolpersteine' bedacht om de herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur levend te houden op de plekken waar zij hebben gewoond tot ze werden gedeporteerd en vermoord.

Op de startpagina van deze niet al te eenvoudig te navigeren website is meteen duidelijk dat de struikelstenen een belangrijke plek innemen in het werk van Demnig. Waar hij zich nog meer mee bezighoudt, wordt pas duidelijk als je naar rechts scrollt - zeker ook de moeite waard: Demnig is een man van weinig woorden maar met een onontkoombare en vaak confronterende drive.

Wij blijven voor dit item bij de struikelstenen, de met de hand gemaakte, eenvoudige, 10 x 10 cm metende kubusjes van baksteen met daarop een messing plaatje waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn aangebracht. In inmiddels 22 landen liggen ze in het trottoir voor de voormalige woonadressen. Ze zijn zó klein dat je ze nauwelijks ziet, zeker als het messing zijn glans heeft verloren.

Demnig legde zijn eerste struikelsteen op 16 december 1992 voor het stadhuis van Keulen - op het messing zette hij de tekst van het 'Auschwitzdecreet', dat Heinrich Himmler precies vijftig jaar eerder uitvaardigde om alle Sinti en Roma te deporteren.
Sindsdien zijn in meer dan duizend Duitse gemeenten Stolpersteine gelegd - alleen al in Berlijn zijn het er meer dan 7.500.
Tal van foto's op gunterdemnig.de tonen Demnig bij het leggen van de steentjes.
Maar niet overal zijn ze welkom, zoals in Polen. Demnig vond een creatieve oplossing: in repen lood stanste hij wat anders in het messing zou zijn aangebracht.

Door de enorme toename van het aantal aanvragen - het aantal steentjes nadert inmiddels de 66.000 in meer dan 1.300 gemeenten wereldwijd - werkt Demnig nu samen met vriend en collega Michael Friedrichs-Friedländer, die een deel van de steentjes vervaardigt (hier aan het werk te zien bij het maken van de messing afdekplaatjes) en plaatst. Op tagesspiegel.de een foto van het vreselijke lot dat ook de Stolpersteine soms ondergaan.
CNN signaleert bovendien een zorgwekkende groeiende weerstand van de kant van uiterst rechts.

GD stripinline
Demnig noemt zijn struikelsteentjes gedenktekens en nadrukkelijk géén monumentjes, al worden ze door direct betrokkenen vaak wel als zodanig ervaren.

In Nederland werd in 2007 in de Overijsselse gemeente Borne de eerste struikelsteen gelegd. Bekijk hier in welke Nederlandse gemeentes de ruim 1.600 Stolpersteine liggen.
Een enkele keer halen de steentjes het nieuws, zoals onlangs, toen in Zutphen een struikelsteen uit de bestrating in de Raadhuissteeg gestolen bleek. De achtergrond van de diefstal, op 16 juni jongstleden, is (nog) onbekend.


De Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi- & Vechtstreek heeft voor de Nederlandse struikelstenen een website en voorziet belangstellenden op Facebook van informatie over de meest recente ontwikkelingen.

In the Picture
Ronit & Esti

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Voor de trailer van de film Disobedience, die vanaf 12 juli in de Nederlandse bioscopen gaat draaien, schreef de Britse singer songwriter en multi-instrumentalist Toby May het nummer Ronit and Esti.

Disobedience is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2006 van Naomi Alderman. Ronit, gespeeld door Rachel Weisz,
keert na het overlijden van haar vader terug naar de besloten orthodox-Joodse gemeenschap in Londen waaruit ze als tiener was verbannen omdat ze zich aangetrokken voelde tot haar jeugdvriendin Esti (Rachel McAdams). De tijden zijn veranderd, maar de liefde blijkt nog steeds aanwezig, en Ronit en Esti zien zich geplaatst voor moeilijke keuzes.

Lees meer achtergrondinformatie op de website van Disobedience.

De film is vrijdag 22 juni al te zien tijdens de Gaypreview van Cinecenter.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
22 - 29 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Behalve twee speelfilms op zaterdag is het een beetje een rommeltje deze week. Voetbal domineert nog steeds vele zenders, maar voor liefhebbers van detectives is het wel een goeie tijd.
Niet zo leuk: KPN stopt per 1 juli 2018 met de doorgifte van de culturele Franstalige zender TV5MONDE. In plaats daarvan voegt KPN France 2 toe, een publieke zender van Franse bodem. Deze wijziging geldt ook voor de pakketten van XS4ALL en Telfort, twee dochtermaatschappijen van KPN.


vrijdag 22 juni

 • NPO Radio 4, 20.00: Vrijdagconcert. In een opname van 28 januari 2018 speelt het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waard onder meer Aaron Coplands zelden gehoorde Quiet City voor althobo, trompet en strijkers. Lees meer over deze compositie op Muziekweb.
 • WDR 3 radio, 22.04: Jazz & World. Afl.: Das Lee Konitz/Frank Wunsch Duo. Programma over en met de beroemde Amerikaans-Joodse jazzcomponist en altsaxofonist Lee Konitz (1927).
 • NPO 3, 22.05: Blue Jasmine. Tragikomedie uit 2013 van Woody Allen over miljonairsvrouw Jasmine die in zwaar weer belandt en bij haar zus Ginger in San Francisco gaat wonen. Volgens The Guardian een van de beste Allen-films.
 • NPO Radio 1, 0.00: HoorspelHalfuur, achtdelig hoorspel waarin het ooit beroemde Amsterdamse Hotel Schiller, zijn naamgevende uitbatersfamilie, haar kunstzinnige clientèle en de periode van het interbellum tot leven komen. Afl. 5: Moord op het Rembrandtplein.

zaterdag 23 juni

 • NPO 2 Extra, 10.25: 2Doc. Afl.: Mijn bovenburen. Meneer Schoevaart is al meer dan tachtig jaar lid van Ajax en heeft Sjaak Swart nog leren voetballen. Zijn vrouw heeft de laatste jaren weinig van het leven kunnen genieten, omdat Ajax altijd op de eerste plaats komt.
 • NPO 2, 16.45: Podium Witteman aan Zee. Opname gemaakt in de Kurzaal in het jarige Scheveningen tijdens het Festival Classique, met onder meer de Amsterdam Klezmer Band.
 • NPO 2 Extra, 21.15: Het Uur van de Wolf. Afl.: Harry Mulisch en de bevlieging. In 2008 kijkt Harry Mulisch met filmmaker Cherry Duyns naar het verleden en naar de toekomst. Naar het begin en naar het einde. Een film over zijn geboortestad Haarlem, zijn vader en moeder, het huis van zijn eerste herinneringen en het huis van zijn eerste verhaal.
 • Canvas, 22.35: Omar (2013). Drama van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad (Paradise Now). Omar is gewend de bewakers van de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina te ontwijken om zo aan de andere kant van de muur zijn geheime liefde Nadja en zijn jeugdvrienden Tarek en Amjad op te zoeken.
 • NPO 2, 23.15: The Farewell Party (2014) (Mita tova) is een bitterzoete komedie over vriendschap, afscheid, euthanasie en het recht op waardig het leven verlaten. The Farewell Party werd op het Filmfestival van Venetië met een publieksprijs bekroond en genomineerd voor de Ophir filmprijs, de Israëlische Oscar.

RTV 22JUN


zondag 24 juni

 • NPO 2 Extra, 6.48: Tussenuur Slam. Afl.: Stryder: De Palestijnse droom.
 • BBC 4, 22.00: A Timewatch Guide. Adl.: World War Two. Professor Saul David dook in het BBC-archief om 's werelds meest destructieve oorlog in kaart te brengen.
 • Arte, 22.00: Die vielen Leben des Sammy Davis Jr. (2017). Documentaire van Sam Pollard over deze zwarte, Joodse Portoricaanse entertainer die zijn populariteit inzette om tegen racisme en antisemitisme te strijden.
 • NPO 3, 0.15: 3Doc. Afl.: Quiet, We Live in Public (2009). Ondi Timoner volgt de onbekende internetmiljonair Josh Harris die in 1999 een 'Big Brother avant la lettre' startte waarbij zo'n honderd kunstenaars in één ruimte elke seconde van de dag via camera's en internet werden opgenomen.

maandag 25 juni

 • Arte, 13.00: Stadt Land Kunst. met als tweede item Die Kreuzfahrer: Kleine Geschichte des Heiligen Landes.
 • NPO 2 Extra, 20.30: 2Doc. Afl.: Rosa Spier, Huis vol kunstenaars. Deze documentaire brengt in beeld hoe de bewoners, velen van hen bekende en minder bekende kunstenaars, invulling geven aan hun leven in dit bijzondere verzorgingshuis.

dinsdag 26 juni


woensdag 27 juni

 • TV 5 Monde, 14.53: Visites privées. Programma waarin onder meer aandacht wordt besteed aan de radicale stadsvernieuwing die in de tweede helft van de 19de eeuw werd doorgevoerd door baron Georges-Eugène Haussmann.
 • BBC 2, 21.00: World's Most Extraordinary Homes. Afl.: Israel. Piers Taylor en Caroline Quentin bekijken bijzondere woningen waarin hypermodern wordt gecombineerd met traditie.

donderdag 28 juni

 • NPO 2, 9.15: VPRO Tegenlicht. Afl.: Mensen, goden en technologie. Niemand weet hoe onze wereld er over 25 jaar uitziet. De grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie worden voorgelegd aan twee belangrijke denkers van dit moment: Kevin Kelly en Yuval Noah Harari.
 • NPO 2 Extra, 21.25: Op afstand (2000). Portret van Michael Zeeman van de Amerikaanse schrijver Philip Roth, die wereldberoemd werd met Portnoy's Complaint, een scandaleuze roman waarin alles wat in de roerige jaren zestig in Amerika was veranderd, aan de orde kwam.

vrijdag 29 juni

 • Arte, 23.45: Ben Harper & Charlie Musselwhite. Opname van een concert van de experimentalist Harper, zoon van een Afrikaans-Amerikaanse vader en een Joodse moeder, en de Amerikaanse bluesharmonicaspeler Musselwhite (1944). Ze spelen muziek van hun nieuwe album No Mercy in This Land.
 • BBC 2, 0.05: Romper Stomper. Zesdelige Australische serie (en opvolger van de gelijknamige opzienbarende speelfilm uit 1993) over een bende extreemrechtse skinheads en hun antifascistische tegenhangers. Afl. 1: Arrival en afl. 2: If Blood Should Stain the Wattle.

(advertenties)


banner israelactie banner jonet banner propra banner luna3 banner joodsamsterdam banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven