vrijdag 23 maart 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 23 maart 2018 jaargang 14, nummer 12
Onze columnisten deze week
 

J'Ottolenghi: extra cursus!

J\'Ottolenghi: extra cursus!

De belangstelling voor de kookcursus 'J'Ottolenghi' is dit seizoen zó overweldigend, dat we gepland hebben deze nog een keer te herhalen. Zondag 15 en zondag 22 april kunt ook ú leren toveren met groente, in de stijl van de Brits-Italiaans-Israëlische chefkok Yotam Ottolenghi.
Maak ze zelf, die overheerlijke gerechten uit Plenty en Plenty More, volg Yotams gedachtegang om tot een recept te komen, en geniet van het gezamenlijk gekookte eindresultaat van deze inspirerende cursus!

We hebben in totaal veertien plaatsen aan de fornuizen bij Esther's Cookery, en daarvan zijn er nu al negen bezet.
Wacht dus niet te lang - het is echt uw laatste kans! Inschrijven op onze website!

De oorlogsjaren van Artis

De oorlogsjaren van Artis

De rondleiding door het oorlogsverleden van de Amsterdamse dierentuin, zondag 15 april, is helemaal vol.
Om iedereen de kans te geven deze bijzondere en boeiende wandeling door het verleden mee te maken, hebben we een wachtlijst opengesteld. Bij voldoende aanmeldingen zullen we, in overleg met u, nog een datum prikken.

Arts stripje2

Uw gids Raya Lichansky vertelt tijdens de twee uur durende wandeling de mooie, soms spannende, soms droevige verhalen over deze groene oase in het hart van Amsterdam, waar in de jaren '40 van de vorige eeuw het leven soms haast leek stil te staan, en waar honderden mensen een veilig heenkomen vonden.

Aanmelden voor de wachtlijst kan op onze website!

Ivriet leren in twintig uur? Het kan écht!

Ivriet leren in twintig uur? Het kan écht!

De Crash Course Ivriet kita Alef, de stoomcursus voor echte beginners, is bijna vol! Dus als u graag deze zomer Ivriet wilt kunnen spreken, schrijven en lezen zonder een lange cursus te hoeven volgen, maar nog aarzelde om u aan te melden: doe het nu dan snel: we hebben nog TWEE plaatsen te vergeven!

Het woord "stoomcursus" is op deze circa twintig intensieve lesuren, waarin u de basis van het modern Hebreeuws wordt bijgebracht, absoluut van toepassing. De ervaring heeft geleerd dat deelnemers aan onze crash course na afloop van de cursus in staat zijn een eenvoudig gesprek te voeren en Ivriet te schrijven en te lezen. En dat alles in een gezellige sfeer, met voldoende pauzes, waarin wij voor hapjes en drankjes én een heerlijke lunch zorgen.

Als voorbereiding op de crash course heeft Crescas de online cursus My First Hebrew ontwikkeld, waarmee u zelfstandig, in uw eigen tijd, de letters kunt leren. Dat is het enige wat u nodig hebt om te kunnen instappen: kennis van het Hebreeuwse alfabet!

De data zijn ook dit jaar zo gekozen dat u geen vrije dagen hoeft op te nemen: 6 mei is een zondag, 7,8 en 9 mei zijn de lessen in de avonduren, en de laatste les, donderdag 10 mei, is op Hemelvaartsdag.

Schrijf u snel in op onze website om zeker te zijn van een van de laatste twee plekken!

Pesach 5778 bij Crescas

Pesach 5778 bij Crescas

Ook de nieuwsbriefredactie van Crescas heeft tijd nodig voor de Pesachvoorbereidingen. Daarom zal de nieuwsbrief van 30 maart kleiner zijn dan u van ons gewend bent en verschijnt er op vrijdag 6 april geen nieuwsbrief.

Het kantoor van Crescas is gesloten van maandag 2 april (tweede Paasdag) tot en met donderdag 5 april. Maandag 9 april zijn we weer als vanouds bereikbaar.

Tijdens deze Pesachpauze houden we op de dagen zonder werkverbod wél onze Facebookpagina bij. Het overzicht van televisie- en radioprogramma's voor de Pesachperiode zal te vinden zijn op crescas.nl/radiotv.

Alle medewerkers van Crescas wensen u chag sameach en een mooie seider!

How to seider: een beeldverslag

How to seider: een beeldverslag

Dinsdag 6 maart vond bij Crescas voor het eerst de workshop 'How to seider' plaats. Leo Mock gidste de deelnemers door de Haggada en voorzag de traditionele teksten en handelingen van toelichting en soms ook nieuwe inzichten. En zoals het hoort, was er ook ruimte voor discussie.

Howtoseider 1

Howtoseider 2

Howtoseider 3

Het eindoordeel: zeker voor herhaling vatbaar!

Met dank aan Andy Deutsch, Sharon Polak en Channa Obstfeld, die deze geslaagde avond voor ons op foto vastlegden.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Wie de afgelopen weken de vinger lichtjes aan de virtuele pols van de sociale media heeft gehouden, zal het niet zijn ontgaan dat TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv van Jigal Krant op verschijnen stond. Inmiddels is het boek verkrijgbaar en al door heel wat doorgewinterde beroeps- en amateurculi's uitgebreid getest. Survivor Café. Een reis door een verleden dat niet vergeten mag worden* van Elizabeth Rosner (1959) is een belangwekkend boek. Met als basis drie reizen naar concentratiekamp Buchenwald onderzoekt de schrijfster de complexiteit van de menselijke herinnering in de nasleep van gruwelijke gebeurtenissen. Alison Pick vertelt in Vreemdelingen met dezelfde droom het aangrijpende verhaal van Ida, Hannah en David, Joodse pioniers die de pogroms ontvluchten en een kibboets stichten op een stuk land dat later de staat Israël zal worden. En toch is alles wat we doen natuur van Leo Vroman, dat we in de aanloop naar de Boekenweek 2018 in onze nieuwsbrief van 2 maart 2018 in 'Uitgelicht' bespraken, biedt precies wat de ondertitel vermeldt: "de mooiste gedichten over het leven in en rondom ons."

Uitgelicht

Vers van de pers is Galicische wetten. Over de oorsprong van 'genocide' en 'misdrijven tegen de menselijkheid' van de Britse jurist en mensenrechtenadvocaat Philippe Sands (1960). Sands beschrijft zijn zoektocht naar de oorsprong van het internationaal recht en zijn eigen geheime familiegeschiedenis, beginnend en eindigend met de laatste dag van de Neurenberg-processen.
Tegelijkertijd onderzoekt hij de achtergrond van mensenrechtenadvocaten Raphael Lemkin en Hersch Lauterpach en van Hans Frank, Hitlers advocaat en leider van de nazibezetting in Polen, drie juristen die een rol hebben gespeeld bij het proces van Neurenberg. In zijn indrukwekkende boek laat Sands zien hoe de wereld na de Tweede Wereldoorlog op juridisch gebied worstelde met zoiets onbevattelijks als massamoord.


In het Engels

Secrets and shadows van de Amerikaans-Joodse auteur Roberta Silman (1934) is een schoolvoorbeeld van historische fictie. Het verhaal speelt zich af in Berlijn in twee cruciale periodes van de geschiedenis van de stad: de nazi-jaren en de val van de Muur.
Advocaat Paul Bertrand, tijdens de Tweede Wereldoorlog als Paul Berger geboren in een welvarende Joodse familie, keert in 1989 terug naar zijn geboortestad. Daar komen de herinneringen aan zijn traumatische kinderjaren, die hij tientallen jaren had weten te onderdrukken, onontkoombaar naar boven.
Silman verweeft de verschillende aspecten van de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersoon met wat een ingrijpende en louterende ervaring zal worden, waaruit wellicht zelfs het gestrande huwelijk zal kunnen herrijzen.
Secrets and Shadows is daarmee ook een indringende psychologische roman over schuldgevoelens en wat ervoor nodig is om jeugdtrauma's te genezen.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Literair Nederland organiseert in samenwerking met Het Literatuurhuis Utrecht een tweedaagse Masterclass recenseren. Tijdens deze masterclass leer je aan welke criteria een goede recensie moet voldoen. Na de cursus kan je eventueel op vrijwillige basis aan de slag als recensent bij bijvoorbeeld Literair Nederland.
 • Een half jaar voor verschijnen in september zorgt de nieuwe wetenschappelijke vertaling van Mein Kampf al voor beroering.
 • Fascinerende gespreksonderwerpen komen aan de orde tijdens de Amsterdamse Nacht van de Filosofie op 30 maart 2018.

Vers uit de ramsj geplukt

Henry Finder, sinds 1993 hoofdredacteur van het weekblad The New Yorker, dook in de geschiedenis van zijn blad en bracht in The 40s - The New Yorker The story of a decade (2015) bijdragen van tal van aanzienlijke auteurs bijeen die samen een beeld geven van een periode die gerust een keerpunt in de geschiedenis kan worden genoemd. Ravensbrueck. Life and death in Hitler's concentration camp for women (2015) van de Britse journaliste Sarah Helm biedt gedegen geschiedschrijving over dit beruchte vrouwenconcentratiekamp. Jaarlijks wordt in april bij het Ravensbrück-monument een herdenking georganiseerd. Een Rus is iemand die van berken houdt (2013) is de met lof en prijzen overladen debuutroman van de Duits-Joodse Olga Grjasnowa. Het verhaal van Masja Kogan, Joods, Azerbeidzjaans (en indien nodig ook Turks en Frans) heeft onmiskenbaar autobiografische ondertonen, maar de kern van het verhaal is dat de kwestie van afkomst en nationaliteit irrelevant is. Leven kun je als banneling overal, maar je thuis voelen kun je eigenlijk nergens.

Culturele agenda

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.

 • Vught: in het Nationaal Monument Kamp Vught opent 24 maart de tentoonstelling ‘Vrouwen in verzet: Hannie, Truus en Freddie’ over de belevenissen van Hannie Schaft en haar vriendinnen Truus en Freddie Oversteegen.
 • Amsterdam: De allerlaatste dag om de tentoonstelling 'Charlotte Salomon - Leven? of Theater?' te bezoeken is zondag 25 maart.
 • Amsterdam: 'Made in Paris' is de titel van een Kleine Zaalconcert op dinsdag 27 maart door altviolist Amihai Grosz en zijn muzikale vrienden Guy Braunstein, Kirill Gerstein en Zvi Plesser. Het viertal brengt muziek die ontstond in het bruisende Parijs van rond 1900.
 • Meppel: Theaterduo George Tobal en Eran ben Michael is op tournee met het slotstuk van hun bewierookte "muzikale conflictkomedie" 'George & Eran lossen de Wereldvrede op!'. We zien hoe George op reis ging richting Syrië en strandde in Lesbos, waar hij elke dag honderden landgenoten zag aanspoelen in overvolle en beschadigde boten, terwijl Eran vol goede moed naar Den Haag trok, waar hij langsging bij beleidsmakers en wetgevers. Klik hier voor meer speeldata.
 • Amsterdam: Op zondag 8 april zal Glenn Hellberg, Curaçaos-Nederlands psychiater en activist, de schilderijen onthullen die voor de expositie 'Echte Helden' - over helden uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog - zijn gemaakt van Frieda Belinfante en Willem Arondeus. Belinfante en Arondeus waren beiden betrokken bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister op 27 maart 1943. En beiden waren homoseksueel.
 • Dreischor: De legendarische film 'The Great Dictator' van en met Charlie Chaplin is zaterdag 14 april te zien in de Adriaanskerk in Dreischor, met live muziek, uitgekozen door tienergroep CR@SH! van muziekvereniging Crescendo. 's Middags voor ouderen, 's avonds om 19.00 uur voor iedereen. Meer informatie onder de link!
 • Katwijk: De '115 jaar Joods Nationaal Fonds jubileum-experience' vindt plaats op maandag 9 april. Speciale gast: Mirit Hillman, een boerin uit de Arava in Israël, die komt vertellen over haar leven en liefde voor de woestijn en haar droom om samen met haar gezin de woestijn tot bloei te brengen.
 • Den Haag: In het Omniversum draait de komende tijd een film over Jeruzalem.
 • Amsterdam: De tentoonstelling 'Generations' presenteert werk van vijf kunstenaars met een nauw band met Israël: Itamar Gilboa, Yair Aa, Agmon van der Veen, Amos van Gelder en Paz Perlman. Te zien vanaf heden tot en met zondag 3 juni.

In de Digibieb
Exodus, Pesachpoëzie van Maurits Mok

In de Digibieb

Hebt ú het wel eens gedaan, zomaar en zonder zoekterm joodsebibliotheek.nl aangeklikt? het eerste wat u te zien krijgt is "Welkom bij de Crescas-Digibieb", en daaronder "Een greep uit onze collectie…" Wat u daar te zien krijgt, is wat wij de 'Digibieb-caroussel' noemen, want telkens anders, probeer maar eens de pagina te verversen.

Digibieb balk

"Toeval bestaat niet, toeval is wat je toevalt." Aan deze woorden van rabbijn Menno ten Brink moest uw redacteur denken toen de Digibieb-caroussel Exodus van dichter, vertaler, schrijver en criticus Maurits Mok (1907-1989) presenteerde. Toepasselijker kan het haast niet, een paar weken voor Pesach, deze 31 rijmende verzen van 16 regels, voorafgegaan door een 'Voorzang' en een 'Nazang', waarin Mok in lyrische bewoordingen de uittocht uit Egypte verwoordt en vooral een indrukwekkend beeld oproept van Mozes: "… een stille, van zijn volk verdwaalde, een vreemdeling die peinzend op het wonder zijn kudden hoedde en zich nimmer zonder een aarzeling aan het geluk onthaalde van onder medemenschen te verkeeren."

De poëzie van Maurits (Mozes) Mok kon zijn gezaghebbende collega-schrijver, essayist, cultuur- en literatuurcriticus Menno ter Braak (1902-1940) niet erg bekoren, maar daar kwam bij het verschijnen van Exodus verandering in. In het zesde deel van het Verzameld werk van Menno ter Braak is de volgende tekst te vinden over dit "epische gedicht".

"Tot dusverre kon men van Mok zeggen, dat hij tweederangs gebleven was; zijn lyriek had iets vlots en overgemakkelijks, waardoor poëzie mij meestal sterk afschrikt. Een gedicht van Mok ‘consumeerde’ men, zonder zich te verzetten, maar ook zonder er veel voor te voelen.

Dit grote gedicht 'Exodus' echter laat zijn dichter plotseling zien als een kunstenaar van betekenis, die door zijn poëzie een visioen weet op te roepen van de plagen van Egypte, van een lijdensperiode uit de Joodse geschiedenis, van de uittocht, eindelijk, der Joden uit het land van Pharao. Heeft de stof hier zo inspirerend gewerkt? Is het de analogie met de moderne lijdensperiode der Joden, die Mok van een epigonistisch verzenschrijver tot een schrijver van bezielde strophen maakte? Hoe het zij, het gedicht van Mok heeft een werkelijke vaart, die de lezer meesleept; het heeft bovendien dramatische spanning, doordat het conflict tussen de twee machten, Pharao en de God der Joden (met zijn ‘eersten minister’ Mozes) zo krachtig aanschouwelijk wordt gemaakt."

Mok droeg Exodus op aan kinderboekenschrijfster en dichter Wijmie Fijn van Draad, die in 1937 bijdragen had geleverd aan bundels met "Lijdens - en Paaschpoëzie".

U kunt Exodus in de Joodse Bibliotheek online lezen of naar uw eigen computer downloaden als pdf.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Crescas bestuurslid Erik Meijer vertelt in het FD over zijn werk als loopbaancoach. (Lezen kan na gratis registratie).
 • Er zijn plannen om in de buurt van Dimona in de Negev een themapark over het Jodendom te bouwen. Het bericht in The JC dateert van een week ná Poeriem … TLV1 plaatste op 18 maart een podcast over dit Park Pla'im project.
 • Een artikel over het moment waarop Israël een staat werd, in Commentary Magazine.
 • Vegan eten is een snelgroeiende trend in Israël. The Guardian schrijft erover.
 • Lees in JTA over Iris Apfel, de vrouw die de Barbiepop bedacht. Ze is er op haar 96e nu zelf óók een.
 • Zij die wel eens zo'n legendarisch Jewliscious Festival hebben bijgewoond, kennen de naam Mikey Pauker al. Times of Israel bespreekt zijn nieuwe album, en op Jewtube is een van de songs te horen.
 • Francisco de Zurbarán, de 17de-eeuwse Spaanse kunstschilder, portretteerde Jacob en zijn twaalf zonen. Mosaic Magazine beschrijft de bijzondere betekenis van de dertien schilderijen, die door Auckland Castle in County Durham (GB) zijn uitgeleend aan de Frick Collection in New York.
 • Taalwebsite Neerlandistiek.nl besteedde in een video aandacht aan de 'glottisslag', de stemloze klank die ook wordt gemaakt voorafgaand aan de letter ajien in het Hebreeuws. Linguïst Marc van Oostendorp legt het fenomeen uit aan de hand van 'Israëlieten' en 'Kanaänieten'.

In de aanloop naar Pesach een paar leuke extraatjes.

Pesachstripje

In The Nosher een recept voor tiramisú, maar dan gemaakt met matses, en hier vindt u een video met leuke matsebrei-recepten. En kent u op Facebook het Kitniyot Liberation Front? De club heeft ook een eigen, informatieve website. In 2007 signaleerde Jewlicious al dat de 'kleinkorreligen' onderwerp waren van controverse, waarvan het bestaan van de Kitniyos Defense League getuigt. Glutenvrije matses zijn een terugkerend punt van aandacht, merkte ook Times of Israel. The Jewniverse besprak een Haggada met de titel For This We left Egypt?. Verder een artikel in Israel21C: "15 things you always wanted to know about matzah" (but were afraid to ask…). En Kveller laat zich natuurlijk ook niet onbetuigd met tips voor leerzame films, seiderschotels, haggadot en een recept voor matseballen.
Het recept voor de matseblintses op de foto is te vinden op alibabka.com.

Wij wensen u een mooie, smakelijke en zinvolle Pesach!

Website van de week
Haggadot.com: maak je eigen Haggada!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Met behulp van de website Haggadot.com, kan iedereen nu haar of zijn eigen Haggada maken. Ruim 37.000 mensen gingen u voor, en velen van hen stelden hun materiaal ter beschikking.

Haggadot

Het vervaardigen van een doe-het-zelf Haggada is helemaal niet ingewikkeld. In anderhalve minuut wordt in een video uiteengezet hoe het moet, en daarna kun je, na het aanmaken van een account, meteen aan de slag.
Wie eerst wil zien hoe zo'n gepersonaliseerde Haggada er uitziet, kan rondkijken in de Clip Library, waar je de 'Featured Haggadahs' vindt. Je kunt erin bladeren en er elementen vinden om aan je eigen Haggada toe te voegen.
Op deze pagina bevindt zich ook de zoekfunctie, heel handig als je weet voor welk onderdeel van de Haggada je nog op zoek bent voor ideeën.
Haggadot.com koos zelf ook enkele favorieten. Klik hier voor die van het jaar 2017.

Haggadot.com houdt een Facebookpagina bij. Het Blog lijkt slechts eenmaal per jaar te worden bijgehouden.

Na registratie kunnen bijzondere Haggadot ook worden gedownload.

In the Picture
I Will Survive (hilarious Pesach cleaning with lyrics)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

'Jewish Housewives, Fabulously Funny Songs For The Frum Woman', songs op teksten van Estee Stimler, werd als album op de markt gebracht in 2006, gelijktijdig met Stimlers boek The Frum Rules: The Fun, User-Friendly Definitive Girl's Guide to Shidduchim.
De CD is helaas niet (meer) verkrijgbaar, maar wie weet voor de liefhebster (de CD is "For Ladies Only") nog wel tweedehands op te sporen.
De hoogblonde Britse mevrouw Stimler trekt zich het lot aan van Joodse vrouwen, jonge en oudere, en begrijpt dat de Pesach-schoonmaak een jaarlijks terugkerend corvee is, mét spirituele accenten.

Rafi Hecht (van My Western Wall - Torah-Jewish Insights in a Westernized World) voorzag de tekst van Esmee Stimler van beeld en voegde, voor verstokte meezingers, de woorden toe.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
23 - 30 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
De oogst is deze week bijzonder mager. Twee aanraders (voor de liefhebber): Homeland begint zaterdag 24/3 aan zijn zevende seizoen. Ook in deze serie weer een fraaie rol voor Mandy Patinkin als Saul Berenson. Op BBC 1 dagelijks om 15.15 uur A Place Called Home. In de vijfde serie is de Joodse verhaallijn aanmerkelijk meer uitgesproken dan in voorgaande seizoenen. Het wachten is op omroep MAX, die eerdere seizoenen uitzond.


vrijdag 23 maart

n.v.t.


zaterdag 24 maart

 • NPO Cultura, 19.15: Yalom's Cure (2014). Documentaire, te bekijken als een existentiële reis door het werk van Irvin D. Yalom, een van de invloedrijkste psychotherapeuten ter wereld. Naast Yaloms ideeën over de menselijke geest en de betekenis van het bestaan, leren we deze psychotherapeut ook kennen als persoon.
 • BBC 2, 23.00: A Late Quartet (2012). Drama van Yaron Zilberman over het succesvolle fictieve strijkkwartet The Fugue, dat door ziekte van een van de leden uiteenvalt.

zondag 25 maart

 • NPO Radio 1, 10.00: O.V.T. met om 11.25: Het spoor terug. Afl.: Maria Austria, vergeten fotografe. Michal Citroen kende Austria persoonlijk en maakte een portret van deze beroemde fotografe, wier werk tot begin september in het Joods Historisch Museum te zien is.
 • Arte tv, 23.05: Überlebenskünstler (2015). Portret van beroepsmusici in Duitsland, Roemenië en Israël, die van hun vak niet kunnen rondkomen en genoodzaakt zijn er een baan bij te hebben.
 • NPO 2, 23.45: Adieu God? Afl.: Rosita Steenbeek, schrijfster van Rose, het levensverhaal van haar grootmoeder, dochter van een Joodse moeder en een Duitse vader. Presentatie: Tijs van den Brink.

maandag 26 maart


dinsdag 27 maart

 • WDR, 23.40: Der Vorleser (The Reader) (2008). Drama naar de gelijknamige roman van Bernhard Schlink, over de vijftienjarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?

woensdag 28 maart

 • NPO 1, 0.00: Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen spreekt met theatermaakster Ulrike Quade over haar nieuwe voorstelling 'Mahler & Kokoschka'.

donderdag 29 maart

 • BBC 2, 22.00: Civilisations. 9-delige documentaire serie van historicus Simon Schama over de cruciale rol die kunst en creativiteit hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de mensheid. Afl.: The Triumph of Art.

vrijdag 30 maart

n.v.t.


(advertenties)


banner luna3 banner israelactie banner joodsamsterdam banner amphora banner jonet banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven