vrijdag 2 februari 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 2 februari 2018 jaargang 14, nummer 5
Onze columnisten deze week
 

Kosjer koken kun je leren, bij Crescas

Kosjer koken kun je leren, bij Crescas

Dit seizoen hebben we twee kookworkshops in het cursusprogramma, en beide blijken heel populair. J'Ottolenghi, waarin de deelnemers leren koken zoals de Brits-Italiaans-Israëlische chefkok Yotam Ottolenghi, was al zo snel volgeboekt dat we een wachtlijst hebben voor een tweede cursus. Daarop is nog plaats, en de data worden in overleg vastgesteld.
Bij Kosjer Indiaas koken hebben we nog één plek vrij aan de fornuizen! Wie het eerst komt, het eerst maalt, dus schrijf snel in op onze website.

Maar wist u dat Crescas ook een digitale kookcursus heeft? Kosjer koken leert u de achtergronden en de bereiding van negen traditionele Joodse gerechten, zoals latkes, matseballen, gehakte lever en viskoekjes. Elke video eindigt met een handig boodschappenlijstje. Zet uw laptop of tablet in de keuken en u kunt aan de slag!
Klik hier voor een voorproefje én de mogelijkheid om in te schrijven!

How to seider?

How to seider?

Als op vrijdag 30 maart 2018 - volgens de Joodse kalender is dat 14 nisan in het jaar 5778 - de zon achter de horizon is verdwenen en er drie sterren aan de hemel staan, dan begint Pesach, het acht dagen durende het feest waarop Joden over de hele wereld herdenken dat het Joodse volk uit Egypte en uit de slavernij werd bevrijd.

De voorbereidingen voor deze belangrijke Jomtov zijn dan al weken aan de gang, van het grondige schoonmaken van het huis, waarbij ieder spoor van 'chameets' (gerezen voedsel, van graan en water gemaakt) wordt verwijderd, tot het tijdig in huis halen van koosjere matzes en kidoesjwijn, van de boodschappen tot het reinigen van het speciale Pesachservies. En voor hoeveel mensen moet de tafel worden gedekt, en wie vragen we om een eetbare bijdrage te leveren aan de maaltijd?

Pesach wordt ingeluid met de Seder. Aan de mooi gedekte tafel wordt de haggada gelezen, het boek waarin de uittocht uit Egypte wordt verteld. De zes vakjes op de sederschotel zijn gevuld, de matses zijn afgedekt, en aan de tafel is één stoel gereserveerd voor de profeet Elijahoe.


Het is een duizelingwekkende lijst met to-do's, en over de inhoudelijke betekenis van Pesach hebben we het dan nog niet eens gehad.

Dit jaar biedt Crescas u dinsdag 6 maart een helpende hand in de les How to Seider?.
Onze docent rabbinica Leo Mock leidt u op zijn unieke wijze door de grote hoeveelheden tekst en rituelen. Hij geeft uitleg over de belangrijkste thema's van de haggada, verklaart de betekenis van de items op de sederschotel en verheldert de structuur van deze bijzondere avond.
Zo wordt Pesach nóg meer een echt feest van bevrijding!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Ivriet leren, digitaal!

Ivriet leren, digitaal!

E-learning, leren op afstand, zit al een aantal jaren in ons vaste cursusaanbod. In het seizoen 2016-2017 is het aantal onderwerpen uitgebreid met de interactieve Skypelessen Ivriet.

Docente Shelly Bodenheimer geeft u via Skype-chatgesprekken privéles in het leren schrijven, lezen, luisteren en spreken van modern Hebreeuws, en bespreekt met u het door u gemaakte en via de e-mail opgestuurde huiswerk.

E-learning is een nieuwe manier van studeren, die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt en die zeer goede resultaten oplevert. Bijkomend, maar zeker niet onbelangrijk voordeel is dat u in eigen tempo en op een zelf gekozen moment aan de studie kunt, en daar bovendien uw huis niet voor uit hoeft.

Op onze website leest u hoe deze digitale lesmethode precies werkt en wat de minimale vereisten zijn om maximaal voordeel uit de lessen te halen.

Deportaties uit Nederland 1940-1945: een lange weg

Deportaties uit Nederland 1940-1945: een lange weg

Voor het op 31 januari 2018 verschenen boek De deportaties uit Nederland 1940-1945. Portretten uit de archieven zijn schrijver Guus Luijters, historicus Raymund Schütz en onderzoeker Marten Jongman in het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis gedoken. "De verhalen appelleren aan de menselijkheid van de lezer, ze tonen de uiterste consequentie van haat en onverschilligheid", zei Schütz in zijn toespraak bij de presentatie van het boek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.Om de individuele verhalen die de schrijvers kozen voor het boek, te kunnen vertellen, moest in het Oorlogsarchief, in wezen een verzameling kleinere collecties van andere organisaties dan het Rode Kruis, de context van de feiten worden achterhaald. Voor de opsporing van vermisten en het vaststellen van de plaats en datum van hun overlijden, de wettelijke taak van het Rode Kruis, was ordenen van het materiaal niet nodig geweest. "Maar als de laatste overlevende is overleden, zijn archieven zoals dit nog de enige bron van herinnering", aldus Schütz. Hij benadrukt dat juist nu, in een tijd waarin racisme, uitsluiting, antisemitisme en zelfs ontkenning van de Holocaust steeds zichtbaarder worden, het persoonlijke verhaal, gebaseerd op authentieke documentatie, een belangrijk wapen is. "Openheid en toegankelijkheid, dialoog en expertise bij het beheer van het archief maken samen de verbindende kracht van verhalen mogelijk", besluit Schütz. "Het is een conclusie die niet alleen voor archieven geldt, en het is ook een lange weg."


Guus Luijters sprak als eerste. Hij begint zijn toespraak met de vraag of we werkelijk alles weten over de deportatie van de Joden die uit Nederland zijn weggevoerd. Hij memoreert hoe alle instanties klaarstonden om de deportaties uit te voeren, van de Burgerlijke Stand tot de Amsterdamse tram en de Nederlandse Spoorwegen, maar dat slechts weinigen van de opgeroepen Joden zich meldden. "Ondanks alle chantage en bedreigingen van de kant van de bezetter, de Nederlandse autoriteiten en de Joodse Raad bleef het de hele maand augustus (1942 - red.) voor de bezetter moeilijk of zelfs onmogelijk de deportatietreinen vol te krijgen. Het is opmerkelijk dat het massale verzet van de Joden tegen de deportaties, dat ruim twee maanden heeft geduurd, zo weinig aandacht heeft gekregen in de literatuur. Het beeld dat nog altijd wordt uitgedragen, is dat van mensen die zich als willoze slachtoffers naar de slachtbank lieten leiden. Niets in minder waar. het waren de daders die zich willoos toonden in hun gehoorzaamheid aan de bezetter en zich zonder zich te verzetten tot hun verschrikkelijke daden lieten brengen."

De zeer gedetailleerde persoonlijke verhalen van individuele vervolgden in Deportaties uit Nederland 1940-1945. Portretten uit de archieven, geïllustreerd met foto's van documenten, laten zien dat met toewijding, kennis en vasthoudendheid de beschikbare informatie in zijn historische context kan worden geplaatst, zodat de herinnering aan de slachtoffers levend gehouden wordt voor de toekomst.

Met dank aan Raymund Schütz en Guus Luijters, die ons hun toespraken welwillend ter beschikking stelden.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
In 1926 schreef Franz Kafka Het kasteel, zijn laatste roman. Daarin probeert de hoofdpersoon, K, tevergeefs in contact te komen met mysterieuze bewindspersonen die vanuit een in nevel en duisternis gehuld, hooggelegen kasteel het leven in het dorp aan de voet van de berg bestieren. Ben Ali Libi, handelaar in illusies van Ben Hummel is een met veel liefde geschreven biografische schets van deze getalenteerde variété-artiest, rasoptimist en groot kindervriend. En alsof de realiteit al niet vreselijk genoeg was, beschrijft Tony Schumacher (1969) in zijn "dystopische thriller" Tijden van duisternis hoe het leven in Groot-Brittanië eruit zou kunnen zien, als de Duitsers er, als winnaars uit de Tweede Wereldoorlog gekomen, de dienst zouden uitmaken.

Uitgelicht
Na vele jaren van onderzoek verscheen vrijdag 26 januari 2018 De 102.000 namen, het meest complete en juiste overzicht van alle Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn vervolgd, en van hieruit zijn gedeporteerd en vermoord.
De aanzet tot het monumentale, 2.160 bladzijden tellende boek werd gegeven omdat de namenlijst die in 2005 werd gebruikt toen voor het eerst alle 102.000 namen werden voorgelezen, veel fouten en onvolledige informatie bleek te bevatten. Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft nu vele namen toegevoegd en op tal van plaatsen informatie aangevuld en verbeterd. "Toch zal De 102.000 Namen nooit helemaal compleet zijn", zegt directeur Dirk Mulder tijdens de presentatie. "Maar nu hebben mensen de mogelijkheid om zelf correcties toe te voegen. Zo wordt het boek een levend monument." Lees meer over de boekpresentatie in het Dagblad van het Noorden, en in Trouw het verhaal over Hans Mannheim, een van de namen die is toegevoegd.

In het Engels
Strangers with the Same Dream is een historische roman over de kibboetsbeweging in de jaren twintig van de vorige eeuw. De Canadese schrijfster Alison Pick (1975) situeert het verhaal in 1921 in Palestina, waar drie Joodse pioniers, Ida, Hannah en David, twee jonge vrouwen en een oudere man, een kibboets stichten op een stuk land dat later de staat Israël zal worden. De bevlogen nieuwkomers verkozen te negeren dat hun vallei al door een ander volk werd bewoond. Een aangrijpende geschiedenis waarin idealisme noodgedwongen omslaat in pragmatisme en menselijke verwikkelingen de utopische droom aan stukken slaan. In maart verschijnt de Nederlandse vertaling.
Lees een bespreking op theglobeandmail.com.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De Jewish Book Council heeft alle winnaars van de Sammy Rohr National Jewish Book Award bij elkaar gezet, vanaf het eerste jaar dat de prijs werd uitgereikt.
 • In de voorjaarsaanbieding van de uitgeverijen een paar boeken om naar uit te kijken: van Deutsche Bücherpreis winnaar Robert Menasse De hoofdstad en De passie volgens G.H. van Clarice Lispector (beide bij Arbeiderspers). Bij de Bezige Bij komt een nieuwe Masha Gessen uit, De toekomst is geschiedenis en bij de kleine uitgeverij Koppernik Mercier en Camier, de eerste naoorlogse roman van Samuel Beckett. Maar liefst twee boeken van Dave Eggers bij Lebowski, en bij Lubberhuizen weer een Joseph Roth: Spoken in Moskou. In samenwerking met het NIOD verschijnt bij de Wereldbibliotheek Het laatste uur. Afscheidsbrieven van Nederlandse verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog van Els Naaijkens. En medio april verschijnt bij Gibbon Joodse Huizen 4. Verhalen over vooroorlogse bewoners, het volgende deel van wat een monument in boekvorm moet worden: een verzameling verhalen, verteld door bekende en onbekende Nederlanders, die zo de herinnering aan de vermoorde Nederlandse Joden en hun gezinnen levend houden.
 • Na jaren werk is het grote Jiddisch-Nederlands Woordenboek eindelijk klaar. Donderdag 22 februari 2018 wordt dit digitale lexicon gepresenteerd, en u kunt daar bij zijn. Lees meer op neerlandistiek.nl. Let op: aanmelden op werterboech@xs4all.nl dringend gewenst!
 • Oud-politicus en succesvol thrillerauteur Boris Dittrich (Uitgeverij Cargo) schrijft het Geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken 2018, 6 tot en met 24 juni. Meer op de website van CPNB.
 • Volgens de Britse krant The Guardian is Kafka's The Castle een absolute aanrader voor de donkere winteravonden.

Vers uit de ramsj geplukt
Year zero - a history of 1945, het indrukwekkend verslag van het jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarin Ian Buruma duidelijk en overzichtelijk laat zien dat de wederopbouw en de moderne natievorming na de chaos van de oorlog, zowel in Europa als in Japan, veel moeite kostte. In Vervolgd van land tot land, Joodse vluchtelingen in West-Europa 1938-1944 schetsen Insa Meinen en Ahlrich Meyer het lot van de Joden die vanaf 1938 uit Duitsland en Oostenrijk naar België vluchtten. Het judasloon van Anna Seghers (1900-1983) is een indrukwekkende roman over een Duits dorp in de nazomer van 1932. Hitler is nog niet aan de macht, maar zijn vazallen manifesteren zich met veel bombast, mooie uniformen, vlaggen én geweld. De jongelui in het dorp kunnen de fascistische lokroep moeilijk weerstaan. Het boek verdient aandacht en lezers, maar ligt minder dan een jaar (!) na verschijnen al in de uitverkoop.

Uit de Joodse Canon
Apotheek de Castro, een Amsterdamse geschiedenis

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

In het centrum van wat vroeger de Amsterdamse Jodenbuurt was, ligt apotheek De Castro, vernoemd naar de stichter, 'boticario' (apotheker) Daniël Henriques de Castro (1806-1863). Hij opende zijn apotheek aan de Muiderstraat 14 in 1832, toen er een cholera-epidemie heerste in de stad. Ook de verpauperde Jodenbuurt, omringd door (zeer vervuild) water, telde talloze slachtoffers van wat "de blauwe dood" werd genoemd.
De Castro zat er met zijn apotheek in de 'Medicinale Wijk 7' middenin. Als parnassijn (bestuurder) van de Portugees-Joodse gemeente was hij bovendien belast met de zorg voor de Joodse zieken en armlastigen in de gemeente. Dat moet hij goed gedaan hebben, want de Cholera-Commissie van Amsterdam beloonde hem voor zijn inspanningen met een zilveren erepenning.
In 1852 kwam neef David Moses Henriques de Castro (1826-1898) in de apotheek werken. Hij stimuleerde de invoer van exotische geneeskrachtige kruiden en specerijen uit Indië, wat apotheek De Castro ook voor niet-Joodse farmaceuten en artsen belangrijk maakte. In 1896 nam Emanuel Vita Israel, een vriend van de De Castro’s, de apotheek over. Na diens dood in 1940 droeg zijn weduwe, Leonore Fanny Frederika Vita Israel-Jacobs, de werkzaamheden over aan Louis Johan de Haan, die de apotheek open mocht houden, maar alleen voor Joodse patiënten. De Haan zou de laatste Joodse apotheker zijn: in 1943 werd hij naar Sobibor gedeporteerd en daar vermoord.

De monumentale apotheek De Castro, die al in 1923 was uitgebreid met huisnummer 16, bestaat nog steeds in zijn oorspronkelijke functie, en is de enige van de dertien Joodse apotheken die Amsterdam aan het einde van de achttiende eeuw telde. Het is er klein, maar ruimschoots groot genoeg om buurtbewoners, toeristen én dierentuin Artis van geneesmiddelen te voorzien.

De bloei van de Joodse apotheken in de achttiende en negentiende eeuw werd ingeluid door de betrokkenheid van Joodse vrouwen bij de gezondheidszorg in de zeventiende eeuw. Daarover vertelt het lemma Elizabeth Nathanael Sarfati in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er te zien, te horen en te genieten de komende tijd?

 • Delft: Klezmerensemble Mazzeltov en zangeres Rolinha Kross presenteren *zondag 11 februari *in een filmtheaterconcert de in het westen nauwelijks bekende Russische zwijgende film uit 1926 Benja Krik. De film vertelt de deels waargebeurde avonturen van Benja Krik, een Joodse topcrimineel uit Odessa die actief was tijdens de Russische Revolutie van 1917.
 • Amsterdam: Omer Klein, de Israëlische meesterpianist van de huidige, ruimdenkende jazzgeneratie, presenteert vrijdag 16 februari zijn nieuwe album Sleepwalkers. Bij hem zijn zijn vaste medebandleden bassist Haggai Cohen-Milo en drummer Amir Bresler.
 • Amsterdam: Onder de titel 'No limits' exposeert beeldend kunstenaar Chaim Oren (1948) van 17 februari tot 4 maart zijn schilderijen, die ons een blik gunnen in de eindeloze diepte van zijn unieke kleurenuniversum. In de woorden van curator Ronit Eden: "Deze expositie gaat om het wezen van de abstracte schilderkunst en hoe dat wordt omgezet in een spiritueel object."
 • Amsterdam: de 26-koppige David Kweksilber Big Band, waarin baanbrekende musici uit zowel de geïmproviseerde als de modern klassieke muziek hun krachten bundelen, speelt zaterdag 17 februari een spannend programma met zowel fonkelnieuwe muziek als grensverleggende historische bigband-composities.
 • Zwolle: Onder de titel Mayn Rueplats geven zondag 18 februari de Nederlandse zangeres Carla da Silva en de New Yorkse marimbaspeler Alex Jacobowitz voor het eerst samen een concert met muziek uit de Joodse traditie. Aanmelden op muziekuitdejoodsetraditie@gmail.com of (via WhatsApp!) op 06-40677067. Locatie: Synagoge van Zwolle aan de Schoutenstraat. Voorafgaand aan het concert (dat start om 15:45 uur) zijn er twee workshops: om 13:00 uur Jiddische zang (Carla da Silva), om 14:00 uur Klezmer op Marimba. Kosten per workshop: € 7,50, toegang concert: € 10,-.
 • Arnhem: de Israëlische band Orphaned Land, de grootste en invloedrijkste 'metal band' uit het Midden-Oosten, presenteert zaterdag 24 februari zijn nieuwste album Unsung Prophets and Dead Messiah. Het concert belooft heel boeiend te worden, nu de Noorse band In Vain en het gecombineerde Israëlische en Noorse geluid van Subterranean Masquerade de show mede zullen opluisteren.

En ten slotte: de kaartverkoop voor het grote Jom Ha'atsmaoetfeest op donderdag 19 aprilis van start gegaan!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Hij is 93 geworden, de Duits-Joodse jazzgitarist (en Sjoa-overlevende) Coco Schumann. In The Washington Post een terugblik op zijn leven.
 • Op CNN het onderzoek van journaliste Jennifer Mendelsohn naar de immigratie-achtergrond van Amerikaanse politici die de anti-immigratiepolitiek van Donald Trump steunen.
 • Op de nieuwe tentoonstelling in het Jewish Museum in New York is wel het een en ander aan te merken, schrijft Edward Rothstein in The Wall Street Journal.
 • Voor het Duitsland Instituut schrijft Kristian Vistrup Madsen over 'apps' die vertellen over de mensen die op de steentjes staan vermeld. De apps werken alleen op locaties in Duitsland. Voor zover bekend zijn er in Nederland nog geen Stolpersteine-apps.
 • Elliott Burg reisde voor Moment Magazine naar Oost-Europa en maakte er een foto-essay over zijn mysterieuze grootvader Eli.
 • Steven Spielberg gaat een nieuwe verfilming maken van West Side Story, en daar is volgens de Forward misschien toch niets op aan te merken.
 • In februari gaan zes Israëlische astronauten in de Ramon-krater in de Negevwoestijn onderzoeken hoe het leven op de planeet Mars er uit zou kunnen zien. Lees op NoCamels het hele verhaal.
 • Time Out Israel stelt de sporters voor die deelnemen aan de Winter Olympics 2018 in Pyong Chang.

Website van de week
Jewish Books

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In ons Boekennieuws is het kopje 'In het Engels' inmiddels een vast item. Om bijzondere, nieuw verschenen 'Joodse' boeken te vinden maken we gebruik van allerlei websites, maar gek genoeg was Jewish Books aan onze aandacht ontsnapt.

De website, die zich omschrijft als "News From the World of Jewish Books" blijkt bijna dagelijks (!) een nieuw boek onder de aandacht te brengen. De bron wordt vaak ook vermeld, zoals bij The Girl with the Red Balloon van Katherine Locke, dat werd gevonden op Jewish Book Council (overigens ook voor uw redacteur een belangrijke bron).

Voor fervente lezers die graag Engels lezen is Jewish Books beslist een aanrader. Ook te volgen op Facebook, Twitter en Google+.

In the Picture
Bloeme Evers z.l., over de kleine goedheid en het grote kwaad

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Het kwam als een verrassing, en voor sommigen misschien zelfs als een schok, dat premier Mark Rutte Bloeme Evers tot kern van zijn toespraak maakte bij de Nationale Auschwitzherdenking in Amsterdam, afgelopen zondag 28 januari.
Hij noemde haar moed en betrokkenheid, maar ook haar nooit verminderde woede over "het grote kwaad".

De Joodse condoleancewoorden "haar nagedachtenis zij tot zegen" hebben in het geval van Bloeme Evers z.l. werkelijk grote betekenis. Ze werd geboren in 1926, en leefde, dank zij haar ontzagwekkende lichamelijke en geestelijke kracht, tot 2016. Ze overleed tien dagen voordat ze 90 zou worden.

Cineaste Erga Netz maakte op verzoek van de Evangelische Omroep een portret van Bloeme onder de titel Bloeme's raadsel. Voor Erga was het ook een persoonlijke zoektocht naar de vrouw die in haar leven zo'n belangrijke rol heeft gespeeld.
Ook voor Crescas heeft Bloeme veel betekend, zoals oud-directeur Michel Waterman het in zijn In Memoriam op onze website destijds zo mooi verwoordde.

Wie Bloeme's raadsel heeft gemist: bekijk de film en verwonder u.

Op rijksoverheid.nl is de toespraak van Mark Rutte in zijn geheel te lezen.

Wist u trouwens dat Crescas in 2016, ter ere van en in herinnering aan Bloeme Evers-Emden, het Dr. Bloeme Evers-Emden Fonds in het leven heeft geroepen? Met uitkeringen uit dit fonds stellen wij cursisten voor wie de financiën een obstakel zijn, in staat toch mee te doen.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
2 - 9 februari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Deze week lijken de radio- en tv-zenders zich in het bijzonder te hebben gericht op muziek en muzikale thema's met een Joodse connectie. Liefhebbers van Leonard Bernstein mogen zondag de registratie van een concert rond diens muziek niet missen.
Hoe dan ook staat zondag in het teken van muziek.

vrijdag 2 februari

 • Stingray Brava, 14.08: Israel Philharmonic Orchestra: 75e verjaardag Het Israëlisch Filharmonisch Orkest viert het 75-jarig bestaan met een concert onder leiding van de legendarische dirigent Zubin Mehta. Pianist Jevgeni Kissin en violisten Julian Rachlin en Vadim Repin leveren hun solistische bijdrages aan dit spectaculaire concertprogramma, waarin de muziek van Camille Saint-Saëns, J. S. Bach, Frédéric Chopin, Ernest Chausson en Ludwig van Beethoven centraal staat. Ook in de uitzending: de documentaire Coming Home over de beladen geschiedenis van het orkest, met archiefbeelden, verhalen van orkestleden en talloze concertfragmenten van dirigenten en musici.
 • NPO Cultura, 20.45: The Most Dangerous Man In America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers. Voor een Oscar genomineerde documentaire uit 2009 over deze voormalige defensie-analist die in 1971 naar de New York Times documenten lekte over de Vietnamoorlog. Herh.: NPO 2, 3/2: 17.00 uur.
 • NPO 2, 21.05: Verborgen verleden. Afl.: Maurice de Hond. Hoewel deze bekende opiniepeiler al veel weet van zijn familiegeschiedenis, is hij nog op zoek naar het antwoord op de vraag: Waar komen mijn Joodse voorouders nou echt vandaan?

zaterdag 3 februari

 • NPO 1, 9.50: VPRO Boeken. Jeroen van Kan spreekt met Bettine Siertsema over haar net verschenen onderzoek en boek Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust 1945-1946 en met Evelien Gans over The Holocaust, Israel and ‘the Jew’. Herh.: NPO Cultura, 14.15 uur.
 • BBC 2, 16.30: Nigel Slater's Middle East. Culinaire reisserie waarin de Britse food writer Nigel Slater op zoek gaat naar de geheimen van de oudste keukens ter wereld. Afl. 1: Libanon.
 • NPO Cultura, 22.10: Moos. Een koosjere komedie waarin liefde en humor belangrijker zijn dan uiterlijke schijn. Herh.: 5/2, 17.50 uur.

zondag 4 februari

 • NPO 2, 15.15: Het Vergeten Getto, documentaire uit 2016 van Saskia van den Heuvel over Asterdorp, het tot voor kort nagenoeg onbekende vierde getto van Amsterdam.
 • NPO Radio 4, 20.00: Avondconcert. Afl.: 100 jaar Bernstein. Opname van 2 februari van het Gelders Orkest o.l.v. Christian Vásquez en Liza Ferschtmann, viool.
 • WDR 3, 20.04: Oper. Afl.: Der siegende David, oratorium uit 1717 waarin de Duitse barokcomponist Reinhard Keiser (1674-1739) de tot de verbeelding sprekende strijd tussen David en de mythische reus Goliath verklankt.
 • TV 5 Monde, 21.00: Mobile Étoile. Drama uit 2016 over zangeres Hannah en pianist Daniel om hun in Joodse liturgische muziek uit de belle époque gespecialiseerde koor Les Cantiques gaande te houden. De komst van een nieuw koorlid maakt het er niet makkelijker op.
 • Arte tv, 23.05: Artur Schnabel - Komponist im Exil. Portret van de Oostenrijks-Joodse musicus Artur Schnabel (1882-1951) die wereldfaam verwierf met zijn vertolking van alle pianosonates van Beethoven, maar zelf ook componeerde.

maandag 5 februari

 • Arte tv, 20.15: Der Vorleser (The Reader). Drama uit 2008 naar de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink, over de vijftienjarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?
 • NPO Cultura, 21.20: Welcome to My Eichler Home. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkelde Joseph Eichler (1900-1974) een methode om de luxe bungalow-woning - "two cars in the driveway and a chicken in the oven"- financiëel haalbaar te maken voor de middenklasse in de Bay Area rond San Francisco. Het was het begin van de geest van "het maakbare paradijs".
 • NPO Cultura, 22.00: Salinger. D.H. Salinger, schrijver van The Catcher in the Rye, is onderwerp van een documentaire van speelfilmlengte uit 2013. De schrijver is al ruim vijftig jaar het onderwerp van een schier eindeloze stroom artikelen in kranten en tijdschriften en van verschillende biografieën.

dinsdag 6 februari


woensdag 7 februari

 • Stingray Brava, 16.46: Jascha Heifetz: God's Fiddler. Documentaire uit 2011 over violist Jascha Heifetz, in 1901 in Vilnius in Litouwen geboren als Jossif (Jascha) Robertowitsch Heifetz. Met niet eerder vertoonde bewegende beelden en foto's uit het Heifetz familie-archief.
 • NPO Cultura, 21.20: [Welcome to My Eichler Home]17. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkelde Joseph Eichler (1900-1974) een methode om de luxe bungalow-woning - "two cars in the driveway and a chicken in the oven"- financiëel haalbaar te maken voor de middenklasse in de Bay Area rond San Francisco. Het was het begin van de geest van '"het maakbare paradijs".
 • NPO Cultura, 22.00: Salinger. D.H. Salinger, schrijver van The Catcher in the Rye, is onderwerp van een documentaire van speelfilmlengte uit 2013. De schrijver is al ruim vijftig jaar het onderwerp van een schier eindeloze stroom artikelen in kranten en tijdschriften en van verschillende biografieën.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen spreekt met uitgever en kunstverzamelaar Oscar van Gelderen.
 • NPO 2, 0.00: Het Vergeten Getto, documentaire uit 2016 van Saskia van den Heuvel over Asterdorp, het tot voor kort nagenoeg onbekende vierde getto van Amsterdam.

donderdag 8 februari

 • NDR Kultur (radio), 22.00: Am Abend vorgelesen. Afl. Die Geschichte des Grafen Erdmann Promnitz van de Duits-Joodse schrijver Jakob Wasserman (1873-1934). Aan zijn status als bestsellerauteur kwam door de boekverbrandingen in 1933 abrupt een einde. Hij overleed in 1934 aan een hartaanval.
 • RTL 7, 23.30: Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Spraakmakende 'mockumentary' uit 2006 waarin de Kazachse tv-reporter Borat (Sacha Baron Cohen) vertrekt naar Amerika om zijn trotse vaderland kennis te laten maken met de wereldcultuur. In 2006 was de films volgens The Guardian een van de beste aller tijden.

vrijdag 9 februari

 • BBC Radio 3, 18.00: In Tune. Afl. Onder de gasten van dit live programma ook de Israëlische pianist Shai Wosner (1976) die speelt met leden van het Aurora kamerorkest.

(advertenties)


banner jonet banner amphora banner luna3 banner israelactie banner propra banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven