vrijdag 16 februari 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 16 februari 2018 jaargang 14, nummer 7
Onze columnisten deze week
 

Exclusief en nieuw: How to seider

Exclusief en nieuw: How to seider


Voor het eerst in ons programma biedt Crescas een cursus aan over de Seder, de avondvullende lezing van de Haggada en de speciale maaltijd waarmee het begin van Pesach wordt gevierd.
Als alle voorbereidingen zijn gedaan en de gasten aan tafel zitten, kan een begin worden gemaakt met alle tradities die sinds mensenheugenis overal in de Joodse wereld springlevend zijn gebleven. Maar juist over die oeroude gebruiken valt heel wat te vertellen. Dinsdag 6 maart zal onze docent rabbinica Leo Mock u daarover van alles vertellen. Om voldoende tijd te hebben voor alle verhalen en vragen, beginnen we om 19.00 uur (een uur eerder dan op de website vermeld stond!). We sluiten af rond 22.00 uur.

Uiteraard zorgen wij voor lesmateriaal, maar als u graag uw eigen Haggada wilt gebruiken, omdat u daarin het beste de weg weet: neem hem vooral mee! Wij zorgen voor koosjere soep en belegde broodjes.

'How to seider' is een cursus in de geest van het motto van Bloeme Evers-Emden *z.l.: Een leven lang leren. Dat motto ligt ook aan de basis van het werk van Crescas. Vandaar dat wij in herinnering aan Bloeme het Dr. Bloeme Evers-Emden Fonds in het leven hebben geroepen, waarmee we cursisten voor wie de financiën een obstakel zijn, in staat stellen toch mee te doen. Lees meer over het Dr. Bloeme Evers-Emden Fonds op onze website*.

'Aan de kook' met Crescas

\'Aan de kook\' met Crescas

De deelnemers aan de kookworkshops 'J'Ottolenghi' hebben twee geweldige middagen gehad aan de fornuizen van Esther's Kookstudio, en zijn met de nieuw verworven kookkennis inmiddels vast ook thuis aan de slag.

Hoe gezellig het was en hoe lekker, ziet u op de foto's. Omdat déze cursus al heel snel was volgeboekt, hebben we een wachtlijst geopend voor een herhaling van deze workshops. U kunt zich dus nog aanmelden!

Koken 1

Koken 2

Op het Crescas-prikbord: wie wil, wie kent, wie weet waar-

Op het Crescas-prikbord: wie wil, wie kent, wie weet waar-

- Het Joods Hospice Immanuel, het eerste en enige hospice in Europa dat werkt vanuit de Joodse identiteit, is op zoek naar vrijwilligers! Zowel voor de zorg voor de bewoners in het hospice zelf als voor 'Hospice Bayit', waarbij zorg en hulp wordt geboden aan terminaal zieke patiënten (met een Joodse achtergrond of affiniteit) in hun eigen huis.
Kijk voor meer informatie op joodshospiceimmanuel.nl.

 • De makers van Truus' Children, de documentaire over Truus Wijsmuller, hebben al 19 ‘kinderen van Truus’ gevonden en geïnterviewd. Nu zijn ze op zoek naar kunsthistoricus Ilse/Isabelle Lieberman(n), waarschijnlijk in 1937 in Duitsland geboren. Na een tussenstop bij Truus Wijsmuller thuis is zij met de familie Westerman meegegaan op het schip de Simon Bolivar. Het schip werd onderweg getorpedeerd. Bekend is dat Ilse dit heeft overleefd en in april 1940 opnieuw naar Truus Wijsmuller werd gezonden. Truus Wijsmuller schijnt op 8 mei 1940 met Ilse per trein naar Spanje te zijn gegaan. Daarna heeft ze in Venezuela, op Bonaire/Aruba gewoond en daarna wellicht in de Verenigde Staten of Canada. De makers van de documentaire willen graag weten of Ilse nog leeft en zo ja, waar zij haar zouden kunnen bereiken. (De informatie over en het interview met haar op Bonaire TV in 2014 is bij de makers bekend.)

 • Op RTV Oost verscheen een oproep van Carlos Breij uit Enschede, die in het bezit is van een vijftig jaar oude filmband waarop een Joodse familie te zien is die naar Israël emigreert. De vraagsteller wil de film graag aan het gezin teruggeven. Wie (her)kent deze mensen? Op rtvoost.nl is een aantal 'stills' (beelden) uit de film te zien.

 • Voor de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie plaatsen we de oproep van Jeroen Sprenger, die ten behoeve van een lezing over Joodse Genealogie van vóór de invoering van de burgerlijke stand en toegespitst op de regio Rijnland, wil weten waar de archieven van de NIG zijn ondergebracht. Hij schrijft: "Van Leiden en regio Alphen is dat bekend, maar van de andere kleine kehilles niet. In een boekje van rabbijn Lody van der Kamp over de Joodse gemeentes voor de oorlog staat helaas niet onder welke ring- of hoofdsynagoges deze gemeenschappen vielen. Wie kan ons de weg wijzen?"

 • Op de website van de NIHS vonden we een oproep voor oude opnames van voorgangers uit Amsterdam. Dit in verband met de nieuwe website van de NIHS. Heeft u opnames? Laat het weten via info@nihs.nl. Alvast bedankt!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Maria Austria, fotografe van Martien Frijns, het lijvige fotoboek dat verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige tentonstelling in het Joods Historisch Museum, is veel meer dan een catalogus. De honderden foto's die Frijns selecteerde uit het Maria Austria Archief, vertellen, begeleid door teksten, het levensverhaal van deze belangrijke fotografe.

Uitgelicht

Het dienstmeisje van Degrelle van journaliste Simone Korkus, over de Joodse Hannah Nadel die in de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje gaat werken ten huize van Madeleine Degrelle, leest als een roman, maar vertelt een waargebeurd, indrukwekkend verhaal.
Het was werken in het hol van de leeuw, want Madeleine was de zus van Léon Degrelle (1906-1994), die in 1936 de Belgische fascistische beweging Rex oprichtte en het Waals Legioen van de Waffen-SS op de been bracht om aan het Oostfront te gaan vechten. Hij werd in België bij verstek ter dood veroordeeld, maar kreeg van de Spaanse dictator Franco asiel en een nieuwe identiteit.
Hannah overleefde de oorlog op dit onwaarschijnlijke onderduikadres en emigreerde naar Israël, waar Joods Actueel haar in 2012 interviewde.

In het Engels


In Three Floors Up gebruikt Eshkol Nevo (171, Jeruzalem) een flatgebouw in een buitenwijk van Tel Aviv als metafoor voor de Israëlische maatschappij. Op de begane grond wonen Arnon, en zijn vrouw Ayelet met hun dochters Ofri en Yaeli, met het oudere Duits-Joodse echtpaar Herman en Ruth als overburen. Daarboven probeert de 'onbestorven weduwe' Hani in alle opzichten het hoofd boven water te houden, en helemaal boven woont Devora, gepensioneerd rechter en sinds kort weduwe. Nevo vertelt de verhalen per etage en in de ik-vorm, en laat de bewoners elkaar ontmoeten. De lezer leert hen kennen door de ogen van de vertellers.
Lees, behalve het boek, ook het gesprek dat Jewish Book Council met de schrijver had.

Nieuws uit boekenland

 • David Grossman is de winnaar van de Israel Prize for Literature 2018. Lees meer in The Forward. Daar ook een interview met de schrijver naar aanleiding van het winnen van de Man Booker Prize 2017.
 • Maandag 19 februari wordt tijdens een inhoudelijke bijeenkomst in Den Haag Het land achter de heuvels van Jacques Wallage gepresenteerd. Zondag 25 februari is Wallage voor een vraaggesprek te gast bij boekhandel Van der Velde in Groningen.
 • Els van Diggele is donderdag 22 februari te gast bij Boekhandel Blankevoort in Amstelveen, om te spreken over haar boek We haten elkaar meer dan de Joden, dat door de Volkskrant werd omschreven als een "ontluisterende schets van Palestijnse broederstrijd."
 • Rapenburgerstraat 1940-1945, waarin Guus Luijters laat zien hoe die straat in de oorlogsjaren onherkenbaar veranderde, verschijnt donderdag 22 februari.
 • Een 'etalagegesprek' met oncoloog Bob Pinedo kunt u zondag 25 februari bijwonen in de Amsterdamse Boekhandel.
 • Wim Hazeu schreef de biografie van Lucebert (124-1994), en was verbijsterd over wat hij ontdekte in brieven van de door hem zeer bewonderde dichter. Het zal u niet zijn ontgaan dat de media er ruim aandacht aan schonken. Een herinnering van Andreas Burnier die te vinden is in Een verborgen lach (1965), is in dat verband opmerkelijk, zo blijkt uit een post op Hazeu's Facebookpagina: "Onderstaande overlevering van Andreas Burnier - niet lang na de oorlog - maakt de brieven niet ongeschreven maar bewijst nog eens hoe beperkt houdbaar ze waren. Een groep Leidsepleinfiguren ging na sluitingstijd nog ergens wat drinken en nam daarbij een dronken Duitse matroos gastvrij op. Plotseling zei hij: ‘Het is jammer dat Hitler niet alle joden heeft kunnen uitroeien.’ Hij haalde een mes tevoorschijn, knipte het open en zei: ‘Ik zou er graag een paar voor mijn rekening nemen.’ (…) ‘Waarom vind je dat?’, vroeg Lucebert, kalm als altijd, terwijl iedereen de adem inhield. ‘Nou, het is een rotvolk,’ zei de zeeman. ‘Ach’, zei de Ariër Lucebert, ‘ik ben nou toevallig geen jood hè, maar ik ben het helemaal niet met je eens.’ Wij voelden allemaal hoe de geweldige persoonlijkheid van Lucebert de zeeman, mes en al, overweldigde. Even later was hij geruisloos vertrokken." Andreas Burnier, Een tevreden lach, 1965

Vers uit de ramsj geplukt

Heer Brechers fiasco (Herrn Brechers Fiasko) van Martin Kessel (1901-1990) is een satire op de explosief groeiende bureaucratie in het Berlijn in de jaren '20 van de vorige eeuw, maar de wereld waarin Max Brecher, hoofdpersoon in het verhaal, leeft en werkt en waarin het fascisme een almaar grotere schaduw werpt, is vandaag de dag verbijsterend herkenbaar. In 1954 werd het boek bekroond met de prestigieuze Georg-Büchner-Preis. Het Koninkrijk (Le Royaume) van Emmanuel Carrère (1957) speelt zich af in de mediterrane wereld van de eerste eeuw, waarin een kleine Joodse sekte met volgelingen van een gekruisigde profeet uitgroeide tot een godsdienst die twee millennia later nog steeds door een kwart van de wereldbevolking wordt beleden. In Compromissen en rotte compromissen (On Compromise and Rotten Compromises) filosofeert de Israëlische emeritus hoogleraar Avishai Margalit (1939) over de vraag welke compromissen we moeten sluiten en welke vooral niet; hij doet dat aan de hand van enkele concrete compromissen uit het verre en nabije verleden.

Dubbeltentoonstelling in het Stadsarchief

Dubbeltentoonstelling in het Stadsarchief

In het Stadsarchief van Amsterdam zijn vanaf 23 februari twee tentoonstellingen te zien die samen het verhaal vertellen van de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. 'Rapenburgerstraat 1940-1945' laat zien wat er in de oorlogsjaren met deze doodgewone straat in de Amsterdamse Jodenbuurt gebeurde, en hoe alle bijzondere Joodse instellingen daar door de nazi's van hun hart en ziel werden beroofd.
De tweede tentoonstelling, 'Samen aan tafel', laat herleven hoe de gezinnen die ogenschijnlijk ongeschonden de oorlog waren doorgekomen, probeerden hun bestaan opnieuw op te bouwen.

De op video opgenomen herinneringen en anekdotes, documenten uit archieven, foto’s en filmbeelden maken gruwelijk duidelijk hoeveel er verloren is gegaan. Wat deze dubbelexpositie bijzonder maakt, is de combinatie met de periode ná de oorlog.

De tentoonstellingen zijn te zien in de Expositieruimte en de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam, van 23 februari tot en met 17 juni 2018. De toegang is gratis.

Lees meer op amsterdam.nl.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er te doen, te zien en te horen binnenkort?

 • Groningen: de tweede editie van Sjoel XL heeft als titel 'Van Martin Buber tot Sam en Moos' en vindt plaats op zondag 18 februari. Op het programma staan verhalenvertelster Cantadora Eleonora en een workshop Israëlische dansen door Kaya Wolff.
 • Amsterdam: Guus Luijters vertelt op zondag 18 februari in het Stadsarchief Amsterdam over de door hem geïnitieerde tentonstelling 'Rapenburgerstraat 1940-1945'. Toegang is gratis, maar wees op tijd!
 • Heerlen: 'The Hole' is een nieuwe choreografie van Ohad Naharin. Door twee voorstellingen per avond te programmeren, waarin ad hoc wordt bepaald of de dans door de vrouwen of de mannen wordt uitgevoerd, stelt Naharin de traditionele theaterervaring op de proef. Na een reeks voorstellingen in Den Haag zijn nu Heerlen (donderdag 22/3 - zondag 25/3) en Amsterdam (dinsdag 6/3 - zondag 11/3) aan de beurt.
 • Vorden: Manja Pach geeft zaterdag 24 februari om 14.00 uur in het Dorpscentrum Vorden, Raadhuisstraat 6, een lezing over Joodse genealogie en haar eigen familiegeschiedenis.
 • Haarlem: Noam Vazana is op wereldtournee met muziek van haar nieuwste album Nani. Zondag 25 februari is ze even dicht bij huis.
 • Amsterdam: als voorproefje voor het naar hem genoemde festival in april 2018 kunt u 24 februari naar een 'Warm-Up' rond het boegbeeld van de naoorlogse avant-garde en een van de allergrootste componisten van de twintigste eeuw: de Hongaar György Ligeti (1923-2006).
 • Amsterdam: in Huis Marseille is nog tot en met zondag 4 maart 'Jerusalem Stone' te zien, een tentoonstelling met foto's van Ad van Denderen, de éminence grise van de Nederlandse documentaire fotografie.
 • Amsterdam: In de reeks 'Amsterdam in gesprek', waarin spraakmakende gastsprekers worden geïnterviewd, nemen zondag 4 maart journalist Hanneke Groenteman en Lex Kater, voorzitter van de Stichting De Terugkeer en initiator van het project 'Samen weer aan tafel', plaats in de praatstoelen, in het kader van de dubbeltentoonstelling die in het Stadsarchief te zien is.

En nu alvast voor uw agenda: 3 juni 2018 organiseert de Joodse Gemeente Amsterdam een symposium over de historische opperrabbijn Chacham Zwi, die 300 jaar geleden overleed. Later meer informatie!

Uit de Joodse Canon
Nederlands Israëlietisch Seminarium

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

De geschiedenis van het Nederlands Israëlietisch Seminarium, dat van 1839 tot 1943 was gevestigd aan de Rapenburgerstraat 175-179, weerspiegelt in wezen de ontwikkeling van eenduidig Joods onderwijs in de Nederlanden.
Die begon in 1740 met de stichting van het Bet Hamidrasj Ets Chaim, waar leeroefeningen werden gegeven en "minvermogende jongelieden en wezen, die in hun joodse studies reeds enigermate waren gevorderd" werden onderwezen. De doelstellingen werden in 1781 uitgebreid met Tora-onderwijs aan een bredere doelgroep. Een rabbijnendiploma kon er echter niet worden behaald.

De oprichting van het Nederlands Israëlietisch Seminarium in 1836, compleet met gymnasium waarmee later ook aan de universiteit kon worden gestudeerd, was bedoeld om Joods-religieuze leiders een opleiding te bieden die ook op maatschappelijk vlak relevant was voor de gemeenschap waarbinnen zij zouden gaan functioneren. Zo ontstond in Amsterdam een prestigieuze school waar Nederlandse rabbijnen werden opgeleid die over heel Joods Nederland zouden uitzwermen. Dat de nadruk zo zwaar lag op het Nederlandse aspect is terug te voeren op het besef dat het voor Nederlandse Joden van groot belang was dat zij sterk zouden staan in hun in 1796 verkregen burgerrechten en -plichten, mét behoud van identiteit. De overheid hield tot in 1848 nauwlettend toezicht op de werkzaamheden en het curriculum van het N.I.S.

NIS canon strip

Na de oorlog waren er geen leraren die het onderwijsprogramma van het Nederlands Israëlietisch Seminarium nieuw leven konden inblazen. Het gebouw verviel, veel gebouwen in de omgeving werden gesaneerd en/of gesloopt ten behoeve van de metro. Zo leek er een eind te zijn gekomen aan de hogere rabbijnenopleiding in Nederland. Maar op 30 mei 1947 verschijnt in het NIW een advertentie waarin het Nederlands Israëlietisch Seminarium "de gelegnheid openstelt voor een cursus van twee uren per week in de rabbijnse litteratuur voor beginners", en een paar maanden later wordt geadverteerd met "wintercursussen in Hebreeuws voor beginners en gevorderden". Inschrijvingen verliepen via Zadok Mossel, die al decennia vóór de oorlog actief betrokken was bij het N.I.S. en zijn werk voor het seminarium tot 1950 zou blijven doen. Vonden de lessen wellicht plaats bij hem thuis, aan de Weesperzijde 81?
Het zou tot 1982 duren voor het Nederlands Israëlietisch Seminarium weer een eigen plek had, en tegenwoordig is het N.I.S. gevestigd in Amsterdam-Buitenveldert, temidden van de andere Joodse onderwijsinstellingen.

Lees in het lemma 1836. Nederlands Israëlietisch Seminarium meer over de aanloop naar deze puur Nederlands-Joodse rabbijnenschool.

In dit kader is het zeker interessant om Jaap Meijers' Moeder in Israël - een geschiedenis van het Amsterdamse Asjkenazische jodendom te lezen, dat zich in onze Joodse Bibliotheek bevindt.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Er is een interactieve kaart van Europa gemaakt waarop alle (!) 3.318 historische synagoges van Europa virtueel kunnen worden bezocht. JPost heeft het hele verhaal.
 • Donderdag 1 maart is het Poerim, en moeten er Hamentaschen worden gegeten. Op What Jew Wanna Eat een lekkere variatie op de traditionele hamansoren.
 • Het Belgische weekblad Knack bezocht de Poolse stad Lodz, waar voor de Tweede Wereldoorlog 35 procent van de bewoners Joods was, en ontdekte dat van de oorspronkelijke bevolkingsopbouw vrijwel niets is terug te vinden.
 • Op Het Geheugen van Oost is een driedelige reeks artikelen van Frits Slicht te lezen over de politieke onrust in februari 1941, die zou uitmonden in de Februaristaking van 25 februari.
 • In Times of Israel het verhaal van Eva Lavi, de jongste van de door Oskar Schindler geredde Joden.
 • De geschiedenis van de Joodse bagelbakkers in New York werd uitgezocht door Atlas Obscura.
 • Joodse zomerkampen spraken enorm tot de verbeelding, getuige de boekenlijst die JTA opstelde. De meest recente titel dateert zelfs uit 2017!
 • Joods Californië is in beeld gebracht door The Jewish News of Northern California.
 • Waar je kosjer kunt eten in Mexico City vertelt Roads & Kingdoms.

Website van de week
YomYom: Unpacking Israel

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

"We are a group of friends and media professionals who moved to Israel from Moscow, Russia in the last few years. We like it here. We try to adjust. So in attempt to get to know our new home we’ve talked to so many locals and enjoyed it so much that we decided to share. We use the best instrument Israel has to offer — its people’s stories — to gradually discover what this place is made of and how it works. What does it mean to be an Israeli? And what is this Israeli salad made of? Let’s find out."

Zo opent de 'About' pagina van yomyom.co, die uw redacteur bij toeval onder ogen kreeg. Vier vrouwen en drie mannen vormen samen de groep oliem chadasjiem (nieuwe immmigranten) die hun draai aan het vinden zijn in Israël, en daarvan verslag doen op de meest moderne manier die er is: in geluid en bewegend beeld.

'Unpacking Israel' hebben de makers hun geesteskind genoemd, en ze gaan van start in Tel Aviv.
de formule is even simpel als effectief: stel een vraag en laat het antwoord geven door iemand die het weten kan.
De vraag in aflevering 9 van serie 1: "What’s the difference between Jews and Israelis and why is everything in Israel so contradictory?" Schrijver Etgar Keret legt het uit.

Volg YomYom op Facebook en Instagram! Zo bekijk je Israël toch echt met andere ogen.

In the Picture
Bamba!

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Tot vermaak van de een, en vast tot ontzetting van een ander, het reclamefilmpje voor de Israëlische pindasnack Bamba. Kinderen (maar zij niet alleen) zijn er dol op.
Volgens een artikel van 25 februari 2015 op Israel21C zou Bamba wel eens de reden kunnen zijn dat pinda-allergie in Israël veel minder vaak voorkomt, simpelweg omdat kinderen eerder in aanraking komen met de allergenen en er veel minder gevoelig voor worden. Wat een dilemma… al dat zout en vet om een mogelijke allergie te vermijden voor een ingrediënt dat in zóveel voedingsmiddelen voorkomt?

Maar het filmpje is leuk genoeg om een keer te delen.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
16-23 februari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Ook deze week domineren de Olympische Winterspelen op de televisie en bij de radio. Maar wát er programma's met een Joodse insteek is te zien of te horen, zeg maar kwaliteit/kwantiteit, loont zeker de moeite!


vrijdag 16 februari

 • Canvas, 21.15: The Remains of the Day. Ingetogen drama uit 1993 dat zich afspeelt in het Engeland van de jaren dertig van de vorige eeuw. Butler James blijft tegen de klippen op loyaal aan zijn werkgever, die duidelijke nazi-sympathieën heeft.

zaterdag 17 februari

 • Arte tv, 18.00: Vergissmeinnicht (Les oubliés de l'histoire). Afl.: Carl Lutz, Retter. Deze in 1942 als vice-consul in Boedapest gestationeerde Zwitserse diplomaat redde het leven van meer dan 62.000 Joden.
 • WDR, 20.15: Chuzpe – Klops braucht der Mensch!. TV-film uit 2015 over Sjoa-overlevende Edek Rotwachs, die na de dood van zijn vrouw op verzoek van zijn dochter uit Australië terugkeert naar Berlijn.
 • NPO 2, 21.20: Andere tijden. Afl.: Alleen op de wereld. De regeringscommissie Jeugdzorg en Geweld onderzoekt momenteel de behandeling van kinderen in weeshuizen en kindertehuizen vanaf 1945. Het programma laat zien hoe treurig het was gesteld met de jeugdzorg in de periode voorafgaand aan 1945.
 • BBC 2, 1.40: The Producers. Geen bijster goede verfilming (2005) van de succesvolle gelijknamige komische Broadway-musical die in 1968 al eens werd verfilmd door Mel Brooks.

zondag 18 februari

 • AT5, 10.00: Het einde van de wereld. Documentaire over Asterdorp vanaf 1927 tot nu. Oorspronkelijke Asterdorpers vertellen hun verhaal, de Joodse bewoners delen hun herinneringen aan Asterdorp in de Tweede Wereldoorlog en ook kunstenaar André Volten komt aan bod. Hij zorgde ervoor dat het poortgebouw, het laatste tastbare stukje van Asterdorp, niet werd gesloopt.
 • NPO 2, 15.25: De Sleutel van het Leven. Jacob de Leeuwe (67) is bezig aan een onmogelijk monnikenwerk: het vertalen van de Talmoed, één van de belangrijkste boeken van het Jodendom, in het Nederlands.

maandag 19 februari

 • NDR Kultur, 8.30: Am Morgen vorgelesen. Vandaag de eerste aflevering van Heiße Milch (Warme melk), de nieuwe roman van de Britse schrijfster Deborah Levy, over de getroebleerde relatie tussen de hypochondrische Sofia en haar doodzieke moeder. De Duitse actrice Svenja Pages geeft stem aan het verhaal.
 • Arte tv, 23.00: Blicke in die Seele Amerikas. Der Fotograf Robert Frank. Portret uit 2013 van één van de belangrijkste fotografen van de tweede helft van de twintigste eeuw: Robert Frank (1924).
 • Arte tv, 23.55: Das alte Gesetz. Zwijgende film van Ewald André Dupont uit 1923. In Galicië, Centraal-Europa, midden negentiende eeuw, ontvlucht rabbijnszoon Baruch Mayer het getto van zijn sjtetl om, tegen de wil van zijn furieuze vader en met achterlating van grote liefde Esther, toneelspeler te worden. Met Duitse tussentitels.

dinsdag 20 februari

 • Canvas, 21.15: Amazones. Driedelige reeks over vrouwen die de wapens opnemen. Afl. 1: Israël en Palestina, waar sinds 1948 een conflict om land woedt. Phara de Aguirre praat met Palestijnse verzetsstrijdsters en vrouwen van het Israëlische leger en hoort beide kanten van het verhaal uit de mond van verschillende generaties strijdlustige vrouwen.

woensdag 21 februari

 • NPO 2, 0.10: De Sleutel van het Leven. Jacob de Leeuwe (67) is bezig aan een onmogelijk monnikenwerk: het vertalen van de Talmoed, één van de belangrijkste boeken van het Jodendom, in het Nederlands.
 • Arte tv, 22.45: Geisterjagd (Ghost Hunting). De Palestijnse filmmaker Raed Andoni roept via een advertentie ex-gevangenen op als acteur of setbouwer mee te helpen aan de gedetailleerde reconstructie van een Israëlisch cellencomplex.

donderdag 22 februari

 • Arte tv, 13.00: Stadt Land Kunst. Afl.: de Litouws-Joodse schrijver Romain Gary streek in 1928 neer in Nice, de luxueuze badplaats aan de Middellandse Zee die zeer geliefd was bij alle rangen en standen.

vrijdag 23 februari

 • BBC 2, 0.05: While We're Young. Buitengewoon vermakelijk drama uit 2014 van Noah Baumbach, met Ben Stiller als gestreste documentairemaker, die leert te ontspannen wanneer hij en zijn vrouw bevriend raken met een jonger stel.

(advertenties)


banner israelactie banner luna3 banner propra banner jonet banner amphora banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven