vrijdag 23 februari 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 23 februari 2018 jaargang 14, nummer 8
Onze columnisten deze week
 

Joods Appingedam: 'Nae joeden manneer'

Joods Appingedam: \'Nae joeden manneer\'

De Joodse geschiedenis van Appingedam waarover documentatie bestaat, gaat terug tot halverwege de zestiende eeuw, toen Joest Muesken de Joede uit Praag tegen betaling toestemming kreeg om zes jaar lang in Appingedam te wonen en als geldschieter een soort 'bank van lening' te drijven, "nae joeden manneer" (zoals Joden dat doen).
Het was het begin van een veelbewogen geschiedenis, die eindigde met de deportatie van alle 128 Joden in 1941. Zes mensen overleefden de Sjoa.

De Wandeling door Joods Appingedam, die Crescas op zondag 11 maart op het programma heeft staan, wordt een ontdekkingsreis door die geschiedenis. De markante synagoge uit 1801 is het punt waar gids Ronald van Elswijk zijn rondleiding begint. Twee uur later hebt u, na de tocht langs de plekken met een Joods verhaal in de historische binnenstad een levendig beeld hoe het de Joodse 'Damsters', dat is Gronings voor inwoners van Appingedam, door de eeuwen heen is vergaan.

Metaheer voor en na
Het Metaheerhuisje voor en na de restauratie

U bezoekt ook het in 2015 grondig herstelde Metaheerhuisje (het lijkenhuisje voor het ritueel reinigen van de doden en het gereedmaken voor de begrafenis) uit 1934. Binnen is een informatieve tentoonstelling te zien met tekst en uitleg over de Joodse begraafcultuur, de symboliek op de matseiwot (grafstenen) en de mensen die er begraven liggen.

U kunt nog aansluiten. Meldt u aan op onze website!

Crash Course 2018: nog enkele plaatsen vrij!

Crash Course 2018: nog enkele plaatsen vrij!

Vanaf de eerste aankondiging van de Crash Course Ivriet kita Alef, voor echte beginners dus, loopt het storm. We hebben nog een paar plaatsen beschikbaar, dus als u graag aanstaande zomer Ivriet wilt kunnen spreken, schrijven en lezen zonder een lange cursus te hoeven volgen, maar nog aarzelde om u aan te melden: doe het nu dan snel, want vol is vol!

Het is een onvervalste stoomcursus, waarin u in circa twintig intensieve lesuren de basis van het modern Hebreeuws wordt bijgebracht, zodat u na afloop van de cursus in staat bent een eenvoudig gesprek te voeren en Ivriet te schrijven en te lezen. En dat alles in een gezellige sfeer, met voldoende pauzes, waarin wij voor hapjes en drankjes én een heerlijke lunch zorgen.

Als voorbereiding op de crash course heeft Crescas de online cursus My First Hebrew ontwikkeld, waarmee u zelfstandig, in uw eigen tijd, de letters kunt leren. Dat is het enige wat u nodig hebt om te kunnen instappen: kennis van het Hebreeuwse alfabet!

Oorlogsarchief Rode Kruis naar Nationaal Archief

Oorlogsarchief Rode Kruis naar Nationaal Archief

Het Rode Kruis heeft zijn zijn Oorlogsarchief overgedragen aan het Nationaal Archief.

Het persbericht over deze belangwekkende gebeurtenis nemen we integraal over.

Sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog hield het Rode Kruis informatie bij over onder meer vermiste personen, slachtoffers van bombardementen en krijgsgevangenen. Deze zoektocht heeft een Oorlogsarchief opgeleverd van 1,3 km materiaal, dat veel nabestaanden duidelijkheid gaf over het lot van hun naasten en een belangrijke rol heeft gespeeld bij de toekenning van uitkeringen aan weduwen en wezen. Nu het archief niet langer deze rol vervult, is het tijd voor het Rode Kruis het archief over te dragen om te borgen dat deze informatie voor de eeuwigheid behouden blijft. In het Nationaal Archief heeft het Rode Kruis daarvoor een betrouwbare partner gevonden.

Directeur van het Rode Kruis Gijs de Vries over de overname: “Nu de actieve rol van het Rode Kruis in het beheer van dit archief na vele decennia zijn eindpunt nadert, hebben we in het Nationaal Archief een goede partner gevonden. Het Nationaal Archief is een gerenommeerde erfgoedinstelling met alle relevante middelen en expertise in huis. Zij zorgen dat dit belangrijke Oorlogsarchief onder ideale condities en voor de eeuwigheid bewaard, toegankelijk en zichtbaar blijft.”

Het Nationaal Archief beschouwt de overname van het Oorlogsarchief als een mooie aanvulling op zijn collectie. Marens Engelhard, algemeen directeur Nationaal Archief: “Deze collectie is van nationale betekenis en sluit heel goed aan bij wat al in het Nationaal Archief ligt. We hebben straks bijna tien kilometer aan oorlogsarchief in huis. Samen geven zij een steeds completer beeld van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Zij stellen archiefgebruikers, online en in onze studiezaal, in staat antwoorden te vinden op hun vragen.”

Foto directeuren
De directeuren van beide organisaties voegen ter bekrachtiging van de overdracht van het Oorlogsarchief de registratiekaart van Anne Frank van de Joodsche Raad, haar kaart Dossier Vermiste Personen en haar overlijdenskaart symbolisch samen om te laten zien dat de archieven complementair zijn.

De verhuizing
De verhuizing van het Verenigingskantoor van het Rode Kruis eind maart naar een kleiner gebouw is de directe aanleiding om spoed achter de overdracht te zetten. De daadwerkelijke verplaatsing van het Oorlogsarchief naar het Nationaal Archief vindt een paar weken eerder plaats.

Organisaties die de Joodse, Indische, Roma en Sinti gemeenschappen vertegenwoordigen, hebben meegedacht over wat nodig was voor een goede (kennis)overdracht van het Oorlogsarchief. Zij zien het belang van een professionele archiefbewaarplaats. Dit archief is hét bewijs van de Holocaust en dient bewaard te worden tot in de eeuwigheid. De organisaties onderstrepen ook het belang van behoud van bestaande expertise over het Oorlogsarchief. Om die reden worden twee medewerkers van het Rode Kruis voor de duur van drie jaar gedetacheerd bij het Nationaal Archief.

Direct na de overdracht start het Nationaal Archief met het maken van inventarissen, herpakken en stickeren. Een noodzakelijke slag, om het archief goed beschikbaar te kunnen stellen aan het publiek. Dit zal enkele maanden duren. Vanaf het najaar is iedereen van harte welkom het archief te gebruiken.

Over het archief
Het Oorlogsarchief is belangrijk cultureel erfgoed en een indringende herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust met zeer gedetailleerde gegevens over de slachtoffers van geweld door het nazi-regime in Europa en de Japanse oorlogsvoering in Nederlands-Indië. Al tijdens de oorlog, maar ook in de jaren daarna, was de humanitaire hulpverlening door het toenmalige Informatiebureau van het Rode Kruis op zijn hoogtepunt. Aan de hand van kamp- en gevangenisadministraties en deportatielijsten, aangevuld met getuigenverklaringen van overlevenden, hielden 400 medewerkers zich bezig met het opsporen van vermiste personen.

Het Oorlogsarchief van het Rode Kruis is onderverdeeld in circa vijftig deelcollecties. Onder andere kampadministraties en deportatielijsten liggen hierin opgeslagen. Repatriëringslijsten (bootlijsten) uit Nederlands-Indië behoren daar ook toe. Iets minder dan de helft bestaat uit persoonsdossiers. De collectie heeft betrekking op 1,5 miljoen mensen; samen goed voor 1,3 kilometer oorlogsarchief. Dit wordt toegevoegd aan de acht kilometer die al bij het Nationaal Archief ligt. Tot de rijke collectie aldaar behoren onder andere al het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, de archieven van het Nederlands Beheersinstituut en de Commissie aangifte van overlijden. Al deze archieven zijn complementair aan elkaar en kunnen hierdoor levenspaden blootleggen.

Gebruik van het archief anno 2018
Voor veel mensen heeft het Oorlogsarchief van het Rode Kruis een belangrijke rol gespeeld in de zoektocht naar het lot van hun familiegenoten. Jaarlijks kwamen er vele duizenden verzoeken om informatie bij het Rode Kruis binnen. Anno 2018 komen er nog altijd zo’n 1200 verzoeken per jaar binnen om uit te vinden wat er in de Tweede Wereldoorlog met een familielid is gebeurd. Het Nationaal Archief zorgt dat al die belangrijke en soms heel persoonlijke stukken onder ideale condities en voor de eeuwigheid bewaard, toegankelijk en zichtbaar blijven.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
In Het land achter de heuvels deelt Jacques Wallage zijn gedachten over het politieke ambacht in een wereld die razendsnel verandert en waarin populisme en vreemdelingenhaat niet meer zijn weg te denken. Anet Bleich portretteert in De stille diplomaat - Max van der Stoel (1924-2011) de PvdA-politicus die zich als minister van Buitenlandse Zaken ontwikkelde tot verbeten voorvechter van de mensenrechten en met zijn tomeloze inzet een belangrijke rol heeft gespeeld op het wereldtoneel. Het 48 pagina's tellende pamflet De eerste boze burger. Over de jacht op het paradijs en andere illusies is de gedrukte vorm van de tekst die Arnon Grunberg op 13 april 2017 uitsprak bij de E. du Perronlezing.

Uitgelicht
"Voor de oorlog was de Rapenburgerstraat een straat vol winkels en bedrijven. Er was een hoedenfabriek, een diamantslijperij, er waren zuurfabrieken en vrijwel ieder huis had op de begane grond een winkel of een winkeltje: een kruidenierszaakje, een bakkerij, een slagerij, een viswinkel, een kolenhandel. Op de etages, en soms ook beneden, zaten woningen. De verdiepingen waren vaak verdeeld in een voor- en achterwoning en soms waren die woningen ook weer opgedeeld. Zo konden op een verdieping meerdere huishoudens wonen. De vele mensen die er woonden waren bijna allemaal Joden. Of liever, het waren mensen die als Nederlands-Israëliet stonden ingeschreven. De J kwam pas in februari 1941, na de verplichte aanmelding van personen van ‘Joodsen’ bloede. De mensen die op deze manier door de bezetter, in nauwe samenwerking met de Nederlandse autoriteiten, als Jood waren aangemerkt, heeft vrijwel niemand in de straat de oorlog overleefd."

Luijters strip

Bovenstaande tekst is ontleend aan het voorwoord dat Guus Luijters schreef voor zijn nieuwste boek Rapenburgerstraat 1940-1945, dat verschijnt ter gelegenheid van de dubbeltentoonstelling 'Rapenburgerstraat 1940-1945' en 'Samen weer aan tafel' die vanaf vrijdag 23 februari te zien is in het Stadsarchief Amsterdam.

In het Engels
The Banquet of Esther Rosenbaum van Penny Simpson speelt zich af in 1929 in Berlijn, waar Esther Rosenbaum, Joods en meer dan twee meter lang, zich met haar kookkunst enorm geliefd maakt in een beroemd restaurant, waar ook nazi's graag komen eten. Maar haar plaats in de maatschappij buiten het restaurant laat zich niet zo gemakkelijk veroveren.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Een competitie voor lezers: de Tzum-prijs 2018. De nominatieronde voor de kleinste literaire prijs van Nederland en Vlaanderen is van start gegaan. Lees de voorwaarden onder bovenstaande link!
 • In Nooit meer slapen sprak Elfie Tromp met Wim Hazeu over de twee gezichten van Lucebert.
 • Voor Literair Nederland herdacht Inge Meijer op 14 februari de sterfdag van Ischa Meijer.
 • Zondag 25 februari is Jacques Wallage te gast bij boekhandel Van der Velde in Groningen naar aanleiding van zijn nieuwe boek Het land achter de heuvels.
 • Schrijver Daan Heerma van Voss houdt op 4 mei, voorafgaand aan de Nationale Herdenking op de Dam, de voordracht in De Nieuwe Kerk.
 • We komen er op een later moment uitgebreid op terug, maar nu alvast: TLV, het langverwachte kook-, lees- en reisboek van Jigal Krant, verschijnt op dinsdag 20 maart!

Vers uit de ramsj geplukt
Selected Letters of Norman Mailer (2014), bezorgd door Mailers biograaf J. Michael Lennon, bevat een selectie uit de talloze brieven die Norman Mailer (1923-2007) tussen 1940 en zijn overlijdensjaar schreef. Ze geven een intiem en verhelderend beeld van de schrijver die in 1985 schreef: "I don’t believe anyone has ever understood my relation to being a Jew." Voor de Amerikaans-Wit-Russische schrijfster Nina Sankovitch begon Signed, Sealed Delivered. Celebrating the Joys of Letter Writing (2015) met de vondst van een kistje vol brieven, die honderd jaar eerder werden geschreven door een eerstejaars student aan Princeton. Ze onderzoekt wat het schrijven van brieven zo bijzonder maakt.
In Terug naar Oude Pekela (2011) onderzoekt journaliste Margalith Kleijwegt wat de nasleep is geweest van de 'clownsaffaire', een zedenzaak met tientallen kinderen die in 1987 Nederland schokte.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er te zien, te horen en te doen de komende dagen?


- Amsterdam: Ongetwijfeld ten overvloede - zondag 25 februari om 16.45 uur wordt op het Jonas Daniël Meijerplein de Februaristaking herdacht. André van Duin zal bij de herdenking enkele gedichten voordragen.
FS18 Website headerfoto v2 1260x240px def

 • Amsterdam: In Studio K vindt zondag 25 februari om 12.30 uur een informatieve bijeenkomst plaats over de nieuwste ontwikkelingen op de Joodse begraafplaats Zeeburg. Justus van de Kamp zal spreken over het Amsterdamse Jiddisch en Eleonore Pameijer, dwarsfluit, en Irene Maessen, sopraan, zorgen voor de muzikale omlijsting.
 • Leeuwarden: Yiddish Waves, "het jofele en tikkeltje mesjogge festival" dompelt Leeuwarden van 1 tot en met 4 maart in 'heymishkeyt', Jiddisch voor ‘je thuis voelen’. Het festival vindt plaats op verschillende plekken in en rond het oude Joodse stadsgedeelte van Leeuwarden.
 • Amsterdam: de Britse Alisa Weilerstein (1982) speelt het "ultraromantische" celloconcert ven Edward Elgar, zondag 4 maart, en wordt daarbij begeleid door het Ulster Orchestra onder leiding van Rafael Payare.
 • Delft: Sklamberg & the Shepherds, een concert op woensdag 7 maart door drie gerenommeerde artiesten van traditionele Oost-Europese Joodse muziek: Lorin Sklamberg, medeoprichter en zanger van de Klezmatics, klarinettist/componist Merlin Shepherd, de uniek innovatieve kracht in de klezmer-renaissance, en Polina Shepherd, een virtuoze vocalist/pianist/componist met roots in Siberië.
 • Amsterdam: Wie zich graag vergaapt aan oogverblindende sieraden: op donderdag 8 maart is het Collectiecentrum van het Amsterdam Museum twee (!) uur geopend voor een schouw van sieraden uit de collectie van Sophia Lopez Suasso die niet in de lopende tentoonstelling te zien zijn.
 • Antwerpen: lezing 'Reading Games in Auschwitz: Play in Holocaust Children's Literature' door Prof. dr. Daniel Feldman (Bar-Ilan University, Tel Aviv), donderdag 8 maart. De lezing begin om 19.00 uur, aanmelding vooraf is niet nodig. Adres: Lange Winkelstraat 9, Annexe-gebouw van de Universiteit Antwerpen.
 • Groningen: het Noord Nederlands Toneel, Club Guy&Roni en Asko|Schönbergs K[h]AOS nemen in de theaterproductie 'Salam' de theaterbezoeker mee naar hoe het begon: met een vader die niet weet hoe hij zijn vaderliefde moet tonen en uit onvermogen zijn twee zonen uit elkaar drijft - het verhaal van Abraham, gespeeld door Jack Wouterse. Let op: overige speeldata in Groningen zitten onder de link. Elders in Nederland: zie clubguyandroni.nl.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De niet altijd even fraaie geschiedenis van de Joden in middeleeuws Engeland, op History Extra.
 • Op Joods Monument de voorgeschiedenis van vereniging Mogein Dowied.
 • Zit er ook maar een spát van waarheid in de bewering van de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat er ook Joodse daders waren tijdens de Sjoa? Haaretz zocht het uit. [Na registratie hebt u online toegang tot zes premium artikelen!]
 • Voor Tablet Magazine onderzocht culi-schijfster Joan Nathan hoe het door de jaren heen gesteld is met het kasjroet in het Witte Huis (met een recept voor citroencake).
 • En nou we het toch over eten hebben: JTA ontdekte dat 75 procent van alle Joodse Amerikanen het kasjroet aan de laars lapt, en vroeg zich af hoe erg dat is.
 • Hoe zou het leven op Mars eruit kunnen zien? Israëlische wetenschappers simuleerden het, en Israel21C schreef hun ervaringen op.
 • Volgens The Algemeiner staat Israël op de tweede plaats van landen waar de meeste online aankopen worden gedaan.
 • Omdat het volgende week Poeriem is, op MyJewishLearning een aardig artikel over negen dingen die u misschien nog níet wist over het Lotenfeest.

In de Digibieb
Meyer Sluyser en de Februaristaking

In de Digibieb

"Het literaire beeld van de vooroorlogse Amsterdamse joden­buurt is door niemand sterker bepaald dan door de journalist Meyer Sluyser", schreef Elsbeth Etty in haar inleiding bij het dossier Het Amsterdam van Meyer Sluyser in het maandblad Ons Amsterdam. In de Joodse Bibliotheek bevinden zich 26 titels van Meyer Sluyser, waaronder vijf van vóór de Tweede Wereldoorlog. Hij wist met zijn gezin op 15 mei 1940 naar Groot-Brittannië te ontkomen en keerde in november 1944 terug, zodra de bevrijding van het zuidelijk deel van Nederland een feit was. Aan de kaalslag die hij aantrof in het ontzielde Joods Amsterdam, heeft hij met zijn herinneringen aan hoe het was vóór "het grote verdriet" tegenwicht geboden. Dat zijn verhalen die in hun sobere intensiteit nog altijd ontroeren.

Toch kiezen we deze keer voor 'In de Digibieb' ander werk van Meyer Sluyser. Tussen speurders en spionnen (1960) en Door storm en duisternis (1962), fictieve verhalen met wortels diep in de realiteit. Meyer Sluyser omschrijft deze "avonturen van Dirk Poldervaert" als "boek voor de jeugd van alle leeftijden."
Op bibliotheek.nl lezen we: "Na zijn eindexamen in 1938 gaat Dirk Poldervaert werken bij de radio-omroep. Na het uitbreken van de oorlog ontsnapt hij naar Engeland, werkt bij Radio Oranje, komt vlak voor de februaristaking in 1941 terug en duikt onder als geheim agent."
Tussen speurders en spionnen en Door storm en duisternis brengen de gebeurtenissen in de oorlogsjaren heel dichtbij. In zijn inleiding bij het eerste boek schrijft Loe de Jong: "Er herleven jaren in, die geen, die ze doorstond, ooit uit de gedachten zullen gaan. Ze behelzen een les, speciaal voor de jongeren (maar de ouderen mogen daar ook wel aan blijven denken): dat eerst flinkheid, beginselvaste moed, toewijding, kameraadschap en aandacht voor de medemens, het leven in menselijke zin leefbaar maken."

Als smaakmaker een fragment uit hoofdstuk VIII van Speurders en spionnen, getiteld 'Amsterdam in opstand', waarin beeldend wordt beschreven hoe het nieuws over de Februaristaking zich verspreidt.


" 'Ze staken', werd geroepen.
'Waar?' vroeg Willem (vriend van Dirk - red.) een paar malen.
'Overal', was het antwoord.
Iemand vertelde aan een kringetje om hem heen staande nieuwsgierigen, dat hij een half uur geleden met eigen ogen had gezien, dat mensen met pikhouwelen de bestrating tussen de rails van de tram hadden opgebroken.
'Waar was dat?' vroeg Willem.
'Bij de Amstellaan', zei de man, 'ze hebben midden tussen de rails een soort barricade gemaakt. Geen tram kan er door.'
'En de moffen… wat doen die?' vroeg iemand.
'Thuis zitten en de beverd hebben', riep een man. 'ze knijpen 'm als een stel oude dieven. Amsterdam is in opstand.' "

Website van de week
Historic Synagogues of Europe

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De website Historic Synagogues of Europe is het resultaat van de samenwerking van de Foundation for Jewish Heritage, die zich inzet om Joods erfgoed voor de toekomst veilig te stellen en het Center for Jewish Art van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, waar een enorme kennis aanwezig is over de historische synagoges in de 47 lidstaten van de EU en Wit-Rusland. Hoe men te werk is gegaan en welke criteria werden gehanteerd, is te lezen onder de tab Approach.
Sinds kort is voor belangstellenden die bundeling van kennis en ervaring online te bekijken. In de database zitten maar liefst 3322 (!) synagoges, met foto's, bouwkundige gegevens, staat van onderhoud en meer. De bezoeker kan onder Synagogue Search onder meer zoeken op naam, plaats, architect en gebruik. Kijk wat het drop-down menu 'very bad' onder 'condition of building' produceert …
Wie zich een voorstelling wil kunnen maken hoe 3.322 synagoges eruit zien op de kaart van Europa: klik op Map. Uw redacteur was verbijsterd.

Sjoelsmap

De website kan altijd hulp gebruiken, dus wie een oud sjoelgebouw kent dat niet vermeld is: laat het weten via het webformulier!
En kijk ook eens op de pagina met weblinks.

In the Picture
Yuval Dayan: 'Tisj'al et hamajiem'

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Israëlische popzangeres Yuval Dayan (1993) werd in 2012 in één klap beroemd met haar optreden in het eerste seizoen van de zangcompetitie The Voice Israel. Hoewel ze algemeen werd gezien als winnares, besloot ze tijdens de halve finale, ten overstaan van het publiek, de wedstrijd te verlaten, omdat ze zich door alle publiciteit te zeer onder druk gezet voelde.
Maar dat heeft haar populariteit niet geschaad, en in 2014 werd ze uitgeroepen tot "Israeli singer of the year for 2014".

In november 2017 nam ze de single 'Tisj'al et hamajiem' ('Vraag het aan het water') op.
De tekst in het Ivriet met de transliteratie en de Engelse vertaling vindt u hier.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
23 februari - 2 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Zondag om 11.50 uur worden de Olympische Winterspelen 2018 afgesloten met ongetwijfeld weer een verbluffend visueel spektakel.
In elk geval niet te missen deze week: Civilisations, de nieuwe 'blockbuster' televisieserie die Simon Schama maakte voor de BBC. Schama reisde drie jaar lang over de wereld, bezocht 31 landen op zes continenten, op zoek naar de bronnen van de menselijke creativiteit. De eerste aflevering wordt donderdag 1 maart uitgezonden om 22.00 uur.


vrijdag 23 februari

 • BBC 2, 0.05: While We're Young. Buitengewoon vermakelijk drama uit 2014 van Noah Baumbach, met Ben Stiller als gestreste documentairemaker, die leert te ontspannen wanneer hij en zijn vrouw bevriend raken met een jonger stel.

zaterdag 24 februari

 • Stingray Brava, 18.30: Het Archief: Itzhak Perlman. Beelden van deze beroemde in Israël geboren violist aan het werk.
 • NPO 2, 21.20: Andere tijden. Afl.: Alleen op de wereld. De regeringscommissie Jeugdzorg en Geweld onderzoekt momenteel de behandeling van kinderen in weeshuizen en kindertehuizen vanaf 1945. Het programma laat zien hoe treurig het was gesteld met de jeugdzorg in de periode voorafgaand aan 1945.
 • Arte, 0.15: Square für Künstler. Afl.: Carte Blanche für Daniel Hope, Geiger. Daniel Hope (1973) werd geboren in Zuid-Afrika in een familie met Duits-Joodse wortels, studeerde bij Yehudi Menuhin en zet zich in voor de muziek van 'entartete' componisten. Aan The New York Jewish Week gaf Hope in 2016 een interview over zijn vriend en leermeester.

zondag 25 februari

 • NPO 2, 21.20: Andere tijden. Afl.: Alleen op de wereld. De regeringscommissie Jeugdzorg en Geweld onderzoekt momenteel de behandeling van kinderen in weeshuizen en kindertehuizen vanaf 1945. Het programma laat zien hoe treurig het was gesteld met de jeugdzorg in de periode voorafgaand aan 1945.

maandag 26 februari

 • NPO Cultura, 19.00: DOCfeed. Afl.: I'm Not Afraid. Documentaire uit 2017 over psychiater Frederik Polak in het pijnlijke en intieme proces van hulp bij zelfdoding en de emotionele tol die dat eist van zowel de arts als de patiënt.
 • Arte, 20.15: Elser - Er hätte die Welt verändert. De bom die meubelmaker Georg Elser in 1939 had bedoeld voor Hitler en consorten ging dertien minuten te laat af. Oliver Hirschbiegel maakte in 2015 een liefdevol en intelligent portret van deze miskende verzetsheld.
 • NPO 2, 21.00: College tour. Afl.: Michael Wolff, de schrijver en journalist die met zijn boek Fire and Fury vol openbaringen uit het Witte Huis de wereld op zijn kop zette.

dinsdag 27 februari

 • Arte, 20.15: "Spiele zur Feier der XI. Olympiade". Documentaire uit 2015 over de Olympische Zomerspelen van 1936 in Berlijn, waar Duitsland zich presenteerde als vredelievend land met een grote liefde voor sport. Ondertussen was Adolf Hitler al bezig met de oorlogsvoorbereidingen.
 • Arte, 21.45: Leningrad Symphonie. Eine Stadt kämpft um ihr Leben. Geschiedenisdocumentaire uit 2018 over de propagandastunt om de 7de symfonie van Dmitri Sjostakovitsj uit te voeren tijden het Beleg van Leningrad in augustus 1942. De film is een spannende mix van moderne en historische beelden.

woensdag 28 februari

 • BBC 1, 0.45: Good (2008). Speelfilm annex filmpamflet tegen nationalisme over de Duitse hoogleraar Halder die geen weerstand kan bieden aan de verleiding zijn carrière vooruit te helpen en zwicht voor de nazi-ideologie. Maar hij is ook bevriend met de Joodse Maurice Israel Glückstein … Verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Cecil Taylor.
 • ZDF, 0.45: ZDFzeit - Superbauten der Geschichte. Afl.: Der Reichstag. Documentaire over het markante gebouw in Berlijn dat al vele stormen heeft doorstaan.

donderdag 1 maart

 • NPO Cultura, 21.30: Schrijvers op de veranda. Afl.: Paulo Coelho, levenskunstenaar en schrijvende pelgrim, spreekt met Rik Felderhof openhartig over onderwerpen die ons allen raken: liefde, verlangen, kwetsbaarheid en ouderdom.
 • BBC 2, 22.00: Civilisations. 9-delige documentaire serie van historicus Simon Schama over de cruciale rol die kunst en creativiteit hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de mensheid. Afl.: The Second Moment of Creation.

 • BBC 1, 22.00: Panorama. Afl.: Weinstein: The Inside Story. Onderzoeksprogramma over Harvey Weinstein, een van Hollywoods meest succesvolle filmproducenten, maar inmiddels weet de wereld dat onder alle glamour een duister verhaal schuilgaat. Het programma onderzoekt vooral hoe de beerput zo lang dicht heeft kunnen blijven.

vrijdag 2 maart

 • Canvas, 21.15: A dangerous Method. Speelfilm uit 2011 over leven en werk van Siegmund Freud in de vorm van een geromantiseerde biopic.

(advertenties)


banner luna3 banner jonet banner amphora banner propra banner israelactie banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven