vrijdag 9 maart 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 9 maart 2018 jaargang 14, nummer 10
Onze columnisten deze week
 

Hoe leuk het was, en hoe lekker!

Hoe leuk het was, en hoe lekker!

Zondag 4 maart stonden tien personen aan de fornuizen van Esther's Cookery voor de eerste van twee kookworkshops over de Indiase keuken. Vanuit haar jarenlange ervaring met deze exotische keuken had Esther recepten uitgekozen die verrassend, authentiek en niet te moeilijk waren. Wij maakten foto's waarop te zien is dat iedereen druk bezig was en het bovendien zeer naar de zin had.
Voor de tweede workshop, zondag 18 maart, hebben we nog een paar plaatsen vrij! Zin om mee te koken? Meld u dan snel aan met een mailtje naar info@crescas.nl.

Een kleine foto-impressie van een bijzonder geslaagde en lekkere eerste les Indiaas koken!

Indekeuken1

In de keuken2

Kom eens rond kijken in...

Kom eens rond kijken in...

…Joods Appingedam!

Een van de oudste Joodse gemeentes in het noorden van Nederland - al in 1563 vestigden zich Joden in de stad - herbergt tal van verhalen. Als u deelneemt aan de stadswandeling die Crescas aanstaande zondag 11 maart organiseert, kunt u ze horen uit de mond van Roald van Elswijk, voorzitter van de Werkgroep Joods Appingedam. Zijn gedetailleerde rondleiding is gebaseerd op intensief onderzoek naar het leven van de Joodse 'Damsters'.

Dus: als u nog iets zoekt om uw zondagochtend mee te vullen? Meld u aan op onze website en loop gezellig mee!

Jodendom in een notendop

Jodendom in een notendop

Niet iedereen is bekend met al die typisch Joodse gebruiken en gewoontes die behoren bij zaken als sjabbat en de Joodse feestdagen, de choepa (bruiloft) en de lewaja (begrafenis), en wat is kasjroet (de Joodse spijswet)? Waarom mag een Jood sommige producten niet eten, en wat gebeurt er eigenlijk tijdens een dienst in de synagoge? Waarom wordt in het Jodendom een andere kalender gehanteerd, en wat is het verschil tussen de Tora en de Talmoed?

Onze online cursus Starterskit Jodendom geeft antwoord op deze en vele andere vragen waarvan u misschien niet eens wist dat u ze had.
We hebben Jochanan Belinfante gevraagd u in zestien korte audiolessen wegwijs te maken over het Joodse volk en de Joodse religie. Immers: als je niets weet, kun je ook niets vragen!
Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De man zonder eigenschappen, het belangrijkste werk van de Oostenrijkse schrijver Robert Musil (1880-1942), werd al in 1939, enkele jaren na voltooiing, door Duitse schrijvers en critici uitgeroepen tot de belangrijkste Duitstalige roman van de twintigste eeuw. De drie delen van de roman verschenen eind 2017 in één band - 1343 pagina's fijnzinnige ironie, losgelaten op de jaren 1913-1918 in Midden-Europa. Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis én de psychologie van iemand die de tijd heeft genomen te reflecteren op zichzelf, is Speer in Spandau, de gevangenisdagboeken die nazi-kopstuk Albert Speer schreef tijdens zijn twintig jaar gevangenschap, een aanrader. Nina Polak schreef met Gebrek is een groot woord een roman over de verwarrende toestand tussen vrijheid en verbondenheid en de vraag waar je staat als "betrokken buitenstaander".

Uitgelicht

In 1989 verscheen bij Walburg Pers in Zutphen Jaren van verduistering, de bezettingstijd in Amstelveen, dat Tini Visser (1932-2015), destijds medewerkster van de afdeling voorlichting van Amstelveen, schreef in opdracht van het gemeentebestuur. Het boek is niet alleen tot op heden het belangrijkste geschiedkundige boek over Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog, het is tevens een bezettingsverhaal dat ook buiten Amstelveen herkenbaar is. De recensent voor digibron.nl kwam 10 augustus 1989 woorden te kort om Jaren van verduistering aan te prijzen. Het ruim 600 pagina's tellende boek was al snel uitverkocht, en was jarenlang alleen na intensief speuren nog tweedehands te vinden. In 2017 werd de heruitgave aangekondigd, en sinds eind januari 2018 is Jaren van verduistering, bijgewerkt met nieuwe afbeeldingen en tekstcorrecties, weer verkrijgbaar. Mijnamstelveen.nl noemt Jaren van verduistering "tot op heden het belangrijkste geschiedkundige boek over Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog, het is een bezettingsverhaal dat ook buiten Amstelveen herkenbaar is."

In het Engels

In het jaar waarin het 70-jarig bestaan van Israël wordt gevierd, verschijnt de roman Sadness is a White Bird van de in Jeruzalem geboren Amerikaanse schrijver Moriel Rothman-Zecher. Het boek is een indrukwekkend coming-of-age verhaal over Jonathan, die op zijn 18de met zijn familie vanuit Amerika op alija gaat. Gedreven door historisch bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel staat hij te popelen om in dienst te gaan, maar als hij verliefd wordt op het Palestijnse meisje Nimreen en haar tweelingbroer Laith, gaat het dramatisch mis.
In een artikel in de Paris Review van januari 2018 beschrijft Rothman-Zecher wat het voor hem betekent om fictie te schrijven "in de schaduw van Jeruzalem." Wie meer wil weten over Sadness is a White Bird leze de recensies van dit opzienbarende boek op thelefternwall.com.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Twee auteursbezoeken bij de Amsterdamse Boekhandel: woensdag 14 maart komt Anet Bleich spreken over De stille diplomaat, Max van der Stoel 1924-2011. Martien Frijns is zaterdag 17 maart aanwezig om te vertellen over Maria Austria, fotograaf. Voor beide bijeenkomsten geldt: graag vooraf laten weten dat u erbij wilt zijn!
 • In het kielzog van Tini Vissers Jaren van verduistering verscheen deze week nog een boek over de geschiedenis van Amstelveen, De westkant van de Amstel: Duizend jaar Amstelveen in de stroom van de tijd van Maureen van Munster en Pieter van Schaik, de geheel geactualiseerde editie van hun boek Nieuwer-Amstel en Amstelveen: 1000 jaar historie (2006).
 • Op Literatuuurplein maakt u, dankzij een boekbespreking van Guus Bauer, kennis met de Joods-Tsjechische schrijver Egon Hostovský (1908-1973).

Vers uit de ramsj geplukt

Brief aan mijn moeder het indrukwekkende ego-document van Ischa Meijer dat bij verschijnen in 1974 de meest verschillende reacties opriep, beleefde maar liefst zestien drukken. De laatste ligt nu in de uitverkoop. Wally Elenbaas en Esther Hartog: Foto's/Photos is het eerste fotografische overzicht van de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas (1912-2008) en zijn grote liefde Esther (‘Es’) Hartog (1905-1988). Om te lezen als achtergrond: het artikel op joodserfgoedrotterdam.nl. In Eigenwijs vaderland geeft historica Anne Petterson een beeld van het populair nationalisme in negentiende-eeuws Amsterdam, waar 'Neêrlands bloed' nadrukkelijk door de aderen vloeide.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er te zien, horen en doen de komende tijd?

 • Assen: In het Drents Museum zondag 11 maart een concert met muziek van Kurt Weill en zijn tijdgenoten Charles Ives, George Gershwin en Cole Porter.
 • Winterswijk: Schrijfster/filmmaakster Natascha van Weezel vertelt zondag 11 maart in de synagoge van Winterswijk waarom het langdurige conflict tussen Israël en Palestina ook in Nederland zoveel spanning oproept en probeert een antwoord te formuleren op de vraag wat het verschil is tussen anti-zionisme en anti-semitisme en of er niet toch een brug geslagen kan worden tussen joden en moslims.
 • Groningen: De expositie 'Dansen met de Vijand' wordt zondag 11 maart geopend door de burgemeester van Groningen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000) die in de Tweede Wereldoorlog tot het uiterste moest gaan om aan de gaskamer te ontkomen.
 • Amsterdam: De Leo Smit Stichting organiseert maandag 12 maart in Splendor een Uilenburger Concert rond componist James Simon (1880-1944), die in 1933 vanuit Berlijn naar Nederland vluchtte. Naast liederen en werken voor cello en piano klinkt ook een sextet voor blazers en piano dat sinds de jaren twintig van de vorige eeuw niet wordt.meer geklonken heeft. Kunstenaar Joop Rubens liet zich door de muziek van Simon inspireren en maakte n.a.v. dit concert drie bijzondere werken. - Delft: In het kader van Wereldverteldag (thema dit jaar: 'Wijze Dwazen') komen 6 leden van de Vertelkring Delft zondag 18 maart in de synagoge traditionele verhalen vertellen. Tussen de Joodse verhalen ondermeer over een ei met speciale krachten, over een bramenplukker met een wonderlijke rijkdom en over graan waar iedereen mesjogge van

In de Digibieb
'De weg alleen', een levensechte roman

In de Digibieb

In 1935 verscheen De weg alleen, het schrijversdebuut van Clara Asscher-Pinkhof, een ontroerende familieroman over het eenoudergezin van Car, die na de dood van haar man Leo achterblijft met vier jonge kinderen en alleen haar weg in het leven moet zien te vinden. "Na een innerlijke strijd komt ze tot het inzicht dat niets en niemand haar mag afhouden van de grote taak die zij op zich genomen heeft, staat te lezen op de stofomslag van de laatste herdruk uit 1977.
De vertelling volgt van heel nabij hoe Car het verlies van Leo verwerkt en haar nieuw-ontdekte zelf met het verleden in evenwicht brengt. De weg alleen is voor een boek dat bijna tachtig jaar geleden werd geschreven, verrassend modern van taal. Een indrukwekkend pareltje dat je gemakkelijk over het hoofd zou kunnen zien.
Een zeker autobiografisch aspect is in De weg alleen vermoedelijk wel aan te wijzen: Clara Asscher-Pinkhof was in 1919 in Amsterdam getrouwd met de Groningse opperrabbijn Avraham Asscher, met wie ze zes kinderen zou krijgen. Asscher werd in 1925 ernstig ziek en overleed in 1926 in Lugano, waar hij hoopte genezing te vinden. Clara was toen 29 jaar oud, hun jongste dochter Fieke (Sophie) was nog maar net geboren.

CAP strip

"Toen was hij dood.
Ze wist immers, dat hij dood was. Ze moest het immers weten. Want haar hand had zijn hand vast­ gehouden, en haar oren hadden zijn verlossende snik gehoord, en haar ogen hadden zijn glimlach gezien. Dan moest ze immers weten, dat hij dood was.
Maar ze wist het niet."

De versie van De weg alleen in de Joodse Bibliotheek is uit 1949 en verscheen, net als latere edities, bij de Haagse uitgeverij Leopold. Helaas ontbreekt de kaft, het binnenwerk is in uitstekende staat. U kunt het boek hier online lezen of als pdf naar uw eigen computer downloaden.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Velen van u hebben wellicht op Netflix 'The Crown' gezien, de prachtige televisieserie over de Britse vorstin Elizabeth II. Mosaic Magazine onderzocht het waarheidsgehalte van de Suez-crisis van 1956, waarmee het tweede seizoen van 'The Crown' begint.
 • In Times of Israel nieuws over de wereldberoemde Sarajevo Haggadah.
 • De tekst van het Amsterdam Joods Akkoord (Amsterdam JA!) en de reactie van CIDI staan online.
 • Pla’im Park, een educatief themapark bij Dimona in de Negev, zit in de planning, en Times of Israel weet meer.
 • Persbureau Reuters berichtte over een in Caesarea opgegraven mozaïekvloer.
 • Omdat we deze week in 'In the Picture' aandacht besteden aan Joods Oost-Europa, een artikel in The Nosher over de Pools- en Russisch-Joodse keuken, mét recepten!
 • Hollywoodactrice Amber Tamblyn (ooit in 'Buffy the Vampire Slayer') beklaagt zich op Twitter, schrijft Tablet Magazine over de agressieve rijstijl van chassidische mannen, waarop The Forward zich afvraagt of dat zo is en zo ja, waarom.
 • Nog meer eten: het Britse kosjere foodblog Family-Friends-Food biedt met meer dan veertig recepten de helpende hand aan veganisten voor wie Pesach een, zeg maar, uitdaging is.

Website van de week
Joodse huizen

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In het voorjaar van 2015 verscheen het boek Joodse huizen, een project waarin verhalen over vooroorlogse bewoners worden verzameld. Bij de presentatie werd aangekondigd dat dit het eerste deel zou zijn van een lange reeks, iets wat "een papieren monument" moest worden: "Het is de bedoeling dat 'Joodse huizen' zal uitgroeien tot een complete collectie die digitaal en op papier beschikbaar zal komen, ondersteund door een kunstwerk van Jeroen Henneman, waarin alle verhalen een plaats zullen krijgen. Het verzamelen zal lang duren en als het helemaal lukt, het grootste en langst groeiende boek ter wereld opleveren."

Het eerste boek kon worden gerealiseerd dankzij crowdfunding op Voor de kunst. Sindsdien is elk jaar een nieuw deel verschenen, en wordt deel 4 van Joodse Huizen 15 april gepresenteerd bij de LJG Amsterdam.
De verhalen van deel 4 gaan over Scheveningen, Hoorn, Neede, Amsterdam, Winterswijk, Rotterdam, Eindhoven, Woerden, Ommen, Den Helder, Nijkerk en Aalten en werden aangeleverd door Maarten Eliaser, Rita Lodde, Ruth de Liever, Alexandra Nagel, Renée Simons, Joanne Nihom en Lou van Beetz, Stanley Winnik, Stef de Vries, Klaas Smelik, Liesbeth Hemelrijk, Rob Snijders, Erika Prins, Joost Groeneboer, Maurice Witsema, Sara de Vries, Selma Leydesdorff, Aline Pennewaard, Gerko Warner, Auke Kok, Nechamah Mayer, Loes van Weezel en Mirjam Rotenstreich.
Kijk hier voor actuele informatie over de presentatie!

En nu is er ook de website joodsehuizen.com, waar niet alleen de boeken worden gepresenteerd, maar ook het verhaal van hoe het begon. U maakt kennis met de drijvende krachten achter Joodse Huizen. Ook wordt het interviewproject 'Joods leven' voorgesteld. Daarin worden sinds januari 2017 verhalen uit vooroorlogs Nederland vastgelegd.
Wie wil meewerken aan dit project of iemand kent die een verhaal te vertellen heeft: neem contact op met de stichting Joodse Huizen met een mail naar info@joodsehuizen.nl of bel +31 (0)6513221321.

Joodse Huizen is op Facebook en op Twitter actief.

In the Picture
A Yiddish World Remembered

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Deze week nemen we u in de documentaire 'A Yiddish World Remembered' mee naar het verleden van het Joodse Oost-Europa van de 19de en vroege 20ste eeuw.
Op het platteland leefden de dorpsbewoners dicht op elkaar en hadden zelden de beschikking over stromend water en elektriciteit, en antisemitische incidenten waren aan de orde van de dag. Desondanks komt uit de verhalen een beeld naar voren van een leven waarin mensen, ondanks, of juist vanwege de armoede, nauw bij elkaar betrokken waren en voor elkaar zorgden. Rebbes en rabbijnen, Bundisten, zionisten en chassidiem, ze komen allemaal voorbij. Ook het welvarender Joodse leven in de steden komt in beeld.

'A Yiddish World Remembered' is een liefdevol en zorgvuldig gemaakt monument voor deze door de Sjoa verdwenen Joodse gemeenschappen, die tot leven komen in zelden geziene foto's en filmbeelden en verhalen van overlevenden.
De Amerikaans-Joodse acteur Elliott Gould verzorgt de voice-over bij de beelden van regisseur/producent Andrew Goldberg (1968). De film won in 2003 een Emmy in de categorie Outstanding Historical/Cultural Programming.

De televisie-uitzending op 11 augustus 2002 van 'A Yiddish World Remembered' maakte veel los. In een artikel in de krant Sun-Sentinel vertelt Betty Ventura dat zij haar hele leven had gedacht dat zij als enige van de ruim duizend inwoners van Osjmana in Wit-Rusland de oorlog had overleefd, tot ze mensen terug zag die nog in leven bleken te zijn.
Lees ook de lovende recensie van de film in The Jewish Daily Forward.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
9 - 16 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Liefhebbers van de Franse chansonnier Charles Aznavour die niet naar zijn concert op 3 maart konden (of graag nog een keer hem kijken en luisteren), moeten zaterdag 10 maart beslist kijken naar NPO Cultura.
Op zondag biedt NPO Cultura een interessante documentaire over filmmuziek.


vrijdag 9 maart

 • Arte tv, 6.15: ARTE Reportage. Afl.: Gaza: Überleben am Abgrund. De inwoners van Gaza hebben zwaar te lijden onder de broederstrijd tussen Hamas en Fatah.
 • Arte tv, 7.15: 360° Geo Reportage. Afl.: Jerusalem im Morgengrauen. Een Israëlische en een Arabische vuilnisman hebben gezamenlijk de vuilnisophaaldienst in de heilige stad perfect georganiseerd.
 • ARD/das Erste, 1.20: Der Untergang. Historisch oorlogsdrama uit 2004 over de laatste dagen van Adolf Hitler.

zaterdag 10 maart

 • NPO 1, 9.00: VPRO Vrije geluiden. Muziekprogramma met onder meer de fameuze Scarlatti-vertolker en grootmeester op het klavecimbel Pierre Hantai.
 • NPO 1, 10.25: Close Up. Afl.: Roy Lichtenstein – Behind the mirror. Roy Lichtensteins aan cartoons refererende schilderijen en litho's in felle, veelal primaire kleuren, omlijnd door dikke, zwarte contouren, hebben een onuitwisbare indruk gemaakt op een internationaal publiek.
 • NPO Cultura, 17.25: Vessel. Documentaire uit 2014 over het werk van de Nederlandse gynaecologe Rebecca Gomperts, die in 1999 'Women on Waves' oprichtte om vrouwen te helpen die hun zwangerschap willen beëindigen en dat in eigen land niet kunnen doen. Mede door haar Joodse naam (Google maar eens!) heeft ze een golf van haat over zich heen gekregen. Herh.: 12/3, 14.55.
 • Stingray Brava, 18.30: Het Archief. Afl.: Leonard Bernstein (1918-1990) dirigeert het London Symphony Orchestra in een uitvoering van de vijfde symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. De opname werd gemaakt in de Royal Festival Hall in 1966.
 • NPO Cultura, 18.50: Voor wie het live concert zaterdag 3 maart in Amsterdam heeft gemist: Charles Aznavour Live in Concert. De Franse chansonnier heeft inmiddels de respectabele leeftijd bereikt van 95 jaar en trekt wereldwijd nog steeds volle zalen. Eind 2015 trad de Franse grootmeester op in een uitverkocht Palais des Sports in Parijs.
 • Arte tv, 23.40: Carte Blanche für Daniel Hope, Geiger. Daniel Hope (1973) werd geboren in Zuid-Afrika in een familie met Duits-Joodse wortels, studeerde bij Yehudi Menuhin en zet zich in voor de muziek van 'entartete' componisten. Aan The New York Jewish Week gaf Hope in 2016 een interview over zijn vriend en leermeester Yehudi Menuhin.

zondag 11 maart

 • NPO Cultura: 9.00: De Mahler Symfonieën. Afl.: Concertregistratie van de tiende symfonie van Gustav Mahler door het Concertgebouworkest o.l.v. dirigent Eliahu Inbal. Herh.: 14/3, 22.45.
 • NPO Cultura, 13.35: Het uur van de wolf. Afl.: Score. Documentaire waarin herkenbare filmmuziek wordt geanalyseerd. Een eerbetoon aan een ondergewaardeerde beroepsgroep die met zijn composities bijzondere verhalen vertelt. Enkele van de meest epische filmcomponisten zoals Erick Korngold, Benjamin Hermann en Irving Berlin zijn Joods.
 • Canvas, 20.15: Amazones. Driedelige reeks over vrouwen die de wapens opnemen. Afl. 1: Israël en Palestina, waar sinds 1948 een conflict om land woedt. Phara de Aguirre praat met Palestijnse verzetsstrijdsters en vrouwen in het Israëlische leger en hoort beide kanten van het verhaal uit de mond van verschillende generaties strijdlustige vrouwen.
 • NPO Radio 1, 21.00: Radio doc. Afl.: Lou Bandy - Aan de top. Portret van een man die even geliefd was als gehaat, op reis naar het hoogtepunt van roem en weer terug. Op het hoogtepunt van zijn roem was hij ook een graag geziene gast in het fameuze Tip Top Theater aan de Jodenbreestraat 27.
 • Canvas, 22.30: Hitler's Death Army: Das Reich. Franse historische documentaire uit 2015 over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Op het moment van de landing in Normandië beveelt Hitler 'Das Reich', de pantserdivisie die berucht is om de massamoorden in Oekraïne en Wit-Rusland, koers te zetten naar het noorden om de geallieerde opmars te stoppen.

maandag 12 maart

 • NPO Cultura, 22.15: Podium Dans. In dit wekelijkse dansprogramma van NPO Cultura staat de Israëlisch-Nederlandse choreograaf Amos Ben-Tal (Haifa, 1979) en zijn OFFprojects centraal. De aflevering werd gefilmd voorafgaand aan de voorstelling 'Howl' in Theater Ins Blau in Leiden. Herh.: 14/3, 17.20.

AmosBenTalRTVstrip

- WDR, 0.00: Der andere Sohn (Le fils de l'autre). Frans-Israëlisch drama uit 2012 over twee baby's die bij de geboorte in het ziekenhuis van Haifa worden verwisseld, met ingrijpende gevolgen.


dinsdag 13 maart

 • NPO Cultura, 12.50: Salinger. D.H. Salinger, schrijver van The Catcher in the Rye, is onderwerp van een documentaire van speelfilmlengte uit 2013. De schrijver is al ruim vijftig jaar het onderwerp van een schier eindeloze stroom artikelen in kranten en tijdschriften en van verschillende biografieën. Herh.: 15/3, 8.40.
 • Canvas, 21.15: Magda Goebbels: First Lady of the Third Reich. Op 1 mei 1945 vergiftigde Magda Goebbels in de bunker van Adolf Hitler haar zes kinderen, alvorens zelfmoord te plegen. In een afscheidsbrief verklaarde ze haar motief: "Een leven zonder Adolf Hitler is niet te waard te leven." Hoe liet Magda Goebbels, een jonge geëmancipeerde vrouw opgevoed door een Joodse stiefvader, zich indoctrineren door de nazi-ideologie?
 • NPO Cultura, 22.30: Podium Dans. In dit wekelijkse dansprogramma van NPO Cultura is de Servische choreografe Dunja Jocic te gast. Als danseres was zij jarenlang een van de blikvangers bij Club Guy & Roni.

woensdag 14 maart

 • Arte tv, 0.40: Elser - Er hätte die Welt verändert. De bom die meubelmaker Georg Elser in 1939 had bedoeld voor Hitler en consorten ging dertien minuten te laat af. Oliver Hirschbiegel maakte in 2015 een liefdevol en intelligent portret van deze miskende verzetsheld.

donderdag 15 maart

 • Arte tv, 7.20: 360° Geo Reportage. Afl.: Jerusalem im Morgengrauen. Een Israëlische en een Arabische vuilnisman hebben gezamenlijk de vuilnisophaaldienst in de heilige stad perfect georganiseerd.
  Jerusgrauen
 • Arte tv, 19.40: Re: Reportageserie over de persoonlijke verhalen achter de krantenkoppen. In 28 minuten wordt een actueel thema van binnenuit behandeld, vanuit het perspectief van iemand ergens in Europa. Afl.: Eine Klinik in Jerusalem. Ärzte überwinden politische Schranken. Over het werk van het Hadassah-ziekenhuis, met focus op de hartkliniek voor kinderen.
 • NPO Cultura, 20.30: Op zoek naar Vivian Maier. De Joodse Vivian Maier (1926-2009) werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar fotografie. Ze maakte honderdduizend foto’s van het straatleven in Amerika.
 • NPO Cultura, 21.50: Villa Roma. Presentator Wilfred Kemp ontvangt in een Romeins appartement schrijfster Jessica Durlacher. Naast mooie gesprekken over haar fascinatie voor het kwaad, gaan Durlacher en Kemp ook de stad in.
 • BBC 2, 22.00: Civilisations. 9-delige documentaire serie van historicus Simon Schama over de cruciale rol die kunst en creativiteit hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de mensheid. Afl.: Picturing Paradise.

vrijdag 16 maart

 • Arte tv, 12.15: Re: Reportageserie over de persoonlijke verhalen achter de krantenkoppen. In 28 minuten wordt een actueel thema van binnenuit behandeld, vanuit het perspectief van iemand ergens in Europa. Afl.: Eine Klinik in Jerusalem. Ärzte überwinden politische Schranken. Over het werk van het Hadassah-ziekenhuis, met focus op de hartkliniek voor kinderen.
 • NPO 2, 23.25: Coco avant Chanel. Meeslepende biografische film uit 2009 volgt het mode-icoon Coco Chanel (Audrey Tautou) van haar start in een klein accessoirewinkeltje tot de oogverblindende glamour van de Parijse haute couture. De Duitse bezetting, besloot ze, zou haar geen windeieren leggen …

(advertenties)


banner propra banner israelactie banner amphora banner luna3 banner joodsamsterdam banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven