vrijdag 16 maart 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 16 maart 2018 jaargang 14, nummer 11
Onze columnisten deze week
 

Opperrabbijn Aron Schuster

Opperrabbijn Aron Schuster

De laatste lezing die Crescas dit seizoen organiseert in samenwerking met het Genootschap voor de Joodse wetenschap in Nederland wordt gegeven op zondag 22 april. Dr Bart Wallet zal spreken over Aron Schuster, de man die als rabbijn en later opperrabbijn tussen 1942 en 1972 zijn stempel drukte op Joods Nederland, en Joods Amsterdam in het bijzonder.
Onomstreden was hij allerminst, en zelfs in eigen NIHS-kringen leidden zijn uitgesproken visies tot controverses, waarvan de echo's nog tot in 2014 nagalmden.
Sinds de archieven van rav Schuster zijn overgedragen aan de Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem is het mogelijk geworden een genuanceerder beeld te schetsen van deze in Nederland zo invloedrijke opperrabbijn en de uitdagingen waarmee hij in de wederopbouwfase na 1945 werd geconfronteerd.
Bart Wallet zal u ongetwijfeld weten te verrassen met verhelderende verhalen en nieuwe inzichten.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Op culinair avontuur? Het kan nog nét!

Op culinair avontuur? Het kan nog nét!

U hebt nog een allerlaatste kans om de Indiase keuken te leren kennen tijdens de tweede workshop Authentiek Indiaas koken. Van 14.30 uur tot 18.00 uur leert u zondag 18 maart de basis en fijne kneepjes van deze exotische keuken.
Mis deze kans niet om de geheimen ontsluierd te krijgen van al die spannende specerijen, bijzondere bereidingen en vooral de heerlijke smaken van de gerechten die u leert koken. En nog honderd procent koosjer bovendien!

Aanmelden kan per mail naar info@crescas.nl.

Joods Rotterdam belicht

Joods Rotterdam belicht

Al enige jaren trekt onze wandeling door Joods Rotterdam vele belangstellenden. Zondag 13 mei gaan we, onder begeleiding van onze gids en geboren Rotterdammer Rob Snijders, opnieuw de geschiedenis van Joods Rotterdam verkennen. Hij neemt u mee naar de verdwenen Zandstraatbuurt, waar Louis Davids opgroeide. Ook de Joodse buurten rond het Centraal Station passeren uitgebreid de revue. Over de Joodse ondernemers uit Kralingen en de oude verhalen rond de Heemraadsingel weet u na afloop veel meer. Ongetwijfeld weet Rob u (opnieuw) te boeien met een stukje geschiedenis dat u nog niet kende, zelfs als de gebouwen op sommige plaatsen niet meer bestaan. Mis het niet: Rob is een geweldige verteller!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Het Joods Humanitair Fonds zoekt jongeren!

Het Joods Humanitair Fonds zoekt jongeren!

Het JHF zoekt avonturiers tussen de 18 en 25 jaar die actief zijn in Joods Nederland en hun kennis over het Joodse leven in Midden- en Oost-Europa willen verbreden en zin hebben om deze zomer gedurende één maand inzicht te krijgen in de projecten die het JHF daar steunt.

Omschrijf jij jezelf als ondernemend, communicatief en sociaal vaardig en spreek en schrijf je goed Nederlands en Engels? Ben je behoorlijk op de hoogte van de Joodse cultuur en religie? Dan heeft het JHF jou nodig!

Op de website van het JHF vind je een video van de missie van 2017 en alles wat je weten moet over te kunnen deelnemen aan de missie van 2018.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De erfenis van Hannah Rosenthal, Het Duitse meisje in de gelijknamige roman van de Cubaanse schrijver Armando Lucas Correa, brengt Anna Rosen en haar moeder naar Havana om daar de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden van hun familie. Emuna Elon vertelt in Sonja's zoon het verhaal van Joël Blum die in Amsterdam bij toeval zijn identiteit op het spoor komt. In Politiek van herinneren beschrijft Raul Hilberg, de grondlegger van de professionele geschiedschrijving over de Jodenvervolging, hoe zijn belangrijkste werk, de drie delen van De vernietiging van de Europese Joden 1940-1945 tot stand is gekomen en welke strijd hij heeft moeten voeren om het uitgegeven te krijgen.

Uitgelicht

Mijn wilde tuin van Meir Shalev staat, hoe kan het anders in de Boekenweek 2018 met als thema 'Natuur', bovenaan ons lijstje. De schrijver verhuist naar de Vlakte van Jizreel in het noorden van Israël, waar hij op een haveloos stuk grond een nieuwe tuin aanlegt, met wilde bloemen, struiken en bomen, die hij liefdevol verzorgt.
Hij laat zien dat tuinieren, net als schrijverschap geduld vraagt: soms duurt het even voordat het schoonheid oplevert. Elke plant, elk dier dat Shalev ziet, brengt hem op gedachten en inzichten over het leven, de literatuur en koken.
Zoals de boekbespreking in de Belgische krant De Morgen zegt: "De zijpaden die Shalev inslaat, lopen over een tapijt van kleurige bloemen en geurige kruiden, en zetten de lezer altijd af bij adembenemende vergezichten."

In het Engels

Roads Taken: The Great Jewish Migrations to the New World and the Peddlers Who Forged the Way van de Amerikaanse historicus Hasia R. Diner (1946) is een belangrijke toevoeging aan de groeiende literatuur over de Joodse volksverhuizingen in de late 18de, 19de en 20ste eeuw. Ze betoogt dat daarvoor meer dan één oorzaak is aan te wijzen. In haar narratief stelt ze dat Joodse straatverkopers en marskramers in het nieuwe vaderland durf aan de dag legden om in het levensonderhoud van hun families te voorzien, en dat ze met hun kennis van zaken doorgaans zeer welkom werden geheten. Roads taken staat vol prachtige en verbazingwekkende verhalen.
Een positief boek over een niet zo bekend deel van de Joodse geschiedenis.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Ter gelegenheid van de 25ste Libris Literatuur Prijs verschijnt dit jaar de speciale uitgave Geen verlangen zonder tekort. De toekomst van de Nederlandstalige literaire roman, 28 columns, essays en reportages van Nederlandse en Vlaamse auteurs over de vraag hoe die roman zich de komende tijd zal ontwikkelen. Ook Louise Fresco, Nina Polak en Arnon Grunberg leverden een bijdrage.
 • "Een historische roman zegt iets over de tijd waarin die speelt. Met De Weense sigarenboer schreef Robert Seethaler een contemporaine roman over het verschil tussen de kracht van fictie tegenover het ondermijnende nepnieuws." Aldus de recensie van deze indringende roman op Literair Nederland.
 • Het literaire weblog Tzum blikt terug op de allerlaatste aflevering van 'Hier is… Adriaan van Dis', waarin onder meer het indrukwekkende gesprek met Stephen Fry. (Met link om terug te kijken)
 • Hella en Sandra Rottenberg zijn dinsdag 20 maart bij Boekhandel Jansen & de Feijter in Velp.
 • Zondag 25 maart gaat Marcel Möring in gesprek met onder meer Maarten Asscher over zijn essaybundel Toch zit het anders.

Vers uit de ramsj geplukt

The Complete Works of Primo Levi, bezorgd door Ann Goldstein (2015), drie banden met in totaal 2.900 pagina's gevuld met alle nieuwste vertalingen, blijkt in de ramsj een zeer gewild object. Wie het wil hebben moet zich haasten: het is tijdelijk slecht verkrijgbaar! Met 628 pagina's ook niet bepaald een dun boek is Timebends, A Life (2012), de memoires van toneelschrijver van Arthur Miller (1915-2005). Zoals uitgever Bloomsbury schrijft: "Timebends is Miller's love letter to the twentieth century: its energy, its humour, its chaos and moral struggles." De vraag hoe filosofe Hannah Ahrendt (1906-1975) erin slaagde standpunten in te nemen los van alle partijen blijft fascineren. Ook journaliste Marie Luise Knott (1953) probeert daar in Unlearning with Hannah Arendt (2015) een antwoord op te vinden.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.

Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

- Naarden: Yesh, de nieuwe theatrale klezmerband rondom zangeres en theatermaakster Anouk Dorfmann, is te horen en te zien op zondag 18 maart in het muziekprogramma 'Die mame!'. Dorfmann vertelt met haar ensemble haar familieverhaal in de meest uiteenlopende stijlen klezmer, van kwetsbare en intieme slaapliedjes langs expressieve melodieën tot aan de uitbundige feestmuziek.
- Antwerpen: Jo Szyster is gids bij het Joods Museum van Deportatie en Verzet 'Kazerne Dossin'. Zondag 18 maart geeft hij om 10.30 uur de 'Ochtendvertelling' over zijn jeugdjaren tijdens de onderduik.
- Amsterdam: 'The Unbearable Lightness of Coherency' is de overkoepelende titel voor een serie concerten die bestaat uit klankpoëzie, stemkunst, alternatieve compositorische benaderingen van hedendaagse poëzie, op tekst gebaseerde videokunst, installaties en live uitvoeringen. Zondag 23 maart laten Dganit Elyakim, Maya Felixbrodt, Shaya Feldman, Tomer Baruch en Luke Daeane (van) zich horen.
- Den Haag: In het kader van het 'Movies That Matter Festival' is 24, 25, 26, 27 en 31 maart de film 'Foxtrot te zien van de Israëlische regisseur Samuel Maoz (bekend van de film 'Lebanon'). In drie bedrijven onderzoekt 'Foxtrot' (niet alleen de naam van een dans maar ook een militaire code) de absurditeit van de militaire cultuur in Israël.
- Winterswijk: Eén dag lang, zaterdag 24 maart, kunt u zich onder leiding van de Belgische filosoof Dirk De Schutter verdiepen in het werk en gedachtegoed van filosofe Hannah Arendt (1906-1975). Centraal staan Arendts analyse van totalitarisme, haar mensbeeld en vergeving vanuit begrip. Verrassend actuele thema's in een tijd waarin de geschiedenis zich lijkt te herhalen.
- Haarlem: Culturele kruisbestuiving in de theatervoorstelling ZIEL/ROUH (het Arabische woord voor ‘ziel’). Twee uiteenlopende disciplines gaan de confrontatie aan: muziek uit Al-Andalus en hedendaagse dans botsen, schuren, zoeken en vinden elkaar in deze voorstelling. Het Amsterdams Andalusich Orkest met de beroemde Avi Darash aan de piano, verzorgt de begeleiding. Ook te zien op 16 maart in Theater De Vest in Alkmaar en op 6 april in Theater De Veste in Delft.
- Nijmegen: 'Footnotes' is de nieuwe multidisciplinaire dansvoorstelling van de Israëlische choreograaf Keren Levi, die hiervoor een inventieve danstaal ontwikkelde met als inspiratiebron de uitzonderlijke partituur van ‘Crippled Symmetry’, een muziekstuk van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987). Te zien op donderdag 29 maart.
- Borne: De Bornse Synagoge ontpopt zich steeds meer tot een belangrijk regionaal cultureel centrum. Veel activiteiten hebben geen ander Joods aspect dan dat ze in de synagoge plaatsvinden. Toch de moeite waard, al was het maar om het gebouw nog eens van binnen te zien.

Alvast voor uw agenda:
70 jaar Israël: een avond met de kleinkinderen van Israëls ‘Founding Grandparents’ op **donderdag 17 mei in Debatcentrum de Balie. Wij komen daar nog op terug!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Internationale Vrouwendag in Israël kreeg van NoCamels bijzondere aandacht in een artikel over een aantal door vrouwen geleide belangrijke initiatieven.
 • Voor het eerst is in Brazilië een Joods huwelijk gesloten tussen twee vrouwen. De stralende bruiden en het verslag in JTA.
 • Tablet heeft nieuws over Israëls deelname aan het Eurovisie Songfestival. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn …
 • De sectie Eat, Drink + Think in The Forward bericht over de strijd die woedt in Montreal om de titel 'beste bagel'.
 • Het nieuwe Museum of the Bible in Washington krijgt kritiek te verduren, en in Mosaic Magazine wordt onderzocht wat er aan de hand is.
 • Over het leven van "Jewish musician" (in zijn eigen woorden) Itzhak Perlman (1945) is een nieuwe documentaire gemaakt. JTA schrijft erover,
 • In Times of Israel een toch wel alarmerend bericht dat allerlei commercieel verkrijgbare beveiligingsapparatuur als babymonitors en bewakingscamera's zorgwekkend slecht beveiligd zijn.
 • Drieduizend Joden en moslims kwamen eind februari bij elkaar om gezamenlijk Matisyahu's lied 'One Day' in te studeren. Op Visie een beeldverslag.

Uit de Joodse Canon
Een Rotterdamse synagoge, van de Wijnkade naar de Boompjes

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon


De grote bloei van het Joodse leven in Rotterdam begon met de 'Jesiba de los Pintos', de beroemde academie voor Joodse studiën in "het huijs mette 't erve staande en gelegen op de zuijtzijde van de wijnhaven op de hoeck van de Bierstraet", in modern Nederlands het pand op de hoek van de Wijnhaven en de Bierkade, waar de uit Antwerpen afkomstige "rijke en weldadige gebroeders De Pinto, uit een geslacht van zeer ouden Portugeeschen adel" hun Portugees-Joodse geloofsgenoten in staat stelde te leren.

"Zoo was de 17de eeuwsche Rotterdamsche Leerschool 'Jesiba de los Pintos' op hechte grondslagen gegrondvest en op 5 Mei 1650 werd zij plechtig ingewijd, welke dag een dia de festa of feestdag zoowel voor de leerlingen als voor den Rector was, waarop slechts één uur gestudeerd werd", staat te lezen in het opstel 'Jesiba de los Pintos' door Jac. Zwarts in het Rotterdamsch Jaarboekje 1922.


Toen steeds meer 'Portegiezen' naar Amsterdam vertrokken - ook de De Pintos verlieten Rotterdam, en namen de Jesiba mee - besloten de achterblijvers samen met de Hoogduitse Joden dat één synagoge, mits van behoorlijke maat, wel voldoende was.
Gezamenlijk werd een terrein aangekocht aan de Maas, de Boompjes genaamd. De eerste steen werd gelegd op 27 augustus 1724 en ruim tien maanden later vond de inwijding plaats. De synagoge bood plaats aan 402 gelovigen en moest in 1790 zelfs worden uitgebreid met een 'bijsjoel' in een naastgelegen pakhuis. Een gravure uit 1790 van Jer. Snoek laat zien hoe het gebouw er uit moet hebben gezien.
Op joodserfgoedrotterdam.nl is een met de computer gemaakte reconstructie van de synagoge aan de Boompjes te vinden. Duidelijk daarop te zien, is de klok in de gevel: een uniek kenmerk van deze synagoge.

In het lemma Synagoge aan de Boompjes in Rotterdam in de Canon van 700 jaar Joods Nederland wordt het gebouw in een groter historisch kader geplaatst. Waar vestigden zich Joden, en waarom?

Zondag 13 mei geeft Rob Snijders, de drijvende kracht achter joodserfgoedrotterdam.nl, een stadswandeling door het Joodse verleden van Rotterdam. Wilt u mee met dit altijd zeer populaire evenement? Meldt u aan op onze website!

Website van de week
Kulanu, all of us

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

"Supporting isolated, emerging, & returning Jewish communities around the globe", dat is Kulanu, de organisatie die mensen wil bijstaan die het contact met het Jodendom zijn kwijtgeraakt, of hun Joodse wortels willen ontdekken of versterken. About vertelt meer.

Kulanu is actief in 27 landen, waarvan het merendeel bezuiden de evenaar ligt.
Wie op de hoogte wil blijven van het bijzondere werk van Kulanu heeft verschillende opties, alle te vinden onder Resources, zoals het twee tot drie keer per jaar verschijnende Kulanu Magazine (alle nummers zijn als pdf te downloaden!). Foto's, muziek en films vertellen het verhaal op een andere manier. Voor wie zelf wil leren, heeft Kulanu een lijst samengesteld met (merendeels) gratis online te raadplegen bronnen.

Vertegenwoordigers van de gemeenschappen houden blogs bij, vaak met beeld en geluid. Kijk eens naar het verslag van zes trouwerijen en 48 gioers in Ivoorkust - dat is Kulanu ten voeten uit.

Kulanu is te vinden op Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube en Instagram.

In the Picture
Olha Maria: A Standard Revolution, met Geshem & The Hazelnuts

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

The Revolution Orchestra, Geshem & the Hazelnuts …, een revolutionair orkest, regen en hazelnoten? Wat de betekenis achter deze titel ook moge wezen: de muziek is waanzinnig.
Yonatan Albalak (1983), componist, gitarist, arrangeur en producer, heeft zich een stevige plaats veroverd binnen de Israëlische muziekscene, vooral omdat hij bijzonder geslaagde kruisbestuivingen bewerkstelligt tussen verschillende genres. Voor het instrumentale trio 'Geshem' en de drie close harmony zusjes Luz die samen 'The Hazelnuts' vormen, verzon hij een optreden met een dertigkoppig orkest onder leiding van Roy Oppenheim, dat op 5 juli 2016 plaatsvond in de Israëlische Opera. Op het programma: tal van jazzklassiekers in een zeer nieuw en zeer plezierig jasje.

Wij laten u genieten van 'Olha, Maria', een beroemde Braziliaanse song uit 1970 van Antônio Carlos Jobim.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
16 - 23 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Deze week met name de bekroonde Israëlische film 'Aya', zondagavond op Canvas, en als u liever iets anders ziet dan de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen: de eveneens bekroonde Nederlandse documentaire 'A Family Affair' van Tom Fassaert, woensdag op NPO 2.

vrijdag 16 maart

 • Arte tv, 12.15: Re: Reportageserie over de persoonlijke verhalen achter de krantenkoppen. In 28 minuten wordt een actueel thema van binnenuit behandeld, vanuit het perspectief van iemand ergens in Europa. Afl.: Eine Klinik in Jerusalem. Ärzte überwinden politische Schranken. Over het werk van het Hadassah-ziekenhuis, met focus op de hartkliniek voor kinderen.
 • NPO 2, 23.25: Coco avant Chanel (2009). Meeslepende biografische film volgt het mode-icoon Coco Chanel (Audrey Tautou) van haar start in een klein accessoirewinkeltje tot de oogverblindende glamour van de Parijse haute couture. De Duitse bezetting, besloot ze, zou haar geen windeieren leggen …

zaterdag 17 maart

 • NPO Cultura, 16.40: Op zoek naar Vivian Maier. De Joodse Vivian Maier (1926-2009) werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar fotografie. Ze maakte honderdduizend foto’s van het straatleven in Amerika.
 • NPO Cultura, 17.50: Villa Roma. Presentator Wilfred Kemp ontvangt in een Romeins appartement schrijfster Jessica Durlacher. Naast mooie gesprekken over haar fascinatie voor het kwaad, gaan Durlacher en Kemp ook de stad in.
 • BBC 2, 22.00: Suite Française (2014). Romantisch oorlogsdrama naar de gelijknamige roman van Irène Némirovsky over de liefde tussen Lucile Angellier, een Frans meisje, en Bruno von Falk, een Duitse soldaat, tijdens de eerste jaren van de Duitse bezetting van Frankrijk.
 • Canvas, 22.40: On the Road (2012). Roadmovie naar het befaamde boek van Jack Kerouac over Sal Paradise, die met een nieuwe vriend de dagelijkse sleur ontvlucht en door heel Amerika reist.
 • BBC 2, 0.10: Defiance (2008). Oorlogsdrama over de Joodse gebroeders Bielski die in de bossen van Wit-Rusland een partizanengroep oprichtten die vocht tegen de Duitsers.

zondag 18 maart

 • Arte tv, 7.00: Karambolage. Korte animatiefilm van 3x5 minuten. Afl.: Arthur / Das Glöckchen / Die Stolpersteine.
 • NDR Kultur (radio), 20.00: NDR Buch des Monats: "Felix und Felka". Presentatie van de roman van Hans Schädlich over het kunstenaarsechtpaar Felix Nussbaum en Felka Platek.
 • Canvas, 22.00: Aya (2012). Korte film van Mihal Brezis en Oded Binnun over twee mensen die elkaar bij toeval op de luchthaven ontmoeten, met ontroerend gevolg. Met Yael Abecassis als Aya. De film won in 2013 de Ophir voor beste korte film.

Aya


maandag 19 maart

 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Dagelijks cultuurprogramma waarin vaste presentator Pieter van der Wielen een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt. Afl.: Jack Wouterse, die te zien is in de theaterproductie 'Salam', gebaseerd op het verhaal van Abraham, de Bijbelse vaderfiguur die niet weet hoe hij zijn vaderliefde moet tonen en uit onvermogen zijn twee zonen uit elkaar drijft.
 • Arte tv, 0.40: Elser - Er hätte die Welt verändert (2014). De bom die meubelmaker Georg Elser in 1939 had bedoeld voor Hitler en consorten ging dertien minuten te laat af. Oliver Hirschbiegel maakte in 2015 een liefdevol en intelligent portret van deze miskende verzetsheld.

dinsdag 20 maart

 • NDR Kultur (radio), 20.00: Feature. Afl.: Die Frau, die sich Steve nannte - Flüchtlingskind, Computerpionierin, Dame des Britischen Empires. Het fascinerende verhaal over Stephany Shirley, die in 1933 als Vera Buchtal werd geboren en als Joods kindvluchtelingetje in 1939 in Engeland belandde en zich daar ontwikkelde tot Brits pionier in de informatietechnologie, zakenvrouw en filantroop.
 • Canvas, 21.15: Hitler's last secrets (2015). Historici hebben lang gedacht dat ze alles wisten over de laatste dagen van de Führer, maar dankzij een Franse commandant en een verzamelaar zijn er archiefdocumenten opgedoken die daar nieuw licht op werpen.
 • Arte tv, 21.45: Digitale Ermittler - Truth Detectives (2017). Wereldwijd verzamelen journalisten, advocaten en activisten bewijsmateriaal van schendingen van mensenrechten, met behulp van beeldmateriaal dat ooggetuigen opnamen met hun mobiele telefoon. Ook de oorlog in Gaza in 2014 ontkomt niet aan hun onderzoek.

woensdag 21 maart

 • NPO 2, 23.45: A Family Affair (2015). Bekroonde documentaire van cineast Tom Fassaert over de broze geschiedenis van zijn eigen familie, die wordt gekenmerkt door conflict. Zijn persoonlijke reis, die langs vier generaties voert, wordt gecompliceerd als zijn grootmoeder hem onverwacht een bekentenis doet.

donderdag 22 maart

 • BBC 2, 22.00: Civilisations. 9-delige documentaire serie van historicus Simon Schama over de cruciale rol die kunst en creativiteit hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de mensheid. Afl.: The Eye of Faith.
 • NPO 2, 23.55: Der Anständige ('The Decent One') (2014). Duits-Israëlisch-Oostenrijkse documentaire over Heinrich Himmler, gebaseerd op getuigenverklaringen, brieven, dagboeken en enkele redes van de SS-leider en architect van de systematische genocide op de Joden tijdens de Sjoa.

vrijdag 23 maart

n.v.t.


(advertenties)


banner luna3 banner joodsamsterdam banner propra banner amphora banner israelactie banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven