vrijdag 13 april 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 13 april 2018 jaargang 14, nummer 14
Onze columnisten deze week
 

Wie komen de laatste pollepels vasthouden?

Wie komen de laatste pollepels vasthouden?

Zondag is het zover: de állerlaatste workshop J'Ottolenghi gaat van start!

Zondag 15 en zondag 22 april kunt ook ú leren toveren met groente, in de stijl van de Brits-Italiaans-Israëlische chefkok Yotam Ottolenghi.

Aanmelden kan nog steeds, per mail naar info@crescas.nl of via onze website!

29 mei: Artis, onder het oog van de bezetter

29 mei: Artis, onder het oog van de bezetter

Omdat de wandeling door het oorlogsverleden van Artis op 15 april razendsnel was volgeboekt, hadden we een datumprikker opgezet. Daarmee is zondag 27 mei de datum geworden waarop u de bijzondere verhalen van deze stadswandeling kunt komen meebeleven op de plekken waar ze zich hebben afgespeeld.

Uw rondleider door de geschiedenis is Raya Lichansky, die u vertelt hoe en waar de Amsterdamse dierentuin tijdens de zwartste periode van de stad een veilige haven was, en onderdak bood tegen de beesten buiten de hekken. Het zijn mooie, spannende, soms zelfs heroïsche verhalen, die uw blik op Artis voor altijd zullen veranderen.

Kom meewandelen en laat u verbazen! Aanmelden via onze website!

Bij het overlijden van Marijke van den Bergh-Allegro

Bij het overlijden van Marijke van den Bergh-Allegro

Donderdag 5 april is op 73-jarige leeftijd na een kort, heftig ziekbed Marijke Allegro overleden, echtgenote van onze vaste columnist Harry van den Bergh.


Bas en Danielle van Gelder, dierbare vrienden van Harry en Marijke, schreven voor Crescas, en 'lekoved' Harry, een In Memoriam ter nagedachtenis aan Marijke.


In Memoriam: Marijke van den Bergh-Allegro
door Bas van Gelder

Overgoten door een heerlijke warme Spaanse Pesach-zon en kijkend naar het eeuwig boeiende schouwspel van de golvende zee werden wij rauw geconfronteerd met letterlijk de doodsklap.

Marijke was niet meer bij ons!

Meer dan vijftig jaar vriendschap abrupt geëindigd. Niet geheel onverwacht, maar toch vluchtte het leven bij haar hartverscheurend snel.

Door een originele benadering van uw directeur mag ik enkele regels vullen in uw blad, te harer nagedachtenis. Geen koude mededeling, maar een poging om met warmte u dit vreselijke verlies te brengen.

Uw vaste columnist Harry van den Bergh verloor afgelopen Pesach-week zijn vrouw en maatje, zijn kinderen hun moeder, de kleinkinderen hun oma!

Harry en Marijke, een vriendschap die geleidelijk overging in een familieband, samen lief en leed gedeeld, gereisd, gelachen, en nu gehuild!

Marijke, de spil van de familie, het altijd rustige anker in niet altijd rustige tijden.

Bekwame vakvrouw in het begeleiden en opvoeden van moeilijke en soms beschadigde kinderen, met de nodige humor, relativerend een leven leidend aan de zijde van een BN’er. Veel kan dan van je geëist worden. Zij had het allemaal in huis!

Tekenend was haar eerste opmerking toen zij de ernst van haar situatie onder ogen moest zien: “Dan zal ik mijn kleinkinderen niet zien opgroeien.”

Wij, je trouwe lezers, hopen dat jij, Harry, dat voorrecht wel tot in lengte van jaren mag genieten.

De herinnering aan Marijke moge tot zegen zijn en blijven!

Rav Aron Schuster, streng in de leer

Rav Aron Schuster, streng in de leer

Aron Schuster, de man die als rabbijn en later opperrabbijn tussen 1942 en 1972 zijn stempel drukte op Joods Nederland en Joods Amsterdam in het bijzonder, staat centraal in de lezing die historicus dr. Bart Wallet zal geven op zondag 22 april in het kader van de samenwerking tussen Crescas en het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.Aron Schuster werd in 1942 rabbijn in Amsterdam. Hij overleefde de Sjoa en zette zich na de oorlog in allerlei functies in voor de wederopbouw van de Joodse gemeenschap. In 1955 volgde hij Justus Tal op als opperrabbijn van het synagogaal resort Amsterdam en in 1960 werd hij voorzitter van het opperrabbinaat van Nederland.
Er is beeld bewaard gebleven van de plechtige bevesting van rabbijn Schuster in 1955, hier terug te zien op internet.

Na de overdracht van de archieven van rav Schuster aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem is het mogelijk geworden een genuanceerder beeld te schetsen van deze in Nederland zo invloedrijke opperrabbijn en van de uitdagingen waarmee hij in de wederopbouwfase na 1945 werd geconfronteerd.

Bart zal vertellen waarom rabbijn Schuster van groot belang is geweest voor het Nederlandse Jodendom na de Tweede Wereldoorlog, en waarom zijn visies soms tot felle controverses leidden.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
De hoofdstad is de langverwachte, grote roman over de Europese Unie, waarvoor de Oostenrijkse schrijver Robert Menasse jarenlang in Brussel verbleef om ter plaatse onderzoek te doen en zijn figuren een geloofwaardig verhaal te geven. Het boek was bij verschijning al een groot succes en werd bekroond met de Deutscher Buchpreis. Ook Olivier Guez ging niet over één nacht ijs voor zijn roman De verdwijning van Josef Mengele. De schrijver deed diepgravend onderzoek naar wat waarschijnlijk de meest geheimzinnige man uit het Derde Rijk is geweest. In een intrigerend spel met feit en fictie reconstrueert de schrijver de mythe achter de 'engel des doods'. In Onderduiken bij de bezetter (de tweede, geactualiseerde en verbeterde versie) beschrijft Pieter Palmbergen de geschiedenis van de 64 vergeten en verdwenen kampen van de Nederlandse Arbeids Dienstplicht (NAD). In deze aanvankelijk vrijwillige en later verplichte werkinzetdienst voor mannen en vrouwen in de Tweede Wereldoorlog waren 55.000 Nederlandse militairen opgenomen die zo uit handen van de Duitsers konden blijven, én er een dekmantel vonden om, met wisselend resultaat, verzetsdaden te plegen.

Uitgelicht
Voor journalist Ivo Weyel was de vondst van 'Dagboek onderduik', waarin zijn vader de periode van 18 juni 1943 tot 23 juni 1945 beschrijft, een eye opener. De vader die niets liever deed dat de clown uithangen, had zijn emoties altijd feilloos verborgen weten te houden. Pas toen Weyel durfde te beginnen aan de drie ordners met ruim duizend dicht opeen getypte pagina's luchtpostpapier die na het overlijden van zijn vader tevoorschijn waren gekomen, bleek dat die komische kant had gefungeerd als een soort camouflagenet. In Oorlogszoon documenteert Weyel wat het lezen van het dagboek met hem doet en hoe hij zijn vader opnieuw leert kennen.
Door de intense reflecties, observaties en emoties van de zoon én de vader is Oorlogszoon een 'dubbeldagboek' geworden, waarin beiden uitgroeien tot personages die in al hun facetten de lezer weten te raken. In Het Parool van 29 april 2017 schreef Weyel het verhaal dat uiteindelijk zou leiden tot het onlangs verschenen boek.

In het Engels
Hitler, My Neighbor: Memories of a Jewish Childhood, 1929-1939, verscheen in 2013 onder de titel Hitler, mon voisin in het Frans, omdat Edgar Feuchtwanger (1924) bij het opschrijven van zijn jeugdherinneringen werd geholpen door de Franse journalist Bertil Scali. Het boek registreert de jaren 1929-1939, zoals Edgar (Burschi) Feuchtwanger die beleefde nadat Adolf Hitler in München zijn intrek had genomen op huisnummer 16 aan de welgestelde Prinzregentenplatz, tegenover het huis van de familie Feuchtwanger. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een citaat uit Mein Kampf, dat Hitlers groeiende Jodenhaat illustreert, terwijl Feuchtwangers tekst de historische ontwikkeling beschrijft waarin hijzelf opgroeide.
In Time Magazine is een voorproefje te lezen.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Jacques Wallage, lid van de PvdA, sociaaldemocraat en voormalig burgemeester van Groningen, publiceerde onlangs Het land achter de heuvels: Politiek als ambacht, 1968 - 2018, zijn politieke memoires. Zaterdag 14 april, 'Bookstore Day', gaat journalist Joep Boerboom met Wallage in gesprek bij boekhandel Waanders In De Broeren in Zwolle.
 • De Israëlische schrijfster Emuna Elon is deze maand in Nederland. Ze gaat woensdag 18 april bij Athenaeum Roeterseiland met Renee Sanders in gesprek over haar roman Sonja's zoon, die zich grotendeels afspeelt in Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
 • Begin mei is ook Simon Hammelburg even in Nederland. Op donderdag 3 mei is hij in Velp bij boekhandel Jansen en de Feijter voor een lezing over 'het nieuwe herdenken'. Vrijdag 4 mei komt Hammelburg naar de Literaire Salon van Boekhandel Jimmink in Amsterdam.

Vers uit de ramsj geplukt
Levi in de Lage Landen (1999), de door Daphne Meijer samengestelde bloemlezing uit 350 jaar Joodse schrijvers in de Nederlandse literatuur, is nog altijd, en nu voor een werkelijk luttel bedrag, in de ramsj te vinden.
In de DVD-box Voorbij goed & kwaad (2011), vernoemd naar Friedrich Nietzsches beroemde radicale kritiek op de moderniteit Jenseits von Gut und Böse, gaat Arnon Grunberg in gesprek met "filosofen van de toekomst". Peter Sloterdijk, Avishai Margalit, Eric Schliesser, Paul Cobben, Joop Goudsblom, Marc De Kesel en Stine Jensen delen met hem wat zij zich ter harte genomen hebben en wat niet. De horizon (2014) van Patrick Modiano is een roman met autobiografische aspecten, waarin een man in de ban raakt van zijn herinneringen en de toekomst zich onverwacht opent in het volle daglicht van de 21e eeuw.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.

Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: De Tweede Wereldoorlog is nog steeds ons belangrijkste historische referentiepunt – en binnen die oorlog is dat de vervolging van en de massamoord op de Joden. Woensdag 18 april wordt Veel valse hoop gepresenteerd, een nieuw, alomvattend boek over het onderwerp. Schrijfster en historica Katja Happe gaat in gesprek met Emile Schrijver en Sandra Rottenberg over dit boek, dat nu al wordt gezien als het nieuwe standaardwerk over de vervolging van de Nederlandse Joden.
 • Amsterdam: het is donderdag 18 april misschien de allerlaatste keer dat u in Amsterdam de muziektheatervoorstelling 'Door de nacht klinkt een lied' kunt meebeleven, de gezongen en gesproken tijdreis door de geschiedenis van het amusement tijdens de Tweede Wereldoorlog, gezongen en gespeeld door Mirjam van Dam, Monique de Adelhart Toorop en Jetta Starreveld.
 • Delft: Sopraan Irene Maessen en wereldmuziekensemble Tripletov (Andrea Bentivoglio, viool, Hans van der Maas, accordeon en Sylvia Maessen, contrabas) brengen zondag 22 april een bijzonder cross-over programma met muziek van Joodse componisten. Op het programma Franse klassieke muziek van Maurice Ravel, Darius Milhaud en Paul Dukas, gecombineerd met Joodse volksmuziek van onder meer Mordechai Gebirtig.
 • Alkmaar: klassiek pianist René van Sluis treedt zondag 22 april op in de Alkmaarse Synagoge met een mooi programma uit de Romantiek met werken van Frédéric Chopin, Johannes Brahms en Robert Schumann. Hetzelfde programma speelt hij vrijdag 20 april in Leiden in de concertzaal van Emile van Leenen Piano’s.
 • Deventer: het Jiddisj Projectkoor Lechayim geeft zondag 22 april zijn eindconcert. Onder leiding van Quinta Holthuis en begeleid door de klezmerband Jottem, het huisorkest van het Etty Hillesum Centrum, zingt het koor Jiddisje en Ladino liederen.
 • Amsterdam: Na vijf succesvolle maanden beleeft de tentoonstelling 'NA', met werk van Christian Boltanski, op zondag 29 april de laatste dag. Met dertien cellisten en een kinderkoor, die het speciaal voor de tentoonstelling gecomponeerd muziekstuk ten gehore brengen terwijl bezoekers voor het laatst door de tentoonstelling lopen, belooft de 'finissage' een spectaculaire afsluiting te krijgen.
 • Groningen: Het project 'De Uittocht' van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Pete Silverstein bestaat uit een kunstinstallatie in de synagoge in de Folkingestraat en een reeks labs in het Groninger Museum. Het project is op donderdag 5 april van start gegaan en is te zien tot en met donderdag 31 mei.
 • Hilversum: een hele dag gewijd aan het 'kanteljaar' 1943: maandag 7 mei komen vier deskundigen spreken over de intensivering van de Jodenvervolging en de gevolgen hiervan, de belangrijkste gebeurtenissen in het kanteljaar, de rol van het Nederlandse verzet en het dagelijks leven in 1943.
 • Amsterdam: Na 'Anne en Zev' is er nu ook de theatervoorstelling 'Anne & Emmett', het in de Verenigde Staten beroemde en bejubelde aangrijpende toneelstuk waarin Anne Frank en de veertienjarige zwarte Amerikaan Emmett Till elkaar ontmoeten. Hun verhalen zijn deel van ons verleden, én van onze toekomst, als we bereid zijn lering te trekken uit wat hen overkwam. Er zijn twee data om te gaan kijken: vrijdag 18 mei en zaterdag 19 mei.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media. Deze week wat meer items, omdat we wat achterlopen vanwege onze Pesachsluiting.

 • Jongstleden maandag 9 april is pedagoog en historica Lea Dasberg overleden, stilletjes en onopgemerkt door de media. In 1989 maakte Harmke Pijpers in Israël voor de VPRO een marathon-interview met deze voor tallozen onvergetelijke vrouw. De nagedachtenis van Lea Dasberg zij tot zegen. Anderhalf jaar geleden werd in Spui25 tijdens een bijeenkomst de biografie Lea Dasberg, historica en pedagoog: hovenier in het hof der historie van Marion de Ras gepresenteerd en besproken.
 • Op de website van Yad Vashem is de indrukwekkende tentoonstelling 'Last Letters From The Holocaust: 1943' te zien.
 • Ook vrouwen en transgenders moeten tefillien kunnen leggen, vindt juriste Rachel Putterman. In JTA vertelt ze waarom, én hoe zij dat kunnen leren.
 • In The Guardian gaat schrijver Howard Jacobson in op wat Jood zijn in Groot-Brittannië tegenwoordig betekent. "I still think Britain is a fine country to be a Jew in. But it is as though I now live in the shadow of an unseen enemy."
 • De Daily Beast bericht over de artisjokkenoorlog tussen Italië en Israël.
 • Times of Israel bespreekt de documentaire 'Hitler’s Hollywood: German Cinema in the Age of Propaganda 1933 – 1945'. Hoe zou de wereld er nu uitzien als Hitler de oorlog had gewonnen?
 • Tom Lehrer kent u vermoedelijk als zanger van liedjes vol Joodse zelfspot, maar hij is ook wiskundige, én onlangs negentig jaar geworden. Reden voor Nature een artikel aan hem te wijden.
 • Atlas Obscura bezocht Masada en maakte er, zoals gebruikelijk bij AO, een fraai artikel van.
 • Opeens was daar het nieuws over de restauratie van 'Die Stadt ohne Juden', een bij toeval ontdekte zwijgende film uit 1922. Wij kozen het onvolprezen medium Atlas Obscura voor het gedetailleerde verhaal.
 • Volgens Mondoweiss is het uit met de liefde tussen Amerikaanse Joden en Israël. Aanleiding: de gebeurtenissen bij de grens met Gaza op 30 maart van dit jaar.
 • Zal de vondst van raadselachtige afbeeldingen in Kuntillet Ajrud in de Sinaï de gangbare opvatting over het Jodendom als eerste monotheïstische religie veranderen? Lees meer in Haaretz.
  Let op: na registratie hebt u online toegang tot zes premium artikelen!
 • Een nieuw toneelstuk over de ban op Spinoza wordt uitvoerig besproken in de Saint Louis Jewish Times.
 • Kveller vond vijf Joodse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog meevochten met de Amerikaanse troepen.

Uit de Joodse Canon
1939 Westerbork

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Al snel nadat in 1933 Adolf Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen, kwam een stroom politieke en Joodse vluchtelingen uit Duitsland Nederland binnen. Deze "ongewenschte elementen", in de ogen van de regering, werden in tal van vluchtelingenopvangkampen ondergebracht. In 1938 mocht niemand het land meer in, en alleen na de Reichskristallnacht, op 9 november 1938, werden nog een paar duizend Joden toegelaten.

Om de situatie overzichtelijk te maken werd besloten tot de inrichting van één centraal kamp voor Joodse vluchtelingen. De kosten voor deze 'liefdadigheidsinstelling' werden geschat op één miljoen gulden, een bedrag dat, zo dacht men in Den Haag, wel door de Nederlands-Joodse gemeenschap zou worden opgebracht.
Na gesteggel over de locatie - Elspeet op de Veluwe viel af omdat koningin Wilhelmina (en zij niet alleen) deze nieuwe buren in haar achtertuin niet zag zitten - werd gekozen voor een "wild, woest en ledig" heideveld bij Westerbork in Drenthe, onder de rook van het dorp Hooghalen.

Op 19 juli 1939 werd gestart met de bouw, begin oktober namen de eerste Joodse vluchtelingen hun intrek in de barakken en korte tijd later leefden ongeveer zevenhonderd Joden in Westerbork, tot de Duitse bezetter in 1941 begon met de voorbereiding van de Entjüdung van Nederland.
Kamp Westerbork, waar het leven aanvankelijk nog een schijn van normaliteit had gehad, werd uitgebreid, zodat er naast de inmiddels ruim 1100 Duitse Joden ook plaats zou zijn voor 'inheemse' Joden.
In 1942 kreeg het kamp de benaming polizeiliches Judendurchgangslager.
De rest van het verhaal is bittere, gruwelijke geschiedenis waaraan ook dit jaar weer intens zal worden gedacht en die zal worden herdacht.
In de Canon van 700 jaar Joods Nederland wordt in het lemma 1939 Westerbork een beknopte geschiedenis van het kamp gegeven.

De afbeelding bij deze tekst is afkomstig uit de reeks indrukwekkende schilderijen 'De ondergang van Abraham Reiss', waarin Jeroen Krabbé in 2010 het leven en de dood van zijn grootvader vastlegde in negen monumentale schilderijen.

Website van de week
The Jewish Views

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

The Jewish Views is een wekelijkse podcast, verzorgd door de Britse digitale krant The Jewish News. Elke vrijdagochtend komt een nieuw gesprek of verhaal online waarin onderwerpen worden besproken die de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk ter harte gaan, maar die in ons hedendaagse global village ook over de grenzen interessant zijn. Begin april had nieuwsredacteur Justin Cohen in een special edition podcast een exclusief interview met Labour-leider Jeremy Corbyn, die al weken onder vuur ligt vanwege zijn weinig scrupuleuze omgang met antisemitisme.
De lange lijst eerder uitgezonden podcasts is hier terug te vinden.
Vanzelfsprekend kunt je je via iTunes op de podcasts abonneren. Op Facebook blijf je op de hoogte van waar 'The Jewish Views' vol van is - momenteel is dat, begrijpelijkerwijs, het eerder genoemde langverwachte gesprek met Jeremy Corbyn, en er wordt brede achtergrondinformatie gegeven. Op Twitter is 'The Jewish Views' ook te vinden.

Voor wie graag naar de radio luistert, is 'The Jewish Views' beslist een aanrader.

In the Picture
Cok Seni Severim - Ik houd ook van jou

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Voor u zingt: Nani, de Ladino zangeres die u misschien beter kent onder haar volle naam Noam Vazana. Misschien hoorde u haar wel eens aan de vleugel, waarbij ze tegelijkertijd ook nog heel ingenieus trombone speelde?
"Een muzikaal fenomeen" en "een frisse wind in het Ladino-landschap" wordt Vazana in de internationale pers genoemd.
Haar carrière zit enorm in de lift: ze speelde al op grote festivals als North Sea Jazz, Music Meeting en het Duitse Jazzahead, ze won in 2017 de Sephardic Music Award 2 en haar albums doen het goed op iTunes.

Met haar nieuwe band 'Nani' - in Vazana's eigen woorden "een progressief Ladino-ensemble" - is zij op tournee met de muziek van haar derde album, 'Andalusian Brew'. Wij laten u genieten van een voorproefje: het Turkse lied 'Cok Seni Severim' en 'Si Verias a la Rana' - 'Als je de kikker zou zien'.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
13 - 20 april

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
De interessantere programma's zijn deze week vooral te vinden op NPO Extra, zoals een documentaire over de Dark Web, of een portret van jazzzangeres Soesja Citroen.
Omroep Max begint zaterdag met de herhaling van de driedelige dramaserie 'De zaak Menten'.


vrijdag 13 april

 • NPO 2 Extra, 20.30: Down the Deep Dark Web (2016). Documentaire over het Dark Web, een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door zoekmachines. De Israëlische journalist Yuval Orr (1984) ging op onderzoek uit.
 • Arte tv, 23.00: Tracks. Popcultuurmagazine met onder meer regisseur Dan Futterman over zijn documentaire miniserie 'The Looming Tower', waarin de aanloop naar de aanslagen van 9/11 wordt gevolgd.

zaterdag 14 april

 • NPO 2, 15.30: Fryslân Dok. Documentaire waarin de kijker Maurits Cornelis Escher (1898-1972) en zijn werk ziet door de ogen van mensen die gefascineerd zijn door deze fascinerende kunstenaar. The Forward plaatste in 2013 een artikel over Escher.
 • NPO 2 Extra, 20.30: Down the Deep Dark Web (2016). Documentaire over het Dark Web, een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door zoekmachines. De Israëlische journalist Yuval Orr (1984) ging op onderzoek uit.
 • NPO 2, 20.25: De zaak Menten. Eerste aflevering van dit driedelige, met een Gouden Kalf bekroonde docudrama waarin journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het weekblad Accent, in de jaren '70 van de vorige eeuw geleidelijk persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

zondag 15 april

n.v.t.


maandag 16 april

 • NPO 2 Extra, 15.40: Down the Deep Dark Web (2016). Documentaire over het Dark Web, een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door zoekmachines. De Israëlische journalist Yuval Orr (1984) ging op onderzoek uit.
 • NPO 2 Extra, 21.25: Roman Polanski: Wanted and Desired (2008). Documentaire over het turbulente leven van deze beroemde en beruchte filmregisseur.
 • NPO 2 Extra, 23.00: Jazzportretten. Afl.: Soesja Citroen (1948). Deze jazzzangeres onderscheidt zich van het merendeel van haar collega's door haar voorkeur voor zelfgeschreven materiaal.
 • Arte, 23.50: Wien vor der Nacht (2016). Reconstructie van het levensverhaal van de Pools-Joodse overgrootvader van documentairemaker Robert Bober. Hij maakt daarbij gebruik van de biografieën van bekende Joodse schrijvers als Stefan Zweig, Joseph Roth en Arthur Schnitzler, die in de eerste decennia van de 20e eeuw in Wenen woonden.

dinsdag 17 april

 • WDR, 23.40: Hotel Lux (2011). Tragikomedie over een Duits variété-artiest die in 1938 met valse papieren uit nazi-Duitsland naar Moskou vlucht. Daar wordt hij verward met Adolf Hitler …
 • ARD, 0.55: Hannah Arendt (2012). Rustige, tikje afstandelijke biopic van Margarethe von Trotta over de filosofe Hannah Arendt (1906-1975) en haar theorie dat het kwaad zich vaak niet groots en overweldigend presenteert, maar eerder banaal. Dat is in elk geval de conclusie van Arendt wanneer zij voor The New Yorker verslag doet van het proces tegen Adolf Eichmann. Haar typering van de nazi als nietszeggend mannetje, in plaats van gruwelijk monster, schiet veel lezers in het verkeerde keelgat.

woensdag 18 april

 • NPO 2 Extra, 21.25: Roman Polanski: Wanted and Desired (2008). Documentaire over het turbulente leven van deze beroemde en beruchte filmregisseur.
 • NPO 2 Extra, 23.05: Rachmaninov - 2de Pianoconcert. Opname van een concert door het Gewandthausorchester Leipzig onder leiding van Semyon Bychkov, met als solist de fameuze Kirill Gerstein.

donderdag 19 april


vrijdag 20 april

 • NPO 2 Extra, 19.10: Rachmaninov - 2de Pianoconcert. Opname van een concert door het Gewandthausorchester Leipzig onder leiding van Semyon Bychkov, met als solist de fameuze Kirill Gerstein.
 • NPO 2 Extra, 20.30: Blind Spot: Hitler's Secretary (2002). Het verbijsterende verhaal van Hitlers persoonlijke secretaresse Traudl Junge die na zestig jaar verslag doet van haar werk voor deze tiran.
 • NPO 3, 22.00: De held. (2016). Als thriller vermomd familiedrama over de generaties lang doorwoekerende gevolgen van de oorlog. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Jessica Durlacher, die samen met regisseur Menno Meyjes het scenario schreef.

(advertenties)


banner israelactie banner propra banner amphora banner jonet banner joodsamsterdam banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven